2015-05-23 660 瀏覽
現今的美食天堂—香港~舊式茶餐廳真係買少見少~~最近除左港島區,最常去就係九龍灣,就在英皇補習社樓下一間不算起眼的小店,賣的是懷舊車仔麵、熱炒小菜,當然~吸引我進來的都不是這些~而是腸粉~~好食的腸粉現在很少地方有賣!!我就進去點了一份,可選10元5條或7元3條~當然唔少得腸粉固定配搭~咖哩魚蛋、燒賣、腸仔~腸粉很滑很軟,但又不會蒸過頭,很新鮮。魚蛋配上咖哩汁,有點辣,但很香、應該是他們家秘密的醬汁,因為吃得出來跟平常路邊的不一樣。也很爽口彈牙。燒賣不過不失,也沒什麼特色。腸仔當然是廚師腸❤️️雖然是平凡的下午茶,不過對我而言,平時食大魚大肉,偶爾也要吃點香港的味道~也是一種小幸福~
現今的美食天堂—香港~舊式茶餐廳真係買少見少~~
最近除左港島區,最常去就係九龍灣,
就在英皇補習社樓下一間不算起眼的小店,
賣的是懷舊車仔麵、熱炒小菜,當然~吸引我進來的都不是這些~
而是腸粉~~好食的腸粉現在很少地方有賣!!
咖哩魚蛋、燒賣、腸仔~
腸粉很滑很軟,但又不會蒸過頭,很新鮮。
魚蛋配上咖哩汁,有點辣,但很香、應該是他們家秘密的醬汁,
因為吃得出來跟平常路邊的不一樣。也很爽口彈牙。
燒賣不過不失,也沒什麼特色。
腸仔當然是廚師腸❤️️

2015-05-23
2015-03-24 746 瀏覽
小編凌晨特感肚餓,就落淘大一帶覓食,可惜幾乎所有店都已關閉,幸好在巷仔內小編見到一間文記車仔面鋪,便立即走進去。鋪內環境給人感覺比較惡劣,小編坐下後便看了餐牌,原來不止有車仔面,還有各式的即炒小菜,快餐飯等,真是麻雀雖小,五臟俱全。 當然這裡主打是車仔面,所以小編叫了一碗牛腩豬皮油面來嘗試,在等候期間與店員傾談,才知道這間店早在牛頭角下邨未拆時已在營業,至少有30年歷史,至今仍屹立不倒,聽後使我對其食物有所期待。車仔面很快就送到桌上,我首先喝了一口牛腩汁湯底,牛肉味豐富且不咸,味道剛剛好,還有種齒頰留香的感覺,再吃一口牛腩,非常鬆軟,而且很入味,味道很好, 加上油面的配搭,這碗車仔面實在好味,小編吃過不少車仔面,但這配確是印象最深刻的,非常值得推介比大家嘗試。

