2022-05-09 1196 瀏覽
作為一個點心迷嘅我,點會放過任何一個食點心嘅機會呢😜🤪最近我嚟到位於尖沙咀嘅 ✨「譽宴•星海」✨除咗傳統嘅點心之外,新款嘅點心都應有盡有🤩特別推介:💁🏼‍♀️黑金流沙煎堆咬開,大大啖鹹蛋黃流沙流晒出嚟🤤真係同視覺嘅一大享受😎💁🏼‍♀️醉香鮑魚每一啖嘅鮑魚都有滿滿嘅酒香☺️而且凍凍地咁,更加入口爽脆💁🏼‍♀️黑椒金錢肚黑椒醃得特別入味,有少少刺激,但就令人好開胃,食指大動🤪不得不提嘅就係飯後甜品💁🏼‍♀️芒果糯米卷💁🏼‍♀️香煎黃金糕為整頓飯生色不少,畫下完美的句號🥰📍「譽宴•星海」尖沙咀彌敦道100號The ONE L18樓#譽宴#Ubanquet #星海#Starview #foodiehk #foodporn #foodie #blogger #kol #modeloffduty #foodinsta #foodstagram #foodporn #bloggerlife #eating #eat
作為一個點心迷嘅我,點會放過任何一個食點心嘅機會呢😜🤪

最近我嚟到位於尖沙咀嘅 ✨「譽宴•星海」✨
除咗傳統嘅點心之外,新款嘅點心都應有盡有🤩

特別推介:

💁🏼‍♀️黑金流沙煎堆

咬開,大大啖鹹蛋黃流沙流晒出嚟🤤真係同視覺嘅一大享受😎
💁🏼‍♀️醉香鮑魚

每一啖嘅鮑魚都有滿滿嘅酒香☺️而且凍凍地咁,更加入口爽脆
💁🏼‍♀️黑椒金錢肚

黑椒醃得特別入味,有少少刺激,但就令人好開胃,食指大動🤪
不得不提嘅就係飯後甜品

💁🏼‍♀️芒果糯米卷
💁🏼‍♀️香煎黃金糕
為整頓飯生色不少,畫下完美的句號🥰

📍「譽宴•星海」
尖沙咀彌敦道100號The ONE L18樓

• 花雕醉鮑魚
  • 南翔小籠包
  • 黑金流沙煎堆
2021-12-25 1055 瀏覽
趁著假日,便攜帶未來外母 外出走動,並順道喝個早茶以盡孝道。餐廳是屬於一所婚宴場地,在裝潢上使用了灰、藍色調為元素,再配搭掛滿於天花板上的閃爍裝飾,令人感覺設計高尚吸睛。而其空間方面是劃分了一個長方形的大廳供賓客入座,走至最尾端便是為舞台部份,而右方的戶外區域則是用作證婚,此處可以遙望著寬闊的維港海景,實屬是讓人心曠神怡。入座後職員會先詢問顧客的座位人數,然後再準備相應的碗碟、筷子、筷子托等食用餐具,並為客人使用熱水浸泡以作清潔消毒,於疫情底下,此服務著實令人感到衛生、細心,值得一讚!陳醋黑白玉木耳木耳是餐前小食,由於師傅使用了陳醋調味,因而入口味道是酸香開胃,而咀嚼口感則爽脆清香。椰汁桃膠燉鮮奶甜品入口絲滑順喉,且椰香氣味濃郁,而配料桃膠口感則是爽滑煙韌,清香淡甜,整體很是滋潤養顏。芝士野菌芥末和牛扒撻外層撻皮香酥爽脆,而內餡用料則是豐富充足,用上軟嫩多汁的和牛配搭煙韌彈牙的野菌、和細滑濃郁的芝士,並再加入鮮香的芥末以中和味道,整體層次十足。丹麥黑魚子蝦多士多士外層煎至色澤金黃,食用時酥脆薄身,再配搭上彈牙蝦膠做內餡,和使用鹹香的黑魚子作輕輕點綴調味,令多士口感豐富不少。黑松露鮮蝦餃
陳醋黑白玉木耳
椰汁桃膠燉鮮奶
芝士野菌芥末和牛扒撻
丹麥黑魚子蝦多士
黑松露鮮蝦餃
鮮蝦餃奉上時黑松露香氣已撲鼻而來,而且賣相是精緻小巧,甚為可愛。咀嚼時顆顆皆煙韌彈牙,並富有松露的獨特味道。至於位於中間的蝦餃是特別款式,除了用上桃紅色的食用色素點綴外,內餡亦是只用上蝦肉作為配料,有別於其餘四顆,其口感爽彈清甜,柔韌鮮美。
蟹籽燒賣皇
燒賣同樣是細顆精美,而餡料是使用上豬肉混合蝦隻製作而成,再加入適量蟹子於頂部點綴,入口細嫩新鮮,煙韌彈牙。
蟹粉小籠包
小籠包一籠只有一顆,但體積則相對較大,並特意再灑上了少許蟹子於頂部作調味,咬開時內裏豐厚鮮味的湯汁便隨即滿佈口腔,且伴隨著蟹粉香氣,整體口感滑嫩香甜,濃郁不膩。
招牌胡椒濃雞湯灌湯餃
作為招牌的灌湯餃著實可見是用心製作,其湯汁用上胡椒混合濃雞湯製作而成,有別於日常普遍的灌湯餃,飲用時既有胡椒的濃郁辛口,亦有雞隻的馥郁鮮美,但油膩方面如若可再減輕少許,則味道可達至更佳!湯料的雞件方面入口鮮嫩滑溜,並有著淡淡雞香。而飽滿的灌湯餃煙韌彈牙,入味多汁,是道真材實料的菜餚。

