2017-01-18 235 瀏覽
放工陪好姊妹去金都看姊妹裙, 之後隨便去了一間小餐館在太子附近叫星廚。可能時間尚早吧, 很易找到位子, 估不到小小的餐廳棻單有不少款式, 初時還和朋友打算隨便焗飯便算, 卻居然可以大飽口腹。先叫了個原條慢煮牛筋骨, 跟餐配了蘑菇 野菌湯。 當然一開始是被慢煮這詞吸引吧, 最近很流行這健康煮法呢, 在慢煮的情況下,食材不會因為高熱的影響令營養被破壞,更重要是以慢煮的方法去烹調肉類,肉質可以保持鮮嫩。 所以一見慢煮, 我們就試這菜式呢, 難得小店不貴,牛肋骨很厚,經過慢火煮熟,牛肋骨非常鬆軟,肉係一絲絲好林好入味,牛味極濃, 而且還跟了湯同意粉, 幸好一份兩人食, 真的很大份量呢。 另外蘑菇 野菌湯比想像中豐富, 很結很多微細菇粒,入口菌味強, 這質感現金真的很少見到了。另外還有一口牛舌,上菜時呆了, 和想像不同, 還以為像日式牛舌般, 誰知道是一粒粒正方粒的, 切得好厚, 還細心一件件獨立放, 一啖放入口好軟滑,好有口感,很好吃。還有個沙律, 羅馬生菜很新鮮入口爽脆, 生菜上曬滿芝士條, 是條呢!, 還有麵包粒和兩大塊帕馬火腿。今餐真的很滿足, 也只是百多元, 真的意外尋到寶呢!
2016-10-24
  • 慢煮牛筋骨
2017-01-17 157 瀏覽
今日剛好來到太子,就順手食餐午餐。本來想去金鳳食個扒餐,但見到多人,就去附近呢間小店試試。叫左個豬扒餐,配上薯條,仲有意大利粉配上。首先講講塊豬扒 塊豬扒好多切,成兩吋厚,一咬下去,淡淡肉。塊扒好重豬肉味,烹調得剛剛好,肉質好嫩滑,鲜嫩彈牙。薯菜好多,薯條炸得剛好,不太油腻。配上茄醬好醒胃。仲有意粉食。意粉混上秘制醬料,好野味。好多野食,價錢合理。食到捧腹而回。Last 仲有雪糕做甜品,今日雪糕係我最爱的曲奇味。雪糕幼嫩,豐富奶味。街坊小店用心之作
今日剛好來到太子,就順手食餐午餐。

