2013-10-29 2640 瀏覽
喜歡韓劇,因為可以暫時忘記現實。來到 La Cucina Italiana 便好像進去韓劇裡,餐廳很有空間感,而且有兩層, 未到Halloween 已有很濃厚的節日氣氛。星期日我們12點來到,除了waiter 以外,餐廳空無一人,像韓劇中男主角包場與女主角吃飯的地方。Waiter 帶我們到窗邊的位子,這是秘密花園吧!窗旁種的是真的植物,暖和的太陽透過窗戶曬進室內,令人忘記自己在石屎森林。今天有7款set lunch,價錢由$118至 200多,包餐湯,主菜,甜品和drink。我選了白汁火腿意大利雲吞(Ham Tortellini with cream sauce), 意大利雲吞很彈牙,cream sauce 很濃但不太鹹,分量不太多,所以不會太膩,火腿有畫龍點睛的效果,如果加一點herb 相信會更好味。A 選的蕃茄肉丸意粉(Beef meatball spaghetti with tomato sauce),有不少新鮮蕃茄,意粉al dente,肉丸也彈牙。從見微之處可以看見餐廳的質素,想不到檸檬茶也做得認真,下了很多檸檬,糖水是brown sugar做的!芒果布丁普普通通,但有甜的東
喜歡韓劇,因為可以暫時忘記現實。

從見微之處可以看見餐廳的質素,想不到檸檬茶也做得認真,下了很多檸檬,糖水是brown sugar做的!芒果布丁普普通通,但有甜的東西結束一餐也不錯!
檸檬茶 + 芒果布丁
*****************
上班后少了時間去search openrice,想不到A的openrice search做得這麼好,下一次靠你啦!多謝你花了這麼多時間去想吃什麼 =)
2013-10-27
檸檬茶 + 芒果布丁
2013-10-26 2330 瀏覽
經過之前 Quemo 的一役後,灣仔 QRE Plaza 就只剩低 La Cucina Italiana 一間餐廳還在我的 "To-do list" 之內。不過與其繼續拖延時間,今次倒不如速戰速決,訂座來到試試午餐。La Cucina Italiana 既然取名為「我的意式廚房」,設計當然極具意大利的傳統色彩。裝潢大玩意式家庭式設計,華麗中又不帶點俗氣。餐廳分作上下兩層,由桃木樓梯所連接,地方相當闊落優雅。午巿餐廳主推簡單三道菜的套餐,當中大部份以經典的傳統意菜為骨幹。  菠菜湯, 4/5是日餐湯是傳統的意式菠菜湯。由於製作簡易又味美,這款湯一直深受意大利傳統家庭所愛戴。菠菜打成蓉後,層次和口感更加豐富,味道亦倍覺濃郁,第一印象不錯。  白汁雜菌蝴蝶粉, 4.25/5主菜點了白汁雜菌蝴蝶粉。菜式的份量雖然略為細少,但蝴蝶粉煮得不會太軟腍,口感剛剛好恰到好處,加上忌廉汁的香濃,效果比之前的菠菜湯還要好!  芒果布甸, 2/5甜品項目相對比較行貨,滿以為至少會有一件細碼的 tiramisu,但最終只得一小杯芒果布甸,失望。除甜品以外,餐湯和主菜的水準都十分穩紮,甜品雖略欠驚喜,但絕對

菠菜湯, 4/5

菠菜湯
 白汁雜菌蝴蝶粉, 4.25/5
白汁雜菌蝴蝶粉
 芒果布甸, 2/5
芒果布甸
甜品以外,餐湯和主菜的水準都十分穩紮,甜品雖略欠驚喜,但絕對值得我們捲土重來。

