2024-06-20 1860 瀏覽
凌晨宵夜一流!!!👍🏻👍🏻睇完電影之後肚餓行勻晒成個土瓜灣都冇餐廳開門,得佢一間有開,所以就行咗入去食宵夜。坐低咗之後我哋嗌咗個生炒牛肉飯加凍檸檬茶。當杯檸檬茶上枱嘅時候真係嚇親我,勁大杯!佢係用德國啤酒杯嚟裝檸檬茶😹😹😹完全令我驚掉下巴!嗰吓我係咁感謝個服務員,然之後佢笑笑口咁同我講話唔使啦唔使啦😹😹😹,呢個驚喜真係受寵若驚😹最尾我哋都係飲唔晒,不過推薦大家可以過嚟試吓佢會德國啤酒杯檸檬茶👍🏻✨其次,就係佢嘅生炒牛飯,雖然冇話太好食,而且啲飯仲有有啲生硬,不過如果你係一個要求唔高都可以試吓,加上佢嘅份量足夠令你飽肚☺️☺️。整體嚟講成個用餐嘅體驗都驚喜,因為佢杯超大嘅檸檬茶😂

整體嚟講成個用餐嘅體驗都驚喜,因為佢杯超大嘅檸檬茶😂
超級大檸檬茶
2024-05-15
15 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
超級大檸檬茶
2024-05-22 1755 瀏覽
5月19路经~泊玩車行入去食~一坐下就比花生~唔知牧我幾钱?無睇也無理会~打开餐牌一睇🤔🤔果然我層次末夠~本上食小菜~招牌打大排檔~点知原來川辣先糸主角~炒青菜居然收丶????心血小😂😂最后叫了炸芋头~茨仔豬腸碟头飯~支然羊肉飯~找數22X炸芋頭食了二件放棄了~油亿味太重~豬腸有壓味~羊肉算正常~其他餐牌價錢~我觉得錯哂~一次老襯足夠~
5月19路经~泊玩車行入去食~
一坐下就比花生~唔知牧我幾钱?無睇也無理会~
心血小😂😂
最后叫了炸芋头~茨仔豬腸碟头飯~支然羊肉飯~找數22X
炸芋頭食了二件放棄了~油亿味太重~
豬腸有壓味~羊肉算正常~
其他餐牌價錢~我觉得錯哂~
一次老襯足夠~
2024-04-01 1888 瀏覽
較早前到此餐廳晚飯,叫了一個《招牌羊肉清湯》,詳細羊湯名稱唔記得。餐牌寫 $198,到結帳時 $498,我取餐牌再看一次,要用心看,才睇到原來係 $498。羊湯味道是不錯的,如果得知是 $498一窩,我唔會落單。最後跟餐廳講餐牌不太清楚,她免收了一枝 $38的啤酒,多謝晒!
羊湯味道是不錯的,如果得知是 $498一窩,我唔會落單。
2024-03-31
2024-03-21 1680 瀏覽
朋友推介土瓜灣呢間朱敏記鑊氣小炒,今日終於去咗食,午市套餐48蚊起,大碟夾抵食,重點係口味勁適合香港人,鑊氣好勁,每個餸菜都好好食,真心冇一個菜伏👍👍我好鍾意中午餐豉汁蒸排骨排骨,有以前酒樓點心排骨嘅味道,一啲豬騷味都冇,份量極大碟配飯才$60😱😱呢度係雞有15種煮法,勁誇張,仲要推介炒豬雜及炒鵝腸好好味
朋友喺朋友圈推咗間食得彭湃又街知巷聞嘅餐廳,我就孖住食量勁大嘅胃去左試吓。第一件事就係入咗食一碟體面爆炒的火爆牛肉,啖啖肉感覺得到啲牛肉滑嫩多汁,仲帶少少辣,真係食落正! 跟住,我哋就落咗幾筷鹹脆爽口嘅花椒雞,啱哂鍾意辣嘅我,辣得嚟唔過火,啱哂勁。而家講到我個人最推介嘅—農家小炒肉。看似普通嘅一碟,但肉質夠晒嫩同埋好下飯,花生香口,睇我一口接一口就知有幾好食啦😋!正所謂民以食為天,呢間就係我心目中嘅平民美食天堂。食完今次,保證下次仲要再嚟幾轉!🍽️👌🔥
2024-01-22 1025 瀏覽
今日黃昏心血來潮,揀了朱敏記桑拿菜湊一湊熱鬧。哇!一嘢,一坐低就先點咗個農家豬配上自家特製嘅醬汁,講真嘅,塊肉真係香噴噴,外皮煙韌得黎內裏又嫩滑,足料又新鮮,啖啖都喺意猶未盡。人嘅口味唔同,但我話你知,呢啲才係真正嘅人間美味!唔止咁,再來個羊腩煲,係既暖心又舒服。每一啖羊腩都係入味至深,軟綿綿同埋咬落去彈牙彈牙,簡直係冬天進補嘅一流選擇。湯底仲滲出咗羊肉嘅精華,暖笠笠一啖喉,絕對溫暖晒你心底!甜品方面我哋揀咗綠茶凍,味道清新解膩,收尾真係咁添份!😊😌整體嚟講,朱敏記桑拿菜真係做到夠香夠味,每道菜式都能帶出一個"撚過癮"嘅飽滿滋味,加上老板招呼有家嘅溫馨,真心話,來過一次,仲想再嚟!👍🍽️🎉

