2024-01-27 36 瀏覽
女人街除左多港式紀念品之外呢間旺記冰室有多款港式嘢食嘢飲背景插畫好得意,港式茶餐廳同貓!午餐最多人食就係滑蛋系列除左固定餐牌之外仲有唔同特餐港式咖喱都有添!唔知食叉燒定蛋好最好就揀雙拼🤤叉燒自家製唔會太肥但一啲都唔乾!蝦仁爽口,配埋甜豉油超好食呀👍🏻而且份量又多,滑蛋多汁😚-鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉大大碗,通粉煮得啱啱好,湯底都唔錯😙-加$5轉奶油豬,配滑蛋大大個,烘熱完又脆又有牛油香加埋煉奶一齊食好正🤤-飲品除左奶茶咖啡仲有檸檬水,好立克,杏仁霜,薑汁奶茶等等揀左朱古力同杏仁霜,甜度適中午餐呢個價錢份量,包埋嘢飲,抵食!👍🏻👍🏻
女人街除左多港式紀念品之外
呢間旺記冰室有多款港式嘢食嘢飲
背景插畫好得意,港式茶餐廳同貓!

午餐最多人食就係滑蛋系列

除左固定餐牌之外仲有唔同特餐
港式咖喱都有添!

唔知食叉燒定蛋好最好就揀雙拼🤤

叉燒自家製唔會太肥但一啲都唔乾!
蝦仁爽口,配埋甜豉油超好食呀👍🏻
而且份量又多,滑蛋多汁😚
鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉

大大碗,通粉煮得啱啱好,湯底都唔錯😙
加$5轉奶油豬,配滑蛋

大大個,烘熱完又脆又有牛油香

加埋煉奶一齊食好正🤤
飲品除左奶茶咖啡
仲有檸檬水,好立克,杏仁霜,薑汁奶茶等等
揀左朱古力同杏仁霜,甜度適中

午餐呢個價錢份量,包埋嘢飲,抵食!👍🏻👍🏻
旺角旺記冰室 有營之選一去到見到有豬潤🤩補血👍🏻飽肚去食晚餐 依然食得落✌🏻配通粉 清淡得嚟又滋味牛油多士同炒蛋都很高質蝦仁叉燒滑蛋係招牌菜去到點都叫返碟好多隻蝦,大隻又彈牙營養豐富👍🏻💁🏻‍♂️《蝦仁叉燒雙拼日本滑蛋飯》*使用日本雞蛋及4.3日本鮮奶配即磨咖啡或奶茶選了熱朱古力 - 晚3套餐價 HK$64💁🏻‍♀️《先薑汁豬膶鮮雞湯通粉》*配鮮牛油多士及炒蛋*湯底使用新鮮雞慢火製作配即磨咖啡或奶茶選了熱杏霜 - 晚4套餐價HK$58洗手間看到,覺得很貼心
旺角旺記冰室 有營之選

一去到見到有豬潤🤩補血👍🏻

飽肚去食晚餐 依然食得落✌🏻
配通粉 清淡得嚟又滋味
牛油多士同炒蛋都很高質

蝦仁叉燒滑蛋係招牌菜
去到點都叫返碟
好多隻蝦,大隻又彈牙
營養豐富👍🏻

*配鮮牛油多士及炒蛋
*湯底使用新鮮雞慢火製作
配即磨咖啡或奶茶
選了熱杏霜 - 晚4套餐價HK$58

洗手間看到,覺得很貼心
2024-01-19
  • 豬潤通粉
  • 蝦仁叉燒滑蛋飯
2024-01-25 19 瀏覽
旺記冰室地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖家樂坊轉左行入幾步口呢間旺記一眼睇晒唔係話好大 不過勝在夠整齊企理爽口蝦仁 日本滑蛋飯 配旺記秘製甜豉油外觀呈現出金黃色的滑蛋和鮮嫩的蝦仁特製的甜豉油醬汁則均勻地淋在飯上滑蛋口感柔軟順滑 具甜味和咸味蝦肉的確幾爽口 整體都大大隻凍鴛鴦 加大(+$3.00)加$3可以加大 呢個少見茶 奶 啡比例幾好👍🏻 唔會比咖啡嗰種酸味搶晒
奶油豬仔包餐 脆脆奶油煉奶豬仔包全日供應 無分時段

