2024-04-24 35 瀏覽
上星期與朋友來到新肥泉海鮮大排檔吃晚飯,位於佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心。乘搭高鐵至九龍站,亦可經站內通道步行至柯士甸站F出口,再由廣東道轉入寶靈街。無論是由港鐵柯士甸站F出口,抑或佐敦站C2出口,只要步行約數分鐘便很快到。 先來一鍋粟米魚肚雞粒羮,這是我的至愛。每一口都充滿了濃郁的雞湯味道,加入了鮮嫩的魚肚和粒粒粟米,口感非常綿密,入口即化,讓我回味無窮。 椒鹽脆鮮魷是我另一個極力推薦的菜餚。這道菜是大排檔特色中的經典之一,外皮酥脆的魷魚坯配上香氣四溢的椒鹽,一口咬下去,鮮嫩的魷魚肉質立刻彈牙,加上微微的辣味和鹹香,實在無法擋! 接下來是黑松露帶子炒飯,這道菜集合了黑松露的獨特香氣和帶子的鮮美,絕對是一道高級的大排檔美食。每粒飯粒都充滿了黑松露的香味,帶子的鮮嫩更是令人驚艷。整道菜看似簡單,但其中的烹飪技巧卻十分考究,每一口都帶著濃濃的海鮮風味和黑松露的馥郁滋味,非常惹味。 最後是濃滾燙海味青菜煲,這道清湯海鮮青菜的湯頭濃郁味美,每一口都充滿了海鮮的鮮甜味道,而且燉煮的過程中讓青菜入味,鮮嫩可口。青菜及粉絲吸收了湯汁的滋味,一口下去,清新的青菜味和海鮮的甜美交織在一起,十

最後是濃滾燙海味青菜煲,這道清湯海鮮青菜的湯頭濃郁味美,每一口都充滿了海鮮的鮮甜味道,而且燉煮的過程中讓青菜入味,鮮嫩可口。青菜及粉絲吸收了湯汁的滋味,一口下去,清新的青菜味和海鮮的甜美交織在一起,十分開胃。

總的來說,這大排檔的美食非常惹味,無論是風味還是口感都令人滿意。每一道菜都鮮明突出,讓人回味無窮!

#新肥泉海鮮大排檔
#佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

2024-04-23 160 瀏覽
最近廟街有夜繽紛,車仔檔小食都比較貴,行過啲轉個彎就見到熟食中心,決定上去探一探。喱間比較起廟街入面個啲好似性價比高啲,兩個人叫咗3個餸。豬膶啫啫鮮雞雞煲 $128超好味,香味撲鼻,好推薦比大家,真喺正如其名,「鮮雞」,雞肉好彈牙,即使係雞胸都唔會好霉,味道又唔會太搶,豬潤亦都好新鮮。避風塘軟殼蟹$168真係外脆內軟,又鎖到啲鮮甜蟹汁,餸啤酒汽水真喺一流,食完一啖又會再食,同埋都真喺幾大碟,食極都仲有。招牌海蝦球$138無錯就喺酸酸甜甜嘅菠蘿咕嚕蝦球,口味上喺比較甜,所以好好餸飯,同埋啖啖肉無骨最重要。行完廟街搵唔到食咩?真係要過嚟試一試。

