2007-07-27
6月25日與友人晚上來試了1個套餐,包括:1)普通拉麵X 2-其中1個+$10轉為蔥拉麵-有2片叉燒,海帶之類,芽菜配料-麵質1般,未見彈口或有質感-大蔥絲呈白色,份量都多,但每次要食1"住"才有蔥味-湯底是味噌,濃,勝在不鹹,有肉味-份量唔少,因要留肚食甜品,食唔晒(無謂用普通嘢填飽個肚)2)3款自選小食-款式都有10多款i)日式燒賣-1碟4粒-以蟹柳絲(沒有紅色部份)包着魚肉,混有d蔥粒等作點綴-味道本是不錯,可惜第1口咬落去時,發現燒賣外熱,但個心仍然是微凍,証明加熱不足,未能熟透入心,故叫waitress來-waitress即時講了對不起,說立即拿去再蒸。望着我們碗內已咬過的燒賣,道"這两粒...",友人與我都意會到她想我們把它放回碟上4粒再蒸。我呆了呆,唔喺呱,將食過的跟未食過的撈埋1齊,咁都得?我告訴她唔想有食物污染,沒有把咬過的放回-店方當然沒有補償,碗內嗰2粒未熟透的,又唔想腸胃冒險,於是就白白犧牲了ii)日式餃子-1碟6隻-皮薄餡多,底煎得脆,不錯iii)燒雞泡魚乾-熱,燒得夠入味,又唔乾身,唔硬,好味,但份量少咗d,而且每條都唔長身(唔夠20條),不知是否套餐siz
1)普通拉麵X 2
-其中1個+$10轉為蔥拉麵
-有2片叉燒,海帶之類,芽菜配料
-麵質1般,未見彈口或有質感
-大蔥絲呈白色,份量都多,但每次要食1"住"才有蔥味
-湯底是味噌,濃,勝在不鹹,有肉味
-份量唔少,因要留肚食甜品,食唔晒(無謂用普通嘢填飽個肚)
2)3款自選小食
-款式都有10多款
i)日式燒賣
-1碟4粒
-以蟹柳絲(沒有紅色部份)包着魚肉,混有d蔥粒等作點綴
ii)日式餃子
-1碟6隻
-皮薄餡多,底煎得脆,不錯
iii)燒雞泡魚乾
-熱,燒得夠入味,又唔乾身,唔硬,好味,但份量少咗d,而且每條都唔長身(唔夠20條),不知是否套餐size
-如散叫($50)都只得這portion的話,咁就好唔抵
-環境幾似日本local的住宅區小店,而且有3個日本人進餐