2023-09-30 55 瀏覽
呢個價錢完全可以食一蘭😂🍽食物:上菜都算快,一碗麵同日本甘可以自己選擇麵的軟硬度,食材正常,但不至於會覺得 哇 好好食甘😂🛋環境:店面比較細,在轉角位都算容易見到,lunch不算多人。
呢個價錢完全可以食一蘭😂

2023-09-16 51 瀏覽
拉麵店用上日本昭和年代嘅裝修,設計及擺設別有一番心思,特別欣賞連餐牌都用上日式漫畫風介紹。牛舌牛尾湯拉麵$108呢款拉麵係店長推介嘅,選用牛卷骨及牛尾餚製6小時,配上黑椒、香葱和香筍,再拌上以鰹魚及昆布湯唵製的安格斯牛舌,湯底味道濃郁帶獨特香氣,厚切牛舌軟腍入味,啱晒鍾意牛味嘅朋友。香濃雞白湯拉麵$92以40公斤雞熬製出極濃雞湯,配以叉燒、木耳、青葱及紫菜,附上骨膠原啫哩,湯底濃郁鮮甜,啖啖有滿滿骨膠原,麵條彈牙,非常滋補,女士首選。自家製餃子$42即煎餃子外皮煎到趣卜卜,餡料味道調校得剛好,加埋醬汁更添層次。廣島蠔$49即叫即炸,外層吉列鬆化、蠔肉保持鮮嫩,入口juicy。

牛舌牛尾湯拉麵$108

香濃雞白湯拉麵$92

自家製餃子$42

廣島蠔$49
即叫即炸,外層吉列鬆化、蠔肉保持鮮嫩,入口juicy。
2023-09-16 35 瀏覽
今日出左去尖沙咀整頭髮之後嚟到拉麵來食午餐餐廳好有日本feel拉麵款式多 樣樣都想試今次試咗北海道牛乳忌廉湯好啱我口味下次一定要試埋其他湯底先午市定食北海道牛乳忌廉湯 $98雞叉燒拉麵 日本糖心蛋一隻 +$5 蘋果梳打 +$20以北海道牛乳忌廉熬製 濃郁的牛乳香 清甜可口 雞叉燒好滑嫩 蘋果梳打好清甜 夠解渴明太子雞翼半酸辣青瓜(三隻) $45餡料十足 味道有層次感 酸辣青瓜好惹味燒河豚魚乾 $55河豚魚乾燒得好香口 食到唔停得口
今日出左去尖沙咀整頭髮

燒河豚魚乾 $55
河豚魚乾燒得好香口 食到唔停得口

2023-09-11
2023-09-09 28 瀏覽
環境吸引😝 很有舊時代日本居酒屋的感覺💓 有不少舊式日本明星海報和裝飾。店內亦播放着一些耳熟能詳的日本舊流行曲🎵喜歡舊日本文化的大家不能錯過!・ 白松露雞白湯拉麵🍜 ($110)以濃郁的雞白湯為基底,加入了誘人的白松露和雞肉的風味👍🏻 白松露的香氣和雞白湯的鮮味相互融合,營造出香濃的湯頭😋 配合叉燒和各種蔬菜如蔥花,木耳和本菇,令味道多了幾種層次,亦不會容易吃膩💯・ 牛舌牛尾湯拉麵🍜 ($108)湯頭用牛尾和牛骨熬製而成,喝下去是濃郁牛肉味🐮 牛舌雖然只得兩塊,但是處理得十分唸,入口即化。配合葱花和荀,令人一口接一口🤩・ 明太子雞翼🍗 ($45)將明太子釀入雞全翼內邊,帶來豐富的口感和風味😍 烤製後,雞翅的外皮酥脆,內部則保持多汁。味道鮮香得來亦帶點明太子的辣。十分適合下酒🍶・ 自家手打脆炸蝦丸🍤 ($49)蝦丸用蝦肉手工製作而成,外層炸得酥脆🫶🏻 和內層彈牙的蝦肉提供了口感的對比。味道比起外面的蝦丸沒那麼鹹,亦能食出蝦肉的鮮味😼

・ 白松露雞白湯拉麵🍜 ($110)

・ 牛舌牛尾湯拉麵🍜 ($108)

・ 明太子雞翼🍗 ($45)

・ 自家手打脆炸蝦丸🍤 ($49)

2023-08-16 64 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍拉麵來🔍地址:尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下8號舖🔹牛舌牛尾湯拉麵💰108湯頭以牛舌和牛尾熬煮而成,散發著濃郁嘅牛肉風味,湯底清甜!套餐包一款小食及飲品,追加溏心蛋就要5蚊~🔹北海道牛乳忌廉湯雞叉燒💰98以北海道牛乳和忌廉入鍋熬煮,有濃厚嘅奶香味,搭配著美味的雞叉燒,口感更豐富。🔹明太子雞翼💰45雞翼外層炸得酥脆,內裡都係明太子,外脆內軟幾好味😋
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍拉麵來

