2023-07-28 25 瀏覽
班蘭水晶球(6件)水晶球粒粒都又圓又可愛,綠油油的色澤感覺放鬆又舒服,睇見都賞心悅目❤️水晶球的糯米外皮口感煙韌又軟糯,裡面裝滿超多的班蘭內餡,散發著它獨特的天然芳香,當中的香氣令水晶球更添清新,一口咬下去,味道香甜甘美,真係唔錯👍👍👍馬來千層糕(?3件)馬來千層糕食落都幾清新,當中椰漿的香氣和雞蛋的味道完美地融合起黎,口感軟綿綿得黎又幾有層次感。甜度控制得啱啱好,唔會死甜。🥴之前食過另一分店有4件,但依間得3件,邊個先真?🤓真係耐人尋味🤪
班蘭水晶球(6件)

馬來千層糕(?3件)

上個月一家人,第一次幫襯星怡晚飯,整體滿意,所以星期日晚(23/7)舊地重臨。一行八人沒有叫套餐(因為只有二人餐或四人餐),a la carte 散叫點了以下菜式: 新加坡咖喱牛腩、黏蛋油酥餅配咖喱雞球、櫻花蝦炒飯、馬來鮮蝦炒貴刁、蜜糖雞翼、蒜片炒芥蘭、蒜片炒青龍菜、新加坡沙嗲6串、巴東牛肉、新加坡海南雞(半隻)、娘惹蘿蔔糕。由於當晚廚房落單系統發生故障,所以出菜有些混亂,令晚飯氣氛有些不快,但問題不大。反而今次留意到幾點希望店家注意/改善:1. 7:30pm 落單已經有多様菜說賣晒了。2. 白飯盛好了在廚房出菜位但遲遲未送出給客人,要我們催促提點。3. 海南雞半隻,定價$168,在黃大仙區這個價位有些高了!4. 最後一點可能和店家無關,原來青龍菜是貴價嘢。$88一客只有很少很少,上菜也已經用了很小的碟子,令份量看起來不太少,但當送上枱時我仍不大相信所以直接問侍應這個份量是正常的嗎?答案:是的。
1. 7:30pm 落單已經有多様菜說賣晒了。
新加坡咖喱牛腩
新加坡咖喱牛腩
櫻花蝦炒飯
青龍菜
娘惹蘿蔔糕
  • 新加坡咖喱牛腩、娘惹蘿蔔糕
2023-07-24 21 瀏覽
今日收工約左媽咪食飯,媽咪話開左間新野都一排不如試下,係一間區內少有嘅星馬菜,估唔到都好正宗!娘惹蘿蔔糕呢個蘿蔔糕做得好香,佢哋用咗椰漿同埋香料去煮,香味好濃郁。蘿蔔糕本身都煮得好腍身,有Q彈嘅口感,真係好好食!黑松露香煎鮑魚鮑魚煎得啱啱好,肉質好鮮嫩,而且有微微嘅焦香味。黑松露醬汁就更加好味,濃郁嘅香味同埋鮮味,同鮑魚一齊食好正!新加坡胡椒肉骨茶呢碗肉骨茶真係好濃郁,肉煮得好腍身,肉味道都煮進湯裡面。湯底就有微辣嘅味道同埋胡椒味。馬來鮮蝦炒貴刁貴刁炒得好香,味道都炒進麵裡面啦。鮮蝦都煮得好爽口,微微嘅甜味,同辣椒同埋蒜頭一齊炒真係好好味!原來佢地仲有好多菜式揀,下次同多幾個屋企人嚟試多幾樣菜先

