2024-08-10 174 瀏覽
海膽帆立貝海苔包🍙 $14x帆立貝肉質飽滿多汁,肉質鮮嫩爽口,海膽的味道濃郁醇厚,加上大大粒的三文魚籽,用海苔包住🍙,三種食材融合在一起,一啖咬落去口感豐富,推薦⭐⭐⭐酒盜芝士🧀 $6x好特別的一道食物,酒盜是一種醃漬物,主要用魚類的內臟🐟,味道偏咸;將酒盜淋在Cream cheese上面,再加上炸腐皮一起吃🫔,味道好夾,又有多層次味蕾體驗😋值得一試👍明太子玉子燒🍳 $10x玉子顏色金黃🫔,做到濕潤鬆軟多汁,略帶甜味,再加上明太子係上面,味道好夾,做得幾出色😋鹽燒白鰻串🐟 $6x燒得外脆內嫩,金黃色澤,白鰻肉質肥美,鰻魚的油脂恰到好處,唔會過於膩口👍鹽燒虎蝦🦐 $6x虎蝦新鮮🦐,肉質鮮甜彈牙,因為虎蝦本身夠新鮮,無需刻意添加太多調味都好夠味😚甜品拼盤🍨 $14x甜品拼盤有3款甜品,有千層蛋糕🍰、綠茶蕨餅🍵和日本雪糕🍨。一次過食曬三款甜品,整體甜品不會太甜,最中意食“米”味雪糕,食落有飯粒🍚,配上牛奶味雪糕🍦,好特別,必點⭐富士山柚子梳打/蘋果梳打🍹 $5x呢兩款無酒精飲品我更喜歡富士山柚子梳打,聲稱以富士山萬年水來製作,配上清新的柚子香味,飲落味道較清爽😎
海膽帆立貝海苔包🍙 $14x

鹽燒虎蝦
甜品拼盤
富士山柚子梳打
2024-08-08 100 瀏覽
今晚去咗呢間位於太子日式居酒屋, 其實因為佢裝修都幾隱蔽,一入去其實都幾多人, 佢嘅入面裝修我覺得真係好似去咗日本居酒屋咁樣,Anyway講多無謂,睇下我點咗啲乜 。清酒煮蜆 - 新鮮肥美的蜆肉被清酒與香料慢火熬煮,蜆肉鮮嫩多汁,酒香迷人,開胃解膩。這道菜酒香和鮮甜的蜆肉絕妙搭配,是極佳的開胃前菜。花魚一夜干 - 花魚經過醃製,呈現出綿密鮮嫩的口感。魚肉入口即化,散發出淡淡的海鮮香味,卻不會過於腥重,非常清新爽口。這道菜乃是居酒屋的經典菜,值得品嘗。燒豆腐 - 表面酥脆,內裡綿軟的燒豆腐,吸附了調味料的香氣,咬下去會有豆腐特有的滑嫩感,配上醬料更添風味。這道簡單的菜式,卻突顯出食材本身的鮮美。鮟鏮魚肝 - 濃郁香滑的魚肝,融化在口中,回味無窮。與清酒相襯,更加凸顯了魚肝的鮮美。軟殼蟹沙律 - 軟殼蟹酥脆可口,入口即化,配上新鮮蔬菜的清脆感,以及沙律醬的酸甜滋味,相當開胃清新。這道菜集酥脆、鮮甜、清爽於一身,別具特色。唐揚魷魚鬚 - 外layer酥脆,內裡彈牙多汁的魷魚鬚,炸製得恰到好處,保留住食材本有的鮮美口感。這道下酒菜非常合適,一口接一口停不下來。明太子邪惡撈烏冬 - 濃郁的明太子