豬膶啫啫鮮雞煲
豬膶啫啫鮮雞雞煲 $128

避風塘軟殼蟹
避風塘軟殼蟹$168

招牌海明蝦球
招牌海蝦球$138

行完廟街搵唔到食咩?真係要過嚟試一試。
豬膶啫啫鮮雞煲
避風塘軟殼蟹
招牌海明蝦球
  • 豬潤啫啫鮮雞煲
2024-04-19 51 瀏覽
第一次挑戰呢個大排檔90分鐘小炒任食, 每碟都係例牌份量黎ga! 平日每位$288就可以任食大排檔小菜同任飲汽水啤酒同無糖茶😳✨ 可愛BB鴿一隻預先切為4份, 味道就正常發揮啦! ✨🥔黑椒薯仔牛柳粒🥩黑椒汁香辣惹味,薯仔香脆可口, 牛柳粒仲一D都唔UN! ✨菠蘿拔絲咕嚕肉🐷咕嚕肉份量佛心, 味道酸酸甜甜,非常開胃✨🐓當紅炸子雞半隻 外皮整得真係幾薄脆, 有酒樓質素, 都幾驚喜! ✨🐮黑椒牛仔骨醃得夠入味, 口感鬆軟✨豆腐肉片魚雲湯真係勁足料! 豆腐質地嫩滑,仲吸收晒湯底嘅鮮味!仲面仲有豬頸肉﹑ 魚雲﹑魷魚同白菜仔等, 魚湯味道都幾濃!

✨ 可愛BB鴿一隻
預先切為4份, 味道就正常發揮啦!

✨🥔黑椒薯仔牛柳粒🥩
黑椒汁香辣惹味,薯仔香脆可口, 牛柳粒仲一D都唔UN!

✨菠蘿拔絲咕嚕肉🐷
咕嚕肉份量佛心, 味道酸酸甜甜,非常開胃

✨🐓當紅炸子雞半隻
外皮整得真係幾薄脆, 有酒樓質素, 都幾驚喜!

✨🐮黑椒牛仔骨
醃得夠入味, 口感鬆軟

✨豆腐肉片魚雲湯
2024-04-19 43 瀏覽
新肥泉海鮮大排檔,呢間野真係唔係朋友帶上黎食都唔知有間咁既餐廳。佢係係個佐敦街市個d熟食中心入面。一開頭入咗去,見到無冷氣,心諗大獲了!但坐落又幾舒服,因為個度好寬敞,跟住又有超多風扇,通風好好,食哂全程都無出過汗。今次嚟到呢度,朋友仔叫咗幾款招牌菜,包括避風塘軟殼蟹、豬潤啫啫雞煲同埋拉絲蝦球。先講軟殼蟹啦,呢隻蟹真係三樣入面最好食,軟殼炸得脆口。個避風塘香料妳好香口,蟹細細隻,兩啖食哂。豬潤啫啫雞煲都係我好鍾意嘅一道菜。雞肉質嫩滑多汁。加埋爽口唔梅既豬潤,一個字正👍最後嚟緊拉絲蝦球,個名已經好吸引我。啲蝦球炸得金黃酥脆,每一口都飽滿彈牙。蝦球上面灑上啲拉絲醬汁,酸甜味道好開胃。新肥泉海鮮大排檔係一個值得一試嘅餐廳,雖然個位置真係偏僻咗dd。但係就會係小人d,坐得舒服,同埋d餸菜鑊風都好夠,食到傳統香港既味道!!😆

/果日爸爸媽咪諗唔到食咩,就諗不如食大排檔,咩都有得食,所以最後去左佐敦食新肥泉海鮮大排檔😳佢係位於官涌市政大廈2樓既熟食中心入面,位置唔難搵架,因為市政大廈每一層都有佢地既牌棟左係度教你點樣上去😎依間餐廳分左2個set餐,今次我地揀左A餐,有90分鐘放題(小炒+煲仔),$288/位不過都係得2-3位職員,一多人就可能等一段時間先可以幫到你落單🥹我地叫左豆腐火腩煲、沙爹金菇肥牛煲、中式牛柳粒、鼓油皇新鮮鵝腸及2枝大紅袍茶。份量好大碟,我地2個唔洗叫飯都可以食到捧住個肚走😌豆腐火腩煲個汁好鮮甜,豆腐好嫩,燒肉好香好脆,兩樣都好大舊。沙爹金菇肥牛煲好濃郁香甜,鹹香中帶有微微既辣味,非常開胃😳而肥牛軟嫩可口,金菇鮮嫩爽脆,粉絲吸哂啲汁好入味,好足料❤️中式牛柳粒牛柳粒都好大粒好滑,個汁酸甜開胃,而且牛肉唔會好鞋😍😍鼓油皇新鮮鵝腸鵝腸好新鮮,口感脆嫩,都幾有咀嚼感🤤鹹甜度掌握得幾好,唔會太鹹同太甜。而豉油皇個汁味道香濃,送飯或啤酒一流🥰整體都好高質,齋食餸都已經好夠飽❤️❤️推薦比大家一家人或成班朋友去食🫶🏻新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)📍佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

