2016-03-09 576 瀏覽
今晚同老婆舊老死去Moko(新世紀)食飯! 沿住電梯落番太子一落到嚟口痕痕想掃吓街, 就俾我見到呢間潮型in既雞蛋仔舖 - Modos所以話「人靠衣裝, 舖靠裝修」(我講既)未食過佢既嘢都已經覺得可以出番個Post呃Like呢度賣既雞蛋仔味道好特別,當你仲以為芝麻朱古力香芋等味好新,佢已經做緊Jacob橙朱古力/ 羅宋湯/ 同班蘭味不過我第一次食就想試吓佢原味朱古力, 睇吓基本嘢做得好唔好食先原來除咗雞蛋仔都有其他嘢Order, 有飲品有雪榚, 下次有機會再試埋其他!一底$21, 比平時街邊普通雞蛋仔都貴$10 (我無記錯我食過最平係$12) 都尚算可以接受!等既時間差唔多10分鐘, 當時有兩個客喺我前面, 但係佢有2-3個雞蛋仔器平均我估計一底時間要3-5分鐘終於拎到手啦, 個樣好似一撻二撻咁, 其實係朱古力碎我睇師夫整既時侯, 當蛋漿倒入去雞蛋仔器的一面時, 就用手"嬸"D朱古力碎上去所以食既時侯會有朱古力碎喺裡面咬吓不過個人認為呢款雞蛋仔又失去咗外脆內軟的精神(都係食番北角雞蛋仔好D)佢哋兩個食得幾開心, 我哋拎住一邊食一邊行番屋企, So sweet!Photo by iPho

所以話「人靠衣裝, 舖靠裝修」(我講既)

未食過佢既嘢都已經覺得可以出番個Post呃Like
呢度賣既雞蛋仔味道好特別,

當你仲以為芝麻朱古力香芋等味好新,

佢已經做緊Jacob橙朱古力/ 羅宋湯/ 同班蘭味

平均我估計一底時間要3-5分鐘

終於拎到手啦, 個樣好似一撻二撻咁, 其實係朱古力碎

所以食既時侯會有朱古力碎喺裡面咬吓

Photo by iPhone 5s

呀劍評分: 7分

呀劍評語: 食Gimmick! 味道不錯, 外裡唔夠脆!

推介

Jacob橙朱古力雞蛋仔; 斑蘭軟雪糕

地址

旺角花園街174號A1舖

開放時間

星期一至日: 12:00-23:00

電話

2833 5618

(以上資料更新至文章當日)

2016-02-24
10 分鐘 (外賣自取)
2016-02-29 587 瀏覽
早前fb feed看到介紹就很想試看看,跟朋友約好在附近吃完飯,無視天氣多冷都要馬上跑來吃點了一個班蘭樂園(可惜已經沒有麻糬,只好改了蜂蜜爆珠)跟香橙朱古力雞蛋仔班蘭冰琪琳很清新,不是死甜的味道。紅豆泥也沒有很甜,不過蜂蜜爆珠就甜了點。冰琪琳最底有玉米片,全部加起來還不錯吃。巧克力雞蛋仔有濃郁的柳橙味跟巧克力的味道,吃起來還真的有像吃Terry's orange chocolate, 不過口感得好,外脆內鬆,現做果然不一樣,正!
2016-02-28 592 瀏覽
羅宋湯係豬先生最鍾意飲嘅湯 得知有一間鋪頭係旺角主打賣唔同創新口味嘅雞蛋仔 竟然有羅宋湯味道 咁就緊係去試一試啦Modos位置係旺角東站附近 都算就腳望一望餐牌 主要分左雞蛋仔 雪糕同埋飲品系列 另外見到有塊介紹四種口味雞蛋仔嘅餐牌 今次目標好明確 就係試羅宋湯味雞蛋仔啦比完錢等左五分鐘左右就有得食啦 急不及待try try尼個即叫即整嘅佢 熱呼呼深啡色嘅佢 一底好完整無散修修而且每一粒雞蛋仔都漲卜卜架 真係做到內脆外軟嘅效果味道咸咸地 羅宋湯味唔算濃 但竟然仲有蛋香 雖然羅宋湯味唔算突出 但食倒有啲雞蛋仔入面會有餡 有薯仔 洋蔥 牛肉等等 如果餡料再平均啲 粒粒都有就好啦 不過最嘅係雞蛋仔粒與粒之間嘅邊邊位 好脆口每粒雞蛋仔連埋邊位食好yummy 不過天氣凍嘅關係 雞蛋仔都凍得好快 所以建議趁熱食 享受佢最熱辣辣嘅滋味雖然價錢偏貴 但有創意要加分呢 下次想試下Modos招牌嘅班蘭味同積及橙味
羅宋湯係豬先生最鍾意飲嘅湯