本來想去金鳳食個扒餐,但見到多人,就去附近呢間小店試試。

叫左個豬扒餐,配上薯條,仲有意大利粉配上。

首先講講塊豬扒 塊豬扒好多切,成兩吋厚,一咬下去,淡淡肉。

塊扒好重豬肉味,烹調得剛剛好,肉質好嫩滑,鲜嫩彈牙。

薯菜好多,薯條炸得剛好,不太油腻。

配上茄醬好醒胃。

仲有意粉食。意粉混上秘制醬料,好野味。

好多野食,價錢合理。食到捧腹而回。

街坊小店用心之作
2017-01-17 738 瀏覽
今日同老公去太子買奶粉,行到攰周圍搵野食,本身老公話想食壽司,但凍冰冰我想食熱野,所以食茶餐廳好了,我比呢間餐廳既餐牌吸引住,太子竟然有咁平既午餐?一個午餐4X包餐湯熱飲仲要有雪糕?餐湯係南瓜湯,顏色好靚,金黃色,個湯好鮮甜,飲落仲有南瓜蓉咬下,幾有咬口架!(美中不足,無餐包XD),老公揀左紅酒燴牛尾燴飯,牛尾件件都好大件,肥大肉厚,骨同肉既分布平均,飯份量都唔小,一個人夠食有餘,重點係只需$45!重點推介!呢個紅酒味真係有紅酒味架!好多餐廳都係得個講字,根本就無紅酒味,呢個紅酒味唔算好濃,但係好明顯飲得出,呢個幾特別。我自己叫左鴨胸香草醬意大利粉,呢個平d,$42,一黎已經好香,鴨胸大約有7,8片,意粉比較硬身同較粗,係炒過既意粉。青醬佈滿所有意粉,青醬味道好濃,有九層塔既味,如果落左青醬,睇怕都唔使其他調味料啦,夠晒味!是日雪糕係紅豆味雪糕,正!開正我個範,剛好一球正糕,雪糕有粒粒紅豆,好滑,味道似係紅豆溝左奶咁,老公忍唔住加錢叫左個焦糖燉蛋,燉蛋係凍食,焦糖味好重,為平平無奇既蛋加添顏色∼
2017-01-11 114 瀏覽
平時好少來太子食嘢,咁岩朋友在太子呢邊返工。所以就約佢喺附近嘅餐廳食飯。行去B出口,我哋係橫街窄巷嗰度搵好野食!於是就搵到一間好多人排隊嘅小店。雖然鋪面裝修簡單,但係都見到幾多人排隊。於是我地就選擇係呢一間野度等位。我哋都係到諗,呢一間小小的店舖,為什麼會那麼多人排隊呢?好不容易才等到兩個位置,坐低之後就拎張餐牌望望,發覺其實都好似冇咩特別啊。兩個女仔本身食野就唔多,於是我地就叫一個香煎牛西冷配意粉,忌廉汁蟹肉雲吞,同埋凱撒沙律。一上碟嘅時候,都已經鋪滿晒成張枱,而且每一份食物份量都非常之大。於是我地就開始嘗試美食,佢嘅食物份量除咗大之外,其實質素都非常之高。上碟非常之快,呢度牛扒有別於出邊嘅西冷扒,厚厚一塊,肉質非常之豐富。忌廉汁雲吞,非常之美味,濃郁,如果喜歡食忌廉,或者係喜歡奶味重嘅人,一定要試吓。凱撒沙律本,原本以為只係一個簡單嘅沙律,點不知原來都係大大嘅一碟,基本上兩個人系一定有多。餐廳裡充滿了人,基本上冇一個嘅空位,出邊仲有長長嘅人龍。雖然排隊時間較長,但坐低後order嘢食之後其實上碟都非常之快度。 小小的店裡充滿了人情味。

星期日通常我和家人都不會弄午飯, 總愛出外吃個Quick Lunch, 順便散散步享受陽光~ 上星期日我們又周圍發掘又平又抵食又好味的cafe/茶記食lunch了~ 來到深水埗的星廚, 坦白說, 看到客人滿滿的坐在內面, 不用多說就能看到食物的質素如何 所以就直接推門進去~ 周日客人都頗多, 不過好彩不用多等就可以坐下~~~ 值得一讚的是這裡的set lunch好抵食!!! 大約四十多元就有主菜, 跟餐湯和飲品另有雪糕 而且不用加一, 個人覺得很抵~~~ 忽然很想吃西冷扒, 所以也不點set lunch, 點了一客香煎美國安格斯西冷扒鵝肝配飯~ 服務員先上餐湯和烘蒜蓉多士, 湯是忌廉蘑菇湯, 吃得出有粒粒的鮮蘑菇粒, 不會咸又夠香滑! 烘蒜蓉多士新鮮熱辣剛烘好, 配以湯來吃,無得輸! 另外點了法式焗田螺, 薯蓉香口又夠滑! 田螺很有咬口, 入口有油香, 整體來說美味! 不久香煎美國安格斯西冷扒鵝肝配飯來到了! 賣相不俗, 大大件烤得香香的西冷扒和鵝肝叠在一起, 上面再放些沙律菜, 還未吃就已覺得很好味似的! 西冷扒烤到8成熟, 口感一樣不韌, 還能保持大量肉汁, 嫩滑!

順便散散步享受陽光~

來到深水埗的星廚, 坦白說, 看到客人滿滿的坐在內面,

不用多說就能看到食物的質素如何

所以就直接推門進去~

周日客人都頗多, 不過好彩不用多等就可以坐下~~~

而且不用加一, 個人覺得很抵~~~

烘蒜蓉多士新鮮熱辣剛烘好, 配以湯來吃,無得輸!

