⭐️🐮牛舌牛尾湯拉麵🍜安格斯牛舌入口即融有兩大塊牛尾湯清甜牛味出飲落牛骨同牛脂味濃郁無油膩感👍🏻拉麵有埋溏心蛋超吸引🥳⭐️櫻花蝦雞白湯拉麵🍜餐廳好有誠意有大量既櫻花蝦😍每淡麵食住麵都有櫻花蝦超正加埋雞白湯非常鮮甜兩塊大叉燒肥瘦適中😋⭐️🐙章魚小丸子真材實料裡面章魚都幾大粒而且小丸子做到粉唔厚口感唔錯😆⭐️明太子雞翼雞翼熱辣辣外脆內軟加埋啖啖濃郁的明太子味口感好豐富😃⭐️醬油炸年糕🍘年糕煙煙韌韌甜甜地好好味😙特別一讚拉麵店好貼心❤️可以揀麵嘅硬度&湯嘅濃郁程度
⭐️🐮牛舌牛尾湯拉麵🍜

特別一讚
拉麵店好貼心❤️
可以揀麵嘅硬度&湯嘅濃郁程度
2023-11-30
餐廳:拉麵來地點:尖沙咀加拿分道菜式:拉麵餐牌:午市定食包拉麵7選1,免費追加小食1款同飲品,可以加錢升級飲品。可以自選麵硬度,湯濃度,要唔要葱等等。另外都有期間限定拉麵,同小食。山葵蟹肉拌麵 $138點餐時服務員貼心提醒呢款山葵蟹肉拌麵係無湯。山葵蟹肉拌麵係期間限定。麵底面頭係好多蟹肉,仲連橙色蟹膏添,可以大啖大啖食蟹肉真係爽。服務員仲提供蟹醋,鹹香蟹肉配蟹醋真係正。下底熱辣辣麵條係中度粗幼,我揀左普通硬度,個人覺得可以試硬。伴有紫菜絲,蔥花同生磨日式芥末,撈埋一齊食爽爽地又脆脆地,而日式芥末味道撈麵好正,不過唔好加太多。個麵個汁味道清淡,個人覺得夠味,如果加d蟹醋酸酸地其實係別有一番滋味。碗麵都有一件青檸比你調味。火炙叉燒 跟餐小食我揀左火炙叉燒,一共有兩件,圓形切割。半肥瘦,豬味唔錯,而且夠淋。零可樂 跟餐除左零可樂,正常可樂同芬達橙汁都唔洗加錢。廣島吉列珍寶蠔 $49廣島吉列珍寶蠔一客3件,熱辣辣炸起,炸皮香口夠脆,入面蠔肉多汁嫩口。伴有車厘茄一粒同生菜沙律,仲有檸檬一片,可解膩。另上灑上七味粉既沙律醬更加添香滑口感。燒河豚魚乾 $55燒河豚魚乾熱辣辣上枱,食落煙煙韌韌,味道口
餐廳:拉麵來
地點:尖沙咀加拿分道
菜式:拉麵