外觀呈現出金黃色的滑蛋和鮮嫩的蝦仁
特製的甜豉油醬汁則均勻地淋在飯上
滑蛋口感柔軟順滑 具甜味和咸味
蝦肉的確幾爽口 整體都大大隻

凍鴛鴦 加大(+$3.00)
加$3可以加大 呢個少見
茶 奶 啡比例幾好👍🏻 唔會比咖啡嗰種酸味搶晒
奶油豬仔包餐 脆脆奶油煉奶豬仔包
全日供應 無分時段
2024-01-25 11 瀏覽
係旺角行街,經過呢間好多人排隊既冰室,今日午餐就食佢。入面仲有好多貓貓既漫畫,十分可愛。午餐叫左個叉燒滑蛋飯,佢呢到仲有蝦仁滑蛋,重點係原來呢到可以叉燒同埋蝦仁雙拼,好岩一D兩款都想食既人。落單冇耐就已經上菜! 滑蛋真係好滑嫩,叉燒份量都好多。覺得呢到既甜醬油十分出色,撈飯食真係好夾,令我唔覺唔覺都食曬成個飯! 去親冰室,我都會叫茶走,茶味好濃。朋友就叫左鮑絲火腿絲湯通粉,炒滑蛋配多士。同樣好食,通粉唔會煮到淋曬! 滑蛋仲好香! 今次朋友試左少少特別野,叫左愛爾蘭咖啡。之後search番原來係雞尾酒,用左熱咖啡、愛爾蘭威士忌,佢飲落有少少微辣同微甜,幾有趣。估唔到冰室都有呢D!
2024-01-22 32 瀏覽
旺角食肆超多選擇,而冰室亦係好多人會選擇填肚既好地方,今次發現左一間不錯的冰室——旺記冰室,介紹比大家。超鍾意呢間有心思既冰室,裝潢好得意好多貓貓🐱,超靚好有新鮮感的冰室,食冰室都可以食得好開心😁晚餐選擇不多,但貴精不貴多,芫茜控既我,一定係選呢個特色芫茜鮮牛肉日本🇯🇵滑蛋飯,溝左芫茜既滑蛋真係好香,撈飯好開胃。食完主食點都想食個甜品,可以試下邪惡朱古力練奶一口西多士,大大份,慢慢嘆埋跟餐的咖啡☕️,真係perfect 啦😋
2024-01-05
5 分鐘 (堂食)
2024-01-20 29 瀏覽
特濃蕃茄湯午餐肉粒公仔麵$46 +$5特濃蕃茄湯底真係名附其實,食到蕃茄嘅酸酸甜甜味。個浠穊度令我覺得佢係由真嘅蕃茄打出嚟,佢唔似湯汁湯水咁樣流質。食麵條嘅時候都可以好自然咁樣每一條麵都佔有湯汁。厚切正方形午餐肉粒好得意,四面都煎到金黃色,咬落去好脆!鮮牛油多士隨餐附送鮮牛油多士,有烘底滑蛋隨餐附送4.3牛奶炒日本滑蛋。炒得好滑,流心嘅質地食落去好舒服。餐廳內部用咗可愛風嘅貓貓掛壁裝飾,見到餐廳都有用心設計。
特濃蕃茄湯午餐肉粒公仔麵$46 +$5

鮮牛油多士
隨餐附送鮮牛油多士,有烘底

滑蛋

餐廳內部用咗可愛風嘅貓貓掛壁裝飾,見到餐廳都有用心設計。
2024-01-17 41 瀏覽
「旺記冰室」喺旺角開分店啦🤩🤩餐廳主打滑蛋叉燒飯、滑蛋蝦仁飯、蕃茄通粉、奶油豬等港式料理,好受歡迎~~新店環境闊落,牆上掛有不少貓貓插畫🐈,坐得都幾舒服🤟🏻🤟🏻-🍅特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉 $54✨平時成日食滑蛋叉燒飯,今次就試試佢地的蕃茄通粉😍😍湯底由新鮮蕃茄煮成,質地濃稠,味道好鮮甜!!午餐肉粒厚切,炸過後十分香口!整體配搭得唔錯❤️❤️另外套餐跟鮮牛油多士🍞同4.3牛奶炒日本滑蛋🍳~我就加($5)將多士升級做奶油豬😋😋奶油豬烘得酥脆,面層有滿滿牛油同煉奶,超級邪惡!!飲品方面揀咗要咸檸七🍹,味道甜中帶咸,口感好清爽👍🏻👍🏻
「旺記冰室」喺旺角開分店啦🤩🤩
新店環境闊落,牆上掛有不少貓貓插畫🐈,坐得都幾舒服🤟🏻🤟🏻
🍅特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉 $54✨

平時成日食滑蛋叉燒飯,今次就試試佢地的蕃茄通粉😍😍
湯底由新鮮蕃茄煮成,質地濃稠,味道好鮮甜!!
午餐肉粒厚切,炸過後十分香口!整體配搭得唔錯❤️❤️

奶油豬烘得酥脆,面層有滿滿牛油同煉奶,超級邪惡!!

