2024-10-24 156 瀏覽
銅鑼灣呢間日式食堂真係幾有居酒屋既感覺,而且魚生款式多,竟然仲有時令既魚生!除左魚生,串燒都唔錯,熱食個品質都好好,最鍾意係個煙肉蠔同埋薯仔沙律。係幾有特色,環境都好舒適,同朋友傾計真係一流!秋刀魚正如其名,秋天既刀子一樣,鮮味直奔味蕾,肉質超嫩滑!流心蛋薯仔沙律,粒粒薯仔勁正,流心蛋夠哂口感,同埋呢個都夠飽肚。清酒焗青口好清甜!而且青口都好新鮮,唔會好鹹至於串燒,雞大動脈爽口彈牙!白鱔外脆內軟,令人好想再食多舊,雞肉丸醬汁濃郁,大大粒!白子好惹味呀個汁,份量都幾多,鍾意食白子既朋友可以試試佢!煙肉蠔,最鍾意呢個,幾有驚喜,因為煙肉包著蠔彼此既肉汁都有滲透,結合左兩種食材既特色!有機會會再黎,野食唔錯又環境舒服。

係幾有特色,環境都好舒適,同朋友傾計真係一流!

秋刀魚正如其名,秋天既刀子一樣,鮮味直奔味蕾,肉質超嫩滑!

清酒焗青口好清甜!而且青口都好新鮮,唔會好鹹

至於串燒,
雞大動脈爽口彈牙!
白鱔外脆內軟,令人好想再食多舊,
雞肉丸醬汁濃郁,大大粒!

白子好惹味呀個汁,份量都幾多,鍾意食白子既朋友可以試試佢!

有機會會再黎,野食唔錯又環境舒服。

2024-10-24 165 瀏覽
銅鑼灣既昭和食堂,一早已經好吸引我,超鐘意呢到的裝修,日式居酒屋嘅感覺半生熟牛肉必點的名物,牛肉味道超濃郁,口感好嫩滑,配上底部洋蔥份外滋味,好出色的半生熟牛肉,令人一食回味饅魚玉子呢個好特別,造型吸引,饅魚玉子雙重享受,係一個幾新穎既配搭燒三文魚鵝肝卷燒三文魚好厚身,壽司油脂豐腴,鵝肝口感濃厚細膩,高質又新鮮燒白鱔鱔皮有驚喜,焦脆得來鱔肉爽滑無泥味,沾醬汁好好惹味仲叫多左幾款熱門串燒,全部都唔錯雞大動脈、雞頸肉、雞皮仙貝、煙肉蠔昭和食堂 (灣仔)灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖#銅鑼灣 #causewaybay #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #灣仔美食#日式美食#串燒處 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkig #eat #foodie #dessert #居酒屋 ##日本料理#hkfood #昭和食堂

半生熟牛肉

饅魚玉子
呢個好特別,造型吸引,饅魚玉子雙重享受,係一個幾新穎既配搭

燒三文魚鵝肝卷
燒三文魚好厚身,壽司油脂豐腴,鵝肝口感濃厚細膩,高質又新鮮

燒白鱔
鱔皮有驚喜,焦脆得來鱔肉爽滑無泥味,沾醬汁好好惹味

仲叫多左幾款熱門串燒,全部都唔錯
雞大動脈、雞頸肉、雞皮仙貝、煙肉蠔

昭和食堂 (灣仔)

