餐廳: 柞木炭家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-12-22 200 瀏覽
在銅鑼灣的這家韓式烤肉店用餐,真是一場味蕾的盛宴。首先,柚子檸檬梳打水和荔枝梳打這兩款飲品清新爽口,完美地為整頓大餐開了個好頭。柚子檸檬梳打水帶有微酸的柚子香氣,搭配檸檬的清新,讓人感覺神清氣爽;而荔枝梳打則甜而不膩,荔枝的香甜與氣泡水的清爽相得益彰。王道套餐(2人份)是這次用餐的亮點。和牛牛肋肉、和牛牛舌、極上牛小排、和牛橫膈膜肉,每一款肉品都經過精心挑選和處理,烤制後肉質鮮嫩多汁,入口即化。特別是和牛橫膈膜肉,帶有獨特的嚼勁和豐富的肉香,讓人回味無窮。搭配的肉醬年糕,搭配的是意大利肉醬,醬香濃郁,為整個套餐增添了不少風味。牛油帶子拼蔥蒜生蠔燒和醬油盛合生淹大蝦和帶子,這兩道海鮮料理也不容錯過。牛油帶子鮮嫩多汁,搭配蔥蒜的香氣,讓人食指大動;生蠔燒則鮮美無比,口感豐富。醬油盛合生淹大蝦和帶子,醬汁入味,海鮮的鮮甜被完美地激發出來。前菜部分,芽菜、泡菜、蓮藕和薯仔各具特色,為整頓大餐增添了不少色彩和口感。總的來說,這次韓式烤肉店的用餐體驗非常滿足,每一道菜品都展現了韓式料理的精髓,值得一試。
2024-12-22 189 瀏覽
在香港的韓國菜中,最令我們有深圳印象的,首選柞木炭家,除了名字夠獨特外,食物質素也一直都很不錯,最近一周轉涼,又是再次光臨的好時機了😄✏️位置(9.5/10):Sogo旁邊商場,非常方便✏️環境(9/10):裝修有格調,感覺高級✏️服務(8/10):侍應積極,勤奮有加✏️食物(9/10):食物質素一如以往高水準🌟王道套餐 Premium - $788侍應推薦,我們點了這一款王道套餐。先上了幾款前菜,包括韓式泡菜、辣蘿蔔條、芝麻醬蓮藕、薯仔沙律、菠菜豆芽,其中泡菜及薯仔沙律都超高質,必食之選🤩🍽️醬油盛盒套餐先有一盤醬油盛盒,包括醬油鮮蝦及醬油帶子各兩隻,帶子非常鮮甜味美,而醬油蝦鮮味亦很突出😘🍽️牛油帶子拼蔥蒜生蠔燒一個錫紙盤盛載帶子、冬菇及生蠔,連同一大塊加入蒜粒的牛油及蔥油,燒出來香味十足,生蠔及帶子同樣夠新鮮🥰🍽️肉醬年糕用肉醬、茶樹菇及車厘茄去炒的韓式年糕,做法比較特別,味道香甜不錯😉🍽️燒肉有口感超嫩滑的和牛牛肋肉、薄切牛味香濃的和牛牛舌、質感柔軟味道甘甜的極上牛小排,以及細膩滑嫩及沒有血腥味的和牛橫膈膜肉,份量充足,絕對是大滿足呢😍🌟荔枝/菠蘿梳打 - $42/杯我們每人點了一杯水果梳打,

