2022-11-04 395 瀏覽
松露為主題,可惜松露一點香味也沒有龍蝦湯都濃,可以鴨肉米紙,完全食唔到鴨,有一大堆沙律菜,但完全無調味意粉加左松露但聞唔到香味和牛三文治,好蘇既m6牛服務幾好既,環境好,清靜
2022-11-04 270 瀏覽
與朋友相聚於尖沙咀這間松藝館,享受一個輕鬆愉快的晚上!一入去就被餐廳的氣氛感染,店員服務態度很好,由於係訂位,所以坐近窗口位可以飽覧夜景!每道菜式都添上黑松露,叫咗三個set dinner ,牛肝菌濃湯實在太好味了!烤海鱸魚柳鮮美嫩滑,鎖緊肉汁!我哋都讚不絕口,雖然牛和雞都好好味,但三個主菜當中,最岀色都係魚😋甜品檸檬芝士撻,質感好滑又香濃!雖然已經好飽,但超級好味都忍唔住食晒!坐都最後人地收鋪我哋先捨得走!如果用海港城coupons仲抵!加上泊車又免費!!

2022-10-14
2022-10-22 521 瀏覽
黑松露主題餐廳 乜都加啲黑松露落去 😝😂可能因為我冇乜特別喜好黑松露 所以我覺得佢啲野食本身質素好好 處理又夠好 重要賣相靚 未食前見到都開心開胃啲有冇加黑松露 都一樣係甘出色好食 係一間唔關黑松露都可以再去既地方But 朋友話個湯好正 夠濃 夠豐富甘多樣我地食既我都會推介 大家可以試一試惟獨個咖啡☕️ 🫣 唔難飲 只係冇必要再加黑松露 另外餐廳對住個碼頭同海 個view 好靚 不過我哋坐得遠大家想坐靚位 要book 定先丫 only 可惜點係冇甜品 (定係冇岩🤔唔記得左)
黑松露主題餐廳 乜都加啲黑松露落去 😝😂

甘多樣我地食既我都會推介 大家可以試一試

惟獨個咖啡☕️ 🫣 唔難飲 只係冇必要再加黑松露

另外餐廳對住個碼頭同海 個view 好靚 不過我哋坐得遠

大家想坐靚位 要book 定先

丫 only 可惜點係冇甜品 (定係冇岩🤔唔記得左)
又一次誤打誤撞地去「食好西」,雖然當天是星期六晚上,我們仍然成功𝗐𝖺𝗅𝗄 𝗂𝗇,以松露為主打的𝖥𝗂𝗇𝖾 𝖽𝗂𝗇𝗂𝗇𝗀法國過江龍餐廳๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘ 今次我們選擇了𝗧𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗠𝗲𝘂𝗻,𝗆𝖺𝗂𝗇可以自由選擇𝟦-𝖼𝗈𝗎𝗌𝗋𝖾𝗌/𝟨-𝖼𝗈𝗎𝗌𝗋𝖾𝗌,「嘴尖」的男朋友二話不說選擇了後者,點餐後先來個餐前麵包,包括有香脆薄餅、麥包和餐包等,配以蒜味𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆 𝖼𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾或牛油進食,十分開胃~ⁿⁱᶜᵉ^ 北海道帶子慕絲·牛油果·開心果泡沫·松露慕絲讓帶子少了原有口感但味道依家鮮甜,而牛油果與開心果打成泡沫,後者味道較突出,整道菜的口感滑順再配上脆薄薄片便不單一‪‪‪‪.ᐟ.ᐟ^ 焗蟹肉千層酥皮·松露上菜時酥皮熱烘烘的,口感很鬆脆,表面一層類似蛋的食物,而蟹肉餡(不過我沒有把其吃掉)放置於酥皮中間,底部亦有一些開果碎,層次很豐富‪‪𓂃 𓈒𓏸^ 牛肝菌濃湯·松露 & 龍蝦濃湯·松露(+$𝟥𝟪)濃湯有兩款選擇,若果多加$𝟥𝟪便可升級至龍蝦口味,而我選擇了前者,菇菌味道和質感濃郁,至於男朋友也表示龍蝦味香濃,喜歡海鮮的朋友也可一試‪‪.ᐟ.ᐟ^ 西班牙黑毛豬小餛飩配野生磨菇·馬沙拉酒汁·松露

