2021-05-25 1521 瀏覽
🌸葵芳美食🌸曼谷泰菜🇹🇭由於疫情關係,相信好多打工仔都經歷過在家工作/或者輪班返公司工作,而且更會少左同同事一齊出去食堂食午餐❗️好多人亦會選擇光顧外賣❗️因此好多餐廳都推出唔同既外賣優惠,以應對突如其來既政策改變。今日就介紹呢間位於葵芳新都廣場既曼谷泰菜,佢係一間連鎖泰國餐廳,價錢方面屬於中價。但係佢近來推出左特惠外賣自取午餐❗️套餐包含主食、飲品及泰式甜品👍🏻而且價錢只盛惠$48,食物既份量亦適中❗️質素亦唔錯,性價比非常之高👍🏻如果唔介意外賣而又喜歡食泰國菜既朋友,十分推薦呢間餐廳既午市外賣自取套餐比你✅🐓外賣泰式海南雞配雞油香飯 $48海南雞肉都算香滑,雞油飯味道偏淡,冬瓜湯味道清甜👍🏻泰式甜品係馬蹄椰汁糕,唔會太甜都可以❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌賣相指數:⭕⭕⭕❌❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️❌
🌸葵芳美食🌸曼谷泰菜🇹🇭

🐓外賣泰式海南雞配雞油香飯 $48

美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌
賣相指數:⭕⭕⭕❌❌
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️❌
泰式海南雞配雞油香飯
2021-05-14
10 分鐘 (外賣自取)
泰式海南雞配雞油香飯
2021-04-14 1000 瀏覽
經過見到依間泰國菜,就諗住試下,點知超級伏。我個friend叫左個單點嘅冬陰功諗住兩個人share,話兩人份,點知個湯黎到得一人份咁。最搞笑係,隻蝦得一隻,想點?我地一人咬一啖?再加多幾條菇,就可以做個冬陰功收人88蚊+1,感覺我都可以開餐廳我就叫左個lunch set,肉碎飯包野飲+10蚊有兩個椰汁糕。個飯成碟碟頭飯咁,毫無誠意。有d米仲係硬,無端端仲食到d殼計落其實個set冇平過服務一般仲要加一,計落嗰兩粒咁嘅椰汁糕要20蚊餐飯食到嗌晒救命,出邊d人見到我地d食物都嚇到走左。唔怪得一開頭幾個侍應係咁想叫我地坐入邊嗰d位。嬲到一邊食一邊上黎睇食評,當場都想問句點解仲未執
經過見到依間泰國菜,就諗住試下,點知超級伏。

計落其實個set冇平過

服務一般仲要加一,計落嗰兩粒咁嘅椰汁糕要20蚊
2021-03-13 787 瀏覽
十分難食,小食拼盤凍冰冰...見見少食都係啲加熱食品,仲有收$95😅再叫咗個椰青海鮮炒飯,食得出啲飯真係隔夜飯嚟,好硬!我都唔知點寫呢個食評,亦都冇資格寫因為我食咗兩啖就唔想食🙃
因為我食咗兩啖就唔想食🙃
我都唔知咩泥
2020-11-13 1353 瀏覽
雜錦海鮮金邊粉材料十分豐富,有多款海鮮,有青口、蜆、魷魚、蝦,蘿蔔大大舊清甜冇渣,麵量幾多,只是清湯底略為清淡,我食慣濃味,自己加魚露辣椒粉調味。香葉肉碎炒飯炒飯略為濕,唔係粒粒分明,炒得唔算乾身,有少量豆角,肉碎份量多,惹味小辣,幾開胃令人食慾大增,唔算油膩,如果有隻脆邊蛋就更好啦。
雜錦海鮮金邊粉