總結而言,餐廳環境寬躺闊大,再配搭醉人維港海景,使人感覺舒適放鬆。點心方面精緻美觀,味道出色,服務亦貼心周到,是所高質的粵菜餐店。
2021-12-23 787 瀏覽
今日又係想食點心嘅一日🤤🤤🤤即刻係尖沙咀搵最近嘅酒樓~裝潢幾豪華,仲有個無敵維港景,可惜去到時比較晏唔比坐室外🥲整體評分:7.1/10味道:7.2/10服務:6.3/10環境:6.9/10人均消費:$50-100地址:譽宴.星海 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 18樓前菜:黑白雲耳幾幾特別,爽脆之余又香辣,好開胃荔蓉蜂巢北海道帶子盒:外層蜂巢香脆有層次。荔蓉包住大大隻帶子,層次豐富🤤招牌胡椒濃雞灌湯餃:我無論去邊度嘅點心鋪都一定會叫灌湯餃~灌湯餃大大隻,胡椒雞湯好濃,完全唔口乾!仲有雞件食😍😍😍黑松露蝦餃之王:蝦餃有四粒,比較迷你好香黑松露味,都唔錯蟹粉小籠包:呢個我覺得相對遜色,冇想像中好食,冇咩汁😖話梅鐵棍準山:呢個好食!帶有話梅香,酸甜開胃紅燒脆皮乳鴿:熱辣辣!juicy多汁,外皮脆👍🏻酥炸香芋綠茶餅:好香,外脆內軟,又唔會太甜法式焦糖燉蛋:都香蛋味,但焦糖做得麻麻柚子蜜脆麻花:脆麻花好鬆脆!配上柚子蜜好美味

整體評分:7.1/10
味道:7.2/10
服務:6.3/10
環境:6.9/10
人均消費:$50-100
地址:譽宴.星海 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 18樓

