2009-03-04 381 瀏覽
見到報紙廣告,知道新星又賣 $88 一條東星斑,新星早幾個月都試過推出呢個 promotion,同屋企人食左 2次,d 魚好正,真係好抵!! 點知好快又賣完喇,今次一見到就梗係要去食啦!! 尋晚同老公、老爺奶奶一行 4人去屯門海趣既新星食飯,第一次黎呢間新星,環境好靚呀~ 好乾淨企理! 見到 d 侍應好忙碌,7 點幾去到滿晒客,見到大部份檯都有點東星斑呢!一坐低就有侍應走埋黎話我知條東星要等大約 25分鐘,如果想食就可以 order 左先~ 服務真係好好~ 我地點左 4 個菜,一路食一路等,20分鐘左右就有東星食喇~< 清蒸東星 >~ 好新鮮!! 肥嘟嘟、好多肉! ~ 蒸得岩岩好,d 肉好滑~~ ~ $88 真係勁抵!!! 無得彈~ < 脆香蝦味骨 >~ 之前去青衣果間新星食過一次,一試難忘! 所以今次要再點呢! ~ 老爺奶奶第一次食都話好正,蝦醬味好香,肉排炸得香口,又唔怕成口油! < 瑤柱琵琶豆腐 >~ 琵琶豆腐好滑溜~ 瑤柱汁香濃美味 < 麵醬茄子枝竹燒腩仔 >~ 燒腩仔 d 皮食落仲脆脆口,好好味~ 個汁稍為濃左
點知好快又賣完喇,今次一見到就梗係要去食啦!!

< 清蒸東星 >
~ 好新鮮!! 肥嘟嘟、好多肉!

~ 蒸得岩岩好,d 肉好滑~~

~ $88 真係勁抵!!! 無得彈~

< 脆香蝦味骨 >

< 瑤柱琵琶豆腐 >
~ 琵琶豆腐好滑溜
~ 瑤柱汁香濃美味

< 麵醬茄子枝竹燒腩仔 >
~ 燒腩仔 d 皮食落仲脆脆口,好好味

~ 個汁稍為濃左少少 (因為我無食飯,老公食埋飯就話岩岩好

4 個人食到飽飽、又有東星,都係 $360 咋,好抵食!!

btw,入去果時已經見到門口有張任食火鍋「買一送一」poster,食食下就見到好多人出面排隊等入座,買一送一真係好平喎,一定要去試一次!
美味 88 蚊東星斑 (比較下右上角既花生碟仔就知係好大條喇!!)
脆香蝦味骨
瑤柱琵琶豆腐
麵醬茄子枝竹燒腩仔
2009-03-03
脆香蝦味骨
瑤柱琵琶豆腐
麵醬茄子枝竹燒腩仔
  • 東星斑、脆香蝦味骨
2008-12-08 4 瀏覽
每次都係黎新星打邊燼今次試下呢到的午市星期一但依然要等位黎到新星唔食呢到o既流沙包等於冇黎過一籠三隻流沙包要$14.8唔算平一上檯即刻動手一口咬落去嘩....熱親個口裡面的流沙真係好多咇哂出黎....味道唔會太甜.~食落唔會溜的確係唔錯時菜鯪魚球就真係冇咩特別只可以讚下夠哂大舊另外要左一個午市套餐燒鴨飯+炒肚絲燒鴨俾左最冇肉的鴨背.....皮唔脆....反而d飯唔錯...唔似係普通的白飯炒肚絲唔夠厚冇咩口感不過味道唔錯...幾惹味呢個餐最好的地方係送埋甜品木耳紅棗元肉糖水o岩哂咁乾燥的日子用黎潤潤~埋單3個人$83食得唔算太飽不過價錢都算ok~
每次都係黎新星打邊燼

