2021-06-28 257 瀏覽
其實我都幾喜歡食素,就諗起黃大仙日常素食,曾經來過食,記得價錢都好平民化,食物種類都幾多款呢!又鄰近地鐵真係幾方便嘅,坐下原來價錢有所改變,不過都唔算貴,黃大仙區我覺得差不多。食物擺放位置同年半來過幾乎是一樣。沙律吧~沙律菜,粟米, 紅腰豆三角豆,青紅椒,菠蘿,涼拌青瓜,水果,壽司等等。 今次多咗楊枝甘露呀!整番杯先,楊枝甘露 原來好多西米㗎,色素都比較濃,味道都幾好,本人覺得可以淡些比較好啲。飲品有蘋果汁同烏梅,我就揀咗蘋果汁清清小小甜。湯有兩款~ 碗仔翅即係五寶素羹必試呢同紅蘿蔔蓮藕湯,我兩款都有試小小,味道唔錯清清淡淡。仲有海帶綠豆沙添,不過個芡汁比較濃, 如果唔落芡汁應該味道更佳。熱食都有成廿款~菠蘿咕嚕肉,羅漢齋,茄子,豆腐,四季豆,四川回鍋肉,鹵水豆腐,炒雜菌,大豆芽 ,炒飯炒麵等等。嘩,真係好多種呀,每樣少少個肚已經感覺好飽了。當然仲有炸嘢啦,春捲,炸蟹柳,炸素鵝,鮮竹卷,xo醬蘿蔔糕味道唔錯,仲有當要試嘅炸芋頭,仲有糙米糕呀,我真係好鍾食糙米糕兩款都有試,入口少少甜煙煙韌韌。最後食返個甜品,紅豆椰汁糕同桂花杞子糕 兩件啱啱好。食物雖然無乜驚喜,不過都覺得係保持水準,不太

食物擺放位置同年半來過幾乎是一樣。

沙律吧~

湯有兩款~

熱食都有成廿款~

最後食返個甜品,紅豆椰汁糕同桂花杞子糕 兩件啱啱好。

食物雖然無乜驚喜,不過都覺得係保持水準,不太肥膩對食素者就最好。

2021-06-26 218 瀏覽
今天是十五齋期,剛適逢放大假中,於是想和老公悠閒地吃個素食buffet,在Openrice 找到日常素食,就一於試試啦!我們大約六時到達,店員有禮地帶我們入座。坐下後,我便急不及待地出去行了個圈,已經垂涎三尺,發現食物不但款式多,而且非常新鮮。食物區非常整潔沙律及前菜區非常豐富,更有很多特色小食,味道亦很地道;沙律食材新鮮,全部都很適合夏天食用飲品真材實料,又好夠凍,簡直透心涼小食好多選擇,最like 煎蘿蔔糕,很有口感熱食都好有水準,素生炒骨像真度很高,素肉很有肉質感喜歡吃瓜菜類的朋友一定like,廚師炒得鑊氣足,調味得宜這裡也有素卷物食,賣相不錯五寶素羮最值得推薦,must try,食物足料健康,味道清淡,好有口感素薑醋好入味,食後有點暖意,令人有補身的感覺香芋糕好正甜品吃了桂花糕、椰汁糕及西米露,糕點彈牙,西米露不甜,最適合注意健康人士這個是齋期價錢,確是超值之選
食物區非常整潔
飲品真材實料,又好夠凍,簡直透心涼
小食好多選擇,最like 煎蘿蔔糕,很有口感
熱食都好有水準,素生炒骨像真度很高,素肉很有肉質感
喜歡吃瓜菜類的朋友一定like,廚師炒得鑊氣足,調味得宜
這裡也有素卷物食,賣相不錯
素薑醋好入味,食後有點暖意,令人有補身的感覺
香芋糕好正
這個是齋期價錢,確是超值之選
2021-06-24
2021-06-24 180 瀏覽
成日食肉,係時候清下腸胃,難得搵到素食自助餐,價錢好合理,又多款式,有晒前菜、煮食、飯麵、糖水、飲品!前菜有沙律bar, 可以自己選唔同素菜,有青瓜、粟米、菠蘿等,亦可以揀已經製作好嘅蘋果沙律。傳統酸齋好入味,味道啱啱好,好開胃!炸物方面,我就推介素菜什錦腐皮卷,個皮夠脆,新鮮熱辣,炸得好香口,入面包有各款素菜,如木耳紅蘿蔔等,好有咬口。今次我就主攻熱食,菠蘿咕嚕肉,做得十分神似,酸酸甜甜,個咕嚕肉咬落去嘅口感同真嘅肉好相似,十分有層次,而且個皮脆脆地,又唔會太厚粉!另外茄子炆豆腐, 好惹味,個醬汁做得啱啱好,唔會太稠,送飯一流!呢度就算係炒椰菜都炒得好入味,完全唔會覺得好寡,不知不覺就食多咗好多菜!
2021-06-22 267 瀏覽
無意中發現黃大仙商場有「素食自助餐」所以同友人試吓晚市,新嘗試!餐廳半開放式,環境清潔企理主要係食中式素食本人係喜歡食肉既,抱住試下新餐廳的心態意外地,對素食改觀,原來素食都可以好好食!所有菜式的賣相同出面大排檔一樣!而且有甜點、糖水和沙律,款式包羅萬有!飲品亦都係任飲!如果大家想清清地食中式齋菜,這是好選擇!主要想推介有:1. 菠蘿咕嚕肉賣相同真正的咕嚕肉一樣甜甜酸酸好開胃 咕嚕肉係用油條,口感好似真的咕嚕肉2. 香煎腐皮卷餡料豐富,而且煎得香口,椰菜木耳好夾!3. 茄子炆豆腐茄子豆腐好入味,餸飯一流!4. 煎炸物整體都好好食,有大概十款左右推介春卷,咖喱角,蘿蔔糕,外表金黃,好香口!放題價錢CP值高,晚餐好抵食!
無意中發現黃大仙商場有「素食自助餐
所以同友人試吓晚市,新嘗試!