白汁雜菌蝴蝶粉
2013-08-16 1506 瀏覽
又因為泊車來了QRE晚膳,最近QRE多了很多新食肆,唯食友大部份評價都一般。今次都是選了來了很多次又消費不太高的La Cucina Italiana。其實這裡的午餐已要百多元起,晚市散叫都是約百餘元一個主菜,是相當抵食的。坐下後,侍應就問要冷水或是熱水。我們選了一冷一熱,一直加水也沒有加錯。 餐前免費小食:蕃茄洋蔥多士及法包蕃茄洋蔥多士及法包都是熱呼呼的,和新鮮出爐的不逞多讓。蕃茄及洋蔥多士層次豐富,口感清新。 蒜蓉橄欖油及芝士粉(在枱上免費供應)蒜蓉橄欖油味道清新,不是它不好,而是對它興趣不大。芝士粉很美味,芝士味十分香濃,和超級市場那些差天共地。 肉醬千層麵 ($108)肉醬有咬口,蕃茄味香濃。千層麵麵質幼滑,能夠完全地吸收蕃茄的味道,口感細膩。焗的時間控制得很好,有微焦之餘也能保持千層麵本身的濕潤,加上芝士粉點綴下,味道更為出色。 復活節薄餅-大份量 ($120)大和小的薄餅價錢相差不大(約十多元),那我們就選了大的。復活節薄餅主要材料是蛋和肉腸。肉腸很咸,不合我們的口味。蛋很滑溜,調味做得不錯,批底也做得不錯。後來我問友人今天不是復活節,為何會點這個有趣的復活節薄餅?友

餐前免費小食:蕃茄洋蔥多士及法包

餐前小食:蕃茄洋蔥多士及法包
蒜蓉橄欖油及芝士粉(在枱上免費供應)

蒜蓉橄欖油味道清新,不是它不好,而是對它興趣不大。
芝士粉很美味,芝士味十分香濃,和超級市場那些差天共地。
肉醬千層麵 ($108)

肉醬千層麵

復活節薄餅-大份量
($120)

大和小的薄餅價錢相差不大(約十多元),那我們就選了大的。
復活節薄餅主要材料是蛋和肉腸。肉腸很咸,不合我們的口味。蛋很滑溜,調味做得不錯,批底也做得不錯。後來我問友人今天不是復活節,為何會點這個有趣的復活節薄餅?友人說看不見餐牌的另一邊還有很多薄餅。
Tiramisu ($45)
我們只點了一客甜品,在沒有要求下,侍應送上兩隻碟兩隻义。
Tiramisu外表其貌不揚的。朱古力片味道層次分明。馬斯卡彭起司、蛋黃、糖的混合物軟滑香甜。手指餅乾也很脆。還有滿滿酒香和咖啡味的海綿蛋糕。吃完頓時心情也變得開朗,真的能pull-me-up。
Tiramisu
環境比較清靜,座位也很舒適。侍應笑容可掬,可惜對答只有英語。
題外話/補充資料: 於the East (包括: 合和中心,胡忠大廈,QRE Plaza和GARDENEast) 消費滿 HK$100 可獲 1 小時免費泊車優惠;滿 HK$200 可獲 2 小時;而消費滿 HK$300 可獲 3 小時,或晚上 6 時後入車可享 14 小時免費泊車至翌日早上 8 時。
2013-07-13
餐前小食:蕃茄洋蔥多士及法包
肉醬千層麵
2013-07-11 939 瀏覽
平日上班出外工作,難免要在下自己一個人用膳,不是吃快餐,就是在茶記搞掂,但是有時候都會食到悶,因此在下也希望轉個菜式,轉個餐廳環境,讓在下可以有一個愉快的午餐。是日來到灣仔,雖然茶記快餐店很多,但是卻令在下提不起勁去吃個午飯,於是走到 ORE Plaza ,轉個環境吃個意大利菜又點話,於是就揀了 La Cucina ,作為今天午餐的地方。餐廳分為兩層,當進人門口,已經可以看到樓梯,可選擇上多一層用餐,而在下則選擇在廿一樓。餐廳佈置較為歐陸化,滿是磚牆,加上復古的吊扇,而酒吧位置亦然,看著酒吧擺滿了各式酒杯和各類酒精飲品,與三五知己把酒談歡是一個好去處,亦是見客的好地方,而午餐時段亦較少食客,可以寧靜地享受一個悠然自得的午餐。既然選擇了意大利菜,少不免要吃一個比薩或意粉,而午餐牌中,價錢由118至188個大洋不等,在午餐來說已經便宜了。時不延遲,從餐牌中揀選在下今天的午餐。還未落單侍者已捧上了一籃麵包,這籃麵包每個都是細小,合共有四片。麵包平平無奇,就像在吃早餐般的麵包,塗上牛油及蒜泥,味道就較重了一點,而且麵包不算太熱。菠菜湯是一個忌廉湯,菠菜已打成蓉,而且味道濃郁,滿口都是洋溢著菠菜