餐前麵包

北海道帶子慕絲·牛油果·開心果泡沫·松露

^ 北海道帶子慕絲·牛油果·開心果泡沫·松露
焗蟹肉千層酥皮·松露

^ 焗蟹肉千層酥皮·松露
牛肝菌濃湯·松露 & 龍蝦濃湯·松露

^ 牛肝菌濃湯·松露 & 龍蝦濃湯·松露(+$𝟥𝟪)
西班牙黑毛豬小餛飩配野生磨菇·馬沙拉酒汁·松露

^ 西班牙黑毛豬小餛飩配野生磨菇·馬沙拉酒汁·松露
個人超愛這道菜⸝⸝⸝⸝⸝⸝♡ 小餛飩內裏是類似意式雲吞的餡料,以芝士、黑毛豬等製作,再以蕃茄醬作為醬汁,另外還有少量菇菌作配料,整碟份量亦剛好ᵒᵏ
烤海鱸魚柳·松露

烤澳洲𝖬𝟨和牛西冷·松露
^ 烤海鱸魚柳·松露 & 烤澳洲𝖬𝟨和牛西冷·松露 (+$𝟧𝟪)
主菜一共有四款肉類選擇,另外還有豬扒和澳洲羊扒可選,上菜的時候同樣會由𝗌𝗍𝖺𝖿𝖿親自將刨原個松露鋪於表面,增加視覺享受

由於之前已經吃了多道前菜,所以我便選擇海鱸魚柳,感覺上沒有紅肉那麼膩,而這款鱸魚是以煎煮烹調,口感上肉質較實在,比一般魚柳較為粗糙,但魚肉味道較濃,配上牛油汁也不會油膩,個人認為值得一試ᵍᵒᵒᵈ
檸檬芝士撻·焦糖醬汁

^ 檸檬芝士撻·焦糖醬汁
這是指定甜品款式,老實說個人對這款甜品有點抗拒,但今次吃到的沒有想像中難接受,因為上碟時是熱烘烘的,中間的檸檬芝士餡仍然有點流心狀態,味道上不會有違和感,還有它的撻底亦鬆脆,總算是完美的句號~ᰔᩚ
𝖯𝖺𝗌𝗌𝗂𝗈𝗇 𝖲𝗎𝗆𝗆𝖾𝗋 & 𝖡𝖾 𝖬𝗒 𝖧𝗈𝗇𝖾𝗒

^ 𝖲𝗂𝗀𝗇𝖺𝗍𝗎𝗋𝖾 𝖬𝗈𝖼𝗄𝗍𝖺𝗂𝗅 - 𝖯𝖺𝗌𝗌𝗂𝗈𝗇 𝖲𝗎𝗆𝗆𝖾𝗋 ($𝟪𝟪) & 𝖡𝖾 𝖬𝗒 𝖧𝗈𝗇𝖾𝗒 ($𝟪𝟪)
整體而言今次的用餐感覺良好,除了有海景享受不在話下,還有服務質素亦很不錯,每上一道菜𝗌𝗍𝖺𝖿𝖿也會耐心介紹,至於價錢方面的確較高,若果非會員人均也需要過千,不過我本身是會員,所以可享用它的𝗙𝗢𝗢𝗗𝗜𝗘 𝗠𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝗘𝘅𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃𝗲(平均一人$𝟪𝟧𝟪,另需加一) 不過偶爾一次的享受也是可以的(´꒳` )

