2023-11-05 118 瀏覽
天后清風街一向食肆多,放工經開果頭見到有人龍,就發現左呢間新開的丼飯小店。小店主要係木系裝修,都幾有日系feel。落單係掃QR CODE,另外飲水都係自助型式!黃金黑豚豬扒PAN丼 $98呢個係人氣丼飯,滑蛋豬扒以煎Pan上,食既時候先將蛋汁、洋蔥同埋香菇倒入飯,再撈勻一齊食。蛋幾滑,豬扒厚切,碗飯好大碗,性價比高。另外仲可以加多隻日本生蛋,入口更加滑溜。每個丼飯附送日式麵豉湯和漬物。日本滑蛋鰻魚丼 $92鰻魚份量唔少,肉質都肥美,滑蛋幾滑溜。同樣丼飯附送日式麵豉湯和漬物。 吟香梅 般若刀 辣梅酒 $68 第一次飲辣梅酒 ,果然幾特別! 入口先有香甜嘅梅味,跟住就感受到辣椒嘅辛口感覺!日本三得利生啤 $68生啤入口清爽,解渴解膩都一流!

黃金黑豚豬扒PAN丼 $98

蛋幾滑,豬扒厚切,碗飯好大碗,性價比高。

日本滑蛋鰻魚丼 $92

吟香梅 般若刀 辣梅酒 $68

日本三得利生啤 $68

生啤入口清爽,解渴解膩都一流!
💪🏻 日本滑蛋鰻魚丼 ($82)前排晏就咁啱經過天后,就試左一間裝修好簡樸但滿滿和式風格嘅日本料理小店😝 餐廳主要係食丼飯、定食同鍋物。所以就試咗滑蛋鰻魚丼,仲有漬物同麵豉湯。滑蛋醬汁好香甜,送飯一流😋 而且鰻魚份量都充足,燒得好夠香。另外,丼飯內嘅洋蔥都煮得入味,令丼飯嘅口感同味道更豐富!咁啱影呢張相係下午時間,陽光好柔和,影得好靚好有日本風😍🤭味道:7.5/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5

💪🏻 日本滑蛋鰻魚丼 ($82)

咁啱影呢張相係下午時間,陽光好柔和,影得好靚好有日本風😍🤭

味道:7.5/10
性價比:7/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5
午餐
【星嵐】位於天后既日式和風小店🎏 店鋪位置唔算好大 但都好多人排隊食 成間店都幾full~ 如果收工時間黎食就要早啲拎位啦🤓星嵐牛肉壽喜燒💰$138最近開始入秋 已經係開始食shabu shabu嘅時候😆😆 壽喜燒份量好足 牛肉都超多 性價比好高🤓🤓燒原條日本花魚定食 💰$128花魚都係超大條 食落啖啖肉🐟 而且唔腥配埋有飯素既白飯 清清地 已經好好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)另外我地再配埋黑白啤飲🍻🤣白啤 💰$68黑啤 💰$75
【星嵐】

星嵐牛肉壽喜燒💰$138

燒原條日本花魚定食 💰$128

花魚都係超大條 食落啖啖肉🐟 而且唔腥

另外我地再配埋黑白啤飲🍻🤣

白啤 💰$68
黑啤 💰$75
$204.5 (晚餐)
2023-11-03 103 瀏覽
北角排隊丼飯味道如何?這次去了一家熱搜餐廳,店舖位置清風街。環境雖然不大但挺舒適,平日下午去很多人,我們也等了一陣子。食物以丼飯為主,跟餐附送小吃和麵豉湯🙈。-▪︎地表最強親子丼 HKD$72這個賣相挺吸引😍,親子丼是雞肉料理美食,即是用了雞肉和雞蛋。滑蛋蛋味香濃,半熟質感濕潤滑溜。雞肉肉質嫰滑,配飯吃感覺可以😚。-▪︎日本滑蛋鰻魚丼 HKD$82這個是招牌丼飯之一,鰻魚配滑蛋是YYDS組合。鰻魚切件混入滑蛋裡,多了份濕潤感味挺香😝。鰻魚肉質嫰滑無骨,醬汁濃郁微甜,味道挺配合的。-

北角排隊丼飯味道如何?

