2009-12-19 112 瀏覽
今日因為有o的唔舒服,所以想話去食o的清啖o的o既野,諗住係屋企附近食返個強記雞啦!原本o既強記雞粥就係沙田河畔花園樓下o既,之後佢地係大圍再開多左一間,雖然名有唔同,但我知道係屬同一經營o既...咁多年o既老字號,應該係要繼續做好先係嫁嘛...點知我一行到入去冷冷清清...叫左雞粥,燒乳鴿首先...雞粥無雞味,一食就知係分開煮o既,跟住乳鴿一o的都唔乳,"鞋"o既,好明顯係老鴿...真失望呀!我話晒都係沙田區長大,見到陪伴自己成長o既老牌餐廳攪成咁...好希望有一日可以食返當年o既味道呀!
今日因為有o的唔舒服,所以想話去食o的清啖o的o既野,
諗住係屋企附近食返個強記雞啦!
但我知道係屬同一經營o既...
咁多年o既老字號,應該係要繼續做好先係嫁嘛...
點知我一行到入去冷冷清清...叫左
雞粥,
燒乳鴿
2009-12-14
2009-10-30 116 瀏覽
來新強記吃東西吃了幾次 , 都是跟家人一起來的上次來是大約在大半年前 , 姐夫買了一輛新車不久的時候他的新車是近百萬元的歐洲房車 , 車身比一般的汽車長 泊在那個細小的新強記的停車場 , 車頭的一部分很明顯的凸了出來泊在旺角新世紀廣場的停車場 , 沒有這個問題 在這幾次用餐之中 , 最深刻的是燒鵝 , 皮脆肉嫩 有深井燒鵝的水準 , 值得推介ps , 我建議要一隻的 , 不要半隻的

來新強記吃東西吃了幾次 , 都是跟家人一起來的
上次來是大約在大半年前 , 姐夫買了一輛新車不久的時候
他的新車是近百萬元的歐洲房車 , 車身比一般的汽車長
泊在旺角新世紀廣場的停車場 , 沒有這個問題
在這幾次用餐之中 , 最深刻的是燒鵝 , 皮脆肉嫩

有深井燒鵝的水準 , 值得推介
ps , 我建議要一隻的 , 不要半隻的

• 燒鵝
2009-09-06 87 瀏覽
今天做完白事到此店午飯,因不熟悉大圍,第一次光顾此店。刚坐下便有一位打领带的男侍應,可能是經理,介绍我们一个白事套餐$15xx.由於我們認為散叫較合乎我們,經理知道便馬上黑面並要求收回那套餐单張。可能因為我們有十多人(但大部份是細食的女士),該經理便建議我們点的小菜加大成為中碟,一問下得知加大中碟价錢會双倍,对於我们並不大適合,故此要求小菜不用加大,只同意個别菜式加大。我們点了:燒鹅一隻雞一隻燒肉中碟(兩份)栗米鱼肚羹(三份)小菜三款飯一碟粥一鍋米粉一碗經理見我們没有加大小菜顯得不满。在等上菜期間我見到該經理周圍跟期他侍應手眼望我們的一枱责駡我們不加大小菜。期實不同客人有不同要求,食量和負担能力也不一样,做生意回頭客是最重要的。最终我们食剩些少,埋单$1191,因為張单無列明菜式价钱,所以要求对单。但當我們到樻位对单時個收銀都好不耐烦咁話“無收贵你嘅!”。不評論食物味道,因為一般,但明知人家做白事心情不会好,还要受服务員氣,此店似乎要服务態度再陪訓。

燒鹅一隻
雞一隻
燒肉中碟(兩份)
栗米鱼肚羹(三份)
小菜三款
飯一碟
粥一鍋
米粉一碗

經理見我們没有加大小菜顯得不满。

2009-09-06
2009-08-24 133 瀏覽
一: 招牌菜---燒鵝 50分 唔見得特別好食,而且肥膏勁厚(約5mm),好得人驚,我食左2件已經投降了二: 雲腿娃娃菜 85分三: 椒鹽蝦 80分 略嫌細隻左少少四: 蟹粥 65分 粥沒有蟹味,好似就咁將隻蟹放在白粥內,令人失望,或許,我對「招牌菜」要求過高!?