份量好大碟,我地2個唔洗叫飯都可以食到捧住個肚走😌

豆腐火腩煲
個汁好鮮甜,豆腐好嫩,燒肉好香好脆,兩樣都好大舊。

沙爹金菇肥牛煲

中式牛柳粒
牛柳粒都好大粒好滑,個汁酸甜開胃,而且牛肉唔會好鞋😍😍

鼓油皇新鮮鵝腸

整體都好高質,齋食餸都已經好夠飽❤️❤️
推薦比大家一家人或成班朋友去食🫶🏻

新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)
📍佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
2024-04-12 49 瀏覽
/貓奴會好鍾意嚟嘅大排檔😺,小炒非常之有穫氣,叫左三樣送都冇中伏。呢度好in係用QR code落單,非常方便快捷。菠蘿咕嚕肉 $108酸酸甜甜香又酥脆嘅咕嚕肉,肉質外脆肉軟又多汁,仲有大量菠蘿、洋蔥、紅椒同青椒伴碟,非常醒胃,個人好鍾意嘅一道菜。老乾媽炒四季豆 $118油熱後加蒜香 ,再倒入四季豆翻炒,用碎肉片翻炒至焦黃後,放入老乾媽醬同大蒜瓣再同四季豆一齊炒,超級啱送飯食。水煮田雞 $198今次轉一轉,唔食魚改食田雞,賣相紅噹噹味道很香。田雞肉質嫰滑 ,份量都唔少架,水煮味道香濃不咸,如果可以再辣啲就更好。飯+10上湯米粉 $25#新肥泉海鮮大排檔 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心...........

菠蘿咕嚕肉 $108

#新肥泉海鮮大排檔
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

2024-04-10
2024-04-10 47 瀏覽
今晚同亞哥兩個人去到佐敦,上去街市頂層,就有幾間熟食店。听闻这里的小炒很好食,所以我们叫了椒盐九肚鱼拼鮮鱿,又叫多个鲍鱼鸡煲两个人食。两个餸都好入味,而且份量十足。

2024-04-09 46 瀏覽
今日我同男友黎到呢度,我哋揀咗豉汁蒸白蟮,黑椒薯仔牛柳粒同埋苦瓜炒蛋。豉汁蒸白蟮簡直係我再次幫襯既主要原因,呢度嘅白蟮每次都即叫即蒸,白蟮直徑粗大,食得出係即日嚟貨嘅海鮮,夠哂新鮮,肉質更加唔洗講,鮮甜肉滑,皮有咬口,推介大家一定要嚟試下👍👍👍黑椒薯仔牛柳粒香港經典大排檔必點菜就係呢個,牛柳粒夠鑊氣夠香,用大量黑椒調味下更惹味,經炸過既薯仔十分脆。苦瓜炒蛋炒蛋量非常多,苦瓜有苦味但係勝在清甜既苦,夾住炒蛋嚟食恰到好處,食落感覺健康頗清新,對食得多煎炸野既我清一清毒素都唔錯。📍前往餐廳方法:1.高鐵-西九龍站C出口 往佐敦方向走10分鐘行過對面廣東道再過埋九龍佐治五世紀公園前行5分鐘即到2.港鐵柯士甸站F出口 向佐敦方向行4分鐘

