2022-08-19 1246 瀏覽
【Overall 評分】食物質素:★★★★☆環境感覺:★★★★服務質素:★★★★衛生指數:★★★★抵食指數:★★★★打卡指數:★★★☆回頭指數:★★★★🔜 星期六同朋友去黃大仙做義工,見未夠鐘就四周圍行下,搵個地方食早餐,最後行左去黃大仙中心南館比呢間「文化烘焙」嘅麵包店吸引住😂────────────────────【葡撻 $9】。除左葡撻,仲有酥皮撻,蛋撻,椰撻。係咁多個撻中,最愛嘅就係葡撻。外層有酥皮撻嘅鬆脆口感,濃濃嘅牛油香。內層有蛋撻嘅嫩滑蛋香。加上表面焦糖嘅點䮕。真係超級邪惡.【朱古力QQ波 $7】。入口脆脆,中間帶點麻糬口感。仲有朱古力粒,朱古力味突出.【午餐肉芝士包 $11】。麵包質地鬆軟。夾層嘅午餐肉比大量芝士包圍住。啖啖午餐肉又帶芝士鹹香。滿有層次感.【千島醬芝士腸包 $12】。麵包軟熟。千島醬微酸帶甜,加上脆脆的芝士腸。愛食千島醬的你會懂的😈.【千島雜錦Pizza $45】。Pizza料勁足。有粟米,腸仔,肉丸,芝士。Pizza 為厚底,更有咬口

【Overall 評分】
打卡指數:★★★☆
回頭指數:★★★★

────────────────────
【葡撻 $9】
。除左葡撻,仲有酥皮撻,蛋撻,椰撻
。係咁多個撻中,最愛嘅就係葡撻
。外層有酥皮撻嘅鬆脆口感,濃濃嘅牛油香
。內層有蛋撻嘅嫩滑蛋香
。加上表面焦糖嘅點䮕
。真係超級邪惡

【朱古力QQ波 $7】
。入口脆脆,中間帶點麻糬口感
。仲有朱古力粒,朱古力味突出

【午餐肉芝士包 $11】
。麵包質地鬆軟
。夾層嘅午餐肉比大量芝士包圍住
。啖啖午餐肉又帶芝士鹹香
。滿有層次感

【千島醬芝士腸包 $12】
。麵包軟熟
。千島醬微酸帶甜,加上脆脆的芝士腸
。愛食千島醬的你會懂的😈

【千島雜錦Pizza $45】
。Pizza料勁足
。有粟米,腸仔,肉丸,芝士
。Pizza 為厚底,更有咬口

早餐
2022-08-16 268 瀏覽
-🔸葡撻🔸酥皮蛋撻🔸法式布甸麵包🔸栗子蓉布甸包🔸黑糖麻薯紫米布甸包🔸意大利辣肉腸pizza-最近好興布甸包,好多麵包店都紛紛推出布甸包相關嘅產品,而呢間文化烘焙就有三款口味:法式布甸、栗子蓉、黑糖麻薯紫米,口味創新。一次過買晒三個返屋企俾屋企人試吓,拎上手都好重手足料。咁啱有新鮮蛋撻出爐,就買埋蛋撻同葡撻,撻皮食落好酥脆。仲見到竟然有大pizza賣,揀咗辣肉腸,薄批上面鋪滿一片片嘅辣肉腸同芝士。
🔸葡撻
🔸酥皮蛋撻
🔸法式布甸麵包
🔸栗子蓉布甸包
🔸黑糖麻薯紫米布甸包
🔸意大利辣肉腸pizza