➪ Artisan De La Truffe, 𝖳𝗌𝗂𝗆 𝖲𝗁𝖺 𝖳𝗌𝗎𝗂, 𝖧𝗈𝗇𝗀 𝖪𝗈𝗇𝗀
餐前麵包
焗蟹肉千層酥皮·松露
牛肝菌濃湯·松露 & 龍蝦濃湯·松露
西班牙黑毛豬小餛飩配野生磨菇·馬沙拉酒汁·松露
烤海鱸魚柳·松露
烤澳洲𝖬𝟨和牛西冷·松露
𝖯𝖺𝗌𝗌𝗂𝗈𝗇 𝖲𝗎𝗆𝗆𝖾𝗋 & 𝖡𝖾 𝖬𝗒 𝖧𝗈𝗇𝖾𝗒
————————————————————————松藝館 Artisan De La Truffe地址 Address: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE303號舖Shop OTE303, 3/F, Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 Canton Road, Tsim Sha TsuiA must-go place for truffle-lovers! Breathtaking view from your seat! 3 courses only requires from HKD$288 to enjoy your day with French-style dining experience with truffles! Weekend $438 for a 4-course deluxe exploration. Offering from pasta🍝, sandwiches 🥪, fish🐟, wagyu🇯🇵🐂, covered with fresh black truffle shaving, delivers a tri
————————————————————————
松藝館 Artisan De La Truffe

A must-go place for truffle-lovers! Breathtaking view from your seat! 3 courses only requires from HKD$288 to enjoy your day with French-style dining experience with truffles! Weekend $438 for a 4-course deluxe exploration. Offering from pasta🍝, sandwiches 🥪, fish🐟, wagyu🇯🇵🐂, covered with fresh black truffle shaving, delivers a triple enjoyment of sight, smell and taste 🍽️
黑松露愛好者不可錯過,價錢相宜的海景餐廳,來一場視覺、嗅覺和味覺的法式盛宴吧👨🏻‍🍳😋

🟠推薦食物 Recommended
Grilled  Scallops

🔹Noix de Saint Jacques Poêlées (Grilled Scallops): grilled scallops is done to a turn, with golden look and briny, slightly sweet favour
Soup

🔸Soupe Aux Cepes ET Champignons (Porcini & Mushroom Soup, Truffle Shavings): full taste of porcini and mushrooms, feeling like in the jungle🌳🍄perfect combination!
Grilled  Fish

🔹Poisson Du Jour (Grilled fish 🐟 of the day, truffle shavings): fresh, crispy and tender grilled fish

🟡不推薦食物 Not Recommended
M6  Wagyu  Sandwich

🔹 Sandwich De Wagyu Roti 🥪(Roasted Australian M6 wagyu sandwich, truffle mayonnaise , caramelized onion, truffle shavings): just so-so, the sandwich is too large portion

🟠員工 Waitresses
Kind and sincerely hope the customer to have a nice experience 🤵🏻‍♂️🤵🏻🤵🏻‍♀️

🟡環境 Environment
Breathtaking iconic sea view, who can say no to the view of Victoria Harbour with cute little truffle decorations on each table?🍽️

🟠總評分Overall (7.5/10)

💰 $288/person for 3 courses on weekday, $438/person for weekend
(+10% service charge)

