2020-02-04 69 瀏覽
聚會傾偈心選cafe地鋪餐廳成日期食~但又坐唔耐🤪講嘢又唔可以大聲嚟緊去旅行,約埋朋友仔揾個地方坐低慢慢傾系open rice見到推薦,就book咗呢間餐廳心選餐廳環境舒服,梳化好坐。採用柔和燈光木系色調♥️氣氛好輕鬆😁岩哂傾偈仲有好多board games, 一大班人嚟聚會玩合適不過事不宜遲我哋嚟睇下今日食啲咩啦😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍煙三文魚南瓜忌廉意粉($108)擺款賣相有心思精美,煙三文魚放成玫瑰花款意粉份量十足,唯有我嫌佢既味道淡左D忌廉都少左D~不過呢啲嘢個人口味問題可能有啲人鍾意嘅,南瓜味可以再濃郁D更好芝士卡邦尼長通粉有隻生蛋系上面,日式食法撈埋長通粉一齊食加埋蛋汁更加惹味🤩長通粉整得唔錯有咬口🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩呢間cafe性價比高,埋單都唔係好貴😆😆😆😆😆地址:旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖電話:2388-1655營業時間:星期二-日 13:00-23:00

聚會傾偈心選cafe

地鋪餐廳成日期食~但又坐唔耐🤪講嘢又唔可以大聲

嚟緊去旅行,約埋朋友仔揾個地方坐低慢慢傾
系open rice見到推薦,就book咗呢間餐廳

心選餐廳環境舒服,梳化好坐。採用柔和燈光
木系色調♥️氣氛好輕鬆😁岩哂傾偈
仲有好多board games, 一大班人嚟聚會玩合適不過

事不宜遲我哋嚟睇下今日食啲咩啦

😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍

煙三文魚南瓜忌廉意粉($108)

擺款賣相有心思精美,煙三文魚放成玫瑰花款
意粉份量十足,唯有我嫌佢既味道淡左D
忌廉都少左D~不過呢啲嘢個人口味問題
可能有啲人鍾意嘅,南瓜味可以再濃郁D更好

芝士卡邦尼長通粉

有隻生蛋系上面,日式食法撈埋長通粉一齊食
加埋蛋汁更加惹味🤩長通粉整得唔錯有咬口

🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩

呢間cafe性價比高,埋單都唔係好貴

😆😆😆😆😆

地址:旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖
電話:2388-1655
營業時間:星期二-日 13:00-23:00
前排聖誕節同男朋友行街行到攰 隨便上網搵左間cafe開餐休息下 估唔到呢間細細cafe嘅食物質素都唔錯喎一入到去成個環境燈光偏暗 周圍擺左好多board game/小玩具,感覺好岩同朋友chill下/reu1. 鰻魚炒飯呢個鰻魚炒飯相當有水準,所有飯粒入晒鰻魚汗嘅味,但係完全唔係漿住一pat汁係面,一啖擺入口飯粒粒粒分明,炒得夠乾身,調味亦唔會太咸,好符合大眾口味!而主角鰻魚都好嫩入味,無骨刺,份量都好有誠意,差唔多每啖都食到鰻魚入口。個人覺得比起出面日式連鎖餐廳整得更有水準2. 辣韓式炸雞長通粉食完日式飯,想食下香口野嘅我地再試左個韓式長通粉。炸雞配長通呢個配搭真係第一次試,估唔到又幾match喎炸雞本身係胡椒味,炸到好脆,一口咬落去全部都係肉汁唔會炸到乾柴柴。點下意粉啲辣汁黎食真係似食緊韓國專門炸雞店d雞!佢個汁係堅辣唔係hea人既,但辣得黎唔會令人唔舒服,建議大家都可以試下,好過癮3. 蜂蜜紅茶4. 柚子梳打食完嗌左兩杯野飲慢慢坐低談心,咁就過左一個滿足既夜晚啦~ 下次要再黎試下其他野食

