2023-11-01 229 瀏覽
下午大概四點半左右未夠鐘返工又想搵個位坐下入左旺角中心地庫搵食舖頭入面只有一個食客下午茶餐牌選擇都算多有小食,麵,同飯見到肉骨茶想飲就叫左豬肚三層肉肉骨茶湯米豬肚夠入味夠淋三層肉有彈牙口感唔係入口即化果種肉骨茶湯底有淡淡藥材味仲有紅棗杞子味道偏甜唔係印象中新加坡果種重口味但其實我想飲既係重口味辣辣地果款🙈所以有啲少失望🥹飲品原本叫華田但只有美綠飲品沖得有啲淡唔夠濃🫠整體來講食物味道不過不失🤪
下午大概四點半左右

飲品沖得有啲淡唔夠濃🫠

整體來講食物味道不過不失🤪
2023-11-01
2023-08-19 267 瀏覽
今日食評✍🏻星馬茶室@旺角中心試食指數⭐店舖衛生⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·諗住食碗laksa點知中伏店大職員少等咗勁耐才有人落單餐牌有兩張、晚市就唔該晚餐至放出嚟啦、點餐嗰兩張仲要miss ⼀張我落單後在隔離再隔離嗰張枱才找到·三寶喇沙係公仔麵底咩事呀😌圖不付實係有三寶但冇menu中的豆卜及菜仲要收$68另一張常餐menu每個set才50幾蚊·魚柳飯等勁耐食物質素都好失望😞見圖。。。我都唔知可以寫啲乜去評·蝦餅@$13/2塊正常但唔係好味囉·隨餐付送肉骨茶及熱飲多謝晒但我唔食肉骨茶目前有身孕活血嘢唔可以亂入口·無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
星馬茶室@旺角中心
試食指數⭐
店舖衛生⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
諗住食碗laksa

每個set才50幾蚊
魚柳飯
等勁耐
食物質素都好失望😞
見圖。。。我都唔知可以寫啲乜去評
蝦餅@$13/2塊
活血嘢唔可以亂入口
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講

2023-08-11 177 瀏覽
60幾蚊買左個超恐怖嘅海南雞飯,其實佢都唔平,但差到我唔夠膽食。啲湯超難飲,只係帶少少鹹味嘅水,滿懷期望食到啲咁嘅嘢真係好sad ,我對唔住我啲錢個雞油飯普普通通,不過不失,但都唔太好食
個雞油飯普普通通,不過不失,但都唔太好食
海南雞飯
餐廳位於旺中地庫,茶餐廳裝修風格,有不少卡位 (廂座),餐桌之間不會很擠迫。同層食肆有鐵牛、爭鮮及大家樂,該餐廳為全層最冷清的店舖,周四晚上入座時只有3桌食客。🐔 無骨海南雞飯拼馬拉藥材肉骨茶 $78海南雞肉質一半滑嫩,另一半微韌,整體味道不俗。小碗肉骨茶內有一小塊排骨、腐竹、冬菇、豆卜、紅棗,茶味有香濃藥材味但不會過度苦澀,適合大眾口味,推薦一口油飯倒上一匙茶同時品嚐💕 唯肉質堅韌的小排骨大打折扣😱😱😱*可半價加配飲品🐷 常餐 - 香茅骨蛋米粉配班蘭咖央鮮油多士 $53 (配飲品)香茅骨真身為帶輕微香茅味的豬扒,口感與味道屬正常水准。湯底可加$4轉喇沙/肉骨茶,由於我們已選擇了海南雞飯拼肉骨茶,所以沒加錢轉其他湯底,味道為茶餐廳一般常餐粉麵味道。煎蛋有輕微流心,配菜有腐竹及芽菜班蘭咖央鮮油多士口感有層次,外層多士微暖香脆,配上內層冰凍香滑的鮮牛油和濃郁椰香的咖央,令這份小食成為本餐的MVP👍🏻👍🏻🥤 凍美祿 (餐飲轉凍+$3)冰塊佔了半杯的份量,美祿味道不夠濃郁,建議食客下單時要求少冰及加濃🗒️ 總結價錢親民的星馬餐廳,地理位置方便,要求不高的食客在繁忙的旺角不想排隊等候入座時不妨給

🐔 無骨海南雞飯拼馬拉藥材肉骨茶 $78
*可半價加配飲品

🥤 凍美祿 (餐飲轉凍+$3)

