2020-12-16 822 瀏覽
由我入門口到準備order,廚房負責煮食的一名員工一直冇戴口罩,兼摸口鼻,疫情下咁嘅衛生表現認真趕客,最終唔敢食走人,眼見都咁冇衛生意識,見唔到嘅部份更加唔知會點
2020-05-13 2303 瀏覽
今日行經尖沙咀,竟然發現呢間大光燈!🔅🔆好耐之前本人因工作關係🧎🧎,經常在紅磡收夜班,🤦‍♂️夜深人靜,🌙🌙🌙就係呢間雲呑麵,陪伴我走過多小個肚餓的深夜!🤝🤝需然仲咪肚餓,但都要捧下場,懷舊一下,💁從醒味蕾⋯⋯環境就高級乾淨好多,👌因為之前喺坐街邊!🙇‍♂️當然價錢都貴左啦,💸💸目測每樣都貴了5成!明白既,鋪租嘛,尖東嘛!🧘🧘🧘先黎京都炸醬撈麵$42份量比較以前,細份了,😅可能只有個半生麵!麵條淥得過火了,撈得乾身,偏淋,無口感,麻油太重手!😔但勝在無討厭的鹼水味,炸醬吾夠酸味,辣味亦欠奉!🤦‍♂️又黎淨食豬手水餃$47豬手有三大件,保持到水準,👍🏻🐖夠淋滑入味,就是喜歡那種微微痴咀的感覺!👄👄夠滿足💪水餃🥟😰😰入口好似有一陣麻醬的味道、🤢木耳太小,吾能夠帶黎應有既爽脆口感,整體外形鬆散吾夠扎實!🤐🤐看見餐牌,居然見到😳😳坊間小有既火鴨絲豬潤腸!立即下單上到枱一夾開時,我看見裏面的餡料仲喺凝固住一層層白色的油脂!😢一放咀邊,果然係凍既!🤫🤫我估應該係餡料咪解凍或者蒸的時間咪夠掛!🤒向店員提出,都立即叫我等等,可以重新做過一份!👍🏻👍🏻奈何我又趕時間,只能取消,但店家態度都可以接受!到呢個湯係
今日行經尖沙咀,竟然發現呢間大光燈!🔅🔆
需然仲咪肚餓,但都要捧下場,懷舊一下,💁從醒味蕾⋯⋯
環境就高級乾淨好多,👌因為之前喺坐街邊!🙇‍♂️
當然價錢都貴左啦,💸💸目測每樣都貴了5成!
明白既,鋪租嘛,尖東嘛!🧘🧘🧘
炸醬麵
先黎京都炸醬撈麵$42

份量比較以前,細份了,😅可能只有個半生麵!

淨水餃豬手
又黎淨食豬手水餃$47

豬手有三大件,保持到水準,👍🏻🐖夠淋滑入味,
就是喜歡那種微微痴咀的感覺!👄👄夠滿足💪

水餃🥟😰😰

看見餐牌,居然見到😳😳坊間小有既火鴨絲豬潤腸!
立即下單

我估應該係餡料咪解凍或者蒸的時間咪夠掛!🤒

到呢個湯係雲吞麵精粹、大不如前,欠缺鮮味!
又係一陣麻油味,大霸道了!

• 豬手
2020-01-22 1670 瀏覽
朋友介紹來吃,午飯人很多。朋友叫的豬潤麵,豬潤大到有點恐怖,厚過手掌。我點的雞粥,雞件很多很大件,連粥底都被雞油染黃了,還是第一次在街吃到這樣足料的雞粥。粥底綿滑入味,有水準。再點了朋友推介的火鴨絲腸粉,腸粉皮薄像水晶般。火鴨絲份量又是很多,其實只食腸粉都會吃得飽。整體水準很高,會變飯堂之一。
朋友介紹來吃,午飯人很多。

