2018-01-07 129 瀏覽
前一兩日同朋友約出嚟食飯我哋一行六人,佢哋話想試吓呢間新開嘅私房菜。去到睇餐牌,有好多菜都要預先早兩日預訂,要去食嘅朋友記得預早訂定先啦。首先黎個前菜,糖芯皮蛋和陳年花雕無骨醉雞醉雞好入味,雞肉好滑,有藥材香再來就係前菜芥菜汁帶子冷麵同椒鹽雞軟骨帶子好大粒椒鹽雞軟骨嘅椒鹽好惹味,呢碟食咗好多我哋叫咗大虎蝦,分別用兩個唔同嘅煮法,一個係椒鹽一個係茄汁大虎蝦真係好大隻但係呢個價錢有點小貴芥末汁桶蠔,雖然佢係連埋個殼上但係佢真係桶蠔嚟㗎,蠔上邊有海膽,問咗侍應個蠔係半生熟,第一次試半生熟食桶蠔,都幾特別功夫鮮鮑魚燉蛋個燉蛋好好,好似真係食緊甜品嘅燉蛋,鮑魚都好鮮甜西蘭花炒斑片嗰斑片應該冇違反商品說明條例最後就係菠蘿咕嚕肉仲有生炒糯米飯咕嚕肉係考功夫菜,所以的特登叫黎試吓,酥化,汁惹味原本以為一大碟嘅生炒糯米飯,上菜見到生炒糯米飯係一個波波,好驚喜,外邊最腐皮包住糯米飯,味道不錯總結,今餐都食得開心,食物質素方面有驚喜,如果一大班人嚟食價錢可以接受

首先黎個前菜,糖芯皮蛋和陳年花雕無骨醉雞
陳年花雕無骨醉雞

醉雞好入味,雞肉好滑,有藥材香

再來就係前菜芥菜汁帶子冷麵同椒鹽雞軟骨
和風芥菜汁帶子冷麵

帶子好大粒
椒鹽雞軟骨

椒鹽雞軟骨嘅椒鹽好惹味,呢碟食咗好多

我哋叫咗大虎蝦,分別用兩個唔同嘅煮法,一個係椒鹽一個係茄汁
椒鹽大虎蝦
大虎蝦真係好大隻但係呢個價錢有點小貴

芥末汁桶蠔

功夫鮮鮑魚燉蛋

個燉蛋好好,好似真係食緊甜品嘅燉蛋,鮑魚都好鮮甜

嗰斑片應該冇違反商品說明條例

最後就係菠蘿咕嚕肉仲有生炒糯米飯
菠蘿咕嚕肉

咕嚕肉係考功夫菜,所以的特登叫黎試吓,酥化,汁惹味

椒鹽雞軟骨
椒鹽大虎蝦
芥末汁桶蠔
2018-01-06 64 瀏覽
很久沒有跟一班朋友聚會,今次選擇在銅鑼灣地區進行gathering, 在銅鑼灣工作的朋友介紹了這間私房菜。大家沒有意見便到這間私房菜吃飯。來到了餐廳,看到餐牌畀我們想像中便宜,一個小菜只是70多80元非常抵食。 大家各自選擇了自己喜歡的菜式,亦有詢問侍應的意見他也說前了幾道菜式給我們。先上了一個前菜給我們,酥炸雞軟骨, 不會過軟亦不會炸得很老。之後是侍應推介的芥末汁帶子冷麵, 芥末帶點辣味,帶子微微一煎非常香口。再來亦是侍應推介的芥末桶蠔,半山生的桶蠔加上芥末汁,想不出的合拍味道。正式的菜式叫了椒鹽老虎蝦, 老虎蝦的蝦肉十分彈牙,而且味道剛好不會太咸亦不會太淡,剛好浸入的蝦肉的肉身中。再來一個竹笙上素,味道不過不失。另外亦叫了一個招牌菠蘿生炒骨,生炒骨的肉不是很肥,而且炸完也有肉味,比正常餐廳出色。最後吃了一個侍應推介的炸糯米飯作為一個飽肚的結束,這個菜式在街上沒有看過,吃了其他菜後,再再加這一個炒糯米飯,飽到剛剛好。最後侍應附送你一個薑汁湯圓甜品作為結尾,薑汁味十分之濃。在這個冬天的寒冷天氣中,薑汁流入喉嚨,暖暖的停留在喉嚨之中一段時間,十分完滿。

