#wetdodo_元朗 #wetdodo_屯門真喺難得入一次大西北~仲要喺wetdodo第一個元朗post🐒當然要做足research要搵間特別啲嘅餐廳💛米紙都有介紹過呢間台灣菜🫡星期六嘅中午 唔算太多人等咗大約十分鐘就有位幾欣賞佢高枱都唔會坐得唔舒服😎環境都ok 同埋好近朗屏地鐵站 幾方便屯門同元朗都有分店🤘🏻Btw星期六日要收加一🤫———————————————————————💛紅燒牛肉麵 $72😋:8.5/10呢個嚟到一定要叫嚟試!牛𦟌有三大塊 好厚切 而且煮得好淋白蘿蔔同紅蘿蔔都好入味又淋!麵條比較普通 食落唔算好彈牙個湯真喺飲落喉嚨好舒服🤭有淡淡嘅藥材味 清甜得嚟唔會太濃又夠味仲飲到少少蘿蔔味🤓飲晒都冇覺得口渴 證明冇味精!💛鹽酥雞飯 $65😋:7/10啲鹽酥雞好大舊😂同平時嘅好唔同但喺食落唔太juicy 入面雞肉喺一絲絲咁新鮮炸起喺幾香脆但平時啲鹽酥雞可能會有啲九層塔吊味呢到就冇嘅~不過可以點柚子醋 酸酸甜甜咁都幾開胃叫小食可能開心過叫飯set因為會覺得有啲dry💛蜂蜜冰烤地瓜 $48😋:7.3/10呢到嘅小食偏貴所以只叫一款試呢個喺出面都幾少見算喺甜點嘅一種 但呢個食落健
#wetdodo_元朗 #wetdodo_屯門
真喺難得入一次大西北~
仲要喺wetdodo第一個元朗post🐒
Btw星期六日要收加一🤫
———————————————————————
💛紅燒牛肉麵 $72
😋:8.5/10
呢個嚟到一定要叫嚟試!
牛𦟌有三大塊 好厚切 而且煮得好淋
白蘿蔔同紅蘿蔔都好入味又淋!
麵條比較普通 食落唔算好彈牙
個湯真喺飲落喉嚨好舒服🤭
有淡淡嘅藥材味
清甜得嚟唔會太濃又夠味
仲飲到少少蘿蔔味🤓
飲晒都冇覺得口渴 證明冇味精!
💛鹽酥雞飯 $65
夏天食真喺好透心涼
不過會覺得少貴
💛凍檸茶少甜 跟餐+$6
😋:6.7/10
叫咗少甜都唔覺少咗~
呢到飲品睇嚟都偏甜
檸檬片都比得幾多
整體都幾大杯
夏日熱辣辣整番杯喺幾爽!
💛凍咖啡 跟餐+$6
😋:6.5/10
呢個都喺偏甜嘅凍啡
但好夠味嘅
—————————————————————
🍠🐤🍠🐤🍠
💛木玥巷💛

💸:人均~$110(lunch)

📍:元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

🔆星期一至五免加一
星期六日假期收加一🔆

🔗其他分店:
✔️屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖

#wetdodo_meals #美食 #hkig #hkfood #hk852 #foodphotography #foodblogger #屯門美食 #屯門黃店 #元朗黃店 #元朗美食 #黃店 #黃色經濟圈 #滑嘟嘟掃黃 #木玥巷
#台灣菜

2022-11-01 35 瀏覽
- 紅燒牛肉麵 ($72) - 鹽酥雞飯 ($65) 見網上超多正評專登午市嚟一試依間元朗人氣台灣菜🫡 紅燒牛肉麵湯底有淡淡藥材香 微甜 飲落好溫暖☺️ 牛展分量十足 厚切 肉質軟腍  不過鹽酥雞飯就有啲失色🤔 雖然每舊大大塊 炸得都香脆唔算油膩  但喺咬落肉質嚡口同較實😛
- 紅燒牛肉麵 ($72)

- 鹽酥雞飯 ($65)