1. 鰻魚炒飯

2. 辣韓式炸雞長通粉

3. 蜂蜜紅茶

4. 柚子梳打

2020-01-27 36 瀏覽
舒服cafe呢間旺角樓上cafe,上星期同男朋友去左坐同食下野。cafe環境幾舒服好坐,大張sofa,木色裝修,有board game,可以全下慢慢吹水。叫左三個野食,兩杯野飲。煙鴨胸蕃茄蘑菇肉醬意粉 好多汁,有蕃茄溶,味道偏酸,不錯。意粉🍝有過冷河,所以彈牙,煙鴨胸煎香,有鴨香,同茄意都夾。白汁吞拿魚焗長通粉面頭全係cheese鋪住,焗得剛好,外型加分。cheese可以絲絲拉到出黎,入面白汁長通粉,加埋吞拿魚好食。蜜糖雞翼個份量都幾多,有五隻,似食緊bbq蜜糖雞翼,仲有d汁,面小小脆,yummy。凍蜂蜜綠茶甘香綠茶味道,蜂蜜亦不會太甜,大杯。熱熱情果紅茶紅茶好香,熱情果味道都香,都不會好甜。
舒服cafe

呢間旺角樓上cafe,上星期同男朋友去左坐同食下野。

叫左三個野食,兩杯野飲。

煙鴨胸蕃茄蘑菇肉醬意粉

白汁吞拿魚焗長通粉

蜜糖雞翼

凍蜂蜜綠茶
甘香綠茶味道,蜂蜜亦不會太甜,大杯。

熱熱情果紅茶
紅茶好香,熱情果味道都香,都不會好甜。

2020-01-17
5 分鐘 (堂食)
2020-01-11 31 瀏覽
又是一個浪漫著落地地點又同時係一個比人放鬆娛樂地方好合適大班朋友相聚食完嘢仲可以慢慢傾計唔會催人走揀咗兩款意粉其中一款係忌廉汁長通粉在撈埋一個嘅雞蛋真係好好味呢個南瓜意粉真係好岩我 口味食落仲唔會太油膩中意Oreo 迷ge我 , e杯真係好好飲香濃嘅oreo再配搭埋一啲嘅Oreo 脆脆餅真係好好飲呀沙冰配搭得好好幾杯都好好飲caramel coffee甜度適中再配搭厚厚的cream我最欣賞係佢哋唔會用膠飲筒而係用玻璃飲筒真係好環保呀
又是一個浪漫著落地地點

又同時係一個比人放鬆娛樂地方
好合適大班朋友相聚
食完嘢仲可以慢慢傾計唔會催人走

揀咗兩款意粉其中一款係忌廉汁長通粉
在撈埋一個嘅雞蛋真係好好味

呢個南瓜意粉真係好岩我 口味
食落仲唔會太油膩

中意Oreo 迷ge我 , e杯真係好好飲
香濃嘅oreo再配搭埋一啲嘅Oreo 脆脆餅
真係好好飲呀沙冰配搭得好好

幾杯都好好飲caramel coffee
甜度適中再配搭厚厚的cream
我最欣賞係佢哋唔會用膠飲筒
而係用玻璃飲筒真係好環保呀
2020-01-10 29 瀏覽
成班姊妹行行吓街肚餓了 即刻去之前聽朋友介紹開嘅樓上Cafe搵吓好嘢食一入到去已經比成間餐廳嘅聖誕氣氛吸引着 牆上有好多聖誕節相關嘅裝飾 坐位亦都好舒服大把將梳化任你坐食嘢除咗食食物水平仲好睇環境㗎嘛 呢方面呢個Cafe真係無得輸🤣坐定定之後我哋就叫咗以下幾樣食物Hot latte 熱嘅牛奶咖啡,拉花好好睇,咖啡味道濃郁,飲落去苦嘅味道偏多,但叫你打下卡都很不錯鰻魚炒飯呢個很有驚喜,係邊日式嘅鰻魚炒飯,鰻魚肉很肥美,雖然味道偏重,但整體非常可以再試小食拼盤小食拼盤有咖喱角,腸仔,薯條,雞翼,每樣有三至四樣,非常適合一大班朋友開心share,配啤酒一流!冬瓜茶 放咗喺玻璃甖入面 依家天氣凍夜麻麻飲熱茶最暖下個胃食完又有肥肥莉莉嘅小食拼盤飲杯熱茶最消濟~成晚坐得舒服又食得開心唔經唔覺時間過得好快我哋先依依不捨咁閃左希望下次可以同班姊妹再嚟呢度食嘢啦如果想搵間餐廳價錢合宜又可以坐得舒舒服服食物水準又有返咁上下又喺鬧市當中呢間Cafe真係值得去

