2022-06-10 286 瀏覽
叫咗沾麵 等勁耐 起碼廿分鐘店面唔少客 但係又未至於好多人同行嘅朋友都已經食完佢碗拉麵先到醬汁得個鹹字 完全食唔岀有其他味而且稀到好似拉麵湯完全掛唔到麵 一夾起條麵就已經未晒汁另外麵係未熟晒…已經唔係韌唔韌嘅問題係未熟透 粉粉地嘅texture跟餐炸雞勁薄 又係典型同餐牌差勁遠嘅例子味道一般偏鹹$119呢個價錢食啲咁嘅嘢真係喊出嚟之前都有食過幾次雖然都唔係特別好食 但係都無乜大問題不過依家呢個咁嘅質素真係唔會再食
叫咗沾麵 等勁耐 起碼廿分鐘
之前都有食過幾次
雖然都唔係特別好食 但係都無乜大問題
不過依家呢個咁嘅質素真係唔會再食

2022-06-10
🇭🇰 拉麵Jo ·話說我哋嗰日比較遲收工 所以就嚟咗elements食嘢 因為嗰陣時堂食淨係去到10點 我哋見呢間平時都多人食 就決定食佢 點知。。。·特製低溫叉燒麵醬油豚骨$118 l 雞白湯拉麵$95佢個拉麵應該係我近年食過最唔好食既拉麵🤦🏻‍♀️首先佢個麵煮到好淋 無咩口感可言 但係最大問題係佢兩個湯底完全冇味 連醬油豚骨個個都無味 食落係好似入邊有好多澱粉嘅麵水咁😅之後佢個叉燒我自己都麻麻 我覺得佢有少少豬肉既騷味 好似唔係好新鮮咁🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️·#rbyeat #rby好去處#rby日本菜#rby佐敦 #rby銅鑼灣 #rby元朗·📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1030號舖📍銅鑼灣加路連山道3號地舖📍元朗元龍街9號形點一期1樓1072號舖
🇭🇰 拉麵Jo

#rby佐敦 #rby銅鑼灣 #rby元朗
📍銅鑼灣加路連山道3號地舖
📍元朗元龍街9號形點一期1樓1072號舖
2022-05-27 196 瀏覽
環境唔錯,排坐檯係木檯,幾有feel服務正常(收服務費)。特製豚骨醬油拉麵:係油麵,唔係話特別彈牙,湯底唔係話特別濃郁,似翻熱咁;紫菜無紫菜味,似超市買來包紫菜包飯嗰啲;豬肉好柴。叉燒ok。最滿意嘅係個八爪魚球嘅醬。同樣價位有其他好過呢間嘅選擇,其次特製東京醬油拉麵,味道都係普普通通,啲炸雞太多粉。
環境唔錯,排坐檯係木檯,幾有feel
服務正常(收服務費)。
最滿意嘅係個八爪魚球嘅醬。
同樣價位有其他好過呢間嘅選擇,