下次想試下Modos招牌嘅班蘭味同積及橙味
2016-02-25
羅宋湯味雞蛋仔
2016-02-27 406 瀏覽
行過見有班蘭雞蛋仔,覺得幾特別就買左一底同男朋友share, 一接到果下有啲失望,因為唔熱嘅,只是微暖,跟之前食過熱辣辣嘅雞蛋仔有強烈對比,已經扣左分。咬一啖,無咩班蘭味,唔太實,又唔脆,18蚊一底,有點貴,唔會有下一次
2016-02-14 466 瀏覽
這晚夜在洗衣街吃過晚飯,大伙兒還在說著旅行的事,不經不覺已經轉入小食店林立的花園街。同行中有個男生突然停下,說要看看美女這店的美女店員,大家聽到「美女」都隨即跟隨他的目光看過去。 美女看過後,旁邊的餐牌便緊隨去到我們的視線內。看到這個介紹店內雞蛋仔味道的小海報,滿腦子都是「積及橙」,對這個饒口的朱古力譯名感到新奇,不過大家都沒有想試的意欲,反而是對左下的斑蘭味投下一票。 雞蛋仔是即叫即整,所以要等大概5分鐘。暖暖的雞蛋仔沒有軟淋淋,非常脆口,而且用手分開輕易地粒粒分明。每粒「蛋」內裡都佔滿一半蛋漿,雖不飽滿但也不瘦弱。斑蘭味不太出,只有淡淡甜香,相反蛋味卻很濃郁。等待期間,朋友看到餐牌寫了可以追加軟雪糕,買雞蛋仔就可以加$20買原價$25的斑蘭味軟雪糕。有愛到新加坡旅行的人大叫「要呀」,很快我們就每人一隻匙一起解決。軟雪糕奶味很重,香濃幼滑,而且斑蘭的甜香跟奶味完美配合,吃完有齒脥留香的感覺,就像吃著東南亞食店的斑蘭千層糕,相比雞蛋仔,這杯雪糕更貼近斑蘭的主題。杯底還有脆脆的玉米片,雖然跟斑蘭味好像沒有什麼大關係,不過對軟雪糕來說也可以増加其口感,是低調不搶

斑蘭雞蛋仔
斑蘭軟雪糕
等待期間,朋友看到餐牌寫了可以追加軟雪糕,買雞蛋仔就可以加$20買原價$25的斑蘭味軟雪糕。有愛到新加坡旅行的人大叫「要呀」,很快我們就每人一隻匙一起解決。軟雪糕奶味很重,香濃幼滑,而且斑蘭的甜香跟奶味完美配合,吃完有齒脥留香的感覺,就像吃著東南亞食店的斑蘭千層糕,相比雞蛋仔,這杯雪糕更貼近斑蘭的主題。杯底還有脆脆的玉米片,雖然跟斑蘭味好像沒有什麼大關係,不過對軟雪糕來說也可以増加其口感,是低調不搶風的配搭。