🗒️ 總結
價錢親民的星馬餐廳,地理位置方便,要求不高的食客在繁忙的旺角不想排隊等候入座時不妨給這家餐廳一次機會
2023-03-24 282 瀏覽
行完旺中食返個下午茶先叫咗3份下午茶餐~星馬拼盤、海南雞翼喇沙摻摻、咖央鮮油多士配魚丸銀針粉星馬拼盤($48)有:酥油餅、春卷、雞串、蝦餅、菠菜豆腐~酥油餅、春卷冰鮮貨冇特別~蝦餅幾香口~雞串幾入味好食~菠菜豆腐幾特別海南雞翼喇沙摻摻($45)有:2隻雞翼、半隻蛋、腐竹~喇沙湯底一般~成碗嘢唔值依個價咖央鮮油多士跟餐配魚丸銀針粉($33)~2粒細白魚蛋、1舊魚腐~好多湯不過好少粉~咖央鮮油多士有3款醬揀~斑蘭、蛋黃、榴槤~簡咗斑蘭可惜食落得牛油味拉茶味道一般食物質素同下午茶份量嚟講價錢偏貴~最主要成間店都好污糟~廚房一陣雪櫃唔新鮮腥肉類味風吹出門面~枱冇人抹又有汁又油~地板又油又滑好易跌親人~員工衞生意識低~冇下次
行完旺中食返個下午茶先

星馬拼盤、海南雞翼喇沙摻摻

拉茶味道一般

咖央斑蘭油多士、魚丸湯銀針粉、拉茶
2023-03-03
2023-03-22 145 瀏覽
肉骨茶湯料有埋啲藥材,有腐竹,雞蛋,冬菇,豆卜,排骨都幾腍幾足料,都幾重藥材味,味道唔錯。同埋套餐個菠菜豆腐小食炸得幾香口幾好食,外面好少見呢種小食。$69既套餐價錢,包埋白飯同飲品,質素都幾有誠意,有驚喜,唔明點解成日經過都無咩人😢

馬拉藥材肉骨茶
2023-03-15
馬拉藥材肉骨茶
2023-02-21 133 瀏覽
經外賣平台叫餐,肉骨茶內三舊骨硬過石頭,用刀都切唔開,應該系急凍骨,冬菇是黑黑梅梅的,米做是黃黃的,全部好以過期倉底貨咁。食物咁嘅質素都敢收人$,我今次真系冇仇報,錢又冇得退,食又冇得食。難道,現場冇人投訴咩?還是外賣先比如此劣貨客人。
難道,現場冇人投訴咩?還是外賣先比如此劣貨客人。

2023-02-16
外賣送餐
今次幾個人終於可以試哂大部份小食黑豉油炒蘿蔔糕$39 +$3飲桔仔凍冬瓜茶估唔到有驚喜!蘿蔔糕夠熱,四四方方仲好脆面,黑豉油係成個汁係底,直頭好似蒸魚豉油咁上,面層仲有韭菜同怡保芽菜!好好味!冬瓜茶亦係正宗嘅味道!咁親民嘅價錢食到真係好開心🤩咖央多士以為有齊3隻味,原來只可揀一款,要咗榴槤咖央,唔係太重榴槤味不過牛油已經熱溶晒多士都烘得香脆!跟埋一碗魚蛋銀針粉只係$33 不過後上唔記得咗映海南雞下午茶輕量版$45 試咗一嚿啲雞又幾滑!另加小食啲24榴槤炸彈$18/2粒餡都算多不過我就嫌炸得有啲過火!蝦餅$13/2件 就好似唔知食緊啲咩仲好乾!—————————————————————裝修其實唔差,不過位置好似food court格局人手都唔多所以有送餐機械人唔好預有咩好好嘅服務 不過姐姐態度都好好衛生就當快餐店咁啦價錢咁親民 食物質素唔差CP值好高嘅茶餐廳,但星馬菜就真係比較少見同好多小食可以加,值得再來!
今次幾個人終於可以試哂大部份小食
黑豉油炒蘿蔔糕

黑豉油炒蘿蔔糕$39 +$3飲桔仔凍冬瓜茶
榴槤咖央多士

下午茶海南雞飯

海南雞下午茶輕量版$45 試咗一嚿啲雞又幾滑!
輕量海南雞飯

炸蝦餅
D24榴槤炸彈
另加小食啲24榴槤炸彈$18/2粒
餡都算多不過我就嫌炸得有啲過火!
蝦餅$13/2件 就好似唔知食緊啲咩仲好乾!
—————————————————————
裝修其實唔差,不過位置好似food court格局
人手都唔多所以有送餐機械人
唔好預有咩好好嘅服務 不過姐姐態度都好好衛生就當快餐店咁啦
價錢咁親民 食物質素唔差
黑豉油炒蘿蔔糕
榴槤咖央多士
好搞笑😂😂坐低突然間聽到聖誕音樂跟住見到呢部機械人餐車小二,原來佢叫做小豹😂仲可以好似Siri 咁對話嫁😂 好有節日氣氛!未試過呢間野,見價錢都幾抵試一次! 叫左香茅骨鮮雞湯米粉,香茅骨即係豬扒,正常唔驚艷嘅,不過正想落辣椒油之際,發現原來呢個真係鮮雞湯嚟喎!為免破壞碗湯就唔落辣啦😂$38 真係好抵,凍飲+$3新加坡拉茶海南雞翼喇沙摻摻$45 估唔到個喇沙係偏辣多過椰奶味,比想像中好,假日下午茶同價肉鬆千島酥餅配魚丸銀針粉$37,今時今日真係好抵!其實想試埋小食,因為全部都好平呀!
未試過呢間野,見價錢都幾抵試一次!
香茅骨鮮雞湯粉