其次特製東京醬油拉麵,味道都係普普通通,啲炸雞太多粉。
真係如呢度大家所講,啲侍應服務態度差,啲嘢又唔好食選擇又少,鰻魚雞扒飯啲雞係冇味嘅……只係我哋平時食開嗰間咁啱今日早收先咁不幸揀中呢間嘢,一入到去有個男侍應安排我哋坐張好窄嘅枱,而且左右兩張枱都坐滿人,我哋想安靜啲坐低傾計,就揀咗坐近門口張枱,點知成餐飯就畀佢哋啲侍應監視住,唔知係驚我哋冇錢畀定食食吓走咗去,之後見我哋一食完有個女侍應就即刻九秒九拎張單過嚟叫我哋埋單,明明隔離張枱個客人都已經食飽好耐坐喺度佢哋又冇叫佢埋單,唯獨是叫我哋,我建議你哋如果咁驚不如撤走近門口張枱,又要擺又要監視啲客真係戥你哋辛苦!生意唔好真係有原因,完全唔識尊重啲客人,一定永久blacklist唔會再有下次!邊個想試伏兼受氣就去試啦!
2022-05-25
10 分鐘 (堂食)
2022-05-22 154 瀏覽
店舖以拉面為名,但其實此店沾面比拉面好。之前食過二次,當時唔知是車呔人,覺得沾面汁濃得來比另一間元祖面店來說無咁咸,面底是扁麥面,有靱度有咬口。所以短時間食左二次。疫情稍緩後再去,照樣要在店外排隊。半小時後入坐,照樣點了沾面,面底仍能保持,但沾汁稀了,有些沾不上面,要把面浸進湯裏留一二分鐘,入口才有沾汁的味道。食完面加湯剩飲,就鮮味易入口。雖然味道仍然不錯,但沾面是要面沾上湯汁才好味,要努力堅持,對得起車呔人的名號才是。
  • 特製沾麵
2022-05-22 111 瀏覽
今日(21/5)book左2點去M+博物館,去之前就諗住喺圓方食個晏先過去,本身有11人,但OpenRice 訂座最多只可以book 6人,唯有分2個account book, 點知後尾屋企人臨時黎唔到,最後得返7個,唯有打去餐廳講返情況同問返可唔可以坐返隔離,職員都好好,安排到比我!野食味道不錯,環境都算舒適!上菜速度都算快,服務都不錯!略嫌坐嘅位置有啲熱,整體都ok!
2022-05-15 76 瀏覽
見到OpenRice食評唔錯,又可以經openrice 訂座於是試試。最終這個訂座是不成立,因為當我和朋友依時去到,該店職員話實際沒有訂座這服務,叫我排隊入座,所以我沒有到該店用餐!
2022-05-14
午餐
2022-05-06 147 瀏覽
已從 openrice 訂6位,準時到達,店員一副愛理不理嘅姿態,安排坐位要分枱坐,明確表示已訂枱為何沒有留位置,得到回覆是…………我地唔睇 openrice 訂位,然後行開。 明白晒,啫係食就食唔食就過主。
明白晒,啫係食就食唔食就過主。
2022-04-10 318 瀏覽
有日去開圓方貴價商場,揀左呢區一間價錢合理嘅拉麵食tea叫左兩個拉麵雞白湯拉麵$95特質低溫叉燒拉麵 $128雞白湯好creamy,店家講湯底打至有泡,加埋洋蔥好有飲緊忌廉湯嘅感覺。肉就分辨有兩塊,一個雞胸肉,一個就叉燒。 薄薄兩至三塊,肉質嫩滑,唔錯。 另外亦有半隻糖心蛋呢個價錢都算合理。唔係低溫叉燒拉麵唔會咁多推介,我嘅麵同雞白湯唔同採用左細麵,佢答醬油豚骨湯底。 唯一優勝之處係有非常多低溫叉燒,肥瘦適中,但係個人鍾意雞胸肉多啲。而且湯底極為普通,冇咩驚喜。 不過兩種湯底都略鹹,食完之後要飲好多水。
有日去開圓方貴價商場,揀左呢區一間價錢合理嘅拉麵食tea

叫左兩個拉麵
雞白湯拉麵$95
特質低溫叉燒拉麵 $128
雞白湯拉麵

特級低溫叉燒拉麵

不過兩種湯底都略鹹,食完之後要飲好多水。
雞白湯拉麵
2022-04-10 189 瀏覽
普普通通之前嚟過冇乜特別見到餐牌有啲新作品試咗佢呢個慢煮牛呢個真係失手你哋睇相就知道又韌又鞋又生奉勸各位都係食返普通麵比較穩陣當佢一間快餐就OK千祈唔好有要求高級大家樂
普普通通
當佢一間快餐就OK
千祈唔好有要求
高級大家樂