美女店員看過了,斑蘭味道嘗過了,下次再來可以挑戰繞口的積及橙或是羅宋湯了。
2016-02-13
5 分鐘 (堂食)
斑蘭雞蛋仔
斑蘭軟雪糕
這一天,在旺角逛罷年宵花市,再到帝京酒店拿過賀年糕品,便打算回家。就在回家的路上,看見街上的易拉架上,寫著多款誘人的雞蛋仔口味,頓時被它吸引住,立刻橫過馬路,來到就在對面的這間「摩豆」Modos買雞蛋仔吃。其實這兒的雞蛋仔有五款口味 ----「原味雞蛋仔」($16)、「班蘭雞蛋仔」($18)、「原味朱古力」($20)、「積及橙朱古力」($22)和「香濃羅宋湯」($22)。當中的「班蘭雞蛋仔」、「積及橙朱古力」和「香濃羅宋湯」都是頗為吸引的創新口味。這外賣小食店並不單只有雞蛋仔賣,還有雪糕和少量小吃售賣。此外,也有多款特色飲品供應。凡購買任何一款雞蛋仔,還可以加錢換購飲品或雪糕。這天我便在店中的優惠組合裡,揀選了自己最有興趣的「積及橙朱古力雞蛋仔」和「凍極品班蘭伯爵茶」做這天路過即興的下午茶。積及朱古力橙餅是自己兒時十分愛吃的餅乾,這兒的「積及橙朱古力雞蛋仔」以積及橙朱古力作為雞蛋仔的味道,早已把我吸引住。這雞蛋仔的雖然因為有朱古力的緣故,好像過熟的香蕉一樣,在橙色的雞蛋仔外層上不均勻地浮現黑色的點點,賣相並不美麗,但雞蛋仔才剛送到手中,雞蛋仔的橙朱古力香氣已經飄到鼻子裡面。把雞蛋仔吃上
這一天,在旺角逛罷年宵花市,再到帝京酒店拿過賀年糕品,便打算回家。就在回家的路上,看見街上的易拉架上,寫著多款誘人的雞蛋仔口味,頓時被它吸引住,立刻橫過馬路,來到就在對面的這間「摩豆Modos買雞蛋仔吃。
積及朱古力橙餅是自己兒時十分愛吃的餅乾,這兒的「積及橙朱古力雞蛋仔」以積及橙朱古力作為雞蛋仔的味道,早已把我吸引住。這雞蛋仔的雖然因為有朱古力的緣故,好像過熟的香蕉一樣,在橙色的雞蛋仔外層上不均勻地浮現黑色的點點,賣相並不美麗,但雞蛋仔才剛送到手中,雞蛋仔的橙朱古力香氣已經飄到鼻子裡面。把雞蛋仔吃上一口,裡面的朱古力餡更是濃郁,不過橙味被濃烈的朱古力味蓋過,就不是太吃得到。幸好雞蛋仔即叫即烘,新鮮的雞蛋仔外脆內軟,趁熱即吃,可彌補雞蛋仔朱古力味太強,橙味不夠的缺點。
但「凍極品班蘭伯爵茶」雖然班蘭味道突出,但班蘭與伯爵茶兩者的味道就不是太夾,喝來總是覺得怪怪的,自己並不喜歡。要是有純伯爵茶的話,我就寧願喝伯爵茶了。
雖然這天喝的「凍極品班蘭伯爵茶」自己並不喜歡,但店內的另一款飲品「黑森林朱古力」自己就蠻有興趣,而且「香濃羅宋湯」味的雞蛋仔也著實少見,我想我還是會再來幫襯的。
5 分鐘 (外賣自取)
$16.5 (下午茶)
  • 積及橙朱古力雞蛋仔
2016-01-27 292 瀏覽
又發現一新雞蛋仔店坐落旺角, 價錢由$16-22以口味區分.原味/朱古力/積及橙朱古力/班蘭/羅宋湯,  口味極具創意! 羅宋湯呢款真係未聽過, $22一底試試吧.所有雞蛋仔都係即叫即製, 極有誠意, 凍冰冰食住新鮮出爐既雞蛋仔確係惹味!大概等10分中就有, 一拎上手, 味道似卡XB 蝦條既香氣, 食落......咦, 雞蛋仔入面係有薯仔粒/菜粒同肉粒, 真係罐頭湯入面既料頭一樣, 很有口感, 不過當然唔係粒粒都有啦. 不過....雞蛋仔粒與粒之間一扯就會碎開, 圍邊並唔夠脆可以包圍每粒雞蛋仔, 如果可以脆身得黎唔碎開就比較好.