🔹牛舌牛尾湯拉麵💰108

🔹北海道牛乳忌廉湯雞叉燒💰98

🔹明太子雞翼💰45
雞翼外層炸得酥脆,內裡都係明太子,外脆內軟幾好味😋
  • 北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵
2023-08-15 21 瀏覽
以前喺旺角都已經成日幫襯嘅拉麵來🍜今次嚟到尖沙咀分店,位於加拿芬道,地點方便。店舖裝修依然保留好多懷舊玩具裝飾,播嘅全部都係經典日文歌,充滿日本昭和時代風格🇯🇵下午有set,叫咗兩款店長推介嘅拉麵🍜每碗都可以追加一款免費配料同包埋汽水。北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵加粟米,湯底奶滑香濃,濃而不膩,好creamy嘅感覺,亦相當掛麵👍🏻同滑嫩雞叉燒好夾。牛舌牛尾湯拉麵加火炙叉燒,湯底香噴噴,飲落香得嚟感覺清澈,不油不膩🐂牛舌都幾厚,質地軟稔,加配嘅叉燒經過火炙,帶點油香🤤好好味!仲叫咗個小食自打手打脆炸蝦丸share,好彈牙,面頭嘅炸粉好薄,點埋酸酸地嘅醬汁真係一流🤗拉麵都可以自選麵嘅軟硬度,湯嘅濃淡度,要唔要蔥/蒜,兩碗麵同湯都揀咗普通,即係中間嘅程度,我哋都覺得啱啱好✨

2023-08-12 23 瀏覽
好多年前拉麵來旺角黑布街,買嘅拉麵都係豚骨拉麵. 係少有嘅小店. 不過食落去都比較青,冇咩特別. 但係個招牌就好富有日本嘅特色,真係好似去咗日本咁.事隔多年,喺尖沙咀開返.諗住攞返當年嘅感覺,但係竟然有好意外嘅驚喜. 佢個拉麵唔切呀,普通拉麵舖撳得一至兩個湯底. 豬骨,蝦,牛仲有限的定湯底.我自己就是咗個蝦拉麵, 個湯底好濃郁,因為幼麵嘅關係. 好掛湯 個面嘅軟硬度拿捏得好好好有彈性. 感覺上好快食晒係其實好飽我行定係海膽拉麵 ,新鮮嘅海膽起碼有4-5pat 清甜新鮮個湯都係偏濃 掛湯十足.最後嗌多咗個小食炸蠔 ,啱啱炸起好Juice 又吾油非常抵讚

諗住攞返當年嘅感覺,但係竟然有好意外嘅驚喜.

最後嗌多咗個小食炸蠔 ,啱啱炸起好Juice
又吾油非常抵讚
2023-08-08 55 瀏覽
吉列炸蠔三隻蠔炸得好香好脆,內裡好juicy, 而且冇腥味,抵讚,加埋檸檬汁就變得更好味,推介極上海老吟釀拉麵湯頭好杰身,但個湯好有蝦味,只提供幼拉麵,但我個人覺得林新嘅有拉麵同呢個湯係幾夾的,有同係尖沙咀既海·三碗麵感覺,但拉麵上面果三隻基圍蝦就比較遜色,出來感覺比較小氣,如果變左3隻白刺,甚至泰國草蝦,感覺都比基圍蝦好,總體都是好食的,不過我覺得下次可以試第二款拉麵店舖位置比較窄,店員整體服務不錯
極上海老吟釀拉麵
店舖位置比較窄,店員整體服務不錯
2023-08-07
吉列炸蠔三隻
疫情下,好耐冇去日本食拉麵,估唔到尖沙咀呢間拉麵來咁正,令我唔洗下下去日本先食到咁好味嘅拉麵。今次同朋友點了極上海老和牛舌牛尾湯拉麵,湯底濃厚,牛舌軟淋香嫩,入口即化,滿口濃濃牛肉味,超級滿足和幸福。湯都飲到一滴都冇得剩,唔怪得餐牌有得加湯。好食到決定下次要帶哂成家黎再食,食得好滋味,仲好食過日本食嘅拉麵。成個濃底都飲哂!配埋個日本溏心蛋真係yyds! 牛舌值得加錢叫多兩塊,因為起碼要食夠4塊先夠!兩個湯底好味程度,100分俾100麵建議揀硬身,慢慢食都唔會淋。明太子雞翼都幾香口,拉麵加個小食就very good