見網上超多正評專登午市嚟一試依間元朗人氣台灣菜🫡
紅燒牛肉麵湯底有淡淡藥材香 微甜 飲落好溫暖☺️
牛展分量十足 厚切 肉質軟腍  不過鹽酥雞飯就有啲失色🤔
雖然每舊大大塊 炸得都香脆唔算油膩
但喺咬落肉質嚡口同較實😛
#卡佬生日飯 #念念不忘的台式午餐上次同卡佬去咗飲早茶同佢預先慶祝生日其實食一餐點夠呢又🤭緊係要再出嚟食多餐飯嘅😆上次同事farewell我食咗木玥巷返到屋企就已問我食咗咩🤣就知佢好想我同佢去食啦~今次order咗下面幾款食物同飲品卡佬表示好滿意🤭你見到佢食到清碟就知佢幾咁鍾意啦~❤️酥炸排骨飯🐷豬扒夠酥脆唔油膩,略豬扒有小小肥利申本人鍾意食瘦,但卡佬話岩岩好配上梨醬汁及甜酸醬一齊進食,更見開胃❤️香葉蕃茄肉碎炒飯🍅上次我同同事食過一次今次再Encore🤭因為卡佬想吃燶邊蛋和炒飯那半熟蛋汁配與香葉蕃茄肉碎炒飯真的太配了吧~沒有不翻點的理由吧~❤️蜂蜜冰烤地瓜🍠這個真的是必點小食你當冰凍的甜品亦可蕃薯皮煨到夠乾身配與香軟綿糯金黃色的蕃薯肉真係好好食❤️木玥招牌水果茶🍹呢杯份量十足的水果茶真的夠解喝又抵飲必點之選吧~❤️樽仔Zizu - Earl Grey Peach Sparkling🍑🥂為咗增加儀式感就order咗支Sparkling 飲~好特別的味道帶有桃味及伯爵茶有氣飲品飲後感覺清新討好最後要讚的連醃木瓜都咁好食酸酸甜甜夠哂醒胃卡佬,我只願你身體健康💪繼續一起陪伴我們的孩子長大再我與你一同變
#卡佬生日飯 #念念不忘的台式午餐

上次同卡佬去咗飲早茶同佢預先慶祝生日
其實食一餐點夠呢又🤭
緊係要再出嚟食多餐飯嘅😆
上次同事farewell我食咗木玥巷
返到屋企就已問我食咗咩🤣
就知佢好想我同佢去食啦~

今次order咗下面幾款食物同飲品
卡佬表示好滿意🤭
你見到佢食到清碟就知佢幾咁鍾意啦~

❤️酥炸排骨飯🐷
豬扒夠酥脆唔油膩,略豬扒有小小肥
利申本人鍾意食瘦,但卡佬話岩岩好
配上梨醬汁及甜酸醬一齊進食,更見開胃

❤️香葉蕃茄肉碎炒飯🍅
上次我同同事食過一次
今次再Encore🤭
因為卡佬想吃燶邊蛋和炒飯
那半熟蛋汁配與香葉蕃茄肉碎炒飯真的太配了吧~
沒有不翻點的理由吧~

❤️蜂蜜冰烤地瓜🍠

❤️木玥招牌水果茶🍹
呢杯份量十足的水果茶真的夠解喝又抵飲
必點之選吧~

為咗增加儀式感
就order咗支Sparkling 飲~
好特別的味道
帶有桃味及伯爵茶有氣飲品
飲後感覺清新討好

最後要讚的連醃木瓜都咁好食
酸酸甜甜夠哂醒胃

卡佬,我只願你身體健康💪
繼續一起陪伴我們的孩子長大
再我與你一同變老👴👵

📍木玥巷Wooderful
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
Tel: 3460 3258