不久香煎美國安格斯西冷扒鵝肝配飯來到了!

鵝肝都不錯喔~入口潤滑不酥, 吃後有淡淡的餘香在喉嚨徘徊, 吃後有很幸福的感覺!

白飯是另上的, 大大碟, 一個女生怎吃得下?

差不多喝完餐飲後, 我都忘了有個雪糕便埋單走人, 出到門口才想起有雪糕><"

不過餐廳沒有主動送上雪糕是我有點微言的地方, 害我都沒有甜品吃......

星廚

太子荔枝角道74號地下

2310 8448
2017-01-08
1 分鐘 (堂食)
周日約了好友到旺角cine moko看電影,趁還有時間,便到太子走走,順道找餐廳醫肚,離地鐵站不遠,發現有一間叫星廚的餐廳,門面好像不錯,最後決定在這裏吃午餐。精選午餐的選擇有8款,價錢由HK$40 - HK$48不等,全都奉送餐湯、飲品及雪糕。我們3人各自點了set lunch,再多款2款小食醫肚。炸魷魚鬚 - 魷魚鬚炸至金黃色的,口感香脆不鹹,炸漿不重,入口不會有厚重的粉糊感覺。炸雞中翼 - 雞翼入口外層香脆,內層肉質鮮嫰,帶有豐富肉汁,油份感不重,沾了泰式的甜酸醬來吃,會令味道變得更惹味。是日餐廳是忌廉蘑菇湯 - 蘑菇湯湯質濃稀適中,湯內可以吃到蘑菇碎粒,忌廉味道不重,蘑菇味道亦不夠濃郁,可以加重一點點蘑菇及忌廉的份量會更好。鴨胸香草醬意大利粉 - 這個意粉的味道超讚,鴨胸份量足夠,而且香草醬非常入味,意粉口感Q彈而不淋,只是橄欖油的份重了點。煙肉忌廉意大利粉 - 這個意大利粉必須趁熱食,因為忌廉醬汁內加了芝士,令醬汁變得濃郁感杰身,冷却了的話醬汁會團在一起,令美味指數大減,吃後挺飽肚。大蝦黑松露醬意大利粉 - 這個意大利粉的賣相不錯,大蝦口感爽彈,意粉亦掛上了不少黑松露醬,雖然
我們3人各自點了set lunch,再多款2款小食醫肚。

大蝦黑松露醬意大利粉 - 這個意大利粉的賣相不錯,大蝦口感爽彈,意粉亦掛上了不少黑松露醬,雖然松露味道不夠香濃,但味道挺惹味。
餐飲方面,我們全都點了熱檸檬水/茶,幾本上飲品不會出亂子吧。
埋單甫出門口,才醒起set lunch 是有雪糕跟,可惜待應沒有主動送上,感覺奇怪,其實由踏入進店舖開始,待應都沒有主動為我們送上熱水及餐牌,非常不夠主動,希望店主能好好主意。
2016-12-31
  • 炸雞中翼
  • 炸魷魚鬚
2017-01-06 558 瀏覽
聽聞星廚都有一段日子,上次去開食餃子嗰陣無意中發現原來就晌附近,趁呢日就去試試.佢係間西餐廳,裝修就比較港式風味.聖誕同新年啱啱過冇幾耐,所以餐廳入面仲有唔少相關嘅節日裝飾.午餐餐牌係手寫嘅,字體非常秀麗.參詳過後都係對主餐牌嘅主菜更感興趣,另外仲叫咗兩份小食一齊試試.芝士焗蟹蓋個蟹蓋入面釀咗一絲絲蟹肉,同埋混合咗啲洋蔥粒同煙肉粒,上面鋪咗層芝士,再焗香而成,唔會焗得太乾太濕,口感爽脆,都幾juicy甜香.伴碟嘅雜菜用咗黑醋調味,都幾清新.一口牛脷拎到嚟嗰陣已經稍涼,厚切嘅牛脷肉香軟熟而嫩滑,唔濃但夠惹味,感覺都唔錯.是日餐湯係南瓜湯,湯入面有少少南瓜蓉,每口都係淡淡甜香,蒜蓉多士亦算脆口.主菜方面起初想試安格斯西冷扒或穀飼法式豬扒,最後都係試咗香煎加拿大比目魚,煎得魚皮焦脆,魚肉唔鬆散,食起嚟軟綿,烹調時用咗鹽嚟調味,鹹度濃郁.用嚟蘸嚟食嘅醬汁酸酸甜甜,魚身底下仲有炒雞髀菇,香菇,炸薯角,雜菜等等,食多啲蔬菜可以中和肉類嘅膩感.餐飲我就叫咗熱檸茶,檸檬清香又可以消滯.雖然餐廳嘅陳設同風格係走港式西餐廳路線,但食物嘅質素算唔錯亦唔頹.下次再嚟嘅話會試試呢度馳名嘅烤焗鹹豬手,聽聞性價比好
佢係間西餐廳,裝修就比較港式風味.
午餐餐牌係手寫嘅,字體非常秀麗.
芝士焗蟹蓋
一口牛脷
南瓜湯
香煎加拿大比目魚
熱檸茶
餐飲我就叫咗熱檸茶,檸檬清香又可以消滯.

