2024-03-28 323 瀏覽
我只能夠話呢個酸菜魚係我食過嚟講,最唔似。我覺得佢係落錯單,落咗水煮魚,之後上到枱,我哋發現唔係酸菜魚,舖頭就係咁掉幾塊酸菜落去咁就算囉最後我哋當然唔食啦,食落去根本都唔係酸菜魚嘅feel,但係我哋都照俾埋酸菜魚嘅呢碟餸錢。唔好推薦啲朋友去!我只能夠差評再差評
我只能夠話呢個酸菜魚係我食過嚟講,最唔似。
我覺得佢係落錯單,落咗水煮魚,
之後上到枱,我哋發現唔係酸菜魚,
舖頭就係咁掉幾塊酸菜落去咁就算囉
唔好推薦啲朋友去!
我只能夠差評再差評

2024-03-28
2023-07-08 1032 瀏覽
東源小廚位於油塘,是一家以粵菜為主的餐廳。接下來是菜品。東源小廚的菜品種類繁多,有各種粵菜選擇。我們點了幾道招牌菜,其中最受我喜愛的是他們的蒸蝦和燒味拼盤。蝦肉鮮嫩多汁,蒸得剛剛好,保持了原汁原味。燒味拼盤包括燒鴨、燒肉和叉燒,每一樣都烤得香脆可口,肉質鮮美。此外,他們的炒飯和炒麵也很出色,口味濃郁,配料豐富。除了菜品的味道之外,東源小廚的菜式裝飾精美,色彩鮮豔,令人食指大動。他們注重每道菜的擺盤,使整體餐點更具視覺吸引力。餐廳的環境舒適寬敞,桌椅整潔,讓人感到放鬆。
東源小廚位於油塘,是一家以粵菜為主的餐廳。

餐廳的環境舒適寬敞,桌椅整潔,讓人感到放鬆。
2023-05-13
2023-05-09 907 瀏覽
就算油塘海旁的新屋苑不斷入伙和興建, 油塘由工業區變成中產住宅區, 但係是這裏餐廳的菜式種類依然比較單一, 撇開專劏旅客的海鮮餐廳來說, 都是以連鎖集團和快餐為主, 說是美食沙漠應該比馬鞍山更為貼切. 這家東源小廚已是這區比較新, 以及比較全面的餐廳, 除了碟頭飯, 小菜種類和所花功夫, 已經比大部份同區食肆來得好. 例如今次店的水煮魚, 魚肉嫩滑大塊, 也不會煮到散開, 麻香而不死辣, 還有大量的蒜蓉, 吃起來夠爽但不辛苦.炒粉麵飯則是有濕炒肉片河, 豉油王炒麵以及咖喱牛腩飯. 炒河和炒麵沒什麼問題, 前者的芡汁和後者的豉汁平均分佈在河/麵身上, 河粉和幼麵不會容易斷開又或者糊化, 味道也正常. 反而咖喱牛腩飯的咖喱汁顏色如螢光黃一樣, 就知道味道不會太香和辣, 果然如此, 就是很快餐店的平淡味道, 沒有層次, 辣味也很平淡, 就算牛腩份量不少, 吃起來也有點棄之無味的感覺.Tong Yuen Kitchen is a rare restaurant at Yau Tong that provides variety of Cantonese/HK style food. The s

Tong Yuen Kitchen is a rare restaurant at Yau Tong that provides variety of Cantonese/HK style food. The spicy fish is nice with full of garlic. Texture and taste is good and the spicy taste will not be too hardcore. The fried noodles are ok as well but the sauce of curry beef brisket rice are too flat and too watery.

