2022-07-03 159 瀏覽
兩個雞扒變左一個豬扒一個雞扒 檸茶走甜無走 沙律一兜有醬一兜無醬 同職員講翻又話搵唔到張單 比埋電話訂單號碼同落單時間都無 叫我地30分鐘落嚟攞 我25分鐘落到去 啲野微暖(我公司5分鐘路程)外賣八八折又話好忙有錯漏收左正價 食all day breakfast 上晝同下晝唔同價錢 張外賣紙得上晝個價錢又無寫清楚 外賣紙價錢不一問我地有無攞落黎換? 邊有咁多食飯時間阿?一早食哂啦 態度又唔係好 係咪覺得啲客食完就算 一啲都唔尊重啲客人

外賣自取
2022-06-08 205 瀏覽
本身諗住食其他餐廳但點知去到已經收咗,正當我哋喺度煩緊食啲咩嘅時候,男朋友突然話佢一直都未食過時代冰室,所以我哋就去咗食。🥸🥸------------------------------我哋分別嗌咗焗豬同埋雞扒蛋包飯。我個人覺得焗豬就麻麻哋,如果唔係特別想食焗豬嘅人,我覺得唔好嗌。🤓🤓------------------------------反而個雞扒蛋包飯就幾好食。雖然個蛋包飯個蛋唔係流心嗰啲蛋包飯,但個蛋都幾好味,起碼唔會食到蛋腥味。個蛋包飯再溝埋啲蕃茄汁嚟食,其實都唔錯。😙😙------------------------------但如果咁樣嘅價錢嚟講,我自己覺得可以食其他嘢,除非真係冇乜選擇而你又諗唔到食咩嘅話,都可以食吓嘅。😗😗
2022-05-27 2340 瀏覽
時代冰室喺九龍灣都係好出名嘅茶餐廳🥢 今日就嚟咗呢度食早餐 見佢早餐組合都幾多所以一於試一試佢🍜 呢個叫時代見麵餐 顧名思義就係食麵 再可以配唔同嘅麵包🥯濃沙嗲湯·沙嗲牛肉公仔麵沙嗲牛肉真係湯底好濃郁 而且牛肉唔會醃製得太過林 食落口仲有啲牛肉嘅質感🐮 公仔麵只係緊緊夠熟 唔會腍晒發晒叉燒湯麵叉燒湯麵就比較清淡 叉燒呈現半肥瘦狀態🐷 應該都唔係餐廳自家製嘅 叉燒冇甜甜嘅蜜糖味 但係如果唔想食得太喊嘅話呢個都係唔錯嘅選擇 火腿奄列 牛角包本身係嗌咗火腿奄列嘅 可惜嚟嘅時候只係炒滑蛋 咁樣都錯係有少少失望嘅🍳 牛角包可能因為唔夠熱啦 所以食落口有啲油膩香滑炒蛋 丹麥多士炒蛋來講其實幾好食嘅 裏面仲好滑添 丹麥多士呢就本身比較甜 但係唔係間間餐廳有得食所以都幾特別嘅🍞熱檸茶 熱奶茶熱奶茶來講呢間餐廳都做得幾好 嘆返杯香滑奶茶真係可以帶俾人一個精神爽利嘅早上☀️星期六朝早餐廳都係咁多人嚟食 當中有某個店員心情比較煩躁😂 但係都可以理解嘅 因為佢哋部外賣機真係不停咁響 見店員非常忙碌 所以火腿奄列嚟錯咗 我都冇特別去換😗 不過坦白講真係好想試佢個火腿奄列 因為就咁炒蛋都整得咁出色 相信火腿奄列應該
濃沙嗲湯·沙嗲牛肉公仔麵
香滑炒蛋 丹麥多士
香滑炒蛋 丹麥多士
熱檸茶 熱奶茶
熱檸茶 熱奶茶
星期六朝早餐廳都係咁多人嚟食 當中有某個店員心情比較煩躁😂 但係都可以理解嘅 因為佢哋部外賣機真係不停咁響 見店員非常忙碌 所以火腿奄列嚟錯咗 我都冇特別去換😗 不過坦白講真係好想試佢個火腿奄列 因為就咁炒蛋都整得咁出色 相信火腿奄列應該會更加好食😋 唯有下次再嚟啦
早餐
2022-05-22 234 瀏覽
「唔好食咁貴」咁我第一時間就諗起茶記啦應該係比較食得過。不過其實而家茶餐廳都唔平,但係比起Cafe來講點都平啲茶餐廳咩都有得食,唯一唔好就係趕你走囉,想傾耐啲都唔得,又要人齊先可以入,遇着呢啲黃店就更加茶餐廳我多數都選擇食茶餐,今次都唔例外,我嘅首選沙嗲牛肉麵,不過今次改食米粉,感覺健康啲。揀咗炒滑蛋配丹麥酥。點知對丹麥酥極度失望😮‍💨佢係提子麥包嘅質地,怪怪的完全冇油酥嘅感覺!$50一個茶餐,真係好crazy (雖然有茶餐廳俾佢更貴)朋友叫咗鐵板炒烏冬,試咗兩條烏冬,好一般囉又唔熱。另一個就叫左湯飯,呢個冇試。食完就好走啦,唔好諗住坐得耐。依家啲通脹真係好利害😔