黑松露香煎鮑魚

新加坡胡椒肉骨茶

馬來鮮蝦炒貴刁

原來佢地仲有好多菜式揀,下次同多幾個屋企人嚟試多幾樣菜先

2023-07-19
  • 娘惹蘿蔔糕
  • 新加坡胡椒肉骨茶
  • 馬來鮮蝦炒貴刁
星馬一直係我幾抗拒去旅行嘅目的地因為當地嘅熱比起香港泰國更焗更曬但係星馬菜係個我耐唔時都會想食嘅菜式口味雖然係偏濃但好有佢嘅個人特色今次去到呢間新開嘅餐廳打開menu已經覺得豐富到目不暇給差唔多每一頁都會有嘢想試忍唔住最後嗌多咗嘢食本身份量都好大份所以三個人都夠食推介必試魔鬼魚辣死你媽椰漿飯參巴醬煎嘅魔鬼魚好好食唔會乾好特別跟飯仲有花生魚乾仔同辣醬口感豐富最重要係隻太陽蛋係流心撈埋好香新加坡大蝦喇沙麵係偏辣嘅油麵底嗌咗個馬來西亞藥材肉骨茶細size 份量一樣夠三至四個人每人一碗肉好淋唔算肥藥材味唔會太濃太甘新加坡口味嘅肉骨茶要週末先會有另外嗌咗斑蘭咖央多士同炸榴連湯丸多士烘得唔會太燶而且醬同包嘅比例各半我自己鍾意咖央多士多過菠蘿油整體嚟講食物質素唔錯上菜快靚正位於尖沙咀中心地帶嘅商場餐廳呢個價錢同水準值得推介✨
星馬一直係我幾抗拒去旅行嘅目的地

整體嚟講食物質素唔錯上菜快靚正
位於尖沙咀中心地帶嘅商場餐廳
呢個價錢同水準值得推介✨
2023-07-16 55 瀏覽
家人住黃大仙,經常在附近搵食,今晚終於試到星怡。幸好和之前看過的食評一樣整體質素唔錯,菜式好吃會再幫襯。我們一行四位成人和一位小童總共點了一個$668嘅四人餐同埋一客西式嘅雞扒餐(因小朋友不吃辣)套餐除咗白飯同埋甜品之外,共有六個前菜和主菜。當中最失色是麥皮軟殼蟹和甜品。軟殼蟹太多炸粉,甜品完全沒有味道,真的不好吃。但其他菜式就分量和質素都很不錯👍老爸最愛那個咖喱牛腩煲,而我覺得前菜“金杯”有創意,很清新。套餐中有些菜式是二選一,下次可以去試埋另一款😀
咖喱牛腩煲
馬拉盞通菜
新加坡黑胡椒大虎蝦
  • 馬拉盞炒通菜
2023-07-13 29 瀏覽
同朋友去黃大仙舊地重遊,發覺現崇山新開咗唔少餐廳,因為想食肉骨茶,就走咗入去呢間新加坡餐廳 @sing.la_hk ~餐廳有室內外位,仲有live band! 🍭肉骨茶配飯($88)肉骨茶充滿胡椒香味,食落有啲辣,但非常暖胃~ 排骨幾鮮嫩~🍭馬來鮮蝦炒貴刁($98)呢個馬來炒貴刁色澤光亮,醬汁相當惹味,每條河粉都沾滿醬汁!最滿足係佢啲大蝦,好味道!🍭海鮮釀油條($88)超級邪惡,油條食落好脆,幾特別嘅配搭~🍭蒜片炒青龍菜($88)青龍菜未食過,都幾嫩,食落好似蔥/韭菜😂🍭熱美祿恐龍($30)🍭黑糖寒天椰汁冰($36)美祿恐龍好飲足料,仲有朱古力脆脆喺面,有口感!寒天椰汁甜甜地唔錯~

🍭肉骨茶配飯($88)
肉骨茶充滿胡椒香味,食落有啲辣,但非常暖胃~ 排骨幾鮮嫩~

🍭馬來鮮蝦炒貴刁($98)

🍭海鮮釀油條($88)
超級邪惡,油條食落好脆,幾特別嘅配搭~

🍭蒜片炒青龍菜($88)
青龍菜未食過,都幾嫩,食落好似蔥/韭菜😂

🍭熱美祿恐龍($30)
🍭黑糖寒天椰汁冰($36)
2023-07-10 23 瀏覽
黃大仙新加坡菜 仲有Live🎸🎤音樂聽今日同朋友👬叫咗一個炒貴刁 料足 牛肉 蝦仁 河粉炒的乾身 仲有芽菜芫荽吊味 個人好滿意☺️新加坡🐠魚蛋 外表睇落似普通魚蛋 btw佢比普通魚蛋更加飽滿 口感好爽滑 魚尾突出 配埋特製醬汁👍👍👍細份胡椒🐷肉骨茶 胡椒豬肚湯底 配上豆卜 蒜頭 腩牌 仲有啲油炸鬼過口癮 味道唔錯😝新加坡青龍菜🥬 有啲似香港嘅蔥 又有啲似生啲嘅通菜 口感特別一杯新加坡奶茶+水果茶都正常發揮好欣賞佢有戶外位置 仲定期有現場音樂🎸🎤
黃大仙新加坡菜 仲有Live🎸🎤音樂聽