山葵蟹肉拌麵 $138

火炙叉燒 跟餐
火炙叉燒

零可樂

零可樂 跟餐
除左零可樂,正常可樂同芬達橙汁都唔洗加錢。

廣島吉列珍寶蠔 $49

燒河豚魚乾

燒河豚魚乾 $55
燒河豚魚乾熱辣辣上枱,食落煙煙韌韌,味道口感唔錯。下底有新鮮生菜絲墊底。另上加上七味粉既沙律醬。

枱面有檸檬水,白芝麻粒,蒜頭同高菜等。
總括而言,今餐個山葵蟹肉拌麵都幾好,而小食質素都唔錯。餐廳裝修好日式,感覺去左日本食拉麵。
2023-11-29
火炙叉燒
燒河豚魚乾
2023-11-27 263 瀏覽
今日去尖沙咀購物,之後去拉麵來吃拉麵。拉麵來好多款拉麵都好食,平時多數叫牛舌牛尾湯拉麵,今日轉下口味,叫左個白松露雞白湯拉麵。雞白湯好濃郁鮮味,先飲幾口湯,再撈匀意大利白松露醬,食落更有風味。拉麵軟硬適中,配料豐富新鮮,有紫椰菜絲,雜菌,自家製叉燒兩片,木耳絲,青葱,紫菜等。套餐可追加小食,我追加了味付玉子和兩片火炙叉燒。自家製叉燒肥瘦得宜有肉香,火炙叉燒較香口乾身。味付玉子好食,蛋白甜甜地,蛋黃香濃。今日好胃口,叫埋小食滿足下自己。自家手打脆炸蝦丸一份四粒,即叫即炸好香脆彈牙,點些醋更鮮味。燒河䐁乾都好食,甜甜地有咬口唔腥。蘋果梳打順喉有果味。今餐吃得好飽好滿足。小店店員待客有禮,讚! 店裝飾懷舊可打卡。
今日去尖沙咀購物,之後去拉麵來吃拉麵。

蘋果梳打順喉有果味。

今餐吃得好飽好滿足。

小店店員待客有禮,讚! 店裝飾懷舊可打卡。
  • 白松露雞白湯拉麵
  • 自家手打脆炸蝦丸
2023-11-18 192 瀏覽
🍽拉麵來出到嚟尖沙咀,嚟到加拿分道,睇到一間好地道嘅日本餐廳、外表睇落去好似去咗日本,餐廳特色同日本餐廳差唔多。咁就入去食下佢哋嘅多款拉麵。➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🔱櫻花蝦雞白湯拉麵$98櫻花蝦雞肉拉麵散發著迷人嘅香氣,拉麵湯底以雞骨熬煮而成,湯底中融入了櫻花蝦的鮮味。拉麵彈牙,配上柔嫩多汁的雞肉,仲有流心蛋,櫻花蝦、木耳為呢碗拉麵增添不少層次感,每一口都充滿驚喜同滿足。🔱明太子雞翼$45明太子釀雞翼,雞翼外皮酥脆金黃,內裏嫩滑多汁,將明太子釀入雞肉裏面相得益彰。每食一口都能感受到明太子鹹香鮮味。令人愛不釋手。🔱 燒河豚乾$55河豚乾好似魚乾一樣,食落口鮮味,煙煙韌韌,餸酒最好。🔱綠茶可樂綠茶可樂個樽都好靚,同普通可樂唔同,佢有一股綠茶嘅香味,超好飲。
🍽拉麵來

➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🔱櫻花蝦雞白湯拉麵$98

🔱明太子雞翼$45

🔱 燒河豚乾$55
河豚乾好似魚乾一樣,食落口鮮味,煙煙韌韌,餸酒最好。

🔱綠茶可樂
2023-11-15 162 瀏覽
🌟尖沙咀開完會搵食,經過「拉麵來」門口打造得很像日本小店,甫進入店內,全日式嘅裝修、擺設、日文歌嘅背景,彷如返咗鄉下一樣。***** ***** ***** ***** ***** 🍜黑松露雞白湯拉麵追加糖心蛋$115 湯底順滑濃郁,入口清甜不油膩,叉燒肥瘦適中,咬下去肉質柔軟,混合白松露同吃,出奇地夾。🥟自家製餃子$42 外型煎得好靚,好好味。🍘🍘醬油炸年糕兩件$28 在日本最鐘意食呢個,甜甜哋好滋味😋🧃葡萄Soda $23 非常解渴,同拉麵最佳朋友🧑‍🤝‍🧑似日本好食,一定會再回訪。

