2020-11-15 18 瀏覽
最近最愛同朋友周圍搵嘢食,見到大角嘴個邊有啲新樓盤開始有啲新商場開咗不少餐廳,同朋友去個邊搵下野食先,比我們見到有一間上海嘢食,我們決定試一試!入到去環境好舒服,而白色同木為主!坐低侍應生攞一壺茶給我們,佢地既茶入口清新。我們係掃code 落單, 選擇有菜飯,湯飯,撈麺,小食,點心!~ 💡蜜芥雞翼(4隻)$38 食落好脆口,雞翼皮甜甜地!~💡醉雞卷 (8件) $30 雞肉好嫩口,酒味又唔會好濃!厚度唔係薄,好抵食!~💡茶燻煎軟雞 拼滷肉湯飯 $68 雞食到外脆內軟,滷肉加湯飯好少係出面食到,第一次食,味道好夾!湯唔會好咸!~💡香酥排骨配 撈麵 $60 排骨炸到岩岩脆卜卜,撈麵配個辣椒油撈埋黎食,少少辣好好食!個麵口感 唔會太硬!
最近最愛同朋友周圍搵嘢食,

💡蜜芥雞翼(4隻)$38
食落好脆口,雞翼皮甜甜地!

💡醉雞卷 (8件) $30
雞肉好嫩口,酒味又唔會好濃!
厚度唔係薄,好抵食!

💡茶燻煎軟雞 拼滷肉湯飯 $68

💡香酥排骨配 撈麵 $60
排骨炸到岩岩脆卜卜,撈麵配個辣椒油撈埋黎食,少少辣好好食!
個麵口感 唔會太硬!
2020-11-15 19 瀏覽
前排同朋友去左一間好好食既上海餐廳❤️,實在太想食小籠包啦,久違啦,快忘記左咩味道啦😭😭 ,位於大角咀新開嘅上海菜🥰🥰小籠包皮薄,肉汁非常飽滿 好好味推薦✅必食之選呀,下次黎記得要嗌!。口水醉雞卷 好入味 外形仲好靚,但個人覺得可以叫辣啲好食啲 辣妹覺得吾夠辣🙈🙈。紅油抄手 熱辣辣上枱,而且肉汁好好味 個皮仲好滑添呀👍🏻👍🏻。麻辣擔擔撈麵 配搭好好 麵軟硬度岩岩好啲麵仲索晒啲湯,好濃厚呀💗。茶燻煎軟雞菜飯,雞好香茶燻味好特別 雞肉嫩口,份量十足✅。地址:慶記 (大角咀)大角咀利得街11號利奧坊地下G501-503號舖。 最高為(5/5)味道⭐⭐⭐⭐⭐️價錢⭐⭐⭐⭐⭐️環境⭐⭐⭐⭐⭐️服務⭐⭐⭐⭐⭐️推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️

口水醉雞卷 好入味 外形仲好靚,
但個人覺得可以叫辣啲好食啲 辣妹覺得吾夠辣🙈🙈

麻辣擔擔撈麵 配搭好好 麵軟硬度岩岩好
啲麵仲索晒啲湯,好濃厚呀💗

茶燻煎軟雞菜飯,雞好香茶燻味好特別
雞肉嫩口,份量十足✅

地址:慶記 (大角咀)
大角咀利得街11號利奧坊地下G501-503號舖

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐⭐️
價錢⭐⭐⭐⭐⭐️
環境⭐⭐⭐⭐⭐️
服務⭐⭐⭐⭐⭐️
推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️

2020-11-11
  • 醉雞卷
今日試咗一間位於大角咀新樓盤地下嘅台灣麵食- 慶記口水醉雞卷:個口水醬汁十分惹味!少少辣得來好香!雞肉有咬口啖啖肉,推介!XO醬蟹肉小籠包:皮薄多肉汁,蟹肉鮮甜,一籠兩個啱啱好。淨百花雲吞湯:清清地嘅雲吞湯,最有驚喜!雲吞皮薄大大舊,餡料蝦肉鮮甜,即叫即整,最正係湯裏面唯一一舊蘿蔔,冇渣又入味!紅燒豬軟骨麵:麵身彈牙爽口,似食緊日式拉麵,豬軟骨軟身易入口,湯底清得黎唔咸,追住食。整體: 環境舒適,乾淨衛生,落單可以用電話落,快捷方便,員工禮貌有善,價錢相宜,推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
今日試咗一間位於大角咀新樓盤地下嘅台灣麵食- 慶記

