2018-05-09 245 瀏覽
新都城又開了新店,原本的toast box轉了「春天」。之前見過lunch set好似唔太吸引,但今日經過見到set dinner 好似唔錯喎~所以決定試下啦!晚餐有兩張餐牌,總共約有20種選擇,有幾款都好吸引,最後揀了西班牙海鮮炒飯同黑椒豬手。等左一陣炒飯就到啦,海鮮都幾足料,不過食落就無咩鮮味,應該都係雪藏貨。西班牙汁唔夠濃,味道亦無驚喜,最好食既係黑橄欖。。。食完個炒飯豬手都仲未上⋯好彩係兩個人share,如果唔係咪睇住對家食⋯豬手好大份,鐵鑊舖上了一層蜜糖芥末醬。蜜糖同豬手好夾,但無咩芥末味。而豬手本身係黑椒味,不點醬都好味。食時要肉連皮咁食先至係最好味!

西班牙海鮮飯

蜜糖芥茉黑椒豬手
蜜糖芥茉黑椒豬手
2018-04-28 406 瀏覽
終於有機會嚟到呢間新西式餐廳,開咗幾個月,星期二晚趁平日親乜人,就你試吓。環境都吾錯,新裝修,有梳化位。晚餐有set dinner, 價錢由$78起,連餐湯及飮品。有十幾款選擇。今天的湯是法式洋蔥湯。好香濃,好好飲,我自己本身好鍾意飲洋蔥湯,真perfect😊我選了款較平的餐,燒春雞黑松露飯 $78.有成半隻雞,外脆內軟, 好野味。加上黑松露飯,好creamy, 真不錯呀。另外叫了- 西班牙燒乳豬 $108熱辣辣,個皮非常香脆,肉好淋,都juicy, 連厚身脆薯條,加上沙津,好豐富, 正👍最後飲埋杯嘢飲就飽晒。真開心,在屋企附近有間有質素嘅西餐廳,平時可以再多嚟呀。

今天的湯是法式洋蔥湯。

我選了款較平的餐,燒春雞黑松露飯 $78.

另外叫了- 西班牙燒乳豬 $108

最後飲埋杯嘢飲就飽晒。

真開心,在屋企附近有間有質素嘅西餐廳,平時可以再多嚟呀。

2018-03-06
2018-04-20 444 瀏覽
在新都城找地方晚餐..見到2/F的位置開了幾家新餐廳就先來試一試這家春天看著桌上的墊枱紙才知道堅尼地城那邊有店但也沒特意看有什麼美食推介只從set dinner中選自己所喜歡的Set Dinner包括餐湯/沙律+主食+飲品主食方面,選了香煎美國帶骨豬鞍扒及蒜香蕃茄干鳳尾蝦意大利粉是日餐湯是忌廉湯沒什麼配料用粉開的很稠...沒忌廉的滑和香是最普通基本的忌廉餐湯蒜香蕃茄干鳳尾蝦意大利粉,用料算足夠都有約4~5隻蝦蒜香味濃,蕃茄干帶很輕微的辣,是惹味的意粉質地算爽,不會糊糊的蝦的肉質都爽口,但沒什麼蝦味...香煎美國帶骨豬鞍扒,配意粉豬鞍煎得夠香口,醬汁味道配合但豬鞍的肉質不夠嫩滑多汁,就只是有咬口總括而言,兩道主食都不過不失未能令人留下深刻的印象~
在新都城找地方晚餐..見到2/F的位置開了幾家新餐廳
就先來試一試這家春天
看著桌上的墊枱紙才知道堅尼地城那邊有店
但也沒特意看有什麼美食推介
只從set dinner中選自己所喜歡的

Set Dinner包括餐湯/沙律+主食+飲品
主食方面,選了香煎美國帶骨豬鞍扒及蒜香蕃茄干鳳尾蝦意大利粉

忌廉湯
是日餐湯是忌廉湯
沒什麼配料
用粉開的很稠...沒忌廉的滑和香
是最普通基本的忌廉餐湯
蒜香蕃茄干鳳尾蝦意大利粉
蒜香蕃茄干鳳尾蝦意大利粉,用料算足夠
都有約4~5隻蝦
蒜香味濃,蕃茄干帶很輕微的辣,是惹味的
意粉質地算爽,不會糊糊的
蝦的肉質都爽口,但沒什麼蝦味...
香煎美國帶骨豬鞍扒
香煎美國帶骨豬鞍扒,配意粉
豬鞍煎得夠香口,醬汁味道配合
但豬鞍的肉質不夠嫩滑多汁,就只是有咬口