***** ***** ***** ***** *****

🍜黑松露雞白湯拉麵追加糖心蛋$115

🥟自家製餃子$42
外型煎得好靚,好好味。

🍘🍘醬油炸年糕兩件$28
在日本最鐘意食呢個,甜甜哋好滋味😋

🧃葡萄Soda $23
非常解渴,同拉麵最佳朋友🧑‍🤝‍🧑

似日本好食,一定會再回訪。
2023-11-13 546 瀏覽
今日要嚟尖沙咀做嘢,好唔容易捱到 lunch break,即刻約喺附近返工嘅朋友出嚟食個快飯。唔想去茶記,提議試下加拿分道呢間「拉麵來」。餐廳嘅佈置好有特色,經過門口已經有種好似去咗日本嘅感覺。店內裝潢以木系為主調,牆上貼滿了日本舊海報和玩具,帶濃厚復古昭和氣息。我哋每人點咗一個午市定食,套餐包拉麵、小食同罐裝飲品,麵條可以自選軟硬度、湯底嘅濃度,要唔要走蔥同蒜等,做法非常貼心。北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵 ($98)  以雞白湯配上香滑北海道牛乳忌廉醬,選材吸引,湯底呈奶白色,入口濃稠 creamy,帶陣陣牛乳香。雞叉燒自家製,雞肉柔嫩有雞味;麵條軟硬度啱啱好,食落彈牙有口感;配料有甘筍絲、紫椰菜、靈芝菇同青蔥,非常豐富。至於呢碗牛舌牛尾湯拉麵 ($108)  用料亦唔馬虎,湯底選用上等牛脊骨及牛尾熬煮而成,湯色清澈,入口清新不膩。牛舌肉身肥厚,多汁有嚼勁,配香蔥和味筍吃,滋味無窮。兩款拉麵嘅小食都揀咗火炙叉燒,叉燒大大片,肉質肥瘦分明,軟嫩有肉香。另外仲嗌咗碟自家製餃子 ($42),餃子煎得好香脆,皮薄餡多,入面嘅椰菜同豬肉比例啱啱好,蘸秘製醬汁吃,更添滋味。
2023-11-09 171 瀏覽
行街行到肚餓了,朋友想吃暖心之吃,想起日本拉面呢,一起去!裝修風格懷舊昭和復古,滿是日式之風情,牆上掛上日本海報、招牌和不同的玩具,氣氛濃厚之日本感覺。店子之感覺很有舒服感~櫻花蝦雞白湯拉面滿載櫻花櫻花蝦雞白湯拉面,乍暖還寒,來一碗香噴噴熱辣辣的拉面,很好。看到餐牌介紹,這個是由雞白湯,加上了秘製辣豆瓣醬,再配上自家製差燒、青蔥、京蔥、木耳,最後鋪滿香脆櫻花蝦。鮮味十足。叉燒薄切容易入口,幼身拉面,軟硬程度好,爽口彈牙,掛汁也很好。櫻花蝦是必點項目。濃稠的湯頭、彈牙的面條、口感脆脆櫻花蝦,為拉面添上惹味香氣。喜歡濃味一點的朋友必點。知道店子也有很多小吃,也點了一份炸蝦餅,濃濃的蝦味,炸得得非常香脆,內裡饀料多,肉質新鮮又香。鮮味十足,容易入口,整個感覺亦非常彈牙吃的時候,店員也細心,詢問我們需否要圍裙。北海道牛乳忌廉湯雞差燒拉面忌廉湯雞差燒拉面配上香滑北海道牛乳忌廉醬,又有店子秘製關西特色滿滿之自家製差燒,清甜甘荀絲和新鮮紫椰菜,感覺很有日本新鮮風味。靈芝菇及葱花口感滿滿,湯底清澈,入口黏稠度恰好,味道偏向清淡鮮味店子曾指是香港最正宗的拉面之一,主打雞湯拉麵。雞白湯配口感滿滿拉面~#牛
行街行到肚餓了,朋友想吃暖心之吃,想起日本拉面呢,一起去!
店子之感覺很有舒服感~
櫻花蝦雞白湯拉面
吃的時候,店員也細心,詢問我們需否要圍裙。
北海道牛乳忌廉湯雞差燒拉面
#牛乳忌廉湯雞 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀日式 #尖沙咀拉麵來 #自家製 #尖沙咀美食#尖沙咀日式拉麵.
麵質出色 牛乳忌廉湯幾濃唔錯🍜🍜🍖餐廳名: 拉麵來地區: 尖沙咀評語:北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵 HK$98 - 濃湯拉麵 麵質幾好 菇都幾鮮 雞幾滑香濃雞白湯拉麵 HK$92 - 湯底偏清 有個雞汁冰擺落湯底濃好多 雞幾滑 其他配料正常 明太子雞翼拌酸辣青瓜(三件) HK$40 - 明太子雞翼岀色 夠熱 皮脆而冇燶 明太子好多 肉好滑 青瓜酸辣味易入口 唔錯無花果蜂蜜 HK$48 - 易入口 有蜂蜜甜 酒精度唔高結論: 落單方便 侍應態度很好 做野好快手 好多細緻位會提醒 枱椅用深色實木 用耐左有少少污積 不過問題唔大 拉麵平均OK 雞翼出色環境衛生: 🌕🌕🌕🌗🌑食物味道: 🌕🌕🌕🌕🌑服務態度: 🌕🌕🌕🌕🌕@ramenkureha#拉麵來#尖沙咀美食 #尖沙咀#雞叉燒拉麵 #明太子雞翼#香港美食 #香港餐廳 #情侶餐廳 #情侶飲食 #幫你食 #CoupleHelpYouEat #CoupleHelpYouE #HelpYouEat #HongKong #HKFoodie
麵質出色 牛乳忌廉湯幾濃唔錯