2015-03-23
$25 (宵夜)
  • 車仔面
2014-09-10 809 瀏覽
其實筆者都很喜歡吃麵,香港好吃的麵店也是很多,今天走到九龍灣,上一回在這裹吃過日月星快餐覺得還不俗,今回來到文記傳統車仔麵店,來吃一碗最傳統的車仔麵。在九龍灣及觀塘一帶,或許是前工業區,有很多大眾化的餐廳,而且有很多都深藏不露,就算每一間在街邊的餐廳也是有值得去吃的地方,這實在說九龍灣及觀塘區一帶的賣點。車仔麵要好吃首要條件就是多選擇,其次都是麵要夠爽夠入味。有尖沙咀區一個車仔麵需要五六十元,但這裹卻只是三十餘塊,選擇稱不上很多但也算是最基本的食材都有,可惜湯底只有腩汁及辣汁供選擇,略有不足。筆者點的是河粉,辣汁配上雞扒牛腩芝士腸及魚蛋。其實這裹的車仔麵比較平民,每一食材份量並不算多,這裹應該較多人會選擇七八款以上,一碗車仔麵食材多才是真正最正宗的車仔麵吃法。不知是否河粉的關係,這個車仔麵來得比平常的辣,辣得令筆者不停打噴嚏,雞扒是炸的,份量不少,吃起來雞皮及雞肉都分離,口感一般,但勝在雞肉夠腍,頗入味討好的。反之牛腩卻非常一般,是入味的,但肉質十分鬆散,散佈每一個角落。魚蛋跟芝士腸份量很少,魚蛋完全沒有彈牙的感覺,芝士腸算是弄得剛好,是車仔麵的良伴,所以每一次筆者都會點來吃。吃過辣汁
吃過辣汁的當然要試一試腩汁,多來一個幼麵配上腩汁冬菇及豬皮,這碗附上腩汁的車仔麵相對來得較普通,腩汁不算太濃但卻令湯底顏色變深,冬菇薄薄的一片片放在麵的表面,麵底用上了幼麵算是彈牙,豬皮入味口能不錯,但個人仍覺得腩汁做的車仔麵。
筆者認為這裡的選擇不算太多太特別,但勝在價錢真的是一個考慮車仔麵的重要因素之一,味道不算十分讚,是一試無妨之列。還有一點要記著,吃車仔麵一定要配上一支可樂,這樣才是最有本土特式。
2014-08-02 910 瀏覽
文記車仔麵由以前既13座搬到現址,我都有幫襯,但係水準似乎下降了,點了1碗4餸既麵,分別係豬腸,九菜餃,紅腸和豆卜,加1個油麵,除左豬腸外,其他都keep到水準,豬腸早幾年食果時係又多份量又大舊,但係近排食左幾次,都係又細粒又碎,而且份量少,可能物價指數上升,但係文記都有加價,所以始終講唔通!
2014-02-06 1054 瀏覽
在新年九龍灣MTR下有好多街邊檔有長洲大魚蛋 , 串燒, 出名既牛下雞蛋仔 , 臭豆腐....我其中幫親左幾檔 , 其中就係文記碗仔翅 , 魚肉 , 生菜  <-- 全部都係$16我簡左3溝 + 菜浦   <--(第1次食菜浦)一試愛上 . 在新年期間 , 我差唔多日日都有幫親.後尾同朋友推介 . 朋友話佢既三寶都好好味好足料我下次會去試下的
在新年九龍灣MTR下有好多街邊檔
我其中幫親左幾檔 , 其中就係文記
碗仔翅 , 魚肉 , 生菜  <-- 全部都係$16
我簡左3溝 + 菜浦   <--(第1次食菜浦)
生菜魚肉碗仔翅 ( 三溝 )
一試愛上 .
在新年期間 , 我差唔多日日都有幫親.
後尾同朋友推介 . 朋友話佢既三寶都好好味好足料
我下次會去試下的
2014-02-01
外賣自取
$16 (宵夜)
用餐優惠
其他
生菜魚肉碗仔翅 ( 三溝 )
2013-12-21 562 瀏覽
近日電視有套關於盛女既電視劇集,主演有棟DUT笑王黃子華,加埋古靈精怪既貼身既生活主題,實在令人啼笑皆非。我雖然暫時都係盛女,但絕非港女,對食無高檔及無理過份既要求。好平民既車仔面我都好鐘意食,文記更係我首選榜既頭幾位,價錢抵而美道好。今次食油面,佢既辣菜脯好正,一定要加呀,爽爽既羅白粒為碗面增添口感又加幾個辣度,好刺激。牛肚好出色,好入味超稔而無渣。湯底濃而唔渴喉叫滿$25有豆漿送tim呀另外叫左煎釀三寶,豆腐同矮瓜最好,魚蛋雖然大粒,但覺得粉好多,食落漿口。外表平凡,味道出色,小店的特色。
近日電視有套關於盛女既電視劇集,
主演有棟DUT笑王黃子華,
加埋古靈精怪既貼身既生活主題,
實在令人啼笑皆非。
我雖然暫時都係盛女,但絕非港女,
對食無高檔及無理過份既要求。