#hkfood #昭和食堂
2024-10-20 92 瀏覽
放工後想同朋友食下串燒飲下酒可以嚟灣仔呢一間居酒屋,喺條街度已經見到好多好有日本特色嘅裝飾,一睇就知一定好正宗👍 佢個餐牌都幾得意,除咗嘢食名之外,仲有啲好得意嘅圖畫畫咗件嘢食出嚟👏 南蠻醬炸雞 🐥 炸雞配特製嘅醬汁好開胃,雞肉好嫩滑,加埋啲醬汁好正🥳酒盗炒山藥 🫓山藥整得好脆口,爽爽地幾好食👏吞拿魚鱈魚餅 🍣 會推介呢個吞拿魚鱈魚餅,鱈魚餅薄脆食落好開胃🤤煙肉蠔 🦪 炸蠔就食得多,用煙肉包住蠔就第一次試,好煙靭都幾特別🍖雞頸肉 🐤 平時食開豬頸肉,雞頸肉都係第一次試,原來個肉質都係同豬頸肉差唔多,不過呢啲當然就要喺居酒屋先有得食啦😛雞肉丸 🐣 每次去居酒屋都會食雞肉丸,因為燒得好好食,當然都有配埋醬汁啦🤭白鱔 🐟 我最鍾意嘅串燒就係白鱔串燒,因為鱔皮燒到脆脆地好有口感👏燒三文魚鵝肝卷 🍣 呢個卷物都幾特別,未試過三文魚同鵝肝呢個配搭,入口即溶都幾好食👍

南蠻醬炸雞 🐥
炸雞配特製嘅醬汁好開胃,雞肉好嫩滑,加埋啲醬汁好正🥳
南蠻醬炸雞

酒盗炒山藥 🫓
山藥整得好脆口,爽爽地幾好食👏

吞拿魚鱈魚餅 🍣
會推介呢個吞拿魚鱈魚餅,鱈魚餅薄脆食落好開胃🤤

煙肉蠔 🦪
炸蠔就食得多,用煙肉包住蠔就第一次試,好煙靭都幾特別🍖

雞頸肉 🐤
雞頸肉

雞肉丸 🐣

白鱔 🐟
我最鍾意嘅串燒就係白鱔串燒,因為鱔皮燒到脆脆地好有口感👏
白鱔

燒三文魚鵝肝卷 🍣
南蠻醬炸雞
雞頸肉
白鱔
燒三文魚鵝肝卷
今日收工過左銅鑼灣💖同朋友揀左食呢間裝修得好有日本昭和風味嘅居酒屋食野😜而家坐得都幾舒服架🤓吞拿魚鱈魚餅✨ 吞拿魚肥美又鮮甜酒盜炒山藥✨爽脆嘅山藥,酒盜煮法增加鹹香蟹膏立貝✨帶子夠滑,蟹膏口感濃厚細膩雞皮餃子✨外脆內軟,同朋友都爭住食雞橫隔膜✨特別嘅燒鳥部位,口感脆得黎帶點軟燒白鱔✨ 鱔皮焦脆,鱔肉爽滑無泥味煙肉蠔✨一咬開爆曬啲汁出黎,煙肉香噴噴,蠔味鮮味十足昭和食堂 (灣仔)灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖
今日收工過左銅鑼灣💖