再來一個竹笙上素,味道不過不失。

2018-01-05 55 瀏覽
私房菜餐廳很有家常便飯感覺,我們點菜後,侍應即送來每人一盅花旗蔘煲雞湯。雖然盅內沒有盛來湯料,但飲得出雞湯微帶花旗蔘苦澀,真材實料。和風芥茉汁帶子烏冬 $40蟹柳絲、青瓜絲、蟹籽和微微煎香的帶子鋪陣在烏冬上。和風芥茉汁是另上的,芥茉味明顯得來又不太辣。烏冬很開胃,和風芥茉汁調配得很滋味,非常推介。鐵板薑蔥豆豉雞 $72豆豉雞有鑊氣,鐵板送來時還有「炸炸」聲。雞肉滑,洋蔥又腍又甜。金銀蛋上湯浸娃娃菜 $68原本的菜單是浸時蔬,但我們改為娃娃菜。皮蛋粒、鹹蛋粒、肉碎、蛋花份量極多,我們把娃娃菜吃光後,還有大量配料在碟中。免費贈送的甜品是薑汁湯圓,薑汁湯辣度十足,黑芝麻湯圓有兩粒。————————————餐廳推介各款小菜也做得出色;侍應不時換碟、加水;價錢也不貴,確是不錯的家庭飯聚之選。

和風芥茉汁帶子烏冬 $40

烏冬很開胃,和風芥茉汁調配得很滋味,非常推介。

鐵板薑蔥豆豉雞 $72

金銀蛋上湯浸娃娃菜 $68

原本的菜單是浸時蔬,但我們改為娃娃菜。

————————————

餐廳推介

2018-01-04 144 瀏覽
在銅鑼灣有間性價比好高既餐廳,位置又方便就腳!岩哂朋友仔聚埋一齊食餐便飯,夜晚有做私房菜小炒菜式,早上仲做埋港式早餐。真係估你唔到陳年花雕無骨醉雞,花雕味非香淳!已經完全滲透哂滑雞!加上無骨既雞!食落去啖啖肉~非常嫩滑好味。三文魚籽糖芯皮蛋,每粒皮蛋都晶瑩剔透,水嫩水嫩的加上有蟹籽提升鮮味!係一個好食既前菜!芥末汁海膽桶蠔,真的第一次吃這種食法~芥末汁竟然和蠔非常配襯意想不到的鮮味~蠔肚位置飽滿多汁,鮮味十足,又有海膽做toping..海膽都幾甘香!整體非常鮮茄汁大虎蝦炒得非常惹味,茄汁甜酸度剛剛好!非常醒胃~而家虎蝦 size都好大隻,蝦頭都炸到香脆!)蝦肉爽口彈牙,吸受哂茄汁香無得頂!最後食埋個薑汁芝麻湯圓做甜品,非常暖胃,薑汁味非常濃郁!冬天吃這個糖水一流

三文魚籽糖芯皮蛋,每粒皮蛋都晶瑩剔透,水嫩水嫩的
加上有蟹籽提升鮮味!係一個好食既前菜!

2017-12-28 94 瀏覽
平時都比較少同屋企人食飯今日懶得出去買送,所以自己就約咗一大班親戚銅鑼灣食飯。椒鹽黃金豆腐,我最鍾意出邊炸得黃金脆口既豆腐,調味啱啱好唔會太過鹹或者油膩。竹笙羅漢上素,屋企人鍾意食素雖然我都叫咗個素食,竹笙份量都幾多仲有白菜木耳等等嘅配菜,送返一啲都唔會覺得太清淡無味口水雞份量都真係好大隻,雞肉好嫩滑而且雞皮都唔會太油,肉質好鮮!香芋排骨煲,嗰日嘅行為真係好靚店員嘅推介,如果想食好野嘅朋友都可以問吓店員有咩事日推介土魷煎肉餅幾特別4塊每一塊嘅份量都適中,配埋飯食真係好正!冬菇時蔬扒豆腐,冬菇超大粒而且豆腐唔會太鬆散,所以夾起都吾難!冬菇炆煮過,所以都幾入味⋯xo西蘭花炒斑片西蘭花炒得翠綠另外斑片嫩滑,外皮煎得好香入邊嘅肉質都唔會流失佢嘅魚味! 西蘭花炒牛柳粒大粒之餘亦都唔會銀,有牛味,夠晒火候!下面有西蘭花墊底!如果分量再多啲就好啦,因為真係太好味同飯食真係可以食多幾碗!