雖然餐廳嘅陳設同風格係走港式西餐廳路線,但食物嘅質素算唔錯亦唔頹.下次再嚟嘅話會試試呢度馳名嘅烤焗鹹豬手,聽聞性價比好似幾高.
2017-01-04 128 瀏覽
今日同幾個內地朋友食飯,帶佢地黎哩間近佢地教會既餐廳,其實我都未食過,餐廳外型似係平民西餐格局,唔算好華麗,但尚算乾淨企理羅宋湯麻麻,好淡,好似溝左水咁。一口牛舌,好味,切得好厚,一啖放入口好軟滑,好有口感,有牛味,4個人岩岩好一人一大舊!牛排同薯菜分開上,好仔細,薯角唔會變淋,雜藥炒香左,牛排好大件,肉質唔淋唔韌,個汁不過不失。豬排飯好多芝士,飯量勁多,食唔哂,豬排份量多,醬汁夠,酸美美,唔錯。德國豬手,好抵食,平過德國餐廳食好多,味道唔衰,新鮮焗起,膠質重,點既醬汁酸酸地,幾開胃。食到哩味已經飽到不得了,千層麵皮厚左d,唔夠多汁,味道唔錯,放焗盆會好d,放碟會唔夠肉醬。總結其實抵食,大大份,味道唔錯,share食夠哂食,4個人叫4份都夠,但仔細位要做得好d,例如湯要煮好d
羅宋湯麻麻,好淡,好似溝左水咁。

2016-12-07
2017-01-04 122 瀏覽
早從友儕間聽過星廚的大名,說其大件夾抵食,味道也不錯,剛巧今日要出旺角買點東西,就走遠一點到位於太子的星廚。***************星廚雖然提供西餐為主,但格局比較像茶餐廳,當然是比較四正和整潔的。午餐有八款,選擇不算少,但最驚喜是價位只是$40至$48,但以包主菜、餐湯、餐茶和雪糕。百物騰貴,現在四字頭一個午餐已不算貴,最多包一杯飲品,吃個常餐都要四字頭,星廚竟然還包餐湯和雪糕,還有甚麼可要求呢?凱撒沙律($55)沙律是午餐內沒有,另外單點的。雖然要五十五個大洋,但反正我們二人同來,除返都不算貴,而且份量也對得起價格。羅馬生菜入口爽脆,凱撒醬也足夠,生菜上曬滿芝士粉、煙肉碎和麵包粒,最上面還鋪有兩大塊火腿。是日餐湯-雜菌湯雜菌湯濃稠適中,不會水汪汪,菌香雖不算太突出,但湯內都有很多打碎的雜菌,非常足料。大蝦黑松露醬意大利粉($48)意大利粉上均勻地拌有黑松露醬,上面還有五隻大蝦,單是這個意粉都已對得起價格有餘了。意粉入口還帶點微彈,能清楚嚐到黑松露醬的鹹香味,大蝦肉質結實,整體做得不錯。煙肉忌廉燴意大利粉($40)意大利粉份量不少,加上忌廉的關係,甚為飽肚。但意粉口感沒黑松露醬