2022-10-21
8 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
蜂蜜冰烤地瓜
🏠木玥巷 呢一間係一位住咗喺屯元天嘅隱世美食家推薦俾我嘅🤣🤣 本身佢最推薦我食嘅係鴨血粉,但我唔算好鍾意食鴨血,所以就打算試其他。呢間嘢都幾近朗屏站,朗屏站B出口一出行幾分鐘就到,餐廳座位都好闊落乾淨👍🏻 🐮紅燒牛肉麵 $72 當日去到係落緊雨又凍凍地,所以好想食一碗熱辣辣嘅面。呢一碗牛肉麵好滿足到我當刻好想食熱辣辣嘅面嘅慾望。 牛肉麵嘅湯底,係有淡淡的藥材味,但又唔會重到令你覺得好似飲緊中藥咁,係有啲甘甘地。 最值得讚嘅係佢嘅牛展,佢係真係淋到你好難以置信,好似唔使點咬咁😍😍 而且有三大塊,真係好滿足,再配上一大舊紅蘿蔔同埋蘿蔔。 而麵係用圓麵,滑入口嘅感覺好正好正😍😍十級推薦呢個牛肉麵👍🏻 🐥鹽酥雞飯 $75 鹽酥雞好大舊😍都係有三大舊,咬落好脆好juicy,雞肉好滑,炸皮薄得嚟又啱啱好包住啲肉,而且係脆到好似薯片咁,唔會係好"戒口"果隻炸皮👍🏻 由於本身嗰日好掙扎應該叫滷肉飯定鹽酥雞飯,見到佢嘅白飯可以轉做滷肉飯最後我哋先叫鹽酥雞飯。 果然冇嘥錢轉個滷肉飯,因為個滷肉汁真係好香,白飯係有啲似珍珠米不過我唔肯定,滷肉汁係甜甜地有好有肉香,配上啲飯食真係一流👍🏻👍🏻 🥬宜蘭三星蔥餡餅
🏠木玥巷

🐮紅燒牛肉麵 $72

🐥鹽酥雞飯 $75

🥬宜蘭三星蔥餡餅 $36
宜蘭三星蔥餡餅
呢個係超級爆汁嘅餡餅,雖然都知有機會係攞貨返嚟嘅餡餅,但當日就係好想食哈哈🤣🤣 記得要趁熱食,爆汁效果係超勁,如果凍咗就冇咁爆汁🤣

🍊木玥柳橙汁水果茶 $32
木玥柳橙汁水果茶
有睇過食評話呢度嘅水果茶好好飲,所以就算當日天氣凍都決定叫一杯嚟試吓,果然係好好飲,而且份量超多,呢杯野嘅高度係好驚人。茶味濃,而且係飲得出用新鮮水果打出嚟嘅茶,如果嗰日唔係咁凍我應該一個人都飲得晒🤣
☕️熱咖啡 $6
2022-10-04
午餐
木玥柳橙汁水果茶
2022-10-27 30 瀏覽
午餐黎左呢間「木玥巷」食,餐廳位置都幾方便,朗屏站一出,行唔洗5分鐘就到。同朋友一人叫左一個主食加一杯飲品,另外加一款小食紅燒牛肉麵 $72牛展肉有三大舊,十分厚身軟腍,配有白蘿蔔、胡蘿蔔,湯底濃咸味適中,好有係台灣食既味道😍香葉蕃茄肉碎炒飯 $82炒飯粒粒分明,加上雞蛋、洋蔥、香蔥一齊炒,配上酸酸既青檸汁,十分惹味開胃😋台灣雙色腸 $38紅色係普通台灣腸,而黑色係墨魚腸兩者表面都煎到好脆身,墨魚腸口感比較實淨同鮮味白桃寒天多多(跟餐加$28)相比水果茶呢杯會較甜,桃味濃郁,中間重有寒天食,飲品造型係熊貓杯,十分之可愛☺️木玥柳橙汁水果茶 (跟餐加$32)好足料既水果茶,而且好大杯味道唔會太甜,推薦👍🏻🔸星期六、日及公眾假期需加一服務費
同朋友一人叫左一個主食加一杯飲品,另外加一款小食