#拉麵來
#尖沙咀美食 #尖沙咀
#雞叉燒拉麵 #明太子雞翼
2023-04-01
5 分鐘 (堂食)
  • 北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵
今日同老婆🐽晏就路經尖沙咀,一望門口至內部充滿昭和風既特色裝修,就知道係「拉麵來」😄見到佢既午市套餐好抵食😳最平竟然$92有拉麵,仲可以選一款配料再加一罐汽水,決定就揀佢啦😁🍜秘製自家手打脆炸蝦丸熱辣辣嘅手打炸蝦丸,脹卜卜,酥脆可口,好正🍜香濃雞白湯拉麵 HKD 92雞湯本屬較清澈類別,但加上隨碗附送既雞高湯膠原啫喱,湯水即變成較濃稠既「雞白湯」,絕對係精華所在😙濃厚順喉,有微黏口,唔膩之餘仲會想成碗飲晒🥹兩片叉燒厚薄適中,好嫩滑又無肉膻味,估計係慢煮既效果:而溏心蛋高質,本身有味仲要流心。麵條屬幼身拉麵,軟硬適中有蛋香味,掛湯上黎好快食晒,我想加替玉⋯🙈🍜溫泉玉子雞汁拌麵 HKD 92開初見到碗再撈既時候覺得奇怪,點解好似無乜色水咁?會唔會淡口到爆⋯?後尾店員見我疑惑樣,即刻提示碗底有濃雞汁,一撈就會好好味。一試之下的確好香雞味,當然你可以再自己整生蒜蓉或者加醋。老婆🐽話溫泉蛋再有雞汁拌上粗身既麵條,紮實有嚼勁,見佢食得好滿足

🍜秘製自家手打脆炸蝦丸
熱辣辣嘅手打炸蝦丸,脹卜卜,酥脆可口,好正

🍜香濃雞白湯拉麵 HKD 92

🍜溫泉玉子雞汁拌麵 HKD 92
  • 香濃雞白湯拉麵
  • 自家手打脆炸蝦丸
  • 溫泉玉子雞汁拌麵
@ramenkureha 小編大概2021年在尖沙嘴工作時候路過這間小店,當時給它的甜甜香氣吸引了,然後到2023年,小編終於找到一個友人一起去吃🤣。餐牌設計很有心思,都是人手畫的,顏色很豐富,看得到店舖很有心思。每一個食物有寫上材料是什麼,也有英文版本,圖片跟實物相符。桌子上都有各種的調味料,跟平常拉麵店只有七味粉的不同,這裏有昆布粉、醃菜等等,最特別是有蒜頭,同時提供手動的壓碎器自製蒜蓉。極上海老吟釀拉麵完全推薦!!蝦迷可以嘗試,甚至可以要求更濃郁的蝦湯。侍應遞上時候已經聞到好香的蝦味,湯底顏色濃郁到像茄湯。得知店舖原來除了用蝦頭,還會用蝦味噌跟白酒,難怪蝦味遠處就聞到,酒味完全激發香味。吃拉麵前先喝一口熱騰騰的濃湯真的好滿足,加上蝦味很突出,腦海已經浮現‘’滿足‘’兩字。湯底濃郁但鹹味只有淡淡,沒有味精,鮮味已經令人胃口大開。拉麵是幼麵,彈性掛汁,我覺得小店的拉麵做到外層掛汁,但內裡依然食到少少麵自身味道,不會一味被蝦湯搶走。蝦有3隻,都算彈牙。一口湯,一口拉麵,一口京葱,小編都以為自己在日本吃拉麵。(小編建議好好利用調味配搭出不同的風味,黑椒跟蒜蓉很不錯喔)香濃雞白湯拉麵友人的