二: 雲腿娃娃菜 85分

三: 椒鹽蝦 80分 略嫌細隻左少少

2009-08-02
2009-08-23 189 瀏覽
都有幾年無去新強記,今晚好想吃乳鴿,除了乳鴿,重叫左的小炒,發覺味道都不错。望上去,乳鴿的顔色雖然不深,但鴿不可以貌相。乳鴿肉質鮮,味道剛剛好,又多汁,無令我希望。椒絲腐于通菜就油左D, 但係D 菜就炒得ok,一D 都不老。魚頭的味道好出衆,但就蔥多過魚,有點比人騙的感覺。但值得一讚係油吾多,魚頭炸得透,所以多左D蔥,都算合格。最後叫的煎豆腐,好味之餘,仲係特价菜,$38有8件,抵食。
最後叫的煎豆腐,好味之餘,仲係特价菜,$38有8件,抵食。
乳鴿
通菜
魚頭
豆腐-最抵食
2009-08-17 79 瀏覽
今次去左大圍試"新強記燒鵝乳鴿海鮮酒家",我地一行七人,叫左八個餸,全部味道一般,無特別驚喜,唯一蜜汁燒鱔比較好少少,而服務員的態度亦係一般,我叫左幾次沖茶,有個亞姐望一望我,都扮聽唔到,呢間鋪頭都係一次性算罷,無下次!!雞粥 - 無論雞及粥,都比較淡蜜汁燒鱔 - 味道唔錯,不過份量少蒜蓉炒白菜仔, 大班兩食 - 無特別煎釀豆腐 - 大件,份量多,抵食招牌燒鵝 - 以為招牌菜會有驚喜,點只都係普通豆豉雞 - 幾野味總括: 菜色普通,味道一般!!

雞粥 - 無論雞及粥,都比較淡
蜜汁燒鱔 - 味道唔錯,不過份量少
蒜蓉炒白菜仔, 大班兩食 - 無特別
煎釀豆腐 - 大件,份量多,抵食
招牌燒鵝 - 以為招牌菜會有驚喜,點只都係普通
豆豉雞 - 幾野味

總括: 菜色普通,味道一般!!
無味的雞粥
豆豉雞
2009-08-07
蜜汁燒鱔
2009-07-05 63 瀏覽
今日因為落雨, 所以邊度都吾洗去呀, 所以休休閒閒咁去飲茶先...二人叫了:雞飽仔 - 有3大個飽, 有雞肉, 冬菇, 薑絲, 仲竟然有喊砝黃tim呀, 味道都吾ok啦鼓汁蒸鳳爪 - 都ok多隻, 味道比較濃什錦煎糕 - 有蘿蔔糕, 苧頭糕, 呢個吾錯, d邊煎得夠香脆呢度有個好處, 吾洗等位, 而且價錢比較街坊...係休息之選

二人叫了:

鼓汁蒸鳳爪 - 都ok多隻, 味道比較濃

(非會員)
2009-05-02 57 瀏覽
在大圍區住了二十多年、幫襯都十幾年了由讀書時代至現在我的兒子都就快開始讀稚幼園。他們的燒鵝出品質素尚算有水準、小菜方面一向比我覺得好似二十年不變一樣。而服務方面一向比較遲鈍一點大部份都上了年紀好似差不多退休的樣子、但近年眼見請了幾名後生仔工作。30/4 當晚是我的仔仔2歲生日、我們一同五人去開餐。我爸媽是他們每朝的茶客、每次入到去都有常熟部長找位給我們坐非常有FACE。一坐落他們就送了一件小禮品給仔仔玩、原來阿媽飲茶時已告訴他們仔仔生日。以下是我們當晚的評論;燒鵝一碟----色澤很平均、皮脆、我媽最鐘意食蒜茸蒸中蝦---- 普通 龍崗吊燒雞----好有雞味、脆口 魚湯浸勝瓜珊瑚蚌----我太太話魚湯味不夠濃例湯(粟米紅蘿白湯)-----味淡又湯渣少 芙蓉番茄----這道小菜有趣聞的、是我們點完菜後有位四眼肥佬經理捧住碟野走來問我們、本來我們都已經叫完野等食就不想要、但他說是當晚新推出的小菜叫阿媽棒場又給了一個試食價($38)就成交了。賣相都不錯幾特別、味道可以。最攪笑連我仔仔見到後碟野已為是玩具想用手拿。真是估到這間老牌酒樓都有這種新潮的配搭裝飾。到了最後個果肥佬經理又過來問阿媽
以下是我們當晚的評論;
燒鵝一碟----色澤很平均、皮脆、我媽最鐘意食

蒜茸蒸中蝦---- 普通

龍崗吊燒雞----好有雞味、脆口

魚湯浸勝瓜珊瑚蚌----我太太話魚湯味不夠濃

例湯(粟米紅蘿白湯)-----味淡又湯渣少

到了最後個果肥佬經理又過來問阿媽試下新推出的百合南瓜露、點知我老婆一聽到就話要(女人最鐘食甜野)。-----糖水很重南瓜味、碗內還有很多西米、百合就只找到幾片。

我和家人都算食了一餐很豐富快樂的晚飯。下次母親節值得再來食多次。

芙蓉番茄、賣相幾特別
有雞味!
  • 芙蓉番茄
  • 龍崗吊燒雞
2009-03-26 56 瀏覽
還記得,約在10年前,仍在讀書時期,爸爸也曾帶過我來新強記,不過,這時不是吃燒鵝皇,而是吃鮑魚雞粥,好好味的,我沒有忘記.10多年後,已經大個女,是和同事來食.今次我們食晚飯,沒有揀選鮑魚雞粥,而是脆皮燒鵝皇,炒聖子,枝竹斑腩,什菜煲.第一碟來的,就是新強記的招牌菜-脆皮燒鵝皇,可惜,十分令我失望. 因似鴨多過似鵝,完全不覺得脆皮,顏色和味道一樣,都是淡淡的. 真的不覺得是什麼招牌貨,第一碟來的,已經減了分了.另外,枝竹斑腩及什菜煲,都是普通,不過不失,和屋企樓下的茶餐廳差不多.最好味的,都是炒聖子.味道適中. 前陣子,我食過一間海鮮店的炒聖子是有沙的,今次幸好沒有.也是我今天的飯局,最好味的一碟. 不過,比起鯉魚門的海鮮店,仍有一段距離.

