小店有驚喜今晚嘅晚餐地點係朋友揀嘅,本身我對文青店嘅晚餐都無好大期望,因為通常brunch會比較好食,但係日作食堂真係好有驚喜佢夜晚係做set dinner,都幾多選擇,全部都係日式定食我揀咗最危險嘅刺身丼食之前都幾擔心佢啲食材唔夠新鮮,畢竟其實好多小嘅日式小店刺身都不太好但係!佢啲刺身好新鮮,完全無腥味,CP值好高連三文魚籽都好好食,真係好難得唯一唔好嘅地方係無得refill水,個餐有跟一杯茶,但食成晚又傾計都幾口渴
小店有驚喜

我揀咗最危險嘅刺身
但係!佢啲刺身好新鮮,完全無腥味,CP值好高
連三文魚籽都好好食,真係好難得

2023-11-23 24 瀏覽
呢間餐廳以懷舊校園作裝修風格,所有嘅餐桌都係昔日課室既木製書桌,仲有黑板、跳馬等校園元素,不禁令人懷緬青蔥歲月。 鰻魚山藥燒配醬油溏心蛋帆立貝湯烏冬($148)呢個鰻魚大阪燒以山藥取代麵粉,令到成個大阪燒嘅質感無咁鬆散, 鰻魚好大嚿好肥美,配上木魚𥕦、紫菜碎、蛋黃醬,以及鰻魚汁,增加咗味道同口感既層次。烏冬係醬油湯底,味道濃郁,烏冬幾有咬口,帆立貝同溏心蛋都好正。 每一個套餐都有麵豉湯同兩款前菜,佢麵豉湯同前菜完全唔馬虎,麵豉湯入面有幾粒大隻蜆肉,令到碗湯更加鮮甜;薯仔沙律配上淡淡蛋黃醬,味道清而不寡。日作極上丼(218)餐廳嘅主打當然要試,呢碗刺身丼飯非常足料,材料豐富,包括北海道帶子、油甘魚、中拖羅、赤蝦、吞拿魚蓉,以及三文魚籽。帶子足足有三粒,每粒都成cm厚,而且好鮮甜,中拖羅同油甘魚同樣好新鮮,食落口腔裏面充斥着滿滿嘅魚香油脂,仲有大量嘅三文魚籽同吞拿魚蓉,非常下飯。 富士山汽水(跟餐+$28)呢隻藍色好靚,藍色汽水加上白色cream,真係有啲似富士山,但飲落其實就係波子汽水加cream。和風炸餃子($48)外脆內軟,剛剛新鮮炸完就上枱,一咬落去仲有煙出,配上店舖自家製嘅酸

鰻魚山藥燒配醬油溏心蛋帆立貝湯烏冬($148)

日作極上丼(218)

富士山汽水(跟餐+$28)

和風炸餃子($48)

外脆內軟,剛剛新鮮炸完就上枱,一咬落去仲有煙出,配上店舖自家製嘅酸辣袖子醬,令人食過不停,成份餃子味道亦都同日本食嘅好似。

串燒:
鹽燒雞胸軟骨($28)
岩鹽燒雞腿肉($28)
柚子鹽燒豬腩($32)

好欣賞佢將每一類串燒分碟上,同圖片完全相同,每一碟都有沙律菜同檸檬,呢一點好細心,好符合日式風格,而唔係港式風格,將所有串燒放埋一碟一次過上。

佢嘅串燒調味同燒既火候都恰到好處,雞胸軟骨比一般雞軟骨爽脆,而且更大串;雞髀肉,外皮金黃,雞肉鮮嫩彈牙;豬腩肉肥瘦相間,油脂豐富,比例正好,配上柚子汁,食完唔會覺得油膩。

北海道特濃牛乳軟雪糕($35)

