2012-11-19 109 瀏覽
今日返學經過明華見到好多人,應該又係有包新鮮出爐喇!!所以我都吸引左埋去,最後買左個紅豆燒餅真係新鮮出爐熱辣辣ga ... 個邊仲有少少脆脆地,中間就好煙韌 ,而且豆沙唔太甜,好味
今日返學經過明華見到好多人,應該又係有包新鮮出爐喇!!
所以我都吸引左埋去,最後買左個紅豆燒餅
溫書良伴
,而且豆沙唔太甜,好味

2012-11-16
溫書良伴
  • 燒餅
2012-10-29 97 瀏覽
跟奇趣一樣, 賣的是各種傳統中式餅食, 小小的舖位, 不同種類的糕點就這樣排放在鋼盤上, 任人選擇。 難得這天不嫌不順路, 從太子那邊走過來, 印象中煙廠街就在廣華街那邊轉入去。 其實離店仍遠, 已見門外圍了好幾人, 不斷有新鮮餅食出爐, 隨即傳來誘人的香氣。 由於胃納不大, 純粹是想一試招牌的燒餅, 口味有奶皇、花生、原味和紅豆, 我等甜迷始終鍾情有餡的一種, $5已有兩件, 還真便宜。 豆沙那件看起來帶點焦黃的痕跡, 太引人吧! 接過手後仍是溫暖的,急不及待咬一口, 餅皮不過厚, 微微的黏口, 柔軟卻富彈性, 不會一咬便斷開, 挺喜歡這煙韌之感, 充滿麵粉的香甜, 豆沙打磨至近乎綿滑的狀態, 飄送著豆香, 不過甜, 只是份量太少, 只兩三口便吃光, 留下白淨的餅皮。 奶皇燒餅表面較淡白色, 沒太多煎過而留下的焦香, 外皮同樣軟熟, 連邊位都不會乾乾的, 柔韌得很, 跟紅豆有著同一的問題, 奶皇餡未算很慷慨,分佈不夠均勻, 只集中在一小角, 嚐出不輕的蛋奶香, 亦算幼滑, 只是內餡太薄之故, 食味不夠突出。以價錢而言, 只奇趣的三分二, 但還是後者會更合我心意, 確實的一大塊, 餡

以價錢而言, 只奇趣的三分二, 但還是後者會更合我心意, 確實的一大塊, 餡和皮的比例拿捏得較好, 表現更為出色。

$2.5
2012-07-13 107 瀏覽
在旺角煙廠街八方雲集旁,有一間裝修簡陋的麵包店,那裡的麵包亦賣相奇醜,根本提不起購買慾...... 但六元三個的迷你麵包實在現今少有,而且並不太細啊! 我終於禁不住買了三個.....想不到那腸仔包、火腿蛋包和雞尾包都很不錯,餡料十足:腸仔有半條; 蛋塊超厚; 雞尾的糖心亦足。 麵包的密度較高,有别於現今標榜的湯種超軟麵包,較傳統,口感當然較遜。 年青人吃慣精製麵包,對七、八十年代的平民口味未必接受,我生於那些年,這種味道早已伴我成長,接受是必然的。

2012-07-11
$6 (其他)
2011-10-25 96 瀏覽
今日來到旺角辦事從太子的金華冰廳一路吃到旺角的中旅社方向感還不算很好,花園街繞了好久找不到奇趣餅家卻撞到了這間明華餅家本來想放棄不吃的,看見不少人排隊應該有它誘人之處吧?!!哇~面包怎麼那麼便宜?!不過賣相不太好最後只選個紅豆鍋餅鍋餅不油不膩,外皮有彈性很Q軟,有嚼勁,淡淡的鹹香味道~紅豆饀不會太甜,與外皮搭配的剛剛好如果饀是有顆粒的大紅豆的話更有口感^^"
今日來到旺角辦事
從太子的金華冰廳一路吃到旺角的中旅社

方向感還不算很好,花園街繞了好久找不到奇趣餅家
卻撞到了這間明華餅家
本來想放棄不吃的,看見不少人排隊
應該有它誘人之處吧?!!