一杯新加坡奶茶+水果茶都正常發揮

好欣賞佢有戶外位置 仲定期有現場音樂🎸🎤
2023-07-06 27 瀏覽
主打食星馬菜❤️,味道超級地道👍🏻胡椒肉骨茶配飯 湯頭幾甘香,陣陣既胡椒香,飲落好舒服好味,肉骨更係好軟稔,一咬就甩骨油酥餅 配咖哩雞髀🍗 雞髀勁大隻,但成隻都好入味,肉質更係嫩滑,咖哩好夠椰香,食落奶香奶香咁,幾香甜,配油酥餅食勁夾蒜片炒青龍菜 口感比較有咬口,淡淡既蒜香,幾好食娘惹蘿蔔糕 入面既芽菜勁好食,勁清甜,蘿蔔糕本人都好惹味,食落有油香黑糖寒天椰汁冰 椰香味好足,黑糖寒天亦唔會太甜凍馬來西亞拉茶不過不失
主打食星馬菜❤️,味道超級地道👍🏻

胡椒肉骨茶配飯

油酥餅 配咖哩雞髀🍗

蒜片炒青龍菜
口感比較有咬口,淡淡既蒜香,幾好食

娘惹蘿蔔糕
入面既芽菜勁好食,勁清甜,蘿蔔糕本人都好惹味,食落有油香

黑糖寒天椰汁冰
椰香味好足,黑糖寒天亦唔會太甜

凍馬來西亞拉茶
不過不失

2023-07-02 33 瀏覽
【黃大仙•星怡】✨🐝@sing.la_hk————————————————————————位置鄰近黃大仙地鐵站d1出口步行約4分鐘到達 位於現崇山樓下商場外鋪 係一間傳統星馬菜餐廳 由星加坡大廚david yee擔任顧問主理菜單 包你食到舐舐脷😋🍯|娘惹蘿蔔糕|HKD 78粒粒蘿蔔糕大細均勻 配上特製醬料 甜中帶點辣 好開胃呀😍🍯|黑松露香煎鮑魚|HKD 140每嚿鮑魚都儀式感十足 舊舊都切粒以及醃製咗黑松露醬 沙律菜配上黑醋醬汁 好開胃🍯|新加坡魚蛋喇沙|HKD 68湯底十分濃厚帶點辣 魚蛋粒粒都爽彈 豆卜亦都索曬湯底香濃嘅喇沙味 gd taste 😄🍯|馬來西亞鮮蝦炒貴刁|HKD 98食落口感有啲似炒河粉 有芽菜、大大隻鮮蝦 亦都可以配上餐廳特製嘅辣醬🦐🦐🔥
【黃大仙•星怡】✨🐝@sing.la_hk
————————————————————————

🍯|娘惹蘿蔔糕|HKD 78
粒粒蘿蔔糕大細均勻 配上特製醬料 甜中帶點辣 好開胃呀😍

🍯|黑松露香煎鮑魚|HKD 140

🍯|新加坡魚蛋喇沙|HKD 68

🍯|馬來西亞鮮蝦炒貴刁|HKD 98
2023-07-01 37 瀏覽
平時食連鎖店食到厭,黃大仙人等到頸都長終於有間質素穩定的星馬菜,位於現崇山商場地下,地點都幾就腳,炒貴刁、喇沙、新加坡海南雞、肉骨茶都幾惹味,而且仲會定期邀請樂隊live Band表演🎤 價錢定價唔進取,難怪就算平日晚上入座率都超過九成鹹蛋黃炸魚皮$48 雖然有少少熱氣,但係唔理得咁多,份量超級多足夠幾個人分享,厚厚的鹹蛋黃勁邪惡,即叫即炸夠晒惹味新加坡麥片蝦$180這一道星加坡必吃菜式之一,人氣程度直逼胡椒蟹,酥脆帶點奶香的外層口感不錯,選用個頭較大又多肉的原隻大蝦,而非蝦球,啖啖肉好滋味蒜片炒青龍菜$88真的從來沒有吃過!特別由馬來西亞空運,在香港非常少見,據說也會出現在法國餐廳,顏色非常翠綠口感也幾軟嫩好吃—————————————————星怡 (黃大仙)黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #紀