明太子邪惡撈烏冬 - 濃郁的明太子醬汁與彈牙的烏冬麵完美融合,層次豐富,回味無窮。這道菜既滿足了烏冬愛好者,又能帶來獨特的明太子風味,令人難忘。

月見雞肉棒 - 雞肉鮮嫩多汁,散發著淡淡的雞肉香,搭配鮮雞蛋,簡單卻美味。這道居酒屋必點菜品,既能解饞,又能配酒。

豚腩串 - 油脂適中的豚腩,經過慢火烤製,肉質軟嫩多汁,帶有濃郁的豬肉香氣,充滿了日式居酒屋的特色氣息。這種簡單的烤串料理別具風味。

左口魚邊蟹柳卷 - 新鮮的魚肉和蟹柳完美融合,口感豐富,清新可口。這道創意菜品集多種食材於一身,層次豐富,令人回味無窮。

整體而言,朝居酒屋提供的一系列日式風味小食,色香味俱全,令人難忘。無論是開胃前菜還是下酒小菜,都能帶給我唔錯的用餐體驗。

2024-08-08 113 瀏覽
餐廳有多款刺身 特色串燒及小食亦有多種酒精及非酒精飲品營業至凌晨時份適合與朋友吃串燒把酒聊天 ⍢海膽帆立貝海苔包 $148帆立貝大顆又新鮮 而海膽也很鮮甜 一點都不苦!!配上微脆的海苔 帶少少鹹香味口感層次相當豐富赤貝刺身 $58三文魚 $58擺盤十分精緻 超級打卡三文魚肥美新鮮 赤貝口感爽脆 自家製醬汁鵝肝豆腐 $98鵝肝口感細膩 豆腐外脆內嫩滑蘸上自家製醬汁 更為惹味這個組合很夾 必叫~鹽燒白鰻串 $68有別於普遍的蒲燒鰻魚以鹽燒方式 鰻魚肉質更爽口彈牙豚腩串 $38豚腩肥瘦適中 燒烤後外脆內嫩黑豚肉包溏心蛋 $55溏心蛋非常流心以切得薄的黑豚肉包裹特別又好吃~月見雞肉棒 $48雞肉棒有嚼勁 蘸上蛋汁份外濃郁滑嫩雞頸肉 $38雞頸肉比較少見 所以一看到就點了肉質亦嫩滑 ~燒飯團 $32飯團燒得外層脆口 包上紫菜 雙重脆卜卜!!秋葵 $32作為秋葵愛好者必點的串燒秋葵黏滑 配上脆蒜 正~抹茶蕨餅 $58啖啖抹茶香氣 整體不甜口感煙韌 作為結尾非常滿足蘋果果酒 $58帶甜的果酒 易入口富士山柚子梳打 $58不喝酒的都可叫梳打酒瓶很美XD⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡♡/5⧐朝
餐廳有多款刺身 特色串燒及小食
亦有多種酒精及非酒精飲品
營業至凌晨時份
適合與朋友吃串燒把酒聊天 ⍢

海膽帆立貝海苔包 $148
帆立貝大顆又新鮮
而海膽也很鮮甜 一點都不苦!!
配上微脆的海苔 帶少少鹹香味

三文魚肥美新鮮 赤貝口感爽脆

自家製醬汁鵝肝豆腐 $98
鵝肝口感細膩 豆腐外脆內嫩滑
蘸上自家製醬汁 更為惹味
這個組合很夾 必叫~

鹽燒白鰻串 $68

雞頸肉比較少見 所以一看到就點了
肉質亦嫩滑 ~

燒飯團 $32
飯團燒得外層脆口
包上紫菜 雙重脆卜卜!!

秋葵 $32
作為秋葵愛好者必點的串燒
秋葵黏滑 配上脆蒜 正~

抹茶蕨餅 $58

酒瓶很美XD

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡♡/5

📍太子大南街39號地舖
2024-08-05 126 瀏覽
今日去左看電影、原來多啦A夢的電器也不錯的、挺有教育意義、還以為很白痴🤣、之後就跟朋友去了吃居酒屋、飲下酒時、談談天!紫蘇梅酒300 ml $208🌟🌟🌟🌟🌟口感清爽,帶有淡淡的梅子香氣,入口後微微酸甜,酒味不是太濃郁,紫蘇的香氣能夠提升整體的口感,喜歡果味酒的可以試一試。牛油果蟹籽沙律 $68 🌟🌟🌟🌟🤍一道清爽又美味的菜色。牛油果的濃郁奶油口感與蟹籽的鮮甜相互輝映,帶來豐富的層次感。沙律醬的微酸提味讓整體更加爽口.鹽燒白鰻串 $68🌟🌟🌟🌟🤍經過鹽燒處理,肉質鮮嫩多汁,搭配上炭烤的香氣,帶來濃郁的海鮮風味。雞頸肉 $38🌟🌟🌟🌟🌟則是肉質緊實,經過烤烤後更加鮮美,咬下去有嚼勁,搭配上適量的鹽巴,味道更加突出。至於雞腎則是燒烤後帶有微微焦香,口感鮮嫩自家製醬汁鵝肝豆腐 $98🌟🌟🌟🌟🌟鵝肝的濃郁滑順與香煎豆腐的軟嫩口感完美結合,自家製醬汁則為這道菜增添了豐富的層次感,讓整體更加美味。鵝肝的香氣與醬汁的香甜相互輝映。 鹽燒安格斯肉眼扒 $198🌟🌟🌟🌟🌟肉眼扒肉質鮮嫩多汁,經過鹽燒處理後,外皮酥脆內裡保持肉汁,帶來濃郁的牛肉香氣。每一口咬下去都能感受到肉質的細膩和口感的豐富,牛肉本身就

