「前菜」🚩自家製慢煮雞肝$58🫶🏻 — 唔好以為好腥味,剛剛相反好鮮好甘香,配以Wasabi 以為自己食緊魚生。「沙律」🚩軟殼蟹沙律$78— 唔會咬落去一口粉,好多蟹🦀 肉「料理」🚩自家製醬汁鵝肝燒豆腐 $98—鵝肝嘅醬汁漏落豆腐到,好滿足😌 真係食出高潮🫦「刺身」🚩海膽帆立貝海苔包 $128— 海膽帆立貝呢個組合,只要新鮮都不會出大錯,一口咬落去那種感覺,你懂的🫦🥲「豚」🚩黑豚肉包溏心蛋 $55一燒到脆卜卜的豚肉包住軟軟多汁的溏心蛋,肉汁和蛋漿的交融🫦「串燒」🚩大蒽雞肉串$35— 燒肉汁味道好味🤤燒肉時間也剛剛好🌟🌟「A4和牛壽喜燒」$228🌟🌟🚩這個價錢食到這個級別的和牛,我無從投訴了,看圖片都可以看到肉質幾靚,肥瘦平均🫦
「前菜」

「串燒」
🚩大蒽雞肉串$35— 燒肉汁味道好味🤤燒肉時間也剛剛好

🌟🌟「A4和牛壽喜燒」$228🌟🌟

2024-03-15
太子依間「朝Asa」嘅食物出品唔錯,當中海膽帆立貝海苔包、鹽燒虎蝦串燒都好高CP值,部分串燒選材亦係比較罕見嘅,幾特別,不過對於甜品拼盤有少少失望。*此餐廳收取加一服務費。A4和牛薄燒(單點$158),肉汁飽滿,油脂部分食落入口即化,配以蒜片、檸檬汁、香蔥、海鹽,牛味更加突出。海膽帆立貝海苔包2件(單點$128),表面鋪有香蔥、芝麻,帆立貝好大隻肉質半生熟,食落好新鮮,海膽口感Creamy,味道不腥,三文魚籽味道鹹鮮,配以紫菜食用,口感豐富。軟殼蟹沙律(單點$78),軟殼蟹即叫即炸,內有三文魚籽、生菜、車厘茄、辣味美乃滋。唐揚魷魚鬚(單點$58),炸粉口感薄身,內有海苔調味,魷魚肉質彈牙,配以醬汁食用,味道鹹酸,即使擺放咗一段時間,口感仍然香脆。蟹肉茶碗蒸(單點$58),表面鋪滿蟹肉,食落有鮮味,配料包括有三文魚籽、冬菇、鳴門卷,雞蛋口感滑溜,食落充滿高湯味道。鹽燒虎蝦2隻(單點$48),蝦肉肉質爽口,味道鮮甜,蝦殼燒到好脆卜卜,可以食用。茄子(單點$38),採用嫩茄子製作,體積好迷你,表面鋪有芝麻、自家製麵豉燒醬汁,食落好香口。燒明太子飯糰(單點$38),表面鋪有明太子醬,味道微辣,