坐定定之後我哋就叫咗以下幾樣食物

Hot latte

小食拼盤

希望下次可以同班姊妹再嚟呢度食嘢啦

2020-01-09 37 瀏覽
旺角樓上cafe 🤗就係旺角戲院轉角樓上姐想搵間坐得舒適d ! 兩個人吹下水遊戲都好齊!「狼人」、「no thanks」 、「如果」等等播住歌幾好feel最驚喜係佢地有麻雀!家的感覺🥳😎打住雀仔等野食到!吞拿魚蘑菇黑椒意粉幼身既意粉!黑椒同埋磨蘑粒粒!吞拿魚撈埋食好野味!份量都好大碟芝士卡邦尼意粉生蛋係上面!比你撈住黑辣辣既長通粉🥳芝士同煙肉粒🥰長通粉有咬口水蜜桃紅茶&熱情果綠茶唔會好甜!好大杯!唔洗驚係藥水味
旺角樓上cafe 🤗
就係旺角戲院轉角樓上姐

想搵間坐得舒適d ! 兩個人吹下水

播住歌幾好feel

最驚喜係佢地有麻雀!家的感覺🥳😎
打住雀仔等野食到!

吞拿魚蘑菇黑椒意粉
幼身既意粉!黑椒同埋磨蘑粒粒!吞拿魚撈埋食好野味!
份量都好大碟

芝士卡邦尼意粉
生蛋係上面!比你撈住黑辣辣既長通粉🥳
芝士同煙肉粒🥰長通粉有咬口

水蜜桃紅茶&熱情果綠茶
唔會好甜!好大杯!
唔洗驚係藥水味

2020-01-08 23 瀏覽
香港大部分餐廳都有限用餐時間,想食完飯傾吓計都唔得。久違的想喺樓上Cafe慢慢享受晚餐,見到唔少人推介Choice Cafe決定一試。餐廳位置係舊式大廈入面,需要行樓梯上2樓,個人覺得唔算難揾。上到去,燈光偏昏暗,配上裝修營造出舒服輕鬆感覺。我坐的位置好多胡桃夾子,哈哈望下餐牌,其實款式以cafe嚟講唔算少。呢到用手寫牌落單,好得意🤣“給有選擇恐懼症的你”完全講緊我😂 最後揀左鰻魚炒飯同煙三文魚南瓜忌廉意粉,套餐包$36飲品,但我同男友都揀左$55(需補差價)的茶。煙三文魚南瓜忌廉意粉:煙三文魚好有心思卷成花,南瓜mix忌廉好Match,汁唔會太多,亦唔會好稀,我覺得剛好。份量都好足。鰻魚炒飯:用左珍珠米,每粉飯都又圓又大,沾滿鰻魚汁好惹味!而鰻魚唔係一條上,係切好一塊塊,同飯拌勻,加埋粟米同紫菜好夾。 洋甘菊茶(右):即菊花茶,味道清香偏淡,食完濃味配清淡啲嘅茶剛好。柑桔薑茶(左):男友點的,個人唔中意薑茶,但天冷飲的確會暖啲。另會附上蜜糖俾你調味,貼心。而且飲完可以再加水,好好!加水後洋甘菊只係淡味咗少少,但柑桔就冇咩味了。食完仲可以玩Board game,都有唔少選擇。有d兒時遊

望下餐牌,其實款式以cafe嚟講唔算少。
呢到用手寫牌落單,好得意🤣

食完仲可以玩Board game,都有唔少選擇。有d兒時遊戲同新game🤣吹下水,玩下game,輕鬆下!