XO醬蟹肉小籠包:皮薄多肉汁,蟹肉鮮甜,一籠兩個啱啱好。

2020-11-11
  • XO醬蟹肉小籠包
  • 紅燒豬軟骨慶麵
2020-11-10 20 瀏覽
大角咀的高質上海店~主食大大份,手工點心夠吸引🤤 平時好少去大角咀,今次為左好野食放工特登去食吓先~第一樣上枱嘅係口水醉雞卷,好香酒味又夠清,做前菜一流🤩生煎胡椒包同沙嗲牛肉鍋貼都係第一次見😹又真係幾得意同幾特別喎!茶燻煎軟雞撈麵我真係食到停唔到口,個撈麵汁甜甜地,又唔太油,會令人有dd上癮~個雞好香燻味,皮夠脆,肉汁都仲keep到,抵讚!香酥排骨滷肉菜飯都好惹味,超多滷肉,個排骨好爽口同夠脆,係加分的!食飽飽仲可以飲佢嘅桂花烏龍茶解膩,超甘香!另外,店舖都好大,好多位,坐得舒服,可以encore!

第一樣上枱嘅係口水醉雞卷,好香酒味又夠清,做前菜一流🤩

食飽飽仲可以飲佢嘅桂花烏龍茶解膩,超甘香!

另外,店舖都好大,好多位,坐得舒服,可以encore!

2020-11-09 20 瀏覽
自從利奧坊起好咗之後,就多咗餐廳係個度開呢間慶記 前身係慶麵,我都成日幫襯!今日行過見到有開就入去試吓餐牌桂花烏龍茶 坐低就有啦 幾香濃易入口香酥排骨菜飯排骨外脆內軟,菜飯唔係平時食開用白菜粒整成,係用榨菜(應該係) 食落幾開胃紅燒豬軟骨慶麵聽講麵粉係每日係新鮮製作,不含科學添加劑同鹼水,所以整出黎麵質特別爽口彈牙!豬軟骨入味好淋!生煎包熱辣辣即叫即整,煎到個底金黃色 好脆口小籠包皮薄多汁,大家記住趁熱食桂圓茶玫瑰蜜
自從利奧坊起好咗之後,就多咗餐廳係個度開

餐牌

桂花烏龍茶 坐低就有啦 幾香濃易入口

香酥排骨菜飯

紅燒豬軟骨慶麵

生煎包
熱辣辣即叫即整,煎到個底金黃色 好脆口

小籠包
皮薄多汁,大家記住趁熱食

桂圓茶

玫瑰蜜

2020-11-05
之前去舊舖食過幾次都要等。今次特登同老婆去佢新舖,環境好咗 , 星期日下午2:00唔需要等。諗住試食佢招牌「胡椒生煎包」 去到落order. 第一次等食完晒order咗嘅蟹粉小籠包、雞冷麵、 叫咗兩杯嘢飲, 問佢生煎包幾時嚟?佢先發現漏咗落Order. 佢問要唔要?要等就要15分鐘。我話要。30分鐘之後,再問佢。佢以為我唔要 冇落。我想鬧佢都未嚟得切 佢一枝箭出去門口就逃離現場 離晒大舖!😡😡😡😡食物其實仍然保持水準,特別是係佢嘅小籠包雖然非常之嬲但係都冇計會再去多一次見佢兩個服務員姐姐仔,都係唔係咁積極主動,自己喺度玩電話 冇理啲客。

諗住試食佢招牌「胡椒生煎包」 去到落order.

