2018-10-14 1396 瀏覽
今晚7:50pm入座,同我地講限90分鐘,落完單5分鐘上哂,已經心叫不妙,沙律同冬陰功可以理解一早整定,但個炒金邊粉肯定齋撈冇炒過,串燒表冇燒過肯定就咁執上碟,味道當然差劣…8:15pm,個女經理走黎叫人埋單話last order,我話"吓?坐咗唔夠半個鐘就last order?",女經理直行走咗…8:20pm,輪到個男侍應走埋黎話last order催埋單,我入座只有半個鐘咋大佬,個男侍應仲話佢地要收工~請問新都會d餐廳係咪都咁早收?入座時同我講90分鐘,結果25分鐘走黎同我講last order,估唔到7:50人座已經阻人收工~難道佢地老細唔喺香港,所以成班圍威喂?

請問新都會d餐廳係咪都咁早收?
難道佢地老細唔喺香港,所以成班圍威喂?
2018-09-21 1093 瀏覽
約左個朋友去葵芳行街,哩區出名多野食,真係花多眼亂,隨意揀一間食晚飯,選擇左哩間泰國菜,海鮮肉鬆炒飯都幾香,飯粒分明,泰式鳳爪都ok,無骨啖啖肉又唔太辣,岩晒我,同埋串燒燒得好香好惹味。

2018-09-20 825 瀏覽
來了好幾次這間泰式菜館,多是下午茶時段到來,這次是午餐時段,同樣的,只是為了海南雞飯而來。海南雞飯有三大重點一是雞,要嫩而且滑,不能太肥,否則油膩感就高,是次的雞,嫩滑,但略嫌太肥,連我這雞皮控也受不住。第二重點就是油飯,油飯得香,但又不能太油,這次的飯,不過不失,但只為合格之作。第三就是醬汁,這個酸辣汁可算是為這海南雞飯增分不少,味道恰到好處,酸味辣味不會互相遮蓋,反而配合得相當好。最後加了$15 吃甜品椰汁西米糕,一夾就散開,味道也未見突出,不推介。總結,這間泰菜午餐和下午茶尚算抵吃,價錢合理,海南雞水準穩定,推介推介。

海南雞飯有三大重點

2018-09-19
午餐
  • 泰式海南雞飯
2018-07-04 1404 瀏覽
幾個月前食過呢間泰國菜,d豬牛雞串燒同炒野都幾好食,所以今次再番去食。點知......係失望嘅,水準跌左。今次等左十分鐘左右就有位,輪候時間短左好多。👍🏻但食物質素就差左。👎🏻大蝦柚子沙津,蝦好霉,一點都不彈牙,不新鮮,柚子份量雖然很多,但味道很淡。泰式炒金邊粉,一d鑊氣都無,入面d蝦同樣都係霉嘅。味道稍為好d係呢個泰式拼盤,但每樣炸物都很細件,賣$18x, 一d都唔抵食呀。下次仲黎唔黎食真係要諗過!

泰式炒金邊粉,一d鑊氣都無,入面d蝦同樣都係霉嘅。
2018-06-12 1113 瀏覽
今日和四位同事,一共5人,來到葵芳區工作,連日大雨,最好不過入去商場吃午餐,乾爽一下濕透的衫褲鞋襪。青咖哩雜菜配白飯、金邊粉、香茅豬扒及蝦醬炒飯都做得很美味,上菜快,熱騰騰,午市套餐只需$62-68,包餐飲,最愛龍眼冰(不用加錢),好抵喔。
2018-05-14 898 瀏覽
眾所周知母親節後的星期一所有食肆都唔會太旺,晚上8:30去到都安排搭枱,另一邊有卡位都唔安排比人入坐,同個侍應講有無卡位可以坐,佢竟然話有人坐緊,我行過去一睇,張枱空空如也,鬼影都無一隻,我再問其他侍應呢張卡位係咪兩個人唔坐得(但係附近有兩個外籍人士都係坐同一樣嘅卡位)?佢態度勁差咁話唔係,不過9:15分要截單,9:30要清場,咁我再問點解剛才你個同事話唔可以坐呢張卡位?跟住態度更加差咁話:你依家係咪一定要坐嗰張枱呀?嘩!我當時真係嬲到想問候佢娘親,不過我依然忍佢,一言不發就離開咗唔食,新都會廣場咁大,食肆多的是,我使受你哋氣?不知所謂。奉勸呢間餐廳嘅老闆要教育一下所有侍應,飲食除了食物之外,服務更加重要,劉華話齋,今時今日啲咁嘅服務態度,點做生意呀!分明係趕客啦!以後都唔會再幫襯!

