2024-07-17 126 瀏覽
紅橋多好嘢食係人都知,今次呢間位置比較偏僻,但係又幾好食😋✨餐廳環境環境十分闊落同乾淨,而且座位數量亦很多,無論二人還是一大班朋友家庭食飯都好適合👍🏻✨紅燒牛肉麵一擺上台就已經聞到濃濃香味嘅湯底,牛肉炆到十分腍同有水準😎😎✨黑糖蘋果西打豬軟骨飯一黎到聞到勁香😍😍😍食落口個醬汁又甜甜哋,豬軟骨好淋👍🏻👍🏻岩哂大人小朋友食,好開胃🤤✨櫻花蝦煮娃娃菜勁多櫻花蝦好足料😂😂而且娃娃菜煮得好入味,而且份量多👍🏻👍🏻✨炸花枝丸外酥內脆,見到每一粒都炸到有黃金酥脆嘅感覺,望起嚟十分吸引😋😋😋點辣醬食落口好好味🤤✨芒果寒天多多結合咗芒果嘅香甜同寒天嘅Q彈口感,好突顯到佢芒果汁嘅鮮味🥰🥰✨玫瑰可可鮮奶勁香滑既鮮奶🥰🥰濃濃朱古力加上玫瑰香味,值得一試😎木玥巷 (屯門)屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
紅橋多好嘢食係人都知,今次呢間位置比較偏僻,但係又幾好食😋

✨餐廳環境

✨紅燒牛肉麵

✨黑糖蘋果西打豬軟骨飯

✨櫻花蝦煮娃娃菜

✨炸花枝丸

✨芒果寒天多多

✨玫瑰可可鮮奶
勁香滑既鮮奶🥰🥰濃濃朱古力加上玫瑰香味,值得一試😎

木玥巷 (屯門)
屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
2024-07-11 125 瀏覽
我本身住屯門,很久之前已經聽聞這家隱世台灣餐廳,今天經過虹橋附近就決定來試下個晚餐。餐廳位置其實不難找,就在虹橋公眾停車場附近,內部裝橫簡潔明亮,座位也寬敞,牆壁上掛滿貓星人的畫,也有領養動物的資料,不難看出店主是個愛動物的善心人。我和老公點了一個麵,一個飯和三個小吃:鹵豬排便當:豬排鹵得入味,肉質彈牙偏厚,分量也很十足,米飯是珍珠米,很和我的口味,便當有配備一碟小青瓜,作為前菜很合適。麻辣鴨血寬粉:鴨血由台灣空運到港,我們要正常辣度,對於我們能吃辣的人來說,其實也不算辣,但麻辣味很入味,鴨血的質地爽口,寬粉就沒有什麼特別,分量也是十分足夠。宜蘭三星蔥餡餅:餡餅有四塊,每塊比較小,一口吃一個這樣的大小,適合小鳥胃的女生,餡料塞滿了蔥,味道不錯,如果少油一點會更出色。鹽酥雞:吃台灣料理,怎少得鹽酥雞呢!這裡的鹽酥雞炸得香脆,絕對不會油膩,好像雞米花一樣,大小剛好,容易入口,而且味道不咸,非常好吃。澎湖花枝蝦餅:蝦餅共兩大塊,每塊會再細切,一口咬下去,粒粒的蝦肉是能夠咀嚼到的,香甜彈牙,齒夾留香。手搖焦糖咖:經職員推介,我們點了一杯焦糖咖啡,少甜的,味道不錯,咖啡香濃。總的來說,小店做的食
我和老公點了一個麵,一個飯和三個小吃:

