📍頗有家庭式居酒屋感覺 裝修充滿和風氣息~ 午市套餐$100都唔駛超抵食💰 食物種類款式繁多 性價比高之餘 食物質素都好令人滿意🫶🏻🌀 豚肉生薑燒定食定食有包味噌湯+ 茶碗蒸+ 沙律🥗 +甜品 以濃郁薑燒醬汁炒香豬肉片 薄切豬肉片相當入味 醬汁鹹鹹甜甜 超啱送飯😻 茶碗蒸口感略為硬身 未算好幼滑 加入雞肉/銀杏/鳴門卷/蘑菇等材料 入口渗出淡淡高湯嘅鮮味🌀 炸餃子牛肉湯烏冬定食不吝嗇地放咗好多牛肉片 牛肉維持於8成熟左右 保持口感唔會韌✔️昆布湯清清地唔會過鹹! 呢個餐抵食之處係🔍 仲配有加州卷 (2件) 同炸餃子 計埋味噌湯前菜等 相當豐富! 甜品係迷你雪米糍 細細份 恰到好處😬當日坐於吧台位置 仲見到師傅為玉子燒印上店家名😂 整家餐廳都散發住溫馨嘅住家感 好親切🙋🏻‍♀️
📍

🌀 豚肉生薑燒定食

🌀 炸餃子牛肉湯烏冬定食

10 分鐘 (堂食)
2024-08-16 296 瀏覽
牛油果軟殼蟹卷(原隻):上菜當刻十分吸睛,蟹子數量十分多,除軟殼蟹卷外,蟹殼放在旁邊,可以說兩吃!軟殼蟹咬下去一個字「脆」,卷物鮮美可口,牛油果的香滑和軟殼蟹的酥脆交織在一起,口感豐富,令人回味無窮。溫泉蛋天婦羅:溫泉蛋天婦羅外皮酥脆可口,溫泉蛋的蛋黃流淌出來,細心一看,原來使用腐皮包著,使溫泉蛋能夠變成另眼相看的天婦羅,吃下去口感豐富有層次。蟹肉忌廉薯餅:外皮酥脆可口,薯餅的內餡鬆軟可口,一口咬下去,外皮的酥脆和內餡鮮味蟹肉和忌廉混合在一起,令人回味無窮。三文魚腩刺身及油甘魚腩刺身:刺身厚切,鮮美可口,入口即溶。大蜆麵豉湯:湯底鮮香濃郁,大蜆鮮味。

三文魚腩刺身及油甘魚腩刺身刺身厚切,鮮美可口,入口即溶。

大蜆麵豉湯:湯底鮮香濃郁,大蜆鮮味。
2024-08-15 254 瀏覽
今日放工去左德美食日野,一入到去第一個感覺係店員好nice同好服務,不停留意我地加茶。牛油果軟殼蟹卷 - 外層酥脆的軟殼蟹與軟滑的牛油果完美結合,搭配沙律醬同青瓜,口感層次豐富,令人回味無窮。蟹膏軍艦 - 肥美的蟹膏鮮甜濃郁,每一口都充滿海洋的鮮味,配上醋飯,酸甜平衡,令人食指大動。三文魚子軍艦 - 晶瑩剔透的三文魚子,外皮脆口,一咬落去爆出鮮甜既味道,食得出好新鮮。鰻魚炒飯 - 香氣撲鼻的鰻魚肉同鰻魚汁,配上粒粒分明的炒飯,鹹香可口,份量十足,加埋燒熱左既石鍋,一上菜就閒到看噴噴。