呢個有啲喜出望外,冇諗過咁好食,牛奶味非常濃郁,食一啖入口,成個口腔都係充斥着甜甜嘅奶味。
  • 串燒
  • 和風炸餃子
  • 鰻魚山藥燒配醬油糖心蛋帆立貝湯烏冬
2023-11-23 19 瀏覽
在開源道和鴻圖道交界,有家小清新咖啡店。環境裝修簡約燈光柔和,配上木系和課室的餐桌。另一邊有懷舊物品裝飾,可以打卡一下。食物有定食、小吃、甜品和飲品,選擇多元化🙈。-▪︎長野縣產蜜桃汽水|靜崗縣產富士山汽水 HKD$28飲品賣相吸引,面層有小山丘的忌廉,味道香甜質感軟滑。飲品有數款不同顏色的汽水,味道香甜清爽。這個顏色挺美,又可以打卡一下📸。-▪︎芝士年糕 HKD$40平常也喜歡吃的小吃,金黃色賣相口感酥脆。芝士味道濃郁,半流心的狀態挺吸引😍。質感軟糯的口感,這個做小吃感覺可以🤭。-▪︎日作特選角切魚生飯 HKD$148顏色吸引的魚生飯吸引,用了多款鮮味的魚生。食材用料新鮮加入青瓜和玉子口感更豐富😚。隨餐附送麵豉湯和小吃兩款。-▪︎鰻魚山藥燒配醬油溏心蛋帆立具湯烏冬 HKD$148像薄餅的料理味道挺香😍,這個也有麵豉湯和小吃配著。鰻魚肉質嫰滑,醬汁味道濃郁惹味。山藥燒挺有嚼感,整體味道豐富,較少吃到的口味。-▪︎蘋果肉桂卷蛋|巨峰提子卷蛋 HKD$28飯後吃個甜品挺享受,點了兩份卷蛋美食。粉色的賣相打卡不錯的🫶,擺盤賣相吸引。蘋果肉桂酸酸甜甜,巨峰提子較香口,卷蛋質感鬆軟。-

▪︎長野縣產蜜桃汽水|靜崗縣產富士山汽水 HKD$28

▪︎芝士年糕 HKD$40

▪︎日作特選角切魚生飯 HKD$148
顏色吸引的魚生飯吸引,用了多款鮮味的魚生。

▪︎鰻魚山藥燒配醬油溏心蛋帆立具湯烏冬 HKD$148

山藥燒挺有嚼感,整體味道豐富,較少吃到的口味。

▪︎蘋果肉桂卷蛋|巨峰提子卷蛋 HKD$28

2023-11-15
2023-11-22 2192 瀏覽
甫入cafe聞到的海鮮與醋飯香,當大部分人都點熟食套餐,我就被四色刺身飯套餐吸引。四款刺身分別是三文魚、帶子、赤蝦及劍魚腩。刺身與壽司飯的比例剛好,4款刺身的厚度與鮮味均不錯,特別是刺身超大片亦夠肥美。一口刺身、一口飯的配搭,口中的油脂感與魚鮮味,滿足感十分。配菜才是日式套餐的焦點所在,日式薯仔沙律,蜆貝面豉湯,醃漬牛旁絲都出乎意料的美味。薯仔沙律加入蛋白與蛋黃醬,十分回味。面豉湯是真材實料,啖啖的的三文魚味十分濃郁。牛旁絲則是爽脆可口,有獨特的甘味,食炸物後再嚐非常解膩。燒牛舌每串有3片牛舌,牛舌厚薄適中,燒出一陣撲鼻的牛肉香氣,牛舌肉質軟滑,而且肉汁豐富,值得推薦!月見雞肉丸子一物兩用,自製蛋黃撈飯。丸子本來就有甜甜的燒汁調味,沾上生雞蛋口感更柔滑。用剩的蛋液拌飯盡用最後一滴醬汁。燒鰻串入口便知龍與鳳,魚脂的鮮味是新鮮海鰻獨有的。雖然只係初入冬,魚已夠油香,魚皮還帶點脆邊。$35的定價算是抵食。明太子燒玉子略嫌蛋黃醬太少,不足以啖啖滿是明太子,但對注意健康的人來說就做到恰好,不過甜鹹味較輕又少油。幸而有大量木魚碎和青蔥。甜品記得叫正餐時順手加點,會有優惠價平少少。在場最受歡迎的雞蛋