依家啲通脹真係好利害😔
時代冰室有唔少分店,唔係第一次幫襯,唔同分店都有試過,整體上食物質素,員工服務,店舖衛生都做得幾好,算係連鎖店茶記裡top3,而且佢地餐牌好豐富好多選擇-早餐叫咗 沙嗲牛肉公仔麵配火腿奄列牛角包 + 仿鮑腿絲通粉配西煎雙蛋厚多士🍽沙嗲牛肉公仔麵配火腿奄列牛角包 $36沙嗲牛肉味道濃郁,濃得來又唔會杰撻撻,牛肉冇雪味,最欣賞就係有得配牛角包,唔係度度有-🍽仿鮑腿絲通粉配西煎雙蛋厚多士 $34通粉好多,朋友都食唔晒味道正正常常,厚多士即整,熱辣辣好味道-兩個餐埋單只係$70,已經食到飽飽

🍽沙嗲牛肉公仔麵配火腿奄列牛角包 $36

🍽仿鮑腿絲通粉配西煎雙蛋厚多士 $34
通粉好多,朋友都食唔晒
味道正正常常,厚多士即整,熱辣辣好味道
兩個餐埋單只係$70,已經食到飽飽
2022-04-17 292 瀏覽
喺九龍灣做嘢,快閃諗住食個下午茶,見到哩間下午茶幾多選擇就入去試叫咗 美式炸魚配和風海苔薯條上枱已經唔得,薯條唔太熱,仲衰過m記,包海苔粉係冇味道所以個薯條唔好食,炸魚都係霉🙄火焰芝士辣肉醬熱狗一咬落條腸係霉到唔洗咬都容易撕開😑辣肉醬唔辣,個包唔熱所以芝士唔夠熔🤨好難食唔會再去……😡

叫咗 美式炸魚配和風海苔薯條

火焰芝士辣肉醬熱狗

唔會再去……😡

2022-03-05 299 瀏覽
凍奶茶 : 普通茶餐廳,凍奶茶通常有兩個弊病,一係就太多奶,飲落奶味好重,但非死罪,奶既香濃可以蓋過茶味不足,暪天過海一係就茶太多,奶少,飲落似涼茶。但呢間冰室犯左最低級既錯,落太多糖水,衰過麥當勞,水吧師傅要換啦。西多士 : 好厚,賣相討好,但油温及時間控制不好,表面金黃,但中間未熟,面包糊狀,餡料欠奉。薯餅 : 同一問題,炸的油温及時間控制差,沒有香脆,只有油淋淋。其實三樣食品都係下欄野,除左奶茶技術要求高,其他兩樣,稍為有用心做都不至於這樣,廚房班底需要換。非繁忙時間,下午茶時段質素都這樣,需要檢討一下。食飯好少影相,所以相片欠奉。
凍奶茶 : 普通茶餐廳,凍奶茶通常有兩個弊病,
一係就茶太多,奶少,飲落似涼茶。