▪︎地表最強親子丼 HKD$72

▪︎日本滑蛋鰻魚丼 HKD$82

。鰻魚肉質嫰滑無骨,醬汁濃郁微甜,味道挺配合的。

2023-11-01
午餐
呢日收工過左天后食飯,朋友話星嵐嘅水準唔錯,新開無耐佢已經食過幾次😛星嵐美豚鍋豬骨湯湯底濃厚,豚肉片肥瘦適中、口感爽脆!入面仲有娃娃菜、冬菇、豆腐、竹輪、日式魚皮等等🥰地表最強親子丼見到個名咁響亮,就叫咗呢個親子丼啦😜濃郁蛋香嘅滑蛋炒得滑,仲有啲洋蔥增加甜味!厚切嘅雞肉肉質爽滑,呢個親子丼真係幾好食😋每個餐仲包左麵豉湯,入邊有昆布同豆腐卜💖星嵐 (天后)天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖

星嵐美豚鍋

豬骨湯湯底濃厚,豚肉片肥瘦適中、口感爽脆!

入面仲有娃娃菜、冬菇、豆腐、竹輪、日式魚皮等等🥰

地表最強親子丼

見到個名咁響亮,就叫咗呢個親子丼啦😜
濃郁蛋香嘅滑蛋炒得滑,仲有啲洋蔥增加甜味!

厚切嘅雞肉肉質爽滑,呢個親子丼真係幾好食😋

每個餐仲包左麵豉湯,入邊有昆布同豆腐卜💖

星嵐 (天后)
天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖
  • 地表最強親子丼
  • 星嵐美豚鍋
2023-10-26 2034 瀏覽
星嵐今次嚟到天后一間開咗無幾耐嘅日式小店,佢哋主打係日式丼飯。下午2點半左右去到已經見到成間餐廳坐滿哂人,人氣爆登!等咗一陣終於有位,店員幫我留咗個位,呢間小店門口都係有一級,又要出動我塊斜板時候,一入到去見到餐廳細細,但店員都好主動幫我移好張枱比我泊好輪椅,仲介紹邊個丼飯最熱賣比我添!1.超人氣地表最強親子丼+日本麵豉湯+前菜$72(9/10)丼飯上面個滑蛋好多汁、蛋汁包住肉質嫩滑嘅雞肉、而每一啖都食到有切薄嘅冬菇同洋蔥,飯食得出係用珍珠米,好正宗嘅日本福岡傳統滑蛋丼嘅食法!前菜係青瓜絲海蜇!2.星嵐肥牛湯烏冬+日本麵豉湯+前菜$72(9.5/10)我揀咗湯底係自家製蕃茄湯,湯底酸酸地好醒胃,入面有唔肥嘅肥牛、2片鳴門卷,1舊蕃茄,2舊豆腐同海帶,烏冬係掛到蕃茄湯,份量超多!前菜係青瓜絲海蜇!2人總共價錢$144個人口味總評分:9.25/10@mistystar_hk地址:天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻
星嵐

今次嚟到天后一間開咗無幾耐嘅日式小店,佢哋主打係日式丼飯。
下午2點半左右去到已經見到成間餐廳坐滿哂人,人氣爆登!

前菜係青瓜絲海蜇!

2.星嵐肥牛湯烏冬+日本麵豉湯+前菜$72(9.5/10)
前菜係青瓜絲海蜇!

2人總共價錢$144

個人口味總評分:9.25/10

@mistystar_hk

地址:天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖

#星嵐 #天后 #天后好去處 #日式小店 #日本丼飯 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2023-10-24 77 瀏覽
係清風街嘅轉角位,舖頭唔係好大,細細間。我當日3點去,都有幾枱客,不過就有好多款式都賣曬🥲我最想食嗰個滑蛋吉列豬都賣完了🫠 所以早啲去有着數🤣🐮🍜 星嵐肥牛湯烏冬 $72配料幾豐富,除咗肥牛之外都仲有蘿蔔、豆腐、嗚門卷等等。佢啲烏冬唔係彈牙type,但係好滑身👍🏻😋特別要講一講佢個湯底,佢有幾款選擇,我揀咗番茄湯🍅,飲得出係用新鮮🍅煲,味道好自然但又唔淡,幾好味!🐟🍱 日本滑蛋鰻魚丼 $82因為冇曬滑蛋豬扒,所以店主就推介食鰻魚!整體都好唔錯,滑蛋好滑,有好多蛋汁可以撈勻成個飯🍳🥚調味岩岩好,又唔會過咸。

