2020-12-02 19 瀏覽
地方大,餐牌上的菜式亦算多。座下後,店員送上QR CODE,可自行落單,方便快捷。上海小食,當然少不了:小籠包!XO醬蟹肉小籠包($35/2隻)。熱辣辣上檯!賣點在蟹肉,其實蟹肉份量足!鮮甜、多汁。小食叫左:口水醉雞件!8件份量,醉雞好入味!適中的酒味,軟滑的雞肉,另上辣醬,其醬系麻香辣味!喜歡麻辣者必試!東巴牛肋條撈麵:麵,汁分開兩碗上!麵質不會好硬,彈牙!個醬味道好味,小辣!牛腩都炆得夠,入味,但有小筋。百花雲吞慶麵 :個湯超正,清甜!雲吞有驚喜,不是厚皮!小煙銀,餡料有濃濃既蝦味又juicy!不錯。平民食店,質素不錯!

上海小食,當然少不了:小籠包!
XO醬蟹肉小籠包($35/2隻)。
熱辣辣上檯!賣點在蟹肉,其實蟹肉份量足!鮮甜、多汁。

小食叫左:口水醉雞件!

東巴牛肋條撈麵:

百花雲吞慶麵 :

平民食店,質素不錯!
2020-11-23
  • XO醬蟹肉小籠包
2020-12-01 23 瀏覽
大角咀真係飲食界入面一個臥虎藏龍嘅地方,特別係利奧坊起咗之後,附近都起咗唔少唔同類型嘅優質餐廳。今次為大家推介嘅就係慶記,一間好好食嘅上海菜館,而價錢又10分親民。大部份麵食或者泡飯都係$40-$50就有交易。份量仲要一啲都唔細,雞扒同豬扒都係極大塊,仲要係厚切!配埋大大碗嘅泡飯同上海麵,真係抵食夾大件!另外重點推介係佢哋呢度嘅小食-口水醉雞捲,口水醬汁你可以選擇叫佢另上,醬汁唔算太辣,但係非常惹味開胃!全部大大件,仲有八大塊,都只係$34 ,非常抵食!即使三個人嚟,叫兩個餐加兩個小食,都一定夠飽,價錢親民,但係質素極高!

2020-11-29 20 瀏覽
/旺角平民上海美食推介❤️/.識我既人都知其實我好中意食小龍包😆熱辣辣又多汁就岩晒我🤤依間小店價錢相對較平😇性價比都好高❗️疫情既關係啲人都轉晒外賣🙈但我怕拎番番屋企食小籠包會凍晒😅所以就堂食.🐥醉雞卷 $30/8件雞髀🍗肉捲埋一齊,肥皮又唔會話好肥😋酒味好重,夠入味👍🏽.✨小籠包 $38/4隻一定要親熱食🤤上到黎熱辣辣♨️小籠包佢皮簿,多汁❗️肉唔會話好多味精,係我近期食過最好食既小籠包❤️.🍵茶燻煎軟雞慶麵 $52加辣($2)我見佢既辣要加錢😂所以試試食😂影落碗麵有少少油🤏辣既話唔叫好辣,唔係好食得辣既人都可以試下😋個雞真係有茶味,唔算好濃,有啲意外驚喜👍🏽啲雞仲要煎得有脆口🍗不錯啊
/旺角平民上海美食推介❤️/
🐥醉雞卷 $30/8件
雞髀🍗肉捲埋一齊,肥皮又唔會話好肥😋酒味好重,夠入味👍🏽

✨小籠包 $38/4隻

🍵茶燻煎軟雞慶麵 $52

2020-11-29 15 瀏覽
104ロ水醉雞卷(8件)(ロ水汁另上)口水汁非常好食 唔太辣但有麻🥰 個汁點咩都好食😋醉雞卷無骨嫩滑!301生煎胡椒包(2隻)超重胡椒味 胡椒既辣亦超突出!306 XO醬蟹肉小籠包(2隻)好味 唔會太膩太肥 食得出蟹肉既鮮甜味同一絲絲既蟹肉絲 足料又有湯汁!😚610香酥排骨拼滷肉撈麵(走蔥)排骨好味😋 排骨香脆夠味🥸 撈麵偏甜但都唔錯~😌908熱桂圓蜜呢個太甜😂但好有桂圓既味道~909熱洛神花蜜酸酸的 唔算太有味🤔808茶燻煎軟雞拼滷肉菜飯雞比排骨稍微遜色一啲~ 另外一提,佢地個桂花烏龍幾好飲!

104ロ水醉雞卷(8件)(ロ水汁另上)

301生煎胡椒包(2隻)
超重胡椒味 胡椒既辣亦超突出!