#ezukokofood #ezukokotsimshatsui #ezukoko尖沙咀
#ezukokowestern #ezukokocafe #ezukokofinedining
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #尖沙咀餐廳
Grilled  Scallops
Soup
Grilled  Fish
  • 餐前麵包
  • 牛肝菌濃湯.松露
2022-10-12 353 瀏覽
之前來過餐廳試過松露寬條麵, 十分難忘,今次帶爸爸媽媽午餐,水準如一!職員非常友善,細心講解松露的來源(是意大利喔!),更提及11月18至19日有白松露的特別晚餐,令人期待。之前告知今次是為媽媽補足生日飯,雖然我們沒有叫甜品,但職員很有心,即場在上主菜時刨松露,爸爸很欣賞😘 全家人都食得很開心,而且對這個體驗很難忘。牛肚菌松露湯,松露寬條麵一定要點。今次新嘗試溫泉蛋薯蓉松露,質地像湯,很有創意。食物質素和職員友善服務值得一讚👍🏻👍🏻
2022-10-12
生日
用餐優惠
優惠券
  • 松露寬條麵
  • 龍蝦濃湯
  • 餐包
2022-10-07 282 瀏覽
尖沙咀海港城呢間以松露為主題餐廳,啱晒中意松露香氣既人,又有海景睇,好適合嘆住杯酒慢慢享受人生😎《Festival Brunch Menu $458pp》《餐前麵包》麵包好軟熟,外脆內軟,有三款,款款都好好食🍞有兩款牛油俾你搽麵包,一款係普通既,另一款係松露牛油🧈好香!《香煎帶子白奶油醬汁·小韭菜·松露》帶子煎得幾香口,不過呢個就相對冇咁大驚喜😂《牛肝菌濃湯·松露》呢個湯煮得好濃郁,飲落仲有啲牛肝菌嘅口感,同松露好夾!《澳洲M6和牛三文治·松露蛋黃醬·焦糖洋蔥·松露》麵包搽左牛油,烤得外脆內軟,牛肉配撘焦糖洋蔥好Juicy,仲有蛋黃醬,好正,加埋松露片令香氣再提升👍🏻《意大利麵·烤大蝦·龍蝦汁·松露 +$58》大蝦意粉幾大份,蝦肉彈牙,幾大隻,意粉都煮得啱啱好,唔錯!《是日甜品》當日係Eclair😍,有啲雜莓,酸酸甜甜咁好好味! 《Cocktail》味道一般🙃整體用餐體驗唔錯,室內採光度高,望住海景食嘢好舒服,感覺比較休閑👍🏻松藝館尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE303號舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

《Festival Brunch Menu $458pp》

《餐前麵包》

《香煎帶子白奶油醬汁·小韭菜·松露》
帶子煎得幾香口,不過呢個就相對冇咁大驚喜😂

《牛肝菌濃湯·松露》
呢個湯煮得好濃郁,飲落仲有啲牛肝菌嘅口感,同松露好夾!

《澳洲M6和牛三文治·松露蛋黃醬·焦糖洋蔥·松露》

《意大利麵·烤大蝦·龍蝦汁·松露 +$58》
大蝦意粉幾大份,蝦肉彈牙,幾大隻,意粉都煮得啱啱好,唔錯!

《是日甜品
當日係Eclair😍,有啲雜莓,酸酸甜甜咁好好味!

《Cocktail》

2021-12-25
聖誕節
  • 餐前麵包
2022-09-27 296 瀏覽
因為之前海港城做緊Coupon優惠,所以早兩個星期book定依間「松藝館」,環境算唔錯,有海景view, 我地3個人,叫左3個set lunch ,折完每人大概$250 ,網上睇d相好靚,但食落味道我覺得比較淡,口感都係麻麻地,沒有想像中好,可以本身好期望,三個餐三個都係普普通通,有coupon 可以黎試一次,如果無要正價食我就唔會黎喇,唯一特別小小我覺得係杯黑松露咖啡,算係平時比較小見到,味道都ok , 另個我竟然覺得個餐包算係比較鬆軟好味d ,其中一個set 係黑松露溫泉蛋竹筍 ,好似食左森林咁,個pizza 都係好普通,食左一塊無想再食多一塊。5⭐️滿分環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️適合打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️會再食:⭐️

5⭐️滿分
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️
適合打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️
會再食:⭐️