紫蘇梅酒300 ml $208🌟🌟🌟🌟🌟

牛油果蟹籽沙律 $68 🌟🌟🌟🌟🤍

鹽燒白鰻串 $68🌟🌟🌟🌟🤍

雞頸肉 $38🌟🌟🌟🌟🌟

自家製醬汁鵝肝豆腐 $98🌟🌟🌟🌟🌟

鹽燒安格斯肉眼扒 $198🌟🌟🌟🌟🌟
肉眼扒肉質鮮嫩多汁,經過鹽燒處理後,外皮酥脆內裡保持肉汁,帶來濃郁的牛肉香氣。每一口咬下去都能感受到肉質的細膩和口感的豐富,牛肉本身就具有優質的口感和風味,再加上烤製的技巧,呈現出完美的烤肉質感。

鹽燒虎蝦 $48/2隻 🌟🌟🌟🌟🤍
虎蝦經過鹽燒處理後,保留了鮮甜的海鮮風味,搭配上適量的鹽巴,味道更加突出。每一口咬下去都能感受到虎蝦的鮮美和肉質的彈牙口感。

香煎牛舌 $98🌟🌟🌟🌟🌟
牛舌經過煎烤後,外皮酥脆,內裡保持著肉質的鮮嫩,帶有淡淡的牛肉香氣。每一口咬下去都能感受到肉質的緊實和口感的豐富。

依家不同時段做緊不同的優惠、最醉是9點後有6折👍🏻

間唔中都會同朋友周圍去下唔同居酒屋,呢間的確幾有CP值。❣️個人最推介燒肉類,如果去開附近又想食日本料理,係唔錯選擇。🔸清酒煮蜆$88- 蜆肉好大粒,入味滿滿酒香,更能突出鮮甜味道🐮鹽燒安格斯肉眼扒$198- 油脂好香,肉質鮮嫩!用上鹽燒方法令牛肉味更香,點芥末更滋味🐑厚燒羊扒$78- 真係勁厚,肉質夠嫩又唔蘇,啖啖肉正!🍙燒明太子飯團$38- 外層香脆,配上明太子辣辣哋,好有口感,味道又唔錯🍣五點刺身盛$288- 件件厚切,個人特別鍾意甜蝦夠新鮮,海膽水準都🆗~仲點左蘋果酒、柚子酒邊食邊傾,的確幾chill.

間唔中都會同朋友周圍去下唔同居酒屋,呢間的確幾有CP值。

🔸清酒煮蜆$88

- 蜆肉好大粒,入味滿滿酒香,更能突出鮮甜味道

🐮鹽燒安格斯肉眼扒$198

🐑厚燒羊扒$78

- 真係勁厚,肉質夠嫩又唔蘇,啖啖肉正!