2023-01-03 76 瀏覽
啱啱同同事叫外賣食,見到餐廳都好多笑哈哈一於試下,喇沙湯底好緊要,湯底唔得成碗嘢就收垃圾!我地叫咗兩個海南雞飯,兩個海南雞摻摻,一個新加坡海鮮摻摻,兩杯奶茶,一杯檸檬薏米水,一杯凍檸茶!海南雞一般,最大獲係個喇沙湯底,仲清過茶餐廳d例湯,杯檸檬薏米水一陣酸醙味,忍唔住打落鋪頭問,店員話原來廚房落小咗喇沙醬,叫我地攞返落去鋪頭換或者比返個湯我地加返落個麵度,我同同事商量過都係唔換,怕比人加料,呢間嘢一定唔會再幫襯,轉頭落老麥買個包食算
新加坡海鮮喇沙
檸檬薏米水
2023-01-03
外賣自取
2022-12-04 426 瀏覽
這一天,老婆仔想食咖喱薄餅,其實早在前一晚已鎖定這間在旺角中心開業,網上評價不差的「星馬茶室」,打算來幫襯,所以晚上七時左右,便來到這間地方不細,裝潢也幾骨子的星馬小店吃晚餐。其實這間「星馬茶室」在港九多個地區都有分店,如無意外的話我想應該是某飲食集團所開的連鎖店,不過這裡的數款小食水準都頗不賴,都算令人滿意。我只說這裡的小食水準不錯,沒有說其他,原因在於這天我的午餐實在吃得太豐富了,即使到了晚上,其實兩夫妻都不是太肚餓,所以只是點了三款小食,加多兩杯飲品,便成了這夜的晚餐,至於其他菜式,好像海南雞飯、肉骨茶、咖央多士等星馬名菜,就要留待下次才能試了。三款小食中,「千島醬肉鬆酥餅」($28)我覺得是最好吃的。一客兩件的酥餅,大大一件,酥脆的餅皮內,藏著酸酸甜甜的開胃千島醬和鹹鹹的肉鬆,挺好味的。「馬拉黑豉油炒蘿蔔糕」($42)是炒得不錯的,惹味而不過鹹,即使不蘸辣醬,仍然好味,不過稍嫌美中不足的,是鑊氣不太夠,欠了點熱度,如果可以熱多一點,一定會更好。相對地普通的,反而是老婆仔最想吃的「酥油餅配咖喱汁」($18)。這一客四小件的酥油餅,餅皮是酥脆的,咖喱汁味道也過得去,但就算不上很好味
相對地普通的,反而是老婆仔最想吃的「酥油餅配咖喱汁」($18)。這一客四小件的酥油餅,餅皮是酥脆的,咖喱汁味道也過得去,但就算不上很好味。不過這酥油餅價錢二十元還不到,就實在相當抵食。
兩杯飲品,分別點了少甜的「話梅柚子桔仔茶」($23)和「檸檬薏米水」($18)。「凍檸檬薏米水」是老婆仔的,我沒試。「話梅柚子桔仔茶」是我的,因為是少甜版,所以味道雖然還可,始終還是差了點,沒有正常版那麼好味,不過為了健康著想,少甜版絕對是較佳的選擇。
就是這樣,一餐便宜的晚餐,便已填飽我倆的肚子了。
  • 千島醬肉鬆酥餅
  • 馬拉黑豉油炒蘿蔔糕
2022-10-27 91 瀏覽
食2份早餐啲蛋都係黑色的。明顯隔夜完全冇洗鑊直接煎2份早餐夾埋4隻蛋後面都係滿佈鑊撈同埋疑似好好耐都冇換過油去煎個沙茶牛肉湯底都滿佈油億味本身有幫襯過其他分店也ok正常.但呢間分店衛生就好有問題
食2份早餐啲蛋都係黑色的。
明顯隔夜完全冇洗鑊直接煎

