2022-09-07 420 瀏覽
位於旺角彌敦道688號旺角中心一期地庫C1號舖的星馬茶室(The Makan),主打馬來西亞菜式。餐廳的人均消費不算太高,筆者和朋友共三人來吃晚餐,每人大約九十元,可以滿足到捧著肚子離開。餐廳感覺明亮光猛,令人精神爽利。落單後大約十分鐘,菜式便陸續上桌。102 - 無骨海南雞飯 拼 馬拉藥材肉骨茶 - $78(Boneless Hainan Chicken Rice Set, and Malay Herbs Bak Kut Teh)筆者頗喜愛吃雞胸肉的部位,啖啖肉,吃起來相當過癮。雞胸肉比想像中嫩滑,而且餐廳所提供的黑醬油也相當正宗。吃一口,就好像置身於星加坡。顧名思義,油飯即是用雞油和浸雞水烹煮的米飯。油飯和海南雞件同吃,相比起普通絲苗白飯,雞的味道更為豐富,雞的味道在口腔內爆發。肉骨茶上桌時還是熱騰騰的,味道十分香濃。配料包括有肉排、紅棗、豆腐卜等。肉排質感軟腍。。朋友則覺得,雖然這款菜式是用肉骨茶粉烹煮出來,但整體性價比還是頗高的。。104 - 無骨海南雞飯 拼 新加坡喇沙摻摻 - $78(Boneless Hainan Chicken Rice Set, with Singap

102 - 無骨海南雞飯 拼 馬拉藥材肉骨茶 - $78
and Malay Herbs Bak Kut Teh)

104 - 無骨海南雞飯 拼 新加坡喇沙摻摻 - $78
(Boneless Hainan Chicken Rice Set, with Singapore Laksa)

除了配肉骨茶,還可以配喇沙摻摻。「摻摻」即是油麵和米粉,能吃到兩款麵條的質感,更有變化。

喇沙湯底微辣,咖哩和椰漿的味道頗為濃厚。配料包括有彈牙的魚片、與吸滿湯汁的豆腐卜。朋友則覺得,喇沙摻摻的味道頗為強勁,會稍為蓋過海南雞的味道。

411 - 檳城傳統老鼠粉 - $59
Silver Needle Noodles in Penang Style
滿滿的一窩老鼠粉,份量豪氣又慷慨,頗為有鑊氣。筆者先將太陽蛋弄穿,金黃色的蛋黃緩慢地流出,再將老鼠粉攪拌均勻。

其他配料包括有炒小銀魚,小蝦仁、蔥花等。

503 - 馬拉黑豉油炒蘿蔔糕 - $42
Black Turnip Cake in Black Soy Sauce

炒蘿蔔糕也是相當有鑊氣,蘿蔔糕表面微脆,一口一件,吃起來很方便。黑豉油的味道頗為濃厚,香氣充斥著整個口腔。蔥條和大荳芽令整個小吃的味道更豐富。

📌801 - 馬來拉茶 (凍)原價:$18 (左)
Tea with Milk in Malay Style (Cold)
📌820 - 美祿恐龍 (凍)原價:$23 (中)
Dinosaur Milo (Cold)
📌821 - 話梅柚子桔仔茶 (凍)原價:$23 (右)
Plum & Citrus Honey

三杯飲品的味道都十分解渴。馬來拉茶質感幼滑,而且茶味頗香濃。美祿恐龍飲品的面頭有脆口的美祿波波,配上濃郁可口的美祿。朋友則覺得話梅柚子桔仔茶的味道可以再濃郁少許。

星馬茶室 - The Makan
📍旺角彌敦道688號旺角中心一期地庫C1號舖
📍Shop C1, UG/F, Argyle Centre, 688 Nathan Road, Mong Kok