306 XO醬蟹肉小籠包(2隻)

610香酥排骨拼滷肉撈麵(走蔥)
排骨好味😋 排骨香脆夠味🥸 撈麵偏甜但都唔錯~😌

908熱桂圓蜜
呢個太甜😂但好有桂圓既味道~

909熱洛神花蜜
酸酸的 唔算太有味🤔

808茶燻煎軟雞拼滷肉菜飯
雞比排骨稍微遜色一啲~

另外一提,佢地個桂花烏龍幾好飲!
2020-11-28 17 瀏覽
Been on my to-eat noodles list for a while but haven’t been able to try it until today! Luckily, they’ve moved to a bigger shop which is super spacious, clean and very modern compared to their old restaurant. We ordered a few of their signature dishes - cold chicken dish, soft tinder pork with noodles, and chicken cold noodles! very delicious and fresh flavors. the noodles portion was big and the cucumber makes it more refreshing than the usual cold noodles. The hot noodles with pork knuckle on

The hot noodles with pork knuckle on the other hand was super flavorful not too salty!! Also came with Chinese carrot which makes it very nice because it balanced out the strong taste of the soup base.

Wow the charsiu bun was super duper good!!!!! 1/1 hot and made fresh and crispy.
overall, we definitely recommend this place for a quick meal as their noodles portions were big, tasty too. But the buns were outstanding/mind blowing lol 😆
  • 生煎胡椒包
  • 紅燒豬軟骨慶麵
2020-11-24 8 瀏覽
慶記位於大角咀, 主打上海菜! 餐廳用QR code落單, 簡單方便又環保, 而且不收加一!小籠包 (4隻) $38外皮厚薄適中, 能承托包內湯汁, 不易破裂! 肉餡滑嫩, 質感鬆化! 湯汁豐富鮮美, 而且不能油膩! 正!蜜芥雞翼(4隻)$38雞翼外皮香脆, 內裡保持嫩滑, 芥末味道濃度剛好, 帶微甜, 非常滋味~香酥排骨 拼 滷肉湯飯 $68排骨厚薄度適中, 而且份量多, 點少少醬更美味! 滷肉飯比較常見, 但第一次品嚐滷肉湯飯!肥而不膩的滷肉, 配上湯飯, 有特色!茶燻煎軟雞菜飯 $68雞皮香脆, 雞肉嫩滑多汁, 而且帶有茶香及煙燻香, 別有一番風味!豆漿

小籠包 (4隻) $38

蜜芥雞翼(4隻)$38

香酥排骨 拼 滷肉湯飯 $68
肥而不膩的滷肉, 配上湯飯, 有特色!

茶燻煎軟雞菜飯 $68

豆漿

2020-11-23 446 瀏覽
大角咀越黎越多新餐廳,是晚係呢頭做完野,順便搵下食。上網搵到了慶記,正想食下小籠包,就揀佢了。入座後店員送上QR CODE,可自行落單。店員送上一壺桂花烏龍茶,茶味幾香喎,做左成日野無乜點飲過水,覺得有壺茶真好。因為好口渴,又點了飲品,哈哈,要吸收點糖分嘛。自己點了玫瑰花蜜,玫瑰十分香呀~朋友點了洛神花蜜,甜中帶點點酸,幾好味呀。為了小籠包而來,當然要點一客了。皮薄多汁,夾起都不易穿,內裏的肉餡很鮮味,唔錯唔錯。朋友話要點呢個口水醉雞卷,雞肉紮實鮮味,無骨方便食,個口水汁又麻又香好好味,好彩叫左多汁,攞黎撈落麵度超正喎。朋友點的巴東牛筋條菜飯,香料味十足,牛筋條炆得軟腍入味。菜飯大大碗,但略微軟了點,個人喜歡硬飯,哈哈。自己點了茶燻煎軟雞慶麵,第一次黎梗係試個招牌麵先啦,湯頭係大地魚同濃郁的韭黃味,很鮮甜。麵條有嚼勁,吸了湯汁好好味。雞件則有點失望,煎得太燶啦,皮有點硬了,好彩雞肉還是很嫩滑。旁邊附上泰式雞醬,不過個人覺得口水汁好好味,所以拎埋啲雞件去點口水汁,哈哈。點單的介面易用,即刻計埋價錢,不用加一收費呢。
大角咀越黎越多新餐廳,是晚係呢頭做完野,順便搵下食。