以後都唔會再幫襯
!
2018-05-14
2018-05-13 607 瀏覽
訂位都冇得入,一定要等;叫套餐連汽水都冇,得啲怪嘢飲;仲要食物難食🙈🙈簡直浪費金錢😡😡小弟建議大家多收集意見,三思之後先再決定食唔食呢間嘢,因為真係好差🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️I believe that ordering food separately can be better, at least not being forced to order disgusting drinks and dishes I am looking forward to seeing their improvements
2018-05-13
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
2018-04-16 864 瀏覽
電話預訂8位去到加位唔得,帶位話電話訂左幾多個就係比幾多位唔可以加位,我見1:20pm有很多吉位都唔比我坐得舒服,我地十個人坐八個人位又唔比餐具及水,叫侍應攞又黑面,叫食物分開落單服務員西面,我問佢叫食物唔可以分開落單,答覆要一次過落單最好,我問唔夠食都可以加單又唔答我,餐飲落第一張單到我地食到停口都未送來,問佢地答覆張單唔係我落唔清楚,食物方面冬蔭功唔香又唔辣、海南雞飯無味、白咖哩牛腩變牛肉貨不對辦,還有其他食物不用講係差,我地一致唔會有第二次幫襯。
2018-04-11
  • 泰式海南雞飯
  • 冬蔭功
  • 白咖哩牛腩
2018-03-24 985 瀏覽
葵芳新都會商場重新開番,星期六好多人,食午餐也要等位,來了這間泰菜試下。叫了三個午餐,泰式豬脾配白飯,好多豬脾,好多骨膠原呀,甜甜地咁,幾香。泰式雞肉炒金邊粉,好靚的顏色,有雞蛋,雞肉,芽菜,花生碎,肉鬆,豆腐干,葱段,金邊粉甜甜地好味,幾乾身的。香葉辣椒豬肉碎炒飯,賣相幾好的,還有一些臘腸同蛋塊,炒飯好乾身,少少辣椒碎,豬肉碎,妈惹味,好香,臘腸也好香呀,唔肥龍眼水,好大杯,好多龍眼的,好大粒的不是好甜,好飲午餐選擇也是幾多款的!環境是有泰國的佈置的,幾有特色的!!

龍眼水,好大杯,好多龍眼的,好大粒的不是好甜,好飲

午餐選擇也是幾多款的!

環境是有泰國的佈置的,幾有特色的!!

2018-03-10
10 分鐘 (堂食)
午餐
2018-03-17 648 瀏覽
泰菜控的我,曾光顧不同的泰菜館,但這間曼谷泰菜,可算是完全不入流。連我至愛的醃肉生菜包,竟吃剩寧棄;冬陰功炒飯,更不是那味道 😭😭我本打算叫甜品,都立刻剎停,早走早着。總括,難食 。。。不推介 🙅‍♀️🙅‍♀️🙅‍♀️🙅‍♀️🙅‍♀️
食開好多間泰國餐廳,其實對泰菜要求都比較高,如果你話曼谷泰菜的泰國菜非常好味,咁又算不上,不過來親葵芳新都會,曼谷泰菜都有機會系我地會選擇之一,點解呢,因為永遠都只食呢幾樣,好穩陣,哈哈。識點野既,呢間餐廳系有好好味的食物。比如我地今天食陝:炸蝦餅,芋頭焗飯,咖哩魚,同埋以前食過既泰式豬手,都系不錯的選擇。芋頭焗飯:每次來必食,幾個人share都夠,焗得好香,芋頭好冧,加上d海鮮,十分惹味。炸蝦餅:夠彈,份量足咖哩魚:不過不失,如果order份薄餅配搭就更滿足
識點野既,呢間餐廳系有好好味的食物。