土魷煎肉餅
幾特別4塊每一塊嘅份量都適中,配埋飯食真係好正!

xo西蘭花炒斑片

西蘭花炒牛柳粒

2017-12-26 363 瀏覽
年尾最重要嘅家庭活動,就係做冬,正所謂冬大過年,自己同屋企人都比較傳統,始終覺得要食返中菜先叫做冬,媽媽晚晚煮飯咁辛苦,做冬比佢休息一日,出街食啦!不過屋企人就比較少出黎銅鑼灣,今次過黎試下探下路先~海上鮮二人套餐$228:豉汁倉魚估唔到條魚好大條!食魚我怕有腥味,所以揀左要豉汁蒸。豆豉汁非常香,最驚喜係蔥用上大蔥,蔥味特別香,全部蔥都比我清晒!而條魚蒸嘅時間岩岩好,食落好滑又唔腥唐生菜呢碟菜自動少油之餘,連蠔油都係分開上,岩晒注重健康嘅人家鄉土魷煎肉餅煎肉餅亦係另一心機之作,肉餅加入土魷,打得有咬口,無半點多餘嘅肥肉,一塊一啖,完全拍得住我媽媽自家制嘅煎肉餅呀!自家靚湯是日靚湯係紅青蘿蔔湯,無味精好有家的感覺~自家糖水係薑湯芝麻湯圓,冬天食好岩,食完暖笠笠!其實,我地低估左二人餐嘅份量,再散叫左兩樣似乎係呢度嘅招牌菜陳年花雕鴨舌$46鴨舌爽脆,入口陣陣花雕味滲出,杞子都好清甜,好味道!金牌口水雞半隻$90舖滿炸蒜蓉同辣椒粒,岩晒我用黎撈飯!隻雞原來都幾大隻,食落嫩滑啖啖肉。超級滿足!食完我好有信心帶佢地出黎做冬啦!
不過屋企人就比較少出黎銅鑼灣,今次過黎試下探下路先~

海上鮮二人套餐$228:
豉汁倉魚

唐生菜

呢碟菜自動少油之餘,連蠔油都係分開上,岩晒注重健康嘅人

家鄉土魷煎肉餅

自家靚湯

是日靚湯係紅青蘿蔔湯,無味精好有家的感覺~
自家糖水

係薑湯芝麻湯圓,冬天食好岩,食完暖笠笠!

陳年花雕鴨舌$46

鴨舌爽脆,入口陣陣花雕味滲出,杞子都好清甜,好味道!

金牌口水雞半隻$90

食完我好有信心帶佢地出黎做冬啦!
2017-12-26 70 瀏覽
今年私房菜大熱,最近也和老婆家人去湊湊熱鬧!當中有一道菜色令我印象比較深刻,名字十分有氣勢,「鮑魚撈起」!撈起,撈起,寓意撈到風生水起。然而,除了名字有氣勢外,材料也十足。簡單的一盤涼菜,有皇帝蟹肉、蘿蔔絲、青瓜絲、菠菜面、涼面、烏冬,和原隻鮑魚。將材料撈起後,就是加入醬料的時候。店家貼心地安排了兩款醬料,一款較酸,一款則帶Wasabi的微辣。這道菜式整體的感覺很開胃,而且鮑魚的質素很高,質感彈牙。其他幾款小菜各有特色,整體質素也不錯,當中的茄汁大虎蝦較為出色。蝦如巴掌般大,啖啖肉。吸收了醬汁的精華後,微酸的茄醬帶出了鮮蝦的鮮味。吃私房菜除了吃食物外,還要吃店家的誠意,而這晚我們都感到很滿意。店主在飯前送上了熱辣辣的老火例湯,在寒冬中送上一點暖。飯後亦送上了薑汁湯圓,在節日間寓意團團圓圓。簡單的一餐飯,吃得到食材的鮮味、大廚的工架 ,還有店主為我們悉心安排的心思,確是美事。
今年私房菜大熱,最近也和老婆家人去湊湊熱鬧!