2022-03-23 186 瀏覽
下午五點,我想吃點東西。六點前要完成,選擇其實不多。在商場裡轉悠,看看有什麼好吃,唉!這拉麵店是商場裡這一刻的一個較好選擇。這次點了一個醬油低溫叉燒拉麵,小食是八爪魚球。炸八爪魚球是現炸的,裡面有一小粒八爪魚,基本上都是粉,還是薯仔沙律好些。拉麵來了,很多叉燒!賣相好。低溫煮,肉柔軟。不過有點鹹。這個滿意的。在六點前,完成,埋單。這樣的日子,我願意消費一下,幫助食肆的。希望很快可以生活正常。再這樣下去,好多餐廳都要倒閉了!
這拉麵店是商場裡這一刻的一個較好選擇。
希望很快可以生活正常。再這樣下去,好多餐廳都要倒閉了!
2022-03-17
2022-03-20 152 瀏覽
really bad. onions were raw, beef was raw. 牛肉中間是全生的,外邊也不夠熟。the pork smelled rotten. 叉燒“粟”的,凍的。 75% of the so-called char siu is fat.the noodles 無口感,湯鹹到不得了。we didn't finish it .唔係誇張,真係好難食,重要百幾蚊 雖然圓方來說唔係貴。there's a reason why seating is always available.

2022-03-05 146 瀏覽
食過兩次,一次係叫沾麵,另一次係叫拉麵,仲加咗個小食玉子鰻魚。首先講下沾麵,麵同肉嘅份量真係幾多下,差啲食唔晒,不過個湯水得滯,味道唔夠濃,扣分。而個拉麵就正正常常咁,冇咩特別,小食都算ok,冇咩事唔會特登嚟食😂

2021-12-25
15 分鐘 (堂食)
2022-02-03 166 瀏覽
參觀完 M+博物館 , 已是午飯時間 , 場內就只得一家位於地下的 Cafe  ,供應三文治、飲品 , 當然價錢大家都負擔得起 ,只是覺得不值 ,最終還是選擇到旁邊的大型商場 Elements覓食。商場內的食肆很多元化, 以中、高級價餐廳為主 , 對於一個月光族來說, 月尾 當然以經濟實惠為優先考慮,拉麵可算是一個不錯的選擇。這間拉麵店分為一大一細舖 :細舖設有廚房及吧檯位,大舖只作堂座用途。等了近十分鐘, 吧檯終於有位置騰出。餐牌上原來還有丼供應, 我開始動搖了, 但是來到這間米芝蓮拉麵店而捨棄拉麵又似乎說不過去, 結果還是選擇~ 拉麵 ,還是一款有造型設計的拉麵呢🤭。特製低溫叉燒麵$118這款絕對是非常適合打卡的拉麵, 日式叉燒以66度低溫慢煮, 切成薄薄一片, 沿碗的週邊鋪開, 彷如一朵以日式叉燒拼砌出的花朵 ,在拉麵上縱放。欣賞完造型 , 極速打卡 ,便急急先試嚐一口湯 , 豬骨味不是太濃,還隱隱帶點雞湯味 ,呈奶白色 , 濃稠度適中,清澈不油膩 , 味道比較清淡; 幼身拉麵夾起來質地結實,入口煙韌 , 掛湯力也算不錯。經低溫烹調的叉燒 ,口感和平時食的日式叉燒有很大分別 ,脂

特製低溫叉燒麵

特製低溫叉燒麵$118

經低溫烹調的叉燒 ,口感和平時食的日式叉燒有很大分別 ,脂肪不算多,口感非常軟嫩 , 整體感覺似一片鮮嫩版的西班牙黑毛豬 ,有少少鹹香, 同樣令人不經意一片一片地塞入口中。

這裏的拉麵質素也不錯 ,若然有機會再來 ,我會點蟹拉麵 , 今天我只是嘗了朋友那一小匙湯底, 驚覺蟹味非常濃郁,
令我念念不忘。
2021-12-31
午餐
特製低溫叉燒麵
2022-01-17 126 瀏覽
Today I went to a Michelin Guide's recommended ramen for 7 consecutive years. Jo, try their most famous tsukemenOrdinary tsukemen tsukemen have a lot of soup base and rich noodles. You can't choose the firmnessMy pork meat is generally dry, and the soup is a bit too salty for me. The Fried Chicken is a bit salty as well, the eggroll is averaged.Not the best ramen place.

Not the best ramen place.
2021-12-13
15 分鐘 (堂食)