2022-08-19
  • 無骨海南雞飯 拼 馬拉藥材肉骨茶
2022-09-06 223 瀏覽
同朋友係旺角行街,未落過旺中地庫,然後就發現左呢間星馬茶室,裝潢都幾特別,打卡都幾靚喎!海南雞飯拼藥材肉骨茶無骨的,雞都好嫩口,有3種調味料自己點黎食,雞都比較肥美,雞味很濃,唔錯,肉骨茶都係濃濃的藥材味,不過偏酸少少,但整體都唔錯~ 飲落口好舒服的~檳城傳統老鼠粉勁大兜,味道辣辣的,但係超級入味,麵身亦都唔會好林,岩岩好,整體感覺唔錯!鮮油咖央多士 (班蘭)食得星馬菜,當然要食班蘭味,個多士幾爽口,都唔錯,亦都唔會好甜好膩幾好~網春卷 (3件)好香口,好脆,內裡的餡料都幾入味,唔錯,鍾意食炸物的朋友仔必叫!炸蝦餅 (3件)食埋呢個就知道呢間小食的炸物都幾唔錯!唔會好油!千島醬肉鬆酥餅佢係兩塊餅,係平時食既印尼酥餅,估唔到match千島醬都幾好!黑拉黑豉油炒蘿蔔糕個味幾好,唔會話好重味精個種,勁入味~ 賣相都唔差!野飲就差少少啦!佢個凍檸檬薏米水偏淡,係足料但係似水~而凍桔仔冬瓜茶可以,下次再試佢個拉茶!
海南雞飯拼藥材肉骨茶
檳城傳統老鼠粉
鮮油咖央多士 (班蘭)
網春卷 (3件)
炸蝦餅 (3件)
食埋呢個就知道呢間小食的炸物都幾唔錯!唔會好油!
千島醬肉鬆酥餅
黑拉黑豉油炒蘿蔔糕
個味幾好,唔會話好重味精個種,勁入味~ 賣相都唔差!
野飲就差少少啦!
佢個凍檸檬薏米水偏淡,係足料但係似水~
而凍桔仔冬瓜茶可以,下次再試佢個拉茶!
2022-09-05
2022-09-06 62 瀏覽
晚飯都唔想煮啦,俾個藉口自己偷懶下出去食飯🤪接完爸爸收工近近地就腳一於試下呢間#星馬茶室 叫左個🐓海南雞配油飯去骨海南雞啖啖肉超美味BB食都唔驚,配上香料味十足油飯💗🐽馬拉藥材肉骨茶配香米飯套餐(可選豬肋骨/豬肚/三層肉)平時好少見肉骨茶可以配豬肚一於試吓,豬肚入味又夠淋👍,肉骨茶係媽媽鍾意嘅濃香中藥味💓呢個價錢仲配埋卜卜脆油炸鬼索湯食真係超值檳城傳統老鼠粉呢個真係重口味面頭舖上脆脆小魚干菜脯蝦仁🍤,中間仲有隻生雞蛋🥚撈埋用參巴醬炒過嘅銀針粉一絕另外再加左個南洋香茅骨🍖夠哂香濃嘢惹味肉質又嫩滑送飯一流兩個餐仲可以半價加配埋飲品,真係抵抵抵🤪最後仲叫埋甜甜兩個小食做飯後甜品🧈班蘭咖央細油多咖央不會太甜🍞面包烘得剛好不太乾身剛埋凍冰冰牛油,食到天天b舔舔脷👅D24榴連炸彈媽媽見到榴連制品更係要叫嚟試下,外皮香脆流心榴連蓉勁濃味又不甜,我自己一個食左成碟🤭呢到仲有送餐機械人服務,俾天天大開👀眼界😅

叫左個🐓海南雞配油飯

去骨海南雞啖啖肉超美味BB食都唔驚,配上香料味十足油飯💗

🐽馬拉藥材肉骨茶配香米飯套餐(可選豬肋骨/豬肚/三層肉)