咁啱有新鮮蛋撻出爐,就買埋蛋撻同葡撻,撻皮食落好酥脆。

外賣自取
朝早要去黃大仙做嘢,搞掂之後順便買啲嘢食返Office。黃大仙中心地庫間烘焙店面積好大,名叫「Culture Bakery文化烘焙」,勁多街坊幫襯,要排隊畀錢😳。小店可以話係非一般嘅烘焙店,因為所賣嘅產品種類超多👍。我買咗一塊薄餅同一個布甸包,食完飽到唔使食晚餐。法式布甸麵包($15),🍮布甸包係近期炙手可熱嘅人氣食品,越來越多麵包舖有得賣,呢度亦唔例外。不過佢仲有兩款原創口味,包括栗子麻糬同紫米麻糬🌰。但我第一次食,所以就揀咗原味。🥖麵包本身質感都算鬆軟,無法包咁硬,有啲似配咖喱食嗰種農夫包。麵包中間挖空,以放入布甸,布甸味道好正,蛋味濃郁,口感稠密,甜度適中🥚。夏威夷薄餅($35/件),估唔到小店有Pizza賣🍕,並有多款口味選擇,而且仲有得揀呎吋。呢度嘅薄餅係加大碼,單塊都已經大過我塊面🤣。佢另外亦提供原個訂製服務,12吋或20吋,價錢平過連鎖店。我揀嘅夏威夷口味好足料🌭,有香腸、火腿、菠蘿、粟米同洋蔥等,另外當然唔少得勁量拉絲芝士🧀。餅底自身味道都唔錯,就連Pizza邊我都全部食晒!總括嚟講,我好滿意今日食嘅兩款產品😀,味道有驚喜,價錢亦算大眾化,難怪小店咁受歡迎。遲啲有機會再
夏威夷薄餅
總括嚟講,我好滿意今日食嘅兩款產品😀,味道有驚喜,價錢亦算大眾化,難怪小店咁受歡迎。遲啲有機會再經過嘅話,我會試埋其他嘢食🍞🍰。
2022-08-01
夏威夷薄餅
西貢 or 黃大仙?兩間分店嘅地點都好唔customer friendly,想食佢嘅scone 同 cookies 真係要專登兜嗰頭😌/ 栗子麻薯伯爵味似係個點綴,內裏係原味egg crusted 加麻薯,似食傳統嘅栗子蛋糕。/ 黑糖紫米麻薯我最鍾意係呢款!成個texture 因為紫米加入而多咗咬口,內餡係唔太甜嘅黑糖麻薯,夾埋食啖啖椰香。/ 原味正常發揮,以呢個手掌size嚟講佢餡同包算係7:3,超足料!不過甜度係三粒中最高,螞蟻人會開心。Pizza 都好惹味,三重芝士拍得住啲連鎖店嘅質素!· ‑ ‒ – — ‒ – ·. 栗子麻薯布丁麵包. 黑糖麻薯紫米布丁麵包. 原味布丁麵包

/ 栗子麻薯

/ 黑糖紫米麻薯

/ 原味

Pizza 都好惹味,三重芝士拍得住啲連鎖店嘅質素!

· ‑ ‒ – — ‒ – ·

. 栗子麻薯布丁麵包
. 黑糖麻薯紫米布丁麵包
. 原味布丁麵包

成日見到大家食布甸麵包食得咁開心,但我又唔想排隊🤫 竟然比我發現黃大仙中心南館嘅文化烘焙推出咗多款法式布甸麵包,仲有其他出色烘焙產品,唔怪得人頭湧湧。Bubu推介🔥👍 法式布甸麵包一買就買咗三隻口味返去,分別係原味、粟子麻薯、黑糖麻薯紫米。我自己最鍾意就係黑糖麻薯紫米布甸包,法包包住布甸,面層加上充滿港式糖水風味嘅紫米cream,仲有煙韌嘅麻薯,充滿層次感,好滿足💓舖頭仲有其他烘焙產品,另外試咗pizza都好出色🔥 大大塊男仔食都夠飽。

Bubu推介🔥
👍 法式布甸麵包

2022-08-10 157 瀏覽
每次經過見到佢哋新鮮嘅pizza都好想試 今次就一於一次過滿足晒我3個願望😎 試哂佢哋嘅Pizza 法式布甸麵包同葡撻👅聽店員講佢哋仲有推出其他口味嘅法式布甸麵包 只可惜我收工時間去到得番原味🥹 番到屋企布甸麵包一樣勁正 法包口感唔會太硬布甸好香蛋味 口感超滑🤤 法包入面裝住滿滿嘅布甸非常滿足🥰葡撻$45有6件 見到焗到金黃色咁吸引都買左幾件番去食😋 用氣炸鍋加熱番特別正 撻皮酥脆 好香焦糖味👍🏻Pizza有5 6款口味 見到夏威夷pizza啱啱新鮮出爐 就叫左一塊試吓🍕pizza好大塊勁足料😍 餅底鬆軟 加左茄汁 火腿 菠蘿 芝士等等材料好正🌟