餐廳半開放式,環境清潔企理
主要係食中式素食

本人係喜歡食肉既,抱住試下新餐廳的心態
意外地,對素食改觀,原來素食都可以好好食!

所有菜式的賣相同出面大排檔一樣!
而且有甜點、糖水和沙律,款式包羅萬有!
飲品亦都係任飲!

如果大家想清清地食中式齋菜,這是好選擇!

主要想推介有:

1. 菠蘿咕嚕肉
賣相同真正的咕嚕肉一樣
甜甜酸酸好開胃
咕嚕肉係用油條,口感好似真的咕嚕肉

2. 香煎腐皮卷
餡料豐富,而且煎得香口,椰菜木耳好夾!

3. 茄子炆豆腐
茄子豆腐好入味,餸飯一流!

4. 煎炸物
整體都好好食,有大概十款左右
推介春卷,咖喱角,蘿蔔糕,外表金黃,好香口!

放題價錢CP值高,晚餐好抵食!
2021-06-20 429 瀏覽
約了吃素的朋友 便找了間素食放題朋友樂了 晚市放題才118價錢平宜食物選擇多 性價比極高餐廳是半開放式 坐位挺舒服沙律 炸物 蒸類糕點 素湯 熱盤 到甜品自家製飲品都有煎炸物整體來說很不錯 有大概十款左右春卷 咖喱角 芋頭魚 蘿蔔糕 等等腐皮卷印象特別深刻 很香但唔會好油膩叉燒 同真叉燒好似 真係好似 因為有燶邊 有個種焦香味素羹齋湯 五寶素羹都唔錯 材料足 熱盤類都有十幾款羅漢齋 蓮藕豬手 金針雲耳素雞 炒三絲 等等咕嚕肉像真度也極高皮脆 甜甜酸酸開胃主食有田園炒飯 豉油王炒麵 炒飯乾身 炒麵唔油飲品有 羅漢果茶 普洱茶 自製烏梅汁烏梅汁唔會好甜 GOOD自己砌咗個西瓜楊枝甘露做甜品豆腐雪糕都值得試 味道清甜豆味香覺得最好是食物選擇多之餘 味道都係多元化 唔會話好重複
約了吃素的朋友 便找了間素食放題
味道都係多元化 唔會話好重複
2021-06-08
豆腐雪糕
2021-06-20 657 瀏覽
這陣子吃得太多肉了,想試試吃素,今次來到黃大仙中心北館的這間日常素食,是食自助餐的,晚上每位只是$118不用加一,相當便宜那食物的地方雖然不大,但很寬敞,食物擺放得很整潔這裏有飲品任飲,當晚有果汁先生的橙汁和自製的烏梅汁,自助餐飲這些酸酸甜甜的飲品,零舍開胃有個材料豐富的沙律吧,最意想不到竟然是有鷹嘴豆,沙律菜都很新鮮,可以做個開胃前菜自製了一盤沙律,若不想自己動手,這裏還有雜果薯仔沙律,夏日炎炎的天氣,吃涼透心的沙律別有一番風味吃完沙律,還有一大堆的炸物小食,最好吃的有一個素叉燒,像真度很高,食落去有肉的質感除咗這個叉燒,還有芋頭魚和椒鹽茄子,芋頭很軟綿綿,茄子煮得惹味,腐皮卷都煮得外脆內軟,麻婆豆腐絕對有酒樓的水準這裏款式還不小,旁邊有韓式飯卷,雖然只得一款,但點上芥辣都很有韓式風味已經吃到半飽,接下來還有熱食,熱食的選擇都有10幾款,有像真度超高的蓮藕豬手,和酸酸甜甜的菠蘿咕嚕肉,這兩道菜我一吃再吃雖然每到熱食都只是素菜,但烹調得很有水準,調味都很恰當,吃下去不會感覺自己像在吃素一樣吃完一大堆食物,這裏還有甜品,今天有清甜的桂花糕和充滿椰子香味的椰汁紅豆糕以這個價錢,可以在這裏任