菠菜湯是一個忌廉湯,菠菜已打成蓉,而且味道濃郁,滿口都是洋溢著菠菜,忌廉湯又稠結,口感豐富。
菠菜湯
主菜是意大利蕃茄乾蒜香吞拿魚粗意粉,蕃茄乾了以後卻來得較硬,沒有像新鮮蕃茄般的多汁,吞拿魚已經切成粒狀,也不見得鬆散,意大利粉較平時吃的為粗,煮得也很腍。而整個意粉沒有任何醬汁加上意粉上,只是稍加芝士粉在意粉上。
意大利乾蕃茄香蒜吞拿魚粗意粉
甜品Apricot Pudding,這甜品不太甜,而且還有apricot的果肉在內。而咖啡都幾香濃,加上了奶後,還有薄薄的cream在咖啡面。
這裡的環境確實不錯,而且侍者笑容可嘉,服務也很細心及滿意。
2013-07-10
2012-12-27 578 瀏覽
約了姨媽一家吃飯, 我準時7:30到達,但未人齊,侍應好醒目地自動送上D前菜(蕃茄洋蔥多士,一籃麵包) 比我食住等。可能係星期一晚的關係, 間餐廳唔係好多人,靜靜地傾計好唔錯。 大部份侍應生都係講英文的,我估係菲律賓人,不過個menu有中英對照,所以溝通絕對冇問題。我地叫左三文魚意大粉配檸檬忌廉汁、海鮮意大利飯、小食拚盤同意大利巴馬火腿蘑菇 Pizza 。個三文魚意大粉好好味,個忌廉汁creamy得來唔膩,老人家都話o岩食。海鮮意大利飯唔會太硬,有咬勁。我地仲叫左TIRAMISU同布丁, 唔會太甜,OK好味。整體來講食物質素、服務同環境都唔錯。

2012-11-24 518 瀏覽
十分欣賞餐廳內的溫馨佈置,充滿意大利小鎮風味呢三文魚螺絲粉配檸檬忌廉汁三文魚粒有濃厚魚味很好吃,忌廉汁亦不錯,唯獨是嚐不到檸檬味,廚師忘了下檸檬皮?友人點的豬排,BBQ味不錯朋友叫了半生熟牛排,真的成寸厚,友人反映,肉身稍為熟了一點點,沒有血水,整體不錯忌廉布丁: 甜+甜+甜餐廳環境寧靜輕鬆,言談間渡過了愉快的下午
十分欣賞餐廳內的溫馨佈置,充滿意大利小鎮風味呢
三文魚螺絲粉配檸檬忌廉汁
友人點的豬排,BBQ味不錯
忌廉布丁: 甜+甜+甜

餐廳環境寧靜輕鬆,言談間渡過了愉快的下午

I only discovered La Cucina Italiana a few months ago, but I've been back several times already. The food is good and the prices are reasonable. I went for lunch and unlike other venues that may only have 2 set lunches to choose from, La Cucina has several to select from ranging from $118-$278. I selected the $158 daily special which includes bread with pesto (love this!), assorted mushroom soup, grilled steak, salad and french fries and a drink (either Italian coffee, tea or a cold drink). I enjoyed all courses. For an additional $25, you can add dessert. My friends and I are dessert people so we always order dessert. We enjoyed the Profiterole and the Panna Cotta Caramellata. Try their pork dish too, it is very tasty.

