裝潢靚,吸引咗!點知。。依家周街都係拉麵店,但真係合格又有幾多..😵‍💫呢間唔會食第二次。▪️海老拉麵個湯第一口好香濃,但之後真係食之無味🫠🫠🫠係要加好多辣菜先食得曬碗拉麵🍜。還有本身是冇玉子的,張相係係加了溏心蛋😆▪️牛尾湯牛舌拉麵呢個就好過上面的唔少。但個湯底都係還好。好的是喜歡的筍乾很多😂😂😂叫了麵硬,但個麵同普通的差不了多少。這間拉麵店的麵條偏軟身。希望有改善啦~~😵‍💫😵‍💫😵‍💫
裝潢靚,吸引咗!點知。。

▪️海老拉麵

▪️牛尾湯牛舌拉麵

希望有改善啦~~😵‍💫😵‍💫😵‍💫
2023-05-31 57 瀏覽
今次我地好即興行入左間拉麵餐廳食,因為好多餐廳都冇位,價格係正常價格。💸$ 362 💁🏼‍♀️人均$100-200整體食物評價:★ ★ ★ ☆ ☆食物大致都ok,湯底都好夠味。服務態度:★ ★ ★ ★ ☆股務員態度好好,幾細心留意到我地著白色衫,提供圍巾比我地,避免整污糟衫。環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆環境正常拉麵店環境。🥯食物方面極上海老吟釀湯拉麵+火炙叉燒 $104呢個拉麵湯有新鮮蝦,配埋湯底都夠味。湯底睇落好濃,飲落唔算話好重數蝦味,濃味係中間🙈。海膽三文魚子拉麵 $178海膽唔腥,配埋湯底都幾有鮮味。湯底味道比較濃郁雞湯,但加埋醋完全唔同左件事!醋既微酸令到湯底好鮮甜🤤。明太子雞翼$40明太子雞翼好足料,一咬入面既明太子係滿滿既。味道都適中唔會太咸。而且配左醃左既青瓜,味道酸甜,再加明太子雞翼微辣🙈。☕️飲品方面蘋果梳打梳打味道偏甜,配食熱辣辣既拉麵,飲啖涼浸浸梳打就好正🤭。綠茶可樂綠茶味會比較偏重,係可以試下既新味道😂。

💸$ 362 💁🏼‍♀️人均$100-200
整體食物評價:★ ★ ★ ☆ ☆
食物大致都ok,湯底都好夠味。

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆

環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆
環境正常拉麵店環境。

🥯食物方面

極上海老吟釀湯拉麵+火炙叉燒 $104

海膽三文魚子拉麵 $178

明太子雞翼$40

☕️飲品方面

蘋果梳打
梳打味道偏甜,配食熱辣辣既拉麵,飲啖涼浸浸梳打就好正🤭。

綠茶可樂
綠茶味會比較偏重,係可以試下既新味道😂。
2023-05-25
2023-05-30 32 瀏覽
呢日經過加拿分道,見到間主打日式拉麵嘅小店,小店裝修好日系,一於入去食碗拉麵先。餐牌有多款拉麵選擇,價錢大約八十至百零蚊,除咗拉麵,仲有小食、替玉同飲品。點菜時可以根據自己口味,選擇拉麵嘅硬度。北海道牛乳忌廉湯叉燒拉麵($98)- 湯底用咗北海道牛乳忌廉,入口好滑,味道好濃郁。叉燒肥瘦適中,仲有甘筍絲、紫椰菜同埋靈芝菇,味道又幾夾。麵質算彈牙,唔錯。香濃雞白湯拉麵 ($92)- 據聞係用咗40公斤雞熬煮咗湯底,入口充滿濃濃嘅雞味,好特別嘅一粒「骨膠原」,配搭叉燒同木耳,口感非常豐富。麵質一樣彈牙好味,另外加咗厚切牛舌,味道亦不錯。自家製肉餃子($40)- 一客有五隻,餃子煎得香脆,熱辣辣,真心好味。明太子雞翼配酸辣青瓜($40)- 一客三件,雞翼入邊釀滿明太子,帶少少辣味,入口香脆。

🍜 牛舌牛尾湯拉麵 $108▪️個湯超級清甜,見我成碗清晒,連湯都飲埋就知咩料啦⋯▪️幼麵幾有咬口,軟硬適中👍🏻,唔會一下索哂啲湯變到一pat麵咁▪️牛舌非常軟熟,牛味重,佢好似唔使點嚼就溶咁,似嘴唇嘅感覺😏,好軟綿綿,好驚艷之餘都唔會咸份量應該係偏少,對我黎講先岩岩好,我本身都算比較細食,男仔可能就要再加多少少嘢食或者加底🍡 另外加咗個醬油炸年糕 $15/件,好脆好軟同好甜💕,炸完外脆內軟好夾,又甜又糯又脆卜卜
🍜 牛舌牛尾湯拉麵 $108