紅燒牛肉麵 $72

香葉蕃茄肉碎炒飯 $82

台灣雙色腸 $38
紅色係普通台灣腸,而黑色係墨魚腸
兩者表面都煎到好脆身,墨魚腸口感比較實淨同鮮味

白桃寒天多多(跟餐加$28)
木玥柳橙汁水果茶 (跟餐加$32)
好足料既水果茶,而且好大杯
味道唔會太甜,推薦👍🏻
🔸星期六、日及公眾假期需加一服務費
  • 香葉蕃茄肉碎炒飯
  • 木玥招牌水果茶
2022-10-26 40 瀏覽
位於元朗同屯門都有分店嘅木玥巷,餐廳主打台灣同日本菜,親民價錢就可以食到正宗台灣口味🤩所以好受歡迎😝木玥招牌紅燒牛肉麵當然要試一試招牌牛肉麵🍜湯底以牛骨、牛汁、多種藥材及蘿蔔等熬煮超過24小時,味道濃郁清甜😋牛肉有牛展、牛筋同肥牛🐮先用黑糖醬油醃製入味後再紅燒,入味得嚟牛肉質感軟嫩🐮麵條彈牙😛仲有埋蘿蔔同炸豆干添🥳蒜香蟹肉帶子炒飯入面有炸蒜、蟹肉、帶子粒、菜粒同蔥花🤩好夠鑊氣👍🏻而且唔會好乾,好入味😝鹽酥雞即叫即炸嘅鹽酥雞🐔外皮酥脆,雞肉嫩滑😛肉汁豐富💦會跟埋柚子蜜醬汁,點埋一齊食更惹味😚飲品方面揀白桃桂花烏龍清茶同金沙抹茶奶泡💖白桃桂花烏龍味道清甜,陣陣白桃味唔會好甜🥰金沙抹茶奶泡濃郁嘅綠茶味🍵上面仲有粒金沙響度添😍

木玥招牌紅燒牛肉麵

蒜香蟹肉帶子炒飯

鹽酥雞

2022-10-25 37 瀏覽
又嚟元朗搵食聖地——朗屏天橋底一帶食好西。朋友話食過屯門嘅木玥巷,話唔錯,今日要入元朗做嘢,所以試下。紅燒牛肉麵 $72牛肉非常嫩,肉味濃,有入口即溶嘅感覺。麵底多,麵質亦彈牙。湯底濃郁,無論就咁飲定麵加湯一齊食,都唔膩。蟹肉金絲炒新竹米粉 $98米粉炒得好乾身,一啲都唔油膩。蟹肉能夠帶出鮮味,每啖米粉都伴隨住蟹肉。鹽酥雞 $54炸得好酥脆,外脆內嫩,而且仲有炸九層塔,非常地道。台灣手搖焦糖咖啡 $28咖啡香濃,焦糖唔會令咖啡太甜,啱啱好。黑糖茉莉花冬瓜茶 $28Lunch time 咁熱,飲返杯冬瓜茶消下暑!黑糖同冬瓜茶比例適中,唔會死甜,會同時飲到黑糖同冬瓜味。
又嚟元朗搵食聖地——朗屏天橋底一帶食好西。