The place is quite spacious, a welcome respite from the crowded streets of Hong Kong. There are 2 floors - try getting a table on the upper floor by the window. Unlike some HK restaurants where the tables are crammed together, La Cucina has enough space between tables that you have privacy. It is a very relaxing way to spend the afternoon, and my friends and I usually end up eating, drinking and chatting for 3 hours! There is no pressure for you to quickly vacate the table. In fact, the manager (and even the owner when he is around) is so welcoming and cheerful, this place almost feels like home.

The restaurant is easily accessible from the MTR. It is a short 2 blocks away from Exit A3.
2012-11-04
2012-10-19 420 瀏覽
今日我地成班同事一齊去左一間係公司附近住於灣仔QRE的意大利餐廳食晏,一出lift就見到一個好歐陸式的入口,餐廳裡面d裝修都好有歐陸風格,但係我最鐘意都係佢地一入門口揸住果個推介菜式牌o既意大利廚師公仔,個公仔好cute o架! 講返d野食先,我叫左個Daily Special,個套餐有湯、主菜、飲品,價錢都係百幾蚊,都OK 呀。我d同事就叫左個用餐廳名命名既套餐,果個餐就多左個意粉同甜品,不過我減緊肥,都係食少d好 。我地一點完餐,d waitress就將熱辣辣既麵包送上來比我地做餐前小食,檯面有新鮮既蒜蓉醬同芝士粉比我地搽落去d麵包度,我勁鐘意果d蒜蓉醬,食落好香又好刺激,再飲啖充滿果味既水 。(你無睇錯,佢地d水竟然係有果味!^o^) ,真係perfect 呀!而且個餐包左杯勁有意式風情又好飲既既cappuccino ,我勁鐘意佢支意式旗仔,好有feel 呀!講返主菜先,我叫果個Daily Special主菜係特式香辣雞扒,個雞扒係連雞皮一齊煎香再加個辣度適中的香辣醬,真係令人食慾大增,而且d雞肉係好嫩唔會over-cooked,d廚師真係無番咁上下功力都做唔到外脆內軟呀^o^~
好好飲既意式cappuccino^v^
我個香辣雞扒午餐~~~ yummy~~~
。我地一點完餐,d waitress就將熱辣辣既麵包送上來比我地做餐前小食,檯面有新鮮既蒜蓉醬同芝士粉比我地搽落去d麵包度,我勁鐘意果d蒜蓉醬,食落好香又好刺激,再飲啖充滿果味既水 。(你無睇錯,佢地d水竟然係有果味!^o^) ,真係perfect 呀!而且個餐包左杯勁有意式風情又好飲既既cappuccino ,我勁鐘意佢支意式旗仔,好有feel 呀!講返主菜先,我叫果個Daily Special主菜係特式香辣雞扒,個雞扒係連雞皮一齊煎香再加個辣度適中的香辣醬,真係令人食慾大增,而且d雞肉係好嫩唔會over-cooked,d廚師真係無番咁上下功力都做唔到外脆內軟呀^o^~~~ 而我d同事食果個餐除左主菜外,仲有蕃茄意粉,我忍唔住都試左d,真係好正,唔同一般餐廳用茄膏個d,應該真係用左鮮蕃茄做醬,誠意加心機爆燈! 佢地個烤薄切牛肉都好靚,不過牛我唔係好食所以無試到。
我地食完果時,d waitress 仲勁nice 咁問下我地滿唔滿意,我就當然係勁滿意喇,d野食同d 擺設勁好,真係下次帶埋honey來試埋個dinner 先!^o^
題外話/補充資料: 佢地仲好似有個乜Olympic餐,有三文魚、鵝肝及鱈魚暖批,真係可以一次過滿足我3個願望!^o^ 下次同honey 來食先!! 不過可能食完又要再減過lu~~~~
2012-10-16
好好飲既意式cappuccino^v^
我個香辣雞扒午餐~~~ yummy~~~
  • 香辣雞扒,烤薄切牛肉
2012-09-30 424 瀏覽
從未去過QRE食飯,擇cucina有兩個原因同行係兩位意藉朋友,佢地想食意粉。多日係大陸做野佢地好掛住家鄉菜~環境好,可能我地遲(9點),好少人同好靜,啱傾計。Free 嘅bread with 生garlic 好正!試咗italian bread, soup,生牛肉,carbonarna,risotto. Overall 比想像中好,係個飯太soft,d外國人唔太啱。價錢都好reasonable.會再來~