前菜:黑白雲耳幾幾特別,爽脆之余又香辣,好開胃

黑松露蝦餃之王:蝦餃有四粒,比較迷你好香黑松露味,都唔錯

蟹粉小籠包:呢個我覺得相對遜色,冇想像中好食,冇咩汁😖

話梅鐵棍準山:呢個好食!帶有話梅香,酸甜開胃

紅燒脆皮乳鴿:熱辣辣!juicy多汁,外皮脆👍🏻

酥炸香芋綠茶餅:好香,外脆內軟,又唔會太甜

法式焦糖燉蛋:都香蛋味,但焦糖做得麻麻

柚子蜜脆麻花:脆麻花好鬆脆!配上柚子蜜好美味

2021-12-16 577 瀏覽
同朋友聚舊,揀左去飲茶。酒樓夠大,坐得舒服。下午茶幾抵食。▶️蝦春卷炸得唔會油膩,好香脆!而家蝦帶調味幾爽口!▶️燒賣夠大粒,豬肉同蝦都新鮮,幾好食!▶️蒸蘿蔔糕蘿蔔糕夠滑而且足料,幾好味。蒸比煎更健康!▶️炸豆腐豆腐大大件炸得好好食😋一磚磚好似金磚咁,外皮脆入邊豆腐又滑,大推!▶️小籠包估唔到呢個小籠包又幾好食,個皮,夠薄入邊又夠汁~▶️粟米龍躉炒河配海蜇燻蹄龍躉啖啖肉炸到香脆,然後有粟米汁,配炒河幾特別。另外我再加辣椒醬更惹味!最後嚟漏咗個海蜇燻蹄,走咗先知道🙈酒樓來講食物質素真係唔錯。傾吓計幾舒服。

同朋友聚舊,揀左去飲茶。酒樓夠大,坐得舒服。下午茶幾抵食。

▶️蝦春卷
炸得唔會油膩,好香脆!而家蝦帶調味幾爽口!

▶️燒賣
夠大粒,豬肉同蝦都新鮮,幾好食!

▶️蒸蘿蔔糕
蘿蔔糕夠滑而且足料,幾好味。蒸比煎更健康!

▶️炸豆腐

▶️小籠包
估唔到呢個小籠包又幾好食,個皮,夠薄入邊又夠汁~

▶️粟米龍躉炒河配海蜇燻蹄

最後嚟漏咗個海蜇燻蹄,走咗先知道🙈

酒樓來講食物質素真係唔錯。傾吓計幾舒服。
2021-12-14 485 瀏覽
去飲茶食點心或者中菜晚飯我都比較喜歡到譽宴酒家,我覺得他們食物水準都能保持。今次约了幾個朋友到The One的“譽宴·星海” 飲茶,這間譽宴是我最喜歡,因為環境開揚又舒適。最欣賞他們會準備一大盆滾水給客人洗洗碗筷,大家感覺安心好多。飲茶茶葉質素都好重要,這裡香片和普洱茶都香濃。每次我們必定叫的金磚脆皮豆腐和滷水猪腳仔。這個脆皮豆腐能夠做到外面香脆內裏軟滑豆味香濃好正。鹵水豬腳仔,鹵水汁香濃豬腳仔肉質鮮嫩,外皮爽口不覺肥膩和非常入味。今次人多可以試他們的午市孖宝,這個蒜蓉龍躉頭腩荷葉蒸飯配南乳粗齋煲。粗齋煲熱辣辣煲仔上好惹味。龍躉頭腩荷葉蒸飯非常大籠,魚頭腩亦很新鮮,這個孖寶都幾抵食。其餘點心鮮蝦豆苗餃、燒賣、芋角……等等都保持一貫水準。