豉汁蒸白蟮

黑椒薯仔牛柳粒

苦瓜炒蛋
炒蛋量非常多,苦瓜有苦味但係勝在清甜既苦,夾住炒蛋

📍前往餐廳方法:
1.高鐵-西九龍站C出口 往佐敦方向走10分

行過對面廣東道再過埋九龍佐治五世紀公園前行5分鐘即到
2.港鐵柯士甸站F出口 向佐敦方向行4分鐘
2024-03-26
新肥泉海鮮大排檔喺官涌市政大廈2樓熟食中心,唔好諗住佢雖然係喺街市,但係好乾淨整潔。他們注重衛生,提供即棄枱布,確保每位客人都能享受乾淨的用餐環境。經過咁多間大排檔,都係覺得呢間最乾淨企理,所以就坐低咗。海鹽香煎雪花和牛粒:嫩滑的和牛粒經過香煎,外酥內嫩,入口即溶多汁,灑淋上海鹽增添層次,口感豐富。不過記得一定要即刻食,凍咗少少嘅話已經即刻冇咁好食啦。醬皇燒生蠔:醬皇香氣四溢,爆炒咗嘅蠔十分夠味。好粒粒都好大隻,口感鮮嫩多汁。西蘭花炒花姿片:清脆的西蘭花與花姿片完美搭配,西蘭花爽口,花枝片爽滑,爽口的口感和營養豐富的蔬菜結合。大排檔嗰一浸鑊氣,屋企真係點煮都煮唔到。黃金茄子:外皮炸至金黃酥脆,內裡綿密滑嫩,茄子的天然甜味與香脆外皮形成完美對比。鹹蛋黃亦都好夠,送啤酒一流。❇️總結❇️新肥泉好先進,用QR code用app下單。我同朋友一路傾偈,傾偈傾到點菜之後唔記得咗下單。🥶傾偈傾咗半個鐘,侍應竟然一啲都冇催我哋要快啲下單,侍應在招待客人友善和熱情迎接客人,一啲都唔似其他嘅「港式」大排檔。無論是忙碌的晚上或悠閒的午後,新肥泉大排檔都能提供舒適和溫馨的用餐體驗,喺品嚐美味的食物嘅同時,感受到

❇️總結❇️
無論是忙碌的晚上或悠閒的午後,新肥泉大排檔都能提供舒適和溫馨的用餐體驗,喺品嚐美味的食物嘅同時,感受到良好的服務態度。👍🏻
2024-04-02 3293 瀏覽
行完尖沙咀,想食小炒,考慮過性價比後,都係要返黎新肥泉👩🏼‍🍳就係#官涌熟食中心,主推海鮮、小炒,鑊氣之選,熟食中心黎講乾淨企理,好大好闊落既,大排檔梗係啤啤佢,首推烏蘇🍺飲住揀肥泉小炒皇,上枱就知有料,好豐富,鑊氣十足😮‍💨蝦同魷魚炒得好香好出味,相當唔錯既小炒皇 份量亦好足👍🏻 邪惡黃金大蝦😍超香咸蛋黃香,掛晒係啲蝦球上面,啲蝦球多到,十幾廿粒,肉質好彈好爽,非常好味🤤一個好好既邪惡體驗😈涼瓜豉蒜炒牛仔肉,見到豆豉同涼瓜就想叫,炒得好入味,牛仔肉肉質好嫩滑,涼瓜好惹味🙀一啲都唔油,充滿醬汁,䜴蒜就係正🙌🏻古法蒸游水大桂花魚,依家唔係咁易食到游水桂花,生劏,好大條上枱,原碟蒸,肉質又鮮又彈,好好肉,魚背可以整魚扒🐠古法本身係肉絲,但佢係好厚既豬頸肉☺️醬汁勁好味,超出眾既蒸桂花🌼係想念既味道🩵要新鮮有新鮮,要鑊氣有鑊氣,要邪惡有邪惡🥳鍾意食小炒既話,新肥泉真係無得輸😎