檳城傳統老鼠粉

呢個真係重口味面頭舖上
一絕

另外再加左個南洋香茅骨🍖夠哂香濃嘢惹味肉質又嫩滑送飯一流
兩個餐仲可以半價加配埋飲品,真係抵抵抵🤪

最後仲叫埋甜甜兩個小食做飯後甜品
🧈班蘭咖央細油多
D24榴連炸彈

呢到仲有送餐機械人服務,俾天天大開👀眼界😅
2022-09-04 60 瀏覽
早排就同朋友去旺中行街,行到攰同肚餓家要搵嘢食呀,咁大家都知地庫係好多人餐廳🍴林立,而我就揀咗一間叫「星馬茶室」來食野。而最得意係有個送餐機械人幫手送餐。海南雞飯配肉骨茶我呢個真係絕配,雞肉好滑溜啊,香飯亦都好香,我鐘意果肉骨茶。加央多士方包焗到熱辣辣好脆,加埋鮮牛油🧈同加央醬真係好鬼夾,呢度個加央有幾隻口味,有原味、斑斕、榴槤口味同一款啱晒你。馬拉盞通菜呢個馬拉盞通菜真係好惹味,而通菜好內鑊氣,食落去鹹鹹香香咁好好送飯。馬拉黑豉油炒蘿蔔糕蘿蔔糕係我最愛,逢親餐牌見到有蘿蔔糕我都一定會帶,呢個馬拉黑豉油炒蘿蔔糕配埋啲芽菜一齊食好好👍🏻味。新加坡🇸🇬炒麵呢個炒麵材料都幾多同幾豐富,有臘腸、雞蛋🥚、魚片,炒得好有鑊氣,最鍾意係食到碗碟底都唔覺得好多油👍🏻。

海南雞飯配肉骨茶

加央多士

馬拉盞通菜

馬拉黑豉油炒蘿蔔糕

新加坡🇸🇬炒麵
2022-08-31 67 瀏覽
東南亞嘅菜式媽媽都10分喜愛,除咗泰國菜之外,我最鍾意就係馬來西亞嘅肉骨茶🥰早排出開旺角行街,我地就係旺角中心地庫見到呢間食馬拉野既餐廳,價錢仲好抵食添😛海南雞飯拼喇沙摻摻好正宗嘅海南雞飯,海南雞配油飯,雞肉尚算亂畫,而且全部冇骨👍🏻套餐中有一個喇沙摻摻,摻摻係馬拉名物,油麵摻米粉既食法,食到兩種口感🥰肉骨茶呢度嘅肉骨茶我好香藥材味,而且價錢仲好親民,只係70幾蚊😳入邊仲有三四條朱肋骨,好足料😍鮮油咖央多士呢個係套餐嚟嘅, 20幾蚊,有一個多士,仲送多杯嘢飲,真係超值啊🥳多士都好足了,一嚟到就已經聞到勁香斑蘭味😌檳城傅統老鼠粉老鼠粉就係銀針粉,加埋幾樣配料,撈埋一齊食😍配料有花生、肉碎、小魚仔,配埋一齊又幾惹味😚D24榴連炸彈婆婆激讚👍🏻👍🏻👍🏻外皮炸香,入面大大舊榴連肉,勁「香」😛

海南雞飯拼喇沙摻摻

肉骨茶

鮮油咖央多士

檳城傅統老鼠粉

D24榴連炸彈
婆婆激讚👍🏻👍🏻👍🏻外皮炸香,入面大大舊榴連肉,勁「香」😛
2022-08-30 48 瀏覽
好耐冇食過星馬菜*無骨海南雞配肉骨茶🐥 $78雞肉嫩滑,肉骨茶藥材味濃郁甘甜, 保留到肉湯鮮甜,一字骨亦煲得好淋,好想refill 多幾碗🥺*星馬狗仔粉 $56原來即係銀針粉😶 用砂鍋上,熱辣辣,裏面有好多辣菜脯、 蝦米仔、花生、豬油渣,撈埋一齊食幾惹味,至於隻蛋太熟啦,如果流心就好😗*小食拼盤🍢 $88蝦餅、春捲、 炭燒雞串、咖哩酥、 菠菜豆腐 咁啱賣曬菠菜豆腐, 職員好好人咁左轉蝦餅俾我地😆咖哩酥內餡綿密不過中間厚皮咗啲,雞串太細粒係有少少失望,其他就中規中矩
好耐冇食過星馬菜

*無骨海南雞配肉骨茶🐥 $78
*星馬狗仔粉 $56
*小食拼盤🍢 $88
蝦餅、春捲、 炭燒雞串、咖哩酥、 菠菜豆腐
咁啱賣曬菠菜豆腐, 職員好好人咁左轉蝦餅俾我地😆