甜品方面我哋揀咗綠茶凍,味道清新解膩,收尾真係咁添份!😊😌

2024-01-20 1107 瀏覽
朱敏記大排檔係市中心,地鋪位置,大大間好闊落,坐得好舒適,餐廳有唔少特色既中菜,可以試到唔同地區既中菜!今次要推介既係佢地既朱敏記生態魚頭王,果名夠晒特別🤣其實係酸菜魚頭煲,但魚頭超級超級大個,有手板咁大,而酸菜湯底同鮮嫩既魚頭相得益彰,帶黎一種口感豐富而又鮮美既味道,魚頭真係餐廳每日朝早去街市買番黎,所有食到既都係最新鮮既魚頭,確保到食物質量!而且,魚頭煮得岩岩熟,肉質鮮嫩滑溜,酸菜係天然醃製,咸香得黎好清新,融入湯底,魚頭吸收晒湯既香味🥸仲有最特別係有啲薄餅係鍋邊可以夾住黎食,口感更有層次呀!

2024-01-18 604 瀏覽
Hey,今日黎到土瓜灣,要同大家推薦既係一間川菜館,大排檔裝修,但有住高質美食既朱敏記!水煮鵝腸作為四川菜既代表之一,深受廣大美食家喜愛,鵝腸被滾燙既紅油,熱氣騰騰既湯底浸住,辣而不燥,鮮而不膩,獨特口感,鵝腸煙韌爽彈,好有咬口,而水煮湯底亦食得出有辣椒,豆豉,花椒等多種中草藥,瞬間就感受到辣、麻、鮮、嫩既味覺盛宴🫣🤗一邊嚼食鵝腸既鮮嫩細膩,一邊享受麻辣調料係口中爆發,完美結合!呢度菜配白飯就係最好配搭,辣辣既鵝腸有白飯去解一解啲辣味,吸下啲辣汁,更加好食!

水煮鵝腸

• 水煮鵝腸
2024-01-18 427 瀏覽
我最近去佐一間叫朱敏記既餐廳,想同大家分享一下我既評價,餐廳位於繁忙街道上,擁有一個寬敞舒適既就餐空間同友好既服務人員,有啲房仲有麻雀枱添,岩晒大家黎耍樂😆首先要介紹係佢地既煲仔肥腸,以精選既豬大腸為主要食材,搭配精心調制既香料同醬汁,燉煮係特製既煲仔入面,肥腸韌而不膩,肉質鮮美,有啲彈牙,煮得岩岩熟透,十分有嚼勁,香氣四溢既煲仔將所有食材既味道完美地混合係一齊,令每一啖都品嘗到濃郁既豬香同醬汁既醇厚😚之後要介紹係樂特別既朱敏記生態魚頭王,其實係酸菜煮魚頭配一塊塊小巧既印度薄餅,採用新鮮既有機魚頭同有機酸菜作為主要食材,搭配濃郁既金湯湯汁,煮得魚頭肉嫩湯鮮,酸酸地好開胃,而配上印度薄餅,更係增添佐一份獨特既口感味道,好特別🤓

2024-01-17 425 瀏覽
我最近去朱敏記大排檔同朋友食飯,呢度好熱鬧, 周都係家庭聚餐同朋友聚會既歡樂氣氛,餐廳既裝修風格簡潔大方,服務員都笑容滿面,提供快捷周到既服務!❤️永州血鴨❤️呢度既招牌菜之一,平時都好少食到咁正宗既,血鴨醃得好入味,食起黎鮮嫩多汁,肉質鮮美,搭配特製既辣椒香料,香辣無比,令人回味無窮!🧡小炒田螺🧡平時好少食到田螺,原來田螺既口感非常獨特,食起來有一絲嚼勁,加上所使用既香辣調料,使得呢道菜口味鮮辣香濃。雖然有啲人對於食田螺可能會覺得有啲抵觸,但係我個人覺得呢道菜絕對值得一試!💛小炒豬尾💛同樣都係呢度既招牌菜之一,非常有嚼勁,煙煙韌韌,口感好得意,豬尾肉鮮嫩,入口後肉質彈牙,搭配上香辣調料,口感更加豐富!朱敏記尋味之旅