飲品方面揀咗要咸檸七🍹,味道甜中帶咸,口感好清爽👍🏻👍🏻
旺記冰室又開了一間新分店,今次開係旺角,係登打士街OK店旁邊,非常方便!旺角店的用餐空間非常闊落,燈光光猛,環境衛生,餐廳內掛左唔少的可愛貓貓牆畫。店員上菜速度非常快,趕時間食都完全無問題~🌟特濃蕃茄湯餐肉粒通粉整個餐會跟一份多士及4.3牛乳炒蛋,極濃的蕃茄湯底,加上炸過的餐肉粒,每粒都大大粒,好有滿足感。🌟自家制蝦仁叉燒日本滑蛋飯愈簡單既飯愈睇得出間餐廳系咪真材實料☺️旺記的蝦仁叉燒滑蛋飯非常出色。叉燒厚度同肥瘦適中,叉燒唔會柴,大大只的鮮甜蝦仁(無雪味)配上鋪滿整個飯的滑嫩牛乳滑蛋,再配合自家制的甜豉油令整個滑蛋飯更出色,口感豐富,完全停唔到口。旺記的叉燒滑蛋飯會令人掛住的❤️📌旺記冰室 (鴻輝大廈B座)地址: 旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號鋪

店員上菜速度非常快,趕時間食都完全無問題~

🌟特濃蕃茄湯餐肉粒通粉

🌟自家制蝦仁叉燒日本滑蛋飯

📌旺記冰室 (鴻輝大廈B座)
地址: 旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號鋪
2024-01-14 26 瀏覽
以往去開灣仔或者尖沙咀食旺記,最近行過旺角開左分店,咁又食吓餐廳有啲以貓同餐廳做主題既油畫,坐位都坐得闊落🥚日本滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯💰$64次次嚟親都必叫🤤一碟既份量真係好夠飽,叉燒就係瘦叉,無咁肥,蝦都夠爽口,甜豉油撈蛋再撈飯,口感好豐富🥢 鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉 💰$49叫依個餐係為左加💰$5可以有奶油脆豬🥯脆豬係厚實嗰種,配埋牛油同煉奶,食落啖啖都好滿足,通粉配埋鮑魚絲同火腿絲食又多啲層次同口感,成個份量夠曬滿足

餐廳有啲以貓同餐廳做主題既油畫,坐位都坐得闊落

🥚日本滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯💰$64

🥢 鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉 💰$49
2024-01-14 34 瀏覽
✨喜歡這家豬仔包很久了終於在旺角開分店了 下午茶超級多人都是本地人吃飯喝茶 店員也很貼心✨特濃番茄湯 午餐肉粒通粉配奶油大脆豬+4.3牛奶炒日本滑蛋 $59✨真的超喜歡這個番茄湯 番茄味太濃郁了🥹午餐肉大顆油香四溢每個通粉都吸滿了湯汁‼️✨最推薦這個奶油大脆豬 是我在香港吃過分量最大方的奶油和煉奶的分量不多不少 豬仔包烘得香香脆脆的 甜甜脆脆的口感特別好吃!!真的是外脆內軟!!✨鮮姜汁豬潤鮮雞湯通粉 配奶油大脆豬+4.3牛奶炒日本滑蛋 $60推薦這個豬潤通粉‼️‼️豬潤是鮮甜爽脆的 很粉嫩姜汁很暖胃‼️‼️
✨喜歡這家豬仔包很久了

午餐肉大顆油香四溢
每個通粉都吸滿了湯汁‼️

✨最推薦這個奶油大脆豬 是我在香港吃過分量最大方的
奶油和煉奶的分量不多不少 豬仔包烘得香香脆脆的
甜甜脆脆的口感特別好吃!!真的是外脆內軟!!