🍙燒明太子飯團$38

- 外層香脆,配上明太子辣辣哋,好有口感,味道又唔錯

🍣五點刺身盛$288

- 件件厚切,個人特別鍾意甜蝦夠新鮮,海膽水準都🆗~

仲點左蘋果酒、柚子酒邊食邊傾,的確幾chill.
2024-08-02 133 瀏覽
呢間太子居酒屋已經幫襯過好多次!你一定要嚟試下!🔖吞拿魚腦天3切💰138呑拿魚腦天係指吞拿魚頭部嘅肉,每條吞拿魚只有2塊!吳但部位筋少脂肪多,魚味濃厚🤩肉質極軟滑,油分又夠高🤤好想再encore!💫推薦指數: 10/10​🔖紫蘇辣蜆💰88呢款菜式係一款凍食嘅菜式~香辣嘅醬汁包裹住每一粒嘅蜆肉🌶️蜆肉都幾大粒同彈牙添㗎🤭💫推薦指數: 8/10​🔖豚肉菜包卷💰48呢種食法都幾韓式🤣新鮮爽脆嘅蔬菜包住惹味嘅燒豚肉🐽可以中和返豚肉嘅油膩感,味道亦都相當唔錯😌💫推薦指數: 8/10​🔖炸原條甘鯛💰138甘鯛炸之前已經起晒肉😍啱晒我呢啲唔鍾意食到魚骨嘅人🤓平時唔係好鍾意食魚皮,因為會覺得好腥🫥但係呢度嘅炸原條甘鯛保留咗魚皮,但食落去完全唔覺得有腥味喎!啖啖肉,夠晒鮮味😋💫推薦指數: 8/10​🔖軟殼蟹沙律💰78新鮮炸起嘅軟殼蟹夠晒酥脆,配搭新鮮嘅沙律菜,再加埋份量啱啱好嘅胡麻醬,作為一個前菜嚟講都非常之適合🥗💫推薦指數: 8.5/10​🔖燒飯團💰32呢款燒飯團係冇餡嘅🙈不過勝在就係外層燒到夠晒香脆,再包住紫菜一齊食,好香口😆💫推薦指數: 7.5/10​🔖明太子雞肉棒💰52雞肉棒入邊夾雜住雞軟骨,令到
呢間太子居酒屋已經幫襯過好多次!你一定要嚟試下!

🔖吞拿魚腦天3切

💰32
💫推薦指數: 7.5/10​

🔖明太子雞肉棒
💰52
雞肉棒入邊夾雜住雞軟骨,令到食落去增添咗一份口感🐣明太子嘅味道唔會過鹹,再加埋雞肉棒本身嘅燒汁,味道濃郁🤤
💫推薦指數: 8.5/10​

🔖月見墨魚棒
💰48
月見雞肉棒就食得多,月見墨魚棒就真係第一次食!食落去質感比平時食嘅月見雞肉棒彈牙,而且仲多咗一份海鮮嘅鮮味😚蘸埋蛋黃一齊食,yummy!!

🔖左口魚邊蟹柳卷
💰88
本身超鍾意食左口魚邊嘅我,呢個壽司就啱晒我啦🤤左口魚邊帶有滿滿嘅魚油香,質感肥美😋
💫推薦指數: 9/10​

🔖抹茶蕨餅
💰58
呢個抹茶蕨餅一共有12粒~抹茶嘅味道好香濃,作為一餐嘅完結夠晒滿足🫶🏻

🔖白桃果汁
💰48
呢個果汁用咗白桃泥同白桃果肉製成,展現出白桃清甜嘅香氣啊🍑

🔖富士山柚子梳打
💰58
呢支梳打以富士山萬年水為製作嘅重要元素,配搭上清新芳香嘅柚子,感覺清爽得嚟又解膩😆
  • 豚肉菜包卷
2024-07-31 137 瀏覽
前排行過太子見到有間居酒屋做緊3週年優惠,21:00前埋單離座,全單8折。如果21:00後入座仲要全單6折,真係好抵🤑 月見墨魚棒:爽口彈牙,加埋蛋醬,美味可口。 和牛湯烏冬:烏冬爽滑煙韌彈牙,和牛非常鮮嫩。 三點刺身盛:劍魚腩、三文魚、甜蝦。 劍魚腩肉質柔軟脂肪多,鮮甜而不油膩肉質具彈性。三文魚肥美軟滑,味道鮮甜,魚油豐富,食落去口感超正。甜蝦鮮甜,富有彈性,非常新鮮。 雞皮:雞皮有彈性而且好脆口,送啤酒一流🍻 牛舌:牛舌厚切有質感,口感軟嫩,牛味濃郁。 甲羅燒🦀:有好多蟹籽、蟹膏、蟹肉、蔥花、鵪鶉蛋漿,師傅已經預先幫我哋燒好,加埋鵪鶉蛋漿混合埋一齊食就得,之後將啲蟹膏搽上烘香咗嘅鱈魚乾上,非常美味! 黑豚肉包糖心蛋:外層豬肉片炸香,入面包住溏心蛋,蛋液留出,非常滋味。 抹茶蕨餅:口感滑膩而富有彈性,上面鋪上一層薄薄嘅抹茶粉。 另外揀咗2杯日本果酒,分別係桃味青森蘋果味,陣陣果香,容易入口。