2022-08-10 183 瀏覽
🥖 #黃大仙 #文化烘焙好嘅開始係成功嘅一半!每朝早嘅早餐都係非常重要㗎!可以提供嗰日所需嘅能量,除咗飲咖啡,我同家人仲鍾意買好食嘅麵包食😋 🍮🥯 布甸麵包 ($15/ $20)今次買咗三個布甸麵包,一個法式原味($15)、一個黑糖麻糬紫米($20)、一個粟子麻糬($20),三個都好好味😋 個布甸好香蛋味,仲好軟滑添😚 黑糖麻糬同粟子香得嚟亦唔會搶咗布甸嘅蛋味,各有特色💖🥧 葡撻 ($9/1個;$45/6個)葡撻超香超正🤩 啱啱出爐熱辣辣,個皮仲超級酥脆添! 全家都好鍾意💓🍕 千島雜錦薄餅 ($45)呢間細細嘅麵包店仲有即整嘅巨型薄餅😳 爸爸即刻話買件試吓🥳 我哋揀咗千島雜錦味,都係熱辣辣嘅,仲超多配料!佢用咗馬蘇里拉芝士、火腿、早餐腸、墨西哥腸、菠蘿、粟米整成,饀料多到冇得彈!😚
🥖 #黃大仙 #文化烘焙

🍮🥯 布甸麵包 ($15/ $20)

🥧 葡撻 ($9/1個;$45/6個)

🍕 千島雜錦薄餅 ($45)
2022-08-10
早餐
  • 葡撻
  • 千島雜錦薄餅
📍#文化烘焙 (黃大仙中心) (黃大仙)黃大仙正德街103號黃大仙中心南館LG樓LG12&12A號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺黃大仙文化烘焙 超近地鐵站,行過經過望到櫥窗裡面 有新鮮出爐嘅法式布甸麵包食😍 新鮮出爐一定唔會錯過 ~ 仲有三款口味 我自己就揀咗原味嘅 #法式布甸麵包,另外就試下新口味#黑糖紫米麻薯布甸麵包😚❣#法式布甸麵包 💰$15外脆內軟既法包包住滑溜溜嘅雞蛋 蛋香味十足 $15就有呢個質素 個人覺得真係幾抵食💛 ❣#黑糖紫米麻薯布甸💰$20名副其實就係蛋液上面加多咗黑糖紫米麻薯😋 有黑糖嘅關係 味道都算幾甜 而紫米就好有咬口 加埋滑溜溜嘅雞蛋 都係一個幾有新鮮感嘅配搭.除咗布甸,裏面有好多唔同款式嘅麵包,價錢親民。最驚喜嘅地方係 麵包店旁邊竟然有個位係專整pizza 😍❣️# 千島雜錦💰 $45材料包括千島醬、火腿、早餐腸、墨西哥腸、菠蘿粒粟米粒,亦採用咗馬蘇里拉芝士,芝士加埋千島醬 係一個唔會出錯嘅配搭🎶😋 而且即叫即整,非常熱辣辣,但就需要等候20至30分鐘。除咗千島雜錦之外,其他常見嘅口味都有,總共有六款口味,包括有三重芝士、夏威夷薄餅、意

📍#文化烘焙 (黃大仙中心) (黃大仙)

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣#法式布甸麵包 💰$15

❣#黑糖紫米麻薯布甸💰$20

❣️# 千島雜錦💰 $45

除咗千島雜錦之外,其他常見嘅口味都有,總共有六款口味,包括有三重芝士、夏威夷薄餅、意大利辣肉腸薄餅等等

❣#葡撻💰 $9@1
呢個葡撻真係超 級 好 食😋 係酥皮嚟💛 個皮超酥脆 口感加好多分🎶 蛋漿滑而且唔會太甜 剛剛恰到好處 Gd!!!! 誠意推薦💛

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2022-08-07 809 瀏覽
喺黃大仙站一出就已經見到呢一間麵包店見到人流咁多我就望下有啲咩好嘢食啦😛-竟然見到呢排咁多人講嘅布甸包一於要食下😆😆😛原來呢度仲有三款唔同嘅口味 🥰一於買晒返去同屋企人分享🤤😋😋 -👉🏻原味布甸麵包 $15@用法包做包底將再加上滑溜溜嘅雞蛋布甸我就咁拎返屋企冇再焗熱佢 就咁食😆麵包仍然保持煙韌口感布甸充滿雞蛋香味 好creamy 味道較甜 -👉🏻粟子麻薯布甸麵包 $20@ 第一次見到呢個口味啊表面唧咗靚靚嘅栗子忌廉花切開布甸包布甸中間放左一大舊麻薯麻薯食落好QQ好煙靭 能夠中和布甸嘅甜度食落味道啱啱好 😋😋-👉🏻黑糖麻薯紫米布甸麵包又係創新嘅口味 味道又配搭得唔錯💖紫米甜度適中而且有咬口 再食到軟滑嘅布甸再加上中間黑糖麻薯整體口感唔錯 🤤🤤🤤🥰 -除咗買布甸麵包之外 另外都買咗個大pizza🍕好少麵包店會有大pizza賣㗎所以今次見到嘅都要一於買埋試吓先 -🍕 意大利辣肉腸薄餅 $30@價錢相當抵食🤩 份量都好足料 啖啖都食到辣肉腸 同 芝士🤤🤤 而且師傅仲會即刻幫你焗返熱個pizza 👍🏻食落仲係暖笠笠 味道濃郁😋😋-🥪🥯總結 🥪🥯麵包店仲有埋其他新款口味嘅麵包仲有大大個嘅麻薯波波同

