2024-08-15 246 瀏覽
好多年前仲住緊觀塘嗰陣,朋友已經介紹呢間泰國菜好好食,不過一直都冇時間嚟試,自從冇喺觀塘返工之後,都冇機會再過嚟啦。好彩今日有朋友生日,約咗我哋嚟呢間曼谷車站食飯,終於可以試吓啦。雖然我哋叫咗好多餸,但係我最欣賞嘅就係燒牛肉同埋咖喱雞。燒牛肉嘅牛肉烹調時間啱啱好,而且啲牛肉好有牛味,一食落又唔會太淋又唔會太韌。而且咖喱雞嗰個辣到啱啱好,應該小朋友都食得,雖然唔係特別辣,但係都好有咖喱味。而且佢嘅雞非常嫩滑,大人小朋友都啱食另外我覺得呢度嘅冬陰功都好好食,雖然唔係咁辣,但係味道好足夠,真係好適合一家大細嚟食。呢間餐廳又平又方便,好適合家庭聚會或者朋友聚會,如果拍拖嚟呢度食嘢應該都幾開心。

• 生蝦刺身
2024-08-14 259 瀏覽
好耐冇食泰國菜,今次跟朋友嚟到德寶商場嘅曼谷車站食晚飯,整體覺得唔錯。餐廳裝潢好特別,以架火車造型設計門面,仲有卡位同卡號。美食個人十分推薦明爐烏頭魚、馬拉盞炒通菜,都係泰國特色小菜,美味又抵食!明爐烏頭魚(清湯)泰國風情菜式,今次點咗清湯,湯底清香帶酸甜,可以連啲湯都飲埋。成個菜式非常足料,係原條烏頭魚上面舖滿豬肉碎,仲有秘制泰式醬汁配搭,大滿足!泰式馬拉盞炒通菜大愛經典菜式,用上泰國調味料搭配爽脆通菜,香口又多汁!豬頸肉炒飯呢個炒飯非常出色,豬頸肉爽脆有咬口,而且炒飯香氣十足,入口有陣陣嘅豬肉香。無骨海南雞(半隻)海南雞肥美多汁,非常有口感,仲有三色醬汁配上。飲品點咗青檸梳打、咸檸7UP,爽口飲品,解油膩感一流❤️

泰式馬拉盞炒通菜
大愛經典菜式,用上泰國調味料搭配爽脆通菜,香口又多汁!

無骨海南雞(半隻)
海南雞肥美多汁,非常有口感,仲有三色醬汁配上。

飲品
點咗青檸梳打、咸檸7UP,爽口飲品,解油膩感一流❤️
2024-08-06 263 瀏覽
今天經過得寶商場,見到這家曼谷車站餐廳裝潢得幾特別,門面和整體風格都是火車形,看名字就知道是泰式菜為主。香草生胡椒炒海鮮 新鮮的海鮮包括蝦肉,青口和魷魚,在香草和生胡椒的調味下散發出獨特的泰式清香與辛辣,海鮮的鮮甜和彈牙的口感交織在一起,回味悠長!青咖哩牛肉一盅濃郁醇厚的青色咖哩醬汁,牛肉經過青咖喱的浸染也略帶青色,肉質鮮嫩可口,咖哩的香辣滋味與牛肉的鮮美味道在口腔中激盪,令人難忘!泰式炒金邊粉好有自家特色,加了炒蛋和花生碎,濃郁的蛋香味和花生香味同泰式微辣等多層次豐富的滋味在口中盡情綻放!炸春卷薄脆的外皮,內餡有新鮮的蔬菜和肉類,肉餡的鮮甜與蔬菜的清脆完美融合,咬下去非常爽脆!炸鳳凰丸金黃的丸子,一咬下去口感軟嫩彈牙,酥香四溢!芒果沙冰細緻綿密的冰沙清涼消暑,酸甜中帶有濃郁的芒果香氣!龍眼冰濃郁的龍眼香氣撲面而來,清新自然的甜味在口腔中化開!千層糕濕潤綿密,好有粘稠的口感,甜而不膩!

