2020-09-06
喺香港要數好食嘅茶餐廳, 旺記一定係表表者。堅持用日本雞蛋做食材, 炒出嚟嘅蝦仁滑蛋飯和叉燒滑蛋飯, 都係佢嘅招牌飯, 灣仔分店成日都大排長龍!見到佢嘅下午茶餐都幾吸引, 今日就買外賣返去慢慢歎!烘麥包三文治四重奏除咗用日本雞蛋, 旺記另一個特色就係用麥包做三文治, 烘底後外皮香脆內裏鬆軟。點咗C1下午茶餐, 有咸牛肉、雞蛋、花生醬轉了咖央醬、生菜, 材料豐富。咸牛肉加入滑蛋炒, 淨係見到個流心滑蛋已經流曬口水, 咖央醬淡淡清香, 甜甜地幾醒胃。加上生菜, 感覺清爽健康!炸南乳雞髀餐即叫即炸, 熱辣辣脆卜卜, 南乳醃得入味, 唔會過咸。一啖咬落去, 雞髀有冒煙和爆汁效果, 肉質嫩滑!再配埋炸薯條, 香脆惹味, 真係食到停唔到口!熱柚子蜜店家絕不吝嗇, 柚子蜜份量十足, 可以沖多杯飲。個人十分喜愛, 香甜暖胃, 減利消滯!
見到佢嘅下午茶餐都幾吸引, 今日就買外賣返去慢慢歎!
烘麥包三文治四重奏
炸南乳雞髀餐