紅燒牛肉麵 $72
牛肉非常嫩,肉味濃,有入口即溶嘅感覺。
麵底多,麵質亦彈牙。
湯底濃郁,無論就咁飲定麵加湯一齊食,都唔膩。

蟹肉金絲炒新竹米粉 $98
米粉炒得好乾身,一啲都唔油膩。
蟹肉能夠帶出鮮味,每啖米粉都伴隨住蟹肉。

鹽酥雞 $54
炸得好酥脆,外脆內嫩,而且仲有炸九層塔,非常地道。

台灣手搖焦糖咖啡 $28
咖啡香濃,焦糖唔會令咖啡太甜,啱啱好。

黑糖茉莉花冬瓜茶 $28
Lunch time 咁熱,飲返杯冬瓜茶消下暑!
黑糖同冬瓜茶比例適中,唔會死甜,會同時飲到黑糖同冬瓜味。

呢間餐廳其實都食過好多次 第一次食個時 同事話由前半島酒店廚師主理 對食物質素有一定要求 我心諗錦勁 真係要試試 order左鹽酥雞球飯 擺盤都幾靚 當我咬一啖雞球 我真係好驚喜 真係好好味 好好味 重點係連小食都好好味 最衰每次lunch都要食到好急 冇得慢慢去享受 重點係每一次食都係錦好味😋
2021-11-11
  • 鹽酥雞
竟然有間高質台灣菜喺元朗🤩就喺朗屏站附近,必試‼️‼️.▪️晚市小食 — 鹽酥雞 $56 • 9/10係我至愛嘅台式小食😋但係份量一啲都唔少!!大大件,炸得好香口,食落口好滿足🤤唔會有過多炸粉、太厚嘅感覺~入面嘅雞肉夠哂嫩滑,又keep到好juicy,食到停唔到口🤤👍🏼.▪️晚市小食 — 澎湖花枝蝦排 $38 • 8/10一定要趁熱食!!!好新鮮👍🏼 仲要超級彈牙🧡🧡炸到脆卜卜,好惹味😋 仲要食到一粒粒蝦肉同花枝粒!!口感嘅層次非常豐富,有驚喜🤩.▪️晚市料理 — 桂花梨黑醋骨 $90 • 7/10黑醋骨嘅份量十足🤣 我哋加咗$15配珍珠米白飯😬擺盤靚之餘,味道亦不錯!! (好似咕嚕肉嘅感覺)煮得好入味,外面亦都炸得好香口👍🏼不過略嫌有少少韌,啲筋位比較多,有啲難咬~最surprise嘅係側邊嘅桂花梨!好甜好好味🤩.▪️晚市主食 — 蒜香蟹肉帶子炒飯 $96 • 6/10超大碗🤣 一定要share~~炒飯夠哂鑊氣!!啲珍珠米炒到粒粒分明👍🏼配料亦都好足,差唔多啖啖都食到蟹肉、帶子粒同菜心粒😋
竟然有間高質台灣菜喺元朗🤩
就喺朗屏站附近,必試‼️‼️

▪️晚市小食 — 鹽酥雞 $56 • 9/10
係我至愛嘅台式小食😋但係份量一啲都唔少!!
大大件,炸得好香口,食落口好滿足🤤
唔會有過多炸粉、太厚嘅感覺~

▪️晚市小食 — 澎湖花枝蝦排 $38 • 8/10
一定要趁熱食!!!好新鮮👍🏼 仲要超級彈牙🧡🧡
炸到脆卜卜,好惹味😋 仲要食到一粒粒蝦肉同花枝粒!!
口感嘅層次非常豐富,有驚喜🤩

▪️晚市料理 — 桂花梨黑醋骨 $90 • 7/10
黑醋骨嘅份量十足🤣 我哋加咗$15配珍珠米白飯😬
擺盤靚之餘,味道亦不錯!! (好似咕嚕肉嘅感覺)
煮得好入味,外面亦都炸得好香口👍🏼
不過略嫌有少少韌,啲筋位比較多,有啲難咬~
最surprise嘅係側邊嘅桂花梨!好甜好好味🤩

▪️晚市主食 — 蒜香蟹肉帶子炒飯 $96 • 6/10
超大碗🤣 一定要share~~
炒飯夠哂鑊氣!!啲珍珠米炒到粒粒分明👍🏼
配料亦都好足,差唔多啖啖都食到蟹肉、帶子粒同菜心粒😋
2022-10-21 38 瀏覽
午飯時間係朗屏附近搵食呢間木玥巷經常排哂長龍 真係好受歡迎🔸蜂蜜冰烤地瓜地瓜雪到冰心狀態 天氣熱時食一流但係有敏感牙齒要小心每片地瓜都沾滿蜂蜜 入口甜絲絲原來凍食別有一番風味🔸紅燒牛肉麵超足料!! 全部餸都大大件牛肉有三大塊 每塊都超厚切 煮到又腍又入味仲有紅蘿蔔同白蘿蔔! 索哂湯汁味道濃郁麵質爽口 真係大件夾抵食🔸干貝醬海鮮炒飯炒飯幾香口 炒到好乾爽 米飯粒粒分明而且好足料 入面有好多蝦同帶子差唔多每啖都食到海鮮 🔸水果茶超級大杯 好多款水果 賣相好精緻飲落酸酸甜甜咁 又清新又開胃仲有好多果肉食 🔸白桃桂花烏龍清茶味道清清地 帶點白桃清甜味 都唔錯啊!
午飯時間係朗屏附近搵食

超級大杯 好多款水果 賣相好精緻
飲落酸酸甜甜咁 又清新又開胃
仲有好多果肉食

🔸白桃桂花烏龍清茶
味道清清地 帶點白桃清甜味 都唔錯啊!