哇~面包怎麼那麼便宜?!
不過賣相不太好
最後只選個紅豆鍋餅
如果饀是有顆粒的大紅豆的話更有口感^^"
2011-10-25
2011-09-13 104 瀏覽
趁去旺角配眼鏡之便, 在附近行行下, 便撞到來這家看來頗有歷史的餅店。在門面一眼已看到兩大盤燒餅, 還有非常之古早味的雞蛋糕 (他們叫原味蛋糕)、香蕉糕、合桃酥等等。也有傳統款式的港式麵包賣的。原味蛋糕太大個吃不完, 買了兩個燒餅燒餅有四種口味, 包括原味、紅豆沙、奶黃和花生。 買了原味和紅豆沙兩個燒餅 ($3 一個, $5 兩個), 一面走一面吃。先吃紅豆沙那個, 通常這些燒餅的糯米皮放涼了邊位就會變得很硬, 這個情況不幸地出現在我的燒餅身上, 也因此燒餅吃下去的感覺是相當的油膩; 紅豆餡算是滑吧, 但份量不多而且相當的甜。到了吃原味燒餅的時候, 由於沒有紅豆沙等緩衝, 一口口都是咬著那又韌又甜的粉糰, 就像吃著砂糖味的橡皮糖...吃不夠半個就無奈投降了! 然而, 還不怕死的我, 到了取眼鏡當天, 仍不心息, 再來一趟買了個原味蛋糕 ($8) 作為次日的早點。其味道基本上跟一個巨型版的紙包蛋糕差不多, 只差其密度較高而且蛋味多一點, 還有面上有幾片欖仁之類, 但同樣是甜死人無命賠, 今次也是吃不夠半個又被 KO 了。不過你咪理, 你唔買大把人買, 阿姐密密手收錢, 也懶得好聲招呼你。
原味蛋糕太大個吃不完, 買了兩個燒餅

2011-07-20 89 瀏覽
要到外父外母家住上幾天, 入場費雖然不要, 但點都要花少少心思, 來一個物輕情義重啦. 亂逛旺角中, 經過明華的門口. 碰啱佢地既蛋撻仔剛出爐不久, 就決定買半打返去. 一家人, 齊齊食.此等老式餅店, 真的是買少見少. 不計恆香, 奇華, 大同. 我所知道的, 見過的, 就只有八仙, 奇趣同呢一間明華. 若是老師父一退休, 而後人或伙記不懂得去保育及保留這丁點的傳統. 那就好似舊式酒樓一樣, 能留著的, 就是飲食界的古董. 買了的半打蛋撻仔, 沒有盒, 沒有硬紙袋. 只用上一個小小的白膠袋, 兩個兩個"吸"著的放好. 搞到我要戰戰兢兢的行去旺角道搭巴士, 戰戰兢兢的係巴士上保護著蛋撻, 再戰戰兢兢的從巴士站護送這小小的6粒蛋撻上外父外母家. 安頓好後, 我同外父為食, 茶未沖好己急不及待的, 吃....牛油皮的蛋撻仔, 黃心應該落了不少Custard. 帶點結實的充滿了香甜的味道. 而牛油皮, 也是香味十足的. 最重要的就是不碎, 那一個港督牌, 個皮完全是一個易碎品, 若是像我是日的, 就咁用一個膠袋裝回家, 相信, 已經碎屍萬斷了......沒有可能保持到這

牛油皮的蛋撻仔, 黃心應該落了不少Custard. 帶點結實的充滿了香甜的味道. 而牛油皮, 也是香味十足的. 最重要的就是不碎, 那一個港督牌, 個皮完全是一個易碎品, 若是像我是日的, 就咁用一個膠袋裝回家, 相信, 已經碎屍萬斷了......沒有可能保持到這樣的完整.