2022-08-27
2022-08-26 43 瀏覽
啱啱晚餐去咗馬拉餐廳食飯呢一間餐廳有好多分店有唔同嘅菜式主打馬來西亞 嘅食品前菜方面我哋食咗油條同埋多士 有斑斕味超級好食配上牛油一客有三份熱辣辣前菜脆卜卜幾好食 我哋亦都嗌咗牛腩煲配上咖喱好好味白飯大大碗仲有嗌咗炒粉 分量十足亦都有海鮮辣味十足 仲有我哋嗌咗馬拉奶茶 冇糖味但係經典正宗 好唔錯的選擇佢哋仲有椰青水添真係好好飲㗎充滿馬來西亞風情仲有啊我哋嗌咗拼盤 大大碟亦都有咖喱酥亦都有蝦餅 即叫即整 脆卜卜好唔錯的選擇
仲有嗌咗炒粉 分量十足亦都有海鮮
真係好好飲㗎充滿馬來西亞風情
仲有啊我哋嗌咗拼盤 大大碟亦都有咖喱酥
亦都有蝦餅 即叫即整 脆卜卜好唔錯的選擇
2022-08-25 169 瀏覽
以前喺海港城返工,最鍾意lunch去食海南雞飯同喇沙。不過轉左工作環境之後就無再去食🥲今日放工行經旺角中心嗰度,見到新開左一間食海雞同喇沙既餐廳,回憶湧現,即刻去試下!環境都幾靚入到去環境好闊落,坐得舒服❤️佢哋送餐有專人送,勁特別🤭🤭海南雞飯拼肉骨茶 $78好耐冇食過😝一上枱我已經流晒口水🤤🤤仲要價錢比海港城平,而且質素一d都唔輸👍海南雞入口皮嫩肉滑,而且有3款醬汁,每一啖都可以有唔同味覺享受😎新加坡喇沙摻摻$68呢個又係唔錯既選擇,佢地既麵條索汁,每一啖都係喇沙嘅味道,又唔會死咸👍小食拼盤 $88成個拼盤份量好足夠,有蝦餅、炭燒雞串、咖喱酥、菠菜豆腐、春卷全部勁香脆,好好食😋咖喱酥外脆內軟,估唔到咁驚喜🤤🤤🥰鮮油咖央多士 $22咖央多士都好耐冇食🤭🤭呢個相對冇乜特別,比較普通。不過食完飯,梗係要補充啲甜品入肚🤪🤪🤪點完食物飲品可以有半價優惠☝🏻☝🏻❤️所以整體評價覺得性價比超高🙌🙌佢哋個常餐都好吸引下次可以再試👇🏾👇🏾📌 星馬茶室 (旺角中心) (旺角)旺角彌敦道688號旺角中心一期地庫C1號舖#海南雞飯 #星馬料理 #星馬美食 #喇沙 #美食推介 #旺角中心美食 #旺角美食 #星馬茶
環境都幾靚
入到去環境好闊落,坐得舒服❤️佢哋送餐有專人送,勁特別🤭🤭

海南雞飯拼肉骨茶 $78

新加坡喇沙摻摻$68

小食拼盤 $88
全部勁香脆,好好食😋咖喱酥外脆內軟,估唔到咁驚喜🤤🤤🥰

鮮油咖央多士 $22

📌 星馬茶室 (旺角中心) (旺角)
旺角彌敦道688號旺角中心一期地庫C1號舖

#海南雞飯 #星馬料理 #星馬美食 #喇沙 #美食推介 #旺角中心美食 #旺角美食 #星馬茶室 #yummy #foodie #hkblogger #teamhappyfoodies #globaleats #encore
  • 海南雞飯拼肉骨茶
  • 小食拼盤
  • 新加坡喇沙
2022-08-25 128 瀏覽
同媽媽行開旺角,咁啱經開旺角中心媽媽話想食海南雞飯, 咁啱就見到星馬茶室,即刻入去試下🤩梗係唔少得食海南雞飯, 我最鍾意佢嘅海南雞飯可以配喇沙或者肉骨茶♥️ 如果一個人食正正可以滿足曬兩個願望☺️海南雞飯配肉骨茶海南雞又白又滑, 肉質鮮嫩, 再點薑蓉,辣汁味道好夾。 鍾意青瓜夠爽脆清甜👍 香油雞飯粒粒分明,唔會特別油♥️肉骨茶味濃,而且排骨夠大, 藥膳成分價值高♥️ 好有馬來西亞嘅風味☺️ 檳城傳統老鼠粉見到隻滑蛋好吸引, 食嘅時候慢慢攪拌, 蛋在滲落老鼠粉, 特別香滑♥️ 配料好多,花生,小魚,菜甫好香口, 食落每一啖都好惹味, 最正係食完都唔口渴,一啲味精都冇👍☺️話梅青檸梳打酸酸甜甜夠解渴, 行到咁熱要一杯啱啱好呢度嘅送餐服務好特別, 本身係由店員送餐, 之後送小食嘅時候就有呢個電子送餐員, 佢好可愛來到時候會播音樂☺️☺️ 椰青多水又多肉 而且好夠清涼😜☺️ 炸蝦餅蝦餅點泰式辣汁味道啱啱好, 蝦餅又脆, 而且唔會放耐咗變淋☺️炸春捲春捲夠脆 而且有什菜做配料, 食落口夠爽口☺️串燒雞肉香烤味濃, 雞肉上嘅醬汁帶有甜, 令人食唔停口椰青 好好飲, 所以最後同媽媽一人一杯以後行旺中就有好正海南雞飯♥️♥️