香葉肉碎炒飯
2020-11-12 910 瀏覽
第一次去這間泰國餐廳吃,已覺得食物味道不錯同好入味,今晚第二次再來這間餐廳吃,點了龍眼冰飲,很有龍眼肉味,食物點了泰式炒豬肉河,雜锦串燒,蝦春卷同蠔油炒芥蘭,味道一樣好入味,吃得飽飽
2020-11-10 653 瀏覽
同朋友行下街見到有泰式午市套餐,睇下價錢又唔貴,環境清淨位置闊落,入去試下啦。我地叫左咖哩牛腩飯及大蝦金邊粉,加10蚊就有小食一份/甜品,我地就加了春卷及椰汁西米糕。咖哩好香椰汁味不太辣,牛腩好淋有牛味,非常推介,至於金邊粉,酸酸甜甜亦十分美味,椰汁西米糕也十分香甜。餐飲點了熱百香果蜜,木橘蜜,也十分不錯,香香甜甜,值得一試
咖哩牛腩飯
咖哩牛腩飯
2020-11-06 539 瀏覽
曼谷泰菜其實都食過好幾次午餐,晚餐就真係第一次,應該係掛😆😆😆😆😆貪佢唔使等位,又唔會趕我走,可以慢慢食,又唔算太貴。今次我哋兩個人,又係叫到一枱嘢首先叫咗個柚子蝦球沙律分量來講都算大份,大大隻蝦球,都有成五六隻,好多柚子應該有三四啟柚子。甜甜辣辣個汁幾好食😋。食肉瘦嘅我哋梗係會叫沙爹啦⋯⋯三串雞三串牛,啲雞肉同牛肉都算燒得唔錯,唔會過分韌,同鞋。配搭嗰醬黎食一流。泰國菜邊走得甩炸蝦餅啖啖蝦肉,外脆😋😋鹹魚炒椰菜苗,味道同清炒椰菜苗差不多,完全食唔出鹹魚味,但炒得都唔錯叫咗個唔知什麼紅辣靚咖喱好似係咁叫、唔係好記得。味道唔錯,我個人唔覺得辣,但朋友話第一口唔辣,但第二口就開始覺得辣。但我個人覺得完全冇辣味,反而椰香同咖喱香係有嘅,唔錯。整體來講都算唔錯嘅泰國菜⋯⋯因為唔多人嘅關係可以慢慢食慢慢錯
曼谷泰菜
其實都食過好幾次午餐,晚餐就真係第一次,應該係掛😆😆😆😆😆
貪佢唔使等位,又唔會趕我走,可以慢慢食,又唔算太貴。
今次我哋兩個人,又係叫到一枱嘢
首先叫咗個柚子蝦球沙律
食肉瘦嘅我哋梗係會叫沙爹啦⋯⋯

泰國菜邊走得甩炸蝦餅
啖啖蝦肉,外脆😋😋

2020-08-04 1085 瀏覽
同女友去食Lunch Set,今日就揀咗係葵芳興芳路223號新都會廣場5樓501-510號舖【曼谷泰菜】呢到地方好大,又舒服$68 菠蘿炒飯菠蘿炒飯好大碟,配料適中,但好好味$68 黃咖哩牛腩配白飯牛腩都好煙韌,大大粒牛腩,個黃咖喱醬白飯真係一流跟餐送 凍檸茶 茶味夠,唔太甜,檸檬夠酸+$10 凍香茅薑蜜薑味勁香,勁好飲+$10 金柚子沙律呢個沙律有啲蝦乾,又帶少少辣,食落好特別+$10 暹羅炸魚餅 (2件)兩塊小小的魚餅都好好食$28 貴妃芒果汁 後加一杯芒果汁,好似沙冰咁,用咗新鮮芒果做成,仲有果肉