店主在飯前送上了熱辣辣的老火例湯,在寒冬中送上一點暖。

飯後亦送上了薑汁湯圓,在節日間寓意團團圓圓。

2017-12-21
2017-12-25 84 瀏覽
每年冬至做節都要搵地方,今年阿妹訂咗枱食私房菜。我遲咗少少去,去到的時候,枱面已經擺滿食物。最吸引到我目光的就係一個類似涼麵的東西,原來有個好勁的名字,叫鮑魚撈起。裏面的材料很多,有幾種不同質感的麵線,很多蔬菜,蟹肉等等。最吸引的,絕對是五隻大大隻的鮑魚。其他食物也各有特色,大大隻的虎蝦酸咪咪,好開胃。咕嚕肉比坊間的做得好食,質感脆脆地。菜膽雞味道偏清淡,但正正係清淡的煮法就能突出雞的鮮味。估唔到最後竟然有湯圓做甜品,仲有個好懷舊的杯添!大時大節,去食私房菜,五位$1000買單有找,超抵!

其他食物也各有特色,大大隻的虎蝦酸咪咪,好開胃。

咕嚕肉比坊間的做得好食,質感脆脆地。

菜膽雞味道偏清淡,但正正係清淡的煮法就能突出雞的鮮味。

估唔到最後竟然有湯圓做甜品,仲有個好懷舊的杯添!

大時大節,去食私房菜,五位$1000買單有找,超抵!
2017-12-23 111 瀏覽
臨近聖誕,好多GATHERING,又到會,又PIZZA~ 朋友唔想食西式野,所以最近約左我黎到一間食小菜的餐廳~餐廳位於銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心,叫忠記咖啡屋‧私房菜。一坐低,我地望下MENU,價錢非常合理。我地點左個花鵰醉雞,麻婆豆腐、菜心炒牛肉、蒜蓉炒白菜~花鵰醉雞 - 一陣陣香氣,醉人又芬芳,雞肉質地嫩滑,唔錯!麻婆豆腐 - 豆腐好嫩,有少少辣。菜心炒牛肉份量好多,不過我覺得菜心有d 老,但好在牛肉鮮嫩!蒜蓉炒白菜,菜味幾濃,食起來嚐到蒜蓉既香味,唔錯.最近仲送左個薑汁湯圓比我地, 好窩心.
餐廳位於銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心,叫忠記咖啡屋‧私房菜。

一坐低,我地望下MENU,價錢非常合理。
我地點左個花鵰醉雞,麻婆豆腐、菜心炒牛肉、蒜蓉炒白菜~

花鵰醉雞 - 一陣陣香氣,醉人又芬芳,雞肉質地嫩滑,唔錯!
麻婆豆腐 - 豆腐好嫩,有少少辣。
蒜蓉炒白菜,菜味幾濃,食起來嚐到蒜蓉既香味,唔錯.

最近仲送左個薑汁湯圓比我地, 好窩心.
2017-12-19
2017-12-23 440 瀏覽
每年做節都係一個難題,食物要有新意,環境又要有創意。食慣左酒樓的菜單,今年我就帶咗屋企人去試一下私房菜。私房菜的特色就係可以為客人度身訂造菜單,唔會食到悶。今次去咗銅鑼灣新開的忠記咖啡屋。環境唔算好華麗,但都幾企理,店員已經一早為我地準備好一個近角落的座位。店內亦開始有唔少節日的裝飾,添左唔少氣氛!五個人,點左五個菜。第一道菜已經吸引到我哋的眼球,經過店員介紹後,就變得更加有趣。八款不同質感同味道的材料放埋一齊,係一種好新鮮的感覺。佢哋仲特意安排左兩款唔同口味的醬汁,我就鍾意溝左Wasabi的芝麻醬,夠晒開胃又刺激。茄汁爆原隻大虎蝦非常有看頭,鐵板送上枱熱辣辣,香氣迫人。虎蝦大大隻好厚肉,質感結實得來亦有蝦的鮮味。呢個咕嚕肉係我食過最好食的咕嚕肉!首先質感很好,無過多的炸粉,而且表面仲有少少脆脆地。味道甜中帶少少酸,好欣賞佢哋加入左少少酸薑,為味道增加左一個層次。呢個睇落似係鴛鴦炒飯,其實係菜底,兩個汁都好好味。壓軸的是菜膽雞,雞肉十分有鮮味,唔會有雪藏的味道。而且質感都幾滑溜,肥瘦適中,媽咪讚不絕口。最後甜品亦甚有驚喜,係薑汁湯圓,正好配合節日同天氣。而裝湯圓的,亦係懷舊的咖啡杯,切

今次去咗銅鑼灣新開的忠記咖啡屋。

店內亦開始有唔少節日的裝飾,添左唔少氣氛!