2024-04-02 86 瀏覽
悠長假期誠意大排檔! 屋企人或者朋友聚餐一流, 小炒控必試☺️⭐️⭐️新肥泉海鮮大排檔⭐️⭐️佐敦名店, 有地膽朋友介紹呢間大排檔加持, 仲話有得任食! 抵食又好味其實香港選擇都好多! 😚 有唔同既價錢既menu, 原來真係一個價錢, 任叫, 碟碟都大大碟, 飲品又可以任叫(仲叫啤酒添!)玩法係所有鑊氣小炒$288, 連埋海鮮類就$488 (以海鮮嚟講好抵), 基本上你諗到嘅廣東小菜全部都有, 海鮮仲要有蟶子!! 真係滿分😆我哋成功試咗樣6嘢 (下次會再努力啲試埋其他!): 黑椒牛柳粒 9.5/10豆腐火腩煲 10/10沙嗲肥牛粉絲煲9/10韭黃炒滑蛋 8/10黑松露帶子炒飯9/10 濃湯海味白菜仔 9/10仲有好多, 望落去樣樣都好好食, 我自己有私心推介豆腐火腩煲, 火腩好足料炆得好冧, 豆腐好入味☺️☺️建議食黑椒牛柳粒做前菜, 因為煮得快上菜先 同埋好出色, 夠鑊氣, 又保留到肉質夠嫩滑好多都係一大班人聚餐, 氣氛好好, 有啤酒汽水, 每個人張枱都係滿滿有好多碟 ☺️
悠長假期誠意大排檔!
屋企人或者朋友聚餐一流, 小炒控必試☺️

⭐️⭐️新肥泉海鮮大排檔⭐️⭐️

我哋成功試咗樣6嘢 (下次會再努力啲試埋其他!):
黑椒牛柳粒 9.5/10

豆腐火腩煲 10/10

沙嗲肥牛粉絲煲9/10

韭黃炒滑蛋 8/10

黑松露帶子炒飯9/10

濃湯海味白菜仔 9/10

建議食黑椒牛柳粒做前菜, 因為煮得快上菜先
同埋好出色, 夠鑊氣, 又保留到肉質夠嫩滑

2024-04-01 69 瀏覽
第一次喺熟食市場裏面食大排檔,完全係有另一番風味,嗌翻幾杯小麥果汁一流!!!#可惜我唔飲見呢度有得任食小炒,C9仔心態就嗌左,可以食多幾樣,hahaha。雖然係任食,不過餐廳主張唔好浪費,每次只可以嗌四道菜,食完一道菜再嗌下一道。欣賞!小菜味道整體都唔錯,本來以為任食會Hea,但上菜時鑊氣好夠,食材新鮮。大推 #bb乳鴿 好酥脆好嫩口好入味!!!2個人些牙1隻啱啱好。除左任食小炒,仲可以任食火鍋🍲環境夠接地氣,不過無冷氣,夏天就要滴住汗食啦。
第一次喺熟食市場裏面食

2024-03-30 81 瀏覽
新肥泉海鮮大排檔(佐敦)地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心講到港式小炒,最推介既係依間新肥泉海鮮大排檔,所有材料都係新鮮,所有小炒都係即叫即炒,好有鑊氣,每樣餸都勁惹味,送飯一流!😍😍真係碟碟餸都好鍾意呀!今次同屋企人黎食,少少地叫咗四個餸😋豬潤啫啫鮮雞煲 $128勁有鑊氣既啫啫鮮雞煲!每舊雞既肉質都好滑好冧好香!而且份量都夠一家人食!性價比高呀可愛BB鴿一隻 $52擺盤都好有心思,係擺到一隻BB鴿出黎!燒得好香,令人好開胃黑椒薯仔牛柳粒 $138個人最愛薯仔牛柳粒,薯仔炒到有焦香味,食落甜甜地,牛柳粒切到大小啱啱好,易入口,好好味!西蘭花炒花姿片 $118西蘭花舊舊都好大!面頭有花姿片,食落好滑,好易咬口,再有口感👍👍總括而言,餐廳好有香港80,90年代大排檔風味!真正既香港地道小菜👍食幾多次都唔厭呀!
新肥泉海鮮大排檔(佐敦)
地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

