2022-09-16 954 瀏覽
💖 木玥巷 (元朗)✨元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️自從做咗foodie之後,我發現好多嘢我都食過返尋味😂今日分享㗎呢一間餐廳之前我已經食過😆最鍾意,除咗喺佢哋主打嘅牛肉麵之外,仲有椰絲地瓜條同埋佢哋嘅花茶😳可以話係我心目中台菜number 1 🏆-干貝醬海鮮炒飯🍚 $94之前試過買過辣干貝醬已經覺得好好味㗎啦,所以今次試吓去呢個干貝醬海鮮炒飯😳啲飯炒到粒粒分明,唔會黏埋一齊,有小蝦🦐、干貝🐚,兩種海鮮配料都超有鮮味。蝦蝦彈牙出嚟😋初頭以為點解炒飯要帶魚蛋,識落先知原來係干貝😂冇諗過佢切開咗之後都咁大粒。成個飯唔會太鹹,仲有菜、葱、蛋😚飽腹感十足🤫-紅燒牛肉麵🍜 $72三塊大牛𦟌,又腍又厚又大塊仲要好入味👍🏻另外仲有白菜仔、紅蘿蔔、白蘿蔔等配菜🤭濃郁嘅藥材牛肉湯底,麵質爽口,果然係招牌菜🎉旁邊仲有菜脯同橙色片片,可以放落個面度一齊食🤫-宜蘭三星蔥餡餅🥙 $36勁似迷你生煎包同小籠包mix🤣皮煎得好香脆可口,咬下仲會爆汁😍葱油味好香好邪惡,得三舊太少了🥺-白桃寒天多多🍑 $28賣相係一隻熊貓仔,好可愛,而且甜而不膩🤫必點!桃味濃郁,加埋寒

💖 木玥巷 (元朗)
✨元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

-干貝醬海鮮炒飯🍚 $94

-紅燒牛肉麵🍜 $72

-宜蘭三星蔥餡餅🥙 $36

-白桃寒天多多🍑 $28

賣相係一隻熊貓仔,好可愛,而且甜而不膩🤫必點!桃味濃郁,加埋寒天,好似淡淡果肉🍑

-木玥招牌水果茶🍹 $32

嚇死我了,咁大杯🥶有西柚、青檸、梨、鳳梨、橙、百香果,勁fresh,甜度適中、水果味十足😆

想要繼續睇我分享唔同嘅嘢𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
  • 紅燒牛肉麵
  • 煎元貝干貝醬炒飯
2022-09-15 45 瀏覽
當正台灣係鄉下嘅我 因為疫情已經幾年冇飛過去🫠係香港間唔時都要食下台灣嘢止下渴~ 今日同朋友喺元朗搵到間正嘢😍我哋試咗:😋香葉蕃茄肉碎炒飯 💰$82 🍅足料又好味💞第一啖食落覺得陣味好”泰”,睇返Menu先知原來係用九層塔同洋蔥炒😍再配埋車厘茄+肉碎,味道有層次 唔似普通大雜燴炒飯,加埋面上嘅太陽蛋🍳 真係好難令人抗拒♪(´ε` ) (P.S 炒飯超多肉碎!!! 我表示:淨係食哂啲肉碎都飽了hehe)台式擔擔麵 💰$62 🍜平時食開四川個款擔擔麵,真係第一次食台式做法😙 好濃嘅果仁&花生味 配埋秘製嘅肉燥,真係啖啖湯都係精華🥹麵食落都彈牙,建議即時享用 口感更佳😆 好味嘅嘢唔適宜放咁耐( ̀⌄ ́) 個人覺得一個人食哂成個麵可能會有啲滯,同朋友share就岩岩好✨澎湖花枝蝦排 💰$38 🦐🦑啲人成日話 要趁熱食 凍咗就唔好味,但朋友表示:呢個係凍左都仲好好味嘅嘢食😍 真係食到一粒粒嘅花枝肉同蝦肉,個餅超彈牙!!! 配埋外層嘅麵包糠…唔洗講咁多 Encore‼️木玥招牌水果茶 💰$42 🍎🍋木玥柳橙汁水果茶 💰$42 🍊🍍(套餐加配任何一款水果茶 + $32)兩款水果茶都好好飲,店主落單時好貼