既香口, 味道又甜美. 這味道..........氹到老人家歡喜架......
外賣自取
$10 (其他)
2011-07-19 57 瀏覽
間野都幾多人幫襯@@買左光酥餅 $5@2 $@1買左2個..本來叫佢分開裝..點知佢話多個膠袋就當分開計...sad.光酥餅就不過不失咁啦~仲買左$5@3個包2x菠蘿包...ok啊仲熱熱地1x雞尾包...朋友話好正依到係真係抵既..買黎留番早餐都吾錯
間野都幾多人幫襯@@

買左光酥餅 $5@2 $@1
買左2個..
本來叫佢分開裝..點知佢話多個膠袋就當分開計...sad.

光酥餅就不過不失咁啦~

仲買左$5@3個包
2x菠蘿包...ok啊仲熱熱地
1x雞尾包...朋友話好正

依到係真係抵既..買黎留番早餐都吾錯
外賣自取
遲咗寫食評! 那天一早帶小狗去看完醫生之後路經此店, 比D面包味吸引了, 連我袋內隻胃食小狗都凸出頭來, 我就買了一個好大又熱的雞蛋糕, 再加三個超大的迷你包三個(一波蘿, 一腿蛋, 一雞尾), 合共HK$13好平D包SIZE同出面正常SIZE一樣, 好軟熟, 又新鮮, 我好鍾意OLD CHINESE BAKERY, 因有質感, 比現在日本包好味, 因食完之後會飽肚及滿足!個雞蛋糕好好味, 有燶烈的雞蛋味, 有鬆軟!!
遲咗寫食評!
那天一早帶小狗去看完醫生之後路經此店, 比D面包味吸引了

個雞蛋糕好好味, 有燶烈的雞蛋味, 有鬆軟!!

2011-05-29
  • 迷你包
  • 雞蛋糕
2011-04-17 78 瀏覽
買完奇趣既豆沙燒餅 @$3, 再行過來買奶皇燒餅與花生燒餅 $5 for 2明華的size 明顯比奇趣大1/3 ..表面沒有芝麻粒油亦較奇趣多一點要吃到近中間位置才有點奶皇饀..少少一pat...皮亦厚不會像奇趣咬一啖已吃到豆沙甜度亦比奇趣甜, 但尚算ok...至於花生燒餅, 餡少是同樣問題, c6 說花生茸很少, 差不多只吃椰絲味...no good..下次都係付多$1 去光顧奇趣算了..各方面都比這優勝
花生燒餅
明華的size 明顯比奇趣大1/3 ..
表面沒有芝麻粒
油亦較奇趣多一點
要吃到近中間位置才有點奶皇饀..少少一pat...皮亦厚
不會像奇趣咬一啖已吃到豆沙

甜度亦比奇趣甜, 但尚算ok...

下次都係付多$1 去光顧奇趣算了..
各方面都比這優勝
奶皇燒餅
2011-04-16
2 分鐘 (外賣自取)
$5 (宵夜)
2011-03-17 62 瀏覽
都仲係掃街日。見人多,圍埋去八下,原來係有麵包新鮮出爐。望下望下見到有燒餅幾吸引,其實每次黎都係買香蕉糕,未食個燒餅,就要個試下,同埋都寫埋之前食過既香蕉糕。燒餅,有幾款餡,我要既係豆沙餡。真好彩,剛出爐,熱辣辣,燒餅薄身,食落夠煙韌夠軟,好食,豆沙餡有一半,豆沙都幾溶,唔太甜,很不錯。五蚊有二件,夠哂經濟。香蕉糕,聞落香蕉味未算強勁,不過食落d香蕉味就走哂出黎,粉粉的,夠軟腍夠哂好咬口,好食,五蚊有三條,唔貴。One Man Band 係鋪面打哂骰,厲害。老餅鋪有好野食,行過,要支持。
都仲係掃街日。