環境好,可能我地遲(9點),好少人同好靜,啱傾計。

Free 嘅bread with 生garlic 好正!
  • 生牛肉,bread with raw garlic
2012-07-25 317 瀏覽
同朋友慶祝生日, 特登就朋友的工作地點, 所以揀左係QRE CENTRE既餐廳食.朋友想食意大利餐廳, 所以預先打黎訂左位.黎到一人叫左一個SET, D SET 都係$120 - $200 左右. LUNCH 黎講係可以接受既價錢.我特別鐘意呢度既裝修, 佈置. 係窗邊有D 磚, 真係有D 置身係外國既感覺.我地都係叫左意大利粉. 兩個都係蕃茄味. 味道適中. 下次可以再試.
朋友想食意大利餐廳, 所以預先打黎訂左位.

LUNCH 黎講係可以接受既價錢.
我地都係叫左意大利粉. 兩個都係蕃茄味. 味道適中.
下次可以再試.
2012-07-20
2012-07-16 284 瀏覽
今日有同事生日所以想搵間坐得舒服d無甘嘈既餐廳同同事慶祝一下.之後上黎呢度search灣仔區既食店見到呢間環境好似唔錯所以就book左位黎呢到食個lunch.一入到黎既感覺好舒服,都好快帶左我地去上一層坐低,因為lunch所以都有d set提供.而甘岩台面見到有d菜式做緊promotion,有我最喜愛既甜品(蘋果批配上雪糕球) 最後我選擇左食烤牛扒餐加埋一客蘋果批配雪糕 ,好快就先上餐湯 (好足料既雜菜湯,味道唔錯,原先個餐係跟雜菌湯但我唔飲雜菌湯 所以轉左飲雜菜湯), 無幾耐主菜都黎啦.個樣好似好好味即刻放入口.因為這個餐牛係烤的可能不可以烤得太長時間會韌,所以肉是暖暖的, 肉也烹調岩岩好 不會太生也不會太粗韌肉汁都重可以keep到係度.味道唔錯,配菜重有薯角(應該係原隻薯仔炸出黎,幾好味). 食完主菜我既至愛甜品黎啦.蘋果批配上雲尼拿雪糕.哈哈!先食左個雪糕再慢慢品嚐個蘋果批.外表好似好甜一入口唔太甜之外,重有好多新鮮又大大粒既既蘋果粒提子粒係蘋果批入面,成個感覺不太漏,同埋都好香.用料足,真係無黎錯.幾好食.我估我好快又會黎再食.原來公司附近有間好食既意菜. 要一讚既除左食物,w
要一讚既除左食物,waiter既服務都好快.我食完主菜半分鐘都無已經黎收碟又不停加水.^^

