2018-10-02 901 瀏覽
我覺得30幾蚊有一籠四隻爆汁小籠包好抵食,好食過行過少少嗰間排隊上海菜。d撈麵味道非常特別,食得出係用心調配。我食過乾蔥撈,係得d汁同堆好似草嘅乾蔥,我覺得好特別,味道配搭得宜,30幾蚊有埋嘢飲真係叫好平。鍋貼又熱又係爆汁,非常美味。地方係細d,但係播住一首首好歌食住麵不失為一個忙裡偷閒嘅好去處。服務員係無乜表情,我覺得係地方特色,唔會騷擾到你同碗麵,同個小籠包接觸,幾好丫!下次影下相先。值得推薦!
  • 麻醬雞絲冷麵
  • 生煎包
  • 麻辣擔擔撈麵
  • 爆汁鍋貼
2018-09-29 678 瀏覽
今晚經過大角咀,就試下這食店,急住要寫,就是要平衡下近幾篇負評。估唔到附近(博文街)多左咁多食店,真要試多幾間。自己好鍾意食豬軟骨,所以試左豬軟骨撈麵,個汁做得好特別,未試過這樣味不濃,但很平衡既汁,唔係死靠調味料,軟骨都好入味,只是鞋了一點,如果麵身硬少少及熱少少就更滿意。另外,也試左胡椒包,因為即煎,食住等左近20分鐘。非常好味,皮煎得脆口,肉汁豐富而肉身滿有胡椒味,既熱且辣,口感好好。服務比較差,個個木無表情,可能趕收工,胡椒包未上枱,已叫我埋單。
估唔到附近(博文街)多左咁多食店,真要試多幾間。

2018-09-25 573 瀏覽
一個人來大角咀搵食,來到角祥街一個唔起眼的門面,但有些驚喜。喜歡食辣的我,理論會叫它的麻辣東西,但我沒有,反而試特色山葵醬雞絲冷麵,無他,想試一些未吃過的東西吧。好快放到我抬,我馬上撈撈撈,味道真的不錯,麵條也彈牙,恰到好處。
山特色山葵醬雞絲冷麵
2018-09-25
山特色山葵醬雞絲冷麵
1K
2018-08-26 761 瀏覽
是晚吃了一碗慶麵🍲um.....碗麵的名字跟我食後感一樣真是慶麵一碗🙄🙄。碗麵是偏上海式,有豆卜、肉臊、菜肉雲吞,湯底混合豬骨湯及大地魚湯香,再配上日式麵條。我猜菜肉雲吞及日式麵條是找外面的供應商來貨的,呢兩款食物果真一般😜😜。湯底是鮮甜香醇魚味的,其他就比較一般,沒什麼驚喜。生煎包是人手即場包的,皮薄肉餡料都不錯,煎得底脆,內有爆湯,要小心進食,因為會燙口架😆😆。餐廳是用開放式廚房,可見到師傅即場包點心及煮麵,完全沒有油煙味,但如果問我下次會再來嗎?對不起,我猜應該不會吧🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️。

真的要問為什麼咁多好評,明明唔係平又唔好食。首先環境好細,放了好多張枱,已經坐得好唔舒服。其次,食物水準欠佳。如圖中我跟朋友分別點了雞絲冷麵和wasabi雞絲冷麵,兩個都好令人失望。我碗wasabi雞絲冷麵有一陣怪味!雞肉份量又少!麵似油麵。講真係葵廣食果d冷麵好食過佢10倍,仲要平過佢好多!小籠包係多汁,但夾唔起,全部爆曬一夾。肉質無咩特別,係大角咀食呢個價錢貴啦。生煎包等左十世都未黎,係就係好熱啦,但你咪睇佢脹卜卜咁就以為好多肉呀,肉只係佔體積1/3 o 1/2,其餘空氣黎......點解會咁多好評?
真的要問為什麼咁多好評,明明唔係平又唔好食。

Wasabi雞絲撈冷麵
鍋貼

點解會咁多好評?
2018-06-29
2018-07-23 488 瀏覽
中午時分永遠都見到有條長長的人龍在排慶麵,通常要12點文飯即刻去食先有位,鋪面不大。推薦麻醬雞絲冷麵好適合夏天悶熱嘅時候食,食一個麵未夠滿足,可以再點多一籠小籠包,咁就岩岩好

推薦麻醬雞絲冷麵
2018-07-06
20 分鐘 (堂食)
2018-05-17 1138 瀏覽
有一晚行過呢間餐廳,有位小姐開門,收銀小姐態度超差,黑口黑面斜睥個位小姐,呼呼喝喝問個位小姐幾位,已見個位小姐即刻同身旁朋友說:呢間餐廳服務甘差,又呼呼喝喝,小姐好嬲甘同朋友走左。呢間餐廳已落左黑名單,就算有幾好食,我都不會光顧,收銀小姐既服務態度超差
2018-05-04 930 瀏覽
見大家特別指明要食小籠包同冷麵,就算今次得一個人食都好,都一口氣點唒兩個,最多食唔唒打包 👍小籠包皮薄多汁,要小心食。每粒都分得較開,唔使擔心一夾痴埋隔離果粒👍👍👍前面嘅麻醬鷄絲冷麵,一開始以為唔夠麻醬,但寶物沉歸底,撈下撈下就將每條爽口嘅冷麵沾滿美味麻醬 (食完唔太漏),夏天食呢個一流,夠凍,同一碗份量都唔細,好夠飽。冬天就點個湯麵會較好。因為太好味,慢慢食下食下都食得唒,超級飽同超級滿足離開。下次多啲人黎食就可以試埋其他菜式🤤🤤