▪️個湯超級清甜,見我成碗清晒,連湯都飲埋就知咩料啦⋯

2023-05-15 28 瀏覽
行街行到好肚餓,突然掛住日本嘅拉麵,朋友說想食拉麵來好耐,不如趁今日一齊去試試。餐廳裝修風格懷舊復古,日式風情,木系主調,牆上掛上日本海報、招牌及不同的玩具,餐廳氣氛有濃厚的小日本感覺。餐廳亦設有bar枱,可看著人來人往的街道品嚐美味嘅食物。😋拉麵來餐牌也彼有特式,是日選擇:1️⃣極上海老吟釀拉麵 🔸叉燒二塊(餐免費追加一款)🍽湯用上日本直送嘅白蝦頭,蝦味噌及日本清酒煮成,每一口都嚐到濃濃的蝦味,配上店主每日親自採購的海花蝦、京葱及紫菜粉,鮮味十足。叉燒薄切容易入口,幼身嘅拉麵,軟硬程度剛好,爽口彈牙,掛汁一流。(*店員好細心,可能怕食拉麵時湯汁或會弄髒衣服,詢問我們需否要圍裙。)2️⃣北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵 🔸日本糖心蛋(餐免費追加一款) 🔸Coke可樂(餐免費追加飲品)🍽北海道牛乳忌廉湯濃郁雞湯及牛奶味,味道鮮甜又香濃,雞叉燒好特別,配上日本糖心蛋,大滿足。3️⃣自家製餃子(五隻)🍽餃子煎得香脆,皮薄、內裡饀料滿滿,肉質新鮮、又香。
行街行到好肚餓,突然掛住日本嘅拉麵,
朋友說想食拉麵來好耐,不如趁今日一齊去試試。
餐廳亦設有bar枱,可看著人來人往的街道品嚐美味嘅食物。

😋拉麵來餐牌也彼有特式,是日選擇:
1️⃣極上海老吟釀拉麵
🔸叉燒二塊(餐免費追加一款)

2️⃣北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵
🔸日本糖心蛋(餐免費追加一款)
🔸Coke可樂(餐免費追加飲品)

3️⃣自家製餃子(五隻)
🍽餃子煎得香脆,皮薄、內裡饀料滿滿,肉質新鮮、又香。
2023-05-15
2023-05-14 27 瀏覽
男朋友最愛嘅拉麵店佢好鐘意呢度嘅火藥玉火辣度可以隨意增添想辣啲就加多一球一定稱心滿意男朋友點了激辛雞白湯拉麵頂上就有一球火藥玉職員都有提醒我地慢慢將之混入雞湯不過男朋友食開都知道辣度就直接搞勻了雞湯本身好清甜加入火藥玉後辣味好突出愛辣嘅朋友一定喜歡我就點左新嘅牛舌牛尾湯拉麵牛尾湯濃郁鮮牛味牛舌用上牛舌芯爽口軟淋自家製餃子都係我地常點嘅小食皮薄餡靚入口肉汁滿滿吉列蠔吉列皮香脆蠔肉鮮甜一個拉麵一份小食濃濃日本風味get!
男朋友最愛嘅拉麵店

吉列蠔
吉列皮香脆
蠔肉鮮甜

一個拉麵一份小食
濃濃日本風味get!
2023-05-09
  • 自家製餃子
2K
每次去唔同嘅地方食拉麵湯底對我來講都係非常重要嘅一環尖沙咀呢間拉麵店充滿懷舊嘅日本氣氛同朋友每人揀咗一款拉麵麵質同湯底都好有質數✨極尚海老吟釀湯拉麵一望個湯底已經知道有幾濃郁加入蝦味噌同清酒調較出,蝦味十足,加上爽口嘅海花蝦✨薄切牛舌薄薄嘅牛舌,口感軟腍✨北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵雞白湯嘅味道香濃,浸出淡淡牛乳味厚切雞肉口感嫩滑配埋蔥花.靈芝菇.甘筍絲等配料一齊食更加正✨秘製自家手打脆炸蝦丸外層香脆嘅蝦丸,裡面卻非常爽彈蝦味好香,沾少少酸汁味道更突出