香草生胡椒炒海鮮

青咖哩牛肉

泰式炒金邊粉

炸春卷

炸鳳凰丸
金黃的丸子,一咬下去口感軟嫩彈牙,酥香四溢!

芒果沙冰
細緻綿密的冰沙清涼消暑,酸甜中帶有濃郁的芒果香氣!

龍眼冰
濃郁的龍眼香氣撲面而來,清新自然的甜味在口腔中化開!

千層糕
濕潤綿密,好有粘稠的口感,甜而不膩!
2024-08-05 195 瀏覽
九龍灣既街坊小店,主打泰國菜,堂食同外賣都深受街坊歡迎。食晏就都係$50-$60 左右一個飯,仲包熱飲,幾抵食。《馬拉盞通菜炒牛肉》 $50充滿泰國風味,充滿香料既香氣,少少辣又唔會太鹹,餸飯一流。牛肉份量正常,都幾嫩滑,唔會韌。《泰式炒金邊粉》 $53上菜熱辣辣,金邊粉唔會太乾身,黏身少少,食落有啲煙靭彈牙。一碟有三隻中size 蝦,配上酸酸甜甜嘅醬汁,食落好開胃。最鍾意佢加咗少少菜脯落去炒,碟上附上花生碎,混合一齊食,令口感更豐富。餐廳環境乾淨,裝修幾特別,以火車車廂理念設計,好有泰國特色。一路食既時候都聽到佢有唔少外賣訂單,生意都幾好。晚市暫時未試過,搵機會再去試下😆

《馬拉盞通菜炒牛肉》 $50

《泰式炒金邊粉》 $53

2024-08-05 248 瀏覽
突然想食泰國菜但係又唔想特登岀去九龍城咁遠,就上網揾咗下,發覺附近有間餐廳好似唔錯,去到簡單叫咗幾個菜😌生蝦 $83好大隻又新鮮,點咗汁夾埋生蒜食好惹味💯有機會再食我要叫兩份😋燒牛肉 $89牛味好重,但係有一半稍微有啲過熟好韌😢如果可以生啲會更好食,另一半淋嘅就幾好食🐮燒豬頸肉 $78份量比想象中大,平時咁多都要差唔多成百蚊💰豬頸肉爽口,個汁比起其他泰國菜餐廳食到嘅偏酸而冇咁辣,但點住食幾開胃,食到停唔到口😂無骨海南雞飯 $69擺盘唔算太靚,但係有種去泰國食嘅感受,因為上次去旅行食海南雞飯就係咁起完骨肉隨便放😂雞肉幾滑,油飯都唔錯,呢個價錢黎講係幾抵嘅✅菠蘿海鮮炒飯 $75落咗好多材料,有鮮魷,蝦,青口,臘腸,菠蘿,腰果,雜豆,好足料,飯炒得乾身,炒飯菠蘿好甜,但邊上嘅原嚿菠蘿好酸😆同九龍城啲泰國菜唔算差得太多,但係價錢相對平咗,都係個幾好嘅平替👍

生蝦 $83

燒牛肉 $89

燒豬頸肉 $78

無骨海南雞飯 $69

菠蘿海鮮炒飯 $75

2024-08-04
2024-08-02 200 瀏覽
朋友介紹位於牛頭角得寶商場既呢間曼谷車站,今日終於抽到時間同佢去試吓原來德寶商場距離九龍灣地鐵站都好近喺B出口一出沿着天橋就可以嚟到,唔使驚落雨呀🙂‍↕️我哋午餐時間去到🤭非常正😎午市套餐50幾蚊就有得食,而且款式仲好多添我哋兩個人叫咗兩個午市套餐,價錢雖然平,但份量好多㗎,我哋兩個人都食到好飽🤗🤗冬蔭功海鮮湯河 $59香芒蟹肉炒飯 $75椰青$22馬拉盞通菜$22芒果糯米飯$52呢度嘅食物真係好好味,最重要係服務好質素高價錢唔貴,唔怪得朋友咁鍾意啦😍😍曼谷車站 (牛頭角)牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓218號舖