月見墨魚棒:爽口彈牙,加埋蛋醬,美味可口。

和牛湯烏冬:烏冬爽滑煙韌彈牙,和牛非常鮮嫩。

三點刺身盛:劍魚腩、三文魚、甜蝦。

劍魚腩肉質柔軟脂肪多,鮮甜而不油膩肉質具彈性。
三文魚肥美軟滑,味道鮮甜,魚油豐富,食落去口感超正。
甜蝦鮮甜,富有彈性,非常新鮮。

雞皮:雞皮有彈性而且好脆口,送啤酒一流🍻

牛舌:牛舌厚切有質感,口感軟嫩,牛味濃郁。

抹茶蕨餅:口感滑膩而富有彈性,上面鋪上一層薄薄嘅抹茶粉。

2024-07-22
2024-07-30 127 瀏覽
最近有啲回味日本嘅居酒屋,於是就嚟咗呢一間位於太子嘅「朝」日式居酒屋。佢嘅位置距離太子地鐵站非常近,只係需要大概3分鐘就能夠到達。入面嘅裝修係行黑暗日式風,有去咗日式居酒屋嘅感覺之餘亦都保留香港嘅味道。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و紫蘇辣蜆(凍) $88 呢一味小食感覺好特別,有啲似泰式生蝦嘅醬汁,配上冰涼嘅蜆肉感覺非常特別,酸酸甜甜咁非常開胃😼。左口魚邊蟹柳卷 $88左口魚邊切得好厚身,而且入口有濃郁嘅油香出晒嚟,配埋蟹柳壽司,整體口感好豐富之餘,亦都好有層次。吞拿魚腦天三切 $138 吞拿魚腦天質素非常之高,入口油香十足,而且極有吞拿魚香味。豆腐蕃茄沙律 $68天氣凍嘅時候最適宜就係食一個清涼嘅沙律菜豆腐份量非常多,而且好嫩滑,配上蕃茄清新同生菜爽口嘅口感,為夏天帶來一點涼爽。炸甜蝦 $68炸軟殼蟹就食得多,甜蝦真係比較少食,但係因為佢炸得好爽口,所以感覺都好出色好脆。炸原條金鯛 $138之前都食過炸金鯛,對於佢口嘅歌一層皮感覺好難忘,今次係呢一度完全食到以前嘅感覺,皮好脆口,配埋魚肉嘅嫩滑,整體好夾🙂‍↔️。月見墨魚棒 $48墨魚棒配上雞蛋醬,令到墨魚棒面頭有一層蛋香,而且墨魚肉入面好爽口,整體味

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

紫蘇辣蜆(凍) $88

左口魚邊蟹柳卷 $88

吞拿魚腦天三切 $138
吞拿魚腦天質素非常之高,入口油香十足,而且極有吞拿魚香味。

豆腐蕃茄沙律 $68

炸甜蝦 $68

炸原條金鯛 $138

月見墨魚棒 $48
墨魚棒配上雞蛋醬,令到墨魚棒面頭有一層蛋香,而且墨魚肉入面好爽口,整體味道都相當不錯。

豚肉菜包卷 $48
又係另一味有種食緊泰式菜肉包嘅感覺,但係入面係包油香十足嘅豚肉,加埋生菜一齊食,令到油膩嘅感覺完全降低。

明太子雞肉棒 $52
佢嘅雞肉棒整體嚟講質素都唔錯,而且因為啱啱燒好,熱辣辣非常香口。

抹茶蕨餅 $58
甜品方面,今次叫咗佢嘅抹茶蕨餅。整體嚟講味道唔會過甜,如果有埋一杯熱茶就更加開心。
烏龍燒酎 $88
日本威梅 $78
  • 月見雞肉棒
  • 豚肉菜包卷
2024-07-28 130 瀏覽
朝asa居酒屋9pm前埋單有8折offer, 非常優惠!餐排有時令食材寫係黑板,大部份都好吸引!而且價錢相宜。餐廳環境配合柔和的燈光和餐具擺設,令用餐氣氛頓時提升不少。赤貝刺身肉質緊緻帶著一絲爽口彈牙,清新的海洋風味直接呈現。蜜柑鯛刺身魚肉鮮嫩細滑,微微帶酸的蜜柑汁剛好又提鮮,十分清新爽口。牛油果蟹籽沙律牛油果柔滑綿密,與爽脆的蟹籽形成強烈對比,食得津津有味。紫蘇辣蜆肉飽滿彈牙,紫蘇葉香氣逼人,配以微辣的醬汁帶來清新醒胃的感受,蜆肉大隻飽滿。海膽帆立貝海苔包,帶子Q彈顆粒感十足,與海膽及海苔的鹹香味融合得恰當,層次豐富,前味鮮甜迴盪在口腔持久不散。岩手縣赤崎蠔肉質厚實彈牙,配以濃郁的檸檬汁,增添了清新酸爽的口感。月見墨魚棒肉質紮實但不乾澀,蘸上特製醬汁雞蛋香滑!越食越起想食。最後來一杯由山梨蜜桃製成的日本果酒,清甜爽口。