味道和顏色的,都是淡淡的
枝竹斑腩及什菜煲
炒聖子
2008-11-29 186 瀏覽
燒鵝-一樣的水準蒜茸蒸龍蝦-我和老公覺得很好吃﹐爸爸媽媽說沒味道﹐不夠新鮮蒸帶子-不錯椒鹽瀨尿蝦-我的最愛﹐如果沒有糕更好炸蠔-真的很難吃﹐大家都不肯吃白灼蝦-我很喜歡蒸石班-uncle auntie 喜歡椒鹽蝦-老公說不錯菜﹐粥﹐飯-普通Total 6 people感覺禮拜六日的食物比平日好吃很多﹐應該是廚師不同。
燒鵝-一樣的水準
蒸石班-uncle auntie 喜歡
椒鹽蝦-老公說不錯
菜﹐粥﹐飯-普通
Total 6 people

感覺禮拜六日的食物比平日好吃很多﹐應該是廚師不同。
龍蝦
蒸石班
瀨尿蝦
燒鵝
2008-08-09 40 瀏覽
某晚同屋企人去開大圍,老豆話想試下豈哩頭都叫做有D來頭既新強記,傳聞佢果度D招牌菜燒鵝同鮑魚雞粥出名到街知卷聞,一於入去試試係咪真係咁好先。入到去一眼望全是老伙記,睇個樣都豈度做左十幾廿年,環境與一般普通小菜館沒太大分別,衛生環境還是可以的。坐下來便第一時間order半隻燒鵝,一窩鮑魚雞粥同兩碟小菜己足夠四個人享用了。不消一會一大碟燒鵝己放到我們面前,眼看D燒鵝鵝皮色澤唔靚,咬落唔夠熱兼夾D鵝皮吾夠脆己是另一大致命傷,而皮與肉之間更夾雜著5mm左右厚的肥糕,肥膩無比。還自稱是所謂什麼燒鵝大王,莫講話比吾上深井裕記或陳記,甚至連街邊普通燒味店都好過佢。論到第二主角鮑魚雞粥,...........(嘆氣中)粥底普通過普通,鮑魚簿到有如紙張,雞件既雞皮又多,攪到成窩粥肥滕滕,食落口D粥係熱辣辣,但D雞卻是凍的呢!!!其他小炒尚算OK,普通茶餐廳貨仔啦。老實講掛個牌頭出黎賣既招牌野連基本要求都未達致標準,確實感覺到有點兒失望及名不符實呢!

其他小炒尚算OK,普通茶餐廳貨仔啦。

2008-04-21 38 瀏覽
哈哈,今晚終於衝出九龍城,去左大圍o個邊食飯哩....仲要蕩失路.. 哈哈,比人笑添...話說我想食粥,所以男友介紹我去新強記,話好出名架窩....今晚我地點左:雞粥1碗<-- 我又唔覺話好好味窩,可能我唔係太鍾意食呢d粥.. 我比較欣賞大排檔d碎牛粥+油炸鬼多d.. 哈哈~炒聖子<-- ok丫,幾大隻,幾好味,不過冇驚喜乳鴿1隻<-- d皮唔夠脆蒜茸蒸中蝦<-- 冇粉絲底差d囉....d蝦有蝦糕... 都算叫大隻架, 好入味... 埋單o個陣仲送熱辣辣既腐竹雞蛋糖水哩^^ 好味好味~~~值得一提就係呢到d野全部都熱辣辣甘上.唔錯唔錯~ ^^

話說我想食粥,所以男友介紹我去新強記,話好出名架窩....

今晚我地點左:

炒聖子<-- ok丫,幾大隻,幾好味,不過冇驚喜

乳鴿1隻<-- d皮唔夠脆

埋單o個陣仲送熱辣辣既腐竹雞蛋糖水哩^^ 好味好味~~~

值得一提就係呢到d野全部都熱辣辣甘上.唔錯唔錯~ ^^

2008-03-22 12 瀏覽
今次第2次嚟2次也吃燒乳鴿、鮑魚雞粥(貴左,以前10碗)乳鴿香,但味稍salt粥夠味(味精?)整体不過失每人平均80元
今次第2次嚟

2次也吃燒乳鴿、鮑魚雞粥(貴左,以前10碗)

乳鴿香,但味稍salt

粥夠味(味精?)

整体不過失

每人平均80元
2008-03-05 15 瀏覽
今天和朋友來這裡試他們出名的燒鵝,確實不錯,皮也夠脆,但有點肥膩。
2008-02-22 60 瀏覽
I always Drink Tea here with my family on weekedn....less dim sum type here but the portion is quite big, and prx is not very expensive....Chicken Roll is only in <Mediumn point>...aournd $14...okay prx la....but the toilet there is quite dirty....I will never go this washroom unless really necessary