四款刺身分別是三文魚、帶子、赤蝦及劍魚腩。刺身壽司飯的比例剛好,4款刺身的厚度與鮮味均不錯,特別是刺身超大片亦夠肥美。

一口刺身、一口飯的配搭,口中的油脂感與魚鮮味,滿足感十分。

甜品記得叫正餐時順手加點,會有優惠價平少少。在場最受歡迎的雞蛋布甸賣相相當可愛,螢光色的櫻桃更加是童年回憶。固態的布丁不會入口即溶,蛋香味厚實。焦糖汁微苦不太甜取得很好的平衡,再飽都值得吃。

Cafe定位鮮明,不管店裏店外都用上柔和木系陳設,貫徹古樸大雅的格調。

復古風和食館不論年輕食客或家庭客都非常受落,加上鹹甜食品質素很到位,寬闊的環境適合小聚,令餐廳成為很好的聚腳點。

2023-11-22 22 瀏覽
今次嚟到觀塘工業區一間日式小店。舖頭係地舖嚟,不過空間感十足,呢日星期五晚嚟兩個人嚟都坐到四人枱,佈置亦都具有校園感覺。溫泉玉子配M5和牛前胸肉飯先講伴碟,有橡筋同埋支豆,兩個都幾特別。麵豉湯內面蜆肉,足料。和牛胸部分 肉味好濃,切片大細適中唔會太un。不過怕騷嘅朋友可能要留意吓。松葉特選飯呢個係魚生飯,配料分別有北寄貝、帶子、蟹籽、蟹肉同海膽。用料矜貴,不得不讚海膽非常新鮮,蟹肉亦都係錦上添花。抵食。甜品自家製焦糖雞蛋布甸布甸蛋香味濃,免頭放咗塊薄荷葉,平衡甜味朱古力蛋糕擺盤精緻餐廳環境舒服,適合三五知己吹水

溫泉玉子配M5和牛前胸肉飯

松葉特選飯

甜品

自家製焦糖雞蛋布甸
布甸蛋香味濃,免頭放咗塊薄荷葉,平衡甜味

擺盤精緻

餐廳環境舒服,適合三五知己吹水
2023-11-21 22 瀏覽
係一堆工廈,有一間和風特式門面,就同同事lunch黎試餐廳裝修仿學校木系為主,感覺還relax好舒服但凳都係木凳,所以坐得還好Lunch 12點來不需要等位,用餐時間90分鐘!用QRcode落單和風厚切吉列豚肉眼扒定食($180)一個定食包左前菜、薯仔雞蛋沙拉同麵豉湯仲有餐飲!豬排都好厚仲夾住蛋黎炸非常好味!份量都好多!所以好飽海鮮野菜天婦羅定食($168)天婦羅都好多!有2隻蝦2隻帶子2件南瓜1件茄子雖然價錢相對貴,但份量十足加上顏值ok有時試下都okk
係一堆工廈,
有一間和風特式門面,
就同同事lunch黎試