***************

凱撒沙律($55)
凱撒沙律
是日餐湯-雜菌湯
大蝦黑松露醬意大利粉($48)
大蝦黑松露醬意大利粉
煙肉忌廉燴意大利粉($40)
意大利粉份量不少,加上忌廉的關係,甚為飽肚。但意粉口感沒黑松露醬意大利粉般爽彈,所以味道而這個人覺得只是中規中舉,但以一個普通午餐來說,味道絕對合格。
煙肉忌廉燴意大利粉
凍朱古力(凍飲+$2)
朱古力味都算濃,甜度也適中。
凍朱古力
凍檸茶(凍飲+$2)
檸茶有茶味又不會過於苦澀。
凍檸茶(
雪糕
雪糕是紅豆味,之前在很多平價餐廳或放題店食過紅豆雪糕都有雪得太凍,令紅豆過硬的問題,這裡的紅豆卻不會過硬。
雪糕
意大利芝士餅(跟餐+$25)
朋友說這裡的甜品也不可錯過,見原價$35的意大利芝士餅,跟餐加$25就可吃到,就點一客二人share。芝士餅份量不算料,約有兩吋見方,入口軟腍而重朱古力味,味道確是不錯。
意大利芝士餅
總結,星廚午餐的定價本身已很有競爭力,但最難得是它沒有因為平價而hea做,坦白說,平常四五十元一個午餐都不能要求甚麼,不難吃能飽肚已經不錯,但這裡不單能飽肚,味道亦不錯,絕對是真人不露相。
凱撒沙律
大蝦黑松露醬意大利粉
凍朱古力
凍檸茶(
意大利芝士餅
2016-12-25 288 瀏覽
平安夜去找一個好地方食晚餐並不容易。 因價錢太貴了而且十分人多。我們一行四人七時許走到這餐廳預計可以找到座位但原來亦是滿座。好彩十多分鐘後便有位但要一個鐘後交枱。 我們先叫了一客白酒蜆及炸魷魚鬚, 白酒蜆很鮮味而魷魚鬚炸得很好。再叫了一個其他地方比較少有的羊西冷。扒的外皮做得很特別而且肉質沒有羊肉騷味,但如果可以有黑椒汁會更好。之後再叫一個咸豬手,價錢$118,十分大隻,肉質外脆肉熱,配菜亦很出色。之後再來三個甜品,分別是奶凍, 燉蛋及 tiramisu。我比較喜歡前者但其它两款亦很好。我們不太急忙地可以完成一個低食晚餐。
2016-12-24
13 分鐘 (堂食)
  • 羊西冷扒
2016-12-24 158 瀏覽
呢間餐廳未去前有少少期望,因之前係長沙灣舊鋪時略有聽聞..一心諗住冬至應該少人食西餐一試喇~贊左先:我叫既安格司西冷$168 合格(有相)..肉質不是劣貨,餐湯是磨菇湯,正好多磨菇容!是日冬至..一入去得L 台吉,我得二人當然坐二人位正常,但那位置四面夾擊,相當之榨,女士還可以..男士就!!以香港租金極貴之下,店舖如此甘布局,當下理解但等左幾分鐘後..有卡位走人..於是我們要求換位.當時已是近晚上9點之時..店舖內客人陸續減少...開始多吉位..理應可換吧,但待應只冷說有人訂左位BOR...其實服務員能客氣多加解釋,圓滑打完場,才是有回頭客生意之道,態度如此,食物又不是很物超所值...一副唔憂做之勢.又怎可長做生意呢,負責人應多加思量吧!另外朋友叫左一客牛柳,價錢是110左右,以貨就價,理解,但質素仲差過快餐店--多根得很,情願店主多加些少..入一些起碼合格的吧!付款時朋友都忍不住出聲了><