❤️永州血鴨❤️

🧡小炒田螺🧡

💛小炒豬尾💛
2024-01-16 424 瀏覽
朱敏記大排檔位於市區,方便又易去,環境十分舒適,裝修簡約大方,無過多既裝飾,但整潔乾淨,牆上都有啲掛畫點綴,重點好多明星黎過,信心保證呀!🤗我地今次來嘅重點就一定小炒豬尾:呢道菜絕對係佢地既特色之一,確實不容錯過‼️小炒豬尾肉質好得意,好爽口彈牙,而且出奇地多汁,香氣撲鼻,口感鮮美新奇,而且用辣椒青椒等去爆炒,豬尾好入味,完全唔會食到豬騷味,反而好惹味好香口,仲要份量多多,真係愈食愈過癮!🤪再睇呢度仲有其他特色小菜,好似有酸菜魚,睇招牌都覺得應該點都要試吓,好好食,係酸菜好食過魚既酸菜魚😛

我地今次來嘅重點就一定

2024-01-16 643 瀏覽
朱敏記大排檔地理位置方便,餐廳非常易搵,坐得都好舒服,好岩同朋友黎吹水食飯呀!我地中意辣既真係好滿意,好似佢地既煲仔肥腸,色香味俱存,由上菜果一刻起就散髮著誘人既香氣,煲仔肥腸集鮮嫩肥腸,軟腍薯仔同獨特香辣調料於一體,帶黎口感既層次感,肥腸煲既肥腸燉得岩岩入味,既保持到肥腸本身既韌勁,又不失嫩滑口感,薯仔既軟腍同肥腸既韌勁相互襯托,更加突出菜品既口感。煲仔既調料濃度恰到好處,令人難以忘懷🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳另一個辣味滿滿既就係永州血鴨,以其鮮美既口感同味道贏得不同食客既贊譽,好多枱都有叫,血鴨好鮮美,肉質嫩滑,鮮嫩多汁,食到血鴨本身淡淡既甜味,而且唔會有任何腥味,真係獨特且美味🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩

2024-01-15 294 瀏覽
親愛既小夥伴們,午餐時間到啦,你地係咪想來一餐健康又美味既午餐呢?今日就等我黎介紹一下呢道會令人垂涎欲滴既美食啦!首先,睇下呢道水煮牛柏葉係如何煮成的。餐廳選用上等牛隻,經過精心既剁刀工藝同獨特既燉煮方法,令牛柏葉既口感鮮嫩多汁,而且牛柏葉雖然係水煮,但都唔會好多油好肥膩,餐廳用佐低油烹飪技術,保留佐食材既原汁原味,食到辣味之餘亦食到牛柏葉既鮮味,真係送飯首選!🤭🤭白飯亦係優質既米飯,經過精細既蒸煮,粒粒飽滿,香氣撲鼻,搭配上嫩滑既牛柏葉,美味可口,飯香四溢🫣🫣

2024-01-15 302 瀏覽
呢間叫朱敏記大排檔既餐廳地點好方便易搵,裝修簡約但環境衛生,一啲都唔會覺得污糟!佢地中午係有午市套餐架👍🏻可以加錢要白飯飲品,選擇都多;另外仲有其他涼拌小食,好似涼拌海蜇,涼拌豆腐,涼拌皮蛋呢啲,望落都覺得好好味🤭呢啲涼拌小食不單止添增菜品種類,作為開胃菜黎享用更係一流!🌶️藤椒鵝腸呢個係其中一個主菜,岩晒中意食辣既朋友🥵鵝腸鮮嫩多汁,藤椒既辣味同鵝腸既鮮香完美融合,鵝腸嫩滑非常,好爽口彈牙,藤椒香辣既刺激感同鵝腸完美配合,鵝腸入味之餘又保留到原汁原味,好有層次感!總的來說,餐廳服務周到,菜式價格方面合理,性價比高,強烈推薦!

🌶️藤椒鵝腸

2024-01-11 314 瀏覽
朱敏記環境係大排檔裝修,裝修好簡單,但係都非常乾淨,坐得好舒服,成個環境都好衛生,食得都好放心!今日試佐佢地既沙姜吊桶,吊桶係細嘅魷魚仔,新鮮魷魚仔去乾晒而成,所以非常有鹹香味,呢度嘅吊桶都好肥美好大隻,仲有啲膏添,口感好彈牙,用沙薑去醃完再去蒸,成個味道更加咸香,更加有層次,亦都有啲芽菜墊底,口感冇咁鹹,送飯一流!多人嘅話佢哋都有大啲嘅房可以一齊坐,唔會好迫夾,適合家人小聚或者朋友歡聚,中意食特色中菜既真係一定要黎試下,地點又夠方便!

2024-01-06
  • 吊桶