佢問要唔要?要等就要15分鐘。我話要。

30分鐘之後,再問佢。佢以為我唔要 冇落。

食物其實仍然保持水準,特別是係佢嘅小籠包
雖然非常之嬲但係都冇計會再去多一次

2020-11-08
2020-11-08 24 瀏覽
平日最鐘意捐窿捐罅搵食,小龍包係百吃不厭之選,有日搵倒間上海菜,放工去試試,叫左滷肉慶面,巴東牛肋條撈面,慶面係上海面食,望落似我地油面,滷肉面湯底勁好味,唔知落左咩煮湯呢,巴東牛肋條就好重椰汁味,超香。另外叫左客小龍包,小龍包咬破少少破口充滿湯汁,熱熱飲湯汁巧舒服。口水醉雞卷好似扎肉咁,酒味唔算濃但口水辣味強勁,喜歡辣味唔好錯過。另一小食蜜芥雞翼,幾特別除左蜜糖味仲有芥末味,香口又脆口。提提大家夜晚9點閂門,要早d去呀!

提提大家夜晚9點閂門,要早d去呀!
2020-11-04
2020-11-05 608 瀏覽
朋友介紹嘅大角咀美食,價錢親民,有麵有飯,仲有點心同小食,選擇都唔少,仲用QR code落單,自助又環保。✨口水醉雞卷(8件) $34呢度嘅醉雞卷幾抵食34蚊有八件大大碟,食落啖啖肉,啱哂唔鐘意𦧲骨嘅我,雞皮又薄又滑,雞肉滑溜入味,酒香味適中,唔會嗆喉,口水汁香辣惹味,係個好開胃嘅冷盤小食!✨XO醬蟹肉小籠包(2隻) $35小籠包說得上係皮薄餡靚,內裡湯汁亦多,做到皮薄但唔易穿👍🏻餡料juicy充滿肉香,蟹鮮味突出,XO醬味唔會過濃,有提鮮作用之餘,唔會掩蓋原味道。而且有得一籠兩隻咁叫,人少少都可以叫嚟試。除咗小食之外,我地仲一人叫咗一個飯share,分別係香酥排骨拼滷肉菜飯&茶燻煎軟雞拼滷肉菜飯。✨香酥排骨拼滷肉菜飯 $62排骨厚切,外層炸得金黃香口,滷肉半肥瘦,有油香得嚟又有咬口👍🏻✨茶燻煎軟雞拼滷肉菜飯 $62茶燻煎軟雞嘅外皮非常香脆鬆化,雞肉保持嫩滑多汁,醬料味香濃仲帶有煙燻嘅香氣,份量仲幾多下添!✨熱桂圓蜜 $12朋友嘅熱桂圓蜜。✨熱玫瑰花蜜 $12我嘅玫瑰花蜜,味道天然,甜度適中👍🏻

✨口水醉雞卷(8件) $34

✨XO醬蟹肉小籠包(2隻) $35
小籠包說得上係皮薄餡靚,內裡湯汁亦多,做到皮薄但唔易穿👍🏻
而且有得一籠兩隻咁叫,人少少都可以叫嚟試。

✨香酥排骨拼滷肉菜飯 $62

✨茶燻煎軟雞拼滷肉菜飯 $62

✨熱桂圓蜜 $12
朋友嘅熱桂圓蜜。

✨熱玫瑰花蜜 $12
我嘅玫瑰花蜜,味道天然,甜度適中👍🏻
2020-11-04 24 瀏覽
秋意漸濃🍁 胃口大開👅 想食一碗熱騰騰嘅麵、暖笠笠嘅小籠包第一時間諗起上海菜!喺大角咀見到呢間牆身排滿蒸籠嘅餐廳已經垂涎三尺🤤 肚子馬上咕咕叫🍽一坐低店員即刻端上茶壺,奉上茗茶可以喝一口茶,非常窩心。XO醬蟹肉小籠包,即叫即蒸皮薄陷靚小心翼翼夾起點一些醋汁放入口中熱燙燙嘅湯汁瞬間溢出再緩緩咀嚼內裡嘅蟹肉,味道濃郁!#雞翼控 鋒鋒叫了香草雞翼炸得金黃香脆,灑了點香草肉質幼嫩多汁,水準唔錯。我點了這個 #巴東牛肋條慶麵湯底有點似冬陰公的味道,辣辣的蠻開胃牛肉煮得好入味,咬落好淋,完全唔韌配菜夠晒多,麵條夠彈牙,很快就食晒!#紅燒豬軟骨菜飯 豬軟骨炆到好淋和牛肉一樣好入味,軟骨好爽口再配合菜飯食得健康🥬還叫了兩枝飲品