新加坡麥片蝦$180

蒜片炒青龍菜$88

—————————————————

星怡 (黃大仙)
黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舖

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #紀念日 #點贊 #互贊 #福利 #香港美食 #吃貨 #美食攻略 #美食 #星馬菜 #黃大仙美食 #星怡

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2023-06-30 65 瀏覽
在黃大仙地鐵站附近, 有室內室外座位選擇。有歌手注場的晚上,餐廳充滿了熱鬧的氣氛和歡笑聲,讓人倍感愉悅。海鮮釀油條是我們非常推薦的一道菜。油條裡夾著豐富的蝦膠和蝦肉,讓口感更加豐富多樣,炸得香脆,內裏卻仍然保持著柔軟的口感,是一道非常美味的小吃。新加坡麥皮蝦也是餐廳的招牌之一,這道菜以新鮮的蝦為原料,經過細心烹調後,蝦的鮮味和外層的脆度完美融合,讓人一口接一口,麥皮的甜味和口感大大增加這道菜的層次和味道。馬來鮮蝦炒貴刁是一種非常有特色的馬來西亞料理,加上新鮮的鮮蝦,經過熱炒後,散發出濃郁的香氣,口感鮮美,令人難以忘懷。
海鮮釀油條

新加坡麥皮蝦

炒貴刁

2023-06-27
5 分鐘 (堂食)
海鮮釀油條
新加坡麥皮蝦
炒貴刁
  • 新加坡麥片蝦
2023-06-30 37 瀏覽
今晚到黃大仙探朋友~在她帶路下,找到一間平價親民的星馬菜! 餐廳放室內外,還駐場歌手,性價比十足!我們點了:新加坡魚蛋喇沙 $68性價比極高⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄大愛這個湯底!好濃郁(*ˉ︶ˉ*)creamy👍🏻椰香味濃💕🤤微辣!魚蛋、魚片都非常彈牙,整碗面口感豐富~以這個界線來說,我感到非常滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)馬來鮮蝦炒貴刁 $98賣相似足乾炒牛河🤣不過一點也不油膩~配上的辣醬令整個炒貴刁昇華不少,起來更香更惹味,簡直是神來之筆,配上爽口的芽菜、大蝦,整個炒貴刁吃起來更有層次。海鮮釀油條 $88最喜歡吃香口的炸物~拜哈滑釀入油條中,吃起來層次十足~可以配埋酸甜辣椒醬一齊食,又可以配沙律菜~口感會更清爽!娘惹蘿蔔糕 $78做乜嘢呀?娘惹風味蘿蔔糕~加入雞蛋、芽菜、菜譜和甜黑醬油炒成,非常香口(*ˉ︶ˉ*)甜甜辣辣,可以一試~凍桔仔話梅水 $33我們兩個都對話梅水很有興趣~所以一齊點了這個飲品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)口感清爽,能夠學到桔仔話梅的酸酸,甜甜味道, 10分解渴!

我們點了:

新加坡魚蛋喇沙 $68

馬來鮮蝦炒貴刁 $98

海鮮釀油條 $88

娘惹蘿蔔糕 $78

凍桔仔話梅水 $33
2023-06-27 24 瀏覽
晚上去左黃大仙搵食,見到呢間星馬餐廳#星怡,好想食下海南雞,見餐牌除泰菜,仲有中式小炒,感覺應該都唔錯,於是便進入開餐囉!新加波海南雞飯轉白飯,是我地預期的味道,雞🐓皮薄爽口,髀位肉質滑溜,胸位的肉質都唔會好鞋。醬汁剛好會不過咸,加入飯內一齊食就是很好味😊。特級北海道帶子鮮蝦喇沙麵-轉米粉,喜歡飲湯的我們,首先飲左啖湯先,湯底夠濃郁可口,帶點辣有蝦的鮮甜同椰香的味道,帶子厚身,鮮蝦都大只,質感彈牙爽口,米粉的質感幾滑也都不錯。雞肉咖哩酥,餡料的咖哩雞濃郁惹味,酥皮香酥脆口,即叫即做熱辣辣。飲品是凍咖啡同解渴的梳打水。