一上檯即刻動手
一口咬落去
嘩....熱親個口
裡面的流沙真係好多
咇哂出黎....
味道唔會太甜.~食落唔會溜
的確係唔錯

時菜鯪魚球就真係冇咩特別
只可以讚下夠哂大舊

另外要左一個午市套餐
燒鴨飯+炒肚絲
燒鴨俾左最冇肉的鴨背.....
皮唔脆....
反而d飯唔錯...唔似係普通的白飯

炒肚絲唔夠厚
冇咩口感
不過味道唔錯...幾惹味

呢個餐最好的地方係送埋甜品
木耳紅棗元肉糖水
o岩哂咁乾燥的日子用黎潤潤~

埋單3個人$83
食得唔算太飽
不過價錢都算ok~
2008-12-04
與媽還有妹妹一起打邊爐。沒有任飲任食優惠,要散叫,價錢與質素不成正比,頗貴,但料不太靚 ! 只有帶子新鮮好吃 ! 下次還是來喝早茶比較好。
與媽還有妹妹一起打邊爐。
沒有任飲任食優惠,要散叫,
價錢與質素不成正比,
頗貴,但料不太靚 !
只有帶子新鮮好吃 !

下次還是來喝早茶比較好。
豚肉,普通
魚皮餃、丸普通貨色,卻要$68 !
  • 帶子
2008-11-06
乍涼還熱的日子等不到冬天的來臨就想去打邊爐整天沒有吃飽6:30開始入座食晚飯蕃茄薯仔湯底蕃茄什少所以味道不夠點了6個配料鮮枝竹雖然有很多塊但size很細一掉入湯裡就失去影蹤不過口感不錯很滑西生菜不夠大碟不過尚算新鮮珊瑚蚌比稻香的份量少而且不夠新鮮有幾片已經轉黑......脆鯇魚片有被騙之嫌不是脆肉而是普通的鯇魚片蝦丸拼墨魚丸只是$38比稻香便宜而且份量多每款8粒很彈牙!海蝦寥寥可數10隻不消兩三下就吃完.....太少了吧!另上兩隻冬日不可缺少的食物大閘蟹每隻$38體型不細而且蟹膏頗多啖啖的黃油配上醒胃的黑醋確實美味!飯後有紅豆沙作甜品正合我心意!
乍涼還熱的日子

不夠大碟不過尚算新鮮

珊瑚蚌
比稻香的份量少
而且不夠新鮮
有幾片已經轉黑......

脆鯇魚片

每款8粒
很彈牙!

海蝦
寥寥可數10隻
不消兩三下就吃完.....
太少了吧!

確實美味!

飯後有紅豆沙作甜品
正合我心意!
2008-10-22 5 瀏覽
昨晚同屋企人在這裏吃飯~ 其實食物是好好味的~食左個特價美極煎蝦,$38 有8 隻都幾抵~ 隻蝦好好味,香香甜甜的~ 個蝦殼仲好脆~~ 真係穀都"損" 埋~ 西湖牛肉羮、炒斑球、花膠雞絲菜苗 --- 普通王子鴨 --- 好味,皮脆肉滑服務: 部份職員散漫...... 叫佢 好耐先攞d 野黎 其實呢間野的點心都不錯,值得一試!
昨晚同屋企人在這裏吃飯~ 其實食物是好好味的~

