2020-11-27 336 瀏覽
呢一間粥舖啲嘢真係好抵食呀!皮蛋瘦肉粥+皮蛋碎牛粥+腸粉+煎堆+牛脷酥=60蚊😱而且味道好好😋最開心係腸粉啲醬係自己落,可以落勁多麻醬同芝麻👍🏻另外樓面叔叔嘅服務態度都好值得一讚😊
呢一間粥舖啲嘢真係好抵食呀!
皮蛋瘦肉粥+皮蛋碎牛粥+腸粉+煎堆+牛脷酥=60蚊😱
而且味道好好😋
最開心係腸粉啲醬係自己落,
可以落勁多麻醬同芝麻👍🏻
另外樓面叔叔嘅服務態度都好值得一讚😊

• 豬潤粥
  • 炸兩
  • 牛脷酥
2020-11-15 391 瀏覽
星期日晚喺荃灣搵食,難過登天,間間都大排長龍,於是把心一橫,走咗去食粥。德發係通宵營業嘅傳統粥店,雖然裝修老舊,但估唔到都幾注重衛生,溫度計搓手液一應俱全。一坐低,見到枱枱都有碟炸兩,就知係必食正品,再睇餐牌,一碟只賣十蚊😮,抵到冇朋友,即叫,另外再加碗艇仔粥。炸兩上枱,醬汁芝麻自己加,一啖入口,入面嘅油炸鬼熱辣辣脆卜卜,好新鮮,外面嘅腸粉雖然唔算好滑,但夠薄,配埋醬汁芝麻一齊食,非常滋味😋。至於碗艇仔粥,粥底夠綿,配料豐富(碎牛,土魷,豬皮,花生等),大大碗只賣十六蚊,又係抵到冇朋友😂。一路食,耳邊一路傳嚟阿姐喺砧板上面斬炸兩嘅聲音,一路冇停過,可想而知,炸兩有幾咁受歡迎,唔怪之得咁新鮮咁好食啦😁。

2020-10-12 767 瀏覽
所謂老店,其實就係承傳與堅持,背後要有人守業開拓。因為要付出努力,所以才得以尊重。德發粥品至少已經第三代,由我細細個見老闆娘掌舵,到後來嘅大少,到而家見到個孫出嚟幫手。幾代人服務附近街坊、鄰近醫院病友、連我自己病都一定過嚟買粥,食完真係覺得好啲喎!😅 咁多年價格加幅唔多,比坊間連鎖粥店平好多!店內由幾蚊一碟嘅腸粉、各式油器、糕點、粥品、炒粉麵、鹹肉糉都係自家製作,誠意滿分!今日等我介紹一下幾款必食推介炸兩($10)油炸鬼同腸粉都係自家出品,因為銷量高,流量多又快,幾乎係即叫即做,所以每碟炸兩都皮嫰餡脆,香到不得了!而且每碟炸兩分量足,但只賣良心價$10,邊度搵?鹹肉糉($16)我個人鍾意多綠豆嘅鹹肉糉,冇咁滯。店內嘅鹹肉糉質感結實,綠豆超多,仲有肥豬肉同蛋黃,咁足料都只係$16,抵抵抵!艇仔粥($16) 店內嘅粥品種類越來越多,仲久唔久就出新粥品,好似海鮮粥、粟米粥、菜乾粥之類。粥底好綿但又食到米粒,好有質感。艇仔粥有牛肉碎、豬皮、水魷、魚蛋片、花生。材料足,味道好,係我嘅必點之一。另一推介係牛肉粥(碎牛),皮蛋鹹瘦肉粥。店內阿姐雖然大大聲,但效率奇高,一般粥品,叫完30秒內就到你枱面

($10)

鹹肉糉
($16)

($16)

。而且超細心,外賣包得好紮實。疫情關係,店內雖小,但衛生打掃防疫步驟都做足
。對於咁用心嘅小店,點會唔支持呢?