飲茶茶葉質素都好重要,這裡香片和普洱茶都香濃。
每次我們必定叫的金磚脆皮豆腐和滷水猪腳仔。
這個脆皮豆腐能夠做到外面香脆內裏軟滑豆味香濃好正。

粗齋煲熱辣辣煲仔上好惹味。

其餘點心鮮蝦豆苗餃、燒賣、芋角……等等都保持一貫水準。
2021-12-03 278 瀏覽
N年冇飲啖茶☕食個包🥠襯有閒情逸致就揀咗間有「華麗裝修x靚景」嘅酒樓悠閒吓!!講緊嘅係呢間位於鬧市中心兼坐落於商場高層內嘅酒樓吖😎😎. Be同兒時一樣😂一畫點心紙時乜都好想食😂情難自控咁叫到成枱都係!等食期間先飲杯茶先啦!叫咗唔係間間酒樓都有嘅✨龍井 &經典✨普洱!茶質唔錯!說時遲那時快熱辣辣嘅點心都送到啦😍😍. ✨ 蟹籽燒賣皇 $34大大粒又彈牙!唔會食入口一堆粉咁😝好食!!✨ 鮮蝦腐皮卷 $34外層酥脆!內裹住爽彈蝦膠而成👌✨ 鮮蟹肉菠菜餃 $34外層係煙韌且晶瑩剔透嘅水晶皮!清晰見到菜肉肉餡!幾唔錯!✨ 蒜蓉鮮蝦春卷 $34鍾意香口嘅朋友記得叫!蒜香+鮮蝦肉內層加埋卜卜脆外層!滋味😛✨ 薑蔥蒸牛柏葉 $34爽口有嚼勁嘅牛栢葉處理得到位!不過略嫌浸住喺啲油水度有啲油膩!✨ 蟹粉小籠包 $35@一咬就爆發濃郁湯汁嘅小籠包!係幾飽滿又美味!如果價位可調整一下更值得試!✨ 花菇棉花雞 $34有齊軟腍魚肚滑滑雞件大隻花菇😝不過不失!✨ 布拉米皇腸粉 $29鍾意布拉腸粉嘅質感!隨個人喜好自行整色整水加麻醬甜醬豉油🙌🏼✨ 招牌酥皮焗大蛋撻 $29比普通嘅蛋撻大隻啲!趁熱食ok嘅😉✨ 蝦乾迷你珍

✨ 蟹籽燒賣皇 $34
大大粒又彈牙!唔會食入口一堆粉咁😝好食!!
✨ 鮮蝦腐皮卷 $34
外層酥脆!內裹住爽彈蝦膠而成👌
✨ 鮮蟹肉菠菜餃 $34
外層係煙韌且晶瑩剔透嘅水晶皮!清晰見到菜肉肉餡!幾唔錯!
✨ 蒜蓉鮮蝦春卷 $34
✨ 薑蔥蒸牛柏葉 $34
✨ 蟹粉小籠包 $35@
✨ 花菇棉花雞 $34
有齊軟腍魚肚滑滑雞件大隻花菇😝不過不失!
✨ 布拉米皇腸粉 $29
✨ 招牌酥皮焗大蛋撻 $29
比普通嘅蛋撻大隻啲!趁熱食ok嘅😉
✨ 蝦乾迷你珍珠雞 $34
糯米有咬口!蝦乾帶出淡淡咸香!入面仲有咸蛋黄畫龍點睛😚😚
✨ 流沙奶皇包 (3件)$29
一扯開流哂心咁!太犯規啦😋最重要唔好攤凍至食!
✨ 海草珠楊枝甘露 $34
憑眼睇已經知超足料🥭🥭芒果x西柚x海草珠珠!入口層次好豐富!又唔會太甜!
整體而言🙂有別於一般普通酒樓!!環境靚坐得舒服之餘!點心都幾好食!而且茶客仲可以出去戶外位置對住一流景觀打卡/hea坐享受添!假如價錢可以再平民化啲更好🤪🤪
2021-11-24 297 瀏覽
幾年前新開張嘅時候嚟過呢度參加婚宴,呢度嘅夜景冇得彈今次晏晝嚟就試吓同嫲嫲飲茶。中午平日黎唔算多人,坐得幾闊落。我哋叫咗兩個滷味,豬耳好爽口,都算入味蒸物叫咗素菜餃,粉果同蝦餃。餃嘅皮都好薄而且足料,蝦餃仲有兩隻蝦喺入面另外我哋仲叫咗鳳爪,炸雲吞同燒肉魚鍋。我自己好鍾意食炸雲吞熱辣辣炸好夠鑊氣,配埋沙律醬可以中和返油膩感整體上都好滿意,埋單用咗$400。不過呢度人手好似唔係幾夠,如果坐得比較邊嘅位置就好難叫時應嚟
幾年前新開張嘅時候嚟過呢度參加婚宴,呢度嘅夜景冇得彈
今次晏晝嚟就試吓同嫲嫲飲茶。
中午平日黎唔算多人,坐得幾闊落。
我哋叫咗兩個滷味,豬耳好爽口,都算入味