總結:全店得2位職員,但所有食物飲品都唔馬虎,用心小店!而且唔會趕你走,提供一個地方俾大家聚會。
2020-01-07
2020-01-07 20 瀏覽
香港生活壓力大,偶爾想搵個地方靜落來,同朋友坐底飲下食下野,玩下game, 調節心情再重新出發,呢間樓上cafe真係唔錯既選擇。雖然處於旺角鬧市,但上到來可以靜靜地,梳化寬敞坐得舒舒服服,店內裝修相當精緻,好有聖誕氣氛。餐廳採用open kitchen, 可以睇住店員煮食,證明餐廳乾淨企理,店內仲有提供wifi, 就唔怕唔夠data啦店內提供好多唔同board game.餐牌都有唔少選擇,單點/多人套餐都有,對於選擇困難症既人,店主仲提供選餐tips.我同朋友分別單叫左個芝士吞拿魚焗長通粉同辣韓式炸雞長通粉,填飽個肚。韓式炸雞長通粉甜甜地,通粉有小小微辣令成碟野更惹味。炸雞炸得好好,唔油膩,外脆內軟,舊雞好滑好好味。芝士吞拿魚焗長通粉啖啖都係超濃芝士同牛油味,加埋小小鹹鹹既吞拿魚吊一吊味真係一流,鍾意食芝士既朋友一定食得超滿足。點紅點綠,個名好得意,原來係茶入面加左d蒟蒻波波,甜甜地,煙煙韌韌幾得意,成杯野感覺幾清新。紅棗杞子菊花茶真係好養身,店員遞來時細心提示我地要俾佢焗一焗先飲,味道會更濃。成杯茶菊花味好香,餐廳另配一杯糖醬俾食客自己落,不過其實配埋紅棗同杞子,唔洗落糖已經好夠甜。

店內提供好多唔同board game.

紅棗杞子菊花茶真係好養身,店員遞來時細心提示我地要俾佢焗一焗先飲,味道會更濃。成杯茶菊花味好香,餐廳另配一杯糖醬俾食客自己落,不過其實配埋紅棗同杞子,唔洗落糖已經好夠甜。絕對係養生之選!

食完主食,同朋友玩下卡game,想食d小食,叫左個蜜糖脆皮腸,脆皮腸上塗左厚厚既蜜糖,更添滋味。

總體來講,呢間cafe真係好適合約朋友一齊來聚聚舊,玩下game, 餐廳坐得舒舒服服,環境布置又靚,野食又唔錯,真係幾好!!
  • 芝士吞拿魚焗長通粉
2020-01-05 24 瀏覽
🔺 Choice Cafe 心選呢間樓上cafe岩晒一班朋友上黎食下野傾下計😌坐位幾舒服 食物質素正常發揮👌🏻仲有好多board game可以借黎玩添!.當日一行五人 同朋友點左個5-20人餐🙆🏻‍♀️除返開每人$150左右 食完野任坐任玩都幾抵🧏🏻‍♀️.胡麻汁沙律🥗好大碟 蔬菜新鮮.小食拼盤有芝士腸、雞翼、餃子、咖喱角、春卷同薯條👅雞翼係香草蜜糖味😋全部小食都新鮮製作熱辣辣😊.主食蕃茄磨菇意粉🥫吞拿魚忌廉長通粉🍝白汁雞皇焗飯🍛小編比較喜歡吞拿魚忌廉長通粉🙆🏻‍♀️
🔺 Choice Cafe 心選
呢間樓上cafe岩晒一班朋友上黎食下野傾下計😌
坐位幾舒服 食物質素正常發揮👌🏻
仲有好多board game可以借黎玩添!
當日一行五人 同朋友點左個5-20人餐🙆🏻‍♀️
除返開每人$150左右
食完野任坐任玩都幾抵🧏🏻‍♀️
胡麻汁沙律🥗
好大碟 蔬菜新鮮
小食拼盤
有芝士腸、雞翼、餃子、咖喱角、春卷同薯條👅
雞翼係香草蜜糖味😋
全部小食都新鮮製作熱辣辣😊
主食
蕃茄磨菇意粉🥫
吞拿魚忌廉長通粉🍝
白汁雞皇焗飯🍛
小編比較喜歡吞拿魚忌廉長通粉🙆🏻‍♀️
2020-01-05 21 瀏覽
出咗嚟做嘢越來越少時間約埋一班朋友出嚟食飯🥺樓上Cafe真係可以滿足我哋傾足成晚嘅願望🥰呢間心算小編同班朋友啱啱出嚟做嘢嘅時候已經試過😅幾年之後再幫襯 同大家分享一下🤪.一班朋友揀嘢食有時都難🧐呢度有5至20人餐🤲🏻選擇唔算非常多但係好容易就可以達成共識🗣而且都係大路嘅選擇加$10仲可以有任飲水果綠茶或者紅茶🍽🍵.🔸前菜&小食日式沙律🥗係新鮮嘅蔬菜配上芝麻醬🥄小食拼盤🧆蜜糖雞翼、薯條、咖喱角、脆皮腸、餃子🥟全部都係即焗即上枱🔥好耐都冇試過一次過食咁多熱氣野✨熱辣辣又真係好香口😹.🍅蕃茄蘑菇意粉🐠吞拿魚忌廉長通粉🐥白汁雞皇焗飯🔸主菜四樣其實可以揀三樣全部都係大佬大家都會鍾意食嘅嘢食😛而且份量好多白汁雞皇飯有拉絲同埋炒飯底小編覺得就係最好味😋.不得不提呢度仲有大量桌上遊戲可以比成班朋友玩足成晚🌠而且座位自成一角🪑小編同幾位女孩子嘈足成晚都唔會覺得尷尬😅埋單每人都係$150左右總括來講性價比幾高🤪
出咗嚟做嘢越來越少時間約埋一班朋友出嚟食飯🥺