• 炒麵
2020-10-03 398 瀏覽
中秋佳節相信大家都食左不少好西 吾少月餅🥮😆 係時候解下膩 清清腸胃 哩間粥店我由細食到大 即使搬左屋 食過好多其他粥鋪 都依然鐘情於佢!對我黎講各項小品都不錯😆又扺食 皮蛋碎牛粥 💰18幾乎次次食粥都揀佢😂 平淡奢華😆佢既粥好夠熱 又吾會太咸 食完吾會覺得好重味精好頸渴 我習慣落啲胡椒粉 簡簡單單都可以好滿足 😊蔥花蝦米腸 💰18 一上枱好香 賣相又好靚 份量都吾少! 你哋都要試下呀牛脷酥 💰8 好中意牛脷酥 甜甜地❤️不過如果再熱啲 脆啲就好了🥺咸肉粽 $16 我表示我屬於砂糖派 🧂有冇人同我一樣😆💁🏻‍♀️佢既粽texture 幾好架 不過餡料少左啲啲 多啲 豐富啲 就好了🤭CP: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回購: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

皮蛋碎牛粥 💰18

回購: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-03
午餐
2020-06-27 863 瀏覽
好吃又便宜!整個晚餐才$27 叉燒腸即叫即蒸, 十分嫩滑,醬油深色但又不會太甜。隱世突色小店,保留傳統風格。老闆善談,人情味濃郁。粥好香,也是即叫即煮,點餐至到餐時間只需5分鐘之內。好快手。帳單還是人手伙記寫。枱上有 花生醬,甜醬,辣醬,海鮮醬(貌似甜醬),放落炒麵入面好夾,芝麻樽都是用完的膠樽做出來,十分環保!快子也是自助型式。因疫情仲未過,店鋪都有實施量度體溫才可進店,讓食客放心用餐,還標籤(自己用過紙巾,自己帶走)語句。可見店舖有衛生意識。
2020-06-06 752 瀏覽
我由細細個就同屋企人開始上閣樓食,食到而家~好彩佢係黃🤪 價錢抵、份量足、味道好、開24小時、最重要係黃,夫復何求😫🍚 皮蛋瘦肉/碎牛粥 $18 我每次的必點😙 皮蛋分量多好!仲要好多都係蛋黃,唔係皮🤤 瘦肉或者碎牛一樣唔吝嗇,食到最後都包你啖啖係餸😌 粥底味道唔會太鹹😙 題外話:點解皮蛋瘦肉叫<下火>🤨🍚 及第粥 $27呢個唔只好食,仲要係抵到爛😗 佢係分開粥底自己連餸再煮一碗,粥底味道會同其他粥唔同,我覺得清d😌 每碗及第粥有肉丸x2、肉片x2、豬潤x2、粉腸x2同豬肚x2~ 多到爆,個人最喜歡肉片🤤 🍝 炒麵/米/河/油麵 $10全部都不錯,我就成日嗌炒米的😌 本身份量已經唔少😂 外賣份量仲嚇人,見識過就明😂😂🥖 <— 有啲似油炸鬼😌 油器$8我平時都好夜先去,但佢哋嘅油器都唔會淋晒,有時仲會脆~ (講緊係凌晨時分)😱當然如果晏晝就會食到新鮮炸起,更正😙另外煎堆係我必叫嘅,外脆內軟,正😗🌯 腸粉 $8 炸兩 $10全部都不錯,我最喜歡係每枱都有芝麻、甜醬、麻醬、辣醬同豉油任你自己加,加到滿晒都得😙有時仲會飲豆漿🤤 呢間真係我食堂嚟,凌晨去見到有個2x歲嘅

🍚 皮蛋瘦肉/碎牛粥 $18

🍚 及第粥 $27

🍝 炒麵/米/河/油麵 $10

🥖 <— 有啲似油炸鬼😌 油器$8

🌯 腸粉 $8 炸兩 $10

有時仲會飲豆漿🤤 呢間真係我食堂嚟,凌晨去見到有個2x歲嘅人就應該係我🤡 佢除咗粥仲有糖水,小食㗎😙 我愛德發~~🤪
2020-05-23 833 瀏覽
德發粥品專家係一間有30年歷史嘅老派廣東粥舖,生滾粥、熟料粥、油器、糕點、糖水都有。呢一類傳統老店喺香港絕對有保留嘅價值,除咗足料高質夠懷舊之外,仲因為呢啲良心粥舖真係買少見少😤因為生滾粥要即刻煮啲料,所以一般都比叫熟料粥等得耐。德發嘅粥粥底好綿,無味精嘅,好香米味,仲要勁足料同好新鮮,除咗每碗都有花生同蔥粒,豬潤粥啲豬潤多到數唔到😂 而及第粥入面就有豬腰、豬潤、豬腸、肉丸等等。10蚊炸兩真係平到痴線⋯⋯炸兩即係用腸粉包住條油炸鬼,德發嘅油炸鬼係絕對正宗嘅,口感煙韌鬆軟🤩 佢哋用大豆油炸,用油量大所以成日都換油,唔會用千年油嘅,超抵讚。雖然包咗腸粉皮,但食得出入面條油炸鬼仲有啲啲脆嘅,唔會擺好耐擺到淋晒!食炸兩最緊要係啲混醬,同埋一定要多芝麻😆食嘅時候見唔少人買粉麵外賣,10蚊超大包!簡直係窮人同肥人嘅恩物🤣