總的來說,小店做的食物味道可口,價錢適中,職員也親切有禮,值得再來。
☆木玥巷☆友人介紹嘅小店, 之後睇返資料發現原來小店係前半島酒店大廚主理嘅𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗店, 怪不得食物質素咁好👍🏻🍎🐷🍜黑糖蘋果西打豬軟骨麵一睇個名有蘋果西打就即刻諗起台灣😆所以一定要𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛呢個麵😍估唔到個汁好香,甜甜地酸酸地仲好開胃🤤豬軟骨軟腍👍🏻麵條Q彈,係我好鍾意食嘅口感! 𝚢𝚞𝚖𝚖𝚢! o(〃'▽'〃)o🐮🍲黯然銷魂安格斯滷肉飯呢個飯用安格斯牛嚟做滷肉,好有特色之餘,味道亦好惹味呀! 用太陽蛋嚟代替傳統滷蛋,再加埋泡菜,味道又幾夾😆仲有蒜青瓜🥒好清新!雖然小店位置喺大西北,交通唔方便,但個人認為值得再幫襯呀!😋🏡 木玥巷📍地址: 屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖#木玥巷 #屯門必食 #美食可以令人開心💛#堅持只食值得幫襯的✊🏻
☆木玥巷☆

#屯門必食
#美食可以令人開心💛
#堅持只食值得幫襯的✊🏻
2024-07-06 122 瀏覽
沿用番木玥巷個名,但已經唔再係台灣菜式,店員話餐廳轉左老細同大廚所以餐牌都完全不同了,野食味道係咪精味完全無記憶點,唔係難食但係直頭唔知食左d 乜,吃了炸蝦天婦羅烏冬加一後一個午餐大約75蚊。
2024-07-02 92 瀏覽
炎炎夏日,同朋友系屯門河絆踩單車,去到紅橋附近。就搵到呢間#木玥巷 歇一歇腳食個晚飯。餐廳內冷氣超凍,並有著很多台灣地道菜式,而店員服務貼心到位,仲熱心推介好味食物,齋聽就已經令我垂涎欲滴。✅木玥鹽酥雞飯76.00一上枱,就被金黃酥脆鹽酥雞的外皮所吸引,炸漿薄,仲岩岩炸起熱辣辣,伴飯一流亦可充當小食,又以新鮮的青瓜伴碟,除減低熱氣更仲令人胃口大開。✅麻辣鴨血寛粉86.00鴨血份量多,口感軟嫩細緻,滑溜溜的寛粉呈透明,並吸盡鴨血湯嘅精華,整體滿意。✅台灣雙色腸48.00台灣小食又點少的小香腸,微脆的香腸,口感香口又好juicy!✅木玥炸彈40.00鍾意食榴槤嘅朋友就要嗌呢個啦,咬一口,榴槤餡流曬出黎,超正的!✅木玥招牌水果茶(套餐)+32.00 大大杯涼浸浸,少少柚子酸味加上多種水果味,消暑解喝,好岩系夏天飲。✅蘋果西打益力多(套餐)28.00一大支益力多,味道香濃,你今日飲左未??

✅木玥鹽酥雞飯76.00

✅麻辣鴨血寛粉86.00

✅台灣雙色腸48.00

✅木玥炸彈40.00

✅木玥招牌水果茶(套餐)+32.00

✅蘋果西打益力多(套餐)28.00
一大支益力多,味道香濃,你今日飲左未??
2024-06-28 60 瀏覽
早幾日和朋友去木玥巷食台灣野,店內環境雅致,感覺幾舒適,店員亦熱情殷勤,耐心的向我介紹食品的特點。黯然銷魂安格斯滷肉飯,都幾大大碗,滷肉好惹味,有些泡菜和太陽蛋,混合起來味道頗豐富,還有蒜青瓜,好爽脆,入口清新,不錯!酥炸豬扒湯麵,酥炸豬扒好大塊,又厚身,外皮十分酥脆,裏面肉質仍保持肉汁,不會乾。麵條較粗身,好有口感,夠彈牙。湯底夠味,不咸不淡,恰到好處。台式炸物拼盤,有炸地瓜條、甜不辣、雞翼、炸墨丸等,地瓜條很脆口,內裏有軟軟的地瓜,比薯條好食得多。炸墨丸都好正,墨魚味道濃郁,爽口彈牙。這裏的飲品都幾有特色,手搖焦糖咖啡,咖啡味道香濃奶滑,不會太甜。手搖水果茶超大杯,裏面有不同的水果粒,有得飲有得食,正!