整體上都好滿意,埋單用咗$400。
2021-11-24 4101 瀏覽
約咗屋企人飲茶, 想book間坐得舒服嘅酒樓, 在尖沙咀The One 找到譽宴·星海。。樓底超高,裝修典雅,仲有超級無敵靚景, 連接戶外小花園平台, 居高臨下望維港海景。平日下午茶時段都差不多坐滿, 人氣十足!除了點心,也有多款小食,午市孖寶。普洱茶香滑, 前菜: 芥末木耳 , 爽口帶少少辣~蟹肉菠菜餃菠菜餃嘅皮比較腍身, 餡料非常鮮味,蟹肉和菠菜味道配搭得宜。蟹籽燒賣王燒賣好大件~ 混入蝦和冬菇特別鮮味。胡椒雞湯灌湯餃原盅燉,熱辣辣! 濃郁雞湯底配合超重胡椒味, 非常暖胃。 灌湯餃餡料也非常飽滿。蟹粉小籠包非常精緻, 一籠一隻。 小籠包外皮睇落好薄好通透, 非常可惜蒸嘅時候側了一邊黐住蒸籠, 小心夾都會穿, 把湯汁都溜走。 另一籠都是一模一樣~小籠包湯汁唔少, 豬肉混入香濃蟹膏,也有蟹肉的鮮甜, 鮮味十足!XO醬炒蘿蔔糕每件蘿蔔糕切得工整而不散, 蘿蔔和粉嘅比例啱啱好, 蘿蔔清甜味突出。 外皮略炸外脆內軟,XO醬惹味香囗!XO醬鳳爪醬汁好惹味, 鳳爪不會炆煮得太冧👍😋香芒糯米卷外層芒果肉, 卷着芒果味糯米卷皮和忌廉,軟熟美味!手切豚肉叉燒酥酥皮相當鬆化, 豚肉餡料無想像中豐富不過味

。。

平日下午茶時段都差不多坐滿, 人氣十足!

除了點心,也有多款小食,午市孖寶。

普洱茶香滑, 前菜: 芥末木耳 , 爽口帶少少辣~

蟹籽燒賣王
燒賣好大件~ 混入蝦和冬菇特別鮮味。

XO醬鳳爪
醬汁好惹味, 鳳爪不會炆煮得太冧👍😋
香芒糯米卷

香芒糯米卷
外層芒果肉, 卷着芒果味糯米卷皮和忌廉,軟熟美味!

手切豚肉叉燒酥

手切豚肉叉燒酥
酥皮相當鬆化, 豚肉餡料無想像中豐富不過味道依然吸引!

椰汁西米露
熱辣辣嘅椰汁西米露加入鮮奶, 非常滑溜, 甜度啱啱好!

2021-11-15 351 瀏覽
呢日帶小jasmine來到the one譽宴星海,婚宴就來得多,飲茶真係第一次!試下好無食先😆.紅燒脆皮乳鴿 $68蟹粉小籠包 $70黑松露蝦餃王$46醬皇蒸鳳爪 $33荔蓉蜂巢北海道帶子盒 $39碧玉鮮蝦腸粉 $46丹麥墨魚籽蝦多士 $39鮮蟹肉菠菜餃 $39楊枝甘露 $39.叫左成枱都係野食,全部水準不錯呢😋乳鴿炸得幾好脆卜卜好好食,小籠包香濃蟹粉又多蟹膏,好欣賞呢到的蝦好彈牙皮做得好薄,搞到叫左好多蝦🦐(又蝦餃又蝦多士又蝦腸粉🤣)蝦餃黑松露味道好出我呀媽食到舔舔脷😋最特別荔蓉蜂巢北海道帶子盒,外層脆脆的入面軟心,帶子芋頭蓉配上醬汁好正👍🏻最後食番碗楊枝甘露good ending😎.呢到除左食物有質素,最正係可以行出露台影相打卡!真心好靚呢抱住呀b影不停😁食飽出去行下吹下風曬太陽好舒服,開心🥰
紅燒脆皮乳鴿 $68
丹麥墨魚籽蝦多士 $39
鮮蟹肉菠菜餃 $39
楊枝甘露 $39