我哋午餐時間去到🤭非常正😎
午市套餐50幾蚊就有得食,而且款式仲好多添

冬蔭功海鮮湯河 $59

香芒蟹肉炒飯 $75

椰青$22

馬拉盞通菜$22

芒果糯米飯$52

曼谷車站 (牛頭角)
午餐
2024-07-30 130 瀏覽
約咗朋友睇夜場,見仲有啲時間,睇戲之前一齊食個飯先,所以嚟到德寶商場嘅曼谷車站,見佢免+1服務費就坐低試吓~~~⭐️招牌泰式咖喱炒大蝦🦐$168原本想叫炒蟹,但比較可惜嘅係泰好賣,到我哋叫嘅時候已經冇晒貨🥺唯有試吓佢哋嘅泰式咖喱炒大蝦~~~好鍾意呢度嘅泰式咖喱,佢上枱過咗一段時間仲係熱辣辣,撈飯一流👍🏻👍🏻👍🏻~~~因為我鍾意用泰式咖喱撈飯前,先將配料夾出嚟,好似啲蔥、西芹、洋蔥、紅椒等等,但佢大碟得嚟冇太多嘅配料,基本上成碗都係咖喱汁同大蝦,好正~~~⭐️泰式飛天炒通菜🌶️$57雖然有啲辣,但好惹味,以咁嘅價錢嚟講,真係份量十足,好抵食👍🏻而且佢唔會好似其他泰國餐廳調味咁重,咸度適中~~~⭐️正宗泰式海南雞飯$69呢度嘅海南雞已經幫你去咗骨,食起上嚟好方便,而且佢嘅雞非常滑嫩,唔會有多餘嘅肥油,好好彩今次食到雞髀肉~~~海南雞好有雞味,基本上唔需要點醬料,不過佢嘅醬料好符合香港人口味,唔會太辣~~~個飯就充滿雞同香料嘅香味,而且會好油膩,可以encore要多碗🤣~~~⭐️菠蘿海鮮炒飯$75炒飯用料好充足,有蝦仁、新鮮菠蘿、魷魚筒、魷魚片、臘腸、提子乾,而且飯粒粒粒分明但如果佢係原個菠蘿上就更加
⭐️招牌泰式咖喱炒大蝦🦐$168
⭐️泰式飛天炒通菜🌶️$57
⭐️正宗泰式海南雞飯$69
⭐️菠蘿海鮮炒飯$75
但如果佢係原個菠蘿上就更加正啦!
⭐️椰青$38
我勁鍾意周圍飲椰青,去到泰國嘅時候係一日一個椰青😆呢度椰青超級清甜,但難過嘅係,佢嘅椰青水好少🥺好快飲晒
~~~
總括而言:以泰國菜嚟講,咁嘅價格真係相對親民
而且非常重要嘅係❗️ 佢免+1服務費❗️
📍曼谷車站
2024-07-30 94 瀏覽
泰國嘢就成日都食,最近發現咗屋企附近都有一間泰國菜餐廳,入邊嘅種類都好多,而且個名都好得意,叫「曼谷車站」。估唔到唔使去泰國,都可以去到曼谷車站😹。入邊座位好多,而且全部都係卡位咁嘅設計,坐得好舒服,重點係張枱好大好多位🙂‍↕️。炸蝦餅 $68炸蝦餅啱啱新鮮炸蠔,熱辣辣咁,配埋酸甜醬非常之開胃。冬蔭公(細)$75食泰國嘢又點少得冬陰功湯,今次就試咗佢細嘅冬陰功湯,入邊材料非常豐富,而且味道都好地道。冬蔭功炒飯 $69除咗冬陰功湯之外,我另外都叫咗冬陰功炒飯,可想言之外係幾咁鍾意冬陰功,而佢呢個炒飯都非常之入味,每一啖都好似飲緊冬陰功湯咁。雞 黃咖哩 $65泰國嘢另一樣一定要食嘅就一定係佢嘅咖喱,因為同行有人唔食得辣,所以今次就叫咗黃咖喱,佢嘅雞肉好嫩滑,而且咖喱味十足。薄餅 $32蒜茸包 $32叫咖喱一定要配薄餅同蒜蓉包,而佢哋呢度嘅薄餅同蒜蓉包包都好香脆,好有驚喜。酸辣鳳爪沙律 $59因為天氣好熱,所以點都要食啲清涼嘅食物,今次就食咗佢嘅沙律,鳳爪酸酸辣辣咁非常開胃,而且份量都好多。