秋意漸濃🍁 胃口大開👅
想食一碗熱騰騰嘅麵、暖笠笠嘅小籠包
第一時間諗起上海菜!
喺大角咀見到呢間牆身排滿蒸籠嘅餐廳
已經垂涎三尺🤤 肚子馬上咕咕叫🍽

一坐低店員即刻端上茶壺,奉上茗茶
可以喝一口茶,非常窩心。

XO醬蟹肉小籠包

XO醬蟹肉小籠包,即叫即蒸皮薄陷靚
小心翼翼夾起點一些醋汁
放入口中熱燙燙嘅湯汁瞬間溢出
再緩緩咀嚼內裡嘅蟹肉,味道濃郁!

香草雞翼

#雞翼控 鋒鋒叫了香草雞翼
炸得金黃香脆,灑了點香草
肉質幼嫩多汁,水準唔錯。

巴東牛肋條慶麵

我點了這個 #巴東牛肋條慶麵
湯底有點似冬陰公的味道,辣辣的蠻開胃
牛肉煮得好入味,咬落好淋,完全唔韌
配菜夠晒多,麵條夠彈牙,很快就食晒!

#紅燒豬軟骨菜飯 豬軟骨炆到好淋
和牛肉一樣好入味,軟骨好爽口

再配合菜飯食得健康🥬

還叫了兩枝飲品
XO醬蟹肉小籠包
香草雞翼
巴東牛肋條慶麵
2020-11-03 17 瀏覽
大角咀不嬲都有好多好嘢食呢間慶記唔單止好味仲非常之抵食XO醬蟹肉小籠包 (2件) 35小籠包蒸籠上熱辣辣第一次食xo醬味嘅小籠包一咬落去啲汁爆曬出嚟xo醬味好香濃仲唔食到淡淡地嘅蟹味醉雞卷 (8件) $3030蚊有八件雞仲要唔係薄切真係好抵食雞肉好嫩滑完全唔鞋而且好精瑩剔透酒味啱啱好唔會太濃郁巴東牛肋條菜飯 $52牛肋條份量充足 少少辣有啲香料味送飯一流呢度嘅菜飯唔係平時食開嘅菜飯 係用醃咗嘅菜成碗飯都有醬汁嘅味咁就冇咁Dry茶燻煎軟雞拼滷肉慶麵 $66茶燻雞煮得外脆內嫩食落去濃郁嘅煙燻味但唔會有苦澀味雞肉嫩滑仲好Juicy 茶香除咗喺外皮重透到入雞肉面底非常大份 湯底偏淡仲有豆卜同蘿蔔凍豆漿 $12熱桂園蜜 $12

大角咀不嬲都有好多好嘢食

仲有豆卜同蘿蔔

凍豆漿 $12

熱桂園蜜 $12
2020-11-03 11 瀏覽
口水醉雞捲呢個口水醉雞捲一咬落去啲口水味好出同埋立即食到有酒味,再慢慢浸咗陣辣味出嚟,啲肉係結實既之後佢有嗰個啫喱係連埋一個相對嘅口感好豐富,而且好濃味好香口,再加上其實佢係凍食,有另一番風味。蒜香雞翼蒜香雞翼一咬落去好似M記嘅蒜香雞翼但係相對地蒜味非常濃有種熱氣嘅感覺,所以相對冇乜驚喜感,但佢嘅皮整得趣嘅。小籠包一咬落去個小籠包啲湯汁爆出嚟,好似湯包咁,未食落去已經見到小籠包入邊有一半都係湯,啲煙韌嘅肉粒同皮好有咬口。紅油炒手一咬落去個感覺好豐富餡料好足料但有少少厚,而且有浸麻辣嘅味,食到後期有酸味,但整體令到個口好麻。麻辣擔擔撈麵一咬落去有陣花生嘅香味出晒嚟而佢出色嘅地方並只係咁而係佢嘅麵條都好好食好煙韌而且有種麻辣既味道好野味,依家鐘意食辣嘅人必定要食。特色山葵醬雞絲冷麵好淡嘅Wasabi味,完全唔攻鼻嘅,但一食落口好難形容,唔太推介。捷榮凍頂烏龍拼配茶茶味濃,但有一份清新嘅感覺,而且好解膩,令到我食完辣野都會覺得清淡左。
口水醉雞捲