✏️位置(9.5/10):Sogo旁邊商場,非常方便

和牛牛肋肉、和牛牛舌、極上牛小排

🍽️燒肉
荔枝/菠蘿梳打

🌟荔枝/菠蘿梳打 - $42/杯
我們每人點了一杯水果梳打,每一次都是燒肉的絕配呢🥳

🏠柞木炭家(銅鑼灣)
📬銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301號舖
2024-12-16
5 分鐘 (堂食)
韓式泡菜、辣蘿蔔條、芝麻醬蓮藕、薯仔沙律、菠菜豆芽
醬油盛盒
牛油帶子拼蔥蒜生蠔燒
肉醬年糕
和牛橫膈膜肉
和牛牛肋肉、和牛牛舌、極上牛小排
荔枝/菠蘿梳打
2024-12-22 165 瀏覽
朋友不喜歡吃燒肉放題,這家中高檔韓式燒肉,店員幫手燒,肉類質素也不錯。點了王道$788二人餐。前菜很豐富,有泡菜、黑松露蓮藕、芽菜、菠菜、薯仔沙律等等。⭐️醬油盛合蝦和帶子用醬油醃漬,入口更清爽,每一口都充滿了海洋的鮮味。⭐️和牛橫膈膜肉⭐️和牛牛舌⭐️和牛牛肋肉⭐️極尚牛小排橫膈膜肉、牛舌、牛肋肉及極尚牛小排,每種肉質都經過精心挑選。特別是和牛牛舌,肉質細膩。極尚牛小排則帶有適度的油花,烤至微焦的外皮,散發著誘人的香氣。⭐️肉醬年糕肉醬年糕的搭配也十分出色,搭配了菇類和車厘茄,口感豐富,肉醬的香味與年糕的Q彈口感很好。⭐️牛油帶子拼蔥蒜生蠔燒帶子軟腍,牛油的香氣在烤制過程中充分釋放,讓每一口都充滿了濃郁的奶香。生蠔則是肥美多汁,搭配蔥蒜的香氣,增添了層次感。⭐️精選甜蜜盛合布丁滑嫩,外形十分吸睛。芝士蛋糕則帶有濃郁的奶香,十分美味!⭐️柚子檸檬梳打⭐️荔枝梳打柚子檸檬梳打和荔枝梳打的清新口感,配肉增添了幾分清爽,完美解膩。

點了王道$788二人餐。

前菜很豐富,有泡菜、黑松露蓮藕、芽菜、菠菜、薯仔沙律等等。
⭐️醬油盛合

蝦和帶子用醬油醃漬,入口更清爽,每一口都充滿了海洋的鮮味。

⭐️和牛橫膈膜肉

⭐️和牛牛舌
⭐️和牛牛肋肉
⭐️極尚牛小排

⭐️肉醬年糕

⭐️牛油帶子拼蔥蒜生蠔燒

⭐️精選甜蜜盛合

布丁滑嫩,外形十分吸睛。
芝士蛋糕則帶有濃郁的奶香,十分美味!

⭐️柚子檸檬梳打

⭐️荔枝梳打
2024-12-13 314 瀏覽
之前聽朋友講呢間食店嘅壽喜燒會加入棉花糖,聽落幾有趣,就嚟試一試。餐廳位於金百利廣場樓上,位置都幾方便,八點鐘已經full得七七八八。軍澳。我們點咗壽喜燒和牛三筋肉($225)同升級棉花糖($30),棉花糖要快啲打卡,因為一開爐就會溶!和牛質素高,油花分佈均勻,入口即化,配上甜美的壽喜燒汁,真係好味到無得輸!仲試咗韓式炸雞($128)、泡菜五花肉煲($145)同最上等牛肋骨($308),每個菜式都好正!服務人員都好有禮貌,真係值得再來!

2024-11-07 669 瀏覽
這家韓國餐廳的菜式時不時會更新,每次來都有驚喜。前菜有蓮藕片、芽菜、菠菜和薯仔沙律。前菜質素都很好,選擇還算多。最上等的牛肋骨肉質鮮嫩,油花分佈均勻,每一口都充滿了肉汁的香氣。棉花糖壽喜燒和牛西冷則是創新的組合,加熱後棉花糖會融解在棉花糖裡面,柔軟的和牛在甜美的壽喜燒醬中散發出獨特的風味,很美味。大蝦肉質彈牙。炸雞金黃酥脆。泡菜豬肉煲則是另一種風味,泡菜的酸辣與豬肉的鬆化相互交融,加上年糕、芽菜和泡菜十分新鮮,很美味。為了平衡這些豐富的味道,我們選擇了青檸梳打和柚子檸檬梳打。青檸梳打清新爽口,完美解膩;而柚子檸檬梳打則帶有一絲果香。
這家韓國餐廳的菜式時不時會更新,每次來都有驚喜。

大蝦肉質彈牙。

炸雞金黃酥脆。

2024-10-29 755 瀏覽
最上等牛肋骨網燒好快就聞到牛嘅油脂香氣,同迷迭香草味非常夾。牛肋骨都啖啖肉,牛雪花分佈均勻,有口感。升級棉花糖壽喜焼和牛西冷(2件)兩片油花滿滿嘅牛西冷薄片,以壽喜燒湯底煮熟,配上蛋黃及一口日本米,口感柔軟香滑!大蝦充滿蝦膏嘅大蝦,肉質雪白彈牙,啖啖肉。泡菜五花肉煲微辣嘅泡菜豆腐煲,煮沸後泡菜更顯甜味,豆腐豆味香濃仲好滑,五花肉~肥瘦有層次,豬皮部份彈牙,豬肉柔軟,肥肉香口。韓式原味炸雞(半隻)雖然同我想像有啲唔同,但炸雞鬆脆唔油膩,無雞皮,都好嫩滑。韓燒必點梳打~ 柚子檸檬梳打水,青檸梳打,兩款同樣清清淡淡甜,非常合適清新口腔嘅燒肉味。餐廳仲有五款前菜
最上等牛肋骨