• 黯然銷魂安格斯滷肉飯
  • 木玥招牌水果茶
2024-05-22 819 瀏覽
520是浪漫激情,還是細水長流?520是來自台灣的網絡用語,這夜來到台灣小店木玥巷,就是對520最簡單直接的回應。木玥巷在虹橋落多時,由昔日每每一位難求,到如今歸於平淡,卻仍是刻在屯門人心中的名字,霖迪也不是第一次來了。紅燒牛肉麵($78) 是店方名物,炸蒜片、醃黄瓜作配菜,令晚市套餐看起來更有儀式感。牛板腱是誠意之作,鹵得入味淋嫩厚切,不是乾柴死咸的預製菜,也難怪能成為店方名物,台灣麵偏淋了些,甜調的甜湯帶淡淡藥材香氣,作為街坊小店可以收貨。黯然安格斯鹵肉飯($84),店家在食材上注入創意,改以安格斯牛作滷肉的基底,纖維比傳統的粗獷,大肉塊肥瘦有致,是頗有特色的。牛肉味有些偏濃,滷得太久吃起來有點乾身,相比之下這家的西打豬軟骨更得我心。西打蘋果多多特飲($28)來木玥巷定要試飲品,大大杯份量大方,以台產蘋果西打加上蘋果汁,甜調都幾出微炭酸十分清新,但論口味霖迪更推薦水果茶系。
520是浪漫激情,還是細水長流?

紅燒牛肉麵($78)

黯然安格斯鹵肉飯($84),

2024-05-20
紅燒牛肉麵($78)
黯然安格斯鹵肉飯($84),
2024-04-04 466 瀏覽
之前問朋友大西北有咩台灣野好食,好多都話木玥巷唔錯難得約到朋友於是決定食呢間訂左6:30,入座後都見其實多人黎食,好彩有訂到位我地各嗌左一個set加小食拼盤,份量好多,兩個人share都食唔哂但真係好好食值得再食!
之前問朋友大西北有咩台灣野好食,好多都話木玥巷唔錯
難得約到朋友於是決定食呢間
訂左6:30,入座後都見其實多人黎食,好彩有訂到位
但真係好好食
值得再食!
2024-01-18 747 瀏覽
嘩!今日去咗間超級嘆嘅餐廳,話你知,佢哋個餡餅嗲到呢啲!食落去啲多籽黑芝麻嗰啲酥脆得嚟彈牙,又唔會太乾,食落咀真係松化得嚟惹味,一啖咬落去就聽到嗰啲 “卡滋卡滋” 聲,正!然啱飲埋杯蜂蜜凍檸樂,冰哋哋嘅同芝麻個餡餅配埋一嘗實在太正喇。唔好以為好嘢就完喇,佢哋個花生豆腐芝士蛋糕更加勁,食落個口感好似極緻絲滑雪糕,但又嚟綿軟過雲朵,添埋花生碎粒香口極喇!至於招牌西京燒豬手,肉質嫩滑唔膩口,汁香淋漓,食一啖就令人忍唔住要多攞一啖!一路食一路感覺自己好似行過食材市場咁,鮮味充斥鼻尖,留係咀裏面嘅繽紛滋味久久唔散。對食材嘅嚴選同對味道嘅執著,呢度真係做到手到唔拍.唔拍唔行,你話點算好啊?總之,寫到呢度,我都忍唔住想再去一次,食完真係心情開朗晴晒,食貨都有春天啊!🌈🍴🎉

