2004-09-06 22 瀏覽
在留言傾傾下,又搞了一個即興的午飯小聚。今次出席的有BusyBee MM1970同我,約了十二點半在北角的札幌等。遲了十多分鐘來到,人客不很多,但亦如常的都有兩檯日本人。先來的是凍麥茶,原來這裡冷熱也有得供應,吃熱辣辣的湯麵,當然是凍的幾時都正好多。三個人,叫了兩碗麵及三款小吃的套餐,另叫一個和風冷麵。先來的是幾款小吃,是我們選了的什錦串燒、煎餃子及海鮮沙律。什錦串燒全部是鹽燒,有冬菇、雞軟骨、長蔥同雞翼,味道普遍有水準,夠冶味又香口,其中以長蔥最正,雞軟骨都不差。如果不是仲要返工,叫支久保田同MM兄飲番杯就正;煎餃子六隻,一人兩隻剛好。味道都不差,稍縑是過份油了一點,乾身一點更好;海鮮沙律幾多料,有蝦、蕃茄、生菜、青瓜、八爪魚等,酸酸甜甜的幾開胃。總括而言三款小吃水準不錯,而份量亦不因套餐而縮減,幾好;再來是和風冷麵,用一個大玻璃兜盛著,上面齊完整的材料,計有青瓜、蟹柳、蛋絲、叉燒、紫菜等,大堆頭而賣相非常對辦。吃落是酸多過甜,冷麵雖不太夠凍,但味道都好好。同MM及BusyBee傾開,在香港吃的日本冷麵,多是酸酸甜甜的,但我在日本吃到的反而以甜或辣為主,而辣的話是非常辣的;湯麵也來了
湯麵也來了,濃濃的味噌湯底,大家都認同如果街外是風雪橫飛的話,感覺會好好多。配料有筍、海帶、蔥及一塊叉燒。三人分吃,份量也都足夠。渴一口味噌湯,是濃濃的味道,當然有味精的影,始終「味噌」與「味精」只一字之差,渴過也仍然覺得是本地五名之內;幾種配料都有水準,蔥比起其他本地的拉麵店是不少,但在個人標準而言再多一點就更佳,筍及叉燒都不差;麵是西山麵,有幾好不再細表了。
又是那位精通廣東話同日文的女侍應,可能唔夠人的關係,見間唔中大廚林先生也走出來招呼,服務有日本食店的好水準。
埋單240蚊,三個人都吃得飽飽的。食物有水準,值得一試。

2004-07-02 11 瀏覽
夏日炎炎朋友聚會, 成班朋友去食日式冷麵, 個冷麵汁做得唔錯, 甜甜地酸酸地, 幾開胃, 另外朋友點左5-6個小食, 其中海鮮沙律個汁教得幾好.日式燒賣十分鮮味, 其他小食試左燒雞泡魚, 炒草菇, 串燒等等, 味道唔錯.服務唔錯, 好有禮貌, 埋單約$130一位, 偏貴左d.
服務唔錯, 好有禮貌, 埋單約$130一位, 偏貴左d.
2004-06-10 12 瀏覽
哩度大部份人講日文,亦有幾多日本人幫襯.好彩待應識廣東話. 餐牌上只有拉麵, 餃子,少款飯及菜.可以話係專門賣拉麵. 其實拉麵只有幾款,但係好好味, 份量又足夠.套餐拉麵加餃子4件只係HK$55, 抵過好多拉麵店呢!胃口細都未必食得晒.
2004-05-02 38 瀏覽
以前曾來吃過,最近在這裡講得多有水準的拉麵,今日又心思思來吃。一時多來到人客是不太多,連我們在內都只有四檯。呢度佈置簡單又清潔,不算十分日本拉麵店的感覺,但勝在坐得舒服。主廚林師傅,是從日本回流的福建人,至流利當然是福建話,日文亦耍家,廣東話就還可以。樓面兩位女侍應,俱可說廣東話及流利日文,所以一向呢度都多日本仔幫襯,好似今日就只得我們是本地人而其餘三檯都係日本人。先來兩杯熱的麥茶,感覺上是冰水較爽一點。除拉麵外,亦有飯及一些小食如餃子等供應,一貫日式拉麵店的模式。呢度以札幌為名而以味噌湯底掛帥,都算正路。叫了豬肉拉麵同個札幌拉麵加炒飯套餐另加蔥。拉麵以中身大碗奉客,賣相都不俗。先渴味噌湯底,味道又濃又鮮味,是個很有水準的湯底。見師傅將配料及味噌同湯底下鍋煮過再淋上麵,單是煮法已對路;配料除了兩片叉燒外,亦有海帶、芽菜、筍等。叉燒鬆化又腍身,口感幾好。味道是偏淡味少少,配上濃味的味噌湯底亦不錯。筍很鮮甜,不愧是時令食品;已講過,麵是拉麵名牌西山,已是信心保證。如想像的異常彈牙,但相比湯底及叉燒只是配角;炒飯即叫即炒,熱辣辣。用上珍珠米,配料足,味道都好好,難怪除拉麵外亦係檯檯都有的食物
炒飯即叫即炒,熱辣辣。用上珍珠米,配料足,味道都好好,難怪除拉麵外亦係檯檯都有的食物;
調味品有七味粉、胡椒粉同辣油,連點餃子的蒜蓉也有,幾齊全;美中不足就是另加的蔥,這裡都不孤寒下得幾多,不過口感不夠爽脆,可能是蔥的品質不夠好。另廁所非在店內,都要行一後距離至到,要同隔離商場共用,衛生一般,亦不方便。
埋單連加一百三十蚊,以正宗拉麵來說,唔算好貴。以個人計,比較起札幌、函館等一流拉麵店,這裡是輸個馬鼻,但已好過一般坊間的拉麵店。而食物總算有水準,價錢不算貴,又一間喜歡拉麵的朋友要試的食店。
2004-05-01 26 瀏覽
不嬲唔太欣賞餃子既我,試左一隻跟餐既煎餃子,覺得好好食。另外食左一碗"普通拉麵",覺得好好食,食到我同個friend好飽好開心,我認為好食過橫崗同埋銅鑼灣總統戲院樓上既拉麵街。