五個人,點左五個菜。

呢個睇落似係鴛鴦炒飯,其實係菜底,兩個汁都好好味。

最後甜品亦甚有驚喜,係薑汁湯圓,正好配合節日同天氣。而裝湯圓的,亦係懷舊的咖啡杯,切合返店名。

食物質素頗高,我哋一家人都幾滿意,更驚喜的是價錢,每人都唔使$200。臨走仲俾我哋見到佢有盆菜到會,或者呢個係我哋下一次做節的選擇。
2017-12-21
2017-12-20 136 瀏覽
忠記在銅鑼灣起過十幾年,搬過好幾次,在云云的茶餐廳,她的餐牌是最具個人風格,fusion 菜集中港台日。最近又搬到新居,今天就叫了一個肉燥辣醬雞拌麵。在台灣,肉燥飯可是名氣不小吃之一,濃香带有醬油味,鮮香四溢,充滿膠質口感,肉丁儘管是全肥,但經過逼油處理,入口即化沒有油膩感,鹹甘不甜膩,愈吃愈過癮。可惜这个肉燥只有外表,没有靈魂,吃不出風味。而麵徧腍。口水雞是中國四川傳統特色菜餚,屬於川菜系中的涼菜,佐料豐富,集麻辣鮮香嫩爽於一身。 今次雞肉嫩爽做到,麻辣鲜香稍微不足,可能是要迎合香港人口味。

而麵徧腍。

2017-12-17
午餐
2017-12-19 404 瀏覽
係銅鑼灣,竟然俾我搵到間唔錯既小菜餐館原本早少少6點幾上黎望下有咩食,以為呢個時間會無咩人,點知一上黎見到好多人,原來6點前入座叫小菜有9折我地睇左menu,發現小菜款式好多,平均$70/款,覺得價錢好合理,又見到想食既小菜,就趁早少少等位好彩都係等一陣就有位要左2個小食+2個小菜,仲有冬天至愛既糯米飯如果唔想煩唔想諗,亦有二/四人餐選擇侍應送埋例湯,好香既藥材味,湯頭幾濃唔油膩,問一問侍應,原來係金錢草湯其中一個小食,椒鹽茄子,炸得通透,但又唔會炸到成件茄子油哂,炸粉唔厚之餘又脆,份量仲好多唔似小食另一個小食係陳年花雕無骨醉雞,賣相吸引,表面放左d 杞子點綴下,d 雞件切完都可以砌返個圓形,連雞皮都好完整雞肉嫩滑,滲出香濃酒香菠蘿咕嚕肉,用上新鮮菠蘿有誠意,醬汁酸甜度啱啱好而且收汁做得唔錯,冇乜多餘醬汁係碟,咕嚕肉上曬汁之餘又做到外層酥脆,水準之作太極扒生菜,一邊係瑤柱肉碎,另一邊係蝦仁斑腩蛋白,兩邊都各有滋味各有特色芡汁多d, 撈飯食都唔錯生炒糯米飯,係即叫即炒,所以要等耐少少熱辣辣糯米飯粒粒分明,有鑊氣,有好多臘腸做配料,又飽又暖胃糯米飯食得多會太膩,少食無妨,一碗兩個人分都
係銅鑼灣,竟然俾我搵到間唔錯既小菜餐館