2023-12-09 863 瀏覽
呢間台灣菜 @wooderful.restaurant 喺屯門元朗都幾出名 ,兩邊都有分店,知道屯門係總店後,就特登攀山涉水過去試下。🤣黯然銷魂安格斯滷肉飯($84) 🐄呢間台灣菜嘅滷肉飯唔係一般用肥豬肉整嘅滷肉飯,亦都冇滷蛋。反而係用安格斯牛肉碎,滷到淋晒,再加隻煎蛋,相當創新。😯 滷汁偏甜,滷肉牛肉味好香,又唔會過分油膩。另外佢會跟嚿牛肋條,同樣炆到好淋好香,啖啖肉咁。除咗牛肋肉,仲有條牛筋,夠淋而且充滿骨膠原。一開始覺得佢價位唔算好平,但係見到咁多料,即刻抵返晒。😙豚肉泡菜炒拉麵($88)🥬🐷🥘雖然聽個名已經知道佢個味道係點樣,但係上邊加咗紫菜同埋芝麻,提升左味道嘅層次感。不過炒麵唔夠乾身,醬汁偏多,整體不過不失。白桃寒天多多($34) 🍑🍹佢其實係白桃味嘅綠茶多多。平時飲綠茶多多都會覺得好甜🥺,但係呢杯竟然飲到綠茶嘅甘味,令人幾驚艷。😳至於益力多同埋白桃味唔會好搶,係清清哋嗰種,加埋寒天,個人幾like。😍木玥招牌水果茶($42)🍎🍊🍋🍹我覺得佢茶底都夠濃,而且大大杯,水果就正正常常,如果生果種類再多啲就好,個人偏愛加埋火龍果同百香果。❤️💛

黯然銷魂安格斯滷肉飯($84) 🐄

豚肉泡菜炒拉麵($88)🥬🐷🥘

白桃寒天多多($34) 🍑🍹

木玥招牌水果茶($42)🍎🍊🍋🍹

2023-12-06 500 瀏覽
位於屯門井財街街尾既木玥巷,唔熟路真係會走漏眼,午餐已經嚟過幾次,本人獨愛台灣牛牛麵香濃既湯底,3件大大件既牛肉,相當入味,而且嫩而不韌,午餐配咖啡或茶+$6路過屯門既朋友都嚟試下
路過屯門既朋友都嚟試下
2023-12-04
2023-11-27 425 瀏覽
突然很想食滷肉飯,便走進這家,裝潢格局舒服,座位不多,大概可以坐20至30人。打開餐牌滷肉飯竟然是由牛肉造成,還是安格斯。$88價錢偏貴的一個滷肉飯,飲品要另外加錢,心想試一下 。食物如圖,賣相不錯,有些新奇,有傳統的酸菜,變成韓式泡菜,一粒滷蛋,變成煎蛋,滷肉變成安格斯牛肉,所有東西一改傳統,但味道很合襯,可惜內心就是有一點空虛,很不真實,可能還是喜歡傳統的滷肉飯吧了。總結價錢偏貴,的一餐滷肉飯。

打開餐牌滷肉飯竟然是由牛肉造成,還是安格斯。
$88價錢偏貴的一個滷肉飯,飲品要另外加錢,心想試一下 。

總結價錢偏貴,的一餐滷肉飯。
今次因為返屯門探屋企人,所以我地就去左一間位於屯門紅橋嘅木玥巷食飯👀佢晚市時段係開17:30嫁,所以佢無下午茶食嫁!首先,我哋叫左幾款餸菜,包括🌶️麻辣鴨血寬粉、🍎黑糖蘋果西打豬軟骨飯、🍜紅燒牛肉麵、🍗鹽酥雞湯麵,同埋🍹黃金水果茶。特別推薦係豬軟骨同牛肉,質感唔錯,入口即融,而且明顯好入味。我屋企人年齡比較大,唔可以食太硬嘅野,所以店員特登話幫我地簡淋少少嘅肉😋 而鹽酥雞湯麵都有驚喜,原來佢哋嘅湯底係用紅燒牛肉麵嘅湯底,味道實在太好喇!我平時勁怕食無味湯底👍 另外,黃金水果茶雖然味道較淡,但係有新鮮嘅菠蘿,飲得出佢哋對食材嘅用心。🍍食物嘅價格方面,我哋今次食完連加一就$414,對紅橋呢個地區嚟講,價格可能會高一啲,但係我哋覺得都可接受。💰再嚟就係餐廳嘅環境同服務方面,呢間餐廳嘅服務員態度良好,而且環境適合家庭聚餐,座位都好舒服,絕對適合一家大細一齊嚟食飯。👨‍👩‍👧‍👦總括嚟講,呢間餐廳係一間好適合一家大細一齊嚟嘅地方,食物質量都唔錯,價格略高但係可以接受。🌟🌟🌟🌟 如果佢哋能夠有得飲珍珠奶茶嘅話,就真係更加完美喇!🥤