餐廳裝修仿學校木系為主,
感覺還relax好舒服
但凳都係木凳,
所以坐得還好

Lunch 12點來不需要等位,
用餐時間90分鐘!
用QRcode落單

和風厚切吉列豚肉眼扒定食($180)
一個定食包左前菜、薯仔雞蛋沙拉同麵豉湯
仲有餐飲!
豬排都好厚
仲夾住蛋黎炸
非常好味!
份量都好多!所以好飽

海鮮野菜天婦羅定食($168)
天婦羅都好多!
有2隻蝦2隻帶子2件南瓜1件茄子

雖然價錢相對貴,
但份量十足
加上顏值ok

有時試下都okk
2023-11-21 1829 瀏覽
今日朋友話帶我嚟觀塘食呢間 日作食堂 佢話觀塘開咗呢間環境好靚又有特色嘅日本校園餐廳 要試吓😇 一入到去就見到呢個 就會諗起細個睇小丸子努力跳鞍馬嘅片段😌 入面坐嘅環境都好有日本校園班房嘅感覺😇 坐低就掃咗QR code 睇吓有咩食~ 餐牌圖文並茂 好多嘢食都好吸引😋 揀咗一陣就自助落單啦~ 好快揀咗嘅餐飲就嚟到~ 日式熱茶 茶味夠香 食魚生+天氣涼涼哋飲啱啱好😌 富士川町產柚子汽水 好清新嘅柚子味 酸酸甜甜好味😋 和風厚切吉列豚肉眼扒定食 $168呢個定食套餐好豐富😍 先講配菜 有牛蒡絲清清地 同埋雞蛋薯仔沙律 薯仔味道啱啱好 仲有啲大大舊可以咬下 讚👍🏻麵豉湯熱辣辣 飲落去好舒服 入面竟然仲有蜆 好足料呀🤩白飯用咗珍珠米 上面加咗飯素 好食😋跟住到主角係厚切吉列豚肉眼扒🤩 一上枱真係熱辣辣 夾起一嚿肉仲出緊煙🤓 表面炸得脆脆 食落仲有肉汁 加埋佢配嘅醬汁 好食😋 四色丼 $158呢個刺身丼即叫即切好新鮮🤩 入邊有四款刺身 有三文魚、北海道帶子、赤蝦同埋劍魚 全部刺身都係大大件又厚身 再加埋壽司飯 好完美😍另外配菜都係有蛋薯仔沙律、牛蒡絲 同埋麵豉湯😉 跟餐仲叫咗兩樣甜品🍮 因為

一入到去就見到呢個 就會諗起細個睇小丸子努力跳鞍馬嘅片段😌
入面坐嘅環境都好有日本校園班房嘅感覺😇

好快揀咗嘅餐飲就嚟到~

日式熱茶

呢個定食套餐好豐富😍
麵豉湯熱辣辣 飲落去好舒服 入面竟然仲有蜆 好足料呀🤩
白飯用咗珍珠米 上面加咗飯素 好食😋

四色丼 $158
另外配菜都係有蛋薯仔沙律、牛蒡絲 同埋麵豉湯😉
四色丼

跟餐仲叫咗兩樣甜品🍮 因為為食再另外加咗一件🫢 全部都好靚 好適合打卡😍

朱古力蛋糕
香滑朱古力味 海綿蛋糕保持濕潤 又唔會過甜 不錯~

焦糖雞蛋布甸
滑嘟嘟嘅焦糖雞蛋布甸 加埋甜甜嘅焦糖 冇得輸😇

蘋果肉桂蛋卷
好清新嘅蘋果味 蛋卷唔會乾晒 加埋啲cream同埋少少肉桂味 好夾😌
蘋果肉桂卷蛋

整體嚟講 呢間 日作食堂 環境舒適 店員服務態度好 食物精緻 無論環境同埋食物都好適合打卡 好有日本校園嘅感覺 一定會再嚟試其他定食😉
四色丼
蘋果肉桂卷蛋
2023-11-21 31 瀏覽
觀塘多人多車,鴻圖道幾時都咁繁忙,要搵到一間少人嘅觀塘地舖餐廳好難,要搵到一間寧靜舒適嘅觀塘地舖餐廳就難上加難。今日去觀塘做野經過呢間餐廳,已經比門面裝潢吸引住,好似去左日本咁,就咁就吸引左我同朋友入去食野。 入到室內,風格就轉至日式校園課堂,木櫃放左好多日本嘅懷舊物品,好有特色。環境闊落,座位好大,燈光柔和,好有氣氛!我同朋友都叫左同一個日式比目魚西京燒套餐,套餐包兩款日本漬物和麵豉湯。主食比目魚口味較淡,但味道新鮮,魚質鮮嫩。麵豉湯內有蜆、腐皮及海帶,帶出鮮味,比一般日本餐廳更顯細心。我地仲叫左唔少串燒小食。串燒即叫即燒,擺碟漂亮,材料都好新鮮。最有驚喜既係醬燒雞免治肉丸串,坊間大多都係以雞免治肉棒形式,而家用肉丸方式更方便入口,每粒肉丸都有甜甜醬汁包住,再點上生雞蛋,係我最愛既串燒。另外我地仲叫了酥炸吉列廣島蠔,炸得好香脆,蠔又唔會過熟。以呢個價錢,可以食到比同等日本餐廳好的食物,加上環境裝修有氣氛,值得下次再來。