好平民既車仔面我都好鐘意食,
文記更係我首選榜既頭幾位,
價錢抵而美道好。
今次食油面,
佢既辣菜脯好正,一定要加呀,
爽爽既羅白粒為碗面增添口感又加幾個辣度,好刺激。
牛肚好出色,好入味超稔而無渣。
湯底濃而唔渴喉
叫滿$25有豆漿送tim呀

外表平凡,味道出色,小店的特色。
2013-12-04
2013-06-25 355 瀏覽
   工作的地點並非我所能選擇的,要是問我喜不喜歡它,我都不知如何回答好,只能說,如果工作是自找的,就有做好它的義務,要是不喜歡的話就別敷衍應酬,但夠過關就算,請另謀高就好了。   然後吃飯依然是我最喜歡的環節,因為我本身就是愛吃之人。   本身物以類聚就是世界的法則,所以今次我與同樣愛吃的正同行,他向我推薦一家聽說已經有多年歷史,自牛下時代已經存在的小店,而主打的是「車仔麵」。   一聽車仔麵,我不否認有一些卻步,因為首先我並不喜歡晚上吃麵食,其次也不喜歡兩送飯之類的東西,「整定」的事物總叫我看不順眼。所以,面對兩者的合體又怎能叫我笑著面對?   也罷,既然人家誠意拳拳地向我推介,又是我主動發問,根本不能拒絕吧?何況車仔麵的餸與兩餸飯不同,比較容易接受的。   我客套地笑一笑,就跟著他一起往那家小店出發了。   我們叫了兩碗車仔麵和兩個小菜,雖然這是個貪心的叫法,不過作為晚飯,奢侈一點也沒關系吧?   首先來到的是車仔面。    豬手味好,多皮少肉,如多點肉就更好。豬腸不肥,調味不錯。金錢肚的味道被辣汁蓋過了。生菜不太突出,普普通通,加上辣汁味道很好。幼麵彈牙。辣汁出色,口味夠重,有

然後吃飯依然是我最喜歡的環節,因為我本身就是愛吃之人。
   我客套地笑一笑,就跟著他一起往那家小店出發了。
   首先來到的是車仔面。

豬手,金錢肚,生菜,豬腸,幼麵
玻璃大支裝可樂
   豬手味好,多皮少肉,如多點肉就更好。
豬腸不肥,調味不錯。
金錢肚的味道被辣汁蓋過了。
生菜不太突出,普普通通,加上辣汁味道很好。
幼麵彈牙。
辣汁出色,口味夠重,有層次,不是死實實的「硬辣」。
   共四個餸,看起來太多,但不過份,吃車仔麵離不開都是為了有更多的選擇,如果只叫一兩個餸,不如去吃雲吞麵好了。
   然後當我們吃到中途,有一名應該是老板娘的人向我們道個小道歉,說小菜很快就會到,然後連忙就跑到廚房去。
   不久第一個小菜:咕嚕雞球先到。
   首先,那不是「雞球」,而是「雞片」,而且酸甜味的不夠重,不過雖然經過甜酸汁的洗禮,但炸雞片依然能夠保持脆口,不乾硬,想必下過心機研究,這是值得讚賞的。
   然後,後到的是:椒鹽鮮魷,這是因我童年經歷而榮登我所最愛的菜式。
現在我還一直在尋找世界上最好的椒鹽鮮魷,只要餐牌上有,我又未嘗過的,就必定會叫一碟來嘗一下。

