2022-01-26
午市omakase ($480 + 10% → $528)2022年首訪鮨店就黎到依間位於炮台山﹑新開張無耐嘅「曦」,午市omakase包括12貫壽司,卷物﹑茶碗蒸,甜品或咖啡,就咁聽內容物再加上五百蚊嘅價錢已經覺得CP值爆燈!鮨店主打新鮮魚料,無咩花巧細節,簡單地為食客呈獻食材最純樸嘅模樣,絕對食得滿足。.❝真鯛清甜,肉質飽滿,紋路靚,作為第一貫壽司,加添檸汁有開胃作用。.❝帆立貝鮮甜,肉質厚實有彈性。醬油點綴下新鮮帆立貝上嘅紋路突出。.❝深海池魚池魚一向都受我喜愛,咬落爽口但1秒後口腔即時充滿魚油,口感細膩,層次感滿分。.❝根子依貫壽司首嚐紫菜水準,脆卜卜,咬落爽脆脷落。三文魚子飽滿無腥味。.❝鯖魚三切 ♥︎top 3♥︎係佢身上首嚐薑蔥調味,溫和唔搶風頭但搭配出色,魚料本身油香味極重。.❝鰆魚甘香,肉質厚重,不過算係比較少記憶點嘅一貫壽司~.❝池魚細切比起深海池魚調味比例更高,兩種唔同嘅口感同口味,同樣帶出池魚應有嘅濃郁油香。.❝赤貝用料新鮮,師傅有做拍打動作,稍稍收縮,肉質爽口﹑味道偏甜。依貫醬油有少少較為重手。❝鰤魚油脂豐腴,咬落質感似係種融化緊漁料嘅錯覺,色澤由嫩粉紅漸變到沉實
❝真鯛
❝帆立貝
鮮甜,肉質厚實有彈性。醬油點綴下新鮮帆立貝上嘅紋路突出。
❝深海池魚
❝根子
❝鯖魚三切 ♥︎top 3♥︎
❝鰆魚
甘香,肉質厚重,不過算係比較少記憶點嘅一貫壽司~
❝池魚細切
❝赤貝
❝鰤魚
油脂豐腴,咬落質感似係種融化緊漁料嘅錯覺,色澤由嫩粉紅漸變到沉實深紅色。
❝拖羅三切
師傅特意採用三切,以拖羅唔同部位拼湊組成三薄片,無渣而香濃。
❝馬糞海膽 ♥︎top 3♥︎
甘甜而綿密,黏附係口腔唔肯離開個種輕柔膩感,滿足度即時飆升。
❝右口魚裙邊手卷 ♥︎top 3♥︎
肉質滑溜,而且充滿整件漁料都充滿魚油,漁料表面有微微燒過,口感軟腍
❝茶碗蒸
比起壽司質素顯得平平無奇,正常發揮。內有日本芫荽,味道極溫和,平時連些微芫荽都頂唔順嘅我都接受到。
❝赤麵豉蝦湯
一打開碗蓋已經聞到陣陣海鮮鹹香味,飲落亦有蜆肉。同樣有日本芫荽。
❝提子冧酒雪糕
冧酒味道唔算突出,奶味濃郁,合我口味。
師傅講解店內舍利係由兩種米組成,一種質感偏硬而米香清淡,另一種質感軟腍而米香突出,使用兩種米係為咗平衝口感同米香,而兩種米受水程度又不一樣,所以調配比例係經過多番試驗﹑調整先呈現出今日食客見到嘅模樣。
舍利有使用赤醋預先調味,隱約帶微酸。每間鮨店嘅舍利秘方都唔一樣,搵到啱自己口味嘅都需要時間(同金錢)去慢慢試,而依到嘅舍利真係可以話係一擊即中地合我胃口:有咬口,有米香,唔會過份濕潤或乾身,酸味含蓄。
調味方面多貫壽司都以薑蔥﹑醬油為佐料,師傅會解釋某貫壽司落醬油比較輕手嘅原因,當下貫壽司有紫菜時,師傅都會貼心提醒影一張相就好食嘞~否則紫菜失去脆度就會影響口感。
❍ 㬢
銅鑼灣電氣道183號AIA Tower地下16號舖(入口係宏安道)
港鐵炮台山站A出口,步行約3分鐘
星期一至六 12:00 - 15:00 / 19:00 - 22:00
❍ 用餐提示
鮨店裝潢以淺木色系為主,鋪面唔算大,只設bar枱位置,可以招待大概10位食客。師傅有提及如果係女食客到訪會準備細件少少啲舍利,所以如果女食客想要大飯要事先同師傅講聲嘞。
到訪到日mic師傅有用心介紹魚料﹑留意食客反應,即使係對生客aka首訪嘅我都一樣專業又親切。食客對於漁料有咩問題都會細心解答,重視食客feedback,仲會係適當時間閒話家常,為整體用餐體驗加分。
❋ 致電91868938訂座
❋ 午市分為兩round,分別係12:00 - 13:30 & 13:45 - 15:00,今次係首輪時段到訪。
❍ 𝐭𝐨𝐝𝐚𝐲’𝐬 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫
午市omakase ($480 + 10% → $528)
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