贊左先:

以香港租金極貴之下,店舖如此甘布局,當下理解

付款時朋友都忍不住出聲了><
2016-12-21
10 分鐘 (堂食)
2016-12-20 236 瀏覽
今晚27人包場慶祝,各種扒類都好正,尤其是慢煮牛肋骨同豬鞍,超美味。不得不提大廚為大家準備每人一份煎鵝肝,簡直係高級酒店水準,外脆內嫩,香口之極,更配上一片梨,一點不油利。👍👍👍
2016-12-19
2016-12-15 203 瀏覽
朋友係德國返嚟之後,話嗰邊嘅咸豬手都冇香港咁好食所以今晚就帶我去試下香港嘅咸豬手喎 先嚟個小食先 炸魷魚鬚 魷魚鬚熱辣辣,外皮好鬆香脆 同以前細細個酒樓食到嘅炸魷魚鬚味道一樣 焗咸豬手配酸椰菜因為咸豬手係現整,所以時間耐咗少少 不過味道都相當之好,外脆內嫩而且味道應該係適應返香港人嘅口味,唔會過咸最重要嘅係入面肉質仲好嫩滑,唔會燒到乾爭爭外皮都只係香脆而冇變焦炭 暫時黎講係香港食到最好食嘅豬手 檸檬可樂 食咗咁熱氣嘅嘢當然要叫番杯嘢飲啦呢度特別之處在於,檸檬+冰糖同可樂罐裝係分開上有少少感覺去返以前嘅年代食飯

先嚟個小食先
2016-12-12 3241 瀏覽
香港嘅茶記故然一個本土嘅代表,但港式西餐亦喺一個不可或缺嘅部份,兩者晌飲食圈都扮演相當重要嘅角式。隨經濟變化,唔少港式西餐廳嘅出品已唔再停留晌普普通通嘅水平,所做嘅菜式已做得好精緻、好有特色,又敢用上靚料入饌,但勝在價位唔高。最近,老友推介嘅「星廚」,就專登走訪一回。星廚屬小店格局,所以,枱櫈編排都有點逼,鬼叫香港租金貴咩。雖然喺咁,你見有唔少街坊幫襯,就知質素應該差唔得去邊。再者,有留意嘅話,見到牆上掛上盆栽、小畫,喺唔錯嘅點綴,當然嚟得依度重點就晌食物處,而非食環境。午市主要都喺做套餐,午餐都算十眾化,包餐湯、熱飲,加多一小球雪糕做甜品,定價都喺$40-$48,亦唔使收加一。不過,推介嘅老友話,嚟到食午餐,唔喺話唔好,但主餐牌嘅菜式先喺「寶物沉歸底」,所以,都睇睇主餐牌先再作決定。翻一轉餐牌,除小食,有幾款精選單點菜式:油封鴨脾、鹹豬手及牛肋骨,但可以加$15轉為套餐,不過,睇落份量頗大,一個人食似乎太滯喇。此外,仲有主菜類、意大利粉及飯類,依幾樣本身就已經喺以套餐形式供應,包餐湯、包熱飲,價錢雖然比午餐貴,但用料睇落具質素好多。如想食甜點,可以用優惠價加配幾款甜品,如法式焦糖燉蛋
。最近,老友推介嘅「星廚」,就專登走訪一回。
此外,仲有主菜類、意大利粉及飯類,依幾樣本身就已經喺以套餐形式供應,包餐湯、包熱飲,價錢雖然比午餐貴,但用料睇落具質素好多。如想食甜點,可以用優惠價加配幾款甜品,如法式焦糖燉蛋、意大利芝士餅……等等,不過,主要喺晌晚市供應。
野菌忌廉湯