芋頭焗飯

炸蝦餅:夠彈,份量足

炸蝦餅

咖哩魚:不過不失,如果order份薄餅配搭就更滿足

咖哩魚
2018-02-23
5 分鐘 (堂食)
芋頭焗飯
炸蝦餅
咖哩魚
  • 泰式豬手
  • 芽頭焗飯
2018-03-10 546 瀏覽
有時候去食飯,發現餐牌上面想要嘅食物都冇,真係令到你好火滾!放工去葵芳同老婆食飯,就去食呢間頂樓嘅泰國菜,除咗冇人排隊,就係因為佢OpenRice嘅評價唔錯!結果真係好嬲!想食海南雞,佢話啲海南雞唔靚所以冇得食,想食雜菜煲,佢話賣晒!雜菜煲都買晒?真心佩服!結果我哋知叫咗個生蝦刺身、泰式鴨粉絲煲及泰式炒飯!呢個餐下次生蝦刺身,超級無敵辣!我同老婆都算食得辣,食完要問佢拎杯冰水,仲要等左好耐先有杯冰水,辣到我哋食其他食物都無味!如果佢嘅味道不變,歡迎各位喜歡挑戰食辣嘅去食,本人無福消受!呢個粉絲煲,鴨好似冇切,一大舊一大舊咁上!仲有勁多薑絲!鴨好老,好差!呢個炒飯,同茶餐廳食到嘅蛋炒飯有咩分別啊?咁嘅質素收$276我都嫌比得多!

結果我哋知叫咗個生蝦刺身、泰式鴨粉絲煲及泰式炒飯!

呢個炒飯,同茶餐廳食到嘅蛋炒飯有咩分別啊?

咁嘅質素收$276我都嫌比得多!
2018-01-22 993 瀏覽
因為係附近番工,同事話想食泰國菜,於是就搵到呢間walk in入去食啦~lunch可能我地比較早放,4個人唔洗等位就入左去食啦~我平時都好中意食咖哩,所以我就叫左個咖哩牛肉飯,啲肉好林好林!好夠味!絕對想再食呀同事就叫左個海南雞飯,不過不失,最估唔到係就會跟個冬瓜湯~另一位同事就叫左個菠蘿炒飯,好驚喜,因為佢唔係同菠蘿🍍裝架! 平時我都好擔心啲菠蘿係用完再用,佢用碟裝就冇呢個煩惱啦整體上呢個午餐都感覺好好,坐得舒服,同埋我中意佢個天花係透陽光既,感覺好精神好有光線好sunday feel~

lunch可能我地比較早放,4個人唔洗等位就入左去食啦~

我平時都好中意食咖哩,所以我就叫左個咖哩牛肉飯,

啲肉好林好林!好夠味!絕對想再食呀

同事就叫左個海南雞飯,不過不失,最估唔到係就會跟個冬瓜湯~

另一位同事就叫左個菠蘿炒飯,好驚喜,

2018-01-19 601 瀏覽
去葵芳多數都係去葵涌廣場掃街,今次係第一次喺新都會廣場食lunch。朋友話想食泰國菜,於是就去咗曼谷泰菜食。叫咗個炸春卷。同普通泰國餐廳冇咩分別,餡料都算多,食落都脆口同新鮮,但賣相就一般。之後叫咗個菠蘿炒飯,佢係成個菠蘿咁樣上既。入邊嘅菠蘿肉都算多,但係飯炒得唔夠香口,而且成個飯得兩隻蝦肉。飯嘅份量好多,兩個人好難食得晒。本身想叫馬拉盞炒通菜,但係店員話冇馬拉盞,唯有叫咗個蝦醬炒通菜。我覺得個蝦醬比較鹹,菜都算新鮮。

2017-12-10
2018-01-14 453 瀏覽
係葵芳做野既大家,都係離唔開新都會呢個主場架喇。頂樓上面呢間泰菜都係一個唔錯既選擇。波羅炒飯唔係用個波羅上,即時放心曬,因為通常裝住飯個d波羅,十個有十一個都係循環再用既。味道都過得去,但唔會特別有驚喜。基本泰式特飲款式都非常齊全,唔洗講,我一定指定椰汁珍多冰。料多,椰汁香,杯特飲我會比四分,以五分為滿分的話。對比起食物質數,反而我會鐘意佢個環境,座得幾舒適,價錢親又民,lunch去就最好不過了。