總括而言,兩道主食都不過不失
未能令人留下深刻的印象~
2018-02-25
2018-04-11 2362 瀏覽
與朋友看完電影飲完烏龍茶意猶未盡,她提議到寶琳食晚飯,一個新都城已佈滿不同種類的餐廳!而是晚她帶我去一間由港島區開到新界區的餐廳!歐式佈置風格,滿滿的人,果真是挺享受!晚餐有兩款餐牌選擇,看看是想食特別的食物還是一set那種!雞蓉湯 - 清香的湯底配以雞肉、蘑菇籽,簡單的美味就是如此。鵝肝醬鮮茄焗豬扒飯 - 飯粒分明入口軟綿,蕃茄汁濃而不稠,鵝肝醬香而不膩,兩者伴飯皆一流。蕃茄厚身,色澤鮮紅且味道酸酸,挺刺激醒胃!豬扒質地結實,富有肉味。原隻芝士龍蝦配意粉 - 吸睛的一道美食!龍蝦是慣吃的波士頓龍蝦,龍蝦肉鮮甜彈牙,而且容易脫下,芝士濃而不稠,故令龍蝦味道更上一層樓!意粉入口彈牙,配上蘑菇、青椒洋蔥的配料,再加龍蝦,味道豐盛之餘更胃口大開!西班牙燒乳豬仔配薯條 - 乳豬仔表皮十分香脆鬆化,肉質幼嫩多汁,點上醬汁食確實味美!薯條素來是我至愛的小食,這個薯條切得厚身,縱使是炸物但味道卻不膩!朋友對旁邊的橄欖油蕃茄沙律情有獨鍾,沙律菜新鮮翠綠,蕃茄酸酸爽脆!
而是晚她帶我去一間由港島區開到新界區的餐廳!

歐式佈置風格,滿滿的人,果真是挺享受!

晚餐有兩款餐牌選擇,看看是想食特別的食物還是一set那種!

蕃茄厚身,色澤鮮紅且味道酸酸,挺刺激醒胃!
豬扒質地結實,富有肉味。

原隻芝士龍蝦配意粉 - 吸睛的一道美食!

2018-04-02 560 瀏覽
下午黎春天食午飯,點左個**自家制牛肉漢堡配薯條**,飲羅素湯。見好多客人都叫呢個餐。個漢堡包好鬆軟有d微甜,幾特別下,相比M記漢堡包好食好多倍,加上牛肉又厚又唔韌 。個餐份量夠大,如果係兩個女仔黎,可以share一個。送沙律,沒加沙律醬 幾健康下,個沙律汁帶適中酸甜,味道唔錯。**羅素湯****自家制牛肉漢堡配薯條****沙律**環境舒服,服務良好。總結,好食同味道唔錯 ,會再黎再點自家制牛肉漢堡配薯條。
見好多客人都叫呢個餐。

個餐份量夠大,如果係兩個女仔黎,可以share一個。

**羅素湯**

**自家制牛肉漢堡配薯條**

**沙律**

環境舒服,服務良好。

總結,好食同味道唔錯 ,會再黎再點
自家制牛肉漢堡配薯條。
原本打算來影展覽的,可是我們去到的時候已關閉,實在可惜,難得我這麼有心來看。不過算了,唯有留待明年,去年也看不到,我相信第三年應該會看到吧。我們在附近逛逛看,咦,這不是我們偶爾在堅尼地城所吃的西餐廳,竟然在新都城開分店,價錢比堅尼地城店的還要便宜,我們不用多想,晚餐就吃它。是日晚餐包括是日餐湯或田園沙律,主食及飲品,相當豐富。我與朋友都選是日餐湯,因為我們蠻喜歡這裡的湯品,今天的餐湯乃是雞蓉湯,細滑的忌廉配上香而不膩的雞蓉,顆粒的蘑菇,十分美味。Primavera的西班牙燒乳豬仔肉質極為鮮美又柔嫩,其香脆的豬皮口感,讓人難以忘懷,我們再次回味,點了一份西班牙燒乳豬仔配薯條。香燒的乳豬仔外皮酥脆,內層豬肉軟嫩,甜美多汁,沒有多餘油脂。薯條採用新鮮薯仔,切得粗厚油炸至色澤金黃,是朋友喜歡的炸薯條,他都吃過不停,兩籃薯條由他一口包辦。至於我則喜歡旁邊的橄欖油蕃茄沙律,清新爽脆,嚐起來胃口大開。另一亮點一定是原隻芝士焗龍蝦配意大利麵,光用看這碩大龍蝦已令人食指大動,瞬間彷彿它在海邊游過來的。龍蝦肉處理得很好,大塊又完整,彈牙極致,輕易從殼在脫下來,芝士將龍蝦的甜美進一步提升。意大利麵表現也不俗