椒鹽鮮魷與吃完的咕嚕雞片
事不宜遲,現在來評一下吧。首先,炸粉太多且不夠乾身,然後單是靠灑上去的椒鹽,並不足夠惹味,最後鮮魷本身的肉不夠厚,以致肉味及口感不足。
總括來說:椒鹽鮮魷評價為:level 2(最高為level 5)
容我直一點說,這毫無疑問不是好的椒鹽鮮魷,不過不要緊,最重要是,老闆娘突然走出來詢問我的意見,我當然樂意回答。連忙就將感覺說出來,唯當時還未有深入的結論,就只說了炸粉的問題這一點,希望她能看到這個食評,得知我以上所補充的另外兩點吧。
老實說,這個年代,會主動詢問意見的食店已經很少了,遇到這個情況是很難得的,如我一開頭所說:「自找的工作就用心做好,只想敷衍應酬,但求過關的話就請另謀高就吧。」由其是做廚師的。
我打從心中覺得這個老板娘是可敬的,努力不邂,力求進步的心態確令人感動。
容我在此向你那高貴的態度致敬。

總括來說:車仔麵是好吃的,小菜是有待進步的,加油吧!
2013-06-21
豬手,金錢肚,生菜,豬腸,幼麵
玻璃大支裝可樂
2012-10-06 264 瀏覽
食過幾次, 無食評講得咁好食,三個餸都要成三十蚊咁滯, 咁點解仲要繼續食? 因為附近無其他車仔麵囉!只係堂食過一次,坐又唔舒服,外賣又等得耐,有時等到嬲嬲地走去隔離茶餐廳買個蒸飯外賣算數.車仔麵一D都唔係食評講以前響牛下時咁正, 係蘿白同大腸叫入味D其他餸都係一般, 豬紅一夾就散, 餃唔得, 個湯底又淡最近改為外賣煎釀三寶,廿蚊有10舊,大大舊,都幾好味,快過等車仔麵通常會要豆腐,矮瓜,青椒,炸魚旦好多時都係新鮮炸起, 好大件D魚肉唔削, 幾好味好多時我收夜十一二點都仲炸緊, 算係咁啦

其他餸都係一般, 豬紅一夾就散, 餃唔得, 個湯底又淡

通常會要豆腐,矮瓜,青椒,炸魚旦
好多時都係新鮮炸起, 好大件
D魚肉唔削, 幾好味
好多時我收夜十一二點都仲炸緊, 算係咁啦
2012-10-01
15 分鐘 (外賣自取)
2012-08-12 208 瀏覽
第一次見 d 老板咁寸, 問佢攞張椅諗住坐低食嘢, 佢竟然話冇人得閒幫你, 由得你自己企响度, 唔鍾意可以走, 完全唔想做你生意咁, 真係想開佢拖. 我記住你, "牛下文記傳統車仔麵", 就算餓死都唔会再嚟幫襯你 .....huffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffy

題外話/補充資料: Dear Openrice 之負責人 : 我想問這篇食評是評論該食店的服務態度, 我是因為該店的服務問題而未能用餐, 那又何來有関於食物方面的食評呢 ??? 況且一間食店的好與壞, 食物質素及服務態度同樣重要, 你們自稱作為一個公開公正的平台, 那樣的評論也容不下, 那叫其他人相信你們的公信力 ??? 此致 投訴人 上
2012-08-11
  • 沒有
2012-07-26 177 瀏覽
星期六下午都要返工, 自己一個人去此店試下佢地既車仔麵... 叫左豬紅,柚皮, 水餃, 豆卜同菜..最大希望就係d柚皮, 點知最失望呀..完完全全唔好食又厚又無咩汁怪怪, 而且成碗落左勁多茨汁好唔得, 另外豆卜好大粒不過好似有d怪味, 唔好食..成碗野最正常就係生菜, 其他食物都唔得. 服務亦超差, 來了碗車仔麵我發現無俾豬紅我, 咪想叫亞姐幫我跟跟, 點知有位亞姐明知我叫佢仲要答我一陣來, 點知同另外一個亞伯講完一輪野望都唔望我就走左去...真係唔知咩店舖. 仲要話好出名, 除左覺得服務出名........差之外..食物真係完全唔得.