西湖牛肉羮、炒斑球、花膠雞絲菜苗 --- 普通

王子鴨 --- 好味,皮脆肉滑

服務: 部份職員散漫...... 叫佢 好耐先攞d 野黎

其實呢間野的點心都不錯,值得一試!
  • 美極煎蝦
2008-10-07
本人係附近住,所以,間中都會去個邊食下飯。不過晚飯又貴又唔係話特別好食,所以都較少食。但係如果心血來潮想食火鍋,都會走去食下點知,個度食火鍋,就越做越差話就話係任食,但係就次次點親都無得食,全部俾晒d菜你,二個人成二百幾蚊全部都係食菜﹗﹗想同d經理講下,佢地見到就掉頭走。同d 阿姐講,佢地話會親自入廚房拎俾你,點知到頭來又係俾碟菜你,仲將之前你話唔要個d野,放返晒落去。仲要係連續三次都係咁 對待。食物不好吃,又沒有得選擇,分明就係拑住搶你錢你話出度去食二百幾蚊打邊爐就肯定可以食死你,但係個度就明搶錢﹗﹗
但係如果心血來潮想食火鍋,都會走去食下
點知,個度食火鍋,就越做越差
想同d經理講下,佢地見到就掉頭走。
食物不好吃,又沒有得選擇,分明就係拑住搶你錢
$111 (其他)
2008-09-29 9 瀏覽
2008年9月23晚8時許,正值颱風「黑格比」過門,烈風大作,八號風球高懸。我和友人到屯門海趣坊欲進晚餐,路經「新星」,考慮吃「任食」火鍋,因為一年多前開張不久時曾光顧一兩次,記得味道還算不錯,接待員的服務態度也還像樣。誰知當晚其中一名長髮女接待員當值,狀似完全沒有興趣答覆食客詢問,對每一項詢問,進行機械式的一句回答便算,擺出一副滿不在乎(甚至不屑)的臉色。繼續詢問,則越來越顯得不屑,如是者經過三兩條問題後已不願勉強再問下去了 但又不可以不問清楚,因為該店(及類似的「任食火鍋」店鋪)除了標價外,各樣巧立名目的「暗費」實在多不勝數。小弟覺得無端受到如此待慢,盛怒之下,著友人「速閃」,到同一商場別家餐廳醫肚子 恭賀屯門新星!我和朋友兩人,和我們背後的朋友,已經永久被你們的好接待員徹底趕走了。不獨今時今日,即令任何年代祭出這樣的服務態度,也保證速速趕客。

2008-09-10
今日天氣熱到乜咁...但依然無損我打邊爐的興致!7點鐘準點入座,全場得我地一張檯打邊爐...蕃茄薯仔粟米湯底($28)蕃茄多,味道濃,有冇味精未知道..幾抵!總共要了8碟料,有豬潤豬腰、牛展、生菜、莧菜、生蝦、珊瑚蚌、魚頭、鵝腸。每樣材料都好新鮮,價錢由$18~38,份量同價錢成正比,合理~比稻香平!不過侍應服務真係要改善一下,又慢又冇禮貌,明明個碟仲有食物都照收可也,冇問客人的意見,自把自為,過份!3個人食埋單$3343個都食到捧住個肚走,幾抵食!
今日天氣熱到乜咁...但依然無損我打邊爐的興致!
7點鐘準點入座,全場得我地一張檯打邊爐...

3個人食埋單$334
3個都食到捧住個肚走,幾抵食!
2008-06-16
had tea with some distant relatives there this morning. the dim sum is alright, credits go to the CHEF. but ... what happened to those waitresses? they are SOOOOOOO INCREDIBLY RUDE!!! i am not demanding andy lau's standard, i fully understand the sorrows of working class, i am not a sicko that enjoy servitude, but is mere decency and civilization too much to ask of ?????!!!!!!! we were clueless what happened to those waitresses. if the boss happens to read this, well, i feel sorry for you! one
one of them asked us to pass her the tea pots of another consumer who had left when she was packing the table. Well, that's alright, but at least you have to ask it nicely, not like we were paid for the job! and what the hell are they thinking when they pack the dirty cutlinery right over your food???!! any sense of hygiene?!
they have some discount on certain dim sum items. we had two of those, (we had 8 other regular items) and if i happend to tick them on the regular sheet, instead of the tiny pink sheet, would it mean that i could enjoy no discount? I THINK NOT, and shame on you to have insisted that the discounted items are of smaller portions when i pointed out that you overcharged us. THEY ARE THE SAME THING, SUCKERs! If they weren't, that would mean that your restaurant is cheating on the customers. I pity you for your "logics".
And, it's okay to be wrong, (even if you wouldn't admit it), normal people right them. SO don't play tricks by never getting the bill right and keeping us wait. THIS IS DOWNRIGHT SICKENING. And what's the problem of this another waitress who packed all our cutlinery away when we were waiting for the bill?!!!
Actually some customers sharing the table with us kept complaining that thier "discounted" order never arrived. At first I thought they were loud, but we came to understand their frustration with the service soon enough.
I just didn't get it.