竟然見到呢排咁多人講嘅布甸包

麵包店仲有埋其他新款口味嘅麵包
仲有大大個嘅麻薯波波同埋而家好出名嘅菠蘿皮添😍
下次經開要再幫襯啦🤩🤩

2022-08-06
10 分鐘 (外賣自取)
原味布甸麵包
粟子麻薯布甸麵包
黑糖麻薯紫米布甸麵包
2022-08-07 157 瀏覽
今日經開黃大仙,見到有一間新式麵包店,有各種各樣唔同款式嘅麵包,糕點、蛋撻等 亦都有焗好嘅嘅Pizza,令人眼花撩亂!平時麵包就食得多,布丁麵包🥯就未試過,一於買幾個返去同屋企人試吓!我買咗三個麵包布甸,包括有原味,黑糖麻薯紫米、同埋栗子味道近來夏日炎炎,決定擺入冰箱度隔一日第二日先食~~原味法式布甸蛋味十足,甜到啱啱好,配上麵包,又幾襯喎!黑糖麻薯紫米布甸包,甜甜地,內裏仲有啲麻薯煙煙韌韌,做為甜品食一流!栗子cream布甸包,栗子味道不錯,餡料十足,喜歡食栗子嘅話都可以試吓!

我買咗三個麵包布甸,包括有原味,黑糖麻薯紫米、同埋栗子味道

近來夏日炎炎,決定擺入冰箱度隔一日第二日先食~~

原味法式布甸蛋味十足,甜到啱啱好,配上麵包,又幾襯喎!

2022-08-06 572 瀏覽
💕文化烘焙西貢必食麵包店文化烘焙原來開到出市區,黃大仙中心就有佢地嘅分店喇🥧麵包嘅款式都幾多,脆皮QQ波、法包、貝殼蛋糕、蝴蝶酥、冬甩、曲奇🍪仲有pizza🍕最驚喜就係有布甸包🤭.🌈布甸麵包 布甸包有3款口味,除咗原味,仲有第一次見嘅栗子麻糬味同紫米麻糬味,創意十足.🍮原味布甸包 $15以焗爐稍稍加熱,法包質感更酥脆,布丁質地亦更軟滑,蛋香突出,滑溜內餡同法包融為一體,食到軟綿而又酥脆煙韌嘅口感😋. 🌰栗子麻糬布甸包 $20栗子蓉細滑軟綿,好香栗子味,加上QQ嘅麻糬,呢個口味可以完全滿足栗子控🧡.🍚紫米麻糬布甸包 $20創新嘅配搭,拎上手沈甸甸,用料十足,紫米同麻糬同樣有軟糯口感,甜度剛剛好,以中式嘅材料加入布甸包,呢個fusion嘅配搭幾有驚喜❤️.🌈千島雜錦pizza $45最特別係麵包店有大大件Pizza😍一片嘅份量仲大過我隻手🖐🏾Pizza鋪滿芝士、火腿、墨西哥腸、菠蘿、粟米,材料豐富,加上千島醬,酸酸甜甜味道唔錯,一片已經足夠當一餐正餐食🤭
💕文化烘焙

🌈布甸麵包

🍮原味布甸包 $15

🌰栗子麻糬布甸包 $20

🍚紫米麻糬布甸包 $20

🌈千島雜錦pizza $45
2022-08-03 112 瀏覽
每日番工經過,今天終於的起心肝試試佢主要見到有3款布甸包排好,又不用排隊就決定要兩個啦另外曲奇皮蛋撻、酥皮蛋撻同葡撻 3款均有供應!入到去發現除左軟麵包外 仲有冬甩、忌廉筒、muffin 麻糬、菠蘿皮麻糬、可麗露、馬德蓮同鬆餅等真係多不勝數!葡撻 $9/個 $45/6個葡撻酥皮做得幾好,感覺唔會油,中間焦糖感再多一點點會更好!驚喜黎自布甸包 共有3款原味布甸包 $15 焗熱後,包變回薄薄脆脆口感,布甸足料呈流心狀態!蛋味香濃,超creamy,甜度適中。黑糖紫米麻糬布甸 $20夾心黑糖麻糬香甜軟軟QQ, 布甸同樣蛋香滑溜,頂層有紫米忌廉香甜!估唔到佢地嘅布甸包係甘好食,無人講嘅
每日番工經過,今天終於的起心肝試試佢