及第粥
2020-05-19
$32 (早餐)
及第粥
  • 生滾粥
傳統粥品小店裝橫📽 樓面唔算好大🥢1.5米限制實施更甚✋🏻 探熱搓手液都做足🌡食野過程見到人流絡澤不絕👩🏻‍🤝‍👨🏼 不論堂食外賣應該都係荃灣街坊落腳點之一🙈留意返堂食既每樣野都會當外賣+💰$1<炸腸 / 炸兩>好多食家都推薦呢度既炸兩😮腸粉皮少少厚身🤏🏻 油炸鬼偏腍🤏🏻 脆返就更美味😝佢地用既係淘大甜醬黎架😍仲可以落埋麻醬(不過稀稀地)同芝麻👍🏻<魚片瘦肉粥>熱辣辣又軟棉棉既既粥真係好好味😋瘦肉份量唔算好多🥣魚片食落好滑🐟 會有少少骨架🤏🏻🦴<咸肉糭>糯米好充足👍🏻 綠豆蓉會比較少~仲有一細舊蛋黃同一舊肥豬肉添😝不過豉油聚曬喺個碗底搞到糭底好鹹😣

傳統粥品小店裝橫📽 樓面唔算好大🥢

瘦肉份量唔算好多🥣
魚片食落好滑🐟 會有少少骨架🤏🏻🦴

<咸肉糭>
鹹肉糭
糯米好充足👍🏻 綠豆蓉會比較少~
仲有一細舊蛋黃同一舊肥豬肉添😝
不過豉油聚曬喺個碗底搞到糭底好鹹😣
鹹肉糭
$27.5 (晚餐)
2020-03-14 547 瀏覽
如果大家住開荃灣一定都知道依間喺德華公園隔離好多年的粥舖,而每次經過依間粥舖出面都有街坊排隊叫緊嘢食!平時我食開炒米或者炒面,而今次我就叫咗艇仔粥同炸腸(兩)外賣!兩款嘢食都唔錯!艇仔粥的料比想像中多,起碼唔會無咩料先,食落味道都可以炸腸(兩)趁熱食就更加正啦!醬料可以自己落,所以大家可以按返自己的喜好揀啦!

艇仔粥的料比想像中多,起碼唔會無咩料先,食落味道都可以

艇仔粥

炸腸(兩)趁熱食就更加正啦!

醬料可以自己落,所以大家可以按返自己的喜好揀啦!
2020-03-07
3 分鐘 (外賣自取)
$15 (早餐)
  • 炸腸(兩)
2020-01-06 633 瀏覽
位於荃灣德華公園對面嘅德發粥店,店舖轉角就有一間分店,大窩口又有一間。而荃灣果兩間無論天氣熱定凍都長期多人,近馬路果間門口成日會見到一條人龍等外賣,門口仲不時要加開檯俾人堂食🍽好誇張🙃佢餐牌雖然好複雜,但其實大部份都係傳統粥鋪嘅嘢,款式配搭會多啲。另外特別啲就係佢白粥可以分有冇味、又會有燒賣粉果賣。我多數會叫白粥,但今次見佢有蕃薯糖水就試下,好夠薑同蕃薯味,唔同其他糖水,夏天有時會唔供應,想試嘅話就趁冬天喇😉佢嘅炸兩都值得推介,味道其實冇乜可能有驚喜,因為間間都係咁做,但因為多人叫,基本上都係用炸起無耐嘅油炸鬼做,所以食時熱辣辣之餘油炸鬼仲會脆身👍🏻👍🏻另外,炒粉麵都係可以一試,同樣因為多人嗌,好快又refill一盤,較新鮮,同埋通常都夾好大碟,好抵食。一個人食嘅話,如果又想食炒米又想食炒麵,可以叫兩溝,咁就兩樣都試到😋