2008-05-17 13 瀏覽
2008/5/12早餐整晚給氣管問題而導致無覺好瞓,瞓極都瞓不到,歷史性晨咁早(0558)就決定起身。梳洗好後就走去飲早茶。7點2到達,已經有九成公公婆婆嘆緊茶了,早茶市原來是自己搵位的,轉兩個圈才找到一個。先來生菜絲鯪魚球粥,味道粥底較稀,生菜絲認真多,岩哂我,魚肉球有四大粒,不過林劈劈﹑胡椒粉味勁重,只吃了一粒。再來個菠菜鮮蝦餃,皮薄﹑煙韌;菠菜和蝦粒夠爽夠味,點心師傅夠重手,餡料多到幾乎要爆咁濟,又平又好食,必試。兩款也是特價點,埋單價錢和一個大早餐差不多,勝在坐得耐啦﹗阿姐也是以往的粗聲粗氣,預左。
2008/5/12早餐

整晚給氣管問題而導致無覺好瞓

7點2到達,已經有九成公公婆婆嘆緊茶了
,早茶市原來是自己搵位的,轉兩個圈才找到一個。

,又平又好食,必試。

兩款也是特價點,埋單價錢和一個大早餐差不多,勝在坐得耐啦﹗

阿姐也是以往的粗聲粗氣,預左。
$26 (早餐)
2008/4/29晚餐家中有新床送來,爸媽執房執到頭昏腦脹的,晚餐不煮了,所以又來吃$188四餸餐。白灼蝦:超足份量,蝦很新鮮,肉又彈牙。吃剩很多最後打包回去做明天做餸的材料。瑤柱金菇西蘭花:瑤柱和金菇也碎碎的,份量都幾多,醬汁味道煮得不錯,配埋白灼西蘭花,好味道。貴妃雞:每次來必點雞類的,因這裡出品的雞,雞肉嫩滑又好味道。豆腐煲:數件大大的豆腐﹑半煲白菜仔﹑加些豬潤﹑鮮冬菇等,味道不錯,最緊要做得夠清,不油膩。紅豆糖水:紅豆不多,有起沙,味道偏淡,合我心意。菠蘿桂花糕:四餸餐才額外有的。桂花很香,夾帶些少菠蘿,味覺更覺清爽的,糕身彈牙,甜度剛好,連爸媽也讚,非常得的一個糕點。吃了這麼多次,今日的甜品意外的好味呢﹗
2008/4/29晚餐