2012-07-14
2012-07-02 98 瀏覽
還記得惜日之文記正正開在下邨十四座,每夜經過都會心思思、不論你肚空空或是肚飽飽也會牽動著你的思覺,腳步恍愡間就來到大門外。老闆娘沒有多大之改變,只是多左二両白頭髮、自從成長後車仔麵的食物,我已良久沒有碰上、搬上之新店子也是叔叔推介才發現,配料則由$5-9不等。說實話配料分量真是比從前偏小,只點下餸類...(冬菇、柚皮、墨丸、豬红、蘿白)最值得我推介便是柚皮及豬红、柚皮浸發需時、偶有做得不好會有苦澀味,這一份全對板、既無苦澀亦尚算入味,合理之作。其次是豬红...每一粒也沒有用上雞紅冒充變作豬红、(原因雞紅口感嚡而實口,豬红則淋而滑身、喜愛食豬紅人士一定十分清楚)致於湯底也見偏濃,我還挑加上辣汁、分外野味。
說實話配料分量真是比從前偏小,只點下餸類...
(冬菇、柚皮、墨丸、豬红、蘿白)
柚皮
致於湯底也見偏濃,我還挑加上辣汁、分外野味。
2012-06-30
2012-03-02 97 瀏覽
二月十八日 (星期六)大家還記得牛頭角下村嗎?雖然舊址的新樓工程正進行得如火如荼,但是對它依然記憶猶新最令人回味的除了牛下的建築外,當然是它的食肆記得在清拆前,我們不停走訪它的食肆,吃完又吃舊店不再,有的選擇從此退出江湖,有的另覓新地當中,以煲仔飯小炒聞名的雲興隆和車仔麵專家文記都遷往附近的淘大,繼續為街坊服務雲興隆已去過,品質依然,今日就趁BBQ前,先來文記打打底記得在牛下,它是一間小鋪,但吸引不少街坊幫襯,長龍不斷如今換了新鋪,位置闊落了,食客也坐得更舒適,未知食物質素有否改變?換了新鋪,也用上了點餐紙,食客就更方便老公仔較肚餓,因為他瞞着我去做gym仲要幾日後才告訴我!可惡說回食物,豬腸味道濃而滑,最美味的是牛腩,炆得腍而汁又惹味保持一貫水準,沒令我們跌眼鏡是日我較遲起床,沒有吃早餐,來個剩餸!雞翼滷水味道香極,而且煮得腍到差不多連骨頭也軟化菜也十分新鮮清爽平日來幫襯會附送豆漿一杯價錢與之前在牛下時差不多(最多只貴一兩元)行經淘大,不妨走來吃一碗!
二月十八日 (星期六)

大家還記得牛頭角下村嗎?
雖然舊址的新樓工程正進行得如火如荼,但是對它依然記憶猶新

最令人回味的除了牛下的建築外,當然是它的食肆
記得在清拆前,我們不停走訪它的食肆,吃完又吃

舊店不再,有的選擇從此退出江湖,有的另覓新地
雲興隆已去過,品質依然,今日就趁BBQ前,先來文記打打底
記得在牛下,它是一間小鋪,但吸引不少街坊幫襯,長龍不斷
選擇應有盡有
換了新鋪,也用上了點餐紙,食客就更方便
豬腸,豆卜,牛腩米線
老公仔較肚餓,因為他瞞着我去做gym
仲要幾日後才告訴我!可惡
說回食物,豬腸味道濃而滑,最美味的是牛腩,炆得腍而汁又惹味
保持一貫水準,沒令我們跌眼鏡
雞翼,腸仔,菜心
是日我較遲起床,沒有吃早餐,來個剩餸!
雞翼滷水味道香極,而且煮得腍到差不多連骨頭也軟化
菜也十分新鮮清爽