*此餐廳收取加一服務費。

燒明太子飯糰(單點$38),表面鋪有明太子醬,味道微辣,飯焦口感薄脆,飯粒口感軟硬適中。

日本芝士年糕(單點$38),口感外香脆內煙韌,芝士拉絲味道鹹香,配以紫菜食用,味道更佳。

甜品拼盤(單點$158),抹茶芝士蛋糕,口感綿密,抹茶味道濃香;日本二期作白米雪糕,略嫌米味欠奉,奶味醇厚;日本天日鹽味雪糕,海鹽味道雪糕食落好清新。

Highball雞尾酒(單點$88),飲落好清爽。

高知柚子日本果酒(單點$68),味道香甜,容易入口。
  • 海膽帆立貝海苔包2件
  • 茄子
  • 鹽燒虎蝦
  • 海膽帆立貝海苔包
2024-04-23 33 瀏覽
Weekend Dinner 漬物拼盤 $68漬物可以四選二,味道出色,我們選擇了以下兩款:龍蝦沙律有啖啖龍蝦肉配上蟹籽和沙律醬,鮮甜美味。山葵八爪魚濃郁的芥末和鮮味八爪魚是開胃的前菜,八爪魚爽口彈牙。蕃薯南瓜天婦羅 $45蕃薯及南瓜味道香甜,外層脆漿薄身,入口香脆鬆化。鹽燒油甘魚鮫 $128油甘魚鮫經過鹽燒後,肉質嫩滑,油香十足,香口美味,配上檸檬汁及柚子醋醬油,味道更清爽。阿波美雞翼 $32日本德島產的雞翼燒烤後,皮脆肉嫩,咬開有很多肉汁。香蔥牛肉卷 $45 肥美的牛肉包裹住清爽的香蔥,味道香口又不油膩。月見雞肉棒 $48焦脆的雞肉棒由雞肉及雞軟骨混合而成,口感豐富。再加上美味的月見汁及蛋黃,是美味的組合。燒飯團 $32外層烤得香脆帶點焦香,有鹹香醬油的味道,配上香脆紫菜,是簡簡單單的滋味。明太子邪惡撈烏冬 $108鹹香的明太子配忌廉烏冬,是邪惡的味道。牛肉壽喜燒 $228甜甜的壽喜燒醬汁配上不同的蔬菜及牛肉,加上日本生蛋黃,味道不錯。飲品選擇了日本山梨蜜桃果酒 ($58)富士山柚子梳打 ($58),前者易入口,有蜜桃果香,後者清香香甜。靜岡蜜瓜 $68蜜瓜清甜多汁,作為飯後甜品很
Weekend Dinner

漬物拼盤 $68
漬物可以四選二,味道出色,我們選擇了以下兩款:
龍蝦沙律
有啖啖龍蝦肉配上蟹籽和沙律醬,鮮甜美味。
山葵八爪魚
濃郁的芥末和鮮味八爪魚是開胃的前菜,八爪魚爽口彈牙。

蕃薯南瓜天婦羅 $45
蕃薯及南瓜味道香甜,外層脆漿薄身,入口香脆鬆化。

鹽燒油甘魚鮫 $128

阿波美雞翼 $32
日本德島產的雞翼燒烤後,皮脆肉嫩,咬開有很多肉汁。

香蔥牛肉卷 $45
肥美的牛肉包裹住清爽的香蔥,味道香口又不油膩。

月見雞肉棒 $48

燒飯團 $32

明太子邪惡撈烏冬 $108
鹹香的明太子配忌廉烏冬,是邪惡的味道。

牛肉壽喜燒 $228

靜岡蜜瓜 $68
蜜瓜清甜多汁,作為飯後甜品很滿足!

餐廳裝潢以黑色為主調,型格有特色,由內到外都加入了不少日式裝飾,有日系風情。
2024-04-22 52 瀏覽
是日去「朝」聖!誠意推介呢間位於太子嘅日本嘢晚市6:00pm準時排隊 因為真係隨時滿座 太肚餓 點咗好多嘢食 牆上面有廚師推介點咗個蟹肉茶碗蒸 真系滑到估佢唔到 爭啲熱親喉嚨 啲料仲多到滿瀉 擺得好豐富食住日本料理 當然要配返杯靚酒呢款威士忌梅酒 夠晒特別 淡黃色加冰 酸酸甜甜 個杯好有手感好有feelGin ToNick 加上薄薄檸檬一片 味道比較強烈整體來講 酒類飲品超抵飲超好食 清酒煮蜆 隻隻好似寶石💎咁靚 又大又圓滑肉質鮮嫩多汁 🤩豚肉生菜新鮮 加上豚肉與辣椒絲味道開胃爽脆芝士年糕 用紫菜包住熱辣辣 咬落去感覺好幸福 軟綿綿咁A4和牛薄燒最引人入勝由店員親手幫你用火槍噴一噴非常吸睛 隔籬枱都即刻叫咗份🤣烏冬羊架 柚子味羊架….真係好多嘢食提提大家 九點後呢度仲有五折 (唔知呢個優惠仲有冇呢?)真係好抵呀
是日去「朝」聖!誠意推介呢間位於太子嘅日本嘢