那食物的地方雖然不大,但很寬敞,食物擺放得很整潔

以這個價錢,可以在這裏任食90分鐘,已經很心滿意足
2021-06-17 193 瀏覽
上次與父母吃晚飯還不錯,媽媽想再試下午茶,趁有空便一起去吃。下午茶時段2:00-4:30,我們2:54入坐,熱盤食物已經所剩無幾,等了15分鐘仍無動靜,忍不住和職員說食物盤很多是空的,會否加再食物?回覆是3:30後不會加食物,因為員工要準備晚市及4點他們要食飯。我說我們未到3點入坐已有很多空盤,但一直沒有加過食物。現在才是3:15,若不會出新的食物,為什麼入坐前不跟我們說一聲,讓我們知道。5分鐘後職員過來,以為有所交代。誰知是說快要收拾餸菜的食物盤,要取食物快去拿回枱吃。3:48外面剩下的食物都被收起來,空空的。之後便在食物盤放了些新的食物,差不多4點員工便食飯。食物盤上新的食物應該是準備晚市的自助餐,食物這麼早被放在食物盤上一直焗住到晚上,怪不得上次吃晚飯時,蓮藕豬手及中湯都有點酸酸的。希望餐廳可以注意,若是老人家這樣吃了不太好。

希望餐廳可以注意,若是老人家這樣吃了不太好。

2021-06-16 153 瀏覽
「日常素食」名字改得真好!這素菜餐廳所提供的都是日常的素材菜式,並不花巧!冷盤方面,有酸菜、陳醋黑木耳、紅腰豆、沙律菜等的選擇,飯前吃後包你胃口大增!主菜除了有炒飯炒面、炸物、傳統蘿漢齋、四季豆、椰香芋頭南瓜、大豆芽炒豆波、四川回窩素肉等,亦有粥飯的供應。小妹最愛是炒蘿蔔糕,軟硬適中,第一口咬下去已愛上了!感覺就像在台灣清境農場吃到的風味蘿蔔糕一樣,太好吃了!另一個讓我一試難忘的是蜜汁素叉燒,香口之餘質感味道都好。讚!吃完主菜可以再飲湯和糖水,小妹就選了杂粮糕。這個都是很推介的!單是那紫色已相當吸精吧!最後吃罷桂花糕和椰汁糕,滿足的一餐!😃👍

2021-06-16 137 瀏覽
心血來潮想吃素食,知道黃大仙中心有間日常素食,是每位計任食的,見OpenRice 咁多好評,決定去吃!素食餐廳採用全自助模式,自己取餐具,自己取食物,吃完自己清理。素食選擇也很多,有炸物類,壽司類,刺身類,湯類,沙律類,甜品類,熱盤類,應有盡有,全是素食!!吃齋不得不吃炸芋頭魚!除了鬆化的芋頭外,還喜歡沾上甜酸汁食用,必食。蒟蒻麵超q彈,凍冰冰,我認為是最好味的冷盤之一。它是個極低熱量,有飽足感的減肥聖品,吃多都不怕!哈。素咕嚕肉也必吃,超似咕嚕肉,酸酸甜甜的,口感外脆內有彈牙感。素羹也很好飲,啖啖豆皮絲,很足料了,我一口氣飲了兩碗。總括而言,百多元食到這麼豐富的素食晚餐,值回票價,下次一定要再來。