每次去唔同嘅地方食拉麵

湯底對我來講都係非常重要嘅一環

尖沙咀呢間拉麵店
充滿懷舊嘅日本氣氛

同朋友每人揀咗一款拉麵
麵質同湯底都好有質數

✨極尚海老吟釀湯拉麵
一望個湯底已經知道有幾濃郁
加入蝦味噌同清酒調較出,
蝦味十足,加上爽口嘅海花蝦

✨薄切牛舌
薄薄嘅牛舌,口感軟腍

✨北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵
雞白湯嘅味道香濃,浸出淡淡牛乳味
厚切雞肉口感嫩滑
配埋蔥花.靈芝菇.甘筍絲等配料一齊食更加正

✨秘製自家手打脆炸蝦丸
外層香脆嘅蝦丸,裡面卻非常爽彈
蝦味好香,沾少少酸汁味道更突出

2023-05-11
2023-05-10 22 瀏覽
香濃雞白湯拉麵湯呈奶白色,質地濃厚,好香雞湯味另外仲附上一粒濃湯啫喱,可以加入湯中更加濃郁拉麵係幼身嗰種,揀咗硬麵,個人覺得啱啱好,有咬口👍🏻有2片叉燒,叉燒肥瘦比例適中,肉質嫩,有入口即溶嘅感覺😍另外仲加咗糖心蛋,中間偏流質,食得出係高質嘅蛋😝激辛雞白湯拉麵呢碗嘅湯底同香濃雞白湯拉麵一樣,唔同嘅係加咗火藥玉,唔好睇小佢,真係超級辣🥵最啱食得辣嘅朋友😆辣得來好香,重口味😝自家手打脆炸蝦丸呢個蝦丸係自家製,十分彈牙,而且蝦味十足‼️外層炸得好脆,點埋柚子醋醬汁好好味😋蘋果soda蕃茄 soda蘋果味道香甜~ 蕃茄味第一次見,比想像中甜,都幾好味🤗拉麵來 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下8號舖

香濃雞白湯拉麵
湯呈奶白色,質地濃厚,好香雞湯味
另外仲附上一粒濃湯啫喱,可以加入湯中更加濃郁
另外仲加咗糖心蛋,中間偏流質,食得出係高質嘅蛋😝

激辛雞白湯拉麵

自家手打脆炸蝦丸

蘋果soda
蕃茄 soda
蘋果味道香甜~ 蕃茄味第一次見,比想像中甜,都幾好味🤗

拉麵來 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下8號舖
2023-05-10 29 瀏覽
之前見過已經被店嘅潢裝吸引😍今次終於有機會黎試下😚🔸牛舌牛尾湯拉麵第一次見到拉麵有牛舌,牛舌愛好者必試,牛尾湯好濃,牛舌煮得好軟淋,但又唔會好膩,特別得黎又好食,👍🏻 加左糖心蛋同紫菜,紫菜浸一浸落湯到,索曬d汁,正!🔸北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵本身都擔心會好淡,但忌廉同牛奶味都幾重,個湯底幾好飲,雞肉口感都唔差,仲加左糖心蛋,一流😆🔸明太子雞翼拌酸辣青瓜雞翼入面包住好多明太子,一見到隻雞翼就覺得好足料😛🔸醬油炸年糕幾有驚喜既小食,熱辣辣上枱,醬油味啱啱好,值得一試~
之前見過已經被店嘅潢裝吸引😍
今次終於有機會黎試下😚

🔸牛舌牛尾湯拉麵

🔸北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵

🔸明太子雞翼拌酸辣青瓜
雞翼入面包住好多明太子,一見到隻雞翼就覺得好足料😛

🔸醬油炸年糕
幾有驚喜既小食,熱辣辣上枱,醬油味啱啱好,值得一試~
2023-05-09 25 瀏覽
/ 北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵 / $92店員放低已經已經聞到好香雞湯同牛乳香反而食落唔算特別濃郁 再creamy啲就好雞叉燒肉質幾嫩滑 後悔冇加多隻蛋😬/ 素拌麵 / $78相比起湯拉麵 拌麵一定係更加吸引我🤣拉麵嘅份量超多 差唔多係平時嘅兩倍份量配有大量粟米 木耳絲 紫菜 同溫泉蛋幾鍾意個拉麵口感 加埋溫泉蛋更加加分👍🏻食完真係好飽/ 自家製餃子 / $40另外仲叫咗一份煎餃子做小食餃子皮微金黃 食落幾juicy 正正常常😬