提提大家 九點後呢度仲有五折
(唔知呢個優惠仲有冇呢?)真係好抵呀
2023-11-26
2024-04-22 26 瀏覽
最近我發現咗一間用心經營嘅居酒屋,佢哋嘅菜單好豐富,而且料理都好用心。居酒屋嘅氛圍唔錯,喺呢區來講裝修幾好,我哋叫咗啲串燒一路傾偈一路食🍢鵝肝燒豆腐$98。將鵝肝同豆腐結合喺一齊,豆腐嘅柔軟同鵝肝嘅濃郁味道完美融合,好好味😋海膽帆立貝海苔包$128。帆立貝同海膽包埋喺香脆嘅海苔裡面,好滿足😍清酒燒北寄貝$98。呢道料理將北寄貝燒至鮮嫩多汁,再加入清酒嘅香氣,令北寄貝嘅鮮甜更加突出。牛舌$98,牛舌厚切,口感爽口,一份份量夠多。然後豬肉蘆筍卷$68。豬肉同新鮮嘅蘆筍卷埋一齊,經過烤製之後,豬肉嘅香氣同蘆筍嘅鮮甜完美融合。德島阿波尾雞翼$32。雞翼嘅肉質鮮嫩多汁,外脆內嫩,整得好味道。山芋$48。山芋切成薄片,烤到香脆爽口。最後係和牛湯烏冬$128。和牛香嫩,烏冬有彈牙嘅口感🍜飲品,叫咗一個桃汁、一個蘋果梳打。呢間居酒屋好有心機經營,好適合同朋友一齊嚟chill下。

牛舌$98,牛舌厚切,口感爽口,一份份量夠多。

山芋$48。山芋切成薄片,烤到香脆爽口。

呢間居酒屋好有心機經營,好適合同朋友一齊嚟chill下。

2024-04-19 30 瀏覽
🍣太子高質居酒屋🍶------------------------------💛軟殼蟹沙律-💵78酸酸甜甜😳原隻軟殼蟹🥳作為開胃菜係非常正😽蔬菜嘅份量好多💛清酒煮蜆-💵88份量都算幾多🤩清酒嘅味道不會太多而係啱啱好😋即叫既煮☺️仲要用卜卜蜆😻超級加分🥸啲蜆肉都好大粒💛三文魚刺身-💵58一咬就化開😏質素都幾好👍🏻💛吞拿魚刺身 好靚嘅花紋🤪咬落不會太韌💕💛左口魚裙邊-💵78食落好有油脂感😍幾推薦🤩💛和牛湯烏冬-💵128一大塊和牛😋煮得啱啱好😜一咬即化😎------------------------------🤤好味度:9.5/10🧚🏻回頭率:8/10朝 (太子)🇭🇰太子大南街39號地舖#太子 #足料 #多款 #香港餐廳推介 美食 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #太子好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger #必食之選 #打卡
🍣太子高質居酒屋🍶