素羹也很好飲,啖啖豆皮絲,很足料了,我一口氣飲了兩碗。

2021-06-13 107 瀏覽
晚餐食好「西」,不如放題吧!吃好「西」不一定大魚大肉,素食放題,吃得健康更加是潮流趨勢,我也對自己腸胃健康好一點吧! 素食店,緊有一間係左近,這間晚餐成人$118一位, 熱盤,炸物,沙律吧,甜品糖水,一應俱全,數十款食物任君選擇,賣相也很吸引精緻。我與家人6點準時入座,廚房師傅剛好端上一盆盆新鮮又熱辣辣的素食材料,時間剛剛好。 熱盤的菠蘿咕嚕肉,茄子豆腐,椰汁芋頭南瓜味道十分出色。菠蘿咕嚕肉的咕嚕肉用了油炸鬼代替,脆脆的口感和吸收了酸甜的咕嚕肉汁,還有新鮮爽甜菠蘿粒和三色椒,作為頭盤醒醒胃確實不錯。椰汁芋頭南瓜不論是芋頭還是南瓜口感軟綿綿,南瓜絲絲的纖維在口腔內漸漸被融化,加上香綿的椰汁,佐飯一流。炸物方面,大部份都是水準之作,炸芋頭魚,炸豆腐粒,還有個人認為味道最好又惹味的煎蘿白糕,蘿白糕煎得香脆可口,惹味的醬料配上椰菜絲和紅蘿白絲一齊炒,入味有爽脆,我不禁吃完又吃。飲品驚喜地看見有楊枝甘露,因為罕見素食餐館提供楊枝甘露飲品,不禁會心微笑而且飲品很足料,滿滿又大大粒的西米,還有芒果粒,而且連飲品也少甜為主,確實健康。 大戰3,4個回合,已經飽得吃不下了,滿足地以甜品糖水收尾,熱辣辣的

煎炒蘿白榚

楊枝甘露

大戰3,4個回合,已經飽得吃不下了,滿足地以甜品糖水收尾,熱辣辣的薑汁千層糕和黑糖紅棗糕,口感彈牙,姜味和黑糖味十分突出,紅豆沙也是少甜為主,吃完一點罪惡感也沒有。
2021-06-09
煎炒蘿白榚
2021-06-12 188 瀏覽
成日都想真真正正食一餐全素,但都係成唔到事😂不過今日機會嚟啦✌️來到黃大仙北館2樓的日常素食😋呢間店舖都幾大幾多野食✌️晚市$118全埸任飲任食90分鐘,(免收加一服務費)原來都有好多人來幫襯的,都有7成的食客.首先行個圈,每樣食物拎少少返位試吓先✌️义燒~呢個好似,皮脆脆哋有少少黑椒味😋炸蠔~外脆內彈牙芋頭魚~芋頭好粉紅香生炒骨~皮脆肉多汁,好似沙律🥗~款式都好多,又有好多酸蘿蔔、青瓜和生果.最後仲有湯、糖水和生果😋😋
义燒~呢個好似,皮脆脆哋有少少黑椒味😋
炸蠔~外脆內彈牙
芋頭魚~芋頭好粉紅香
生炒骨~皮脆肉多汁,好似
2021-06-11
2021-06-10 104 瀏覽
成年冇黎喇,水準都保持到,今日仲見到新野,有壽司同刺身,幾得意😆😆平日晚飯時間,都幾乎滿座,睇黎幾受街坊歡迎👍🏼除咗自助晚餐之外,我見有啲人嗌套餐,感覺都幾抵嘅,因為食唔晒仲可以打包添~不過我都係鍾意自助餐多啲,貪心仔😛冷盤方面,除咗沙律之外,淨係醃製涼菜都有好幾款。一坐低事不宜遲即刻飲碗湯,幸福。今日依碗係牛蒡湯,清清地,唔錯唔錯。端午節將近,竟然有糭食!試咗一舊仔鹼水糭,軟綿綿,甜甜地,都幾好味😌😌一定要推介嘅係佢哋嘅XO醬炒蘿蔔糕,超級惹味! 辣辣地,蘿蔔糕表面煎到有少少脆,好正呀🔥🔥🔥加埋啲椰菜絲同埋甘筍,口感冇得頂! 我食咗一碗😆😆😆另外我幾鍾意佢個茄子,叉燒,同埋咕嚕肉。咕嚕肉有時係油炸鬼,有時係猴頭菇,留意吓店員/廚師出嚟補給,咁就唔會錯過啦😁😁
成年冇黎喇,水準都保持到,今日仲見到新野,有壽司刺身,幾得意😆😆