炸蝦餅 $68
炸蝦餅啱啱新鮮炸蠔,熱辣辣咁,配埋酸甜醬非常之開胃。

冬蔭公(細)$75

冬蔭功炒飯 $69

雞 黃咖哩 $65
薄餅 $32
蒜茸包 $32

酸辣鳳爪沙律 $59
  • 炸蝦餅
平時食呢啲家庭式嘅泰國小店都要喺九龍城先食到💦估唔到今次係九龍灣都食到,聽講仲要開咗好多年,深受附近街坊歡迎🥳咖喱炒大蝦($168)超級超級超級大份‼️佢啲咖喱係屬於椰香味比較重嘅,攞嚟點薄餅一流🤤總共應該有四隻大大隻嘅大頭蝦🦐,不過啲蝦就炸過嘅,所以相對嚟講冇咁脆🙂‍↔️生蝦刺生($83)超級大隻嘅生蝦刺身🤩真係超大隻超厚肉🙌🏻🤤佢哋配嘅酸辣醬會係偏酸少少,不過都幾推薦😍馬拉盞炒通菜($59)通菜份量都好大份👍🏻不過蝦醬味就唔算太出,想嗌碟菜過渡吓都OK嘅!薄餅($38)非常推薦🥳薄餅食得出係新鮮製造,唔係整好咗放喺焗爐長期烘熱嗰隻👍🏻蒜蓉包($38)超級超級脆🤣有啲脆過龍,不過如果你鍾意食啲好脆嘅蒜蓉包呢個就好啱你啦💦椰青($38)//龍眼冰($26)🔆曼谷車站 (牛頭角)📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓218號舖

咖喱炒大蝦($168)

生蝦刺生($83)

馬拉盞炒通菜($59)

薄餅($38)

蒜蓉包($38)

椰青($38)//龍眼冰($26)

🔆曼谷車站 (牛頭角)
📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓218號舖
2024-07-20 170 瀏覽
今日去咗得寶商場做按摩,近近地嚟到景谷車站食午餐。餐廳主打正宗泰國料理,環境敞算開揚闊落,午市套餐款色選擇多,價錢亦好抵食,職員有善,整體感覺也不錯泰國金柚沙律 $75炎熱嘅夏天,叫左份泰國金柚沙律,酸酸甜甜好醒胃,沙律仲有大蝦,爽口彈牙正宗泰式海南雞飯 $68本身好鐘意食海南雞飯,呢度海南雞都夠幼滑又厚肉,仲配埋油雞、例湯。三款特色醬都好好味,好滿足。另外叫左一杯泰式奶茶,茶味濃郁,口感幼滑下次經過又可以再嚟試其他套餐先

泰國金柚沙律 $75

正宗泰式海南雞飯 $68

下次經過又可以再嚟試其他套餐先

2024-07-15
午餐
2024-05-27 352 瀏覽
'冬陰功烏頭 - 魚都係咁嫩滑,冬陰功湯依然夠濃!*香葉肉碎煎蛋炒飯 - 半熟蛋係精華所在, 加埋啖啖肉碎,辣辣地好惹味!*馬拉盞炒通菜 - 好有鑊氣,份量又多,3個人都夠食。📍曼谷車站 (牛頭角)牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓218號舖港鐵九龍灣B出口 步行約10分鐘