🤤好味度:9.5/10
🧚🏻回頭率:8/10

朝 (太子)
🇭🇰太子大南街39號地舖

終於可以休息下🤡從bookmark了的清單上,選了一家居酒屋治愈身心太子站出3分鐘到,環境舒適,職員友善效率高整體調味偏重、惹味,很過癮🤣 🍴加一服務費:✔ ✿ 燒白鰻串 $68魚皮脆,魚肉雪白油香,一定要加檸檬汁😍 ✿ 豚肉紫蘇串 $38有驚喜的一款,推薦試試看紫蘇葉是炸了(? 很香不苦豚肉像是一片片的腩肉,表面微脆,很好吃 ✿ 信州味噌燒蠔 $38也是有驚喜蠔肉飽滿,調味鹹鹹甜甜,想用餘下的汁拌飯🤣✿ 油甘魚 $68新鮮挺厚切✿ 左口魚裙邊 $78炙燒了,魚油滿滿,配上芥末提味更佳😚 ✿ 黑豚肉包溏心蛋 $55溏心蛋很入味! ✿ 月見雞肉棒 $48蛋黃很深色,味道也是濃郁 ✿ 啡菇串 $32很多汁,表面完全沒有焦😋 ✿ 明太子玉子燒 $108挺水嫩的質感,調味剛好不膩 ✿ 日本芝士年糕 $38芝士奶味濃,年糕煙韌,不過不拉芝🤣 ✿ 日本果酒 $58• 青森蘋果 • 山梨蜜桃 大杯抵喝,很易入口像果汁,小心別喝太多🤣
太子站出3分鐘到,環境舒適,職員友善效率高
整體調味偏重、惹味,很過癮🤣

🍴加一服務費:✔

✿ 燒白鰻串 $68
燒白鰻串

魚皮脆,魚肉雪白油香,一定要加檸檬汁😍

✿ 豚肉紫蘇串 $38
豚肉紫蘇串

有驚喜的一款,推薦試試看
紫蘇葉是炸了(? 很香不苦
豚肉像是一片片的腩肉,表面微脆,很好吃

✿ 信州味噌燒蠔 $38
信州味噌燒蠔

也是有驚喜
蠔肉飽滿,調味鹹鹹甜甜,想用餘下的汁拌飯🤣

✿ 油甘魚 $68
新鮮挺厚切
✿ 左口魚裙邊 $78
炙燒了,魚油滿滿,配上芥末提味更佳😚

✿ 黑豚肉包溏心蛋 $55

溏心蛋很入味!