另外我地仲叫了酥炸吉列廣島蠔,炸得好香脆,蠔又唔會過熟。

2023-11-19 29 瀏覽
依間舖頭嘅位置係喺啲工廠大廈附近佢嘅門面唔起眼,入到去裏面覺得好似日本校園嘅場景打卡真係一流佢個座位又好舒服依間舖頭係以日本料理為主打嘅餐廳和風厚切吉列豚肉眼扒定食哇!個吉列豬扒真係好厚!又好大塊超鬆脆,d粉唔厚,做得好好!食好多件都唔會厭佢係有一層薄薄的肥脂,所以口感好正咬落係啖啖肉!旁邊仲有沙律,食完感覺好清新!焦糖雞蛋布甸焦糖味好出布丁又超滑同埋有少少酒味,夾得好好原味乳酸特飲&富士川町產柚子汽水以為都中伏,但原來超ok!!!!好味溫泉玉子伴燒M5和牛前胸肉丼佢嘅溫泉玉子個口感超綿密M5和牛前胸肉,鮮嫩多汁!再加埋椰菜絲,菇,洋蔥絲夾埋一齊,好夾!醬燒牛舌芯燒得好juicy ! 餐廳走和式Cafe嘢食種類都幾多環境又闊落好舒服係一個聚腳嘅好地方會想再黎
依間舖頭嘅位置係喺啲工廠大廈附近
佢嘅門面唔起眼,
入到去裏面覺得好似日本校園嘅場景

打卡真係一流
佢個座位又好舒服
依間舖頭係以日本料理為主打嘅餐廳

哇!個吉列豬扒真係好厚!又好大塊
超鬆脆,d粉唔厚,做得好好!
食好多件都唔會厭
佢係有一層薄薄的肥脂,所以口感好正
咬落係啖啖肉!
旁邊仲有沙律,食完感覺好清新!

焦糖雞蛋布甸
焦糖味好出
布丁又超滑
同埋有少少酒味,夾得好好

原味乳酸特飲&富士川町產柚子汽水
以為都中伏,但原來超ok!!!!好味

溫泉玉子伴燒M5和牛前胸肉丼
佢嘅溫泉玉子個口感超綿密

醬燒牛舌芯
燒得好juicy !

餐廳走和式Cafe
嘢食種類都幾多
環境又闊落
好舒服
係一個聚腳嘅好地方
會想再黎
2023-11-07
夜晚喺觀塘唔知食咩好,行過見到有間好文青嘅食堂🤔。原先覺得價錢都幾進取,但食過先知食物水準超高😍!尤其係定食材料豐富,一啲都唔馬虎,前菜薯蓉有粒粒薯仔,食落口感一流 ,而麵豉湯更有蜆肉加上蘿蔔紫菜,鮮甜又開胃😆。-💛西京燒比目魚定食 $168比目魚表面煎至金黃香脆,魚肉鮮嫩可口,魚嘅肉汁亦都完全鎖住喺魚柳入面😋,偏甜嘅西京燒料更令整塊魚柳嘅好食程度double up😍。-💛和風厚切吉列豚肉眼扒定食 $168唔同一般嘅炸豬扒,依度嘅吉列豬扒可以話係味覺上嘅享受🥰。豬扒表面係酥脆嘅炸粉,肉質脂肪分佈得啱啱好,而厚切亦絕對唔係得個講字😎,加埋燒烤醬,只可以話係一試難忘,好想再去食😍😍。-💛芝士年糕 (2件) $40望住依個金黃色嘅外表就知道‼️芝士年糕唔會令人失望🤩。芝士年糕外脆內軟,加埋香氣四溢嘅芝士,認真覺得食多幾粒,我都OK😘。-💛朱古力蛋糕 $35食完正餐點可以唔食甜品😳?呢塊朱古力蛋糕朱古力味香濃,奶油唔會過多,食落超級滿足,而且一啲都唔唔滯🤤。-