2012-07-16
  • 蘋果批
  • 烤牛扒
經常食中餐, 偶爾嚐嚐西餐,如意大利菜也是不錯的選擇! 今次飯局,多謝灣仔返新工的好友邀約,我們跟另一位灣仔返工的朋友,一行三個女人一起到灣仔皇后大道東 QRE Plaza <La Cucina Italiana> 品嚐意式佳餚! 這餐廳是返新工好友的年輕老闆夫婦推薦給她! 聽說這裡的意大利菜很有水準!於是,她特意帶我們一起來品嚐!店名 <La Cucina Italiana> 中Cucina 在意大利文是解作廚房的意思!因此,中文店名命名為「我的意大利廚房」!這裡佔地兩層:分別21樓 - 酒吧區及22樓 - 樓上雅座;餐廳門口正處於21樓,大家不要走錯地方啊!我們先向餐廳經理道出名字,在21樓視察四周環境後,由餐廳侍應帶我們走上22樓雅座,地方頗大!空間感充足! 22樓裝潢給人舒服溫馨,餐廳中央佈置到好像家的感覺,還有一個似是而非的火爐! 放在桌上的小擺設、牆上的掛飾都是充滿意國特色! 亮點是意式風情格調!令人沉醉當中! 可惜!燈光昏暗!如果可較光亮一點,更能展現食物的美態! 然而坐位寬敞!餐桌也有大約兩吋半闊度! 讓食客坐得舒適!可享受進食的美好時光
經常食中餐, 偶爾嚐嚐西餐,如意大利菜也是不錯的選擇!

<La Cucina Italiana>
這餐廳是返新工好友的年輕老闆夫婦推薦給她!
聽說這裡的意大利菜很有水準!於是,她特意帶我們一起來品嚐!

放在桌上的小擺設、牆上的掛飾都是充滿意國特色!
亮點是意式風情格調!令人沉醉當中!
可惜!燈光昏暗!如果可較光亮一點,更能展現食物的美態!

然而坐位寬敞!餐桌也有大約兩吋半闊度!
讓食客坐得舒適!可享受進食的美好時光!
氣氛亦同樣輕鬆隨意!
幸好!當晚只有好幾枱食客,不算嘈吵!沒有影響大家用餐的心情!
21樓 - 酒吧區
亮點是意式風情格調!令人沉醉當中!
牆上的掛飾都是充滿意國特色!( 由 21 樓行樓梯上 22 樓)
22樓裝潢給人舒服溫馨,餐廳中央佈置到好像家的感覺!
似是而非的火爐!
我問侍應廚師是否意大利人?她回答:他是菲律賓人,但他可煮出正宗意大利菜色!Oh! I see!

有見及此!不論餐廳經理侍應、甚至大廚,絕大部分都是菲律賓人!我們落單時不得不轉 channel 了!

服務方面,尚未點菜侍應先送上一杯暖水!真是貼心的安排!
侍應們態度親切友善,還不時主動地為我們加水!
每當侍應收走碟子時,問我們食物質素如何?臨走時,餐廳經理把卡片給我們各位,十分熱情好客!

我們三位是第一次來幫襯,打開中英對照的餐牌,對各式各樣、豐富選擇的意式美食,真是看得眼花撩亂!
我們問女侍應有什麼推介?當然,她會跟我們說每樣都好食!還介紹一些餐廳招牌菜!
在講解後,我們才作出決定!
桌上附有的蒜蓉橄欖油及芝士粉,增添風味!
餐廳經理說這裡的食物、甜品,都是自家製的,保證日日新鮮!