2021-11-12 412 瀏覽
朋友生日,今日請左半日假, 三五知己去左尖沙咀The One 18樓這間 譽宴.星海,來個滿足下午茶。平時呢度搞婚宴,個廳勁大勁靚,仲有室外位置,由於居高臨下,可以飽覽尖沙咀景色 仲可以望到對面海添!環境真係滿分!我們大約下午兩點去到,岩岩好下午茶時段,全場已坐滿。幸好剛剛有一臺離坐。不用等很久便有位。餐廳裝潢華麗,而且有無敵維港景,價錢相宜,十分推薦。茶位每位$15。收加一服務費。餐前小食$15一小碟, 係麻辣雲耳,有黑雲耳同白雲耳,麻辣爽口非常開胃。櫻花蝦鬼馬腸  精髓絕對在於櫻花蝦,好脆唔錯!表面櫻花蝦味道濃黑松露蝦餃之王$41蝦餃有四粒,中間加配一粒迷你版嘅,有心思👍 蝦餃皮薄,size唔太大,好香黑松露味😋黑松露味香嘅同時又唔會搶晒蝦嘅鮮味。鮮蝦餃真材實料,真係有鮮蝦喺入面,爽脆彈牙。安格斯牛柳粒$88用上介末炒安格斯同露筍,露筍爽口香甜,牛仔粒牛味濃郁有口感,但稍為有少少咸咗!花菇綿花雞$34同我想像中有d出入,拆散左總係覺得怪怪的,但味道都算唔錯。流沙奶黃包一咬開就發現勁流心,正。期間限定:蟹粉小籠包$35蟹黃十足,好香濃嘅蟹味,大大隻,份量超多,一人一隻剛剛好,必試🤩🤩
仲可以望到對面海添!環境真係滿分!

麻辣雲耳

櫻花蝦鬼馬腸
 精髓絕對在於櫻花蝦,好脆唔錯!表面櫻花蝦味道濃

黑松露蝦餃之王$41
鮮蝦餃真材實料,真係有鮮蝦喺入面,爽脆彈牙。
黑松露蝦餃之王

安格斯牛柳粒$88

花菇綿花雞$34
同我想像中有d出入,拆散左總係覺得怪怪的,但味道都算唔錯。
花菇綿花雞

流沙奶黃包一咬開就發現勁流心,正。
流沙奶黃包

期間限定:蟹粉小籠包$35
蟹粉小籠包

雖然叫得有點多了,但結賬才6百多元,這餐朋友非常滿意,話好抵食。
 三人吃剛好,人頭2百幾蚊,環境好靚,仲有好多套餐添,生日大壽、做節都吾錯,做婚宴都好靚

試左咁多點心,基本上全部質素都好好。座位舒適,枱同枱之間距離足夠,傾偈又唔嘈。每人$201,我覺得唔貴。

2021-11-09
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
黑松露蝦餃之王
流沙奶黃包
2021-11-11 454 瀏覽
近年都會約定朋友食一餐大閘蟹,今年揀咗之前未食過嘅譽宴,算係咁多年來最好的一餐每位$428另收加一,其實同坊間酒樓差唔多價錢,但質素的確唔錯。而且餸菜逐道奉上,除臨尾趕收工就一次過上晒薑茶、炒飯同甜品…但至少比以前去其他地方食大閘蟹餐時,未食完一碟已經上緊下一碟來得好。食物方面,蟹粉小籠包皮薄有湯汁;花雕鮑魚可以唔駛沾芥末,已經非常夠味,鮑魚又唔韌;大閘蟹雖然得一隻(坊間通常3隻)但質素唔錯算多膏;蟹粉翅湯係全餐最出色的一味菜,食到蟹肉碎同翅絲,足料好味;稍嫌失色係乳鴿,外皮太鹹了。此餐另大方地附有一壺400ml花雕酒,配搭話梅一齊飲,相當特別。