2023-02-08 822 瀏覽
肚仔餓諗唔到有咩食,見到呢間餐廳食評唔錯就試試佢啦位置有少少偏僻,周圍都係地盤但呢間餐廳係黑暗既道路獨自發光都好快搵到晚飯時間一入餐廳都見到已經坐滿好幾枱客, 仲有VIP房tim燒鵝飯 $60 以為鵝會好少份量, 打開竟然有例牌份量 鵝肉唔嚡不過整體黎講算偏瘦, 鵝皮唔夠脆同鬆化椒鹽鮮魷 $128炸粉唔厚又夠脆, 炒得好乾身, 食落唔油, 魷魚爽口咕嚕肉 $98鑊氣之作 酸甜balance 送飯一流 但肉份量有d少 值得一讚既係外賣都仲可以keep到熱辣辣 下次會想再去試埋堂食🤤
肚仔餓諗唔到有咩食,見到呢間餐廳食評唔錯就試試佢啦

燒鵝飯 $60
以為鵝會好少份量, 打開竟然有例牌份量
鵝肉唔嚡不過整體黎講算偏瘦, 鵝皮唔夠脆同鬆化
椒鹽鮮魷 $128
炸粉唔厚又夠脆, 炒得好乾身, 食落唔油, 魷魚爽口
咕嚕肉 $98
鑊氣之作 酸甜balance 送飯一流 但肉份量有d少
2023-02-03
10 分鐘 (外賣自取)
2022-07-26 2035 瀏覽
早幾天(20/7)同幾個老友去咗油塘東源街東半島地下一間並不起眼的小菜館『東源小廚』,門囗沒有大型霓虹招牌,但入內後燈火通明且非常乾淨,座位也非常舒適;我們6個人點咗5個餸,例牌燒鵝、水煮牛肉、腰果炸大腸、牛尾煲和豉椒青口炒米粉底,另外仲有個東源炒飯,每樣餸都非常好食。先講「燒鵝」媲美深井任何一間燒鵝店都有過之而無不及,不但皮薄肉嫩,而且肥膏不多,囗感一流。「水煮牛肉」辣度有勁但不太嗆,兼且有腐竹、豆卜和薯粉打底,非常適合港人口味。「腰果炸大腸」炸得剛剛好,脆而不騷,配合腰果真的口感豐富。「牛尾煲」味道極之不錯,份量也相當多,我們每人都吃到兩三件。「豉椒青口炒米粉底」這個餸的最大賣點是米粉底染大量豉椒汁後非常好味。最大驚喜是「東源炒飯」一個平平無奇的炒飯,但所有飯粒都粒粒分明,而且並不油膩,大廚的功架是可見一班!我和所有朋友都大讚特讚,絕對值得推介給大家一試👍🏻
  • 東源炒飯
  • 豉椒青口炒米粉底
  • 牛尾煲
  • 腰果炸大腸
  • 水煮牛肉
  • 燒鵝
2022-02-28 1648 瀏覽
諗唔到食咩最好就叫幾個送返去 煲個飯 烚個菜 咁就搞掂一餐知道東源 小菜 辣野 出名叫個辣子雞先夠乾身 好香 又有腰果 細細粒好好食辣椒🌶️好夠 係 差小小辣唔知有無豬頸肉蓮藕土豆絲 下次叫先係 出名辣野 貴小小$118叫左個 椒鹽解魷 真心好食但份量就少左少少 炒得好香 要食呀 小菜不得不試 一定係 咕嚕肉 都係份量 比較細 但都OK 呀!肉質唔錯 唔會肉粉分離整體 小菜出色 佢外賣 9折
諗唔到食咩

肉質唔錯 唔會肉粉分離

整體 小菜出色
佢外賣 9折
2022-02-19
20 分鐘 (堂食)
  • 辣野
2021-09-24 1592 瀏覽
這家新餐廳位於Peninsula East的樓下商場位置, 應該是這屋苑唯一有營業的店舖, 附近除了地盤, 就是水泥廠, 回收工廠以及魚類批發市場, 晚市周邊環境甚為寧靜, 但這新餐廳人流卻是不俗, 無他, 只因油塘是個美食沙漠. 主廚在酒店中菜部工作過, 粵菜經驗十足, 來到這裏除了粵式小菜及燒味外, 也有海鮮, 川菜, 客家菜甚至是京菜菜式, 相比起油塘其他同類食肆, 風格更多元化, 而且價錢相宜, 人民均消費只需百多元, 就吃得相當盡興.說到其中一道名字有趣的小菜”和尚戴帽”, 其實就是由京菜”合菜戴帽”轉變過來, “和尚”指的事素菜, 而戴的”帽”就是煎蛋, 蛋夠香滑, 素菜煮得入味而沒草青味. 客家酒釀雞保留着酒糟, 酒香帶甜, 雞肉嫩滑帶油香, 同樣是在油塘少有的精細煮法. 傳統粵菜如京都肉排及炒飯也處理得不錯, 前者外香脆內裡肉質夠嫩滑, 醬汁均勻地舖在表面之餘也能滲入肉中. 後者飯粒炒得粒粒分明而且夠乾身, 沒有吃起來成口油的膩感. 最後外賣的油鹽水浸花甲, 沒有令人討厭的起沙感, 份量和鮮度也夠, 作為佐酒小食也是不俗.

