2023-11-12 28 瀏覽
🔶厚燒牛舌心 $118厚切可以食到飽滿口感超級軟嫩 & 油脂豐腴好有驚喜!推薦❣️🔶荔枝豚肉卷 $38燒得恰到好處,絕不是乾爭爭的hea野🔶雜錦天婦羅 $108除了2隻大蝦,竟然仲有魚天婦羅 有誠意🫶🏻 炸漿輕薄,酥脆唔油🔶牛油果松葉蟹肉脆殼卷 $168牛油果薄薄一片為脆蟹卷增添creamy感覺面頭蟹肉既份量比想像中多🔶拖羅蓉脆脆餅 $78要趁上菜時仲係脆時盡快食🔶土佐豆腐 $68🔷環境餐廳空間比想像中大更設有包廂方便聚會大堂有bar枱位,1-2人去食都方便裝修以木系為主,貼滿酒label等充滿日本元素,好有心思好適合同朋友聚會
🔶厚燒牛舌心 $118
厚切可以食到飽滿口感
超級軟嫩 & 油脂豐腴
好有驚喜!推薦❣️

🔶荔枝豚肉卷 $38
燒得恰到好處,絕不是乾爭爭的hea野

🔶雜錦天婦羅 $108
除了2隻大蝦,竟然仲有魚天婦羅
有誠意🫶🏻 炸漿輕薄,酥脆唔油

🔶牛油果松葉蟹肉脆殼卷 $168

🔷環境
餐廳空間比想像中大
更設有包廂方便聚會
大堂有bar枱位,1-2人去食都方便
裝修以木系為主,貼滿酒label等充滿日本元素,好有心思
好適合同朋友聚會
今次去到大圍覓食,喺大圍大街小巷搵嘢食,見到呢間居酒屋都坐滿人,所以入去試吓,但係出乎意料地等咗非常之耐,連前菜沙律都等咗差唔多成35分鐘先有,個人覺得服務一般,而且食物質素都係中規中矩。。。。價錢偏貴。
2023-11-01 34 瀏覽
今日去朋友屋企化完萬聖節妝影相📷又未夠鐘接小朋友放學,就同朋友去撐下枱腳。行過見到有間居酒屋裝修幾靚咁就入去食下😆我哋叫左刺身6點&溫泉玉子和牛丼2個定食~2個定食都包左茶碗蒸、麵豉湯、小食(泡菜)刺身6點有三文魚、海膽帶子、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、牡丹蝦,啲刺身都幾厚身,每款2片,仲配埋個赤酢飯(芝麻 紫菜 醋)好開胃😍和牛飯牛味好重而且好大片~溫泉蛋+汁醬同啲飯mix埋一齊,成個飯濕濕地好juicy餐廳有塌塌米位,想感受一下傳統居酒屋可以試下坐塌塌米位食😆
行過見到有間居酒屋裝修幾靚咁就入去食下😆

我哋叫左刺身6點&溫泉玉子和牛丼2個定食~
2個定食都包左茶碗蒸、麵豉湯、小食(泡菜)

餐廳有塌塌米位,想感受一下傳統居酒屋可以試下坐塌塌米位食😆
刺身定食6點
溫泉玉子伴和牛丼
午餐
刺身定食6點
溫泉玉子伴和牛丼
A Gastronomic Paradise for Food Enthusiasts! 🍽️✨Nestled in the vibrant neighborhood of Tai Wai, Mukzi Izakaya is a culinary gem that promises an unforgettable dining experience.ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -🦀 Crab Meat and Crab Roe SaladThe freshness of the ingredients shone through, making it a perfect appetizer to whet the appetite.🥩 Thick Grilled Beef TongueFor meat lovers, this was a standout dish. The tongue was expertly grilled to perfection, resulting in tender and flavorful slices of beef.🥑 Avocado an

ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -

🥩 Thick Grilled Beef Tongue

🥑 Avocado and Crab Meat Roll
This offered a delightful combination of creamy avocado and succulent crab meat. Each roll was meticulously crafted, with the freshness of the ingredients taking center stage. The smooth and buttery flavor of the avocado complemented the sweetness of the crab meat.