黑松露咖啡
2022-07-28
10 分鐘 (堂食)
午餐
用餐優惠
優惠券
  • 松露咖啡
  • 麵包
2022-09-26 245 瀏覽
一個慶祝生日🎂嘅週末,沒太多嘅顧慮,想要環境氣氛亦大家喜歡💕松露,就選擇咗呢一度。假日午餐🥣其實價格尚算偏高,但其實食物都係幾唔錯,部分菜式有驚喜,最重要係服務態度非常良好,值得表揚👏🏻———————————————————————————.🍽香烤豬排🥩💬試勻晒咁多款主菜,比較最出色嘅係呢款帶骨豬排,略帶粉紅色僅僅熟,多汁💦濕潤唔會乾同韌,松露伴食屬畫龍點睛😌.🍽油封鴨髀🦆💬間中會有隱藏嘅廚師👨🏻‍🍳精選,油封鴨都係幾想食嘅選擇,慢煮嘅鴨髀煎到外皮香脆,雖然偏鹹但配上淡口嘅棉滑薯蓉同雜菜,安排得宜😌.🍽澳洲🦘Ⓜ️6️⃣和牛三文治🥪💬牛油🧈麵包🍞夾住油份高嘅和牛,選用Ⓜ️6️⃣嘅和牛片,配上炒過嘅洋蔥🧅同醬汁,同人分享會比較開心,始終一份比較滯😌.🍽澳洲🦘Ⓜ️6️⃣和牛西冷🥩💬有時幾靚嘅牛都好難有非常之驚艷嘅味道,除了炭烤味搭夠之外,全靠肉質嘅選擇,同樣重要😌.🍽意大利麵。大蝦🦐。龍蝦汁💬醬汁濃郁,蝦肉彈口,用上龍蝦🦞肉會更開心😃.🍽牛肝菌濃湯。龍蝦🦞濃湯💬兩者之間絕對係牛肝菌更為出色,別以為加錢升級至龍蝦🦞湯是常識🥹,牛肝菌配上松露感覺是整餐嚟講最夾嘅地方,配上香蔥忌廉芝士嘅麵包🥯感覺比起主菜更加滿足🫶
———————————————————————————
🍽香烤豬排🥩
🍽油封鴨髀🦆
🍽澳洲🦘Ⓜ️6️⃣和牛三文治🥪
🍽澳洲🦘Ⓜ️6️⃣和牛西冷🥩
🍽意大利麵。大蝦🦐。龍蝦汁
💬醬汁濃郁,蝦肉彈口,用上龍蝦🦞肉會更開心😃
🍽牛肝菌濃湯。龍蝦🦞濃湯
🍽香煎鴨肝。無花果
💬前菜有幾款選擇,其中鴨肝比較食得開心有驚喜,配莓醬同無花果減油膩感😃
2022-09-25 178 瀏覽
今次同大家推薦嘅係Fine Dining之選,主打松露,店內所有菜式都與松露有關。以最優質的黑松露、白松露及季節性松露入饌,製作精緻的現代法國菜,提供世界上最奢華的食材之一。餐廳價錢相對高,但係絕對係超所值!- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -【美食推薦】-烤海爐魚柳Main Dish之一,魚柳算大塊,魚皮微烤非常惹味。魚肉非常鮮嫩,亦唔會一切就爛。面頭鋪上一層松露,魚肉會帶有微微松露香味,亦可以連同松露一同享用,口感口味非常出眾。-蟹肉千層酥皮千層酥皮非常到位,酥脆感一流,食到入邊嘅蟹肉鮮甜且蟹味濃郁。面頭舖上一層類似奶油醬,令本身就香氣噴噴嘅被更加吸引。當然呢一道餸亦係有淡淡嘅松露味。-檸檬批甜品之一,係最令小篇大吃一驚嘅食物。啱啱送到上枱已經令空氣中散佈住陣陣檸檬酥皮嘅香味,雖然係檸檬但係口感偏甜,批抵酥脆感滿分,難以用文字形容。但兩者配搭得出眾地好,大家有機會絕對要試吓。- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -獨家評分價錢:★★☆☆☆☆☆ (人均400UP~)環境:★★★★★★☆食物:★★★★★

餐廳價錢相對高,但係絕對係超所值!