2024-08-13
  • 牛油果軟殼蟹卷
2024-08-15 185 瀏覽
喔覺得價錢就偏貴既,食物質素唔錯。不過兩個真系5百幾蚊先叫少少飽。餐廳環境同食物質素不錯,如果平返少少會好d。客人不算多可能都係呢個原因。非市中心始終價錢貴左d。
沙田圍河畔花園、田園閣附近出名多好嘢食沙田友 好多人都揸車特登嚟其中受盡街坊歡迎嘅日式食品一定係 德美壽司門口已經感受到濃厚嘅家鄉風味內進 每一套餐具 席前師傅 切魚生嘅功架 都賞心悅目我叫左兩個 晚市套餐同樣 配 味增湯、沙律味噌湯有紫菜、豆腐配菜沙律 有 蕃茄,粟米🌽青瓜~Set 1: 櫻花蝦海老炒飯定食 HK$105即席炒嘅炒飯,要等大約15分鐘先上菜但等待絕對值得,新鮮熱辣嘅炒飯會放喺石頭鍋內保暖每一啖嘅炒飯 口感豐富,好多櫻花蝦仔、切碎嘅蝦肉、魚糕切粒⋯易咬又好味😋 大推!Set 2: 洋風燒三文魚丼 HK$1045塊 大大塊嘅 炙燒三文魚配上可以用生蛋+吞拿魚碎 撈嘅飯亦係非常多配料~配搭滿分😍壽司方面加州卷 HK$54雖然簡單壽司,但係做到配料份量足、蟹籽多火灸鰻魚(2件) HK$48鰻魚高質蟹肉蟹柳反卷 HK$80四件 有吞拿魚蓉勁多蟹籽 做點綴
沙田圍河畔花園、田園閣
附近出名多好嘢食
沙田友 好多人都揸車特登嚟
其中受盡街坊歡迎嘅日式食品
一定係 德美壽司

門口已經感受到濃厚嘅家鄉風味
內進 每一套餐具 席前師傅 切魚生嘅功架
都賞心悅目
我叫左兩個 晚市套餐
同樣 配 味增湯、沙律
味噌湯有紫菜、豆腐配菜
沙律 有 蕃茄,粟米🌽青瓜~

Set 1: 櫻花蝦海老炒飯定食 HK$105
即席炒嘅炒飯,要等大約15分鐘先上菜
但等待絕對值得,
新鮮熱辣嘅炒飯會放喺石頭鍋內保暖
每一啖嘅炒飯 口感豐富,
好多櫻花蝦仔、切碎嘅蝦肉、魚糕切粒⋯
易咬又好味😋 大推!

Set 2: 洋風燒三文魚丼 HK$104
5塊 大大塊嘅 炙燒三文魚
配上可以用生蛋+吞拿魚碎 撈嘅飯
亦係非常多配料~
配搭滿分😍

壽司方面
加州卷 HK$54
雖然簡單壽司,但係做到
配料份量足、蟹籽多

火灸鰻魚(2件) HK$48
鰻魚高質

蟹肉蟹柳反卷 HK$80
四件 有吞拿魚蓉
勁多蟹籽 做點綴
2024-08-05 287 瀏覽
💴我哋都幾鍾意食德美壽司🎌覺得佢啲味道幾好,而且款式多☺️🥘鍋燒烏冬🍜熱辣辣咁樣送上嚟 估唔到咁大份 有獅子狗、雞蛋、天婦羅、野菜、金菇,夠晒健康🥦🥬湯底好清甜 但有少少壽喜燒味道熱辣辣飲得好舒服🍜烏冬都啱啱好 細細條唔會漏🥘😗🥘野菜牛肉鍋 成鍋都係牛肉同埋壽喜燒汁😚😚淨係個賣相已經令到人垂涎欲滴😎牛肉肥瘦適中 有大量野菜喺底 令到壽喜燒湯底更加清😙仲有隻蛋添🥚💚牛油果軟殼蟹卷 有原隻軟殼蟹🦀加埋蟹籽牛油果同埋沙律醬好清新🧡三文魚腩刺身呢個係腩位 總共有6片 價錢一啲都唔貴新鮮肥美 肉質細膩 好滋味😙😙成餐都好滿足
💴我哋都幾鍾意食德美壽司🎌
覺得佢啲味道幾好,而且款式多☺️