🍗Minced Chicken Skewer):
Each bite was packed with savory goodness, making it a satisfying choice for those seeking a delectable chicken dish.

🍢 Lychee and Pork Roll
A highlight of the day was the newly introduced Lychee and Pork Roll. This unique combination of flavors showcased the creativity of the chefs. The sweetness of the lychee paired harmoniously with the savory pork, resulting in a delightful fusion of tastes.

🌿Pork and Pea Shoot Roll
This roll featured tender pork wrapped around fresh and vibrant pea shoots.

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴 木子居酒屋📍 Shop E-G, G/F, Chik Hong Mansion, 33 Chik Fu Street, Tai Wai

✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓦𝓾𝓵𝔂
2023-10-25 57 瀏覽
我從來無試過食飯咁嬲!個個乜鬼嘢啊,吞拿魚火山卷,簡直就係垃圾!吞拿魚火山卷,簡直就係青瓜卷!仲要$88一啲都唔平!仲要我同男朋友去食最後食唔飽又貴!你間所謂嘅居酒屋可唔可以俾啲誠意㗎?!未試過食飯食到咁嬲要寫劣評!過份!因為我真係成日食壽司,亦都對壽司超級高要求!搵到呢個所謂嘅吞拿魚火山卷,算佢哋唔好彩了🫠唯一有少少誠意就係佢啲壽司飯有豉油,可能嗌套餐會抵啲嘅或者會好食啲!所以建議如果想試呢間就唔好食佢哋啲卷物!可能食熱食會更加好🫠
仲要我同男朋友去食最後食唔飽又貴!
你間所謂嘅居酒屋可唔可以俾啲誠意㗎?!
未試過食飯食到咁嬲要寫劣評!過份!
2023-10-23 71 瀏覽
約咗鄰居嚟食飯,就俾佢周遭嘅中環吸引住,係有日本feel,但係燈光太暗影響咗影相嘅質素。入咗本同侍應講人五改三,侍應叫我哋歸邊坐,但歸邊就係坐緊隔離張橫櫈,其實未見爆場,亦無需要坐到好似玩毛毛蟲咁一個來一個,呢度印象分有少少打折扣。整體表現正常,但性價比低,未有深刻印象嘅地方。螢光魷魚~鄰居覺得有啲鹹,但係我覺得可以接受。松葉蟹沙律,個份量有啲駭人,如果佢收一半嘅價錢還可以接受。刺身六點,比較出色係個馬糞海膽,係鮮甜冇臭味。而其他刺身嘅質素同X田差唔多,比較孤寒少少就係將粒S size一開四,而家拼盤都好似要428。個吞拿魚腩火山卷更弧骨~喺個青瓜小卷上邊搵一Pat仔吞拿魚蓉,其實大家心裏面有數一包吞拿魚蓉喺出邊買$50都多佢三分二。最後鄰居話想食啲熱嘢,鍋物嘅話只有一款和牛壽喜燒。黃牛油花尚可接受,但係無牛味。而索價$388就唔值得叫。蕭文點左雞肉棒同埋豬肉韭菜餃卷。雞肉棒都尚算好食,但係個韭菜卷啲一咬落去好似咬緊一紥禾稈草,其實咁高纖嘅蔬菜,就唔好澤到咁大卷,好影響口感,不如卷細啲出四件一串俾人好過。銀鱈魚嫩滑但唔夠香口。唯一牛脷心要激讚,生熟都處理得相當恰當嫩滑又彈牙燒得好香。如果以人均$550來講,其實有好多其他嘅選擇。不過大家都係可以自己去試一試,可能各人體驗唔同。不過本人覺得一次就夠。
📍#木子居酒屋 (大圍)大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖♡人均消費: $627▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️最近個個都去圍方,其實圍方以外都有好多好西食😎今次介紹呢間居酒屋都唔少客人,晚市幾乎座滿席,所以order後都要等比較耐既時間~但食物質素個人覺得係ok既~價錢都屬於正常價位。✨#精選火炙壽司拼盤💰$208火炙壽司拼盤有六款,包括: 火炙帶子、火炙三文魚、火炙油甘魚等,每款都好新鮮,個人最鍾意帶子同油甘魚,燒過更加香。✨#胡麻豆腐蕃茄沙律💰$78沙律選材非常健康,由豆腐、蕃茄同沙律菜為主,加入胡麻醬即刻變好味🤤✨#日本番薯拼南瓜💰$78日本番薯拼南瓜🎃 南瓜每片都好大塊,而且好甜好好味。反而日本番薯都無咩味。✨#厚燒牛舌心💰$118今日MVP就係厚燒牛舌心🤭 每片都好腍身,裡面仲係粉紅色㗎!最鐘意佢拌碟既蜜糖芥末醬,唔會好甜,但配上牛舌又幾好食😋 ✨#西京味噌豬腩💰$88西京味噌豬腩燒得岩岩好,個邊好香,肥瘦適中,味道都唔錯。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍#木子居酒屋 (大圍)
大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖

♡人均消費: $627

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#精選火炙壽司拼盤💰$208

✨#胡麻豆腐蕃茄沙律💰$78

✨#日本番薯拼南瓜💰$78

✨#厚燒牛舌心💰$118

✨#西京味噌豬腩💰$88
西京味噌豬腩燒得岩岩好,個邊好香,肥瘦適中,味道都唔錯。

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-10-17 24 瀏覽
同朋友👧一齊喺大圍,大家都唔係好熟悉呢區嘅食肆,不過諗住食完嘢先返屋企,咁就喺車站附近行吓,見到呢間日本餐廳,就決定入去開餐🤣$118「厚燒牛舌心」:牛舌心油份好充足,仲有芥末醬可以沾🤣$68「土佐豆腐」:豆腐幾滑,簡單幾好食🤩$168「牛油果🥑松葉蟹肉脆殼卷」:呢個手卷組合幾有趣🤩$108「雜錦天婦羅」:天婦羅脆漿做得幾輕身,食落唔覺得膩🤩$38「月見燒飯團🍙」:不嬲都鍾意食燒飯團🍙,呢個飯團🍙外邊燒到脆脆哋😋$28「日式茶碗蒸」:夠滑,簡單幾好食🤩

$68「土佐豆腐」:豆腐幾滑,簡單幾好食🤩

$168「牛油果🥑松葉蟹肉脆殼卷」:呢個手卷組合幾有趣🤩

$28「日式茶碗蒸」:夠滑,簡單幾好食🤩
📍 木子居酒屋(大圍)好少下午會食到居酒屋🏮餐廳入面以日本風格裝修,係日本傳統居酒屋嘅感覺,環境又好大,無論咩時間都可以同朋友嘅黎聚一聚,飲番杯🍻自己一個黎到,當然食個刺身定食🍚🔸分為六點既刺身有吞拿魚,帶子,牡丹蝦,八爪魚,油甘魚,三文魚腩(刺身肥美鮮甜,由淡至濃食落去,味覺好享受)。配赤酢飯(係日本古早風味🍚加入芝麻,紫菜,醋,令整個飯都好香,充滿開胃感,有種想追住黎食既感覺)日式蒸蛋(好滑,熱食凍食都得,蛋味好重,正😍)麵豉湯(真材實料,昆布紅蘿蔔,不可缺少,鹹味得宜👍)🔸清新既青蘋果梳打,嘆個一下氣係最舒服~
📍 木子居酒屋(大圍)
自己一個黎到,當然食個刺身定食🍚

🔸清新既青蘋果梳打,嘆個一下氣係最舒服~

同朋友去參觀下大圍新商場圍方❤️點知入面餐廳全部都要排惟有出去其他地方食Openrice 見到呢間居酒屋 頗有格調即刻打去留座🙆‍♀️餐廳唔算離大圍站好遠 步行幾分鐘就到環境幾清靜 人流對比番圍方真係少好多🤭🤭好適合同朋友傾計😆食物方面選擇好多 拍得住九龍區既居酒屋價錢方面亦都平過九龍區😗😗------------------------------⭐胡麻豆腐蕃茄沙律 ⭐雜錦天婦羅⭐三色腐皮海賊腐皮壽司控表示好好食🥹🥹⭐月見燒飯團⭐豚肉韮菜卷 超級大串 大推🫶🏻🫶🏻⭐日式茶碗蒸------------------------------
同朋友去參觀下大圍新商場圍方❤️