/ 北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵 / $92

/ 自家製餃子 / $40

另外仲叫咗一份煎餃子做小食
餃子皮微金黃 食落幾juicy 正正常常😬
1K
拉麵來於大坑屹立多年,可說是香港早期拉麵潮興起的老店,今次就來到尖沙咀分店。小店面積不大,但裝修擺設別有一番心思,以日本昭和年代的民居為設計藍本,塑造濃重的東瀛復古感。店內掛滿懷舊色彩的玩具及海報等,猶如置身於六、七十代的東京小巷。餐牌亦是獨沽一味賣拉麵為主,另有小食供應,在下單紙自選湯底、麵條軟硬度及配料,不收加一服務費。極上海老吟釀湯拉麵 $104由日本甜蝦、海虎蝦、蝦味噌及日本清酒烹調而成的湯色赤紅無比,另加$17一隻日本溏心蛋和$7 五塊紫菜。總共有三隻爽彈蝦肉,無味精湯底濃郁鮮甜,掛湯得來甘香不膩。湯頭煮得夠熱,採用幼身麵條,質地純樸滑口,盡吸鮮香蝦湯精華。香濃雞白湯拉麵 $92以40公斤雞熬成的濃厚雞湯,湯面泛起薄薄油脂,呈現淡淡的金黃色澤。吃時拌入半透明的骨膠原啫喱波波,令湯底膠質更重,口感黏稠,猶如喝下一碗滿滿的膠原蛋白,特濃雞湯味纏繞著舌尖。叉燒肉質軟嫩不死實,同樣是幼身麵條,放湯浸久了都不易發脹,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡。另加$17就有一隻溏心蛋,軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的流心蛋黃,滿溢香濃蛋味。秘製自家手打脆炸蝦丸 $42蝦丸炸至金黃,外層脆卜卜,丸身爽彈有嚼勁。

極上海老吟釀湯拉麵 $104

極上海老吟釀湯拉麵

總共有三隻爽彈蝦肉,無味精湯底濃郁鮮甜,掛湯得來甘香不膩。

香濃雞白湯拉麵 $92

日本溏心蛋

秘製自家手打脆炸蝦丸 $42

蝦丸炸至金黃,外層脆卜卜,丸身爽彈有嚼勁。

自家手打脆炸蝦丸

醬油炸年糕 $28

年糕外脆內軟,口感軟綿黏糯,煙韌QQ富彈性。

醬油炸年糕
2023-05-03
日本溏心蛋
醬油炸年糕
🌟凭记忆打分。💦记得是2月非常劳累的一天,拖着疲惫的身体居然过海去了尖沙咀和朋友吃饭。依稀记得这间拉面小店坐落在美食聚集地尖沙咀的N叉路口。依旧的拥挤,依旧的狭窄,店面的装修复古,印象深刻。🍜点了一份牛舌牛尾汤拉面淡汤,追加了一份玉子。对日式拉面的一秒也未曾停歇。这家的口味也可圈可点,
🌟凭记忆打分。

[爱心]依稀记得这间拉面小店坐落在美食聚集地尖沙咀的N叉路口。依旧的拥挤,依旧的狭窄,店面的装修复古,印象深刻。

🍜点了一份牛舌牛尾汤拉面
淡汤,追加了一份玉子。

对日式拉面的一秒也未曾停歇。这家的口味也可圈可点,
我同我妹都喺尖沙咀返工,所以有時都會一齊lunch,今日我地就去試成日排長龍嘅❣︎拉麵來❣︎,我見有好多名人名星幫襯過就知一定係好野來😋原來老闆2010-2011年度 「全日本拉麵大賽」獲獎嘅日籍拉麵師傅小林宏結緣之後,一齊為香港食客調配出唔同口味嘅拉麵。老闆話日本其實有好多五花八門嘅拉麵,唔係得豚骨湯底、味噌湯底同醬油湯底咁單調。呢到裝修完全係日本風格👍🏻每枱都會有壺檸檬水比大家飲,呢到啲湯同麵重有得揀硬定軟,淡定濃,呢啲就係日本人用心為人客製作嘅精神👍🏻我order左原味豚骨湯麵,湯底濃郁夠味,用心餚製而成,真材實料👍🏻勁多木耳同蔥,麵質彈牙,义燒薄切夠軟淋,可以免費追加多一款小食,我地揀左火炙义燒,燒過嘅义燒會香口啲,口感會實啲我妹Order左極上海老吟釀湯拉麵,以日本直送香蝦頭,蝦味噌同日本清酒烹調,配上店主每日親自採購嘅海花蝦,京蔥同紫菜粉,未食齊睇老闆噤用心製作已經值回票價👍🏻湯底濃郁到不得了,最欣賞佢地啲蝦會剝埋殼,你食嘅時候只需要咬開個頭就OK,貼心到不得了❤️啲蝦好新鮮好甜👍🏻呢次小食我地加左牛舌,煮得夠淋入晒味👍🏻飲品 蘋果梳打 採用信州產嘅蘋果而成,蘋果有濃烈香味😋帶有