✿ 月見雞肉棒 $48

蛋黃很深色,味道也是濃郁

✿ 啡菇串 $32
啡菇串

很多汁,表面完全沒有焦😋

✿ 明太子玉子燒 $108
明太子玉子燒

挺水嫩的質感,調味剛好不膩

✿ 日本芝士年糕 $38
日本芝士年糕

芝士奶味濃,年糕煙韌,不過不拉芝🤣

✿ 日本果酒 $58
日本果酒

• 青森蘋果
• 山梨蜜桃
大杯抵喝,很易入口像果汁,小心別喝太多🤣

• 燒白鰻串
  • 日本果酒
2024-04-17 40 瀏覽
🇯🇵其實近年太子開左唔少酒吧居酒屋質素都唔錯,今日就黎到一間叫「朝」嘅居屋,同大家試試佢😋店內裝修以日系木調為主,座位都幾闊落~而佢地咁岩做緊3周年優惠:晚上9點前埋單8折,9點後仲6折添😍野食方面選擇都幾多,小食、串燒、炸物、刺身、煮物都有,唔驚無野送酒。酒類選擇都唔少,除咗餐牌嘅啤酒/梅酒呢類,牆邊黑板仲有唔同清酒可以揀👍🏻為咗送酒,我地點咗好多小食同串燒配搭😝首先黎嘅係➡️”自家製醬汁鵝肝豆腐”,豆腐吸哂鵝肝同醬汁嘅精華又唔會太咸,都幾惹味,不過就邢惡左d🤣之後係➡️”燒山芋”,講真比較少見,但黎到又幾唔錯,味道清爽醒胃,仲非常脆口,唔錯👍🏻月見雞肉棒,肉質都幾嫩,咬落有軟骨但唔會太硬,燒到岩岩好,仲有加埋隻日本蛋😋值得一試➡️“豚肉菜包卷”融合左韓燒食法都幾特別,生菜好爽好新鮮,加埋燒到好惹味嘅日本豚肉,食落唔會太油膩👍🏻➡️“黑豚肉包溏心蛋”係其他地方都未見過,溏心蛋岩岩好調味又唔會太咸,黑豚肉包住燒到有少少脆身多左重口感,夠創意🙂或者可以可以試下親子溏心蛋都得😜仲叫咗個玩味十足嘅➡️”醬燒Loong Ha May”,夠哂新潮,原條龍蝦尾連殼伴碟打卡一流,而肉質都好鮮嫩,好味👍🏻最後就
為咗送酒,我地點咗好多小食同串燒配搭😝
自家製醬汁鵝肝豆腐
山芋
豚肉菜包卷
醬燒Loong Ha May
最後就叫咗個➡️”明太子邪惡撈烏冬”,正常水準,明太子都唔少,飲完酒填包個肚就岩哂😊
明太子邪惡撈烏冬
🔹自家製醬汁鵝肝豆腐($98)
🔸山芋 ($48)
🔹月見雞肉棒 ($48)
🔸豚肉菜包卷 ($48)
🔹黑豚肉包溏心蛋($55)
🔸醬燒Loong Ha May ($248)
🔹明太子邪惡撈烏冬 ($108)
🔸Sapporo ($68)
🔹日本威士忌梅酒 ($78)

總括黎講價錢唔算貴,仲要近排有折😂,野食質素唔錯選擇又夠,好岩同一班朋友黎飲下野👍🏻

詳情:
明太子邪惡撈烏冬
  • 串燒
  • 自家製醬汁燒豆腐
2024-04-14 18 瀏覽
🍴位於太子既朝Asa係一間日式居酒屋🍶。餐廳既裝修以深沉既色系配搭,燈光以柔和色調襯托,十分適合同一班老友記談心。食物方面,今次我地試左幾款好岩餸酒既小食同埋串燒🍢,質素都好出色,而我地最中意既包括有清酒煮貴妃蚌($68/2隻) – 清酒既酒精味完全揮發嗮,只剩下酒既香氣和貴妃蚌既清甜,而且肉質保持非常鮮嫩;大蔥雞串($35)同德島阿波尾雞翼($32)以及雞皮($32)三款雞類既串燒都做到皮脆肉嫩,利用最簡單既調味帶出食材本身最原始既味道;日本溫室茄子仔($38)的的骰骰好可愛,明太子燒飯糰🍙($38)亦都燒得焦香可口。食住燒味琳魚乾($88)同燒七味魚翅乾($78)送酒🍻,配合背景耳熟能詳既音樂以及一點也不嘈雜既環境,約埋朋友黎朝Asa談心真係一流🥳💰$500 for one (Dinner)
🍴

💰$500 for one (Dinner)
2024-04-11 67 瀏覽
朝邪惡玉子燒$108燒明太子飯團$38三點刺身盛$198牛舌$98豚肉紫蘇串$38月見雞肉棒$48壽喜燒$228湯烏冬$38好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️還有不足1個月就去日本旅行,等到頸也長了。一直做資料搜集,就一直好想吃日本菜。所以有天就去了太子這間居酒屋止一止癮。居酒屋食物選擇頗多,我們點了刺身、串燒、飯團等。三點刺身盛有厚切劍魚腩、拖羅及牡丹蝦。刺身新鮮,淡粉紅色的劍魚腩爽口彈牙,有魚油脂的拖羅味道甘香,牡丹蝦多膏鮮味。朝邪惡玉子燒略帶甜味,又有芝士的咸香味,濕潤鬆軟。可做到拉絲效果,果然邪惡!燒明太子飯團🍙外層燒得脆口,帶有明太子的咸鮮味。牛舌外面燒至微焦,內裡粉嫩,咬落Q彈爽口。豚肉紫蘇串不會燒得太乾身,加了紫蘇,令整體味道更香。月見雞肉棒肉夠綿,混入了軟骨,咬落爽脆。日式醬油微甜。橙紅色的蛋黃蛋味濃郁。壽喜燒味道正常,牛肉夠嫩。三色楓葉🍁形魚蛋好好看。湯烏冬用了日本幼身烏冬,口感比一般烏冬更滑身。簡簡單單加了兩片日本甜腐皮已是不錯的配搭。
三點刺身
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️
三點刺身盛