我哋試咗:😋

香葉蕃茄肉碎炒飯 💰$82 🍅

台式擔擔麵 💰$62 🍜

澎湖花枝蝦排 💰$38 🦐🦑

木玥招牌水果茶 💰$42 🍎🍋
木玥柳橙汁水果茶 💰$42 🍊🍍
(套餐加配任何一款水果茶 + $32)
兩款水果茶都好好飲,店主落單時好貼心問我哋要唔要少甜少冰,我哋話好呀!飲品嚟到味道真係岩岩好,可能水果新鮮 飲落都無死甜嘅感覺,反而好fresh好想不停飲~ 而且佢真係好大杯🙈 食飯開始飲到食完飯再慢慢傾計都得haha 正呀真係😚🧊

* 星期六、日及公眾假期 另收10%服務費
2022-09-10 38 瀏覽
係YouTube and IG foodies 好多都推介去元朗食呢間台灣菜小店, 本身都好鐘意食台灣野,順路經過就入去左食個 lunch。第一次叫左個牛肉面(無影相),個湯底唔算濃,無咩藥材味, 牛肉好冧似煲湯既肉,唔夠味。麵身太幼, 布小小彈牙感,但一定要即刻食, 同要食得快, 最尾會冧左。個人鐘意食台灣既粗面/拉面。另外分別食過鹽酥雞飯兩次,第二之去無叫牛肉麵轉左叫排骨飯。雞球份量多, 有九層塔,食落就無咩香味,同埋比較乾身, 佢有個糖漿跟埋, 食落覺得好唔夾, 送唔到飯, 最後用左個 牛肉麵湯淋落個 白飯到先食到。排骨飯都係同樣既情況,兩個 人建議唔好叫兩份炸野, 會食唔哂。 建議炸物可以配個沙律醬, 白飯配汁/肉燥。環境黎講,屯門店比較舒服, 朗屏比較就腳。
環境黎講,屯門店比較舒服, 朗屏比較就腳。
鹽酥雞定食
排骨飯
2022-08-12
午飯時間嚟到朗屏搵嘢食😝本身以為冇咩嘢食 有個同事住港島都推介呢間台灣菜😱決定一試睇吓係咪真係值得要搭兩個鐘嚟食😂睇得出餐廳環境有用心佈置 偏木系設計🪑.紅燒牛肉麵 $72🐄一上枱見到碗麵係出晒煙 好正🤩有3塊牛肉蓋在上面 每件牛肉都煮得超級軟身真係肉質軟嫩滑又不黏住牙☺️☺️湯底好香濃 重牛味即要忍唔住飲幾啖 濃而不覺膩👍🏻👍🏻.鹽酥雞 $54🐥呢到鹽酥雞有6大件,超厚肉😍佢唔係屯門嘅細細粒版 雞肉應該係用左雞脾肉食落特別香脆嫩滑多汁☺️配上佢地自家製既蘋果醬酸酸甜甜 又唔油膩 仲好開胃❤️.酥炸排骨飯 $64🐖我見到塊排骨真係話咗一聲排骨真係勁大塊 仲大過我塊面🤣🤣食落係多肉少骨 而且新鮮炸起熱辣辣脆卜卜 超好味😋通常食炸嘢我都勁怕喉嚨痛但呢度個配菜好貼心用咗百香果腌木瓜 鮮甜爽口油膩感低好多之餘 食落去真係冇咁熱氣🥰.木玥招牌水果茶(跟餐加$32)🍹侍應好好話呢個係必推介又係一嚟到我眼都突埋😱咁大杯咁抵飲😆😆用高身杯盛載西柚汁配以熱情果因為我冇問點樣製造方法 但飲到好多種水果 有雪梨 橙肉等🍊真係好好飲 好好飲❤️.雪菊蘋果茶 $32🍎一睇就知咁養身嘅嘢唔係我叫啦🤣同事話蘋果香味濃 又帶微
午飯時間嚟到朗屏搵嘢食😝

呢間真係超級多人
但服務態度非常好 十分有禮🥰
絕對唔會持住自己多客而態度差👍🏻
2022-09-09 33 瀏覽
✨紅燒牛肉麵牛展 厚切大大件 入味軟腍幼麵爽滑有彈性 蘿蔔清甜湯夠清澈 唔油膩帶淡淡藥材香✨鳳梨糖醋咕嚕肉飯咕嚕肉 炸得酥脆 酸甜適中 幾惹味配埋香甜鳳梨 爽脆三色椒同洋蔥送飯真係一流✨澎湖花枝蝦排花枝蝦排 炸得香脆 鮮味彈牙仲會食到花枝粒口感更豐富✨芒果寒天多多賣相造型可愛 係隻戴咗草帽嘅熊貓😆芒果味清香 寒天好多 煙韌有咬口 唔錯✨木玥柳橙汁水果茶一上枱大杯到比佢嚇親😂橙汁酸甜清新 配搭多款水果有淡淡茶香帶微微澀 整體幾清爽食物唔錯 份量足小店環境細細 四人枱都坐得舒服服務唔錯 價錢合理 可以一試
✨紅燒牛肉麵