'
冬陰功烏頭 - 魚都係咁嫩滑,冬陰功湯依然夠濃!

馬拉盞炒通菜 - 好有鑊氣,份量又多,3個人都夠食。

📍曼谷車站 (牛頭角)
港鐵九龍灣B出口 步行約10分鐘
2024-05-27 304 瀏覽
已經好耐冇嚟過九龍灣行街啦,今日難得過嚟探朋友 行完街一定要走過嚟食泰國菜 呢間曼谷車站 係我哋每次嚟親九龍灣都一定食嘅泰國菜必食之選 因此我哋叫咗個冬陰功烏頭魚 一個馬拉盞通菜 同埋香葉肉碎煎蛋炒飯 再加兩個椰青 咁耐冇嚟食 佢都keep到應有水準 真心推介大家嚟開可以試吓😆😆😆
2024-05-26
2024-03-22 401 瀏覽
今次同兩個朋友一齊去食。餐廳位於德寶花園上一層。位置好容易搵。我哋飲咗冬陰功湯,熱辣辣,都幾辣,多料好飲。至於其他食物,例如燒雞同埋金邊粉表現平平,未叫做有好大驚喜。

2024-02-11 540 瀏覽
少油少鹽的泰國菜,會不會失去原本的味道?泰國菜給我的印象,都偏向重口味。近幾年大眾都多關顧身體健康,盡力做到少油少鹽的飲食,目的是希望身體健康。今晚經過淘大商場附近,試試隔鄰德寶商場「曼谷車站」泰國菜。我們二人簡單點選香芒蟹肉炒飯、燒雞半隻、泰國金柚沙律,並在下單時強調「少油少鹽」。香芒蟹肉炒飯的香芒粒和蟹肉很鮮味,只是飯的水份過多,不似一般炒飯,米粒清晰可見,而且入口濕濕的,扣哂分。泰國金柚是我喜愛的水果之一,啖啖金柚肉配合酸甜沙律汁,十分醒胃。熱騰騰的燒雞,肉質嫩滑。雖然腌料有點鹹,對整體味道影響非常少。價錢十分大眾化,而且環境靜靜哋,在九龍灣區很難找到差不多的泰國餐廳。

泰國金柚沙律

香芒蟹肉炒飯

燒雞半隻
2024-02-08
泰國金柚沙律
燒雞半隻
🇹🇭🥢🥣Encore性價比極高泰菜▫️免加一☑️薄餅 -$32一份2塊,都幾厚身,煎得香脆,點咖喱一流。☑️咖哩軟殼蟹 -$140呢個係encore嘅就唔多講,咖喱椰汁味重,而且有蛋係入面,就咁食、撈薄餅或者飯都好好味😋☑️馬拉盞炒通菜-$59通菜好幼好嫩,份量都唔少,50幾蚊嚟講真係幾抵,都好足料好夠味。☑️干炒香葉牛肉河-$65呢個推薦大家食🤤炒得好香口好惹味,辣得好過癮,又有九層塔嘅味道。牛肉嘅份量好多,都入味,仲有粟米芯同菇係入面。☑️冬陰功炒飯-$69炒飯都大碟,好重冬陰功味,酸辣開胃,配料都多,除咗有四隻彈牙嘅大蝦,仲有蛋、番茄仔,同埋菇係入面,上面亦有飯燶邊而流心嘅荷包蛋。唯飯有d濕,炒得唔夠乾。🆗椰汁冰-$24椰汁味都幾濃,但太甜,去到最後冰都溶晒仲覺好甜。
🇹🇭🥢🥣
Encore性價比極高泰菜

▫️免加一

☑️薄餅 -$32
一份2塊,都幾厚身,煎得香脆,點咖喱一流。

☑️咖哩軟殼蟹 -$140

干炒香葉牛肉河

☑️冬陰功炒飯-$69
冬陰功炒飯

🆗椰汁冰-$24
椰汁味都幾濃,但太甜,去到最後冰都溶晒仲覺好甜。
椰汁冰

2024-02-07