同朋友揀左食呢間裝修得好有日本昭和風味嘅居酒屋食野😜

而家坐得都幾舒服架🤓

吞拿魚鱈魚餅✨ 吞拿魚肥美又鮮甜

酒盜炒山藥✨爽脆嘅山藥,酒盜煮法增加鹹香

蟹膏立貝✨帶子夠滑,蟹膏口感濃厚細膩

雞皮餃子✨外脆內軟,同朋友都爭住食

雞橫隔膜✨特別嘅燒鳥部位,口感脆得黎帶點軟

燒白鱔✨ 鱔皮焦脆,鱔肉爽滑無泥味

煙肉蠔✨一咬開爆曬啲汁出黎,煙肉香噴噴,蠔味鮮味十足

昭和食堂 (灣仔)
2024-10-16 78 瀏覽
今日奴才爸係銅鑼灣剪頭髮,剪前去灣仔搵野食醫下肚先,見到有人介紹過有間居酒屋裝修佈置係昭和時代風好有feel,一於去試下🥰餐廳入面佈置真係好靚好特別,霎時間真係以為自己去左昭和時代既日本咁🤭炸海鰻魚骨🐟外面炸得香脆,細細條脆卜卜,用黎送酒一流😋魷魚明太子卷🦑用魷魚包住大葉、青瓜絲同明太子,青瓜絲帶起到令魷魚質感更爽脆既作用,而明太子味道香濃微辣,成個卷味道口感好有層次😋酒盗炒山藥味道好驚喜🤩山藥炒得恰到好處,保持脆口感而且儘可能減低左潺潺地既口感,酒盗醬嘅香氣令整道菜更添風味,非常開胃🤤小豆島真蠔味道鮮美肉質肥厚爽口,一索就差啲滑入左喉嚨😂海水味道十足,搭配少少檸檬汁增加清新感😌雞肉丸外面金黃香脆免治雞肉鮮嫩多汁,加埋餐廳特製醬汁,更加提升咗整體味道😋雞大動脈呢個部位有啲特別,唔係周圍都食得到😏食落肉質彈牙,同預想既口感一樣,醬汁醃製得剛好唔會太咸😋中意試特別部位既朋友仔唔好錯過😉昭和海鮮卷人氣太卷之一🙌🏻有吞拿魚蓉、魷魚、三文魚籽同海膽🤩一啖食晒超滿足🤩雖然有咁多料但味道層次分明,最後又可以融為一體,唔怪之得咁高人氣🤤白鱔串燒白鱔嘅肉質非常彈牙,加上簡單嘅調味,感受到海鮮最天然嘅味道

炸海鰻魚骨🐟
外面炸得香脆,細細條脆卜卜,用黎送酒一流😋

魷魚明太子卷🦑

小豆島真蠔

雞大動脈

昭和海鮮卷

白鱔串燒
白鱔嘅肉質非常彈牙,加上簡單嘅調味,感受到海鮮最天然嘅味道,十分不錯👍🏻

煙肉蠔
呢個組合真係好驚喜,煙肉嘅香氣同蠔嘅鮮味完美結合,咬落去一啖肉香一啖鮮味,簡直係味蕾嘅享受😋

🤑 人均消費:~$460
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:昭和食堂 (灣仔)
灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #灣仔美食 #日本料理 #日本菜 #日式居酒屋 #昭和風 #昭和居酒屋
特上五點刺身盛合$398流心蛋蝦薯仔沙律$68流心蛋增加咗沙律嘅香滑程度,薯仔味濃郁,中間有天婦羅的脆脆增加口感,仲有彈牙嘅蝦碌😍南蠻醬炸雞$58外脆內流心嫩滑嘅雞肉,加上醬汁嘅加持,再將味道精華,熱辣辣非常推薦!特上五點刺身盛合$398😋😋刺身的新鮮度令人驚喜,有海膽、牡丹蝦、大拖羅、赤身、白魚、魷魚,刺身魚肉質地滑嫩,搭配上醬油和芥末,讓每一口都充滿海洋的鮮味。雞大動脈 $70😋😋雞大動脈的口感相當獨特,脆口內嫩,燒至恰到好處,配上特製醬汁,意外的美味!燒雞肉丸 $32 雞肉丸的味道十分鮮美,肉質鬆軟,回味無窮。適合搭配啤酒,成為聚會的絕佳小食。煙肉蠔 $60😋😋 煙肉的香氣與蠔的鮮甜相輔相成,口感獨特,煙肉有黑椒味內裏嘅蠔鮮嫩多汁,亦都係意外的美味!事實上,全餐飯都係意外嘅美味推薦大家過嚟環境非常特別!好有昭和嘅味道推薦大家親身過嚟感受!