2021-11-11
2021-11-10 337 瀏覽
有D人好怕飲茶,因為覺得酒樓又嘈環境又唔好但係中式飲茶都可以好舒服架,我同屋企人幾鍾意黎尖沙咀呢間因為環境真係好舒服,而且點心品質都幾高質我最鍾意食燒賣,所以每次都會叫蟹籽燒賣皇大大粒又好味!安蝦咸水角新鮮熱辣炸出黎,口感煙煙韌韌,個外皮又唔會好厚香麻手切豚肉叉燒酥呢個幾有驚喜,個酥皮好鬆化, 而且個叉燒酥仲係熱嘅添茘蓉蜂策北海道帶子盒呢個有少少似我地平時食既芋角,但今次既餡料轉左做帶子芋蓉既同餡料比例岩岩好招牌胡椒濃雞湯灌湯餃好少食到胡椒雞湯既灌湯餃,個湯胡椒味香但唔會辣到嗆 喉個餃皮薄餡靚砂窩鮑魚雞粒炆飯佢地既炒粉面都煮得幾好,今次食呢估鮑魚雞粒炆飯用料十足,好多鮑魚係裡面,而且個飯煮得好香,不經不覺令人越食越想食所以話飲茶都要揀岩地方!
有D人好怕飲茶,因為覺得酒樓又嘈環境又唔好
但係中式飲茶都可以好舒服架,我同屋企人幾鍾意黎尖沙咀呢間
因為環境真係好舒服,而且點心品質都幾高質
我最鍾意食燒賣,所以每次都會叫蟹籽燒賣皇
大大粒又好味!
安蝦咸水角新鮮熱辣炸出黎,口感煙煙韌韌,個外皮又唔會好厚
香麻手切豚肉叉燒酥
呢個幾有驚喜,個酥皮好鬆化, 而且個叉燒酥仲係熱嘅添
茘蓉蜂策北海道帶子盒
呢個有少少似我地平時食既芋角,但今次既餡料轉左做帶子
芋蓉既同餡料比例岩岩好
招牌胡椒濃雞湯灌湯餃
好少食到胡椒雞湯既灌湯餃,個湯胡椒味香但唔會辣到嗆 喉
個餃皮薄餡靚
砂窩鮑魚雞粒炆飯
佢地既炒粉面都煮得幾好,今次食呢估鮑魚雞粒炆飯
所以話飲茶都要揀岩地方!
午餐
2021-10-29 2999 瀏覽
今日三五知己去左尖沙咀 譽宴.星海,來個滿足下午茶。我們大約下午兩點去到,全場已坐滿。幸好剛剛有一臺離坐。不用等很久便有位。餐廳裝潢華麗,而且有無敵維港景,價錢相宜,十分推薦。坐下不久便先上一碗爽脆香辣的黑白雲耳作餐前小吃,極之醒胃,我們叫了五個點心、一個孖寶。京川紅油抄手: 香辣的紅油配以皮薄餛飩,既惹味又開胃。南翔小籠包: 賣相十分特別,而且小籠包皮薄多肉汁,加一點點醋更能起升肉既鮮味。清香魚肚卷: 外面比較小見的點心,以腐皮包裹著吸收了滿滿上湯的魚肚,一口咬落去已經非常滿足。可惜影咗的相不見了。櫻花蝦鬼馬腸: 點心的精髓絕對在於櫻花蝦,令炸兩增添多一份香脆口感,味道亦都有所提昇。荔蓉蜂巢北海道帶子盒: 是日最愛點心,沒有之一。外層蜂巢做到十分出色,非常香脆有層次。軟腍濃郁的荔蓉包著香甜帶子,外脆中軟內香。整個點心配合得天衣無縫。粉絲南乳粗齋煲: 煲仔細細但味道卻是一流。以南乳作為調味,令粉絲及時蔬都注入靈魂。龍躉頭腩蒸荷葉飯: 一上菜已經被他的份量震攝住。厚厚一層炒飯上面全部都是龍躉。龍躉蒸煮的時間剛剛好,而且帶有陣陣荷葉香氣。炒飯十分乾身,是我喜愛的。三個人每人都只是100多元
今日三五知己去左尖沙咀 譽宴.星海,來個滿足下午茶。