湯底好清甜 但有少少壽喜燒味道

🧡三文魚腩刺身
呢個係腩位 總共有6片 價錢一啲都唔貴
新鮮肥美 肉質細膩 好滋味😙😙

成餐都好滿足
食過幾次,食物及服務仍然保持到水準,午市及晚市經常都要排隊,通常我都會避開繁忙時間過嚟食~串燒、鍋物、炸物等等的調味都很很好,刺身之前有外賣過返屋企食,都非常新鮮~每次去食都會叫鍋物或牛肉烏冬,今次第一次叫炒飯,意外地覺得唔錯,而且份量也很多!飯後店員亦會提供小甜品,有時是水晶豆沙餅,有時是雪糕糯米糍~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾ Like +分享給愛吃嘅朋友仔啦( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
沙田呢間德美壽司我都係常客因為好食之餘價錢又唔貴~仲響正沙田交通安全城隔籬帶小朋友去放完電最好就係嚟食餐好嘅充返電🔋🍚魚子蔥吞拿魚腩茸丼 ($145)呢度嘅丼飯真係無論幾時食都冇得輸首先鋪面嘅三文魚子同吞拿魚腩茸一啲都唔孤寒滿滿鋪晒成碗~另外佢哋嘅壽司飯一啲都唔馬虎有紫菜同埋冬菇絲撈埋響飯入面令每啖飯都好有香味😋😋 好好食!🍣壽司:池魚($60) 三文魚腩 ($42) 油甘魚 ($46)呢三款壽司都係我至愛🫶🏻有人可能會話 “嘩! 價錢都唔平喎”但呢度細細間舖頭就有三四個壽司師傅睇住佢哋逐件壽司手握出品真係好有儀式感而且呢度嘅魚生非常新鮮所以真係好有水準嘅壽司🧀芝士鰻魚卷 ($72)大大件好足料😋😋 芝士同鰻魚嘅味道好夾加上反卷嘅飯上面都淋左鰻魚汁所以整體嘅口感好豐富👍🏻👍🏻除咗食物質素一直keep到水準呢度裝修好有風味而且員工服務都唔錯能夠響呢個位置屹立不倒十年絕對有原因👍🏻
沙田呢間德美壽司我都係常客
因為好食之餘價錢又唔貴~
仲響正沙田交通安全城隔籬
帶小朋友去放完電最好就係嚟食餐好嘅充返電🔋

🍚魚子蔥吞拿魚腩茸丼 ($145)

呢度嘅丼飯真係無論幾時食都冇得輸
首先鋪面嘅三文魚子同吞拿魚腩茸一啲都唔孤寒
滿滿鋪晒成碗~
另外佢哋嘅壽司飯一啲都唔馬虎
有紫菜同埋冬菇絲撈埋響飯入面
令每啖飯都好有香味😋😋 好好食!

呢三款壽司都係我至愛🫶🏻
有人可能會話 “嘩! 價錢都唔平喎”
但呢度細細間舖頭就有三四個壽司師傅
睇住佢哋逐件壽司手握出品真係好有儀式感
而且呢度嘅魚生非常新鮮
所以真係好有水準嘅壽司

🧀芝士鰻魚卷 ($72)