朋友叫的豬潤麵,豬潤大到有點恐怖,厚過手掌。

整體水準很高,會變飯堂之一。
2020-01-20
2019-10-15 1474 瀏覽
蝦子麵份量夠大,不過蝦子可以再多d,麵反而幾好食,對比出邊一般嘅麵食店來講,呢度嘅麵冇乜鹼水味👍🏼 平時通常食開叉燒腸,牛肉腸,未食過火鴨絲腸粉,火鴨絲腸粉幾正,好多肉。另外,見到人地既水餃都好正,可以叫淨食tim✨✨ 應該會再來翻炒試不同,價錢合理,午市來講呢間算幾凰都係full seat,見啲大陸保險agent都會嚟呢間食,可能價錢夠平掛。

好多肉。另外,見到人地既水餃都好正,可以叫淨食tim✨✨

2019-08-22 1392 瀏覽
今日過黎尖東附部睇演唱會,襯未開show拿拿林過黎食d野因朋友非常簡飲擇食,所以去左佢經常去嘅大光燈食野,一坐底當然試下佢d牛腩,但我比較鍾意食牛筋就叫左個牛筋麵,好彩師傅話冇咁多牛筋,會有d牛腩撈埋,但唔會當雙拼,抵呀牛筋撈麵,牛筋幾林幾入味,d麵都彈牙冇咩簡水味,另外佢個腩汁當然都好正,淨係睇相都流口水朋友唔肚餓,淨係叫左個蝦米炸兩,腸粉皮好薄中間炸兩夠熱夠脆,但唔係好食到蝦米(睇圖都知唔多)總括來說都係一餐好味嘅香港地道菜岩曬附近d OL/ 遊客過黎簡單食番餐但價錢唔算好平,咁樣兩樣加個青菜就$100了
今日過黎尖東附部睇演唱會,襯未開show拿拿林過黎食d野

朋友唔肚餓,淨係叫左個蝦米炸兩,腸粉皮好薄
中間炸兩夠熱夠脆,但唔係好食到蝦米(睇圖都知唔多)
總括來說都係一餐好味嘅香港地道菜
岩曬附近d OL/ 遊客過黎簡單食番餐
但價錢唔算好平,咁樣兩樣加個青菜就$100了
2019-08-20
2019-05-18 1670 瀏覽
平日行過lunch時間好多人,係好多尖東附近打工仔嘅飯堂,通常排隊都會排到出門外。適逢長假期,避開了人潮,終於試到招牌豬手面。湯面同撈面都係南乳汁底,味夠濃,豬手炆得夠入味。同朋友另點了招牌鴨絲豬潤腸粉,個配搭好新鮮,食落唔油膩,口感一流。
湯面同撈面都係南乳汁底,味夠濃,豬手炆得夠入味。

2019-04-20 1039 瀏覽
聽朋友介紹,話呢間麵店都ok,所以同家人突登由元朗出尖沙咀試下,點知中左伏,今日我點左乍醬撈麵加底,份量竟然同冇加底份量一樣,真係有點不值,所以問下店員,店員答已經加大三分之一,我見隔離枱碟撈麵仲大碟過我,再問店員,佢話雲吞撈D餸响底下所以多D,另外有一位家人點左碗麵走青,佢竟然將我地全枱人嘅麵全部走青,我家人都覺得有D不合理,味道亦一般,味精超多,食完勁口喝,不過再講都無謂,唯有下次唔再幫襯佢。
1K
2019-04-04 1014 瀏覽
今日大家都唔係好肚餓, 決定午餐去食碗雲吞麵! 我食豬潤雲吞麵 $47 ~ 雙拼都有3粒雲吞同3大塊勁厚豬潤! 看圖下刪三千字..個豬潤厚到一個點, 又大塊, 又軟又滑無筋, 剛剛熟, 絶無欺場! 有大量薑蔥絲, 所以零腥味! 麵爽口彈牙, 無梘水味! 我一向都有胃病, 唔太食得呢 d 麵, 不過食呢度既麵唔會胃痛! 同事食蝦子撈麵 + 魚片頭 $50 ~ 成大碗魚片頭, 勁多蝦子, 聞到咸香味! 另一個同事食吞腩麵…無趣就唔影 + 唔講喇
今日大家都唔係好肚餓, 決定午餐去食碗雲吞麵!