🐮🍜 星嵐肥牛湯烏冬 $72

🐟🍱 日本滑蛋鰻魚丼 $82
地表最強親子丼🐔$72定食都有配搭前菜同埋麵豉湯😊親子丼即係有雞肉同埋滑蛋😍兩個相輔相成都幾好😇食飯採用珍珠米😊所以粒粒分明🙃滑蛋再加個汁撈飯一流😌整體唔錯自製蕃茄湯肥牛烏冬🍅$72有淡淡的蕃茄香味😌肥牛嘅份量好足😇湯底都酸酸甜甜幾開胃🤣佢仲有蘿蔔😊粉紅色魚蛋啲friend做陪襯😇食材豐富ps:可能新開嘅關係都需要排隊😎小店比較細😂建議週末去嘅話可以早少少去例如12點

地表最強親子丼🐔$72

自製蕃茄湯肥牛烏冬🍅$72

2023-10-19 104 瀏覽
星嵐 - 地道日式小店今日嚟到天后區一間日式餐廳,主打滑蛋丼,採用日本福岡傳統嘅做法,做出地道嘅特色料理,餐廳裝潢亦有心思,比人置身於日本居酒屋既感覺。日本花魚定食 $128大大條原條嘅燒日本花魚,魚肉厚身啖啖肉,味道鮮甜,魚香魚油豐富,配上醬油味道更佳。日本石狩鍋 $138來自北海道相當地道嘅石狩鍋,將魚頭、蔬菜、豆腐等食材加入湯底熬製而成,湯底可以揀日式壽喜燒、日式豬骨、蕃茄湯或者韓風泡菜鍋,秋天食暖笠笠就啱。吟香梅 般若刀 辣梅酒 $68非常易入口,但出奇地去到喉嚨嗰陣就會有陣陣辣味,相當特別嘅辣味梅酒。
星嵐 - 地道日式小店

日本花魚定食 $128

日本石狩鍋 $138

吟香梅 般若刀 辣梅酒 $68
2023-10-18 62 瀏覽
坐車時看到有間店舖裡面有很多萬聖節南瓜🎃的佈置,為了避免選擇困難症發作,就決定今餐在充滿萬聖節氣氛的餐廳用膳🎃🎃被安排坐在自助飲水機旁,有個可愛的鬼鬼燈籠👻餐廳只有凍飲,有杯常溫 / 暖水喝已經不錯了😌地表最強親子丼 - 滑蛋的煮法很地道,很多汁,在香港很少做到這種濕濕的感覺燒原條日本花魚定食 - 外脆內軟,反而喜歡不點醬吃😁已經很夠味了還有拉絲的日本芝士年糕和芝麻雞翼,很飽很滿足,免收加一,公道👍🏻星嵐📍地址:天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下

被安排坐在自助飲水機旁,有個可愛的鬼鬼燈籠👻
餐廳只有凍飲,有杯常溫 / 暖水喝已經不錯了😌

📍地址:天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下

2023-10-17 112 瀏覽
天后一直都多好西食, 今次行行下見到呢度好有日式居酒屋feel, 決定黎試下🤩✅燒原條日本鯖魚定食上枱係日式便當setting,有湯有小食再加飯同鯖魚。鯖魚燒得好香,外皮脆脆的,配上醬油好好送飯🤩飯上面加咗飯揀更加好食。✅肥牛湯烏東烏東係即叫即整,個鍋非常之熱👍🏻烏東彈牙,份量都幾多,肥牛加埋豬骨湯底好食😋我地座吧台重會有d小遊戲玩,等上菜果時可以娛樂一下🤩係天后嚟講呢間唔貴喎,果然係搵食好地方#youtuberslife #foodieyoutuber #hkfoodie #hkfood #foodie #treasureeverycomment #travelyoutube #thanksforsupport #travelyourway #yesahwilltv #travelvlogger #travelvlog #係阿係阿Will_TV

✅燒原條日本鯖魚定食

✅肥牛湯烏東

我地座吧台重會有d小遊戲玩,等上菜果時可以娛樂一下🤩
係天后嚟講呢間唔貴喎,果然係搵食好地方

#係阿係阿Will_TV
2023-10-14 108 瀏覽
位於天后的餐廳有很多,經常出現選擇困難症😌 這次我的確被星嵐的店面吸引了😆 帶點工業風的日系裝潢,牆壁充滿可愛畫風😇餐廳小店經營,午餐主打日式滑蛋丼飯😋店員介紹滑蛋系列是採用福岡口味的做法,着重蛋汁與飯的混合~因為太晚才到餐廳,我錯過了他們限定的招牌黃金豚豬扒PAN🥲點了一份☆親子丼套餐 $72套餐包括麵豉湯和前菜😋我很怕吃到滿滿雞皮的親子丼~但這個親子丼有驚喜🤩 充滿着蛋汁,聞起來蛋香味濃~店家選用了珍珠米,每一啖飯都是滑溜的蛋漿和洋蔥😍雞肉亦很滑,肉質結實,雞味重,重要的是零雪藏味🤤餐廳全日免加一的,以這價錢而言 CP值很高🤗