2份早餐夾埋4隻蛋後面都係滿佈鑊撈同埋疑似
好好耐都冇換過油去煎

個沙茶牛肉湯底都滿佈油億味

本身有幫襯過其他分店也ok正常.
但呢間分店衛生就好有問題

2022-09-17 145 瀏覽
9月16係馬來西亞成立日一於食馬拉菜應下節啦呢間星馬茶室喺旺中地庫 位置好方便價錢超平價 食左咁多野都係300左右海南雞飯拼藥材肉骨茶雞皮超黃超香 雞肉又滑 配左三色醬夠正宗油飯真係好香雞汁味肉骨茶藥材味都夠嘅 係偏甜左少少 排骨幾腍馬拉酸甜魚柳呢個唔知關唔關馬拉事純粹天氣太熱 想食啲酸甜野 個汁好好味魚柳幾滑 炸粉好薄 所以唔係脆口嗰種 檳城傳統老鼠粉每次去馬來西亞都會食砂鍋老鼠粉呢個味道唔錯幾香口 加左好多魚仔好香脆如果隻蛋係生蛋會好啲馬拉盞炒通菜好夠鑊氣 馬拉盞勁香勁惹味鮮油咖央班蘭多士烘得好香脆 麵包夠鬆軟 個醬唔太甜啱啱好呀除咗椰青之外 其他飲品可以用半價跟餐美祿恐龍折咗12蚊 抵飲!
9月16係馬來西亞成立日

好夠鑊氣 馬拉盞勁香勁惹味

鮮油咖央班蘭多士
烘得好香脆 麵包夠鬆軟 個醬唔太甜啱啱好呀

除咗椰青之外 其他飲品可以用半價跟餐
美祿恐龍折咗12蚊 抵飲!

2022-09-15 92 瀏覽
想去新加波馬拉食好西,唔洗特登去馬來西亞,近近地係旺角中心地庫的星馬茶室就得啦。今日第一次來呢度醫肚,估唔到呢度既星馬野食咁正宗又好食抵食哦。這裡有好多套餐,也有正宗甜品,我們同行二人點了海南雞飯拼喇沙,馬拉藥材肉骨茶配香米飯(豬肋排),娘惹巴東牛肋條,馬來盞通菜,鮮油加央多士(蛋黃味),真係好豐富。海南雞飯同肉骨茶絕對係必點,首先趁熱喝這個肉骨茶,真係做得好入味好到位,配埋油炸鬼泡住吃,好似去左新加坡食一樣。而海南雞套餐就更加沒得頂,油香米飯已經唔話得,雞夠嫩滑又沒有骨,除左飯,仲有大大碗喇沙,味道正宗,食到停唔到口。而巴東牛肋條亦係正宗不二之選,牛肋條夠入味燜得嫩,送飯也是不錯的。馬來盞通菜也炒得超夠火候,味道一流,對於超鍾意食通菜既我來講,真係啱曬啊。如果大家都係平民地去一轉馬拉,就記得來星馬茶室試下啦。
如果大家都係平民地去一轉馬拉,就記得來星馬茶室試下啦。
2022-09-01
餐廳有數間分店,有選擇豐富的地道新加坡/馬來西亞菜。餐廳環境乾淨企理,裝潢有異國風情,適合拍照☺️ 店舖空間大,座位寬敞舒適,不設用餐時限,適合朋友或家庭聚會🥂位置方便,好適合旺角行完街嚟食~價錢偏低至中,食物質素不錯,份量正常,抵食👍🏻 食物選擇多,唔怕冇嘢啱食晚市二人消費:$248 🫧不設加一費用🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🐥無骨海南雞飯 拼馬拉藥材肉骨茶 Boneless Hainan Chicken Rice Set ($78)✨ 味道正宗👍🏻 雞肉口感嫩滑,配上醬汁及雞油飯,味道更豐富,一流🤤 肉骨茶藥材味好香濃,湯料好豐富,好滿足🍲檳城傳統老鼠粉 Silver Needle Noodles in Penang Style ($59)✨ 推薦!老鼠粉即是銀針粉,口感爽滑煙韌,配上香辣調味及配料,十分香口惹味🤤 值得一讚,份量好多,好飽肚。配料亦好豐富,提升了口感層次😍 有蝦仁、菜脯、小魚乾、花生、雞蛋及蔥花𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔🍽小食拼盤 Signature Appertizer Platter ($88)✨蝦餅 • 碳燒雞串 • 春卷 • 咖哩酥 • 波菜豆

晚市二人消費:$248 🫧不設加一費用🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔
蝦餅 • 碳燒雞串 • 春卷 • 咖哩酥 • 波菜豆腐
二人份量,豐富好味道,好飽肚😋 炸物全部好脆身好香口,蝦餅爽口彈牙,菠菜豆腐十分軟嫩😚👍 配搭沙嗲醬更好味

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
🥤美祿恐龍 Milo Dinosaur (+$11.5)✨
不會太甜,配上朱古力脆脆,好味

🥤話梅柚子桔仔茶 Plum & Citrus Honey (+$11.5)✨
清甜又滋潤🥰