另一亮點一定是原隻芝士焗龍蝦配意大利麵,光用看這碩大龍蝦已令人食指大動,瞬間彷彿它在海邊游過來的。龍蝦肉處理得很好,大塊又完整,彈牙極致,輕易從殼在脫下來,芝士將龍蝦的甜美進一步提升。意大利麵表現也不俗,吸滿了龍蝦的精華,入味自然沒話說,加上蘑菇,洋蔥,紅椒相伴,味道更為豐盛。

如果想多吃不同種類的扒及海鮮,不妨像我們選吃春天龍蝦拼盤,既又龍蝦米多,黃金焗扇貝,又有西冷牛扒和羊扒,一次過滿足「肉」望。

龍蝦的美味不用再多說,剛才跟大家分享過,哈哈。

黃金焗扇貝焦焦黃黃的芝士表層,扇貝搭配濃郁的芝士蹦出鹹甜的滋味,一口咬下去,濃厚的芝士味佈滿嘴巴,接著扇貝的甜美與芝士融合,還時不時散發烤焗的香,這種美妙的口感難以言喻。

羊扒以香草提味,送上桌時不斷有香氣飄散出來,很誘人,朋友忍不住想大快朵頤一番。一入口就能感受到羊扒鮮美肉汁,吃來沒有腥羶味,嫩口不乾澀,吃完吮指回味。西冷牛扒份量厚實,五分熟的切面呈現粉嫩色澤,放進嘴裡充滿油脂度,又香又嫩,朋友邊吃邊點頭直說好吃。

接近尾聲,吃件蛋糕就完滿了。店員說可以看看蛋糕櫃選選看,於是我們去看一看。蛋糕有八款可選,各有特色,不過我們沒可能全部嚐畢,所以大家挑了最想吃的一件蛋糕。

香濃的朱古力蛋糕佐以薄荷慕絲的組合,蛋糕上頭擺上啡白相間朱古力片與珍珠脆脆,整體簡潔,一入口清新的薄荷竄進口腔,香甜不膩口,我頗喜歡這薄荷朱古力蛋糕。

Oreo棉花糖cheese cake看起來活潑非常,綿密濃厚的芝士蛋糕體搭配Oreo,棉花糖和酥脆的脆脆粒,意想不到的清爽不甜膩,是道視覺與味覺兼具的蛋糕。
1K
2018-03-07 490 瀏覽
一間新的餐廳,排隊等候的人也真不少,畢竟新東西總會想試試。這次就來兩份不同的牛肉試試。先來一個漢堡包,這個包並不是超大份的那種,份量剛剛好。漢堡的肉質夠軟,也有牛味。加上烤過的麵包,配合得很好,好味道。也來一個西冷扒,肉質也非常軟,外層烤得脆脆的,味道也很好。
漢堡包
西冷扒
也來一個西冷扒,肉質也非常軟,外層烤得脆脆的,味道也很好。
2018-03-04
8 分鐘 (堂食)
漢堡包
西冷扒
2018-03-04 371 瀏覽
安排座位極之混亂, 有一個企係收銀處負責俾飛,叫飛同收錢既侍應, 飛號碼係手寫既, 我地一行3人拎左飛(45號)一路企係收銀處附近無行開過, 見個侍應不停叫2人枱, 我地前面有一枱同樣3個人(客人a)去問幾時有位,侍應話有人埋緊單下張到佢地, 等左陣叫佢地個號碼(43號)時有另一個拎左同樣43號飛既客人(4個人)(客人b)出現,侍應望一望自己張紙,就話應該係客人b先, 咁客人a話ok, 客人b入左之後好快有枱俾客人a。之後又係叫2人枱,連剛到既客人唔洗等即刻有位。 咁好啦, 再等左陣,個侍應跳左我地個號碼,叫下張48號飛4人枱, 咁我地覺得奇怪喇,無理由跳過3人枱姐,於是去問個侍應幾時到我地, 佢竟然話已經叫左過左喇喎, 佢仲要係串串貢既語氣, 我地話佢真係無叫過, 佢當時好不滿又黑面,話:得,下張俾你。當時佢個語氣好明顯係覺得我地搞事,唔想我地嘈, 唔覺得自己安排混亂有問題。我相信佢係以為個兩張43號飛, 其中一張係45號(客人a), 所以就話叫左,但佢又唔諗下個兩枱都已經入左去,又何來一枱拎住45號飛既客話未入呢。