食物唔錯 份量足
小店環境細細 四人枱都坐得舒服
服務唔錯 價錢合理 可以一試
2022-09-03 47 瀏覽
木玥招牌紅燒牛肉麵🍜 ~ 有牛展、牛筋、肥牛蘿蔔🥕、豆干、🥬。 厚切牛展,比一般厚一倍😆,居然有2、3片肥牛,好攪笑,麵條較幼身,我都係比較鍾意粗麵條多啲😌。 呢個麵對我來說,一般般吧。黯然銷魂安格斯滷肉飯 🍛 ~ 大大隻煎蛋 🍳舖係面,擺位遮掩了滷肉,🥒有青瓜定翠玉瓜,切到分不清😆,仲有泡菜,開胃惹味😋,呢個飯都不錯👍🏻鹽🧂酥雞 ~ 不太醎,雞肉尚算嫩,但偏乾一點,炸粉也不算厚,略嫌少了些鹽 🧂反而啤酒有驚喜 🤗 ,我哋分別試咗🍺🍺 果微醺 ~ 白葡萄🍇 及荔枝🧆,兩款都有淡淡的果味,好清香,好好飲👍🏻一坐低,服務員即遞上「琥珀合桃」,甜甜的,香脆可口,忘了這餐前小食要不要付款😆食店好多人比好評,所以,我哋又冒名而來嚐嚐🤗。 啤酒反而成了主角,食物就一般般,價錢偏貴。 店舖不算大,近窗邊還設有兩行2人雅座,高枱高櫈的。
木玥招牌紅燒牛肉麵🍜 ~ 有牛展、牛筋、肥牛

2022-08-24 61 瀏覽
見好多食評讚好 都想試一試 終於等咗一小時攞咗張六人大枱 試咗餐牌幾款主食和特色飲品,同行位位食完都讚好 絕對會再食 雖然等得耐但係都值得既,始終好嘢多人食,總括一字曰 正!
2022-08-14
60 分鐘 (堂食)
  • 紅燒牛肉麵
  • 鹽酥雞
  • 木玥黃金水果茶
  • 香葉蕃茄肉碎炒飯
  • 蜂蜜冰烤地瓜
2022-08-15 149 瀏覽
嚟到元朗本身諗住睇日落🌄 miss咗睇日落嘅機會就去附近嘅餐廳搵吓食🤤之前喺屯門試過木玥巷有信心👍🏻所以試吓朗屏呢間😎1️⃣琥珀合桃($20)一坐低已經有職員遞咗碟合桃嚟🤣餐牌有寫$20但最後冇收我哋錢🤔🤔😆食飯有芝麻香味而且合桃都鬆脆👍🏻2️⃣蒜香蟹肉帶子炒飯($96)一入口就諗起瑤柱蛋白炒飯😂雖然有蟹肉見到但食落唔覺而且冇蟹肉嘅味道😬但帶子粒都多同感有口感~3️⃣鹽酥雞($56)比我想像中大件好多!炸得非常香口,配汁酸酸甜甜,蘸同唔蘸都有佢嘅風味👍🏻📍總括:-可以試吓佢中午套餐,因為見到價錢抵啲,同埋配埋嘢飲可以一試。-餐廳會播好多流行曲,一到食一到聽幾有feel。-晚市限時90分鐘,要食記得留意啦!

1️⃣琥珀合桃($20)

2️⃣蒜香蟹肉帶子炒飯($96)

3️⃣鹽酥雞($56)