朝邪惡玉子燒

燒明太子飯團🍙外層燒得脆口,帶有明太子的咸鮮味。
燒明太子飯團

牛舌外面燒至微焦,內裡粉嫩,咬落Q彈爽口。
牛舌

豚肉紫蘇串不會燒得太乾身,加了紫蘇,令整體味道更香。
豚肉紫蘇串

月見雞肉棒肉夠綿,混入了軟骨,咬落爽脆。
月見雞肉棒
日式醬油微甜。橙紅色的蛋黃蛋味濃郁。
壽喜燒味道正常,牛肉夠嫩。三色楓葉🍁形魚蛋好好看。

三點刺身盛
湯烏冬
香港好多隱世居酒屋呢間位於大南街嘅日式居酒屋質素唔錯地方唔算好大 但係坐得舒服夜晚去燈光昏暗 唔會太嘈 都幾有feel🏮嘢食都多選擇除咗串燒 仲有鍋物刺身燒和牛等等🍢🍲🥢月見雞肉棒雞肉調味啱啱好 撈埋蛋黃口感豐腴 ´༥`🥢明定太子雞肉棒雞肉鬆化有咬口同明太子醬嘅鹹鮮味好夾🥢豚肉蘆筍卷薄切豚肉包住蘆筍一齊燒外軟內脆 蘆筍清爽多汁仲唔覺得油膩🌟🥢A5薄燒和牛🥩店員即席用火槍幫你燒鍾意睇火嘅朋友視覺效果一流🔥燒到半熟擺入口肉質嫩滑 入口即溶🌟🥢慢煮廣島蠔配法包 🦪廣島蠔連大煲一齊上 有埋成煲湯汁法包切好之後烘得香脆🥪蠔嘅份量都幾多 蠔肉飽滿味道甘香咬落去啲汁好澎湃連埋脆多士一齊咬 係脆軟交纏雙重口感🥢甲羅燒蟹膏軟綿綿 份量幾多🦀撈埋啲蟹籽洋蔥同鵪鶉蛋 味道濃郁我自己鍾意配麵包 所以就拎咗配生蠔啲脆多士一齊食 口感一流!🥢牛油帆立貝🧈大大粒嘢食方面 燒得鮮甜多汁🥢雞軟骨口感好爽! 一邊食一邊卜卜作響🌟🥢牛脷都相當有驚喜🫶🏻肉質軟腍爽口 火候控制得啱啱好👍🏻食串燒點可以唔配酒🍻柚子味果酒味道香甜清爽🍊戶河內威士忌梅酒味道就有啲似Calpis甜甜地 酒味微弱🤌🏻整體嚟講質素幾好酒味意外地冇咩酒味無
香港好多隱世居酒屋

🤌🏻整體嚟講質素幾好酒味意外地冇咩酒味
無論刺身定係串燒都冇失手
2024-03-06
2024-04-10 18 瀏覽
太子呢間隱世日式居酒屋,間唔中就會去幫襯,主打串燒、小食、刺身,餐廳環境舒服好坐,啱晒同朋友傾偈飲嘢。清酒煮蜆($88)- 蜆肉份量多,大大隻,入口好鮮味,配埋清甜嘅湯底,鍾意食蜆嘅朋友唔好錯過。燒味醂魚乾($88)- 魚乾燒得好香,點埋沙律醬,酸酸甜甜,好啱一邊飲野,一邊傾偈。明太子玉子燒 ($108)- 玉子燒得非常滑溜,帶好香嘅蛋味,加埋明太子醬一齊食,味道非常好層次感。串燒方面點咗牛舌($98)、豚肉露筍卷($68)、青椒仔($38),全部都燒得香脆,入口惹味。當中特別推介牛舌,入口有咬口,富彈性,質素唔錯。月見雞肉棒($48@)- 雞肉棒燒得熱辣辣,肉味香濃,加埋濃郁嘅日本蛋,好正。燒飯團($32@)及日本番薯($38)- 要讚下兩款食物都燒得非常之美味及香脆。燒飯團帶微微飯焦香味,而番薯則入口非常香甜。