2016-01-27 414 瀏覽
<Modos摩豆>🍊🍫積及橙朱古力雞蛋仔($22)▫️摩豆👈🏿令我諗起<👦傑克與魔豆🌱>嘅故事😂-去到嘅時間都有5~6個人等緊,但效率都幾快,而且出爐後都會放上架吹吹,確保到外脆內軟,不過攞上手質地都係偏軟個種,比較5襟擺,要盡快食,先5會變淋。-細個成日食一隻橙味朱古力,估5到用泥整雞蛋仔又ok wo😛朱古力粒分佈集中係中間比較多,邊邊位有啲接近無朱古力粒。朱古力粒係半溶狀態,食落溶度剛好。混埋雞蛋仔食都5會太溜😚本身買泥睇戲食,但一路上同Ar B👶🏿食下食下又一粒,外脆內軟,又不會好滯肚,由其雞蛋仔之間嘅隙縫位好薄脆👍整體橙味偏淡,雖然雞蛋仔都呈橙色,但基本上無乜橙味。此終都覺得 恆發嘅雞蛋仔質地最好食😂同蛋香味濃啲。7.5/10
<Modos摩豆>

🍊🍫積及橙朱古力雞蛋仔($22)

▫️

摩豆👈🏿令我諗起

<👦傑克與魔豆🌱>嘅故事😂

去到嘅時間都有5~6個人等緊,

但效率都幾快,而且出爐後都會放上架吹吹,

細個成日食一隻橙味朱古力,估5到用泥整雞蛋仔又ok wo😛

朱古力粒分佈集中係中間比較多,邊邊位有啲接近無朱古力粒。

朱古力粒係半溶狀態,食落溶度剛好。

混埋雞蛋仔食都5會太溜😚

本身買泥睇戲食,

但一路上同Ar B👶🏿食下食下又一粒,

外脆內軟,又不會好滯肚,由其雞蛋仔之間嘅隙縫位好薄脆👍

整體橙味偏淡,雖然雞蛋仔都呈橙色,但基本上無乜橙味。

此終都覺得 恆發嘅雞蛋仔質地最好食😂同蛋香味濃啲。

7.5/10
積及橙雞蛋仔
積及橙雞蛋仔
《2016冬季必食》啲雞蛋仔,外脆內軟👍🏻橙餅味堅有朱古力粒喺入面,應該唔係就咁用J牌朱古力,因為成個雞蛋仔有少少橙色~ 真係幾好食👍🏻羅宋湯味,當初諗住好怪,本住一試新嘢心態去叫,聞一聞,幾香喎~ 食落口,味道適中,唔會好鹹👍🏻,入面竟然有薯仔、蕃茄、紅蘿蔔粒😱(店主仲話有洋蔥、好彩嘅話會食到牛肉粒👍🏻)個斑蘭雪糕唔太甜,好香斑蘭味~ 雞蛋仔加埋一齊,好好食👍🏻👍🏻👍🏻*只係冬季限定,要食快啲去試👍🏻👍🏻👍🏻
《2016冬季必食》

啲雞蛋仔,外脆內軟👍🏻

*只係冬季限定,要食快啲去試👍🏻👍🏻👍🏻
2016-01-25
  • 斑蘭軟雪糕
  • 羅宋湯雞蛋仔
2015-12-30 462 瀏覽
Tried the new blackforest hot chocolate, which has a really fragrant berry smell.It tasted a bit like chocolate mixed with blueberry and ribena but it is quite sweet which will satisfy your sweet cravings on a cold day.The eggettes are tempting once you see them making it so perhaps I will try the chocolate orange or the Russian Borscht next time if I am in the area.