☺️海南雞飯配肉骨茶

☺️ 檳城傳統老鼠粉

☺️話梅青檸梳打
酸酸甜甜夠解渴, 行到咁熱要一杯啱啱好

☺️ 椰青
多水又多肉 而且好夠清涼😜

☺️ 炸蝦餅
蝦餅點泰式辣汁味道啱啱好, 蝦餅又脆, 而且唔會放耐咗變淋

☺️炸春捲
春捲夠脆 而且有什菜做配料, 食落口夠爽口

☺️串燒雞肉
香烤味濃, 雞肉上嘅醬汁帶有甜, 令人食唔停口

椰青 好好飲, 所以最後同媽媽一人一杯

以後行旺中就有好正海南雞飯♥️♥️
  • 話梅青檸梳打
  • 椰青
  • 炸春捲
  • 炸蝦餅
  • 傳統檳城老鼠粉
  • 海南雞飯配肉骨茶
2022-07-15 133 瀏覽
旺角咁多食肆餐廳,今日竟然去左呢間星馬冰室,食物黎到既時候真係好後悔🥲。本身見到餐牌好似都吸引,仲要啱啱下午茶時段,好似幾抵死咁,叫左個魚丸魚片喇沙米線 ,本身都幾期待🤭,點知......魚丸魚片喇沙米線 $38就咁睇湯底好似好濃郁咁,但其實味道有D淡,同埋唔知點解有少少腥臭味🥲,米線又好淋,真係好失望。其實環境本身都算舒服,枱與枱之間都有空間感,不過唔知係唔係得一個員工工作既關係,衛生感覺一般。旺角有咁多選擇,下次會試其他😅。

魚丸魚片喇沙米線 $38

旺角有咁多選擇,下次會試其他😅。
2022-07-15
2022-06-12 144 瀏覽
今日去旺角中心地庫食午餐,嗰度有好幾間餐廳揀,我地最後揀左星馬冰室食星馬菜。••••••••••••••••••••••••••••••睇到餐牌,好多選擇,有午餐,常餐嗰啲,我就叫左個常餐,香茅豬扒配太陽蛋米線,喇沙湯底,仲有介央西多,非常豐富。香茅豬扒夠淋,入味,好食。喇沙湯底少辣,惹味。介央西多甜甜地幾開胃。仲有新科技機械人送菜,西利。••••••••••••••••••••••••••••••
2022-06-06 136 瀏覽
經過旺角去食午餐,見到旺角中心下面有間星馬茶室,入去試下,都好耐無食個海南雞飯,就叫了個無骨海南雞飯拼海鮮喇沙摻摻,感覺幾豐富,食物到了,先吃了海鮮喇沙摻摻,味道濃郁,份量可以接受,海南雞肉質比較有口感,加埋一齊就剛剛好夠飽,個油飯就係靈魂,加埋海南雞一起食就剛剛好味道,總括,⭐️⭐️⭐️⭐️(最高5⭐️)📌星馬茶室地址:星馬茶室 (旺角中心) (旺角)旺角彌敦道688號旺角中心一期地庫C1號舖#海南雞飯 #星馬茶室 #喇沙摻摻配海鮮 #

📌星馬茶室
地址:星馬茶室 (旺角中心) (旺角)
旺角彌敦道688號旺角中心一期地庫C1號舖

#海南雞飯 #星馬茶室 #喇沙摻摻配海鮮 #