📍總括:
-餐廳會播好多流行曲,一到食一到聽幾有feel。
-晚市限時90分鐘,要食記得留意啦!
蒜香帶子蟹肉炒飯
鹽酥雞
2022-08-15
鹽酥雞
2022-08-14 131 瀏覽
我好鍾意食紅燒牛肉麵,周不時會心思思想食番碗。木玥巷由幾位星級粵菜食府的前廚師主理,加上不少好評,或多或少都帶著期待來幫襯。星期四中午12點一開舖就到步,所以無需等位,一坐低,毫無懸念地點了紅燒牛肉麵。麵一端上枱,沒有好濃烈的牛味,賣相也感到是清淡型。木玥巷的牛骨湯底是清甜中仍帶著濃濃牛味,雖與台式加入豆瓣醬的微辣濃郁湯底不一樣,但同樣討人喜歡。可能湯底沒有台式般重味,所以沒有配上粗麵條,而是吸湯力較好的幼麵,這個配搭可見廚師的細心。牛腱件件厚切,炆得軟稔嫩滑,幾近入口即化。本身只吃白蘿蔔,對紅蘿蔔毫無興趣。想不到泥蘿蔔又稔又甜,比白蘿蔔更吸引。成碗麵吃得乾乾淨淨,湯亦喝得一滴不漏,好滿足。午餐 +$32 點了招牌水果茶,西柚汁熱情果底,大大杯凍冰冰,好適合熱辣辣的夏天。星期六與朋友仔到元朗,於是又再到木玥巷。朋友仔因為唔食牛,所以點了酥炸排骨飯。排骨炸得香脆,和雪梨醬汁都幾夾,但只是中規中矩,沒什麼特別。還是牛肉麵最吸引,相隔幾日再食仍吃得津津有味😋。趁有兩個人,還點了蜂蜜冰烤地瓜。蕃薯好綿滑,就算沒有蜜糖都夠甜。如果鍾意食蕃薯,一定喜歡。
我好鍾意食紅燒牛肉麵,周不時會心思思想食番碗。

紅燒牛肉麵

招牌水果茶

酥炸排骨飯

還是牛肉麵最吸引,相隔幾日再食仍吃得津津有味😋。

蜂糖冰烤地瓜
紅燒牛肉麵
招牌水果茶
蜂糖冰烤地瓜
  • 冰鎮蜜糖烤地瓜
2022-08-14 82 瀏覽
今日星期日(8月14日)特登入嚟encore, 之前食過兩次,水準保持到大約一點鐘嚟到,攞飛預左要等,人亦多,所以都無辦法,慢慢等。但係佢哋門口嗰侍應就唔理你等幾耐,總之招呼D4人枱先,我等左45分鐘先有位,但係4人枱一有就俾4人先,那怕佢啱啱先攞飛。同佢講可唔可以拆4人檯俾2個2人先,淨係識得用一把自以為「理直氣壯」嘅語氣話咁4人枱咪無位,我話根本等緊的‘量’拫本唔同,但係都係唔理!講番食物,分別叫左牛肉麵,基本上係老婆點解嚟食嘅原因,湯、肉同麵都好好,基本上係湯都飲晒,而牛肉都好淋我叫左炒米粉,第二次食,炒得好乾,味道保持水準,相隔兩個月再食,唔會話比上一次差,難得一間餐廳可以保持水準雖然食物水準好,但係D咁嘅安排同態度,絕對係令我要諗諗有冇下次!

新竹蟹肉炒米
牛肉麵
2022-08-14
45 分鐘 (堂食)
新竹蟹肉炒米
牛肉麵
2022-08-12 46 瀏覽
出街買完晚上煮飯的食材,就順便買埋午餐回家慢慢食。香葉蕃茄肉鬆炒飯,飯粒粒分明而且炒至乾身、加咗香葉及番茄一起,有D似食緊泰式炒飯咁,好好味。紅燒牛肉麵個湯底幾好幾清甜,淡淡的藥材味,牛展煮到好軟腍無筋,肉質都唔差,而紅蘿蔔同白蘿蔔,好大舊,仲入晒味。酥炸排骨飯D排骨麵粉不太多,剛剛好包住D肉塊,炸完裡面又唔會乾哂。值得再食!
2022-08-06
外賣自取
#fatchubelly元朗 木玥巷 (元朗)紅燒牛肉麵 午市$72牛肉麵嘅湯底唔算好濃但幾清甜冇咩味精算係淡口味嘅湯底幼麵幾掛湯麵質軟硬適中有三大嚿牛展非常厚切燜得幾淋但都有咬口⚠️總結而言係一碗不過不失嘅牛肉麵唔需要特登嚟食重口味人士可能就未必啱啦🙈評分:65回頭率:50木玥巷 (元朗)元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#黃店#黃店美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#元朗 #元朗美食 #小店 #良心小店 #台灣 #台灣美食 #牛肉麵 #台式牛肉麵#食評#食好西
#fatchubelly元朗

木玥巷 (元朗)