好彩都係等一陣就有位

要左2個小食+2個小菜,仲有冬天至愛既糯米飯
如果唔想煩唔想諗,亦有二/四人餐選擇

椒鹽茄子

雞肉嫩滑,滲出香濃酒香
陳年花雕無骨醉雞

菠蘿咕嚕肉,用上新鮮菠蘿有誠意,醬汁酸甜度啱啱好
菠蘿咕嚕肉

芡汁多d, 撈飯食都唔錯
太極扒生菜

生炒糯米飯,係即叫即炒,所以要等耐少少
熱辣辣糯米飯粒粒分明,有鑊氣,有好多臘腸做配料,又飽又暖胃
糯米飯食得多會太膩,少食無妨,一碗兩個人分都夠
生炒糯米飯

不過我地第一次黎,低估左忠記既小菜份量,碟碟小菜份量多,小食份量又偏多,食哂真係好飽,仲要唔使 $300
椒鹽茄子
太極扒生菜
2017-12-15 292 瀏覽
銅鑼灣既忠記真係超抵食,無加一之餘仲有例湯同埋湯丸糖水送,侍應服務態度良好,舉手就好快有人過黎幫忙,而且有笑容有禮貌,不時主動過黎添茶,值得一讚!飲品又大杯,湯水好飲,糖水好重薑味,每人有2粒湯丸,好開心🤗土魷煎肉餅初初睇餐牌既時候以為d肉餅會好大件,但係上檯既時候真係好驚喜,因為佢賣相好精緻,比餐牌既相吸引好多,而且味道超出預期,肉唔會鬆散而且幾有口感,非常唔錯冬菇時蔬扒豆腐呢道菜我最鍾意係佢個冬菇,冬菇大大隻,分幾啖先食得哂,咬落多汁而且彈牙,好滿足xo西蘭花炒斑片鮮綠既西蘭花充滿咗xo醬既香味,聞落去已經流哂口水,但係重點係個斑片,斑片外面微脆,裡面超級嫩滑!呢道菜會係我既首選!椒鹽黃金豆腐黃金豆腐名不虛傳,賣相一流,表面炸到金黃色,裡面依然係保持好似豆腐花咁滑,呢個黎到一定要試竹笙羅漢上素原本以為素菜一定好清淡,冇乜味道,但係估唔到又幾好食,竹笙菇片都幾爽口,仲有我最愛既白菜仔~口水雞口水雞有雞味,同埋雞皮少少厚,佢肉質都好嫩滑,份量好大,6人食都已經好飽!香芋排骨煲鍾意食芋頭既一定唔可以錯過,d芋汁攞黎撈飯一流西蘭花炒牛柳粒呢個既賣相同餐牌比有d失色,但係亦因為咁形成一個強烈

土魷煎肉餅

冬菇時蔬扒豆腐

xo西蘭花炒斑片

椒鹽黃金豆腐

竹笙羅漢上素

口水雞

香芋排骨煲
鍾意食芋頭既一定唔可以錯過,d芋汁攞黎撈飯一流

西蘭花炒牛柳粒
呢個既賣相同餐牌比有d失色,但係亦因為咁形成一個強烈反差,將原本冇咩期望既牛柳放入口反而有驚喜,牛肉好香,肉質好num,淨係食佢都餸咗一碗飯

和風芥菜汁帶子冷麵
食飽飽最後都忍唔住嗌咗呢個一直都好想試既帶子冷麵。本身唔太鍾意食芥末,冇睇清楚就嗌咗,但係都無礙我對呢道菜既喜愛,因為芥菜汁味唔係好重,而且個帶子係非常大粒,非常鮮甜,食完又想再食
2017-12-14 190 瀏覽
喺銅鑼灣行完街 就要去搵嘢食 今次又係食私房菜。我地點了,二人套餐, 貪佢夠簡單,完全唔使諗。先黎私房靚湯,是霸王花排骨湯。 用料十足, 夠曬火候, 新鮮熱辣上枱。餐前小食就是陳年花雕醉鴨舌。 做得好出色, 鴨舌爽口彈牙,充滿花雕味。稻庭烏冬北海道帶子二人份量, 最驚喜係個胡麻芥末醬, 撈起個烏冬特別好食。香橙江南小排骨, 橙味十足, 有啲芬達同新奇士仲有橙汁先生嘅味道, 但係就香橙味爆燈, 估唔到同個排骨咁夾, 食出嚟嘅, 感覺咁舒服。上湯杞子浸芥膽, 大大份, 性價比十足, 芥膽煮得啱啱好,唔會過淋,又唔會太硬。生炒臘味糯米飯, 即炒即係即炒, 熱辣辣新鮮上枱, 最重要粒粒分明, 又唔油膩, 值得推薦。精美糖水,今日薑茶湯圓, 真係啱曬冬天食,暖笠笠。最得意嘅係, 老闆有時間會過嚟同你傾計,一齊話當年,不禁想起當年的舊街坊, 下次再嚟食過,天氣越嚟越凍,係時候準備食羊腩煲。
喺銅鑼灣行完街 就要去搵嘢食 今次又係食私房菜。

我地點了,二人套餐, 貪佢夠簡單,完全唔使諗。

精美糖水,今日薑茶湯圓, 真係啱曬冬天食,暖笠笠。

• 生炒臘味糯米飯