另一個同事食吞腩麵…無趣就唔影 + 唔講喇
  • 豬潤
2019-01-07 1330 瀏覽
已經唔係第一次食了,以前試過粥同腸粉,佢啲粥算唔錯,有綿嘅感覺同埋食得出唔係加好多米漿,講番今晩,想食撈麵順便加一份浄雲呑作晩餐,雲呑一如往常保持水凖,size 大細啱啱好,淨食有八粒標準粉量,唯一稍為覺得佢啲湯底太濃搶唒雲呑啲肉味,薑蔥撈麺份量啱啱好,蔥就非常夠不過薑味唔夠幾乎冇,呢度嘅幼麵食咗幾次都唔錯冇鹼水味,啲麵亦唔會粘著一舊咁,撈麵亦唔會太乾身,鍾意食撈麵嘅朋友可以試嚇,最後要留意呢處係冇水或茶供應嘅。
浄雲呑
薑葱撈麵
2019-01-06
浄雲呑
2019-01-04 964 瀏覽
點解標題話自己無骨氣?因為我為左食可以吞聲忍氣...事緣我朋友介紹我去食呢間粥麵檔,話d豬膶同牛肉好得,我同未婚妻都偏愛豬膶,聽到咁講就梗係會一會佢啦。當日我要做野,拎住一個大手抽紙袋同孭住一個大背狼,正值午飯時間,被店員篇排好座位坐低後,另一個呀姐就嘈我話我背狼阻住佢做野,問我做乜坐呢個位,我都廢事同佢嘈,問佢咁我d野可以安放係邊,佢又以為我撩交嗌唔出聲。平時遇到呢d惡過客嘅侍應我真係起身走人,但我今日竟然為左一塊豬膶而忍辱負重...豬膶牛肉米有睇開我食評嘅話就知我最愛係嘅豬膶係長沙灣漢發,而今日佢有對手了!呢度嘅豬膶無腥臭無筋,件件大大舊,食豬膶一定要厚,並唔係因為貪心,而係每種食材,按照烹調手法,都有一個合適嘅切法同厚度,而豬膶就一定係厚切唔洗傾計,咁先可以做到僅熟同粉嫩,呢間d豬膶又係我食過數一數二的好!至於牛肉就正常,無野彈無野讚!豬膶腸粉頭先講過唔同食材用唔同烹調方法就有唔同嘅切法同厚度,豬膶麵同呢個豬膶腸粉正正就係兩個好好嘅例子,麵就大件厚切,而腸粉就應該切丁,咁係因為切丁令每粒豬膶surface area變大,配合埋腸粉就可以同一時間熟透,如果太大塊又厚切,到時腸粉熟哂

豬膶腸粉
頭先講過唔同食材用唔同烹調方法就有唔同嘅切法同厚度,豬膶麵同呢個豬膶腸粉正正就係兩個好好嘅例子,麵就大件厚切,而腸粉就應該切丁,咁係因為切丁令每粒豬膶surface area變大,配合埋腸粉就可以同一時間熟透,如果太大塊又厚切,到時腸粉熟哂豬膶都未熟!不過呢個豬膶腸粉就麻麻地,切丁之餘太薄,變得有d柴,同麵比下去。
豬膶腸粉

總括而言,食物質素高,尤其係豬膶已經值得我再番黎,但係唔好expect有服務!
如果你喜歡我的食評,請按推薦給予小弟少少鼓勵,謝謝!