✨鮮姜汁豬潤鮮雞湯通粉
配奶油大脆豬+4.3牛奶炒日本滑蛋 $60
推薦這個豬潤通粉‼️‼️
豬潤是鮮甜爽脆的 很粉嫩
姜汁很暖胃‼️‼️
2024-01-11 26 瀏覽
呢間位於旺角既旺記冰室,同普通茶餐廳🍴一樣都係有滑蛋,多士,通粉等,但唯一唔同係主打滑蛋叉燒飯、滑蛋蝦仁飯😚餐廳更採用日本產雞蛋烹調😌 餐廳🍴掛滿好多貓貓🐱掛畫~非常可愛🥰 乾淨企理😝自家製叉燒日本滑蛋飯🐣🍚蛋同叉燒既份量都好多,舖滿成個飯,餐廳既蛋加咗牛乳黎炒,入口非常嫩滑,炒蛋食落好嫩滑😋 而自家製叉燒每嚿肥瘦均勻,食落唔會覺得好韌😊 蝦仁🍤食落好新鮮,且爽口彈牙,加埋自家製既甜豉油,真係成碟食哂😚味道更豐富~鮮牛肉番茄蛋花丁麵🍜🐮小妹覺得如果係蕃茄控就必定要試吓啦😌蕃茄湯底好juicy,兼且好濃,酸酸甜甜絕對食到停唔到口🤭鮮牛肉香口好食,口感好正,味道吾咸吾淡,丁麵唔會太淋有咬口👍🏻😊薑汁奶茶🧋第一口覺得好濃薑既辣味,薑汁十分濃厚,飲完好暖胃😘 茶底又夠香濃,仲帶點淡淡奶香😎熱檸茶🍋☕️冰室茶餐廳絕對不能錯過港味飲品🥤啦🥸茶底好濃,絕對係一杯好飲既熱檸茶😚呢間冰室食物款式選擇雖然唔多,但每款食物味道的確好味🤤絕對推薦既冰室!

自家製叉燒日本滑蛋飯🐣🍚

鮮牛肉番茄蛋花丁麵🍜🐮

薑汁奶茶🧋

熱檸茶🍋☕️

用餐優惠
試食活動
當年旺記冰室在灣仔開業不久,窩夫與蝦子餅多次光顧,印象很好,日前發現旺角女人街開了分店,決定進去吃晚飯。除了美食,吸引窩夫的還有店內掛的居港日籍女插畫師MangoNaoki畫作,那幅女人街上的旺記冰室很有代表性。畫作充滿香港情懷,窩夫最喜歡麵包舖那幅。晚市最具人氣的應該是叉燒滑蛋飯、蝦仁滑蛋飯或雙併滑蛋飯飯,連餐飲分別只是62元、63元和64元,十分抵食。蝦子餅點了蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯(少飯)(連餐飲$64),用日本雞蛋和4.3日本鮮奶炒的蛋特別香滑,蝦仁爽口彈牙,自家製叉燒不會太濃味,配自家製甜醬油後味道剛剛好。窩夫當晚不想吃飯,點了即煮鮮牛肉蕃茄蛋花丁麵(連餐飲$50),50元的晚餐在香港越來越難找了。標榜即煮,感覺特別熱,鮮牛肉份量很多,蕃茄湯酸酸甜甜很開胃。飲品方面,窩夫點了普通奶茶,水準不錯。蝦子餅加4元要鮮薑汁奶茶,跟普通奶茶看來沒有分別,但只要聞一聞便可以分辨,喝下去薑味亦很香濃。
畫作充滿香港情懷,窩夫最喜歡麵包舖那幅。
蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯
即煮鮮牛肉蕃茄蛋花丁麵
奶茶
飲品方面,窩夫點了普通奶茶,水準不錯。
鮮薑汁奶茶
2024-01-07
蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯
即煮鮮牛肉蕃茄蛋花丁麵
奶茶
鮮薑汁奶茶
通菜街入面開左間新既茶餐廳,裝修好靚!雖說係茶餐廳,有茶餐廳既效率,但環境好坐、新淨、衛生、整潔,d座位都好好,唔會放得太迫,唔似其他會背貼背咁有壓迫感。最欣賞係佢牆嘅兩邊好多貓貓插畫😍非常可愛,好有設計感同特色💖原來啲插畫都大有來頭,係MangoNaoko(居港日藉女插畫家)畫嘅,佢有好多個人著作同展覽架‼️搵佢黎畫畫for餐廳佈置,真係好有心呀👍晚巿消費滿$100蚊仲可以送一張靚靚貓貓插畫咭架🤩要黎試下呀🙌推介:🥢自家製叉燒 日本滑蛋飯$60炒得好靚嘅滑蛋😍一大片富有蛋香既滑蛋,鋪喺飯上面,叉燒半肥瘦剛剛好,仲配埋特製嘅"旺記秘製甜豉油"。呢個叉燒滑蛋飯的確不錯!唔使去到大坑咁遠去食滑蛋飯呀!🥢鮮薑汁豬潤鮮雞湯通粉配鮮牛油多士,4.3牛奶炒日本滑蛋$55一上枱就聞到好香嘅薑味🤤豬潤通粉望落已經都好企理,唔似得另一啲知名豬潤通粉店會好多泡泡,呢度既豬潤件件厚切,生熟度剛剛好,好新鮮好好味‼️😋豬潤無洗衣粉味, 又唔腥又唔臭。真心唔使去到深水埗咁遠食豬潤通呀!熱奶茶都合格🉐️呢間茶餐廳真係食得過!襯有貓貓咭送,記得夾埋晚巿時間黎試就正🐱
通菜街入面開左間新既茶餐廳,
裝修好靚!