• 炸兩
  • 炒麵
2019-12-29 390 瀏覽
午餐選擇左係徳華公園對住既徳發食粥今次點左一碗艇仔粥,皮蛋豬紅粥同一碟炸两佢個粥底唔錯架,配料都唔會太少其實碗粥入面好多豬紅啦🤣另外真係要講下碟炸兩堂食超正,脆脆的😍又新鮮但我覺得外賣的話就差d喇可能佢都係新鮮整,但係會焗”淋”左d炸兩始終無咁好食
午餐選擇左係徳華公園對住既徳發食粥

今次點左一碗艇仔粥,皮蛋豬紅粥
同一碟炸两
佢個粥底唔錯架,配料都唔會太少
其實碗粥入面好多豬紅啦🤣
另外真係要講下碟炸兩
堂食超正,脆脆的😍又新鮮
但我覺得外賣的話就差d喇
可能佢都係新鮮整,但係會焗”淋”左d炸兩
始終無咁好食
2019-12-28 324 瀏覽
今天和朋友在荃灣逛街,肚餓了便想找間店吃東西 由於朋友病了便提議吃粥。碰巧看見這間粥店便進去了。這間外觀很舊很傳統,但可以看到有很多客人在裡面進食,我們上了樓上坐,裡面隔局有點像舊式唐樓,階磚也很舊式。拿了一張餐牌,上面有各式各樣的油器粥品,價錢相當實惠這裡,我們叫了一個狀元及第粥 肉丸粥和葱花雞蛋腸。狀元及粥裡面有豬粉腸,豬潤,肉丸等材料。粥底很綿很滑,豬潤很爽脆新鮮,肉丸也很彈牙,特別的是它的肉丸加了陳皮一起自製,但陳皮味並不重味,所以一些即使不喜歡陳皮味的人也能夠接受,肉丸很大粒,而且每款粥的配料都很足,沒有偷公減料。肉丸粥裡面有肉丸,脆花生,葱花,底部還有生菜絲,入口挺有層次感,肉丸也給得很多,而且又大粒。另一份是雞蛋腸,雞蛋腸有點像吃石磨腸,裡面包着雞蛋葱花,店家還很細心將腸粉切開一件件,上面淋滿甜醬油。不過個人覺得吃腸粉的話,可以叫他們不要幫你淋醬油,自己淋便可以,因為我覺得他們淋得太多了,而且他們加了很多油,吃的時候有點油膩。

2019-12-28
2019-12-16 284 瀏覽
艇仔粥,淨腸粉,牛脷酥,炒米粉食晒咁多都係四十三元真係在荃灣食粥沒有得輸,今晚食完做完運動見有點餓就叫了消夜和朋友分享,這裡收得勁夜,十點半都仲可以買到食物而且仲要都有不少人在這裡堂食。不過今次我就外賣,不用五分鐘食物就到手再拿回去吃。粥入面的料都幾多,粥都夠多米,幾綿不錯。淨腸粉不好吃,不軟熟而且好厚身,米粉份量十足,有少少料都可接受,配紅醬就最好味,如不落醬就沒有味道。牛脷酥都幾大舊少脆幾好味,份量都夠大個。
2019-12-02 317 瀏覽
秋風起,一入夜太陽落山就感到好凍,最好就係買碗粥嚟食㗎啦,今日經過都見到有好多人喺度排隊買粥,咁我就買返一碗皮蛋瘦肉粥返屋企外賣食啦另外再加多一碟炸兩,完美晚餐再買多一個豬膶粥比老竇,夾埋都係$57
另外再加多一碟炸兩,完美晚餐
再買多一個豬膶粥比老竇,夾埋都係$57
外賣自取
2019-11-26 316 瀏覽
就在今天發生,叫了一碗碎牛粥同炸兩,身上紙巾剛好用完,去收銀機買兩包紙巾,跟著埋單,回頭一看什麼都沒有,無聲無息地,已俾一位阿姐清理妥當。重點. 她還駡我說: (以為不要,所以收拾)我沒跟她駡來駡去最後我只說我付了錢,冇得食 給你掉了,現在還俾你駡 是我不對)我說你完全正確,我錯了 ! 我要跟你道歉嗎?)結果, 她沒出聲 ,我也轉身走了!

重點. 她還駡我說: (以為不要,所以收拾)
我沒跟她駡來駡去
最後我只說
我付了錢,冇得食 給你掉了,現在還俾你駡 是我不對)
我說
你完全正確,我錯了 ! 我要跟你道歉嗎?)
結果, 她沒出聲 ,我也轉身走了!