2018-12-18
1K
2018-10-14 1126 瀏覽
原本諗住清清哋食粥, 最後被呢個雙拼麵所吸引! 誠意之作! 超抵食之選 : 豬手拼豬潤麵 $46 🐷豬潤超級厚, 好多塊啊! 煮得剛剛熟, 軟綿綿, 有咬口, 仲好味過維記! 🐷豬手淋滑, 唔係淋到爛嗰種, 少少爽口, 夠入味, 肉超級厚! 🍜麵質夠彈牙, 完全無梘水味, 軟硬適中! 😋麵份量唔算多, 女仔食剛剛好, 男人可能就唔夠喇飽喇! 炸兩 $28粉皮厚薄適中, 畢竟太薄都唔可以包住條油炸鬼👻! 油炸鬼食得出係新鮮貨, 鬆脆, 唔係隔夜嘅!
原本諗住清清哋食粥, 最後被呢個雙拼麵所吸引! 誠意之作!

超抵食之選 : 豬手拼豬潤麵 $46
!

麵份量唔算多, 女仔食剛剛好, 男人可能就唔夠喇飽喇!

炸兩 $28
豬潤豬手麵

豬潤豬手麵
2018-07-03 1341 瀏覽
雲吞撈麵- 湯底鹹香但不鮮甜,胡椒太多,喧賓奪主- 銀絲幼麵偏乾,一般彈牙,豬油不足,致麵條糾纏不清- 雲吞皮薄滑,餡料甘香鮮味*蠔油偏甜不討好沒鮮味*辣椒醬夠辣但不香
雲吞撈麵

- 湯底鹹香但不鮮甜,胡椒太多,喧賓奪主
- 銀絲幼麵偏乾,一般彈牙,豬油不足,致麵條糾纏不清
- 雲吞皮薄滑,餡料甘香鮮味

*蠔油偏甜不討好沒鮮味
*辣椒醬夠辣但不香
2018-02-26 1591 瀏覽
豬潤唔係度度有得食,亦唔係度度都整得好食。咁我叫咗個雙拼:豬潤牛腩麵,估唔到豬潤咁厚咁大塊!有一塊就淋得濟,其餘都ok!爽口彈牙!牛腩就得4-5舊度,份量唔多,但唔肥又幾淋,唔錯!係麵份量少咗啲。又一餐。
2017-10-31 1763 瀏覽
今天叫左外賣一碗滑牛粥...我數左好多次.. 只有3片牛肉!  我覺得有點被騙的感覺! 粥就很滿..但估不到只有3小片的牛肉...呢一刻我心唸算我唔好彩吧, 都好還有粥吃.. 當第一啖放入口.. 感覺到非常之水....原來粥亦有偷工減料.目測..因為米落得太少.. 所以先會有這個效果吧
目測..因為米落得太少.. 所以先會有這個效果吧
2017-10-31
1 分鐘 (外賣自取)
2017-08-12 1975 瀏覽
紅磡大光燈巷仔雲吞麵,聽過呢間店名好耐,但一直都未食過,到左今日終於有機會去食「新大光燈」,而位置已經由紅磡轉移陣地到尖東。見到餐牌上已經唔淨只賣雲吞麵或魚蛋粉、仲有粥同腸粉。我叫左一碟雲吞撈麵($37)加一碟油菜心($12)雲吞係細細粒散尾型,蝦肉同豬肉比例都還好,蝦肉彈牙爽口;湯頭都幾清,特別喜歡韭黃,好香甜,而且落得幾慷慨。至於麵質,個人覺得還好,但未至於十分驚豔。$37一碟撈麵,價錢算幾抵;加埋油菜(應該係加配價吧)只係$12,抵食啦。

見到餐牌上已經唔淨只賣雲吞麵或魚蛋粉、仲有粥同腸粉。

我叫左一碟雲吞撈麵($37)加一碟油菜心($12)

至於麵質,個人覺得還好,但未至於十分驚豔。