上網搵到了慶記,正想食下小籠包,就揀佢了。
入座後店員送上QR CODE,可自行落單。
因為好口渴,又點了飲品,哈哈,要吸收點糖分嘛。
自己點了玫瑰花蜜,玫瑰十分香呀~
朋友點了洛神花蜜,甜中帶點點酸,幾好味呀。
為了小籠包而來,當然要點一客了。
皮薄多汁,夾起都不易穿,內裏的肉餡很鮮味,唔錯唔錯。
點單的介面易用,即刻計埋價錢,不用加一收費呢。
2020-11-17
2020-11-23 30 瀏覽
上次經過大角咀利奧坊, 見到有家上海菜, 我一向對上海菜一向也情有獨鐘,所以入去試下。我們先點了兩籠小籠包。 小籠包一籠有四件,皮非常薄。 喜歡吃上海菜的人都應該知道,小籠包其中一個重要一環是裏面的湯汁。 這個小籠包的湯汁是用純鮮肉淆製,感覺沒有添加味精, 再配上裏面鬆軟的豬肉 加薄薄的皮, 熱辣辣的,口感一流。另外我們點了排骨菜飯和雞菜飯。 菜飯一向是上海菜好出名的主食, 這個菜被炒香,加上少少鹹肉絲撈在飯中, 陪添飯香。 排骨和雞也炸得非常出色, 雞肉軟熟新鮮, 皮脆肉嫩。再配上兩杯紅棗熱飲, 甜甜的,暖一暖胃, 感覺非常滿足。

再配上兩杯紅棗熱飲, 甜甜的,暖一暖胃, 感覺非常滿足。
  • 上海小籠包
  • 小籠包
2020-11-22 13 瀏覽
大家揀食咩一定諗起旺角,如果唔介意行多5分鐘,其實大角咀都好多驚喜餐廳。今次倖存者同朋友一探大角咀,發現咗價錢親民而又好好食嘅慶記!一入門口,環境算寬敞,就算得2個人,侍應都好nice咁俾咗卡位倖存者。第一樣野要介紹嘅係電子點餐! 萬萬諗唔到呢間看似傳統嘅麵店引入自助點餐,倖存者好欣賞佢地呢種有效率嘅做法!要scan QR code locate 每張檯店裡面都有教學說明講點落單,唔使驚唔識用口水醉雞卷$34雞卷食落酒味好出,加埋四川椒辣醬,辣味係喉嚨慢慢滲出,本身雞卷冰冰涼涼,夾埋好岩做開胃小菜XO醬蟹肉小籠包 $35咬落去啲湯係爆出黎!肉湯嘅咸香味同時帶出蟹肉味,唔會話側重係一方特色山葵醬青瓜撈麵 $38大碗到同朋友一齊share都食唔晒。麻醬+wasabi+青瓜呢個組合無得輸,配咩都好食茶燻煎軟雞配滷肉慶麵 $66都係好好好大碗!茶燻雞唔好睇佢咁深色以為好硬,純粹係茶燻效果,裡面啲肉汁仍然保留,肉質彈牙洛神花蜜 $12最後飲埋杯足料花蜜就人生足矣。花蜜呢個價錢算好足料,洛神花仲有利消化,岩晒餐後飲

要scan QR code locate 每張檯

店裡面都有教學說明講點落單,唔使驚唔識用

口水醉雞卷$34

XO醬蟹肉小籠包 $35

特色山葵醬青瓜撈麵 $38

茶燻煎軟雞配滷肉慶麵 $66

洛神花蜜 $12
2020-11-22 19 瀏覽
🌶口水醉雞卷8件 ($34)(🍚8.5/10) 推介❗️肉質鮮嫩吾韌略嫌有少少雪得太凍所以較硬身,雖然無咩酒味但口水汁十分出色💦,夠酸夠麻辣度岩岩好,外面通常係醉雞或者口水雞,好少見雞卷,無骨啖啖肉仲要每啖都充滿惹味口水汁,越食越開胃,正!🍗茶燻煎軟雞配滷肉菜飯($62) (🍚7.5/10)️推介❗煙燻雞扒十分入味!份量夠晒大件而且無論食或者嗅都充滿勁香煙熏味💨,係好驚喜同難得既味道!雞皮煙燻到鬆脆可口,雞肉鮮嫩多汁,必食!滷肉菜飯🥬滷肉肥瘦分佈剛好,仲有少少咸酸菜,可惜有少少偏咸味道較普通,建議可以試下配湯飯或者慶麵。🥯生煎胡椒包2個 ($26) (🍚8.5/10) 推介❗胡椒包可以話係皮薄餡靚,仲要煎到其中一面脆卜卜又鬆化,內餡肉質juicy超入味胡椒味滿分同有少少辣,最正既係一咬,充滿胡椒味既肉汁爆哂出黎💦💦,呢個價錢呢個質素吾encore點得!🍜麻辣擔擔撈麵 ($38)(🍚8/10) 推介❗擔擔麵充滿花生醬🥜同麻辣汁🌶嘅味道又甜又辣好開胃!d汁有粒粒花生肉碎仲有啲蒜蓉,係一個重口味嘅撈麵,一個令到你想食完一啖想再食既味道,麵條煮到啱啱好唔會好淋,汁既份量都啱啱好,令成碗麵吾會好乾!
🌶口水醉雞卷8件 ($34)(🍚8.5/10)
推介❗️