飲品 蘋果梳打 採用信州產嘅蘋果而成,蘋果有濃烈香味😋帶有微酸感,唔太甜好岩我口味👍🏻
2023-04-27
  • 原味豚骨湯麵
  • 蘋果梳打
🌟餐廳:拉麵來📍地址:尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下8號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至五 12:00 - 16:00 / 18:00 - 23:00 及 星期六日 12:00 - 23:30 📱電話:2715 0811經過加拿分道見到有間裝修充滿著日本復古懷舊風既拉麵店,鍾情日本拉麵既我又點會錯過~午飯時間就約埋朋友仔一齊去試下先~———————————————————🌟香蒜雞白湯拉麵 (追加糖心蛋)雞白湯係我既至愛!呢度既雞白湯濃而不咸,餐廳仲特別提供骨膠原波波,用熱湯浸一浸,湯底變得更濃稠,昇華至另一層次!麵條彈牙又掛湯,入口帶點煙韌,好有口感,都幾出色!拉麵配以兩大片叉燒,厚薄適中,肉味香濃~我仲另外追加左糖心蛋,蛋味香濃,超夾!———————————————————🌟極上海老吟釀湯拉麵(追加叉燒)朋友仔就揀咗濃濃蝦味既極上海老吟釀湯拉麵~湯頭用上大量蝦頭蝦膏及蝦殼熬煮而成,每一啖都品嚐到超濃郁既蝦味,鮮味濃郁!麵質爽口彈牙,配埋追加既叉燒,食得好滿足~———————————————————🌟自家制餃子餃子亦係餐廳既招牌之一~餡料豐富,咬
🌟餐廳:拉麵來
💰價位:~$50 - $100
📱電話:2715 0811

———————————————————
🌟香蒜雞白湯拉麵 (追加糖心蛋)

———————————————————
🌟極上海老吟釀湯拉麵(追加叉燒)

🌟自家制餃子
餃子亦係餐廳既招牌之一~餡料豐富,咬落肉汁好澎湃,餃子配拉麵夠哂夾!

————————
———————————
🌟醬油炸年糕
心思思再叫埋醬油炸年糕開心SHARE~年糕入口外脆內軟,夠哂煙韌,加埋醬油,咸咸甜甜好出色呢!

——————————————————
🌟Zero可樂
食熱辣辣既拉麵,當然飲返罐可樂咁先夠爽啦!我地就揀左Zero,零糖分健康d~

——————————————————
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳裝修風格懷舊復古,播著日本動畫音樂,牆身掛滿懷舊動漫及電影海報,童年回憶返哂黎!食物方面,主打既拉麵款式眾多,亦可自行選擇湯式濃度及麵質,而且可加配各種配料,可以比食客自行配搭出岩口味既拉麵,抵讚~
2023-04-20
完來旺角分店冇左,變左黎尖沙咀。lunch幾抵食套餐有小食有飲品$100有找店員好有禮貌好細心介紹菜式牛舌牛尾湯拉麵初初睇錯以為有牛舌+牛尾,原來係牛尾湯😂加糖心蛋有驚喜,牛尾湯好濃,牛舌厚切好味。香濃雞白湯拉麵加2塊叉燒有個小湯波附送,店員話加落去會濃味啲。冇對比冇傷害,因為食過其他更好味嘅雞白湯,所以冇得咁樣比較,只可以講同價錢相符。叉燒都唔錯。鋪頭細細但好有日本風,掛左好多舊式玩具,鋪頭細細但都坐到好多人。
完來旺角分店冇左,變左黎尖沙咀。

lunch幾抵食
套餐有小食有飲品$100有找
店員好有禮貌好細心介紹菜式

牛舌牛尾湯拉麵
初初睇錯以為有牛舌+牛尾,原來係牛尾湯😂
加糖心蛋
有驚喜,牛尾湯好濃,牛舌厚切好味。

加2塊叉燒
有個小湯波附送,店員話加落去會濃味啲。
叉燒都唔錯。

• 牛舌牛尾湯拉麵