💛西京燒比目魚定食 $168

💛和風厚切吉列豚肉眼扒定食 $168
芝士年糕 (2件)
💛芝士年糕 (2件) $40
💛朱古力蛋糕 $35

2023-11-10
和風厚切吉列豚肉眼扒定食
芝士年糕 (2件)
  • 芝士年糕
  • 芝士年糕(2件)
冇諗過觀塘工廈密集嘅地方會有一間空間咁廣闊嘅Cafe,以日式懷舊校園風格作為賣點,感覺好chill,有時坐下坐下就會忽略咗時間流逝🤣⭐️日作極上丼 $218刺身丼飯材料非常豐富,有中拖羅、油甘魚、赤蝦、北海道帶子、吞拿魚蓉同三文魚籽,赤蝦非常巨型,鮮甜味美!⭐️溫泉玉子伴燒M5和牛前胸肉丼飯 $238牛肉驟眼看比雜菜絲遮蓋,不過其實燒到五成熟,啱啱好,而且牛肉味濃郁!套餐已經包括漬物同沙律、麵豉湯!

⭐️日作極上丼 $218

⭐️溫泉玉子伴燒M5和牛前胸肉丼飯 $238
  • 溫泉玉子伴燒M5和牛前胸肉丼
  • 日作極上丼
平時行過完全唔會發覺原來呢度係一間餐廳雖然係開源道正街不過經過嘅時候會以為佢係一埲牆🤣原來一推門入去完全兩碼子嘅事😍入到去簡直就係好似去咗小丸子嘅班房咁樣佢有舒服嘅梳化座位亦都有課室木枱木凳🪑梳化雖然係好坐但係我哋總掛念從前揀咗書枱座位👩🏽‍🎓真係好懷念十幾年前坐喺課室嘅日子就好似噚日一樣諗起同啲同學一到小息就圍埋一齊傾偈🗣️🗣️雖然得個10分鐘但係都好開心🙂好啦講返間餐廳嘅環境先裏面有好多懷舊嘅收藏品尤其可樂迷一定會好興奮仲有個小丸子同丸美同學成日練習嘅跳馬我哋觀察到真係好多人收工自己一個人嚟👩🏽‍🏫靜靜地食飯寫下野好舒服好平靜同埋啲嘢食真係好好食作為辛勞一整天後去舒展身心嘅地方真係不二之選🙃我哋兩個人叫咗signature的日作極上丼🍱份量都好大share都夠食刺身新鮮甜美極滿足🤤試咗佢個丼飯嘅刺身好新鮮所以再叫多個中拖羅三切甘香肥美好唔捨得呑落肚🫠串燒雞肝同埋牛舌都係燒得Juicy火喉適當自家製焦糖雞蛋布丁焦糖味好出個布丁超級滑有少少酒味中和蛋同車厘子的甜漏真係好出色💕本身諗住為咗打卡所以叫咗七彩汽水諗住影相靚啲🍹🍸叫咗信州產蘋果汽水🍎同長野縣產蜜桃汽水🍑點知兩杯嘢都唔係得個樣😍本身
平時行過完全唔會發覺原來呢度係一間餐廳
叫咗信州產蘋果汽水🍎同長野縣產蜜桃汽水🍑
點知兩杯嘢都唔係得個樣😍
本身唔鍾意飲汽水嘅我都覺得好好飲
唔會太甜而且果汁味好香濃配埋個刺身飯係最佳拍檔🥰
呢個價錢嚟講我覺得無論環境同埋食物質素都絕對對得住良心🉐🉐🉐