【美食推薦】

-烤海爐魚柳
Main Dish之一,魚柳算大塊,魚皮微烤非常惹味。
魚肉非常鮮嫩,亦唔會一切就爛。

-蟹肉千層酥皮

-檸檬批
甜品之一,係最令小篇大吃一驚嘅食物。
啱啱送到上枱已經令空氣中散佈住陣陣檸檬酥皮嘅香味,

獨家評分

價錢:★★☆☆☆☆☆ (人均400UP~)

環境:★★★★★★☆

食物:★★★★★★☆

價錢偏貴,但Fine Dining黎講價錢合理。環境服務優質,食物算得上一流層次。
  • 烤海爐魚柳
  • 蟹肉千層酥皮
  • 檸檬批
位於尖沙咀海港城松藝館主打法國truffle fine dining,   喺全香港唯一一間以重松露為主題嘅法國餐廳,餐廳轉選取優質的季節性松露,白松露,黑松露來入饌, 步入餐廳就聞到陣陣嘅松露香味,佢地個menu由頭盤到甜品,什至乎飲品,都同松露有關,每款菜式都是似一個藝術品咁,整得好靚,好有觀賞性.唔單只係手機先食,仲有D唔想破壞呢件作品既感覺. 坐係間咁有格調既餐廳, 望住個海, 嘆住個咁精緻既松露餐,突然間真係覺得自己有品味咗 點完菜之後,會先來一小籃法式麵包,麵包有小小暖暖地, 切開入面質地鬆軟;伴上松露海鹽牛油和松露cream cheese. ,而將松露磨碎再混入法國入口cream cheese ,特別欣賞廚師先牛油微微暖起,一搽落麵包都就溶得好快.麵包入口不但有軟綿,塗上牛油又有啖啖既松露香,有種齒甲留香既感覺,食完個麵包,就有一種好期待下一個菜式既feel呀! 🔮龍蝦濃湯・松露龍蝦湯上碟很精美,湯上面有用忌廉打成泡沫,再有多片即磨既松露菌片在湯面作點綴,龍蝦湯味非常濃郁,而且濃湯口感香滑, 味道好有層次,濃郁既龍蝦湯,蝦味十足,之後松露既香味會由個個蝦湯入面漫漫滲出來,

🔮龍蝦濃湯・松露
龍蝦湯上碟很精美,湯上面有用忌廉打成泡沫,再有多片即磨既松露菌片在湯面作點綴,龍蝦湯味非常濃郁,而且濃湯口感香滑, 味道好有層次,濃郁既龍蝦湯,蝦味十足,之後松露既香味會由個個蝦湯入面漫漫滲出來,相影成趣,呢個湯真係不得了呀!

🔮慢煮帶子・松本茸・松露
帶子爽口彈牙,用poaching 既煮法, 所以仍然保留咗帶子嘅鮮味,餸菜上面有兩種不同的松露雖然松露菌片睇落去比較多,但係由於喺直接放在帶子上面,上菜時你會聞到好香好香既從露味,但係食落口又唔覺,反而更加襯托出香草牛油汁和鮮帶子味,完全無搶到帶子嘅主角地位呀!

🔮烤海鱸魚柳・松露
一上碟真係嘩一聲(當然我無叫出聲啦)! 有D唔捨得食,因為個presentation 真係好靚!新鮮鱸魚, 魚皮表面煎到金黃,魚身煎到剛剛好,絕無過熟,魚皮香脆,魚肉入口真係好滑,配上檻欖牛油汁, 加埋鮮松露菌,嚐到3個原味道混合起來,都真係好夾呀!呢個主菜真係好好食!

🔮龍蝦意大利飯・松露
意大利飯吸收哂龍蝦湯既鮮味,真係好好食,而且龍蝦🦞啖啖肉又彈牙,濃而不漏!其實我覺得呢個飯係由之前個龍蝦湯煮成的,所以味道好相似, 而且呢個飯其實喺無咩松露味嘅!松露菌片好似只係一個點綴而已

🔮松露芝士球
芝士球口感幼滑,濃郁嘅芝士味中間又滲出微微嘅松露味,兩者好夾呀!