極上海老吟釀拉麵

香濃雞白湯拉麵
友人的這一款小編會說是住家媽媽煲的燉雞湯,而且帶點雞油,但湯頭自身清淡鮮甜。侍應還附上一顆迷你的骨膠原球,其實就是脂肪,放在有雞油保溫的湯裡面就會慢慢的融化,湯底會變得濃稠一點。叉燒肥瘦適中,焦香味淡淡的,肉味反而比較突出。

後來有追加小食,小編認為主食比小食好食很多,但小食在份量CP值都算高。

厚切牛舌
厚切牛舌有2大塊,食得到口感,不會很薄,應該是水煮牛舌,中心軟糯,外邊帶點彈性,牛味算突出。

玉米
正常發揮,不過份量很多,足以二人share

酥炸廣島蠔
3隻size都很平均,外層酥脆,不過粉漿有點少厚,幸好廣島蠔依然大隻,沒太縮水,蠔肉都算鮮嫩,炸得算剛好。

綠茶可樂
麝香葡萄梳打
兩瓶日本懷舊設計的汽水,綠茶可樂的綠茶比較淡,味道喝起來反而比較像以前小時吃的四州可樂味的泡泡糖,甜度算可以;葡萄梳打就像是清淡版本的提子Qoo,每一口都有淡淡青提子香味。

小編都蠻推薦這一間,當然價錢會在尖沙嘴會貴一點點,你們可以考慮午餐時候來吃,因為有午餐set,裡面包含拉麵、小食跟飲料,這套餐CP值會比較高好多。

拉麵來
尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下8號舖
#拉麵來 #拉麵來ラーメン来ramenkureha #拉麵來ramenkureha #尖沙嘴美食 #尖沙嘴美食推介 #尖沙嘴美食地圖 #尖沙嘴美食推薦 #尖沙嘴 #裡拉麵 #極上海老吟釀拉麵 #雞白湯拉麵 #無味精
#無味精湯底 #foodie #hkfoodie #foodiehk
2023-10-19 98 瀏覽
#拉麵來 🇯🇵今日學車前來了這間拉麵店吃,之前已經試過蝦拉麵,覺得不錯,湯很濃很香,所以今日再試試。餐廳位於K11 Art Mall 附近,尖沙咀地鐵站N2 出口步行5分鐘就到。店內掛上大量日式標誌,很有日本味道。今日發現餐廳推出了「大閘蟹肉味噌雞白湯拉麵」,$168 ,大閘蟹控的我想也沒有想就點了, 我發現店內另外兩位顧客都是點這款的。 我還追加了一粒半熟蛋$18 及山葵姜味汽水$28。拉麵有大量蟹肉及蟹乸橙黃色的醬,實在太幸福了,配上蟹醋一級棒! 拉麵還配上兩塊叉燒及木耳,十分足料,不追加蛋都夠食。 拉麵湯底就很清甜,不錯。本身怕山葵姜味汽水的山葵味很重,幸好山葵味只是輕微,反而姜味較濃,薑控的我表示很喜歡!餐廳還有很多款拉麵,有雞白湯、蝦湯、牛尾湯等,由$92-$138 都有,推介大家試試啊!人均約$200📍 尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下8號舖
#拉麵來 🇯🇵

人均約$200
📍 尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信
貸銀行大廈地下8號舖
2023-10-19
  • 大閘蟹拉麵
2023-10-18 77 瀏覽
好耐冇喺香港食過拉麵,記得拉麵來之前喺大坑食過唔錯於是今次試吓尖沙咀呢間分店中午嚟到有好多套餐超級抵日本拉麵仲可以免費追加一款小食飲品叫左白松露雞白湯拉麵同埋海老拉麵,另外追加兩塊火炙叉燒同埋簿燒牛舌白松露雞白湯拉麵湯底揀咗濃湯,果然味道濃郁但係唔會好杰身,旁邊仲有一大匙羹嘅松露醬,拌入去將成碗面嘅味道昇華,本身拉麵附有一片叉燒肥瘦適中入口即溶另外海老拉麵湯底我只係揀咗普通濃度湯底,但係都超級濃鮮蝦味,而且仲有三隻蝦,相當出色,鍾意食辣嘅朋友旁邊仲有佢哋自家醃製嘅辣醃菜,加埋落去整體更加豐富
中午嚟到有好多套餐超級抵日本拉麵仲可以免費追加一款小食飲品