大大件好足料😋😋

呢度裝修好有風味而且員工服務都唔錯
能夠響呢個位置屹立不倒十年絕對有原因👍🏻
  • 魚子蔥吞拿魚腩茸丼
2024-07-19 253 瀏覽
呢間餐廳隱藏於沙田園附近,住沙田嘅朋友或想試下高級少少嘅日本餐廳嘅朋友不防去打個卡。餐廳嘅裝修係日式居酒屋風格,一入餐廳就如同置身於日本,入面有壽司吧檯,非常有日本氣氛。我哋叫咗一個「活鰻魚朴葉飯」,一碟「牛油果軟殻蟹卷」,一碟壽司拼盤「すし盛合上」。呢個份量兩個人食夠晒。鰻魚夠晒肥美,唔會得啲飯,加上有鰻魚汁,完全可以清晒成個飯。軟殻蟹卷睇起上來雖然得幾件,但大大件食落有驚喜。壽司拼盤啲壽司全部都好新鮮,總括黎講都值得一試。
2024-07-16
2024-07-17 205 瀏覽
今日去沙田做嘢朋友介紹食呢間日式料理~門口裝修好日系,門口裝修好日系,全店都係木系裝修為主,亦都有吧枱同一張房内榻榻米。推薦食佢嘅刺身飯,刺身飯有好多選擇,我哋今次叫三色魚生飯同角切魚生飯。聽講每日嘅角切魚生飯係有限量㗎,今日好幸運叫到!入邊有好多種唔同嘅魚!而且魚嘅份量都幾多,呢款仲有有溫泉蛋添,蛋漿送飯一流!而三色魚生飯,係帶子,白生魚同埋三文魚,帶子好大隻好新鮮,呢度嘅魚生好好食,而且成個午餐set仲會有茶碗蒸同麵豉湯,食完好滿足!
德美壽司(沙田)菜式:日本菜/壽司/刺身日式料理越來越受欢迎,是好多港人的心头好,德美壽司”系我們超级爱吃的寿司,尤其是性价比很高,人均消费不会太贵,无论一人食,或是跟小伙伴一起食,都是最好的选择。魚子蔥吞拿魚腩茸丼 $145呢款含有丰富的DHA,吞拿魚肉质非常新鮮特别,生食味美,口感极佳,尤其油脂丰厚、肉质鮮美细腻,搭配魚子蔥,茸丼,色澤誘人,再用生蛋搅拌起來,口感好,十分美味可口!特上壽司拼盤(B)$328(壽司每款一件)吞拿魚、三文魚、海膽、帶子、池魚、油甘魚、帆立貝、...件件肉质肥美,嫩滑弹牙,味道非常鮮甜,绝对新鮮十足!炸雞皮餃子(4隻)$65呢款刚刚炸好出炉,味道真系好好,外皮金黄,肉汁四溢,非常松脆可口哦!入口即化且低卡的鱼生刺身寿司谁人不爱?德美寿司品質相当不错,多數食材都是从日本空运过来的,美味又新鲜,非常值得来品尝!德美壽司tokumi sushi餐廳地址:沙田(河畔花園)沙田圍路9-11號田園閣地下E號鋪餐廳電話:23410123
德美壽司(沙田)
菜式:日本菜/壽司/刺身

魚子蔥吞拿魚腩茸丼 $145

特上壽司拼盤(B)$328

件件肉质肥美,嫩滑弹牙,味道非常鮮甜,绝对新鮮十足!

炸雞皮餃子(4隻)$65

德美壽司tokumi sushi
餐廳電話:23410123
2024-07-11 146 瀏覽
充滿居酒屋氣氛嘅門面已經吸引到我,睇返門口嘅餐牌,覺得價錢合理,就立即衝咗入去😬QR code落單,方便快捷!三文魚壽司~同朋友都係三文魚控,第一件事當然要點三文魚壽司!三文魚嘅質素唔錯,紋理清晰,顏色鮮豔!牛油果軟殼蟹卷~上枱一刻有啲被佢嘅賣相驚艷到,軟殼蟹炸到非常酥脆,再配搭其他材料被壽司飯包住,之後再用大量嘅蟹籽放面,口感極度豐富!北海道帶子甜蝦魚生片丼~刺身每一片都非常新鮮兼厚切,麵豉湯熱夠曬熱同時唔會死咸,沙律菜亦發揮到前菜嘅功能,酸酸嘅醬汁令人開胃。野菜牛肉鍋~每一件牛肉都肥瘦相間,夠曬牛味,除咗野菜之外,亦有粉絲墊底,非常飽肚!最後,亦有送上甜品係雲呢拿味嘅糯米糍。

QR code落單,方便快捷!