主要見到有3款布甸包排好,又不用排隊就決定要兩個啦

另外曲奇皮蛋撻、酥皮蛋撻同葡撻 3款均有供應!

入到去發現除左軟麵包外 仲有冬甩、忌廉筒、muffin

麻糬、菠蘿皮麻糬、可麗露、馬德蓮同鬆餅等
真係多不勝數!

葡撻 $9/個 $45/6個

葡撻酥皮做得幾好,感覺唔會油,中間焦糖感再多一點點會更好!

驚喜黎自布甸包
共有3款

原味布甸包 $15

黑糖紫米麻糬布甸 $20

估唔到佢地嘅布甸包係甘好食,無人講嘅
2022-08-02
外賣自取
之前喺西貢都幫襯過,聽聞開業嘅麵包師傅攞過好多獎,大有來頭,難得喺黃大仙有分店,經過就買來回味下。葡撻$9 ($45@6個)買左返到屋企再焗返熱食,葡撻酥皮非常鬆化,無油膩嘅感覺,而且幾香牛油味。蛋漿幾滑,唔會太甜。法式布甸麵包 $15用170度焗左四分半鐘,焗到只係外面熱,法式麵包外脆,個麵包感覺好輕盈,布甸超級多,甜度剛好。黑糖麻薯紫米布甸包$20估唔到又幾match,可能我本身幾鍾意食麻薯,紫米,煙煙韌韌,呢個雪凍左比較好食。栗子麻薯布甸麵包 $20粟子cream唔會太甜,麻薯軟糯煙韌。千島雜錦pizza $45同樣焗返熱先食,pizza勁大塊,好足料,薄餅邊焗完超香脆。鍾意佢用德國豬肉腸,比起辣肉腸好似冇咁多肥肉,仲有火腿,豬肉漢堡及菠蘿粒粒。

葡撻$9 ($45@6個)
葡撻

法式布甸麵包 $15

黑糖麻薯紫米布甸包$20

栗子麻薯布甸麵包 $20
粟子cream唔會太甜,麻薯軟糯煙韌。

千島雜錦pizza $45
千島雜錦pizza
葡撻
千島雜錦pizza
2022-08-01 85 瀏覽
After a meeting at Wong Tai Sin, I wanted to grab a quick lunch. When I passed by Culture Bakery at Temple Mall South on my way to Wong Tai Sin MTR Station, I seized the opportunity to buy a slice of pizza for lunch.There are several types of freshly baked pizzas provided by the shop; including three cheese pizza, pepperoni pizza, mixed mushroom pizza, thousand island mixed pizza, etc.I ordered a slice of thousand island mixed pizza. The slice is big. It is packed safely in a box. It is deli

I ordered a slice of thousand island mixed pizza. The slice is big. It is packed safely in a box. It is delicious with rich ingredients. There are pineapple, corn, sausage, ham, cheese, etc. The dough is tasty and filling. The thousand island sauce blends well with the toppings. It is a good try and costs $45 only.

The shop also provides bread pudding, cookies, egg tarts, various types of bread, etc. I may try some next time.

外賣自取
想食脆皮麻糬波波,但不想排隊?在九龍區時,可考慮光顧位於黃大仙中心的「文化烘焙」「文化烘焙」提供各式各樣的烘焙產品,其中亦有現場烘焙焗爐,保證新鮮製作。從麵包甜品到曲奇脆撻,這裡必定可以滿足你對烘焙食物的慾望✨🌟脆皮麻糬波波零售價:$7 「脆皮麻糬波波」在眾多款式中突圍而出,明顯被人氣Bon Bon小店啟發製作發售。鬆脆香口的表皮散發濃厚蛋香,夾層亦有微微麻糬拉絲效果,從視覺味覺帶來治療感覺,而且價格合理,十分推介一試。味道:8/10環境:9/10性價比:10/10回頭度:10/10

脆皮麻糬波波

🌟脆皮麻糬波波