平日來幫襯會附送豆漿一杯
價錢與之前在牛下時差不多(最多只貴一兩元)
行經淘大,不妨走來吃一碗!
2012-02-18
雞翼,腸仔,菜心
豬腸,豆卜,牛腩米線
2011-04-29 48 瀏覽
午飯到淘大新開麵店,由於不能"E"肚,再到文記。平曰和已過2:30pm,基本任座,不用等位。上兩次到文記,希望吃"菜、紅、腸",店方不能供應(未準備好),今天也不例外.......未準備好,不能供應。失望!只能吃車仔麵,味道也不差,只是辣了一点。仔仔点了粗麵,辣魚旦 - 味道OK, 但魚旦"淋"了一點點牛腩 - 大部份牛根,入味和有口感,如果再切細一半size,整体更理想咖喱魷魚 - 少許梳打味,但仔仔吃不出,已算相當合格,咖喱味比辣魚旦香我点了粗麵玖菜 - 加上秘制辣醬,很好味但勁辣豬腸 - 有肥和瘦,超多...吃極都有...如用最細飯碗量,相信一碗也乘不下辣魚旦 - 同上,因個人口味,魚旦必是彈牙和實,才算合格鳳爪 - 3只,2只極淋,在碗內已斷指,1只較新,雪味更重送豆漿2杯,共44元本來想試煎鑲3宝,還是留待下次,因一進鋪,那些"3宝"已過火,再返炸也不能炸回金黄色,平時人多時間,這3宝是金黄色和飽滿,相信這是店中賣座食物。
午飯到淘大新開麵店,由於不能"E"肚,再到文記。
平曰和已過2:30pm,基本任座,不用等位。
只能吃車仔麵,味道也不差,只是辣了一点。
仔仔点了粗麵,
辣魚旦 - 味道OK, 但魚旦"淋"了一點點
我点了粗麵
玖菜 - 加上秘制辣醬,很好味但勁辣
辣魚旦 - 同上,因個人口味,魚旦必是彈牙和實,才算合格
鳳爪 - 3只,2只極淋,在碗內已斷指,1只較新,雪味更重
送豆漿2杯,共44元

2011-04-29
(非會員)
2010-12-19 44 瀏覽
文記係我由細到大都食開既車仔面,由佢係13座做車仔檔到而家係利基繼續做我都有幫襯,食物味道保持一貫好味~特別係D雞翼"占",豬頸肉真係超級好味~最重要既係佢有著一份人情味係度~所以我超級推介~
所以我超級推介~
  • 雞翼"占"
  • 豬頸肉
2010-11-16 35 瀏覽
平日中意食街邊小食既我又點會唔推介依間呢, 依間就係位於九龍灣既文記傳統車仔麵茶餐廳 .黎依到唔係食車仔麵, 而係為左食佢既街邊小吃~依間野d小食要5點後先有得買...想早d都唔得架前排就同fd 去左食一轉.首先我地就叫左魚肉碗仔翅~碗野唔太希又唔太杰, 食落喏喏好~落料又十足, 火腿雞絲有齊, 落埋d 醋食, 加埋魚肉又彈牙好食, 用新鮮魚肉, 抵食另外梗係食螺肉, 魷魚+魚蛋啦~食3樣加埋好好食架~辣魚旦不粉又彈牙, 魷魚及螺肉更加唔洗講係超級爽口,最重要係佢個沙爹汁,少少辣多多香口惹味真係一試愛上, yummy!
黎依到唔係食車仔麵, 而係為左食佢既街邊小吃~
依間野d小食要5點後先有得買...想早d都唔得架
前排就同fd 去左食一轉.
首先我地就叫左魚肉碗仔翅~

加埋魚肉又彈牙好食, 用新鮮魚肉, 抵食
另外梗係食螺肉, 魷魚+魚蛋啦~食3樣加埋好好食架~

辣魚旦不粉又彈牙, 魷魚及螺肉更加唔洗講係超級爽口,

2010-11-01