最後,亦有送上甜品係雲呢拿味嘅糯米糍。

2024-06-21 194 瀏覽
❤️北海道甜蝦帶子魚生丼 $147有甜蝦 帶子 三文魚 蟹籽 熟三文魚碎 個飯加左d菇 個飯好有誠意 撈埋晒一齊食 正呀❤️燒雞皮串 $26脆卜卜雞皮串埋一齊再燒 好好好脆呀 即叫即燒架❤️蟹膏軍艦 $58滿滿嘅蟹膏好濃郁 好嘅壽司店 塊紫菜係脆架😍❤️煎鵝肝帶子卷$92好靚呀有4大件 卷上有脆卜卜 脆卜卜下面係帶子 用飯包住鵝肝 好豐富 鵝肝燒得好香 成個卷好夾 ❤️螢光魷魚仔 $54 有起碼10隻螢光魷魚仔 咸香味十足 必點❤️蟹籽沙律 $58好大份 性價比超高 青瓜 蟹籽夠晒爽脆 好開胃📍德美壽司 (沙田)沙田沙田圍路9-11號田園閣地下E號舖

❤️北海道甜蝦帶子魚生丼 $147

❤️螢光魷魚仔 $54
有起碼10隻螢光魷魚仔 咸香味十足 必點

❤️蟹籽沙律 $58
好大份 性價比超高 青瓜 蟹籽夠晒爽脆 好開胃

📍德美壽司 (沙田)
沙田沙田圍路9-11號田園閣地下E號舖
2024-06-19 162 瀏覽
去完玩當然要搵啲嘢食醫嚇肚啦~日本野好耐都無食過,家人想食下。(5⭐️最高)櫻花蝦海老炒飯(5⭐️)冇想過用櫻花蝦炒的飯, 會是那麼香😘每飯粒都均勻地炒熟😚。當中的蝦頭炸得脆卜卜的。完全可以連殼一齊食好滋味呀~窩燒烏冬(5⭐️)烏冬入口爽口彈牙, 足料配菜有獅子狗、炸蝦🍤、菇類等。當中的肉質非常入味。 自家制腐皮餃子(4只)(5⭐️)外觀好特別🥰,由腐皮包著肉然後炸。外皮咬落脆卜卜,加上秘制汁就特別好味🤤芥末八爪魚軍艦(5⭐️)八爪魚入口彈牙,而且配上微辣的芥末😄特別滋味。三文魚刺身(背部)(5⭐️)刺身相對比較厚身,而且比較肥。入口即溶,而且有新鮮魚味芝士鰻魚卷(5⭐️)性價比超高份量有足鰻魚汁夠多,而且鰻魚肉夠肥大。

櫻花蝦海老炒飯(5⭐️)
櫻花蝦海老炒飯

窩燒烏冬(5⭐️)
窩燒烏冬

自家制腐皮餃子(4只)(5⭐️)
自家制腐皮餃子

芥末八爪魚軍艦(5⭐️)
芥末八爪魚軍艦

八爪魚入口彈牙,而且配上微辣的芥末😄特別滋味。

三文魚刺身(背部)(5⭐️)
三文魚刺身(背部)

刺身相對比較厚身,而且比較肥。入口即溶,而且有新鮮魚味

芝士鰻魚卷(5⭐️)
芝士鰻魚卷

性價比超高份量有足鰻魚汁夠多,而且鰻魚肉夠肥大。
窩燒烏冬
自家制腐皮餃子
芥末八爪魚軍艦
三文魚刺身(背部)
芝士鰻魚卷
2024-06-17 117 瀏覽
服務態度十分差!食物上枱等候時間太長,當要求樓面跟進時他們並沒有積極處理,反而大聲對客人呼喝。非常差嘅用餐經驗,員工態度及質素必須認真再培訓,或嚴選有質素嘅員工。
2024-06-17