2024-04-08 22 瀏覽
太子高水準居酒屋|🌙朝Asa復活節連假終於有得抖抖,男朋友話要慰勞下蘑菇前排搵工嘅辛苦,咁我唔客氣梗係要食餐好嘢喇~去到餐廳門口先知原來佢地做緊三週年活動呀~每晚全單8折,21:00後入座仲可享有6折優惠tim!步入餐廳,清幽靜謐嘅日式氛圍撲面而來,以月亮為主題元素嘅裝潢配搭木質餐枱,令人安心愜意。牆面亦裝飾手寫餐單同各式酒樽,好有居酒屋feel~以下係蘑菇極力推介嘅食物:✿軟殼蟹沙律($78)足料大大隻軟殼蟹,清新沙律不失為一道理想的開胃前菜✿海膽帆立貝海苔包($128)今餐蘑菇最鍾意嘅一款,新鮮肥美的帆立貝配搭海膽同大大粒魚籽,成口食晒超滿足✿自家製醬汁鵝肝豆腐($98)第一次嘗試鵝肝同豆腐嘅組合,鵝肝勁厚,肥而不膩,同豆腐嘅口感和諧融合,蔥絲增添清新香氣✿黑豚肉包溏心蛋($55)好考功夫嘅一款串燒。薄脆黑豚肉包裹住入口即化嘅溏心蛋,口感層次超豐富✿大蔥雞肉串($35)京蔥一直都係蘑菇至愛,最啱燒黎食~今次配搭外焦內嫩嘅雞肉串,香氣喺口中蔓延✿燒味淋魚乾($88)以前喺燒肉舖食過一次覺得偏乾,但呢款魚乾燒到恰到好處,keep到彈牙厚實嘅口感同魚油香✿牛肉壽喜燒($228)- $88
太子高水準居酒屋|🌙朝Asa

以下係蘑菇極力推介嘅食物:
✿軟殼蟹沙律($78)
足料大大隻軟殼蟹,清新沙律不失為一道理想的開胃前菜

✿海膽帆立貝海苔包($128)

✿自家製醬汁鵝肝豆腐($98)

✿黑豚肉包溏心蛋($55)

✿大蔥雞肉串($35)

✿燒味淋魚乾($88)

✿牛肉壽喜燒($228)
- $88追加A4和牛
足料壽喜燒鍋包括多款配料,有金菇、冬菇、豆腐、娃娃菜、京蔥、皇帝菜等,配一款牛肉,我哋又忍唔住加咗塊A4和牛,撈埋蛋汁滑嫩無比

✿山梨蜜桃日本果酒($58/杯)
水果香氣十足,好啱女仔飲用,大杯抵飲!