🔸前菜&小食
日式沙律🥗
係新鮮嘅蔬菜配上芝麻醬🥄
小食拼盤🧆
蜜糖雞翼、薯條、咖喱角、脆皮腸、餃子🥟
全部都係即焗即上枱🔥

小編同幾位女孩子嘈足成晚都唔會覺得尷尬😅
埋單每人都係$150左右
總括來講性價比幾高🤪
2020-01-05 33 瀏覽
樓下係女人街,咩時間到熙來攘往但係其實稍移玉步,上多兩層樓梯,原來香港都可以有個令人放鬆嘅地方地點就腳,岩同朋友一齊黎食野玩boardgame報置好舒服,梳化軟軟,好relax點餐,有個寫字牌俾我哋自己寫啲字有啲樣衰😂儘量寫好啲俾職員睇先呢度出餐即叫即煮,好快就出到餐芝士吞拿魚焗長通粉:超濃芝士味,有拉𢇁。吞拿魚散落喺長通粉之間。味道唔會太咸,食完唔會口渴。蒜香黑椒雞扒天使麵:黑椒味重,雞扒入味,肉質軟滑。一直好好鐘意天使麵,粗幼適中,呢度時間煮得剛好。香蕉奶昔:用新鮮香蕉,見到香蕉之餘亦食到有香蕉質感,唔甜,甜度適中美式咖啡:小清新,啡味啱啱好,濃郁呢度完全令我改觀對樓上Cafe嘅食物質素,由於太多年都無去cafe,以前一直停留喺食物質素唔太好食,但呢度完全係好味,值得推薦!
樓下係女人街,咩時間到熙來攘往
地點就腳,岩同朋友一齊黎食野玩boardgame
報置好舒服,梳化軟軟,好relax

點餐,有個寫字牌俾我哋自己寫

啲字有啲樣衰😂儘量寫好啲俾職員睇先

呢度出餐即叫即煮,好快就出到餐

美式咖啡:小清新,啡味啱啱好,濃郁

呢排好多飯聚, 最近同朋友去左一間係旺角既Cafe :心選,環境幾舒服好坐, 柔和燈光, 採用左木系裝修風格, 氣氛好輕鬆, 仲有board game, 岩晒一大班朋友聚會玩同吹水, 或者想消磨下時間都唔錯!👍🏻👍🏻我每次都好中意玩大富翁XD 有無人都係甘? 我最後仲贏左😆😌🔸蕃茄肉醬意粉 $98一入口蕃茄味幾濃郁, 個醬係用新鮮蕃茄煮成整成茄膏而製, 好健康, 意粉煮得軟硬適中, 食到落仲有淡淡的酒香~🔹鰻魚炒飯 $112份量都幾多, 鰻魚係蒲燒再燒切粒的, 有好香既燒鰻魚味, 飯都粒粒分明, 唔會好濕又唔會好硬, 幾惹味, 配搭埋粟米粒同紫菜好夾👍🏻我係下午時去有lunch set 配$36飲品一杯 (多左補差價)🍵抹茶鮮奶 $46奶幾滑, 抹茶味幾濃, 不過我中意偏苦既抹茶, 如果抹茶比例多d更好~☕️桂花烏龍茶 $55/壺 一沖出黎已經聞到勁香桂花味, 飲落好清新, 仲可以叫店員加水~❗️P.S: 如果大家去openrice到訂位仲有最高7折, 好抵呀!

