2017-11-09
今晚早收工,唔想去太遠食晚飯,於是就去左黃埔美食坊食個快的晚餐,早點回家休息。好有特色嘅早安越南小車一如既往擺喺然後做生招牌,今晚時間較早,餐廳裏位置頗多,非常舒適。今日身體疲乏,加上秋風吹起,又係需要補補身嘅時候,於是點左一份肉骨茶。仲記得以前係英國讀書是身體有咩唔舒服,睇醫生又唔方便,朋友總會將佢家鄉嘅肉骨茶包煮嚟俾我食,今日再食真係滿滿回憶浮在腦海。呢份肉骨茶嘅中藥味很濃,茶渣女亦都可以行睇到滿滿嘅杞子等中藥材,連排骨都非常 濃味,但肉就有點硬,估計煲左好耐。飲完之後成個身暖返晒,好舒服好開胃。椰王海鮮焗飯: 平時都係食開都係用椰青來焗,椰王焗制而成嘅真係第一次食,開頭仲驚椰王細細個份量會唔會唔夠飽,但係一食之下發現材料非常豐富,飯嘅份量亦都不錯。返底係炒底每一粒都炒到金黃色,非常有蛋香,配上濃濃嘅忌廉汁,每一口都係creamy and yummy.青口、蝦、帶子、魷魚等海鮮嘅新鮮程度亦有意外驚喜,非常鮮甜,爽口彈牙,而且每樣都打孖上,分量十足。很滿意。
椰王海鮮焗飯: 平時都係食開都係用椰青來焗,椰王焗制而成嘅真係第一次食,開頭仲驚椰王細細個份量會唔會唔夠飽,但係一食之下發現材料非常豐富,飯嘅份量亦都不錯。返底係炒底每一粒都炒到金黃色,非常有蛋香,配上濃濃嘅忌廉汁,每一口都係creamy and yummy. 青口、蝦、帶子、魷魚等海鮮嘅新鮮程度亦有意外驚喜,非常鮮甜,爽口彈牙,而且每樣都打孖上,分量十足。
很滿意。