兩個湯底好味程度,100分俾100

麵建議揀硬身,慢慢食都唔會淋。

明太子雞翼都幾香口,拉麵加個小食就very good

2023-07-31
  • 極上海老吟釀湯拉麵
2023-07-27 18 瀏覽
以前拉麵來在旺角黑布街時,我和同事時常去吃午餐。自拉麵來由旺角搬至尖沙咀後,我都未有機會去幫襯,趁今日去尖沙咀上堂,便來吃番碗拉麵,很高興拉麵和小食都保持水準以上。今日叫了碗牛舌牛尾湯拉麵追加了糖心蛋。落單時可隨自己口味選擇麵的硬度,湯的濃度,要不要葱蒜等。拉麵來的麵較硬身,是我喜歡的口感,好食。牛尾湯用牛脊骨和牛尾熬製六小時,好鮮甜,又夠熱,加埋黑椒,香葱和香荀,好惹味。先喝幾口湯,再慢慢吃用鰹魚和昆布湯醃製的安格斯牛舌,牛舌厚身,入口又香又柔軟,好好味。因為太好味,我追加多一份兩件厚身牛舌吃過夠。糖心蛋好味。加些生蒜和高菜入拉麵,更有風味。小食叫了份明太子雞翼伴酸辣青瓜,一份三隻,隻隻香脆飽滿好吸引,味道咸香有層次,好食。無花果蜂蜜啤酒第一次飲,清甜美味,好好飲。今天吃得好滿意,下次再訪。

無花果蜂蜜啤酒第一次飲,清甜美味,好好飲。

今天吃得好滿意,下次再訪。
  • 無花果蜂蜜啤酒
  • 明太子雞翼
2023-07-19 38 瀏覽
📍 拉麵來 Ramen Kureha🌍尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下8號舖Shop 8, G/F, BCC Building, 25-31 Carnarvon Road, Tsim Sha Tsui📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝懷舊風情,日式復古拉麵店~⤫ 牛舌牛尾湯拉麵 ⤫ $108以牛脊骨和牛尾熬製六小時,好純樸牛骨湯,濃郁卻帶細膩的甘甜,配上黑椒、香葱和香荀,提升香味。牛舌肉香、牛味重、軟綿綿~⤫ 極上海老吭釀拉麵 ⤫ $104湯頭用左大量白蝦頭、蝦味噌同日本清酒烹調,蝦味十足,湯底好稠身,膏狀咁嘅texture每一啖都品嚐到超濃郁既蝦味~ 日版龍蝦汁意大利麵會形容得好貼切~⤫ 自家製餃子 ⤫ $42餃子皮較薄,肉汁好澎湃,juicy呀!⤫ 明太子雞翼 ⤫ $39脤卜卜雞翼塞滿哂明太子,外脆內軟,明太子的鹹香帶辣同雞翼的鮮味組合,令人食指大動。⤫ 自家手打脆炸蝦丸 ⤫ $45炸蝦丸紮實,內裡粒粒蝦肉,配柚子醋別一番風味!
📍 拉麵來 Ramen Kureha

🌍尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下8號舖

📝整體評分:8/10

懷舊風情,日式復古拉麵店~

⤫ 牛舌牛尾湯拉麵 ⤫ $108

牛舌肉香、牛味重、軟綿綿~

⤫ 極上海老吭釀拉麵 ⤫ $104
湯頭用左大量白蝦頭、蝦味噌同日本清酒烹調,蝦

⤫ 自家製餃子 ⤫ $42
餃子皮較薄,肉汁好澎湃,juicy呀!

⤫ 明太子雞翼 ⤫ $39

⤫ 自家手打脆炸蝦丸 ⤫ $45
炸蝦丸紮實,內裡粒粒蝦肉,配柚子醋別一番風味!

2023-06-30 74 瀏覽
香濃雞白湯拉麵香濃雞白湯拉麵絕對是店內的招牌菜之一。濃郁的雞湯經過40公斤雞肉熬煮出層次豐富的滋味,口感極為濃郁,仿佛能把整個舌尖包裹起來。搭配豚肉叉燒,則在口感上增添了嚼勁與鮮嫩,肉質鮮美,與雞湯相得益彰牛舌牛尾湯拉麵湯頭以牛脊骨和牛尾熬製六小時,濃郁的肉香中帶有細膩的甘甜。加入黑椒、香葱和香荀後,更為這道拉麵增添了層次感和口感的豐富。特別值得一提的是,安枱斯牛舌經過鰹魚和昆布醃製,味道鮮美,口感緊實,與湯頭完美融合,令人陶醉煎餃子餃子皮薄脆,內餡豐滿多汁,煎得恰到好處,一口咬下,滋味四溢。搭配上特製的醬料,更是讓人欲罷不能明太子釀雞翼雞翼外酥內嫩,搭配上濃郁的明太子,既有口感上的層次變化,也有味道上的驚喜。明太子的鹹香與雞翼的鮮美相互融合,讓人回味無窮