✿威士忌梅酒($78/杯)
酸甜梅酒中和返威士忌剛烈的苦澀味,比例啱啱好

除咗嘢食高質之外,服務都勁有質素,侍應會關注我哋食嘢嘅進度再逐個上餐點,好貼心,令今餐食到好滿意舒心
⭐️五點刺身盛&燒左口魚邊刺身新鮮!燒左口魚邊啖啖魚油,好滿足😍⭐️鹽燒白鰻串 厚肉,彈牙,必點!⭐️芝士年糕燒得好靚,原來包住紫菜食,味道會昇華一層☺️⭐️牛舌超超超驚喜!牛舌好淋!煎得又香,調味岩岩好~ ⭐️月見雞肉棒幾大條,點精粹蛋黃醬一齊食,正!⭐️明太子豚肉紫蘇串明太子同紫蘇葉出奇地夾,豚肉既肉汁滲曬係卷中間,不錯👍🏻👍🏻⭐️心太軟香濃心太軟😍 蛋糕焗到微脆,Cut開滿滿朱古力醬🍫⭐️白桃果汁食到碎碎既白桃肉,幾特別~⭐️富士山柚子梳打唔會死甜,淡淡柚子味~
⭐️五點刺身盛&燒左口魚邊刺身
新鮮!燒左口魚邊啖啖魚油,好滿足😍

⭐️鹽燒白鰻串
厚肉,彈牙,必點!

⭐️芝士年糕
燒得好靚,原來包住紫菜食,味道會昇華一層☺️

⭐️牛舌
超超超驚喜!牛舌好淋!煎得又香,調味岩岩好~

⭐️月見雞肉棒
幾大條,點精粹蛋黃醬一齊食,正!

⭐️明太子豚肉紫蘇串

⭐️心太軟
香濃心太軟😍 蛋糕焗到微脆,Cut開滿滿朱古力醬🍫

⭐️白桃果汁
食到碎碎既白桃肉,幾特別~

⭐️富士山柚子梳打
唔會死甜,淡淡柚子味~
2024-04-05 25 瀏覽
FD帶我去一家太子居酒屋,話佢地啲嘢食好特別,咁一定要試試。店鋪裝修得好靚,氛圍好清幽,唔錯。每日都會提供日替menu,可以食到當季最時令菜品。宜家仲做咁3周年特價,9點前埋單有8折優惠。日本果酒(山梨蜜桃),飲落淡淡酒味,不過好重蜜桃味,唔會好甜,唔錯。白桃果汁,桃味好重,仲有粒粒蜜桃果肉,飲落好清爽。漬物盛(龍蝦沙律&山葵八爪魚),一定要叫個前菜比FD送酒。龍蝦切得好大粒,同土豆泥沙拉撈埋一齊,食落口感好特別。八爪魚好脆口,加入少少山葵沙律汁,有少少辣TIM。刺身,叫咗帶子,牡丹蝦同左口魚裙邊。刺身全部都好新鮮,帶子厚切仲好大一件,食落勁鮮甜。左口魚用火槍炙燒,逼出魚油油脂,入口即化又伴有少少焦香,勁like。燒白鰻串,火候啱啱好,鰻魚魚皮焦脆魚肉爽滑,好食。黑豚肉包溏心蛋,好有心機啲串燒,豚肉包裹溏心蛋,可以燒到外面豚肉焦香,裡面蛋仲要流心。一口落去,豚肉油脂給溏心蛋增加咗特別風味,勁推薦LOL。豚肉紫蘇串,豚肉串本身已經落咗少少海鹽調味,之後再加埋紫蘇醬同紫蘇葉增加香味。鐘意食紫蘇香味啲,一定唔好錯過哩款串燒。邪惡雞肉棒,醬烤完雞肉棒,再落咗大量芝士。食落唔會覺得滯,反而醬香十
燒白鰻串,火候啱啱好,鰻魚魚皮焦脆魚肉爽滑,好食
邪惡雞肉棒,醬烤完雞肉棒,再落咗大量芝士。食落唔會覺得滯,反而醬香十足,帶出濃濃芝士味
壽喜燒,哩個鍋配料好豐富,有數款菌菇蔬菜同魚糕豆腐等。湯底偏關東風味,唔會好甜,飲落清甜伴有回甘。牛肉肥瘦均勻,微微涮下已經可以食。撈埋無菌蛋一齊食,簡直人家美味
2024-04-02
  • 左口魚裙邊