貴妃雞:每次來必點雞類的
,因這裡出品的雞,雞肉嫩滑又好味道。
紅豆糖水:紅豆不多,有起沙,味道偏淡,合我心意。
,非常得的一個糕點。

吃了這麼多次,今日的甜品意外的好味呢﹗
  • 雞(貴杞雞
  • 鹽焗雞等)
2008-03-05 6 瀏覽
提前在這天吃慶祝呀媽生日飯,全家出外吃晚飯的話,例牌在這裡。點菜一定由呀爸點,當然,呀媽時常叫我們負責點幾味,但,好不好吃最後也會被爸爸彈三彈四(彈足好幾個月...),試過多次了,以後在這家庭聚餐還是等吃才是上策!又是要了$188的四人餐,吃了西湖牛肉'更'(味道淡淡)﹑鹽焗雞(雞肉很滑,味道剛好,好味)﹑勝瓜炒百合雲耳(勝瓜味道好似酸酸地,而且不見有百合,味道就非常之清淡)﹑薑蔥茄子雞煲(茄子夠林夠入味﹑雞件不見有,反而雞片就有幾塊,林林地,炆到好入味)。因為有五個人,再加多條$10的蒸’魚立’魚(見那條魚不是太大條,但只收十元,就算沒有吃過已經收貨)﹑鮑片生菜(鮑片其實是螺片,炆到好林,味道就靠那些獻汁,生菜都幾多)連四碗超細的白飯,再跟五碗稀稀的紅豆沙,自動送多碟桂花紅組糕(料就幾多,不過好甜),$361埋單,是很抵吃但我就不是吃得太飽呢~~:bps:晚飯時間的服務真的好過飲茶時段多多聲。

ps:晚飯時間的服務真的好過飲茶時段多多聲。
下午請了事假,午餐沒有吃到,於辦理好事情後就去吃點東西才回家。見新星也有下午茶大中小點全線$8.80,又不用等位(假日的新星人潮往往多過二宜樓的),就入來飲茶。見吉檯也有數張,不過也要我搭大檯。位子還未執就給女侍應叫我坐下,我向她示意先執一執,她就用手直接將檯面上的垃圾向我這邊撥過來(﹗﹗),真的可惡,我不是透明的吧﹖;碗碟收走後,檯布上佈滿餸汁茶積,明明這個位是夾在新檯布和上一手的檯布的中間,不明白為什麼她不將新檯布拉出少少給我這個要坐的位置…﹖唉…又要我出聲才動手。這是她應要做的事,兩次的”ORDER”就足以令到她黑面了,點解這樣說﹖見她對坐我隔離的三位師奶好聲好氣就知道啦…不理了,下午茶時間剩下不多就立即點吃的。吃了賽旁風眼餃<三粒也幾迷你,面頭有大量蟹子,餡料多蝦﹑少豬肉和一些炒蛋白,夾起來吃清清地又帶爽爽的口感,餃皮彈牙(咬開很遠才會斷開XD)>銀絲海鮮扎<粉絲包著魚肚﹑半條蟹柳﹑冬菇和翠肉瓜,但完全沒有味道,十分之清啖>炸雲吞<之前吃了幾次,已經對新星出品的蝦點心失去信心,今日真的很想吃這味才會點。見外表啡沈沈,估計炸得過了火...但

不理了,下午茶時間剩下不多就立即點吃的。

炸雲吞<之前吃了幾次,已經對新星出品的蝦點心失去信心,今日真的很想吃這味才會點。見外表啡沈沈,估計炸得過了火...但放入口又沒有那陣燶味,是超脆又不太油膩;中間的蝦肉出其的大粒,彈牙還有些蝦汁在內。美味﹗>