平日晚飯時間,都幾乎滿座,睇黎幾受街坊歡迎👍🏼
不過我都係鍾意自助餐多啲,貪心仔😛

冷盤方面,除咗沙律之外,淨係醃製涼菜都有好幾款。

端午節將近,竟然有糭食!
試咗一舊仔鹼水糭,軟綿綿,甜甜地,都幾好味😌😌

2021-05-17 482 瀏覽
路過黃大仙祠順路拜拜,再祭五臟廟。見後日係佛誕日就清心一吓食齋。依間食過兩次都0k,選擇多,最愛佢啲炸物。價錢不算貴,$88免加一位75分鐘自助餐,長者少童有優惠,亦有套餐。不過每次都選自助餐所以冇留意套餐咩選擇咩價錢。本來想食佢嘅雪糕,但見要自己"筆",感覺疫情下不太衞生所以放棄。
路過黃大仙祠順路拜拜,再祭五臟廟。
見後日係佛誕日就清心一吓食齋。
難得星期五~梗係要約朋友食飯啦😍咁啱我朋友係食齋,佢就提議左試吓呢間日常素食😆 -餐廳座位都算多🤣而且每個座位都好闊落,有好多卡位,坐得舒服👏🏻價錢合理,而餐廳都採用自助形式,食完之後將餐具放去餐具歸還處就可以走🤣🤣-餐廳限時90分鐘,絕對夠時間俾你食到飽哂🤣而且職員都好好人,夠鐘都唔會即刻趕你走☺️-食物嘅種類有好多,包括炸物、熱食、甜品、湯、沙律、生果等等🍊😊炸物係我最愛😍蛋散十分鬆脆,唔算太甜👏🏻椒鹽豆腐好惹味😋炸漿好薄😊芋頭魚係我至愛😆切得唔太舊,食完都唔怕會好快飽😊值得一讚嘅係佢嘅炸物有用熱燈照住😋所以都唔怕會凍左~-熱食🔥熱食選擇都有好多~當晚有12種😛最推介菠蘿咕嚕肉,食落去似係用油炸鬼當咕嚕肉,加上真係有菠蘿🍍成碟餸像真度💯💯如果驚唔飽,餐廳仲有豉油王炒麵、白飯同埋白粥提供👏🏻👏🏻-飲品總共有四種飲品😆我自己就試左凍烏梅汁同熱羅漢果茶~烏梅汁好似烏梅湯咁,酸酸甜甜,好開胃❤️而羅漢果茶感覺好潤喉😋-沙律生果吧❤️沙律吧有好多野食😋有前菜同生果😍佢地嘅醃製蔬菜好入味~最推介酸菜🤣酸得黎帶少少辣~生果有西瓜、菠蘿、密瓜,食完主食再食一碟生果就好完滿~

炸物係我最愛😍蛋散十分鬆脆,唔算太甜👏🏻
椒鹽豆腐好惹味😋炸漿好薄😊
芋頭魚係我至愛😆切得唔太舊,食完都唔怕會好快飽😊
值得一讚嘅係佢嘅炸物有用熱燈照住😋所以都唔怕會凍左~
熱食🔥

飲品
沙律生果吧❤️

2021-05-14
  • 菠蘿咕嚕肉
2021-05-04 505 瀏覽
平日飲食比較油膩,都想食得健康啲。黃大仙雖然比較少黎,但見到呢間日常素食推出放題選擇,就過黎食下,晚餐$118一位,價錢適中。雖然年長一輩幫襯多,但年輕人對素食有興趣都可以一試,其實素食都唔只簡單蔬菜既選擇。蓮藕湯頗清甜,除左湯都有唔少飲品選擇。炸物有春卷同茄子等,食落索索聲幾香脆。菠蘿咕嚕素肉食落口感ok,醬汁帶開胃感。主食都有炒飯炒麵等,味道還好,飽肚之選。甜點食個桂花糕,帶清甜香氣,除左糕點重食左好多水果添。

蓮藕湯頗清甜,除左湯都有唔少飲品選擇。

炸物有春卷同茄子等,食落索索聲幾香脆。

菠蘿咕嚕素肉食落口感ok,醬汁帶開胃感。

主食都有炒飯炒麵等,味道還好,飽肚之選。

甜點食個桂花糕,帶清甜香氣,除左糕點重食左好多水果添。