🔮法式焦糖燉蛋・松露果仁糖
其實今日來松藝館係慶祝我個好閨密生日,所以訂台時有特別講低要加happy birthday 係個甜品上面, 果然廚師整得好靚呀!
這個焦糖燉蛋特別上面層焦糖用咗松露果仁糖來燒焦,所以食糖落去有微微的松露味,而燉蛋都就偏甜一點!

其實食法國餐一般都會俾人認為係比較昂貴的,而松露亦被視為一種好矜貴嘅食材, 但係以松藝館嘅食物質素,餐廳環境,以及店家服務而言佢哋嘅價錢亦都相對可以接受的,雖然松露是這家餐廳的主題,但係食完成個松露餐,我反而覺得廚師故意將松露變成大配角,用來突出或者襯托主菜的食物,所以平時唔鍾意食松露嘅朋友都可以來試吓!
而且我更加覺得食完呢餐松露餐之後,就好似上咗一堂課咁,餐廳嘅menu其實好仔細介紹世界各地不同的松露,亦有售賣各種不同口味的松露醬,松露油,松露小食等,真的長知識
龍蝦意大利飯・松露
烤海鱸魚柳・松露
龍蝦濃湯・松露
松露芝士球
2022-09-24 152 瀏覽
同朋友慶祝生日🎂, 所以試左這間店, 環境舒服, 檯與檯都有一定距離, 職員仲俾左個望海位我哋(都冇request)🤭。由頭盤開始到主菜, 每樣野食都將松露溶合得好夾,個牛骨髓煮得好好味; 因為朋友想食魚, 個主菜就一齊叫左魚, 原來松露同魚係好夾, 值得介紹俾其他人知, 唔駛每次食牛做主菜; 到甜品, 砌到成個盤境咁, 好靚, 唔太捨得食佢。可以值得再嚟。
由頭盤開始到主菜, 每樣野食都將松露溶合得好夾
,個牛骨髓煮得好好味
, 唔駛每次食牛做主菜; 到甜品, 砌到成個盤境咁, 好靚
, 唔太捨得食佢。可以值得再嚟。
2022-09-04 233 瀏覽
老公今天帶我去到了位於海港城的松藝館品嚐了它們的午市套餐,松藝館的特色就是每道菜都會以松露入饌,所以喜愛黑松露的話可以一試。不過老實說,松露味不算太濃,聞到淺淺的氣味,視覺上卻是很賞心悅目的事情。坐下不久,侍應已經端來一份暖烘烘的麵包,一次過便能品嚐到三款不同的麵包,搭配牛油或者忌廉芝士都同樣好吃。牛肝菌濃湯.松露前菜當然少不了湯,佐以麵包是非常搭的組合。大方地撒上片片黑松露,看著就有種很矜貴的感覺。入口細緻順滑,味道濃郁,每一口都能品味到很香牛肝菌味,菇菌類與黑松露的配搭就是合適。松露龍蝦湯這味菜是龍蝦湯配黑松露,湯底味道濃郁,龍蝦味出眾,口感稠密,鮮味十足,配上一片片黑松露作點綴,矜貴非凡香煎帶子.鮮果莎莎醬.松露接下來也是前菜的香煎帶子,表面剛熟而且帶有香脆感,裡面則是十分嫩滑的口感,入口鮮味十足。吃完前菜就來到主菜的環節,這裡的侍應都會很細心地留意客人的用餐進度,吃畢一道才會端來下一道菜,又會在每道菜上桌時稍作介紹,這完完全全就是Fine Dining的服務啊!澳洲M6和牛西冷牛排 我地要左medium rare,火候控制得唔錯,肉質軟嫩多汁,香醇濃郁,肉香十足!是日甜品食埋滿

牛肝菌濃湯.松露

松露龍蝦湯

香煎帶子.鮮果莎莎醬.松露

澳洲M6和牛西冷牛排
我地要左medium rare,
火候控制得唔錯,
肉質軟嫩多汁,香醇濃郁,肉香十足!