升級棉花糖壽喜焼和牛西冷(2件)

大蝦
充滿蝦膏嘅大蝦,肉質雪白彈牙,啖啖肉。

韓式原味炸雞(半隻)
雖然同我想像有啲唔同,但炸雞鬆脆唔油膩,無雞皮,都好嫩滑。

柚子檸檬梳打水,青檸梳打

餐廳仲有五款前菜
前菜
柚子檸檬梳打水,青檸梳打
前菜
  • 壽喜燒和牛西冷
2024-10-27 499 瀏覽
一直都好想去呢間高級人氣韓國餐廳《柞木炭家》,我被網上的打卡照片吸引來了!🔹棉花糖壽喜燒和牛西冷說的就是這個了,幾乎每一枱都是這個為了打卡而叫的,當然我也不例外!店員在我們面前烹調,先把棉花糖煮溶,令到壽喜燒汁加上甜味,再把和牛輕輕灼熟,然後配蛋黃及飯團去食,完全係高級享受!🔹最上等牛肋骨淨係聽個名都知勁,高級食材,我們把牛肋骨燒好後,沾上醬汁,味道一流!🔹炸雞叫了半份炸雞,外皮不是坊間一般的質感,十分酥脆,沾上蛋黃醬味道好夾!🔹泡菜五花肉煲好有驚喜,以為係五花肉片,誰不知佢原來係成塊五花腩,好腍好入味!這裏的前菜、飲品亦相當出色,店員服務態度有禮,會再來訪!
🔹棉花糖壽喜燒和牛西冷

🔹最上等牛肋骨

🔹炸雞

🔹泡菜五花肉煲

這裏的前菜、飲品亦相當出色,店員服務態度有禮,會再來訪!

近排最好食嘅韓國餐廳一定係佢,除咗食物豐富多選擇之外,味道都係好正!前菜也好豐富🤩燒最上等牛肋骨牛肋骨燒得恰到好處,外焦內嫩,肉汁四溢,搭配特製醬汁,仲要唔使自己郁手,都有人幫你燒埋,真係正!❤️❤️🤩棉花糖壽喜燒和牛西冷係超打卡嘅菜式啊!棉花糖溶咗入壽喜燒,又唔會太甜,真係意想不到。吃上一口,既有肉的鮮美,又有甜蜜感😍😍🤩大蝦大蝦新鮮,肉質彈牙,輕輕一咬便能感受到海鮮的鮮甜😎😎🤩醬油炸雞(半份)炸雞外皮金黃酥脆,醬油味唔會太鹹👍👍👍🤩炸醬麵醬料濃郁,搭配彈牙麵條,鹹香適中,十分開胃。荔枝梳打同柚子梳打甜甜地,作為飲品都唔錯😛😛