2022-10-19 35 瀏覽
我又來食🤣每次想食牛肉麵鹽酥雞就會過來,今日唔駛等位太開心!.➡️ 紅燒牛肉麵$72➡️ 鹽酥雞 $54➡️ 蟹肉金絲炒新竹米粉 $98➡️ 雪菊蘋果茶 $28➡️ 樽仔ZiZU $36.來到必點牛肉麵!木盤上擺盤靚靚,三大件牛,濃味淋身,麵非常彈牙湯底濃厚,仲有菜和蘿蔔正😋 鹽酥雞又係每次來必點,大大件又juicy台灣味道!另外第一次試蟹肉金絲炒新竹米粉,炒得好乾身不錯,加麻辣醬好食🤤.天氣凍點了杯雪菊蘋果茶,滋潤清甜🥰另一杯凍飲超特別!飲落口感勁似啤酒,但係無酒精earl grey peach口味!幾值得一試👍🏻.每次掛住台灣野都會過來,住附近一定要來試下!
➡️ 紅燒牛肉麵$72
➡️ 鹽酥雞 $54
➡️ 蟹肉金絲炒新竹米粉 $98
➡️ 雪菊蘋果茶 $28
➡️ 樽仔ZiZU $36

每次掛住台灣野都會過來,住附近一定要來試下!

• 紅燒牛肉麵
2022-10-18 40 瀏覽
元朗台式小店真係唔算多,搵一間好食坐得舒服價錢又可以接受嘅真係唔容易,聽聞依間木玥巷係屯門比較出名,今日就嚟試下元朗分店😂😂😜晚餐都有好多選擇,有麵有飯有小食。😋每枱都有一小碟合桃,甜甜地作為開胃菜相當唔錯。🥗櫻花蝦炒高麗菜苗($84)調味唔錯,櫻花蝦加高麗菜吃,既可以食到蝦嘅鮮味,亦可食到爽甜嘅高麗菜😋😋😋🍛香葉蕃茄肉鬆炒飯($82)由九層塔、洋蔥、蕃茄、肉碎溝埋一齊炒嘅炒飯,依款炒飯炒得惹味偏乾身,飯粒粒粒分明,落埋青檸汁感覺似係泰國餐廳食緊炒飯🤣🤣🤣🍜蟹肉金絲炒新竹米粉($98)本身自己都好鍾意食新竹米粉,米粉炒過之後更加乾身,但食落口又唔太dry,加埋啲蟹肉同芽菜點綴成個菜式😂😂🥤木玥柳橙汁水果茶($42)水果茶超大杯好抵飲,個茶味好夠,面頭仲有生果食,超級推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🥤芒果寒天多多($34)隻杯超可爰,加埋頂草帽好得意,芒果味道甜甜,寒天份量足夠又有咬口,夏天飲一流😆😆😆
😜晚餐都有好多選擇,有麵有飯有小食。
😋每枱都有一小碟合桃,甜甜地作為開胃菜相當唔錯。
🥗櫻花蝦炒高麗菜苗($84)
🍛香葉蕃茄肉鬆炒飯($82)
🍜蟹肉金絲炒新竹米粉($98)
🥤木玥柳橙汁水果茶($42)
🥤芒果寒天多多($34)
2022-10-18 39 瀏覽
木玥巷📍元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖=====================今日去朋友屋企附近食飯,係西鐵朗屏站B2出口,行大約5-8分鐘就到,天橋底的一間台式餐廳餐廳主要要木色加黑色裝修,文青風,都幾適合打卡影相📸️木玥招牌紅燒牛肉麵 $98去到台式餐廳,必叫牛肉麵,呢個大推👍🏻👍🏻👍🏻湯底吾會太咸太油膩,而且有好多配料:牛展,牛筋,肥牛,蘿萄,豆干。香葉蕃茄肉鬆炒飯 $82餐廳落左:九層塔,洋蔥🧅,車厘茄粒,肉碎,炒埋一齊,炒飯粒粒分明,好食😋台灣雙色腸 $38原味•墨魚🦑呢個係意料驚喜,我本身冇咩興趣,純粹陪朋友食,但雙色腸吾會太咸,而且好有口感,最中意黑色墨魚腸木玥招牌水果茶 $42 ➕ 金沙抹茶奶泡 $34我地叫左兩杯特飲,大推水果茶,勁足料又大杯🍸🍸🍸
木玥巷
📍元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
=====================