☆親子丼套餐 $72
套餐包括麵豉湯和前菜😋

餐廳全日免加一的,以這價錢而言 CP值很高🤗
2023-10-14 93 瀏覽
星嵐 地址: 天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖電話: =====================出去天后銅鑼灣,晚餐想食日本野,四處行了一個圈,入了間有飯同鍋物的日本餐廳解決。雞肉滑蛋飯,親子弁!滑蛋加上湯汁撈飯不錯嘢,洋蔥煮至軟身很甜,很日本的味道。包了麵鼓湯同前菜一口和牛便當,有青椒洋蔥,個汁相對濃香很下飯,粒粒牛有咬口雞軟骨餃子,餡料口感有層次,牙齒嘴嚼時爽爽卡卡的。招牌個雞仔圖案很可愛,店內牆身上都畫了小雞哦!人均價位$100左右,沒有加要服務費,味道質素唔錯,非常滿意。

地址: 天后清風街1A-1B號美城花園大廈地下KL-3號舖
電話:
=====================

一口和牛便當,有青椒洋蔥,個汁相對濃香很下飯,粒粒牛有咬口

雞軟骨餃子,餡料口感有層次,牙齒嘴嚼時爽爽卡卡的。

招牌個雞仔圖案很可愛,店內牆身上都畫了小雞哦!

2023-10-12 142 瀏覽
最近天后新開了一間寵物友善的日本菜🇯🇵,小編到訪當天更有客人帶同柴犬入內🙈餐廳主打日式滑蛋,以及各款一人火鍋🍲地點不算特別顯眼,但入內客人數目仍然眾多😳#星嵐牛肉壽喜燒 $128份量十足的壽喜燒,湯底尚算濃郁,牛肉不會有筋,配菜也有多種,包括日本粉絲、豆腐、冬菇等😚最後套餐再配上白飯~還有麵豉湯和前菜味道小評分:😋😋😋😋/5#地表最強親子丼 $82滑蛋味道濃厚👅,口感十分順滑而細膩,雞肉🐓嫩滑而不柴😚十分下飯🤣味道小評分:😋😋😋😋😋/5#日本芝士年糕 $36/2件第一次上次粘着砂糖品嚐芝士年糕🤣想不到味道上原來也十分搭配,而且芝士有拉絲效果,不錯的小吃~味道小評分:😋😋😋😋😋/5🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕💕💕/5服務:✅✅✅✅/5打卡指數:📸📸📸/5

#星嵐牛肉壽喜燒 $128

服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸/5
1K
2023-10-07 950 瀏覽
在天后,這個舊區有相當多的小店,價格商宜但口味相當出色,這家日本🗾菜小店便是其一小店只有幾台,但是裝潢卻很富日式小店風,當中還有一個模具,跟東京淺草的食店食品模型有9成9相像,非常地道少少一家店有兩個服務員、一名經理,服務質素之高可想而知星嵐牛肉壽喜燒**前菜,麵豉湯,轉烏冬($10)$138店長推介的晚市火鍋🍲,配料相當充足,日本🇯🇵蛋,肥牛,冬菇,稻庭烏冬,蒽段,獅子狗,鳴門卷,蒟蒻,而且分量相當多清甜的湯底配上半熟的雞蛋🥚,烏冬沾上壽喜燒蛋汁,口味層次頓時提升壽喜燒蛋汁也把其他口味比較清淡的配料提升,當中蒟蒻跟鳴門卷 還有蘿蔔就是肥牛香而不韌,冬菇帶鮮,其餘配料質素亦相當高!日本雞軟骨餃子棒4條$38口癢癢的又點了餃子當小食,想不到是炸餃子🥟口味爽脆而彈牙,外脆內軟的口感 配上雞軟骨的層次,比一般日式餃子更好吃😋星嵐北角清風街1A-1B號,美城花園大廈,地下KL-3舖

少少一家店有兩個服務員、一名經理,服務質素之高可想而知

星嵐牛肉壽喜燒
**前菜,麵豉湯,轉烏冬($10)$138

肥牛香而不韌,冬菇帶鮮,其餘配料質素亦相當高!

日本雞軟骨餃子棒4條$38
口癢癢的又點了餃子當小食,想不到是炸餃子🥟

北角清風街1A-1B號,美城花園大廈,地下KL-3舖