非繁忙時間,下午茶時段質素都這樣,需要檢討一下。

食飯好少影相,所以相片欠奉。
2022-03-03 332 瀏覽
今晚約左朋友放工健身,當然係要食飽飽先上路,就黎到附近嘅時代冰室(大渣狗 對面)食個又抵又好味嘅晚飯。1. 蔥油無骨雞叉燒伴三眼煎蛋飯朋友點嘅切雞叉燒煎蛋飯,燒味份量比一般燒味店多少少,蜜汁叉燒、雞肉嫩滑;三為一體嘅半生熟煎蛋都好有特色,鯨吞三份蛋黃汁好滿足;白飯亦都好大份,能量滿滿嘅燒味飯!2. 板煎雞扒伴3.6牛乳滑蛋蓋飯我點嘅雞扒滑蛋飯,一個好有日式味道嘅蛋蓋飯,大塊拉麵紫菜冚喺面,雞肉上面淋有紫菜碎、沙律醬同燒肉醬,好似日式章魚燒咁,口感豐富,雞扒亦都煎得啱啱好,肉嫩有肉汁;滑蛋份量好多,可以將個飯完全覆蓋,一啖飯一啖蛋,好滿足!埋單每人60蚊免加一,而家午市閒閒地都50蚊起,呢間晚市60蚊包埋餐飲,食飽飽得黎味道又唔差,真係打工仔良心飯堂!

1. 蔥油無骨雞叉燒伴三眼煎蛋飯
蔥油無骨雞叉燒伴三眼煎蛋飯

;三為一體嘅半生熟煎蛋都好有特色,鯨吞三份蛋黃汁好滿足
;白飯亦都好大份,能量滿滿嘅燒味飯!
2. 板煎雞扒伴3.6牛乳滑蛋蓋飯
板煎雞扒伴3.6牛乳滑蛋蓋飯

,口感豐富,雞扒亦都煎得啱啱好,肉嫩有肉汁
;滑蛋份量好多,可以將個飯完全覆蓋,一啖飯一啖蛋
,好滿足!

2021-11-25
5 分鐘 (堂食)
蔥油無骨雞叉燒伴三眼煎蛋飯
板煎雞扒伴3.6牛乳滑蛋蓋飯
2022-02-27 1549 瀏覽
有事要在九龍灣處理,完成後就和親戚去食下午茶。之前和朋友在北角的時代冰室食過一次下午茶,覺得不錯,這次就和親戚試試九龍灣分店吧!星期日的下午3時多,店內滿座,我們很幸運的好快獲安排座位~~由於我不太餓,簡單的點了份三式厚多士配熱奶茶。三式厚多士集齊花生醬﹑牛油和煉奶於一身,多士香脆,醬料不會過甜。最欣賞的是將多士切成1/4的大小,方便食用,醬料不會沾滿手~~~熱奶茶的質素OK,茶底不澀,順口,奶與茶的比例恰好,沒有偏重。5cm兩層巴士厚西多士,西多好厚身,面層的牛油又夠大塊!!西多炸得金黃,厚身得來又夠鬆軟,帶淡淡蛋香,中間搽了層花生醬,增添香氣及滋味程度!!厚切蛋治配王牌生炸雞髀,蛋治所用的三文治麵包夠鬆軟,炒蛋都算嫩。炸髀大隻,外皮香脆,內裡的肉質不會太乾身,帶些少肉汁~~揚洲炒飯,用料豐富,炒得夠香,好香蛋味!叉燒粒幾大粒,份量恰好,蝦仁雖不多,但都大隻爽口!揚洲炒飯夠大堆頭,是飽肚之選~~不過,這項不是下午茶餐牌所提供的,只是親戚太肚餓而要吃飯。我們所點的4份餐,大家都覺滿意~~價錢亦屬合理水平啊!
三式厚多士
熱奶茶
5cm兩層巴士厚西多士
厚切蛋治配王牌生炸雞髀
揚洲炒飯