雖說係茶餐廳,有茶餐廳既效率,
但環境好坐、新淨、衛生、整潔,
d座位都好好,唔會放得太迫,
唔似其他會背貼背咁有壓迫感。
最欣賞係佢牆嘅兩邊好多貓貓插畫😍
非常可愛,好有設計感同特色💖

原來啲插畫都大有來頭,
係MangoNaoko(居港日藉女插畫家)畫嘅,
佢有好多個人著作同展覽架‼️
搵佢黎畫畫for餐廳佈置,
真係好有心呀👍

晚巿消費滿$100蚊仲可以送一張靚靚貓貓插畫咭架🤩

要黎試下呀🙌

推介:
🥢自家製叉燒 日本滑蛋飯$60
炒得好靚嘅滑蛋😍
一大片富有蛋香既滑蛋,
鋪喺飯上面,
叉燒半肥瘦剛剛好,
仲配埋特製嘅"旺記秘製甜豉油"。
呢個叉燒滑蛋飯的確不錯!
唔使去到大坑咁遠去食滑蛋飯呀!

🥢鮮薑汁豬潤鮮雞湯通粉
配鮮牛油多士,4.3牛奶炒日本滑蛋$55
一上枱就聞到好香嘅薑味🤤
豬潤通粉望落已經都好企理,
唔似得另一啲知名豬潤通粉店會好多泡泡,
呢度既豬潤件件厚切,
生熟度剛剛好,好新鮮好好味‼️😋
豬潤無洗衣粉味, 又唔腥又唔臭。
真心唔使去到深水埗咁遠食豬潤通呀!

熱奶茶都合格🉐️

呢間茶餐廳真係食得過!
襯有貓貓咭送,記得夾埋晚巿時間黎試就正🐱

2024-01-09 23 瀏覽
好耐無去過旺角通菜街🥴 ,適逢今日行過路過,見到呢間舖頭裝修好清雅😍❤️ ,牆上掛滿多幅貓貓插畫🐱🐱🐱 ,地方又闊落👍 ,門口見到餐牌仲有我最鍾意嘅叉燒滑蛋蝦仁飯😋😋😋 ,咁就俾佢吸引咗我哋入去🤩🌟 。一試果然不負所望😋 ,叉燒肥瘦適中😚 ,蛋香嫩滑😘 ,蝦仁好大隻而且無雪味🫶 ,祕製豉油又甜又香口,配合白飯一齊食超級好食🥰 ,一啖接一啖好快清晒,完全停唔到口🤩🤩🤩 ,份量又足夠曬飽肚,好好味道😋😋😋 。總括黎講,餐廳室內環境超出預期🤩 ,完全無置身於旺角茶記嘅感覺🥴 ,下次嚟開通菜街,一定會帶埋朋友黎食過😋😋😋 。

2024-01-08 21 瀏覽
平時好少行到咁後搵食估唔到女人街入面有間唔似一般港式風格嘅小清新茶餐廳🍴餐廳入面環境乾淨,燈光充足,而且牆身好多可愛嘅畫作,主角係一班好可愛嘅貓咪🐱令人感覺非常療癒。同朋友點左餐廳招牌菜:::叉燒炒滑蛋飯上枱已經聞到陣陣香味即刻急不及待炒蛋香嫩又夠滑👍而且叉燒又香口又唔會柴最令我覺得出色係食落好清新,一啲都唔會膩,質素好好☺️加上呢度員工服務態度又好,絕對可以回訪跟餐仲包一杯飲品,我揀左熱杏仁霜,飲落好香杏仁味,非常濃郁
平時好少行到咁後搵食
估唔到女人街入面有間唔似一般港式風格嘅小清新茶餐廳🍴
同朋友點左餐廳招牌菜:::叉燒炒滑蛋飯
上枱已經聞到陣陣香味
即刻急不及待
炒蛋香嫩又夠滑👍而且叉燒又香口又唔會柴

跟餐仲包一杯飲品,我揀左熱杏仁霜,飲落好香杏仁味,非常濃郁
2023-12-24
  • 滑蛋叉燒飯