蒜香雞翼

紅油炒手

麻辣擔擔撈麵

特色山葵醬雞絲冷麵

捷榮凍頂烏龍拼配茶
2020-11-02 17 瀏覽
成日去開大角咀食嘢嘅朋友應該都認識慶面,依家佢哋就將角祥街嘅舖位搬到附近利奧坊,並改名為慶記,而家座位更加闊落,坐得好舒服😌 仲可以經QR Code落單,介面清晰容易操作,好容易就可以落單,方便又快捷~ 我哋每人叫咗一個主食、小食同飲品,食物嘅質素仲依然保持咁高水準👍🏻-口水醉雞捲 落單嗰陣可以要求口水汁另上,同我一樣怕辣又鍾意食口水汁嘅朋友都可以咁樣叫😉 口水醉雞捲有8件,每件都好多肉,雞皮嘅部份就非常薄透,食落唔會覺得油膩,口水汁調得好惹味😋 辣辣地咁好開胃🌶-小籠包(四隻)小籠包可以揀兩隻或四隻,我地兩個人就叫咗四隻。小籠包皮薄餡靚,食落仲有爆汁嘅效果,好多肉汁,點埋黑醋食一啲都唔覺得油膩😋-茶燻煎軟雞拼滷肉慶面茶燻煎軟雞真係好出色好驚喜❣️食落就好似茶燻鴨咁惹味,份量都幾大份。滷肉慶面裡面麵條嘅份量都幾多幾大碗,加埋滷肉一齊食味道就更加濃郁。-香酥排骨拼滷肉撈面香酥排骨炸得香脆可口,排骨肉唔會過老,份量同樣大大份。撈麵對比湯麵味道就比較濃郁,鍾意食濃味上海菜嘅朋友啱曬🍜-熱桂圓蜜熱飲裡面幾足料,都有幾多粒桂圓,好適合鍾意飲甜嘢嘅朋友,又可以中和一下口水汁嘅辣味☕️
口水醉雞捲
小籠包(四隻)
茶燻煎軟雞拼滷肉慶面
香酥排骨拼滷肉撈面
熱桂圓蜜
2020-11-01 19 瀏覽
話說今日去慶記!我地六個人想要六個碗share !個戴眼鏡員工講話冇咁多碗比我地!只比左四隻碗我地我已經o左咀!明明當時冇咩其他客人!到我落單時叫錯左份生煎包!想改返糊椒生煎包!只係一分鐘之內嘅事但就話已經冇得改準備左都算!我另外口頭講加多份糊椒生煎包之後個員工講左句後補!咁我就即刻去落返補單!點知最後黎左二份生煎包!我就同佢哋講只要一份!但有個戴眼鏡嘅員工用勁差嘅態度講:「麥野呀!我話後補係叫廚房唔係叫你!」之後就格梗放低碟生煎包走左!格梗要我地食左佢!好嬲冇下次!
我已經o左咀!明明當時冇咩其他客人!

好嬲冇下次!
近來我的地頭「大角咀」開佐好多新食店。今日我出動搵食啦!!我選擇佐位於新商場「利奧坊」的「慶記」,看到古式古鄉的裝飾,就知係食「上海野」餐廳內雖然客人不多,但「待取」的外賣郤放滿枱上,當然啦!!外賣有七折嗎!!餐廳都好先進,客人可以scan barcode 落單!!我鐘意,減少大家的接觸之餘,又可以自己慢慢揀,沒有職員等你咁大壓力堂食客人要付每人 HK$3.0 的茶錢,而送上的是「桂花烏龍茶」,非常優香,喝後令人好舒服「醬油西生菜」菜都幾新鮮,配上炸蒜及醬油,味道不錯!!一定要試試這兒的「滷肉慶麵」麵質彈牙!湯底清甜!滷肉味道調得的不錯!不過「蘿白」有渣要扣少少分另外點了個「香酥排骨菜飯」一上枱,令我有點失望,因為「菜飯」的菜都焗到變黃了(跟餐牌上翠綠的菜飯差好遠呵!!)雖然賣相差少少,但飯的味道不錯,口感煙煙靭靭;而香酥排骨都炸得香脆,亦很JUICY, 不過調味就「咸」佐少少,希望有所改善!!食上海野一定要食「小籠包」小籠包超讚,好好味,皮薄而不易穿;包內的湯汁好好味,肉都幾新鮮,價錢又唔貴!!必食需然已經好飽,但最後一定要食榮獲"美國彭博Bloomberg 2018年美食推介"「生
近來我的地頭「大角咀」開佐好多新食店。
今日我出動搵食啦!!