香濃雞白湯拉麵

牛舌牛尾湯拉麵

煎餃子

明太子釀雞翼

2023-06-25 1004 瀏覽
食過唔少拉麵,位於尖沙咀的拉麵來,其質素的確令我有驚喜,有飲品及小食,份量足,價錢仲好親民!裝潢以日本懷舊風格為主調,加上經典日本名歌,實在有身處其境之感。我地叫左香濃雞白湯拉麵及極上海老吟釀湯拉麵。🌟香濃雞白湯拉麵以鮮嫩的肉片和清澈的雞湯為主要材料,味道鮮美。仲有一小杯滿滿的凍濃湯啫哩,湯底呈奶白色,質地濃厚,好香雞湯味,加入濃湯啫哩,味道更加濃郁,口感清爽不膩。麵條的口感非常棒,彈牙有嚼勁,與湯頭相得益彰,讓人一口接一口,停不下來。🌟極上海老吟釀湯拉麵蝦味十足,湯底好稠身,加入蝦味噌同清酒調較出,加上爽口嘅鮮蝦,爽口彈牙,湯頭鮮美,帶有濃郁的蝦味和酒釀的口感,令人食指大動。搭配彈牙的麵條,口感豐富,搭配得非常恰到好處,讓人吃了之後感覺非常滿足。🌟小食:明太子雞翼,牛舌及火藥玉雞翼外脆內軟,香甜爽口,啖啖濃郁的明太子味,好正,食到想追加!牛舌軟腍,牛肉味重,不錯,火藥玉真係超級辣🥵,我地只係食到小辣,呢個火藥玉真係最啱食得辣嘅朋友,辣得來好香,夠晒刺激!大大碗的拉麵,份量十足,加上濃郁口感,都是非常值得一試的美食。

🌟香濃雞白湯拉麵

🌟極上海老吟釀湯拉麵

🌟小食:明太子雞翼,牛舌及火藥玉

• 香濃雞白湯拉麵
  • 極上海老吟釀湯拉麵
  • 明太子雞翼
2023-06-19 44 瀏覽
牛舌牛尾湯拉麵 $108牛舌和牛尾是兩種非常有嚼勁和味道的肉類,它們與湯頭完美融合,呈現出豐富的肉質味道和濃郁的湯汁。拉麵的麵條也非常有彈性,與湯頭的味道非常搭配,拉麵的硬度有三種程度揀,非常貼心,配合客人喜好。香濃雞白湯拉麵 $92這道菜的湯頭非常豐富,味道濃郁。雞肉的鮮味係湯底呈現,飲到停唔到口。為您帶來一種非常美妙的味覺享受。仲有得加糖心蛋或者加面底,店員好貼心會提醒你記得留湯!自家製餃子 $42拉麵同餃子係最佳拍檔!🥟好香呀!皮薄!5隻份量都好夠✨menu 好多fushion野揀,同時又有傳統拉麵,好多選擇🫶🏼 同埋平日中午來都幾多人,係品質保證🙆🏼‍♀️
牛舌牛尾湯拉麵 $108

香濃雞白湯拉麵 $92

自家製餃子 $42
拉麵同餃子係最佳拍檔!🥟好香呀!皮薄!5隻份量都好夠

• 香濃雞白湯拉麵
2023-06-09 53 瀏覽
出來尖沙咀,突然下起大雨,便在附近搵下食店避一避,一個人食下拉麵都好喎,就食呢間係街角的拉麵來啦。店內走懷舊風,坐位不多,幾乎每隔張枱都有食客。快快落個單等食先,有午市套餐選擇,價錢同一般拉麵店差不多啦。🍜北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵點了呢款牛乳湯拉麵,賣相不錯上枱時蠻香的😋先嚐一下湯底,鮮味濃郁不油膩,忌廉湯好香好滑。麵條有咬口,吸了湯汁很好味😆雞肉有三圈,再加了隻十分流心的溏心蛋,正😍🥟煎餃子另外仲加左份煎餃子,size好似比一般拉麵店大隻,內邊係椰菜豬肉餡,點下餃子醋食更香口。🍅蕃茄梳打午餐送汽水,亦可加錢轉日本支裝飲品,揀了蕃茄梳打,平時少飲嘛。太好味湯都飲晒,哈哈😆唔使加一👍

🍜北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵

🥟煎餃子

🍅蕃茄梳打

太好味湯都飲晒,哈哈😆

唔使加一👍
2023-06-06