紅燒牛肉麵 午市$72

重口味人士
可能就未必啱啦🙈

評分:65
回頭率:50

木玥巷 (元朗)
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

2022-07-30 137 瀏覽
朋友介紹話元朗有間人氣台灣店《木玥巷》必試!講到咁好味,一於去試試先!紅燒牛肉麵 $72牛𦟌每一片都係帶筋又厚切,所以食起來有咬口又柔嫩,而牛筋充滿膠質,軟嫩中帶點Q勁,啖啖肉🥰而湯頭亦是用心熬製,一放低已經聞到濃濃的飄香古早味😋😋!香葉蕃茄肉碎炒飯 $82材料蕃茄、肉碎、雞蛋、蔥粒等等..飯炒得好乾爽,粒粒分明,好香口,加上隻燶邊太陽蛋,大大碗,好好味😋!鹽酥雞 $54炸得金黃香脆,外脆內熱又唔乾身,每一啖都充滿肉汁,肉質夠嫩滑👍🏻👍🏻!樽仔zizu $36聞到一陣陣的白桃香味,飲落原來係伯爵手工氣泡茶,感覺好似飲緊啤酒一樣,勝在外型吸引,都幾特別!雪菊蘋果茶 $34清潤又生津止渴,剛好喉嚨不適,飲完好舒服😌!

紅燒牛肉麵 $72

香葉蕃茄肉碎炒飯 $82

鹽酥雞 $54

樽仔zizu $36

雪菊蘋果茶 $34
清潤又生津止渴,剛好喉嚨不適,飲完好舒服😌!

2022-07-28 99 瀏覽
聽講前半島大廚出左黎開間台式fusion餐廳,即刻闖入大西北一試下佢‼️😍😍位置🏠地點方便易找朗屏西鐵站B2出口一分鐘路程就搵到,跟住Google map無問題!價錢💰💰一行二人叫左兩個主食,一款小食同兩杯特飲,人均$100-1201️⃣紅燒牛肉麵$722️⃣酥炸排骨飯$643️⃣小食鹽酥雞$544️⃣招牌水果茶(套餐價+$32)5️⃣金沙宇治抹茶奶泡(套餐價+$28)味道😋😋😋😋台式味道正宗-紅燒牛肉,用嘅部份係牛𦟌,入味肉質淋滑,一讚👍🏻-鹽酥雞,惹味可口,唔洗沾醬都好夠味好好味-酥炸排骨配柚子醬,配搭新穎,而且柚子嘅清爽可以幫助解油膩-飲品嘅presentation亦係打卡之選,水果茶用咗極高嘅飲品杯,係令人有記憶點嘅選擇環境🔍地方整潔乾淨,裝潢新穎,座位亦舒適👍🏻回頭率🆙

位置🏠
地點方便易找

價錢💰💰
1️⃣紅燒牛肉麵$72
2️⃣酥炸排骨飯$64
3️⃣小食鹽酥雞$54
4️⃣招牌水果茶(套餐價+$32)
5️⃣金沙宇治抹茶奶泡(套餐價+$28)

味道😋😋😋😋
台式味道正宗
-紅燒牛肉,用嘅部份係牛𦟌,入味肉質淋滑,一讚👍🏻
-鹽酥雞,惹味可口,唔洗沾醬都好夠味好好味
-酥炸排骨配柚子醬,配搭新穎,而且柚子嘅清爽可以幫助解油膩

環境🔍
地方整潔乾淨,裝潢新穎,座位亦舒適👍🏻

回頭率🆙
2022-07-23 95 瀏覽
📍 木玥巷地址: 元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號😆前幾日係ig見到呢間有人po望落d野食都幾精神打算一試👅桂花梨黑醋肉,酸酸甜甜,外脆內軟,酸甜適中,幾好食👅夜市地瓜條,地瓜條好厚身大條,外面炸得鬆脆,表面仲有一浸話梅粉,好食,份量多👅澎湖花枝蝦排,得兩塊,切開變四塊😂,不過都好食,新鮮啱啱炸好,熱辣辣,入面d蝦粒好食👅蟹肉金絲炒新竹米粉,呢個米粉金黃色望落吸引,食落都唔錯,如果有dd辣仲正😆👅野飲:黑糖寒天歐蕾,好甜😂我麻麻地,抹茶奶泡好dd😂💰:$374-HKD(2人)
📍 木玥巷
地址: 元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號

😆前幾日係ig見到呢間有人po望落d野食都幾精神打算一試

👅桂花梨黑醋肉,酸酸甜甜,外脆內軟,酸甜適中,幾好食

👅野飲:黑糖寒天歐蕾,好甜😂我麻麻地,抹茶奶泡好dd😂

💰:$374-HKD(2人)