豬潤啫啫鮮雞煲 $128

可愛BB鴿一隻 $52
擺盤都好有心思,係擺到一隻BB鴿出黎!燒得好香,令人好開胃

黑椒薯仔牛柳粒 $138

西蘭花炒花姿片 $118
西蘭花舊舊都好大!面頭有花姿片,食落好滑,好易咬口,再
有口感👍👍

2024-03-29 36 瀏覽
📍新肥泉海鮮大排檔 ⭐️90分鐘任食大排檔任食邊爐、自助餐就聽得多,估唔到大排檔都有放題🤩正呀!平時叫幾碟小炒都成千蚊~呢度任食先至係每位$288~食完飽到上心口🤣即刻話俾你聽邊啲抵食,好食,咁大家可以食到回本😤小食✨ 可愛BB鴿一隻 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢一個真係大推,起碼每人要叫一隻!佢一齊其實好細,好後悔嗰陣時淨係share咗一隻🥹真係燒得又香又好食!🤤雞✨ 蔥油霸王雞 半隻 👍🏻👍🏻👍🏻呢一隻雞整得好香滑,隻雞加埋啲蔥油香超級正!隻雞真係好大隻,足料!🤤另外我仲偷雞叫佢比多碟沙薑我哋,可以順便試埋沙薑雞🤣小炒✨ 豉油皇新鮮鵝腸 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推推推!出面好少見,而且佢整得好爽口!我知道有啲人唔食內臟,不過呢一個鵝腸係完全冇內臟味!😋值得一試砂鍋煲✨ 沙爹金菇肥牛煲 👍🏻👍🏻呢一個嘅沙嗲味超級香濃~去入邊嘅粉絲吸晒啲汁好惹味!不過佢入邊嘅粉絲有啲多🤣任食黎講就唔算好抵食,食完呢個我已經7成飽左🙈牛✨ 通菜炒牛仔肉👍🏻👍🏻👍🏻點都要叫番個菜嚟食下~呢一個肉片比較軟身,肉汁鎖住咗喺入面!再加埋通菜😋✨ 京蔥炒牛柏菜👍🏻👍🏻呢一個入面嘅蔥比較多,牛柏葉比較少!但係都好惹味😊👍🏻👍🏻👍🏻👍
📍新肥泉海鮮大排檔 ⭐️90分鐘任食大排檔

砂鍋煲
✨ 沙爹金菇肥牛煲 👍🏻👍🏻

✨ 通菜炒牛仔肉👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 京蔥炒牛柏菜👍🏻👍🏻

呢一個入面嘅蔥比較多,牛柏葉比較少!但係都好惹味😊

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-03-28 60 瀏覽
周二,我和太太下班後,約定在佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心的新肥泉海鮮大排檔品嚐一番美味的小炒美食。這是一個我們常去的地方,因為這裡的菜色豐富多樣,味道夠鑊氣又地道。我們先點了一份惹味薑蔥魚卜煲~$148,這道菜是他們的招牌之一,魚肉鮮嫩多汁,搭配薑蔥的香氣,讓人胃口大開。接著,我們又點了一份豬潤啫啫鮮雞煲~$128。這道菜的特點是豬潤和雞肉的結合,雞肉鮮嫩多汁,豬潤入口即化。我們還點了一份星洲炒米粉~$98,米粉經過獨特的炒製,入口韌中帶軟,配料豐富,用上义燒及中蝦等味道鮮美。我們再點了一隻紅燒乳鴿~$52,外皮金黃酥脆,鴿肉鮮嫩多汁,吃起來非常美味。飲品方面,我們點了兩枝可樂,每枝價格是10元。我們兩人享受了地道鑊氣十足的大排檔美食,用文字留下愉快經歷。

飲品方面,我們點了兩枝可樂,每枝價格是10元。

• 豬潤啫啫鮮雞煲