如果佢哋能夠有得飲珍珠奶茶嘅話,就真係更加完美喇!🥤
鹽酥雞湯麵
紅燒牛肉麵
黑糖蘋果西打豬軟骨飯
麻辣鴨血寬粉
2023-10-29 421 瀏覽
同老公去咗屯門T park浸溫泉♨️雖然超遠,但可以relax一下🫶🏻參觀完又再黎呢間木玥巷,味道如一,仍然咁好味呀!去大西北一定要試試!🔸黯然銷魂安格斯滷肉飯(💰88)(8.5/10)呢個安格斯滷肉飯仲係咁好味!仍然係一種第二度無法食到嘅味道!🔸木玥鹽酥雞湯麵(💰78)(8/10)鹽酥雞出色,香脆可口,令人一粒接住一粒不停食,而且份量超多!點柚子汁就係好正!湯底濃郁。美中不足係佢嘅麵淋咗少少🤏🏻🔸木玥招牌水果茶(西柚)(+💰32)(7/10)🔸木玥黃金水果茶(鳳梨)(+💰32)(7/10)兩杯飲品嘅茶味不足,無想像中咁好飲🫣Overall評分: 8/10

🔸黯然銷魂安格斯滷肉飯(💰88)(8.5/10)
呢個安格斯滷肉飯仲係咁好味!
仍然係一種第二度無法食到嘅味道!

🔸木玥鹽酥雞湯麵(💰78)(8/10)

🔸木玥招牌水果茶(西柚)(+💰32)(7/10)
🔸木玥黃金水果茶(鳳梨)(+💰32)(7/10)
兩杯飲品嘅茶味不足,無想像中咁好飲🫣

Overall評分: 8/10
  • 木玥鹽酥雞飯
  • 黯然銷魂安格斯滷肉飯
✍︎︎🐮黯然銷魂安格斯滷肉飯🍚$88安格斯牛好淋好入味,濃濃嘅牛味令滷肉飯升為豪華版(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)同平時食嘅滷肉飯真係有分別仲要配上流心蛋汁撈埋一齊食更加有層次升華哂🥹🍎🐷黑糖蘋果豬軟骨湯新竹炊粉🍜 $70友人點嘅豬軟骨同樣出色味道酸酸甜甜 肉質一樣淋同好入味(´▽`)🌹玫瑰可可鮮奶☕️••••••••••••••••••••••••••••••🔎木玥巷 屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
🐮黯然銷魂安格斯滷肉飯🍚$88
安格斯牛好淋好入味,濃濃嘅牛味
令滷肉飯升為豪華版(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
同平時食嘅滷肉飯真係有分別
仲要配上流心蛋汁撈埋一齊食
更加有層次升華哂🥹
黯然銷魂安格斯滷肉飯

🍎🐷黑糖蘋果豬軟骨湯新竹炊粉🍜 $70
友人點嘅豬軟骨同樣出色
味道酸酸甜甜 肉質一樣淋同好入味(´▽`)
黑糖蘋果豬軟骨湯新竹炊粉

🌹玫瑰可可鮮奶☕️