京川紅油抄手: 香辣的紅油配以皮薄餛飩,既惹味又開胃。
紅油抄手

南翔小籠包

南乳齋煲

龍躉頭腩蒸荷葉飯

三個人每人都只是100多元, 卻能帶走滿滿的幸福感。十分推薦!
2021-10-26
外賣自取
紅油抄手
南翔小籠包
南乳齋煲
龍躉頭腩蒸荷葉飯
2021-10-24 282 瀏覽
今午約咗二位朋友在尖咀飲下午茶,之前去過銅記譽宴覺得唔錯,就約The One 譽宴飲,酒樓好開陽,感覺好舒服。坐落服務員攞一盤滾水比客人洗碗筷,係這個疫情下感到幾安全。跟住有一碗前菜黑白木耳,用陳醋醃過,爽口彈牙幾開胃。我之前係銅記食過招牌胡椒濃湯灌湯餃覺得好好味,今次推介比朋友食,她們說胡椒味好重,皮薄饀多,佢哋都覺得冇介紹錯。我哋又點咗牛栢葉,珍珠雞,叉燒腸,XO醬炒蘿蔔糕同埋我至愛的荔蓉蜂巢芋角,芋蓉香綿每個都包住北海道帶子,又炸到好香口!這個點心唔係好多酒樓食到!食了點心後朋友覺得唔夠飽,我哋又加咗牛雜同牛仔粒,牛雜用煲仔上,炆得好淋又惹味,成煲都係$68,係街邊食一串得幾舊都要$20,認真超值抵食!牛仔粒廚師用上介末炒安格斯同露筍,露筍爽口香甜,牛仔粒牛味濃郁有口感,但稍為有少少咸咗!結賬唔駛500蚊,朋友話好抵食。臨走時我哋抱住唔好蝕的心態,仲行出露台影相,風景真係好靚。
臨走時我哋抱住唔好蝕的心態,仲行出露台影相,風景真係好靚。
2021-10-14 326 瀏覽
今日同屋企人出左黎飲茶,簡左呢間位於THE ONE 18樓嘅譽宴.星海,由於居高臨下,所以酒樓有一個開揚嘅景觀,非常適合結婚擺酒。一坐岻,就有服務員奉上一大盆熱水比我地清洗餐具,非常貼心。餐前小食係麻辣雲耳,有黑雲耳同白雲耳,麻辣爽口非常開胃。黑松露蝦餃之王,一籠有四大一小,中間果粒迷你版可能係因為想避免諧音所以專登加落去嘅,蝦餃皮幾薄,黑松露味香嘅同時又唔會搶晒蝦嘅鮮味。蒜蓉鮮蝦春卷同鮮蝦腐皮卷一樣好香脆。金磚脆皮豆腐一碟有八件,豆腐炸得外脆內軟,令人食到停唔到口。黑糖馬拉糕花菇綿花雞同我想像中有d出入,拆散左總係覺得怪怪的,但味道都算唔錯。鮮蟹肉菠菜餃流沙奶黃包一咬開就發現勁流心,正。海草珠楊枝甘露唔係用西米去整,食落口感幾特別。題外話呢度有個姐姐服務幾好,值得一讚。

一坐岻,就有服務員奉上一大盆熱水比我地清洗餐具,非常貼心。

餐前小食係麻辣雲耳,有黑雲耳同白雲耳,麻辣爽口非常開胃。

蒜蓉鮮蝦春卷同鮮蝦腐皮卷一樣好香脆。

黑糖馬拉糕

鮮蟹肉菠菜餃
流沙奶黃包一咬開就發現勁流心,正。

海草珠楊枝甘露唔係用西米去整,食落口感幾特別。

題外話呢度有個姐姐服務幾好,值得一讚。