🔸蕃茄肉醬意粉 $98

2019-11-16
午餐
蕃茄肉醬意粉
桂花烏龍茶
 連鎖店以外,有好多樓上餐廳CAFE選擇旺角更多樓上鋪今次約朋友去一間就在旺角戲院附近的小店走樓梯上2樓就搵到,好方便易搵小店裝飾得好靚,今期聖誕,播住音樂特別既LED燈裝飾,細節滿分一樣提供多款小吃,主食,特式飲品有沙律,雞翼,炸物,焗小吃,連白酒煮青口都有走西式食物比較多~飲品有茶,咖啡,沙冰,奶昔等等我自己兩人就選了一杯凍綠茶也有A~G款選擇我們選了B和D芝士吞拿魚焗長通粉 $102帶子黑松露野菌忌廉燴飯 $138 冰綠茶,夠大杯,茶味夠濃味 熱綠茶一杯 加了蜜糖特別暖胃帶子黑松露野菌忌廉燴飯 $138飯上放了一粒珍寶煎帶子忌廉汁多,食起上來好滑,味道特別香黑松露味重整個燉飯吃起來不會很膩 芝士吞拿魚焗長通粉 $102 放滿長通粉,加吞拿魚肉,再焗香食時要小心好熱,芝士有拉絲,看似份量不多食完十分之飽,芝士濃,吞拿魚加芝士係最好的 每條通粉都吸滿芝士同吞拿魚肉~大滿足之選旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖
 連鎖店以外,有好多樓上餐廳CAFE選擇
旺角更多樓上鋪
今次約朋友去一間就在旺角戲院附近的小店
走樓梯上2樓就搵到,好方便易搵
小店裝飾得好靚,今期聖誕,播住音樂

特別既LED燈裝飾,細節滿分
一樣提供多款小吃,主食,特式飲品
有沙律,雞翼,炸物,焗小吃,連白酒煮青口都有
走西式食物比較多~
飲品有茶,咖啡,沙冰,奶昔等等
我自己兩人就選了一杯凍綠茶
也有A~G款選擇
我們選了B和D
芝士吞拿魚焗長通粉 $102
帶子黑松露野菌忌廉燴飯 $138

冰綠茶,夠大杯,茶味夠濃味

熱綠茶一杯 加了蜜糖特別暖胃

帶子黑松露野菌忌廉燴飯 $138
飯上放了一粒珍寶煎帶子
忌廉汁多,食起上來好滑,味道特別香
黑松露味重
整個燉飯吃起來不會很膩
 芝士吞拿魚焗長通粉 $102
 放滿長通粉,加吞拿魚肉,再焗香
食時要小心好熱,芝士有拉絲,看似份量不多
食完十分之飽,芝士濃,吞拿魚加芝士係最好的
 每條通粉都吸滿芝士同吞拿魚肉~
大滿足之選
旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖
2019-12-28
慶祝紀念
紀念日
2019-12-28 30 瀏覽
好耐都無去過旺角既cafe,以前成日去,自在一大班朋友有得玩board game, 又有得食,又有得飲沙冰今次咁岩跟朋友經過見到有cafe, 就上去懷緬一番Cafe環境佈置好有聖誕氣氛,而且座位大部份是舒適的梳化位,一班朋友圍埋一齊玩boardgame就最適合南瓜湯鮮南瓜溶煮成湯,用料充足,南瓜+奶味香濃,入口亦感到非常幼滑凱撒沙律菜好新鮮,配以脆脆煙肉粒+麵包乾粒,新鮮沙律菜葉好爽口,好有口感焗青口一碟有六隻,最特別係入邊有一片檸檬,令到焗出黎既青口一啲都唔覺得油膩,多咗份清新既感覺,青口肉質新鮮嫩口,不會焗得太乾焗大菇多汁,芝士味香,磨菇厚肉,食一隻都有啲漏蒜蓉大蝦意粉有2隻大蝦,還有大量蒜茸粒,蝦肉都算新鮮彈牙,意粉煮得剛剛好,不會太淋,雖然無醬汁,但味道有濃濃的炒蒜香味芝士焗吞拿魚長通粉整個長通粉覆蓋滿芝士,表面焗至微微金黃色,剛剛好,不要以為焗出來的長通粉會很乾,中間是充滿濃濃的醬汁+滿滿的吞拿魚~好味咖啡沙冰晚上飲咖啡飲品真大膽,就擔心咖啡因的關係會睡不著不過跟好友飯聚,就隨心所慾一下吧~咖啡味濃,榛子味很香,不會是死甜的那種甜度,飲品最上層覆蓋了一層厚忌廉,拌勻一起飲,整
今次咁岩跟朋友經過見到有cafe, 就上去懷緬一番