桂花烏龍茶

「醬油西生菜」
醬油西生菜

菜都幾新鮮,配上炸蒜及醬油,味道不錯!!

一定要試試這兒的「滷肉慶麵」
滷肉慶麵
麵質彈牙!湯底清甜!滷肉味道調得的不錯!

不過「蘿白」有渣要扣少少分

另外點了個「香酥排骨菜飯」
香酥排骨菜飯

食上海野一定要食「小籠包」

「生煎胡椒包」
生煎胡椒包
申利: 我係一個「胡椒控」,所以我係好喜歡呢個包的!!胡椒味真係超級濃,而且新鮮煎起,好脆好香!!

但我認為胡椒味太濃蓋過了肉餡的味道,我覺得可以胡椒的份量約少一點都更完美!!

兩個人食到棒住個肚都係HK$167,好抵食!!

總結:
食物 :
(樣樣味道都好味呵!!)
環境 :
 (整潔企理,座位都寛闊)
服務 :
 (跟服務員接觸不多,沒有令人不滿的地方)
價錢 :
 (抵食!!)
2020-10-26
桂花烏龍茶
滷肉慶麵
生煎胡椒包
2020-10-30 67 瀏覽
又要恭喜多一位朋友成功上車啦!我哋全部冇父按嘅只可以住好細間嘅納米樓,但係樓價已經飛到上天。今次好姊妹選擇大角咀利奧坊,樓下就有間吃好麵的,不用多想一於試吓佢嘅麻辣麵是怎麼好味道。慶記 裝修富有東方色彩的中菜麵館,座位空間闊落,不會逼夾而且有安全距離,衛生措施都做得很好,食客可以食得安心。點姐比較忙,我們用QR code 下菜單非常方便快捷,食物即叫即製熱辣辣亦很快送上。紅油百花抄手 $52紅油抄手一向是我的最愛,味道也不錯,麻辣味道十分突出,嗜辣的食客可以要求大辣,下單時自行選擇非常有彈性。值得推介,一口咬落去爆多湯汁而且幾鮮甜,好香嘅肉味,質感彈牙,口感豐富。口水醉雞卷 $30口水辣得非常惹味,冷盤小吃醉雞卷,啱晒懶惰的我,啖啖雞肉軟腍入味,肉質軟滑,酒味濃淡適中,不能錯過。茶燻煎軟雞 拼 滷肉菜飯 $62人氣推介之一茶燻味道清香,淡淡的滲出來,煎軟雞 外脆內軟又多肉汁,拼滷肉菜飯 很有驚喜。香酥排骨 拼 滷肉慶麵 $66每一啖香酥排骨 都充滿肉香,香脆可口,滋味無窮,真係會一試愛上。特色慶麵好彈牙味道的確唔錯,麵的份量很大,材料豐富有豆卜、白蘿蔔、韮黃,熱湯鮮甜,加了辣帶來澎湃的

紅油百花抄手 $52

口水醉雞卷 $30

茶燻煎軟雞 拼 滷肉菜飯 $62

香酥排骨 拼 滷肉慶麵 $66

特色慶麵好彈牙味道的確唔錯,麵的份量很大,材料豐富有豆卜、白蘿蔔、韮黃,熱湯鮮甜,加了辣帶來澎湃的味覺刺激,我個人口味覺得有辣勁,非常開胃。

吃了不少麻辣,飲支豆漿解辣,食完人都精神咗。

一間不錯的豪宅小店,菜式選擇多,食物有水準,不妨一試再試呢!