2 分鐘 (堂食)
2011-02-06 108 瀏覽
去開旺角,我當然唔放過去埋位於煙廠街的舊式餅家,去的目的只為買一些賀年食品,可能我太遲去到,該餅店都接近收鋪,所以無乜選擇,我去到見到有一樣食物我從來都見過,又見唔到佢係咩名堂,於是就問下老闆佢叫咩名,老闆答我個角仔~豆沙餡,我見佢個形狀咁得意,於是就買來試試!呢個係賀年食品叫角仔$38一磅,我見未食過都唔敢買咁多,今次只係買左半磅。個皮係糯米粉造,炸完後超多油,真係一啖一口油,但係又係得恰到好處,餡料又唔會太甜!未到新年呢半磅角仔已經被吃掉燒餅$5 兩個,好煙un 就算兩個燒餅疊在一起都唔會黏埋一齊,豆沙又唔會太甜
豆沙餡角仔

2011-02-01
外賣自取
$23 (其他)
豆沙餡角仔
  • 燒餅
2010-11-03 51 瀏覽
bough lots of foodx's ear-->very cripsy, not oily, with some salt i can't stop eating it! after i ate it not very hot gas~thousand year egg so--> the outer layer always fall down , a little bit oily, the thousand year egg inside has some special taste, not very gd, when i eat it, very full coz the size is largered bean siu ban-->the outer layer is lo mai and very yin un, the inner red bean is sweet and have sand, they have some seasme on the top of that too~
bough lots of food:

ox's ear-->very cripsy, not oily, with some salt i can't stop eating it! after i ate it not very hot gas~

2010-10-15 92 瀏覽
豆沙燒餅 / $5/2件在旺角區不知有多少年歷使的老餅店舖,仍然屹立不倒,不論是租舖或是自己舖,只要產品質量差自然免強堅持經營下去讀書時每每到花園街逛時,必定到某間老店餅買椰撻、豆沙燒餅或光酥餅食,如今仍然見到這些保持舊貌的店舖已經買少見少了,所以今次要懷舊一番我喜歡看舊事舊物,對香港舊店舖有一份特別好感經過這間餅店不知有多少次,但始終未層光顧過,這一次我又無意經過見到還有少量豆沙燒餅,於是買來試試,到底有什麼吸引處豆沙蓉不太甜又不油膩豆沙軟滑,可惜餡料太少,燒餅皮又太厚皮了,最好配以中國茶作茶點
豆沙燒餅 / $5/2件
只要產品質量差自然免強堅持經營下去

我喜歡看舊事舊物,對香港舊店舖有一份特別好感

豆沙蓉不太甜又不油膩豆沙軟滑
,可惜餡料太少
,燒餅皮又太厚皮了
,最好配以中國茶作茶點

2010-08-06
$5 (其他)
2010-08-21 38 瀏覽
今日三長水遠走去明華餅家買老婆餅吃, 中秋節D人都走左去做月餅, 連老婆餅都買少見少, 尤其係咸老婆, 我見奇趣餅家冇得賣咸老婆, 咪走去問下, 點知都係冇得賣, 最後都係買左兩個甜老婆, 可能擺得太久, 個老婆餅好硬, 但好重, 可見好足料, 但係好硬, 吃落冇口感.
2010-08-21
2010-04-21 61 瀏覽
每次行經這裡而又見有d餓, 都會買1set (5蚊3個)腸仔飽. 因為經濟+飽肚, 尤其係經濟'擷踞'呢d時刻既首要條件 麵包鬆軟, 雖然凍左但都不失美味 (腸仔當然係普通腸仔, 無乜特別)後來最高領導人試過燒餅後就愛不釋手, 每次經過都買2個食, 盛謂10個大洋 因為本人不嗜甜野, 領導就話燒餅好烟un, 紅豆甜味剛剛好, 唔會甜爺爺'cum'哂d紅豆味不過領導覺得紅豆最好味, 奶黃, 花生就麻麻, 原味就dry左d

麵包鬆軟, 雖然凍左但都不失美味
(腸仔當然係普通腸仔, 無乜特別