赤貝刺身肉質緊緻帶著一絲爽口彈牙,清新的海洋風味直接呈現。

最後來一杯由山梨蜜桃製成的日本果酒,清甜爽口。
喺附近做完treatment 見呢度3周年既8折優惠,試試先! 去到居酒屋慣性先點杯highball,大大杯,whisky 都幾重手。梅酒都正,入口好爽吖! 牆上既限定menu,有驚喜!🥢炸原條甘鯛 分左魚身、魚骨炸,真係原條食清光! 魚身既魚皮,好似食緊立鱗燒,酥酥脆脆配上特調魷魚肝醬,鮮味提升。魚骨脆卜卜,無硬骨位,佐酒必點! 🥢左口魚邊蟹柳卷卷物一客6件 火炙過既左口魚邊,油香四溢。飯粒圓滑,有口感!一啖入口,味道甘香肥美! 🐟吞拿魚腦天 ,屬魚頭頂部既位。 一客3片,魚味鮮濃,口感軟滑。🍢月見墨魚棒月見墨魚呢個組合第一次見,通常都係配雞肉。 除左彈牙,仲多了一份鮮味,伴上蛋黃當然更滑溜! 🥢鹽燒吞拿魚下顎大大件吞拿魚下顎,啖啖肉,油脂豐腴,鹽燒份外惹味! 🦪慢煮廣島蠔配法包慢煮過既廣島蠔size 唔細,好飽滿,仲有6隻! 法包烘得脆口,加埋好香既蠔汁,廣島蠔一齊食,雙重蠔味,仲有菇菌伴食! 去居酒屋當然唔少得點串燒🍢豚肉紫蘇串,加咗紫蘇葉有獨特嘅香氣,豚肉有彈性帶幾分脂香! 每次食串燒必點既雞心、雞肝,都無令人失望! 雞肝粉粉的唔乾身,雞心都好juicy !

梅酒都正,入口好爽吖!

牆上既限定menu,有驚喜!
🥢炸原條甘鯛
分左魚身、魚骨炸,真係原條食清光!
魚身既魚皮,好似食緊立鱗燒,酥酥脆脆
配上特調魷魚肝醬,鮮味提升。
魚骨脆卜卜,無硬骨位,佐酒必點!

🥢左口魚邊蟹柳卷
卷物一客6件
火炙過既左口魚邊,油香四溢。
飯粒圓滑,有口感!
一啖入口,味道甘香肥美!

🐟吞拿魚腦天 ,屬魚頭頂部既位。
一客3片,魚味鮮濃,口感軟滑。

🍢月見墨魚棒
月見墨魚呢個組合第一次見,通常都係配雞肉。
除左彈牙,仲多了一份鮮味,伴上蛋黃當然更滑溜!

🥢鹽燒吞拿魚下顎
大大件吞拿魚下顎,啖啖肉,油脂豐腴,
鹽燒份外惹味!

🦪慢煮廣島蠔配法包
慢煮過既廣島蠔size 唔細,好飽滿,仲有6隻!

去居酒屋當然唔少得點串燒
🍢豚肉紫蘇串,加咗紫蘇葉有獨特嘅香氣,
豚肉有彈性帶幾分脂香!

每次食串燒必點既雞心、雞肝,都無令人失望!
雞肝粉粉的唔乾身,雞心都好juicy !

2024-07-25 140 瀏覽
呢間日式居酒屋,成間餐廳位置都幾多,仲有上層位置,坐得都幾舒服。餐廳會有啲限定menu,包括時令既刺身同限定既清酒,選擇都幾多🤓食物點評✍🏻✍🏻✍🏻刺身我地叫佐劍魚腩,油甘魚同埋赤貝,全部都勁新鮮,味道鮮甜,油甘魚勁肥美,而赤貝就口感爽脆,凍冰冰咁食最爽😝串燒居酒屋當然唔少得試下佢地唔同既串燒,最中意佢地既月見墨魚棒,墨魚棒煙韌彈牙,真係食到墨魚粒,燒到好香脆,再點啲月見汁黎食,味道更有層次😚另一樣必點既一定係佢地既燒羊扒,羊扒大件厚肉,燒到邊位焦脆,一咬啲肉汁必晒出黎,肉香十足,點埋啲醬汁味道就更加香!清酒煮蜆一上枱就已經聞到陣陣酒味,蜆肉好大隻,鮮味鮮甜,好爽嫩既蜆肉🤩一路食一路聞到陣陣酒香,一邊食可以當係啲湯咁一路飲,正呀!慢煮廣島蠔配法包廣島蠔有成5-6隻,仲要隻隻煮熟佐都有手掌咁大隻😍肥美鮮香,另外有啲雜菇一齊去煮,法包可以同啲蠔仲有雜菇一齊食,點埋啲汁,勁好味!