2023-11-06
5 分鐘 (堂食)
  • 信州產蘋果汽水
  • 自家製焦糖雞蛋布丁
2023-11-07 64 瀏覽
「日作食堂」係一間以日本料理為主打嘅餐廳,環境溫馨舒適,彷彿置身於日本的小街小巷。佢嘅菜單有好多正宗的日本定食和丼飯,味道鮮美,讓人彷彿置身於日本的美食世界。餐廳裝潢簡潔,帶有日式風格🇯🇵🌟😊咖喱安格斯牛肉旋風蛋飯定食,咖喱濃郁香辣,牛肉軟嫩多汁,配上旋風蛋和飯,口感豐富,味道香濃。溫泉玉子伴燒M5和牛前胸肉丼係一道美味的日本丼飯,溫泉玉子蛋煮得剛剛好,搭配上嫩滑的M5和牛前胸肉、椰菜絲、靈芝菇和洋蔥絲,味道鮮美,令人回味無窮。🍛🍳🥩🍚🌟😋「日作食堂」係一間讓人滿足的日本餐廳!正宗的日本料理,味道鮮美而且口感豐富,絕對值得一試!🇯🇵🌟😊

收工係觀塘食,去左工廈食日本野😆餐廳以木系裝修,放置左唔少復古裝飾,幾有特色😌🌟 西京燒比目魚定食 $168西京燒比目魚溜甘甜,魚肉幾乎入口即溶,係魚肉上加入檸檬汁調味,魚嘅鮮味更突出😝定食配有兩杯伴菜,係茄子漬物同牛蒡絲,兩碟味道都好食。麵豉湯仲有蜆肉😍🌟 四色丼 $158呢款魚生飯性價比高,有4款魚生,赤蝦、三文魚、北海道帶子、劍魚,魚生好新鮮,色澤靚,帶子超鮮甜好味😆 三文魚腩口感軟綿清甜。🌟 明太子蔥花玉子燒 $68玉子燒除左有香濃蛋味,仲加入明太子、蔥花,令玉子燒味道更有層次🤤🌟巨峰提子卷蛋跟餐加配$30有甜品😍卷蛋有濃濃嘅巨峰提子味😬口感鬆軟好味🌟蘋果肉桂卷蛋蘋果肉桂味好突出,比較少有嘅卷蛋口味,鐘意肉桂嘅唔好錯過🤩
收工係觀塘食,去左工廈食日本野😆
餐廳以木系裝修,放置左唔少復古裝飾,幾有特色😌

🌟 西京燒比目魚定食 $168

🌟 四色丼 $158

🌟 明太子蔥花玉子燒 $68

🌟巨峰提子卷蛋
跟餐加配$30有甜品😍卷蛋有濃濃嘅巨峰提子味😬口感鬆軟好味

🌟蘋果肉桂卷蛋
蘋果肉桂味好突出,比較少有嘅卷蛋口味,鐘意肉桂嘅唔好錯過🤩
2023-11-03 117 瀏覽
小朋友測完驗啦,即刻約朋友食晚餐。朋友係觀塘返工,佢介紹呢間餐廳。一入餐廳,感覺好舒服,比較開陽,檯與檯之間唔會好擠迫,係日本風格,中間仲有一個讀書時好怕嘅跳馬,好耐冇見過啦😅我哋叫咗兩個定食,一個和風厚切吉列北海道豚肉眼扒定食,一個溫泉玉子半燒M5和牛前胸丼。吉列豚肉好鬆脆,入邊仲係好Juicy,炸粉唔會太厚,做得好好。另外仲有沙律同帶子裙邊做前菜,感覺清新,我就食完豬扒,再食椰菜絲,感覺冇咁漏。朋友食和牛,都好腍滑,用京蔥炒香,好正。其實最想偷食佢隻雞蛋,半生熟溫泉蛋,真係想一啖食咗佢。食完仲可以坐多一陣傾吓偈,餐廳比較寬敞,所以職員都冇趕我地走。喺一個消閑,同朋友傾偈嘅好地方。😋Yummy Yummy: 9/10😋

😋Yummy Yummy: 9/10😋