🍗茶燻煎軟雞配滷肉菜飯($62) (🍚7.5/10)
️推介❗

🥯生煎胡椒包2個 ($26) (🍚8.5/10)
推介❗

🍜麻辣擔擔撈麵 ($38)(🍚8/10)
推介❗

🥟小籠包2個 ($21) (🍚7/10)
即蒸熱辣辣個皮一啲都唔厚!裏面嘅湯汁份量直情多過一隻匙羹超級juicy💦,而且內餡肉質嫩口入味吾會太咸,呢個價錢都抵食。

🥯生煎流心叉燒包2個 ($26) (🍚6/10)
叉燒包個皮都薄但略嫌內餡嘅汁比較鹹,而且叉燒粒比較硬身同乾,所以整體不及胡椒包出色。

🥟紅油抄手 ($46) (🍚7/10)
有六隻,每一隻都好大隻好多餡!皮薄而且入面包左惹味juicy💦既韭菜豬肉餡,汁有少少辣同甜,上面炸蒜令到整體更香口,2個人每人3隻都好飽。
  • 生煎胡椒包
  • 茶燻煎軟雞
  • 口水醉雞卷
2020-11-20 20 瀏覽
Lunch去咗利奧坊既「興記」食上海野我叫咗上海酥炸排骨菜飯,個菜飯好大碗,唔係平時食開嘅白菜而係雪菜同欖菜,味道會比平時嘅鹹少少,個人比較喜歡食白菜菜飯多d 。個酥炸排骨係冇骨嘅,而且都幾香脆同熱辣辣。Lunch時間去食會送一杯野飲,可以揀罐裝汽水,巢檸,或者加兩蚊飲支裝豆漿。男友就揀咗個青瓜絲麻醬撈麵,麻醬唔係好油膩個隻,配埋青瓜絲,同埋個撈麵係凍嘅,成個感覺好fresh. 唔使加一,埋單兩個人$88. 服務就真係麻麻哋啦,因為樓面係得兩個侍應做嘢,所以執枱都等咗好耐。
Lunch去咗利奧坊既「興記」食上海野
2020-11-20 27 瀏覽
呢間小店食過兩次 但係第一次食麻麻地 諗住俾多次機會俾佢地 第二次食反而好食啲喎撈麵套餐麻辣擔擔撈麵 $38擺上枱熱辣辣♨️食落都好重麻油同花生醬味 嗰麵都吸哂啲醬料 幾入味香口 不過覺得無咩麻辣味 如果落得多啲重啲 應該更加好食 而套餐包埋飲品 我就揀咗可樂一罐 擔擔麵配可樂都幾夾喎🤭茶飯套餐香酥排骨菜飯 $50排骨份量都幾大份🍖同吖媽share食夠 好滿足 而且排骨炸得脆卜卜😋點埋隔離嗰醬更加好食 菜飯就正常發揮 而呢個套餐叫咗一枝豆漿 大大枝 幾抵食👍

撈麵套餐

而呢個套餐叫咗一枝豆漿 大大枝 幾抵食👍
香酥排骨菜飯

2020-11-15
2020-11-19 26 瀏覽
接完老公收工去奧海城附近搵好野食,見呢間有咁多好評所以都試下先口水醉雞卷 $18/4件本身好鍾意醉雞又愛麻辣,所以點左呢個。雞卷肉質唔乾,個麻辣汁非常好吃麻同辣都好平衡,我地仲keep住呢個汁來點其他野食XO醬蟹肉小籠包 $35/2隻我本身麻麻小籠包,因為好多時都遇到個皮勁易穿,勁多油之類。但老公覺得食上海菜就要食埋小籠包,冇計啦…但呢間小籠包真正覺得要再翻食個皮唔係勁薄又唔係好厚有麵粉味那種,係有少少煙un但厚薄適中的。夾住黎影相都冇穿,湯好飲,裡面既蟹肉都鮮甜又夠多百花雲吞慶麵 (唔記得幾錢,應該60蚊左右)個湯超正彈牙唔會好脹肚。雲吞係估佢唔到既好食皮煙un,餡料有濃濃既蝦味又juicy上面炸左既蔥好香口巴東牛助條撈麵 $52老公話個醬味道好食(見佢好快食哂成碗都知),牛腩都炆得夠入味。叫左2杯熱飲暖下個胃洛神花茶同桂圓茶,唔錯