$68 菠蘿炒飯
菠蘿炒飯好大碟,配料適中,但好好味
$68 黃咖哩牛腩配白飯
牛腩都好煙韌,大大粒牛腩,個黃咖喱醬白飯真係一流
跟餐送 凍檸茶
茶味夠,唔太甜,檸檬夠酸
+$10 凍香茅薑蜜
薑味勁香,勁好飲
+$10 金柚子沙律
呢個沙律有啲蝦乾,又帶少少辣,食落好特別
+$10 暹羅炸魚餅 (2件)
兩塊小小的魚餅都好好食
$28 貴妃芒果汁
後加一杯芒果汁,好似沙冰咁,用咗新鮮芒果做成,仲有果肉
2020-08-02
10 分鐘 (堂食)
$106.7 (午餐)
2020-07-17 514 瀏覽
#海南雞飯 ⭐️⭐️⭐️自從去完新加坡,定時定候就會想去搵間餐廳食個海南雞,不過到現時都未搵到間係我想講好好好味既,今日我又想食喇!見到呢間泰式菜有,又唔使排隊,咁就決定入去啦!⭕️雞肉係嫩滑既唔係雞胸,個人唔鍾意食雞胸⭕️醬汁都幾惹味,不過都係鍾意原始嗰種⭕️份量足夠,大食人士應該都夠飽❗️雖然個人唔喜歡,但喜歡芫荽的都會喜歡個湯好重芫荽味❗️醬料只有一種,有少少辣❗️如果有多少少蔬菜就好喇總括來講,可以一試。
#海南雞飯 ⭐️⭐️⭐️
⭕️雞肉係嫩滑既唔係雞胸,個人唔鍾意食雞胸
⭕️醬汁都幾惹味,不過都係鍾意原始嗰種
⭕️份量足夠,大食人士應該都夠飽
❗️雖然個人唔喜歡,但喜歡芫荽的都會喜歡個湯好重芫荽味
❗️醬料只有一種,有少少辣
❗️如果有多少少蔬菜就好喇
總括來講,可以一試。
2020-05-26 849 瀏覽
3.5/5因為想食飽啲,放棄去對面葵廣食小店,但新都會廣場,周圍都好多人等位,唯有行上5樓去呢間曼谷泰菜。叫咗海南雞飯同泰國熱紅花茶,份量十分足,仲有一碗白蘿蔔湯送,味道似平時食牛腩河嘅湯底。雞嘅肉質鮮嫩,泰式辣醬撈飯好正。油飯有椰香,唔會太油膩。$68另收加一總括而言,值得一試,但價錢加咗一,就真係好貴,下次都係去葵廣食平啲😃
3.5/5

因為想食飽啲,放棄去對面葵廣食小店,
但新都會廣場,周圍都好多人等位,
唯有行上5樓去呢間曼谷泰菜。

叫咗海南雞飯同泰國熱紅花茶,
份量十分足,仲有一碗白蘿蔔湯送,味道似平時食牛腩河嘅湯底。
雞嘅肉質鮮嫩,泰式辣醬撈飯好正。油飯有椰香,唔會太油膩。
$68另收加一
2020-05-26
10 分鐘 (堂食)
$78.4 (午餐)
  • 泰式海南雞配雞油香飯
2020-05-15 738 瀏覽
今日同家人去咗葵芳呢間餐廳食泰菜點咗 冬陰功湯 豬肉生菜包 串燒 泰式金邊粉原個菠蘿炒飯 泰式蝦醬炒通菜冬陰功湯—只得青檸酸味 蝦係霉嘅基本配料湯底係超少超淡豬肉生菜包—豬肉霉嘅 豬臭味極濃 豬肉唔新鮮 用好多香料 都唔能夠去除呢陣臭味串燒—不過不失泰底金邊粉 味淡 配料少 味道連街邊茶記都不如 但價錢貴原個菠蘿炒飯—味淡 只得少少黃薑味 連鹽吊下味都無 蝦仁白水煮熟就放上面 無蝦味泰式蝦醬炒通菜—蝦醬味極淡 有少許銀魚仔算係唔錯 但味道一般整體來講 出品差 收費貴 從未食過咁差嘅泰國菜 泰國菜用好多香料 魚露煮 其實好難煮得難食 但呢間真係唔會推薦去食
今日同家人去咗葵芳呢間餐廳食泰菜