2021-08-22 1307 瀏覽
本身以為喺東源街呢個美食沙漠度已經冇乜嘢特別好食😞,周圍都係地盤,今日生日有朋友推薦我過嚟呢度試吓。冇諗過係意料之外幾好食,啱啱開舖冇幾耐環境幾新淨,老闆都好熱情好客,同老闆講生日仲有播生日歌慶祝,少少尷尬又覺得幾開心幾熱鬧。朋友推薦嘅燒乳豬都好好味😋,燒到卜卜脆,(強烈推薦),各位下次可以試吓。無論係龍蝦伊麵,薑蔥炒蟹都好正,海鮮新鮮,價錢合宜,但係東星班反而略嫌普通,有啲失凖,但大體來講食物質素都唔錯,值得一試。而環境方面,我就覺得環境太偏僻,揾路都搵咗一段時間,但夜晚地盤收工,又反而自成一角,食到飽晒都可以散步行吓,清幽安靜。
2021-08-22
慶祝紀念
生日
  • 燒乳豬
2021-07-25 1690 瀏覽
係油塘想搵好嘢食係好難,上網睇到有餐廳6月開張已經想去試,今次終於有機會同幾個朋友去食,因為第一次食就問下有咩好介紹,職員講話燒鵝出名就試下,燒鵝脆皮真心好食,花甲鮮甜新鮮,龍蝦第一次食椒鹽有驚喜,酸菜魚用龍躉未試過肉質實淨幾好唔會一夾就散開,啫啫通菜正常,只係個客家涼瓜扣肉唔係好得,整體上係好,地方都乾淨,員工都好有禮貌,朋友飲飲下酒問有冇(失蹤)玩點知職員話有,真係攞比我地玩,老闆好好人仲同我地一齊玩(失蹤),哈哈哈過左好開心一晚,一定會再去
,花甲鮮甜新鮮
,龍蝦第一次食椒鹽有驚喜
,酸菜魚用龍躉未試過肉質實淨幾好唔會一夾就散開
,啫啫通菜正常
,只係個客家涼瓜扣肉唔係好得
過左好開心一晚,一定會再去
2021-07-24
  • 龍蝦
  • 花甲
  • 燒鵝
今日去咗試油塘新嘅小菜館,冇諗過有咁大驚喜😍仲可以食到好耐冇食過嘅小龍蝦🦞非常推介佢嘅招牌燒鵝,夠熱皮夠趣肉都勁好食❤️🔥之後酸菜魚都好驚喜,同其他餐廳酸菜魚好唔同,非常新鮮🥰,粟米海羹湯都非常唔錯,我哋四個人食咗$600左右係超級平🔥🔥🔥下次一定會再嚟🥰真係好好食,非常推薦大家海蜇係我必點嘅菜式❤️可以睇到佢啲魚片係真係魚肉實實在在呢個小龍蝦非常惹味❤️🔥🔥🔥啲蝦肉都非常之新鮮
非常推介佢嘅招牌燒鵝,夠熱皮夠趣肉都勁好食❤️🔥
招牌燒鵝
真係好好食,非常推薦大家
海蜇係我必點嘅菜式❤️

招牌燒鵝
粟米海羹湯
小龍蝦
2021-06-11 541 瀏覽
海鮮非常新鮮應該係近鯉魚門批發市埸關係,燒鵝好正,一試難忘,侍應服務就到環境舒適,這區好少有這種餐廳,又坐得舒服,食物質素高,價錢合理,可以一試,下次到鯉魚門又多一個選擇啦