因為太好味,慢慢食下食下都食得唒,超級飽同超級滿足離開。

下次多啲人黎食就可以試埋其他菜式🤤🤤
2018-04-19 691 瀏覽
喺奧海城睇完戲,係時候搵野食但係又唔想喺商場入面食,喺外面搵下上次路過見到依間鋪好多人排隊今次 8 點半左右,無咩人,就去食下啦麻辣擔擔撈麵 ($36)係暖暖地嘅,好多肉碎,一啲都唔乾,好夠汁邊食麵,邊食到麻子,越食越辣中意食辣嘅朋友可以試下特色山葵醬雞絲冷麵 ($38)個人認為冷麵出色啲,個汁醬加埋 wasabi 入去,好夾加上青瓜絲,感覺無咁滯,清新少少冷麵質感啱啱好!下次會揀冷麵食小籠包 4 粒 ($36)依個小籠包不得了!要等大約 10 分鐘左右,入面超多湯,皮薄!比得上平時食開嘅上海菜
喺奧海城睇完戲,係時候搵野食
但係又唔想喺商場入面食,喺外面搵下
上次路過見到依間鋪好多人排隊
今次 8 點半左右,無咩人,就去食下啦

麻辣擔擔撈麵 ($36)
係暖暖地嘅,好多肉碎,一啲都唔乾,好夠汁
邊食麵,邊食到麻子,越食越辣
中意食辣嘅朋友可以試下

特色山葵醬雞絲冷麵 ($38)
個人認為冷麵出色啲,個汁醬加埋 wasabi 入去,好夾
加上青瓜絲,感覺無咁滯,清新少少
冷麵質感啱啱好!下次會揀冷麵食

小籠包 4 粒 ($36)

依個小籠包不得了!
要等大約 10 分鐘左右,入面超多湯,皮薄!
比得上平時食開嘅上海菜

2018-04-15
5 分鐘 (堂食)
2018-03-06 3821 瀏覽
想念一個人的時候,自然會聯想起與他相處的時刻,一起品嚐過的味道。原本想到大角咀英記吃油渣麵,可惜大家timing不對,晚上七時才開始營業,也難怪我不知道,因為每次我們都是凌晨時分去吃宵夜的。轉戰另一間想試的川粵餐廳- 慶麵。近日天氣回暖,甚至覺得有點熱,於是點了個冰火冷麵刺激一下味蕾。很喜歡吃這種黃色的幼身油麵,口感實在。麵上鋪滿香酥肉碎,再與碗底的辣油醬汁拌勻便可以開動了。醬汁微辣帶酸,與冰涼冷麵同吃的確挺開胃,麵與肉碎份量比例剛好,單吃這麵也不會太寡,可惜於我來說辣度未夠,做不到冰火的效果。口水醉雞卷 一客八件,雞卷切得偏薄,醬汁味道跟冰火冷麵的相似,更辣更酸,但不會完全蓋過醉雞的花雕酒香味。最有驚喜的是小籠包即叫即造,製作需時,不過這小籠包完全值得耐心等候! !皮透薄得可望到裡面半滿的湯汁輕輕夾起頂部,看見湯汁在蕩漾,好不興奮,恨不得把上把它吃掉!真心欣賞師傅製作的麵皮,雖薄卻不易穿,新鮮不黏底,摺口位不乾硬。建議大家不要從頂部咬下去,要不然就會像我一樣被「爆汁」,濺到滿桌子都是湯汁。應先從底部則邊咬開一小洞,欣賞一下裡面澎湃的湯汁,比一般的清澈澄明,調味稍微較淡,但亦屬佳作唯一

轉戰另一間想試的川粵餐廳- 慶麵。

冰火冷麵

口水醉雞卷
最有驚喜的是小籠包
即叫即造,製作需時,不過這小籠包完全值得耐心等候! !