⭐豚肉韮菜卷
超級大串 大推🫶🏻🫶🏻

⭐日式茶碗蒸

2023-10-13 30 瀏覽
黎過兩次都好鍾意呢間,準備三訪!一入到去已經覺得空間感好足,好高樓底,檯同檯距離都ok,唔會太近食物方面,特別推介生蠔🦪同牛舌生蠔真係好大隻😆🤤 同埋好新鮮,肉質結實,海水味唔太濃牛舌燒得好惹味又嫩口,三個人share 都夠。同雞粒一齊食,配酒一流👍🏻主食就叫左牛釜飯,熱辣辣,撈埋好好食,又香口。同事仲好有耐性等我地影完相再幫我地撈個飯。見佢本身話要等好耐,不過一路食一路傾,都好快有得食,值得叫
黎過兩次都好鍾意呢間,準備三訪!

食物方面,特別推介生蠔🦪同牛舌
生蠔真係好大隻😆🤤 同埋好新鮮,肉質結實,海水味唔太濃

2023-10-13 26 瀏覽
今日同朋友聚會,於是book咗呢一間喺大圍嘅居酒屋試一試~🍹芒果白桃烏龍茶🥃威士忌梅酒飲品就正常發揮,不過不失~🧆炸雞軟骨呢個炸雞軟骨,略嫌乾身咗啲🤔🍢免治雞肉棒燒到焦香嘅雞肉棒配上蛋黃同豉油,真係絕配👍🏻🍖厚燒牛舌芯呢個牛舌心入邊超軟熟,十分厚切,不過咁樣兩舊都要成百幾蚊🫢我個人就覺得定價有啲太高🍣牛油果蟹肉脆殼卷口感幾豐富,但蟹肉味唔算好出🍲清酒煮蜆呢個應該係我食過最難食嘅清酒煮蜆⋯首先咁細碗就要差唔多$100,蜆肉係幾大粒嘅,不過完全冇味⋯仲要有沙⋯🍲木子極上釜飯呢個飯入邊有三文魚子、蟹肉、三文魚等等,而且要等40分鐘先會上菜。啲海鮮嘅份量好少,仲要切得好細粒🫢$200幾蚊,份量只夠兩個人一細碗,個人覺得唔抵-總結:定價偏高嘅居酒屋,而且食物質素有待改進。兩個人食左$959,性價比麻麻,應該冇下次🫢
今日同朋友聚會,於是book咗呢一間喺大圍嘅居酒屋試一試~