南瓜湯

焗青口

焗大菇
多汁,芝士味香,磨菇厚肉,食一隻都有啲漏

蒜蓉大蝦意粉

芝士焗吞拿魚長通粉

咖啡沙冰
晚上飲咖啡飲品真大膽,就擔心咖啡因的關係會睡不著
不過跟好友飯聚,就隨心所慾一下吧~
咖啡味濃,榛子味很香,不會是死甜的那種甜度,飲品最上層覆蓋了一層厚忌廉,拌勻一起飲,整杯咖啡沙冰變得非常香滑

2019-12-18
2019-12-23 49 瀏覽
還記得在中學畢業的時候,常常和同學去旺角的樓上cafe 玩玩 board game,順道可在那兒吃吃便宜的西餐。人大了,卻很少去樓上cafe了,倒是比較常去其他類型的餐廳,這陣子突然懷緬起來,決定去和朋友重拾那份回憶。餐牌的標題還真搞笑,可能大部分西餐廳都有大量的散點菜式,以致客人選擇的時候很困難,所以餐廳決定主要給客人 dinner set 的模式,那就容易選擇得多。如果和三五知己前來,也有個2-4人的套餐,有餐湯、沙律、前菜和主菜,不怕不夠飽了啦。飲品都有不少選擇,主要是紅茶、綠茶、奶昔或沙冰。首先點了一個蒜蓉海鮮意粉,最表面的有大蝦、裡面還有蜆肉和魷魚,幾種海鮮都很新鮮。蝦肉很大隻,只是蜆肉較小,蒜蓉佈滿了海鮮和意粉,十分好吃!乾身,但又不會過於缺乏水份,蒜蓉味很香。然後點了一份鰻魚炒飯,通常在外面吃鰻魚飯要麼不新鮮,要麼不好吃,很是極端,在這裡也決定點來試試了。鰻魚的份量頗多,鮮嫩又沒有骨,弄得挺好的。炒飯很深色,開始的時候也害怕會不會很鹹,結果卻沒有呀,反而是非常濃厚的鰻魚汁味道!極度推介大家吃這款。原本想點oreo奶昔,怎料這天暫時沒有了😩於是點了杯水蜜桃紅茶,看樣子還真的

飲品都有不少選擇,主要是紅茶、綠茶、奶昔或沙冰。

蒜蓉海鮮意粉

鰻魚炒飯

原本想點oreo奶昔,怎料這天暫時沒有了😩於是點了杯水蜜桃紅茶,看樣子還真的沒有什麼吸引力🙊不過也未必不好,樣子適合打卡的食物和飲品通常都是「伏」。先喝一口,水蜜桃味還是有的,頗清新,所以我個人一向很喜歡水蜜桃味的飲品。紅茶味明顯,又不會苦澀。
水蜜桃紅茶

朋友點了一杯朱古力沙冰,澎湃的頂層很是吸睛😳即管試試味道如何。朱古力的味道也算明顯的,而且不會太甜。正在暫時還覺得不錯的時候,並喝了一會,卻感覺份量好像有點少,在這裡扣了一點分啦。
朱古力沙冰
2019-12-19