特上五點刺身盛合$398

流心蛋蝦薯仔沙律$68

南蠻醬炸雞$58

特上五點刺身盛合$398😋😋

雞大動脈 $70😋😋

燒雞肉丸 $32

煙肉蠔 $60😋😋

2024-10-08
10 分鐘 (堂食)
  • 煙肉蠔
  • 雞肉丸
  • 雜錦刺身
  • 流心蛋薯仔沙律
2024-10-09 62 瀏覽
同朋友到灣仔謝斐道的昭和食堂食飯,未入餐廳門外一幅關於日本食堂的大壁畫已很吸睛。走進餐廳,仿於1秒間進入日本的昭和時代,有很多燈籠和滿牆的鐵牌裝飾。Menu的設計也頗用心,以彩色掃描的食物圖畫呈現🥰。食物方面有不少串燒選擇,尤其不同的雞部位,今次選了雞大動脈,質感蠻特別的,喜歡新奇的朋友可以試試。最推介的是海膽魷魚卷,魷魚卷上放上滿滿的海膽,非常滿足😍。吞拿魚鱈魚餅也好味,新鮮的吞拿魚碎以淡淡的鱈魚餅鹹香來吊味。串燒牛舌的牛舌也彈牙,燒得入味。另外咖喱牛舌、帆立貝牛油燒、煙肉蠔和燒白鱔串也不錯。

2024-10-04 69 瀏覽
呢間居酒屋充滿日本氣息,餐廳內貼滿懷舊日式海報同玩具,好有氣氛。今次主要叫左幾款小食送酒。酒盜配芝士脆餅,酒盜係魚內臟醃製,配上脆脆芝士餅,芝士濃郁同酒盜既鮮香配搭,非常適合下酒既小食。海膽魷魚卷厚厚爽甜既魷魚,上面放滿鮮甜既海膽,海膽濃郁風味襯托出魷魚既鮮味。口感獨得,呢個必點!蟹膏帆立貝最中餅 最中餅口感好似威化餅,夾住蟹膏同帆立貝,帆立貝肉質鮮嫩,加上蟹膏香濃,口感非常豐富。最中酥脆外皮增加左口感層次,感覺奢華。吞拿魚鱈魚餅,吞拿魚蓉超多, 配上鱈魚餅餅乾, 出奇匹配。鱈魚湯大根鱈魚湯汁清淡而鮮美。蘿蔔吸收湯的精華,好食。

今次主要叫左幾款小食送酒。

海膽魷魚卷

蟹膏帆立貝最中餅

吞拿魚鱈魚餅,吞拿魚蓉超多, 配上鱈魚餅餅乾, 出奇匹配。

鱈魚湯大根
鱈魚湯汁清淡而鮮美。蘿蔔吸收湯的精華,好食。
2024-09-28 59 瀏覽
呢間灣仔隱世居酒屋🏮入面裝飾風格超特別,係日本昭和時期風格,打卡一流🥢走盜炒生藥即日本淮山,口感爽脆,味道惹味,的確係好好嘅前菜🥢甲羅燒滿滿嘅蟹膏,味道濃郁,配炸過的鱈魚片,口感比一般食開無炸過嘅更好更香口蟹膏份量多,每一啖都係蟹膏😍🥢燒帆立貝新鮮燒出嚟,幾好食🥢燒雞肉丸呢款惹味啲,又有口感,推介🥢燒牛舌不肥不油膩,牛味十足🥢燒煙肉蠔用煙肉包住好,外脆內軟嘅口感🥢秋刀魚刺身時令魚,所以特別鮮甜,沾上蔥花豉油更好食🤤🥢海膽魷魚卷隱藏餐牌item 之一,好多海膽,連埋魷魚,好吸引🚩昭和食堂 (灣仔) @showashokudo 📍灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖

🥢走盜炒生藥
即日本淮山,口感爽脆,味道惹味,的確係好好嘅前菜

🥢甲羅燒
蟹膏份量多,每一啖都係蟹膏😍

🥢燒帆立貝
新鮮燒出嚟,幾好食

🥢燒雞肉丸
呢款惹味啲,又有口感,推介

🥢燒牛舌
不肥不油膩,牛味十足

🥢燒煙肉蠔
用煙肉包住好,外脆內軟嘅口感

🥢秋刀魚刺身
時令魚,所以特別鮮甜,沾上蔥花豉油更好食🤤

🥢海膽魷魚卷
隱藏餐牌item 之一,好多海膽,連埋魷魚,好吸引

🚩昭和食堂 (灣仔) @showashokudo
📍灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖
🎏昭和海鮮卷足料豐富海鮮卷✨卷內有三文魚 吞拿魚 螺肉等等上有香蔥吞拿魚肉 海膽 三文魚籽食材新鮮🙂‍↕️味道口感豐富 好滿足.🎏蟹膏帆立貝特色菜式滿滿蟹醬配上新鮮帆立貝片蟹味濃郁 加上帆立貝軟腍口感☺️.🎏流心蛋薯仔沙律流心溫泉蛋配鮮蝦肉塊🦐充滿薯粒和蔥等配料的薯仔沙律口感豐富 加上流心蛋黃漿 好吃☺️.🎏牛舌調味適當🙌🏻厚度適中 有嚼勁.🎏酒盜炒山藥熱酒炒粗條山藥口感爽脆 但不會乾💦.🎏燒雞肉丸圓圓雞肉丸🍡肉碎堆砌而成 肉味濃郁配上燒肉汁 好吃😋.🎏日本豚肉腸燒豚肉腸配大蔥烤得剛剛好 帶烤香味道🔥.🎏白鱔香烤外層內濕潤軟腍 很不錯✅
🎏昭和海鮮卷
香烤外層
內濕潤軟腍 很不錯✅
  • 流心蛋薯仔沙律
2024-09-20 100 瀏覽
之前經過位於銅鑼灣既【昭和食堂】,已經好想試下,因爲本身自己就好鍾意昭和風格,所以最近就去試下啦。餐廳外面已經非常昭和風,D燈籠同挂牌/招牌。一入到去,真係好似穿越左禁。特上五點刺身盛合:厨師發板安排時令刺身,今次我地就包括牡丹蝦、海膽魷魚卷、toro、油甘魚同吞拿魚赤身。全部都非常新鮮鮮甜,個人最推薦吞拿魚赤身同海膽魷魚卷。吞拿魚赤身用左柚子調味、非常清新;海膽魷魚卷個魷魚卷本身加左少少麻油、非常香,海膽鮮甜。流心蛋蝦薯仔沙律:流心蛋外層炸左、流心蛋黃加埋D薯仔非常creamy,蝦肉彈牙。雞肉丸串燒:燒汁甜甜地、調味不錯日式炸鷄:非常熱辣辣同juicy,炸皮唔會太厚燒豆腐:呢個遜色少少,豆腐似豆卜、無咩豆味。牛柳串燒:上面加左蘿蔔蓉、酸酸地、可以解膩,牛柳好軟霖。白鱔串燒:外皮燒得好脆、但有D多骨、食既時候要小心辣味碎葱吞拿魚最中餅:呢個非常特別,推薦要叫。辣味碎葱吞拿魚微微辣、好鮮味,再加最中餅口感豐富。