餐廳主要要木色加黑色裝修,文青風,都幾適合打卡影相📸️

木玥招牌紅燒牛肉麵 $98
去到台式餐廳,必叫牛肉麵,呢個大推👍🏻👍🏻👍🏻

香葉蕃茄肉鬆炒飯 $82

台灣雙色腸 $38
原味•墨魚🦑

木玥招牌水果茶 $42 ➕ 金沙抹茶奶泡 $34
我地叫左兩杯特飲,大推水果茶,勁足料又大杯🍸🍸🍸
上次試過木玥巷外賣好食,今次去開元朗就試吓堂食。餐廳裝修好平實,有d似以前仙跡岩果種🤣今次係中午黎,有午市主食同小食,但我發現屯門店同元朗店食嘅野好似有少少唔同🤔#麻辣鴨血寬粉 $72一見到就即刻想叫,好彩無令我失望😍雖然湯底唔算好麻,但夠惹味😋辣度ok夠過癮🌶不過食得辣嘅可能嫌唔夠辣😂鴨血大大舊,質地少少煙靭😍食落仲有啲上湯嘅甜味🤔不過C先生覺得鴨血嘅麻辣味再入味d會好食啲🤣另外百葉豆腐都係好正🤩索晒d湯汁👍🏻加埋啲芽菜同金菇好好味😋#鹽酥雞飯 $65鹽酥雞又係大大件,外皮炸得好香脆🤩加埋個酸酸甜甜嘅醬,又係好食送飯之選😋唯一要挑剔就係d雞有啲位乾身左啲無咁滑🤣午餐要再加$6先有咖啡或檸茶檸水,整體來講雖然價錢唔平,但食物質素值得我返轉頭👍🏻*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*😋#kellydiscovery_food 🫶🏻#kd_food_yl🫶🏻#kd_food_元朗

#麻辣鴨血寬粉 $72

#鹽酥雞飯 $65

😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_yl
🫶🏻#kd_food_元朗
  • 木玥招牌紅燒牛肉麵
  • 麻辣鴨血寬粉
2022-10-12 58 瀏覽
今日嚟到元朗,見到呢間台灣餐廳夜晚已經好多人排隊,於是就想入去試下😋我同朋友叫左碟蟹肉金絲炒新竹米枌、麻辣鴨血同埋桂花梨黑醋骨🤩再叫左杯招牌水果茶&白桃伯爵香港本土手工氣泡茶😍首先嚟嘅係麻辣鴨血,鴨血嘅份量超多、又大件,而且湯入面仲有豆腐同金菇,吸哂啲湯汁真係好正😋同埋佢個湯唔算話好辣,唔太食得辣嘅我都食得哂😚之後嚟嘅就係黑醋骨,雖然賣相唔係好特別,但佢酸酸甜甜咁,又脆卜卜😋好好食💕有啲似咕嚕肉嘅口感~而且份量都好多件,兩個人分大概每人有4件😋😋跟住就輪到蟹肉金絲炒新竹米枌,米粉上面有好多蟹肉,食落去好濃蟹肉味😍米粉亦都炒到好爽口😋唔會淋哂!👍🏻最後要讚嘅係佢杯水果茶💯~ 水果茶個賣相真係好靚!🤩大大杯,而且色彩鮮豔,有西瓜、菠蘿、青檸、西柚等等嘅水果,酸酸甜甜,好解渴~💕朋友個杯氣泡茶都好特別,有淡淡嘅桃味🤩總括嚟講,食物同飲品都唔錯~下次有機會再嚟會想試埋其他小食😋😋