餐前小食 ( 免費 )
送上食物之前,先送上餐前小食!
意大利餐廳當然少不了麵包,一小籃的麵包片,入口香得來又帶點兒脆的!簡單配上牛油已是美味!如蘸上桌上附有的蒜蓉橄欖油,蒜味香濃!更加有風味!
還有一顆顆的香蒜粒,比蒜蓉包口味更濃!又豐富口感層次!
蕃茄洋蔥多士賣相小巧!用上新鮮的蕃茄、洋蔥及羅勒,富蕃茄酸香及清新洋蔥香氣!羅勒帶出獨特味道!食味輕盈!
是很開胃的一道前菜小食!
蕃茄洋蔥多士賣相小巧!
意大利巴馬火腿蘑菇 Pizza $108 ( large size )
等了大約 20分鐘, 主角 Pizza 終於出場!
這是推薦的招牌 Pizza, 包括:Mozzarella cheese, 意大利巴馬火腿、蘑配。粉紅色的巴馬火腿均勻地舖滿整個 Pizza !美感十足!
由於 Pizza 即叫即焗,餅身超薄又香脆!
芝士焗至微焦,散發芝士香味又很香口!巴馬火腿並非想像中重口味,味道恰到好處!
還帶點鹹香!蘑菇略帶嚼勁!
味道果然沒有令人失望!大家食得津津有味!
意大利巴馬火腿蘑菇 Pizza - 即叫即焗,餅身超薄又香脆!
海鮮意大利燴飯 $148
正宗的 Risotto 意大利飯是帶嚼勁的硬!這點已做得到!
加上濃濃的醬汁掛上每粒飯粒,令口感濕潤!
真討好!香味濃郁!再灑上香草碎,色彩倍添繽紛!
令人食慾大增!
配料所用的蝦、蜆、魷魚,總算新鮮!鮮蝦爽口彈牙!蜆肉鮮嫩!魷魚爽口中帶嚼勁!
整體令味覺感到美不勝收!
海鮮意大利燴飯
意大利香檸汁乾蕃茄吞拿魚扁意粉 $106
以蒜頭、香檸汁配合蔥、乾蕃茄...等配料,香氣四溢!
可真是色香味俱全的一道!
吞拿魚幾厚身富質感,入口夠實淨而不腍散!檸檬汁可提升味道!
用上扁意粉,總算嚐出一點煙韌,炒得幾乾身!可惜,扁意粉很快被冷氣吹凍!
味道上不太重膩,水準上還是恰如其份!
意大利香檸汁乾蕃茄吞拿魚扁意粉
Tiramisu $42 x 3
這是每日新鮮自家製的甜品!相信質素不錯呢!我們共叫了3 客!

以透明玻璃杯盛載,可突出層次感!
外表卻不太吸引!
頂層是朱古力片,可可味相當濃郁!插上芝士及蛋白打成的忌廉,質感軟滑香甜!與濃烈酒香、咖啡味、口感濕潤的海綿蛋糕,梅花間竹的相間!一層疊一層!有別於坊間的 Tiramisu!
而且又不太甜膩!令人留下深刻印象!真是醉人的甜品
Tiramisu
我們實在食得很飽足!未有機會品嚐咖啡的滋味!
希望日後有機會嚐試!

<La Cucina Italiana> 確有實力,能演繹傳統意式廚藝精髓!
就算好像我們沒有飲酒,單計食物本身已是個不錯的體驗!況且,價位也不算高!物有所值!絕對值得一試!