2015-12-29 294 瀏覽
行反屋企見到有新店,當然要去試下,仲要系班蘭味的雪糕,雞蛋仔,當然要試下,我記得等左5分鐘左右店鋪服務好nice.就快關門都好多人排隊 一望只望到斑斕的東西 很貼心,會問客人想要雪糕先定等埋雞蛋仔一起攞,呢個雪糕個味好新鮮,我覺得勁好味,又5太甜 雞蛋仔,新鮮出爐,脆卜卜,但入面5夠軟綿
店鋪服務好nice.就快關門都好多人排隊
一望只望到斑斕的東西
雞蛋仔,新鮮出爐,脆卜卜,但入面5夠軟綿
2015-12-15 376 瀏覽
最近, 開多了很多雞蛋仔小店, 而且口味也愈來愈有創意!聽講MODOS 係新加坡好出名,有過百間分店^^這裹有很多新穎有創意既雞蛋仔, 羅宋湯, 班蘭等..... 橙味朱古力雞蛋仔… 聽到名字也覺很特別吧!橙味朱古力這個組合… 讓我想起維他的橙味朱古力奶, 哈哈!排隊的人也很多, 等了大概10 分鐘, 新鮮出爐的橙味朱古力雞蛋仔終於完成! $22/底~橙味朱古力雞蛋仔賣相很可愛, 好有Halloween 既感覺!雞蛋仔外脆內軟, 帶有淡淡的橙香, 重點是咬下去是實心好足料, 內含大量半融的朱古力粒, 酸橙中和了朱古力的甜味, 顯得不會太甜, 怕甜的朋友也可以試!!! 整個雞蛋仔配合得很好。值得一試, 好足料價格可以, 味道新鮮好味^^半融的朱古力粒下次想試班蘭口味!!!
最近, 開多了很多雞蛋仔小店, 而且口味也愈來愈有創意!

聽講MODOS 係新加坡好出名,有過百間分店^^
 $22/底~
, 好足料價格可以, 味道新鮮好味^^
半融的朱古力粒
下次想試班蘭口味!!!
10 分鐘 (外賣自取)
2015-11-28 396 瀏覽
好有Halloween feel嘅顏色係橙味雞蛋仔再加好多好多朱古力碎兩者加埋呢個組合相信大家唔陌生係以雞蛋仔形式出現呢個就先係亮點Jacob橙朱古力雞蛋仔 $22不得不讚嘅係呢間野真係做得幾好啲雞蛋仔烘得好靚 粒粒都睇落好靚完全無起泡嘅跡象 而每一粒雞蛋仔都係實心好夠橙味之餘 仲有大量海量嘅朱古力碎少少橙酸味 配埋啲朱古力甜味仲要啲朱古力係半熔狀態媽呀 這實在係太好味啦
好有Halloween feel嘅顏色

少少橙酸味 配埋啲朱古力甜味
仲要啲朱古力係半熔狀態

媽呀 這實在係太好味啦
2015-11-24
15 分鐘 (堂食)
$22 (其他)
Jacob橙朱古力雞蛋仔
2015-11-16 618 瀏覽
I am not really keen on eggettes because the norm is mega sweet eggettes that are too sweet.Anyway, a few weeks ago I noticed these wacky eggette flavours by MODOs because they had the orange club which is a popular biscuit in the UK from Ireland and this other one made with Campbells Borscht soup which I don’t know what to make of it yet.I got the pandan eggette because I love this flavour and Modos speciailizes in pandan desserts.The taste of these eggettes were amazing, crispy on the outside
The taste of these eggettes were amazing, crispy on the outside and chewy and soft in the middle with a fragrant pandan flavour that was not too sweet. I liked it because there was no eggy taste which is great for me but probably not favoured by others if they like that egg fragrance.
It was so nice that I ate it all, for other eggettes I only have one egglet and leave it.
Finished off with the Earl grey pandan tea which made it a perfect ending leaving a lovely pandan flavour lingering in the mouth.
2015-11-16 622 瀏覽
我最喜歡的零食—Jacob橙餅,加進雞蛋仔中,依然深得我心!到達當時人不少,我大概是第15個左右,等了20分鐘,等候時已嗅到jacob橙餅香氣四溢!雞蛋仔非常外脆內裏煙韌!jacob味道亦夠濃郁,只是朱古力略嫌分佈有點不均。

積及橙餅雞蛋仔

• 積及橙朱古力雞蛋仔