食物點評✍🏻✍🏻✍🏻
刺身

串燒

清酒煮蜆

慢煮廣島蠔配法包

2024-07-23 148 瀏覽
朝Asa 居酒屋地址:太子大南街39號地舖星期日去了旺角shopping,之後去了居酒屋食野!因中午食了好多燒肉好肥膩,所以我就無點太多野食啦!!$68 牛油果蟹籽沙律,夏天就是要吃salad,好creamy 同時吃到蟹籽粒口感。$108明太子玉子燒,煎至香噴噴,中間有鹹鹹辣辣的明太子,很惹味$48 月見雞肉棒 ,沾上大量蛋黃汁是正宗吃法。$32 雞軟骨$32 秋葵$128 油甘魚餃,豐富魚油,魚肉好滑。$88 紫蘇辣蜆,凍的紫蘇味很突出。$38 湯烏冬,簡單的烏冬感慰寂人心,湯頭是柴魚。$55 黑豚肉包溏心蛋,隻蛋仲有流心,外層卷了薄薄的豚肉片,燒完灑上鹽。$48 白桃果汁,富桃汁香,甜甜的很少女。$58 japanese apple cider ,入口很甜,果然是日本來的。#太子 #隱世小店 #清酒祭 #柚子酒 #串燒 #玉子燒 #香港餐廳 #香港美食 @asaizakayahk#朝ASA #香港生活 #香港探店 #日本美食 #网红居酒屋 #香港 #香港旅游攻略 #美食 #我的美食日记 #美食日常 #美食探店
朝Asa 居酒屋
地址:太子大南街39號地舖

$48 月見雞肉棒 ,沾上大量蛋黃汁是正宗吃法。
$32 雞軟骨
$32 秋葵

$128 油甘魚餃,豐富魚油,魚肉好滑。
$88 紫蘇辣蜆,凍的紫蘇味很突出。
$38 湯烏冬,簡單的烏冬感慰寂人心,湯頭是柴魚。

$48 白桃果汁,富桃汁香,甜甜的很少女。
@asaizakayahk
2024-07-21 101 瀏覽
工作忙碌,係時候又要鬆一鬆,今次就嚟到呢一間黑夜型格日本風嘅日式居酒屋放鬆一下⭐️池魚原條淨係講呢一碟嘢嘅賣相,已經冇得彈,而且肉質好嫩滑,又入口即溶嘅感覺⭐️三點刺身刺鍾意食刺身,尤其係三文魚嘅朋友,絕對唔可以錯過呢一樣嘢食,刺身彈牙,而且新鮮⭐️豆腐呢一個係一個燒豆腐,上面淋上厚厚嘅醬料,配上少量嘅蔥,正⭐️秋葵燒嘅火候控制得好好,十分均勻⭐️啡菇串啡菇肉質好Juicy,絕對係一個唔錯嘅選擇⭐️鹽燒虎蝦蝦嘅殼一搣就出,一試就知非常新鮮⭐️大蔥雞肉串雞肉好有口感,配上大蔥,令到整體嘅感覺更加提升⭐️厚燒羊扒咁多樣入面最鍾意呢一樣,佢嘅脂肪比例好均勻,咬落去軟硬適中,口感同味道都滿分⭐️朝邪惡玉子燒呢一個玉子燒入面有濃濃嘅芝士,非常香飲品方面,我哋叫咗蘋果梳打同富士山柚子梳打,蘋果同埋柚子味都好香,絕佳嘅配搭