2012-06-21
<La Cucina Italiana>
21樓 - 酒吧區
桌上附有的蒜蓉橄欖油及芝士粉,增添風味!
蕃茄洋蔥多士賣相小巧!
22樓裝潢給人舒服溫馨,餐廳中央佈置到好像家的感覺!
似是而非的火爐!
海鮮意大利燴飯
意大利香檸汁乾蕃茄吞拿魚扁意粉
  • 意大利巴馬火腿蘑菇 Pizza
(非會員)
2012-04-25 171 瀏覽
第一次番灣仔工, 同事帶我黎呢度食lunch, 話成座QRE 都有好幾間餐廳, 其中呢間唔錯, 一上到黎係21樓, 原來有2 層, 侍應指示我地上樓上, 感覺都幾大, 當時客人不太多, 檯與檯之間都幾寬闊舒服, 侍應安排我地坐窗口位, 望出去係合和中心同一啲山景, 幾開揚! 跟住講番食物, 我叫左個香辣雞扒餐, 個餐跟雜菌湯, 好濃好香蘑菇味; 另外, 雞扒估唔到好juicy, 一啲都唔乾加上個汁少少辣, 好好味! 配菜係新鮮雜菜同薯條. 整體黎講, 食物質素唔錯價錢合理, 絕對可以再黎!
2012-04-24
12月23日同朋友一齊出左去灣仔食聖誕大餐.我地本來係想約24號的,但係有一個朋友屋企有點事所以改早一天,好彩這裏都唔係好FULL的,所以都可以改到期.我地訂左8點,其實已經兩年冇嚟到,上次嚟已經係09年24號的晚上,但今年的人多左好多,我記得上次嚟都冇咩人,仲未FULL的,但今年23號都FULL晒啦.今次有七個人,我地點左:先有一份頭盤係多士,有些蕃茄粒及青瓜粒等,可以配生蒜及牛油,生蒜都好香不過辣左少少每人一個雜菌湯這個湯好香好濃,好味喎,唔會太漏,但係好重菌味有一個朋友則叫左雜菜湯,都好濃架,我見個顏色都係好深色,應該好足料PAMA HAM配哈蜜瓜哈蜜瓜好甜,火腿唔會好咸,但都幾香,份量都唔少架,每人可以食到一小份的四季PIZZA四格唔同口味的PIZZA,都幾特別,個PIZZA好薄的,好香脆,我食果種味道唔知係咩,好咸,好似係一些風乾既腸仕應推介左另一個PIZZA都幾好味,我唔記得叫咩名,不過上面有些芝士肉碎....四式芝士意大利飯這個非常重芝士味,好漏,只可以食少少唔係實食唔到其它嘢.有一些合桃係面度的,鍾意食芝士的人一定愛死佢炭燒豬扒份量都唔細,好香,朋友話好似牛扒咁,可能係

今次有七個人,我地點左:

每人一個雜菌湯
這個湯好香好濃,好味喎,唔會太漏,但係好重菌味

PAMA HAM配哈蜜瓜

四季PIZZA

四式芝士意大利飯

炭燒豬扒
份量都唔細,好香,朋友話好似牛扒咁,可能係炭燒所以個顏色都好似牛,味道都幾好,唔會燒到好濃及冇晒水份,加埋些檸檬汁都好味的呀!
有一些蕃茄,沙律及薯條做配菜

另外有一個合桃薯仔蛋,朋友話好想試,原來係細細粒的麵枌團,好似年糕的口感,都幾得意呀,不過都幾漏的,這款有幾種味道選擇的.

我地都唔記得左叫酒添呀!!

一路坐一路傾計,餐廳的裝飾及佈置跟之前一樣,好有聖誕氣氛,燈光昏暗,有好情調,我地坐左好耐仲交換埋禮物映埋相先走呀!
食到最後得番我地一枱炸...好彩佢冇限時!!
2011-12-23
聖誕節
2011-09-17 148 瀏覽
曾經光顧澳門分店,還記得它的四色芝士意大利飯好好味。灣仔這間嘛,強差人意。第二次光顧,比第一次差了。環境氣氛尚可,顧客不多,但是服務一般,侍應不算勤快。午市套餐,有法包藍,附送牛油和秘製蒜泥,法包味道幾好,皮脆內軟,加點蒜泥,尚算有特色,不過略嫌蒜泥辣了一點。蘑菇湯,以為可以嚐得一口味道濃郁又帶點碎磨菇質感的熱湯,怎料它既無磨菇香,也不是熱騰騰…失望。主菜牛排,份量還可,配菜一點特色也沒有,牛排嘛,雖然肉質不靭,但是沒肉味,一點驚喜也沒有。一間意大利餐廳,咖啡也不見得很出息…$138 加一服務費,這樣的食物質素,很難留住顧客。
曾經光顧澳門分店,還記得它的四色芝士意大利飯好好味。

一間意大利餐廳,咖啡也不見得很出息…

$138 加一服務費,這樣的食物質素,很難留住顧客。
法包可以,蒜泥有啲辣
冇蘑菇味,又唔夠熱
平平無奇,冇肉汁,冇牛味
2011-09-16
法包可以,蒜泥有啲辣