個湯睇樣已經覺得好足料,入口果然菌味強,好濃郁雜菌味,明顯喺保留好多微細菇粒,所以,比一般以柔滑為主嘅忌廉湯就重口感啲。
野菌忌廉湯
最後決定從主菜入手,主菜類共有6款,基本上牛羊豬魚類都有,今次就唔食羊嘢,試吓個法式豬扒,因為,豬扒做得好都唔容易。
香煎美國穀飼法式豬扒配飯 $138

賣相掂喎,唔單因為厚切大大件有睇頭,煎得外層焦香,而配菜有炸薯角,什菌加沙律菜,估唔到仲加少少黑醋提味,比港式西餐高一個層次。而件豬扒煎得火喉都唔錯,咬落肉質帶點爽,富肉汁,唔會「嚡烚烚」,不過,個人覺得配洋蔥汁會顯得普通少少,如果改改用蘋果醬或者更有亮點,之前就食過一間店嘅豬鞍,件芥末莎莎,效果亦唔錯
啡咖

餐飲方面,其實都好港式,都喺茶啡檸水,頂多就喺檸蜜、檸賓,所以,小弟就要一杯咖啡好了,但求過過咖啡癮而已。咖啡雖然喺港式口味,但沖得醇香柔滑。
咖啡
知道晌香港做飲食唔容易,希望小店繼續努力,做好啲菜式,令「星廚」變得更加有聲有色,他朝一日更喺「星」價十倍。
2016-12-11 2465 瀏覽
住在大角咀的朋友,說與我很久沒有聚餐了,約了大家放工後在其家不太遠的街道找間餐廳來個輕鬆的晚飯!遇著一個下雨天的夜晚,七時多來到太子地鐵站先與朋友見面,然後由朋友帶路,穿過人海與傘海,約五分鐘左右就來到這餐廳--星廚!把雨傘放在門囗所設的架上,然後齊步入內;餐廳內裝簡約明亮而舒服,桌椅的位置安排剛剛好不寬不窄,算是鋪排合理!與朋友看過餐牌後,朋友建議道,這裡的海鮮與牛肉類食物不錯;依其所提就各點了一個套餐;下單後不久很快就來了蘑菇忌廉湯;一上來時,蘑菇夾雜些許忌廉的香味直撲鼻而來,馬上用湯匙舀起來嚐嚐;湯裡面的食材都磨成蓉,配合比較綿滑而香濃的忌廉湯底,質感與香味俱有,連平時少喝忌廉湯的我也覺得確是不俗!伴湯的香草牛油多士,底面都烘得香脆,而香草與牛油比較輕巧地提了味,整體口感也是不錯!主菜先來是朋友點的香煎比目魚意粉;朋友先給了半塊我試試,值得稱讚的是其醬汁做得很出色;酸甜得宜中透出的香草味,把煎魚塊中的煙燻味與魚塊本身的鮮味,結合得一致;魚塊肉質也結實不鬆散,加上數種香味在提升,整體加起來印象頗佳!接著上來是我點的原條煮牛肋骨配意粉;牛肋條的份量著實不少,而且肉質炆得有點酥軟,筋膜
蘑菇忌廉湯
香草牛油多士
香煎比目魚套餐
原條煮牛肋條套餐
接著上來是我點的原條煮牛肋骨配意粉;
牛肋條
牛肋條的份量著實不少,而且肉質炆得有點酥軟,筋膜位置又相當有彈性;獨是醬汁亦是有較濃的牛肉本味,與牛肋條的原味有些重疊;
之後見檯面的醬油堆中有枝平時在其他餐廳少見的辣汁,就加了些在牛肋條的醬汁中;經此番動作後,再蘸醬汁來吃牛肋條,味道即時提升,多了層次感之外,沒有了膩口的感覺,吃得頗為滋味!
套餐意粉
另上的意粉,煮得在吃起來的質感,夠彈性之餘又帶數分煙韌,與醬汁也很配合;唯獨在熱度上略有不足,以致感覺上略欠一點點!
總結此餐,與朋友在太子區內以一個合理價錢享受了一個物值合意的價錢,又可暢談一番,實是開心!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予2.5杯,值得一定程度的推薦!
2016-11-22
蘑菇忌廉湯