2023-10-17
2023-10-18 51 瀏覽
📍尖沙咀 《拉麵來》滿滿日式風情嘅拉麵店 周圍懷舊嘅擺設貼住一d懷舊海報 仲有一d小玩意☺️極上海老吟釀拉麵🦐🍜湯底超濃郁👍🏻嘢味如果個湯底用黎做沾麵仲正😬🤣餐廳好細心🤗驚d蝦湯會彈到落去我件衫到所以比左一條即棄圍裙我以為平時燒肉先會咁樣 真係估佢唔到 食拉麵🍜都有圍裙😅我第一次食拉麵戴圍裙🤣北海道牛乳忌廉湯拉麵🐥🍜雞湯都好濃😋而且好creamy👍🏻自家手打脆炸蝦丸🦐 好脆 有口感明太子雞翼🐥配酸瓜蘋果梳打🍎葡萄Soda🍇店員非常友善 貼心❤️👍🏻
📍尖沙咀 《拉麵來》

2023-10-16
  • 極上海老吟釀拉麵
  • 香濃雞白湯拉麵
2023-10-10 44 瀏覽
尖沙咀牛舌拉麵🔥🔥🔥 今日同同事食LUNCH 黎到成日都大排長龍既拉麵來 ! 雖然鋪面唔算大,但臟在環境舒適坐落都唔覺得有種好迫既感覺👍🏻呢度既拉麵可以自行選擇湯既濃度同埋麵質佢有好多唔同既湯底款底 睇到我眼花撩亂😍😍😍😍
今日叫左牛舌牛尾湯拉麵湯底非常濃郁,麵仲好彈牙除左牛舌我仲加左叉燒叉燒肥瘦適中 下次一於直接叫叉燒拉麵😽另外點左雞翼,外脆內軟 如果下次有機會有時間我都會再黎試佢其他款式/湯底既

尖沙咀牛舌拉麵🔥🔥🔥

今日同同事食LUNCH
黎到成日都大排長龍既拉麵來 !

雖然鋪面唔算大,但臟在環境舒適
坐落都唔覺得有種好迫既感覺👍🏻

呢度既拉麵可以自行選擇湯既濃度同埋麵質
佢有好多唔同既湯底款底
睇到我眼花撩亂😍😍😍😍

今日叫左牛舌牛尾湯拉麵
湯底非常濃郁,麵仲好彈牙
除左牛舌我仲加左叉燒
叉燒肥瘦適中 下次一於直接叫叉燒拉麵😽

另外點左雞翼,外脆內軟

如果下次有機會有時間我都會再黎試佢其他款式/湯底既
2023-10-05 74 瀏覽
首先,我要大讚他們的極上海老濃湯拉麵。這碗湯底濃郁滋味,充滿著豬骨湯的香氣。每一口都能感受到湯汁在口中散開的美妙滋味,咀嚼每一根彈牙的拉麵,更是讓人回味無窮。對於喜歡濃郁湯頭的人來說,這碗拉麵絕對是一個不容錯過的選擇。除了老濃湯拉麵,他們的香濃雞白湯拉麵也是一絕。相比於老濃湯拉麵的濃郁,這道拉麵卻帶著清爽的口感。鮮嫩多汁的雞肉片搭配著柔軟的拉麵,沉浸在白湯的香氣中,這絕對是一道讓人感到舒適和滿足的美食。最後,讓我向你推薦一個有趣的選擇-明太子雞翼。這道菜色香味俱佳,結合了日本明太子醬和雞翅的完美組合。每口咬下去,都能品味到濃郁的明太子醬和炸至酥脆的雞翅。這道菜以其獨特的風味和口感,絕對能給你留下深刻的印象。
最後,讓我向你推薦一個有趣的選擇-明太子雞翼。