不只那女侍應,很多的也是黑面﹑目中無客(揮一陣手才有人來=3=),和上星期晚來的服務相差都幾大。

PS:在閒日的早市和下午茶時段有$10一大籠的點心拼盤。見檯檯也有一籠坐鎮,好像不錯,有機會要試試。
2008-02-22 4 瀏覽
早前聽同事說這裡的打邊爐食物質素不錯之餘,汽水又可以任飲,今日就來試試。我們去到已經十點幾,入座前侍應提醒我們,他們收十一點半,問我們是否真的要吃﹖其實於幾日前我已致電問收工時間,心理上已經有準備,見還有一個半小時,應該夠時間,所以我決定吃﹗坐下就立即點料及湯底,要了特價的牛腩蘿蔔湯$28:湯底味道渴得出都幾好火喉;一塊塊方型的牛腩,肉質硬過石頭,還是由它們去滾好過;而大大件的白蘿蔔滾到半路才吃,吸盡其他材料的”精華”,又林又入味。因為時間關係,所以要精簡地點:推介:新鮮蝦(蝦肉彈牙)﹑菜肉雲吞(好好味)﹑花姿片(又爽又滑)﹑蟹粉爆醬丸(本身不喜歡蟹粉,不過也試了一粒,估不到好好吃)。經常吃到的:肥牛(今晚我不想吃牛,所以沒吃過。我個人最怕坊間的真正得個”肥”字的肥膏牛肉,看樣子這裡供應的應該不錯,至少白色脂肪只在牛肉間以坑紋方式出現,至少有啖肉食)﹑龍蝦丸﹑三寶丸(墨魚丸﹑鯪魚球﹑豬肉丸)﹑蟹柳﹑駝鳥肉﹑白膳片等第一次在任食中遇到:白肉螺片(一片片的,肉質好硬)﹑鯪魚滑﹑豬紅﹑豬腰﹑豬潤﹑灌湯餃﹑金粟螺肉餃等(後兩者沽清,有機會一定要再試)打邊爐要趕著吃,還是第一次,真的有點辛苦,加

因為時間關係,所以要精簡地點:

推介:

經常吃到的:

第一次在任食中遇到:

打邊爐要趕著吃,還是第一次,真的有點辛苦,加上遇正今晚此店要全面清洗地毯,要提早十五分鐘收工=_=”(吃到大半路才通知),令很多在煲中的食物也來不及吃就要閃人了>.<
2007-11-26 4 瀏覽
其實, 呢個唔係食評, 因為今次冇食過嘢去到海翠, 本來想食太興,但見多人, 而隔離的新星冇乜人,咁咪諗住食新星啦~~登記拎飛, 數下, 前面有3張3位, 1張4位, 都係等4張枱, 心諗, 好快啦~~點知, 知客姐姐叫咗1張3位之後,神奇的事發生了!!佢之後再叫的係2張4個位,而SKIP咗中間我同另外一張3位飛!!!咁咪問佢咩事, 佢話:"個D係4個位枱, 咪叫4位個D入去囉"當場O咀...乜4位OR 3位OR 2位都係等同一SIZE的細枱咩?乜有酒樓會特設3個位的細枱咩?其後再解釋什麼中枱什麼搭枱...云云...知客姐姐, 你太遲了,你根本冇問過我地肯唔肯搭枱,你只係問過我地坐唔坐好好"FEEL"的露天位咋!!雖然, 大家都有眼見, 知客姐姐安排咗熟客優先, 但唔該唔好咁揚啦, 我地黎食嘢都想開開心心,你做到出晒面我好難唔嘈你架喎!!最後, 去隔離人較多的太興拎多張飛,果然一陣間就有位就係咁, 冇幫襯到新星
其實, 呢個唔係食評,
因為今次冇食過嘢

去到海翠, 本來想食太興,
但見多人, 而隔離的新星冇乜人,
咁咪諗住食新星啦~~
登記拎飛, 數下, 前面有3張3位, 1張4位,
都係等4張枱, 心諗, 好快啦~~
點知, 知客姐姐叫咗1張3位之後,
神奇的事發生了!!
佢之後再叫的係2張4個位,
而SKIP咗中間我同另外一張3位飛!!!

咁咪問佢咩事, 佢話:
"個D係4個位枱, 咪叫4位個D入去囉"
乜有酒樓會特設3個位的細枱咩?
其後再解釋什麼中枱什麼搭枱...云云...
知客姐姐, 你太遲了,
你根本冇問過我地肯唔肯搭枱,
你只係問過我地坐唔坐好好"FEEL"的露天位咋!!

雖然, 大家都有眼見, 知客姐姐安排咗熟客優先,
但唔該唔好咁揚啦, 我地黎食嘢都想開開心心,
你做到出晒面我好難唔嘈你架喎!!

最後, 去隔離人較多的太興拎多張飛,
果然一陣間就有位
就係咁, 冇幫襯到新星