⭐️池魚原條

⭐️三點刺身

⭐️豆腐
呢一個係一個燒豆腐,上面淋上厚厚嘅醬料,配上少量嘅蔥,正

⭐️秋葵
燒嘅火候控制得好好,十分均勻

⭐️啡菇串
啡菇肉質好Juicy,絕對係一個唔錯嘅選擇

⭐️鹽燒虎蝦
蝦嘅殼一搣就出,一試就知非常新鮮

⭐️大蔥雞肉串
雞肉好有口感,配上大蔥,令到整體嘅感覺更加提升

⭐️厚燒羊扒

⭐️朝邪惡玉子燒
呢一個玉子燒入面有濃濃嘅芝士,非常香

2024-07-15 154 瀏覽
Mentaiko udon with cheese 明太子邪惡撈烏冬 $108彈牙嘅明太子撈烏冬味道開胃,撈埋簡簡單單又香嘅芝麻醬一齊食,已經係個唔錯嘅main course ! Lamb chop 厚燒羊扒 🥩 $78羊扒即叫即燒聞落去已經香噴噴🐑,羊肉味一啲都唔蘇,點埋香草🌿一齊食,味道好夾呀Skin 雞皮 🍗 $32雞皮嘅口感非常香脆可口😍,脆卜卜但係咬落去又唔會太過油膩,確實唔錯Pork belly 豚腩串 🐷 $38肥瘦均勻嘅豚腩串都幾高質,食落去口感唔會太過煙靭,點埋側邊開胃又健康嘅蒜蓉🧄,味道好match Kidney 雞腎 $32Heart 雞心 $32Soft bone 🍖 雞軟骨 $32Chicken Tsukune skewer月見雞肉棒 🌙 $48Chicken tsukune with Mentaiko 明太子雞肉棒 $52雞軟骨嘅口感脆卜卜又帶有juicy 嘅雞汁,而好受歡迎嘅月見雞肉棒充滿層次感✨,撈埋日本生雞蛋🥚超好食,而明太子雞肉棒味道唔會太鹹,雞肉口感又夠嫩滑🐔Oolong tea ☕️ 烏龍茶 (R) $28Sapporo 生啤 (L) $68左手邊

Lamb chop 厚燒羊扒 🥩 $78

Skin 雞皮 🍗 $32

Pork belly 豚腩串 🐷 $38

Kidney 雞腎 $32
Heart 雞心 $32
Soft bone 🍖 雞軟骨 $32

Oolong tea ☕️ 烏龍茶 (R) $28
Sapporo 生啤 (L) $68
左手邊嘅Sapporo 生啤味道清爽,又大有天然嘅小麥香🌾,扁頭嘅啤酒泡🍻夠哂雪白棉密,而右邊嘅烏龍茶就可以解串燒嘅油膩

Assorted 3 kinds of sashimi 三點刺身盛 $198
涵蓋三款時令刺身嘅三點刺身盛分別有鮮甜嘅大蝦🦐、入口即溶嘅矜貴吞拿魚腩🐟同埋超級肥美有大片嘅油甘魚,三款刺身都相當新鮮,係個值得推介嘅appetiser 👍🏻
2024-07-14 147 瀏覽
今日食既呢間係位於太子既朝呢排做緊折扣優惠, 即刻勁抵刺身五點呢個包括左有三文魚, 牡丹蝦, 海膽, 等新鮮而且份量都幾多! 最鐘意就係呢個海膽包住紫菜食一流, 好鮮甜邪惡玉子燒呢個係芝士玉子燒, 入面滿滿的芝士加上明太子, 口感一流而玉子燒既口感同蛋味都十足, 好吃燒牛舌牛舌燒到好香口, 脆脆的但入面的嫩嫩的蠔配多士呢個食法都係第一次食, 估唔到都幾特別蠔既鮮加上多士既脆口, 特別又好味燒飯團呢個燒到飯焦焦的, 香脆香脆
今日食既呢間係位於太子既朝
呢排做緊折扣優惠, 即刻勁抵

刺身五點

呢個包括左有三文魚, 牡丹蝦, 海膽, 等

新鮮而且份量都幾多! 最鐘意就係呢個海膽
包住紫菜食一流, 好鮮甜

邪惡玉子燒

呢個係芝士玉子燒, 入面滿滿的芝士
加上明太子, 口感一流
而玉子燒既口感同蛋味都十足, 好吃

燒牛舌
牛舌燒到好香口, 脆脆的但入面的嫩嫩的

蠔配多士

呢個食法都係第一次食, 估唔到都幾特別

蠔既鮮加上多士既脆口, 特別又好味

燒飯團

呢個燒到飯焦焦的, 香脆香脆
2024-07-05