🍹芒果白桃烏龍茶
🥃威士忌梅酒
飲品就正常發揮,不過不失~

🧆炸雞軟骨
呢個炸雞軟骨,略嫌乾身咗啲🤔

🍢免治雞肉棒
燒到焦香嘅雞肉棒配上蛋黃同豉油,真係絕配👍🏻

🍖厚燒牛舌芯

🍣牛油果蟹肉脆殼卷
口感幾豐富,但蟹肉味唔算好出

🍲清酒煮蜆

🍲木子極上釜飯
2023-10-12
2023-10-04 27 瀏覽
兩人細食小女子,到大圍一間日式居酒屋🏮食飯。樓層高沒有壓迫感,看到店內推介美食No1.厚燒牛舌心,當然要叫一客來試試。份量適合兩人,味道不錯👍🏻,入口柔軟細膩,再來一個韭菜豚肉卷🫔,價錢不貴只是三十多蚊。有兩件肉汁夠多,沒有流失,野味可口。叫了一個松葉蟹肉釜飯,落單先會告知要等40分鐘,用心製作當然食好野,就要等下。份量細食女子夠三人。蟹肉新鮮不會太濃。有溫暖感覺。服務員態度很好。值得再去。
值得再去。
2023-10-01
  • 厚燒牛舌心
  • 豚肉豆苗卷
2023-10-03 427 瀏覽
上個星期失咗約,今個星期要約閨蜜食返餐飯補番數,就下佢就入大圍食啦!!原來大圍都有好多嘢食,我地揀咗間居酒屋,見佢門面都幾靚,入面裝修又幾有日本風情,周圍都係清酒樽,佈置得好靚!我地食得早,所以係店內第一抬客,趁機打返幾張卡先....我地叫咗個角切沙律開開胃,上面有大大隻牡丹蝦,啲刺身好好新鮮,而且個沙律油醋汁調得好鮮味,哟三文魚籽大大粒,漲卜卜~每一下咬爆佢都「噗~」一聲,好滿足!!上次試過火炙司,覺得個風味都幾吸引~見呢度有個火炙壽司盛合,幾種不同嘅魚都有(每日不同,好似omakase一樣…😅☺️),就試下啦~幾種魚都好鮮味,經過火炙之後油香滿溢,齒頰留香!我之前病咗食唔到燒牛舌😓,見呢度有牛舌心,一於要試下!上枱兩大件厚切,燒得剛剛好,非常鮮嫩,肉汁豐富~但又唔會一陣牛騷味,配英式芥末醬,非常惹味!炸豆腐係我食日本菜必食嘅,表皮炸得好香脆,但係入面嘅豆腐又好嫩滑,配埋昆布汁食落好舒服!再來個野菜天婦羅啦~食日本菜都要食蔬菜㗎~每件都炸得得好好!脆漿唔會太厚,尤其最愛茄子同粟米芯!!呢餐真十分圓滿(真係幾飽🤭🤩)要一提:呢度始終係居酒屋,酒嘅選擇都幾多,啤酒竟然可以溝梅酒🥳👍🏻🥰所以

角切刺身和風沙律

精選火炙壽司拼盤(六件)

厚燒牛舌心

野菜天婦羅

都幾多,啤酒竟然可以溝梅酒🥳👍🏻🥰所以埋咗單都要再order🥳🤭
自家製梅酒+梅酒生啤

絕對不能錯過🤩👍🏻味道又真係唔錯,價錢仲要唔貴!😅!唔怪之得咁多人嚟幫襯啦~因為我地未食完外面已經有人等緊位喇!
原來呢間嘢開咗三個月咋,已經有啲口碑,一定有佢嘅原因!!
2023-10-03
角切刺身和風沙律
精選火炙壽司拼盤(六件)
厚燒牛舌心
野菜天婦羅
自家製梅酒+梅酒生啤
2023-10-01 15 瀏覽
好耐冇去食居酒屋🏮揾間近近地又可以同朋友坐低慢慢食慢慢傾吓心事,成個氣氛都勁舒服😌見網上都幾多人推薦下,試完真係吾錯,又近地鐵站🚉真係幾正下😊🌟拖羅蓉脆脆餅 $78呢個脆脆餅上面嘅拖羅真係好足料,一咬落去好脆,上面嘅拖羅食落去好滑🍘好香口,仲有啲炸蔥嘅配搭真係好正,值得一試🌟精選火灸壽司拼盤 $208每種壽司都吾同,全部都係用左火灸形式去整,食落去超香口,啲壽司🍣食落去入口即溶,又好新鮮,而且個擺盤都好靚,打卡真係一流🌟野菜天婦羅 $78呢個天婦羅有好多吾同嘅蔬菜,有蕃薯🍠南瓜🎃粟米筍🌽冬菇🍄個炸粉仲要一啲都吾厚,食落去好脆,好鮮甜🌟厚燒牛舌心 $118佢食落去係好爽口,一啲都吾淋身,而且又冇用太多嘅調味料去腌制,牛味好濃厚🥩好有嚼口,正😄🌟免治雞肉棒 $38個雞肉棒一食落去已經好香口,再點咪個蛋黃一齊食會更加滑啲🥚燒到岩岩好,又有少少甜甜地嘅感覺都好正🐥

🌟拖羅蓉脆脆餅 $78

🌟精選火灸壽司拼盤 $208