我們所點的4份餐,大家都覺滿意~~價錢亦屬合理水平啊!
2021-12-05
5 分鐘 (堂食)
5cm兩層巴士厚西多士
厚切蛋治配王牌生炸雞髀
2022-01-31 338 瀏覽
板煎雞扒茄湯手工麵伴3.6牛乳炒蛋 $53板煎雞扒🥩份量十足有成兩大塊啖啖肉😋連皮煎肉質正常👌🏻唔會鞋口但稱不上鮮嫩味道方面醃得頗入味👅鹹淡得宜手工麵🍜粗身既刀削麵麵質煙韌、有嚼勁😻麵條軟滑易入口唔錯👍🏻茄湯🥫配料豐富有幾舊蕃茄🍅、薯仔粒🥔同紅蘿蔔粒🥕但湯底味道偏甜🍯蕃茄既酸味🍋唔突出有少少人工既感覺只屬普通🤭3.6牛乳炒蛋🍳炒得幾靚🤩無浸湯既部份仲保留到蛋汁口感嫩滑😇奶香🍼同牛油味🧈都幾突出係頗出色既茶記炒蛋✅整體而言,食物質素屬中上👏🏻食物份量大方餸仲多過麵🤣食完要捧住個肚走性價比高💰係乾淨企理、食物唔油膩既茶記而且食物款式較新派💕可以一試👼🏻
板煎雞扒茄湯手工麵伴3.6牛乳炒蛋 $53

麵條軟滑易入口
唔錯👍🏻

茄湯🥫
配料豐富
有幾舊蕃茄🍅、薯仔粒🥔同紅蘿蔔粒🥕
但湯底味道偏甜🍯

食物份量大方
餸仲多過麵🤣
食完要捧住個肚走
性價比高💰
係乾淨企理、食物唔油膩既茶記
而且食物款式較新派💕
可以一試👼🏻
平時都成日去時代食飯,有次見到餐牌有個好特別既選擇,所以今次專登黎high tea。今次點既叫「時代High Tea層層疊」($88) ,唔只酒店有得high tea,時代冰室都係用三層架上菜嫁!頂層係黑糖水果雪山一口西多,中層係三式腸配雞翼,底層就係炒蛋、薯餅同沙律菜,跟餐會送一壺花茶同一杯熱飲,凍飲加$3。頂層既西多係5cm兩層巴士厚西多士,顧名思義,佢真係超!厚!仲有菠蘿、桃同藍莓,就甘食就有少少淡,要蘸多啲黑糖先得。中層既係三式腸同雞翼就無咩特別,同埋唔太熱。反而應該係底層既薯餅好炸得好好,外脆內軟,炒蛋就都係甘滑甘香,最後收尾食番啲fresh 沙律菜同車厘茄清新下。跟餐嘅花茶唔太濃,我覺得配奶茶咖啡開心啲!總括嚟講,有三層high tea又食到港味既西多雞翼係好有新鮮感既體驗,仲要只要$88,好抵試!

時代High Tea層層疊
花茶
時代High Tea層層疊
估佢唔到 工廠區原來有咁靚仔既冰室,滿載濃厚既懷舊氣息,冰室入面四圍都係80年代既電影海報🤓 你又認得幾多套呢?🔺食物👉🏻全日歐陸早餐$55炸魚柳勁大件之外 仲炸得好脆口入面仲熱辣辣🔥仲配埋薯餅、丹麥多士、滑溜溜既炒蛋😍食到個肚捧住走👉🏻公司三文治$41 一上枱就知道應該食唔哂配料勁足 仲加左6蚊升級要埋薯餅薯餅真心好食😍😍 讚🔺飲品👉🏻青蘋果綠茶 $8 跟餐轉可免則免 😂 係加左糖漿既螢光綠色既茶自私評分:🟡🟡🟡🟡⚪️自私評論:食物質量超哂班,以呢個價錢,有呢個質素都算唔錯👍 重點佢除左下午茶都好野揀,有啲雪糕西多士😍 下次可以試埋✨