醬汁剛好會不過咸,加入飯內一齊食就是很好味😊。

飲品是凍咖啡同解渴的梳打水。
2023-06-27
2023-06-26 664 瀏覽
🔴柚子蝦沙律$78.0沙律菜新鮮,柚子酸酸甜甜配埋大蝦, 完全把我味蕾全開, 好期待主菜出現👍🔵新加坡沙嗲(豬/牛/雞)6串 -$98.0串燒燒到表面乾身,雞肉仍好嫩滑,豬肉唔韌唔鞋口,咬落去香腍軟滑同Juicy, 肉汁超豐富🤩沙嗲醬係串燒嘅靈魂,出面其他嘅餐廳用小圓碟盛載沙爹醬,往往未能完全cover整串串燒的,星怡餐廳絕對有考慮到呢一點,十分細心,盛載沙嗲醬的碟恰好是串燒的長度,足夠可以將一整串放入碟內,沾滿肉肉的每一寸肌膚,配埋洋蔥青瓜,食指大動😍🟡新加坡胡椒肉骨茶 -$128.0規格: S不得不說這充滿著胡椒香氣的肉骨茶真是香濃好喝,排骨嫩滑,沒有因為燉煮時間而變老變柴,白胡椒既暖胃亦能大大增進食慾😋🟢新加坡黑胡椒蟹 -$580.0規格: M這道黑胡椒蟹充滿星洲風味,微辣而帶黑胡椒香。肉蟹厚肉多汁,啖啖肉又新鮮,加埋大量黑椒好惹味,重點可以成個蟹鉗完整地拆出嚟,個真係好食到癲🥳🟠新加坡麥皮蝦 -$180.0大蝦香脆入味,彈牙又爽口,麥片金黃酥香,整道菜味甜香口,好開胃,吃起來既甜又鹹,別有一番風味,麥皮蝦好食到連殼一齊吃進去,絕對不用懷疑啦👍🟣芒果布甸-$48.0真係超驚喜,

🔴柚子蝦沙律$78.0

🔵新加坡沙嗲(豬/牛/雞)
6串 -$98.0

🟡新加坡胡椒肉骨茶 -$128.0
規格: S

🟢新加坡黑胡椒蟹 -$580.0
規格: M
這道黑胡椒蟹充滿星洲風味,微辣而帶黑胡椒香。

🟠新加坡麥皮蝦 -$180.0

🟣芒果布甸-$48.0
真係超驚喜,可以把芒果布甸做成藝術品,叫我點捨得食,打卡一流呀💕
布甸口感柔軟綿滑, 芒果好甜,配淡淡清香的椰漿,真係冇得輸,完全把今晚嘅晚餐劃上完美的句號👏💯

原來餐廳仲有vip房的,房間有卡拉ok,仲有麻雀耍樂㖭😍有得食之餘,仲有得玩呀,爽YY🎤
2023-06-20
2023-06-21 54 瀏覽
黃大仙嘅街坊舖頭,竟然會有人載歌載舞咁表演唱歌,好驚喜呀!呢度有唔同款式嘅菜,性價比都算高~$98 芝士油酥餅 配 咖喱雞球:呢個酥餅有豐富嘅芝士,一碟仔有兩層,好多塊!!咖喱雞球有豐富嘅椰汁味道,雞肉林甜🥳$88 海鮮釀油條:係油炸鬼入面讓左啲蝦肉同墨魚肉,然後拎去再炸,味道創新好正呀~$128馬來西亞雜錦藥材肉骨茶:一鍋滿滿的,湯汁香醇,濃郁味道中帶藥材香,細嚐有一份甜味☺️ 肉骨煲到好林,仲有一大舊蒜頭 同埋油炸鬼🧄 正~美祿年奶沙糖多士:多士口感非常豐富,多士外層酥脆、內層柔軟,美綠粉好味,加埋年奶,係一個幾好嘅甜品芒果沙冰🍧大大杯,有真實嘅芒果味道,啱晒夏日炎炎

芒果沙冰🍧大大杯,有真實嘅芒果味道,啱晒夏日炎炎
  • 海鮮釀油條