是日甜品
食埋滿足,大大滿足!

• 龍蝦濃湯
  • 牛肝菌濃湯.松露
2022-08-30 231 瀏覽
还预定了好久 思念了好久 不应该 最近打卡海港城 一律的海景落地窗西九龙 但是这个食物发挥有点失常啊 两个main有过分干 吃的大伙都嗓子不舒服 服务员小姐姐有点帅啊 好帅啊 为了来看帅姐姐的
还预定了好久 思念了好久 不应该
服务员小姐姐有点帅啊 好帅啊 为了来看帅姐姐的
无花果鹅肝
龙虾汤
Todays  fish
油封鸭
无花果鹅肝
2022-08-30 202 瀏覽
今次朋友帶我來到專門吃松露的餐廳,就是基本上所有食物都會有松露的餐廳🤭🥩Beef Carpaccio 薄切生牛肉片 馬沙拉酒 松露油 松露($208)生牛肉切得薄薄的,配了松露酒和酒,清新得來帶點松露香,薄薄的生牛肉片配上松露片吃,口感特別,整體挺開胃的。🐌Snails 田螺 香草酥皮撻 松露 ($208) 酥皮撻內有田螺,上面加上了忌廉香草,酥皮香脆,加上香草和松露味,令田螺特別惹味。🍽Black Angus Ribeye 安格斯肉眼扒 松露($438)原本想點M6和牛西冷,但waiter介紹了肉眼扒,所以就試一試。我們點了5成熟,可惜來到已有7,8成熟了,他們都跟我們換了另一塊,肉身厚厚的,油脂和味道可以,但筋很多,扣了點分。🍝Tagliatelle (Cream Sauce) 忌廉白酒汁巴馬臣芝士松露寬條麵($228)+ Black Truffle 3g ($120)Waiter介紹了我們加3g Black truffle去更加帶出寬條麵的松露味。看著waiter刨出新鮮松露,加上寬條麵有忌廉芝士味汁,味道很配,如果再濃一點會更加出色!🍰Creme Brulee 法式焦糖燉蛋 松

生牛肉切得薄薄的,配了松露酒和酒,
清新得來帶點松露香,
薄薄的生牛肉片配上松露片吃,口感特別,整體挺開胃的。

🐌Snails 田螺 香草酥皮撻 松露 ($208)
酥皮撻內有田螺,上面加上了忌廉香草,
酥皮香脆,加上香草和松露味,令田螺特別惹味。

Snails 田螺 香草酥皮撻 松露

肉身厚厚的,油脂和味道可以,但筋很多,扣了點分。

Black Angus Ribeye 安格斯肉眼扒 松露

+ Black Truffle 3g ($120)
看著waiter刨出新鮮松露,
加上寬條麵有忌廉芝士味汁,味道很配,
如果再濃一點會更加出色!

🍰Creme Brulee 法式焦糖燉蛋 松露果仁糖($108)
初初以為焦糖燉蛋沒有什麼特別,
焦糖烤得脆脆,厚度適中,
驚喜在燉蛋內竟然有松露果仁,非常之香口!加分!

Creme Brulee 法式焦糖燉蛋 松露果仁糖

🍸Be My Honey ($88)
含Homemade yuzu, Truffle honey, sprite, lime juice,味道普通,青檸跟蜜糖味不多(感覺不到松露味,可能已經吃太多了😝)感覺比較像淡淡的柚子加雪碧。

🥂Pierpont, Soave Classico (Gls)($108)
白酒點了這個,都是waiter介紹來配松露的。

整體來說餐廳服務挺好,環境都舒適,
但因為露台位置沒有開放,只能在室內欣賞日落🌅
喜歡松露的朋友要來試試,由前菜至甜品甚至飲品都有松露的蹤影!👀
2022-07-25
生日