🔺食物
👉🏻全日歐陸早餐$55
炸魚柳勁大件之外 仲炸得好脆口
入面仲熱辣辣🔥
仲配埋薯餅、丹麥多士、滑溜溜既炒蛋😍
食到個肚捧住走

可免則免 😂 係加左糖漿既螢光綠色既茶

自私評分:🟡🟡🟡🟡⚪️
2021-11-30
  • 常餐
忙碌的一天 嚟個快、貴、正 late lunch 茶餐廳 當然走唔甩😅1400 開始有 下午茶最快當然係常餐類😅😅瑞士雞全翼撈麵 $40+$8 仲可以升級有埋 牛角包🥐 火腿奄列 以前食過咁多間茶餐廳 冇幾多間啲 #瑞士雞翼 真係用 #瑞士汁 整通常整煮雞翼再淋瑞士汁上面 不過 時代冰室 就絕對唔係咁hea 所以雞翼好入味😋😋雖然係下午茶 但都有成兩隻架~💛份量冇減價減料架😉=====================Pls follow🙇🏻‍♀️
忙碌的一天 嚟個快、貴、正 late lunch
茶餐廳 當然走唔甩😅

1400 開始有 下午茶
最快當然係常餐類😅😅

瑞士雞全翼撈麵 $40
+$8 仲可以升級有埋 牛角包🥐 火腿奄列
通常整煮雞翼再淋瑞士汁上面
不過 時代冰室 就絕對唔係咁hea 所以雞翼好入味😋😋
雖然係下午茶 但都有成兩隻架~
💛份量冇減價減料架😉

2021-11-25
下午茶
瑞士雞全翼撈麵
牛角包、火腿奄列
今日過開嚟九龍灣呢邊做嘢,早餐一於試吓深受九龍灣工廠區打工仔喜愛嘅時代冰室🥰打開個餐牌,見到都幾多選擇,一時間都花多眼亂🤣諗住一陣唔係咁晏食lunch,廢事食麵餐太飽,於是嗌咗可以自由配搭嘅自選西式($33),分别揀咗丹麥多士+炒蛋+餐肉+黑松露炒雜菇😋食物方面,對於普通冰室早餐嘅要求當然唔能夠太高🤣不過全部食物嘅水準都係正常以上,丹麥多士口感酥脆,不過就略嫌唔夠牛油香~炒蛋都算炒得幾滑,而且份量好多,起碼係大字頭快餐店嘅兩倍大🤣餐肉雖然唔係厚切,口感唔算豐富,但都煎得幾香脆😋而黑松露炒雜菇聞落同食落都好香🤤呢個好食~而跟餐嘅熱奶茶都係正常水準,入口冇唔靚嘅茶底嘅苦澀味~而家天氣涼涼哋就唔洗加$3轉凍飲🤣蕭生嘅時代冰室係間唔錯嘅冰室,性價比幾高😆過開嚟呢邊可以試吓,佢仲有幾間分店添~

自選西式早餐

2021-11-16
$33 (早餐)
自選西式早餐
2021-11-18 245 瀏覽
💛講到鐵板飯 通常都認起Pepper Lunch 不過 #時代冰室 都有 #蔥燒肥牛鐵板飯 下午茶時段 14:00-18:00 只係$48 仲要包熱飲😉由於鐵板關係 上菜會耐啲啲 around 5-10 mins 不過真係好惹味😱 佢地同樣都好似Pepper Lunch 咁會上枱時有紙圈圍著 以免被油煙彈親食物方而,肥牛就如相見到 係一般買到嘅美國肥牛份量唔算好多 圍咗一個圈個飯除咗有蔥花 仲有粟米粒 同好多胡椒、黑椒加上佢個燒汁 所以食落好惹味 不過有粟米中和返冇咁膩但係呢。。。食到見底 見到個鐵板 見到冇啲油感覺就有點heavy 😅都係果句啦。。。食茶餐廳都唔會預好healthy 架啦😅😅=====================#黃色經濟圈 #yellowkowloonbay #yellow九龍灣 #hker #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter
💛講到鐵板飯 通常都認起Pepper Lunch
不過 #時代冰室 都有

#蔥燒肥牛鐵板飯
蔥燒肥牛鐵板飯

個飯除咗有蔥花 仲有粟米粒 同好多胡椒、黑椒
加上佢個燒汁 所以食落好惹味 不過有粟米中和返冇咁膩

但係呢。。。食到見底 見到個鐵板 見到冇啲油
感覺就有點heavy 😅
都係果句啦。。。食茶餐廳都唔會預好healthy 架啦😅😅

=====================

蔥燒肥牛鐵板飯