皮透薄得可望到裡面半滿的湯汁
唯一扣分的是醋份量太少,薑絲只有幼幼的兩三條,未能把小籠包的味道提昇,不夠過癮。
意想不到大角咀有間做小籠包這麼出色的小店,價錢貼地,此等美食不能與有你一同分享算是一種遺憾吧。

2018-03-05
冰火冷麵
2018-02-04 1018 瀏覽
屋企附近嘅餐廳都已經食到悶悶地,就決定不如出大角咀試吓新野啦!兩個人就搭巴士出到嚟,本身諗住去奧海城求其搵間嘢食下。點知經過呢間小店,睇吓個餐牌,食碗熱辣辣嘅麵都好喎!就決定試吓呢間慶麵喇🤗佢嘅餐牌選擇唔係話好多,分別有湯麵、撈麵、冷麵同埋一啲點心類食品。我哋兩個咁大食,都知道一人一碗麵係唔夠飽㗎喇!最後帶咗兩碗麵,一個雲吞同埋一客小籠包😝大少揀咗呢款巴東牛肋條撈麵,小小辣,個牛肋條好入味而且好腍,非常值得一試!我就揀咗紅燒豬軟骨慶麵,食得出個豬軟骨唔係交貨黎嗰啲,真係自己煮嘅,軟骨唔至於好腍,但係反而有少少咬口仲特別!味道亦都啱啱好,有時好怕紅燒嘅嘢食係會好濃味!略嫌個湯就鹹咗小小喇😧搞到我要飲多杯茶嚟解係佢嘅鹹味。個小籠包真係幾驚喜!非常多嘅湯汁喺個小籠包裏面,皮薄而且湯靚嘅小籠包唔容易食到。以呢個價錢來講CP值好高呀!最後叫咗一個淨百花雲吞湯,口味嘅嘢真係人人唔同,我就好唔鍾意食呢個口感嘅雲吞,個餡好似食緊一粒墨魚丸或者蝦丸咁,仲要唔係好爽口嗰隻。但係大少就話未食過咁好味嘅雲吞,佢就係鍾意呢一種嘅口感。所以真係百貨應百客啊!湯入面嘅豆卜同埋蘿蔔都好正,都值得一試嘅!小店嘅位置唔算

巴東牛肋條撈麵

小店嘅位置唔算係大街,但係當晚都一直有人客入嚟,相信呢間小店贏嘅事口碑!等我下次再嚟試吓佢嘅醉雞卷先!
2018-02-02
巴東牛肋條撈麵
2018-01-30 509 瀏覽
行過呢條街,見到呢間鋪頭裝修行簡約風格,鋪頭名亦都非常切合簡約風,就兩個字:慶麵!唔洗講,都知入面係食麵既。咁凍既天氣整碗麵,岩曬!麵當然係佢既主打,不過小弟覺得呢度有樣比麵更值得推介既食物:就係佢個小籠包!座吧台位,見長髮師父由猜麵粉,整麵皮,到包咸都以係以純熟既手法進行,完全睇到功架所在,食麵既同時點都要比面叫一籠,試下佢啦!小籠包皮簿多汁,肉鮮有咬口,最重要係睇住佢即時制作,新鮮有保證!!!

2017-12-17 743 瀏覽
要去大角咀一趟,剛好有機會來試我一直想吃的慶麵。星期日下午的大角咀特別靜,店子內只有數個顧客,音樂聲比談話聲還要大。麻醬雞絲冷麵 $36我猜週末應該沒有下午茶,所以在3時入坐的我得到一張午餐點餐紙,套餐價錢其實和鬧區的下午茶差不多。曾見數篇食評也讚其麻醬的味道,便從十數款麵食中選了麻醬雞絲冷麵。這碗麵看來簡單,但與平常吃的同款麵確實有些不同。青瓜絲去皮,份量給得多,而且和麵差不多長度,吃下去頗清爽;雞絲也不像平時那一小撮碎碎的,反而是較幼的雞柳,吃得出是醃過,還可以。麵條則沒有什麼特別,不軟不韌,是冷撈麵的質感;精髓當然在麻醬,顏色較深,可是整體平衡,芝麻味不會太搶,令我讓起台灣吃到的味道。隨餐附送飲品一杯,40元有找。店子的裝修是走簡潔風,座位闊度還可以。個人認為衛生方面則需要改善,用餐時見三數隻小昆蟲飛來飛去,絕對不是食客想看見的情境。

麻醬雞絲冷麵 $36

• 麻醬雞絲冷麵
2017-12-01 649 瀏覽
真的吃到一半吃不下去$56蚊一碗百花雲呑麵3粒厚皮實的的嘅雲呑3粒半片的豆卜1粒半乾水的蘿蔔乾1注無味的百花白色的湯底似滴滴金我。接。受。不。了。Sorry!!ps, 個女伙記亦欠缺禮貌。今時今日競爭咁大。。。Good luck!
真的吃到一半吃不下去
$56蚊一碗百花雲呑麵
3粒厚皮實的的嘅雲呑
3粒半片的豆卜
1粒半乾水的蘿蔔乾
1注無味的百花
白色的湯底似滴滴金
我。接。受。不。了。Sorry!!
ps, 個女伙記亦欠缺禮貌。
今時今日競爭咁大。。。Good luck!
2017-11-16 629 瀏覽
麻辣擔擔冷麵辣得啱啱好,麻而不痺,品覺仲係度。辣得過癮,尤其是煙煙韌韌嘅拉麵麵質好掛汁,一路食麵一路吸晒d汁!千萬唔好食食下飲水,d麻嘅感覺會擴散得仲勁㗎!肉碎好滑,一d都唔鞋。
麻辣擔擔冷麵辣得啱啱好,麻而不痺,品覺仲係度
午餐
  • 麻辣擔擔撈麵