雞肉丸串燒:燒汁甜甜地、調味不錯
日式炸鷄:非常熱辣辣同juicy,炸皮唔會太厚

燒豆腐:呢個遜色少少,豆腐似豆卜、無咩豆味。

牛柳串燒:上面加左蘿蔔蓉、酸酸地、可以解膩,牛柳好軟霖。
白鱔串燒:外皮燒得好脆、但有D多骨、食既時候要小心

銅鑼灣這家位於鵝頸橋附近的居酒屋,由內至外都充滿日本氣息,而且餐廳內充滿懷舊的日式海報及擺設,富有復古色彩,就像坐了時光機回到過去,十分有氣氛,適合與朋友聚會~雞皮仙貝$40必點的特式燒物,薄如玻璃紙,零油脂,口感似薯片,味道有一點像炸過豬油渣的甜香,十分好吃雞肉丸$32雞肉丸口感鮮嫩,顆粒感重,配上特製甜甜的醬汁,十分惹味白鱔$68燒白鱔肉厚燒得外脆內軟,口感咬落爽彈無骨,很香白鱔味,表面搽上一層甜甜的燒汁,也很惹味牛舌$58厚厚的燒牛舌咬落相當彈牙有嚼勁,烤得外焦內嫩,口感軟嫩多汁,牛舌表面灑了少許鹽及黑胡椒作調味,跟牛舌很搭煙肉蠔$60煙肉燒得剛好,吃下去有點脆脆,包裹著Juicy肥美的蠔,口感有層次感,鹹脆加creamy多汁的配搭,十分新奇酒盜炒山藥$58酒盜炒山藥是一種鹽醃漬,上枱芬香撲鼻,山藥口感爽口,味道咸香,佐酒一流海膽魷魚卷$158海膽新鮮鮮甜,使用了質感QQ的魷魚代替紫菜,口感彈牙有咬口,整個卷吃起來更有層次及滿足感三文魚鵝肝卷$158鵝肝和三文魚的味道相當配合,鵝肝口感紮實又綿密,入口即化,散發出豐富的鮮美口感,味道創新十分有驚喜-總體評分-環境:8.5/10 食

雞皮仙貝$40

雞肉丸$32
雞肉丸口感鮮嫩,顆粒感重,配上特製甜甜的醬汁,十分惹味

白鱔$68

食物:8/10
服務:8/10
抵食:8/10
2024-09-03 125 瀏覽
今日難得去開港島,特登嚟到呢一間復古日本居酒屋嗰度同朋友相聚一下🇯🇵😍入到去裝修好有日本懷舊風,燈光暗暗地同朋友暢飲傾偈係好一流嘅地方😝佢有唔同雞部位嘅串燒,第一次見有雞大動脈😱即刻第一時間叫咗,食落去超級爽口,配上佢個汁,真係好match !值得推介😍蕃茄三杯酢 酸酸甜甜嘅醋汁,加上新鮮嘅蒜頭,配上原隻嘅蕃茄,蕃茄食落去偏爽口,唔會話太過腍,配上個酸酸味味嘅汁超級開胃😎魷魚明太子卷第一次食魷魚包住明太子,食落去有少少辣辣地,但係魷魚嘅鮮味連埋明太子嘅鹹味,配搭得一流,所以係唔需要點任何醬已經好足夠味😍吞拿魚鱈魚餅鱈魚餅係超級脆卜卜,吞拿魚蓉亦都好新鮮,兩個配搭起上嚟,係好好嘅下酒菜😎酒盜炒山藥平時都唔太喜好食淮山,但係呢一個我覺得係唔鍾意食淮山嘅人都可以嘗試一下,因為佢會有少少辣再加鹹鹹香香嘅味道,又係送酒一流嘅前菜!煙肉蠔煙肉蠔油係10分推薦🤩因為佢個蠔係好多汁,大塊煙肉包住佢,每咬一啖都好Juicy,不過大家小心辣親個嘴🤣

蕃茄三杯酢

魷魚明太子卷

酒盜炒山藥

2024-08-21 522 瀏覽
我最近又去搵好嘢食,無意中俾我發現到這間在灣仔鵝頸橋附近的一間日本居酒屋。這間居酒屋裝修得很有懷舊日本feel,餐廳的裝修都是從日本訂回來的,出面和外面簡直是兩個世界,就像坐了時光機回到過去。食物方面,質素很高,價錢合理。我們兩人叫了以下食物:🦀 蟹膏甲羅燒必點之選!蟹膏味很濃郁,配上餅一齊食,超級正!🐚 蟹膏帆立貝也是必點之選!超多蟹膏配上兩大粒帆立貝,味道鮮美無比,食落去好滿足!🥚 流心蛋薯仔沙律沙律口感清新,上面的波波一開始看不出來是什麼,切開後才發現是流心蛋,特別又好食 🤤🐔 雞肉丸雞肉丸口感鮮嫩,配上特製醬汁,食落去好正!🐟 吞拿魚鱈魚餅吞拿魚同鱈魚嘅完美結合,外脆內嫩,口感層次豐富,值得一試!🐔 朝鮮醬雞翼雞翼烤得外酥內嫩,配上朝鮮醬,味道甜辣適中,好惹味!🍖 三角胸骨雞胸骨烤得恰到好處,由大至小排列在木簽上,從細節中看出用心👍🏻🐮 牛舌牛舌烤得外焦內嫩,口感鮮嫩多汁,每一口都是滿滿的幸福。🧆 燒豆腐有點似豆腐卜,配上特製醬料,味道好特別!🐔 雞大動脈雞嘅關節位,雞味好濃郁,配上特製醬料,味道好特別,鍾意食雞嘅朋友唔好錯過!🐷 煙肉蠔煙肉包住熟的蠔,蠔味好濃郁,配上煙肉嘅香