口水醉雞卷 $18/4件
麻同辣都好平衡,我地仲keep住呢個汁來點其他野食

XO醬蟹肉小籠包 $35/2隻

但呢間小籠包真正覺得要再翻食

百花雲吞慶麵 (唔記得幾錢,應該60蚊左右)
個湯超正
彈牙唔會好脹肚。
雲吞係估佢唔到既好食
皮煙un,餡料有濃濃既蝦味又juicy
上面炸左既蔥好香口

巴東牛助條撈麵 $52

叫左2杯熱飲暖下個胃
洛神花茶同桂圓茶,唔錯
2020-11-18 27 瀏覽
朋友喺附近住。帶咗我黎利奧坊*慶記*。記得之前上網見到介紹*慶記*嘅小籠包出色。今日終於有機會食到啦🥳。呢度喺scan QR code落單。餐具喺枱邊嘅抽櫃桶。1800 後入座。茶錢$3位。仲要無加一。抵到笑😬。小籠包~主角出場啦🤩。小籠包有得揀2只($21)/4只($38)。上枱熱呼呼的。小心燙咀❤️。小籠包皮薄多汁。一啖一口好🈵️足。真係聞名不如見面。我地唔夠喉。一人叫咗一籠🤤。口水醉🐔卷~淡淡酒香。雞卷肉嫩。出色😲。🐽仔怕辣。落單嗰陣仲可以揀口水汁另上👍🏻。
朋友喺附近住。帶咗我黎利奧坊*慶記*。
呢度喺scan QR code落單。餐具喺枱邊嘅抽櫃桶。
1800 後入座。茶錢$3位。仲要無加一。抵到笑😬。
小籠包~
小籠包皮薄多汁。一啖一口好🈵️足。真係聞名不如見面

我地唔夠喉。一人叫咗一籠🤤。
口水醉🐔卷~
淡淡酒香。雞卷肉嫩。出色😲。
🐽仔怕辣。落單嗰陣仲可以揀口水汁另上👍🏻。
  • 小籠包
  • 醉雞卷
甚少去大角嘴既我最近先發現原來利奧坊附近都幾多野食🤩今次比我搵到間平靚正既上海野「慶記」。之前叫做「慶麵」由角祥街搬到黎利奧坊,更加容易搵到。——————————————————生煎胡椒包(2隻) $26即叫即煎,外皮煎得金黄可口,胡椒味較重,食落更加惹味。——————————————————XO醬蟹肉小籠包(2隻)$35皮簿餡靚多湯汁,而且好容易夾起唔會穿🥢雖然XO醬味道唔出,但小籠包肉餡既蟹鮮味好重🦀湯汁都好鮮甜,食完兩隻忍唔住要再encore——————————————————紅燒豬軟骨慶麵 $52黎到慶記當然要食佢地既招牌慶麵,佢地既慶麵口感彈牙,湯汁濃而不膩。仲有幾塊白蘿蔔,白蘿蔔煮得剛剛好,又甜又腍。紅燒豬軟骨都煮得十分入味🐷軟骨爽口,肥瘦適中。——————————————————巴東牛肋條慶麵 $54牛肋條燜到比較腍身,唔會太韌。加上湯底有少少辣,愈食愈開胃。
甚少去大角嘴既我最近先發現原來利奧坊附近都幾多野食🤩
今次比我搵到間平靚正既上海野「慶記」。
之前叫做「慶麵」由角祥街搬到黎利奧坊,
更加容易搵到。
生煎胡椒包

XO醬蟹肉小籠包(2隻)$35
皮簿餡靚多湯汁,
而且好容易夾起唔會穿🥢
雖然XO醬味道唔出,
但小籠包肉餡既蟹鮮味好重🦀
湯汁都好鮮甜,
食完兩隻忍唔住要再encore
XO醬蟹肉小籠包

紅燒豬軟骨慶麵 $52
黎到慶記當然要食佢地既招牌慶麵,
佢地既慶麵口感彈牙,
湯汁濃而不膩。
軟骨爽口,
肥瘦適中。
紅燒豬軟骨慶麵

巴東牛肋條慶麵 $54
牛肋條燜到比較腍身,
唔會太韌。
加上湯底有少少辣,