2020-05-15
慶祝紀念
母親節
2020-01-27 1025 瀏覽
拜完年肚餓想搵間坐得舒服的餐廳食晚飯,見餐廳好乾淨就選擇了這一間。二人份量冬陰功湯,蝦唔夠彈牙,湯小小甜,但好好味青木瓜絲沙律,新鮮,爽脆,又係有小小甜,但冇草青味,值得推介的開胃菜!青咖啡蝦球好香,唔太辣,啱香港人口味,好多蝦,好餸飯,推介推介泰國炒通菜,惹味,有獲氣炸蝦餅外脆內彈牙Singha beer, 夠凍,淡身,啱我飲😁服務不錯,食物份量雖然有點小,最緊要好味,環境舒適,食飯傾計好去處!會再來!
冬陰功湯

二人份量冬陰功湯,蝦唔夠彈牙,湯小小甜,但好好味

青咖啡蝦球
好香,唔太辣,啱香港人口味,好多蝦,好餸飯,推介推介

泰國炒通菜,惹味,有獲氣

炸蝦餅
外脆內彈牙

Singha beer, 夠凍,淡身,啱我飲😁
會再來!

冬陰功湯
2019-12-11 653 瀏覽
去完行街,就搵左呢間快食泰國菜,排左一陣隊,就有位!咖哩蟹肉,咖哩唔太辛辣,岩我地香港人口味,如果想辛辣點,可以額外要求呀,蟹肉脆卜卜,加埋飯一齊食,好味!座位都算好坐,起碼放到袋呀!
去完行街,就搵左呢間快食泰國菜,排左一陣隊,就有位!
座位都算好坐,起碼放到袋呀!

2019-10-24 839 瀏覽
今日行完葵芳,媽咪話想食泰國菜,大肚婆的我太累唔想再行咁遠,近近地就選左曼谷泰菜。餐廳好大,但太多人的關係,都等位等左30分鐘,建議大家可以早d拎定位去行一陣街先。黃金炸魷魚,老公最鐘意食炸魷魚酥,所以呢個必點,但結果唔好食,雖然上菜熱辣辣,但炸得唔夠乾身,而且冇咩味,份量又少。波蘿炒飯,成個波蘿上,份量好足,夠3個人食,味道普通波蘿炒飯,不過不失。喊魚炒芥蘭,芥蘭老,而且炒得唔夠熟,喊魚係成一大舊未炒散,導致個菜冇咩喊魚味,但就咁食d喊魚又太喊。咖哩雞+印度薄餅,味道一般,唯一好處係咖哩超級熱,岩鐘意食熱野的人。泰式春卷,咁多樣餸最好味的一碟,不過普遍泰國餐廳呢個餸都係好味的。總括來講,3個人叫埋野飲6百幾埋單,算一般價錢,最價得讚揚係每樣餸都熱辣辣,但味道真係好麻麻,不過未至於去到難食咁。

30 分鐘 (堂食)
2019-10-07 699 瀏覽
難得既悠閒星期六,諗住食個悠閒嘅午餐,點知行勻成個新都會廣場,間間餐廳都要排隊,行到炆左。好彩見到曼谷泰菜有set lunch左,價錢相宜,又唔算太多人,就入咗去。每人嗌一個set lunch,各有一杯野飲。要咗熱嘅泰國紅花茶,同埋凍嘅木橘蜜。紅花茶幾好飲,但木橘蜜味道怪怪。先黎豬脾飯,份量十足,不過啲肉可以再硬啲😑就黎咬唔開😑香葉辣肉碎飯,黎到嗰下O左咀,一心諗住食炒飯🤔點知友人都話無個炒字,自己樣衰衰出去𥄫個menu,真係無😑唯有自己慢慢撈白飯食啦🙈味道唔錯,係辣左啲添,不過因為自己傻仔嗌錯野,個心chok住左,係覺得無咁好食架啦。

每人嗌一個set lunch,各有一杯野飲。

先黎豬脾飯,份量十足,不過啲肉可以再硬啲😑就黎咬唔開😑