🦀 蟹膏甲羅燒
必點之選!蟹膏味很濃郁,配上餅一齊食,超級正!

🐚 蟹膏帆立貝

🥚 流心蛋薯仔沙律

🐔 雞肉丸
雞肉丸口感鮮嫩,配上特製醬汁,食落去好正!

🐟 吞拿魚鱈魚餅
吞拿魚同鱈魚嘅完美結合,外脆內嫩,口感層次豐富,值得一試!

🐔 朝鮮醬雞翼
雞翼烤得外酥內嫩,配上朝鮮醬,味道甜辣適中,好惹味!

🍖 三角胸骨

🐮 牛舌
牛舌烤得外焦內嫩,口感鮮嫩多汁,每一口都是滿滿的幸福。

🧆 燒豆腐
有點似豆腐卜,配上特製醬料,味道好特別!

🐔 雞大動脈

🐷 煙肉蠔
煙肉包住熟的蠔,蠔味好濃郁,配上煙肉嘅香味,味道超讚!

💰 總計: $746, 2位用餐(已包含10%服務費)
2024-08-20
2024-08-21 98 瀏覽
依家位於灣仔嘅居酒屋,設計佈置非常有日本和式風味,木係即為主題,而且牆上貼滿日式Poster,有瞬間去左日本嘅感覺!😍今晚我同阿姨嚟用晚餐,叫左前菜🥚流心蛋薯仔沙律$68 - 薯仔沙律加留心打哩個組合,清新又好味,做前菜非常好🥔酒盗炒山藥$58 - 山藥好爽口,出邊好少食到,夠特別刺身拼盤⭐昭和特上盛合$398 - 刺身拼盤會有齊當日5款時令刺身,海膽三文魚腩非常新鮮入口即溶,大虎蝦、鮑魚都非常新鮮,夠曬鮮味串燒🍢雞大動脈$70 、白鮮$68 、牛舌$58 - 串燒都燒得好Juicy,一啲都唔乾身,味道啱啱好小食圈物🥓煙肉蠔$68 - 蠔肉夠鮮味壽司🍣蠂魚邊壽司$100- 蠂魚邊肉質勁嫩滑,肉厚肥美!而且氣氛環境同服務態度都好好,喺唔錯嘅居酒屋推介!👍🏻

今晚我同阿姨嚟用晚餐,叫左
前菜
🥚流心蛋薯仔沙律$68
- 薯仔沙律加留心打哩個組合,清新又好味,做前菜非常好
🥔酒盗炒山藥$58
- 山藥好爽口,出邊好少食到,夠特別
刺身拼盤
⭐昭和特上盛合$398
串燒
🍢雞大動脈$70 、白鮮$68 、牛舌$58
- 串燒都燒得好Juicy,一啲都唔乾身,味道啱啱好
小食圈物
🥓煙肉蠔$68
- 蠔肉夠鮮味
壽司
🍣蠂魚邊壽司$100
- 蠂魚邊肉質勁嫩滑,肉厚肥美!
而且氣氛環境同服務態度都好好,喺唔錯嘅居酒屋推介!👍🏻

2024-08-15