🤩燒最上等牛肋骨

🤩棉花糖壽喜燒和牛西冷

🤩大蝦
大蝦新鮮,肉質彈牙,輕輕一咬便能感受到海鮮的鮮甜😎😎

🤩醬油炸雞(半份)
炸雞外皮金黃酥脆,醬油味唔會太鹹👍👍👍

🤩炸醬麵
醬料濃郁,搭配彈牙麵條,鹹香適中,十分開胃。

荔枝梳打同柚子梳打

甜甜地,作為飲品都唔錯😛😛
2024-10-24 375 瀏覽
完全冇諗過韓國餐廳竟然可以有壽喜燒和牛西冷即刻有少少返咗日本高山嘅感覺最開心就係全部都唔使自己燒完全都唔使擔心燒過龍最特別係佢個壽喜燒係好似燒棉花糖咁樣非常之適合打卡佢個最上等牛肋骨同埋大蝦都好好食又大份又新鮮真係停唔到口個泡菜豬肉煲熱辣辣咁上我勁鍾意啲豆腐同埋泡菜再加埋勁大嚿肥豬肉真係好鬼正再加埋韓國菜唔少得嘅炸雞半份已經勁多同埋梳打兩個人食真係飽到阿媽都唔認得我下次會想試埋佢個八爪魚同埋水冷麵
完全冇諗過韓國餐廳竟然可以有壽喜燒和牛西冷
半份已經勁多
同埋梳打
兩個人食真係飽到阿媽都唔認得
我下次會想試埋佢個八爪魚同埋水冷麵
今次嚟到銅鑼灣嘅柞木炭家,終於有機會一試,見到佢成日都好多人。燒肉🥩:牛肋骨 & 大蝦🦐首先梗係要講吓主角 — 燒肉!我哋叫咗最上等牛肋骨同埋大蝦。牛肋骨油脂分佈幾平均,燒完之後好香口,肉質都算嫩滑,唔會好靭。不過略嫌調味可以再重手啲,如果醃得再入味啲就Perfect池喇!至於大蝦就大大隻,好新鮮彈牙,燒完之後好惹味!👍棉花糖壽喜燒和牛西冷☁️呢個係柞木炭家嘅招牌菜之一!真係好有噱頭!店員會先放一舊大大嘅棉花糖喺個鍋上面,然後淋上壽喜燒汁,等棉花糖慢慢融化,真係好得意!😍 和牛西冷嘅油花都幾靚,淥熟之後入口即溶,配埋甜甜哋嘅壽喜燒汁,真係好正!不過份量就略嫌少咗啲,如果可以多啲牛就更好啦!炸雞🍗 & 泡菜豬肉煲🥘炸雞我哋叫咗半份,炸得金黃香脆,外皮好薄,雞肉好嫩滑多汁,唔會乾柴,調味都啱啱好!💯 泡菜豬肉煲就酸酸辣辣咁,好開胃!豬肉好入味,份量都好多,送飯一流!🍚飲品🍹:柚子檸檬 & 青瓜青檸飲品方面,我哋叫咗柚子檸檬蘇打水同青瓜青檸梳打。兩杯都好清新解渴,啱晒配燒肉!柚子檸檬蘇打水酸酸甜甜,好 refreshing!青瓜青檸梳打就比較清新,有淡淡嘅青瓜香味,幾特別!

燒肉🥩:牛肋骨 & 大蝦🦐

棉花糖壽喜燒和牛西冷☁️

炸雞🍗 & 泡菜豬肉煲🥘

飲品🍹:柚子檸檬 & 青瓜青檸

2024-10-20 486 瀏覽
本身個壽喜燒和牛西冷可以加個棉花糖打個靚卡,可惜我去當日賣晒😟不過本身塊和牛都好好味,油脂感重🥰壽喜燒和牛西冷 $268最高等牛肋骨 $308慶州黑毛豬盛合配生菜 $280提子米酒 $158
2024-10-04
壽喜燒和牛西冷
壽喜燒和牛西冷
2024-10-19 352 瀏覽
想靜靜地享受韓式燒肉,這間高質版韓式燒肉餐廳絕對是不錯的地方。裝修高檔優雅、座位非常寬敞,環境寧靜舒適,同朋友用餐好舒服,還有店員幫忙燒,座定定就食得😋前菜 泡菜、醃蘿蔔、豆芽菠菜、蓮藕片、薯仔蓉、芝士粟米,可以免費添加~🐮最上等牛肋骨份量十足、原條牛助骨上枱,肉味香濃。由店員幫手燒,燒到剛剛好,還好細心分成一小塊。☁️棉花糖壽喜燒和牛西冷打卡一流🤩賣相吸引!!!棉花糖好可愛😍由店員慢慢倒上壽喜燒汁,即時瞬間融化,壽喜燒汁味道香甜,和牛西冷大大塊,雪花❄️紋平均,入口即溶,點上蛋汁包住小小的飯團一齊食,口感好滑溜。大蝦2隻🦐手掌般咁大,肉質新鮮彈牙,仲有蝦膏。炸雞(原味)🐔無骨炸雞🍗,炸得好酥脆,肉質鮮嫩有肉汁。炸醬麵🍝麵質好彈牙,撈埋香甜炸醬一齊食好惹味~🥒青瓜青檸梳打🍊柚子檸檬梳打 味道清新,解渴一流

🐮最上等牛肋骨

☁️棉花糖壽喜燒和牛西冷

大蝦2隻🦐
手掌般咁大,肉質新鮮彈牙,仲有蝦膏。

炸雞(原味)🐔
無骨炸雞🍗,炸得好酥脆,肉質鮮嫩有肉汁。

炸醬麵🍝
麵質好彈牙,撈埋香甜炸醬一齊食好惹味~

🥒青瓜青檸梳打
🍊柚子檸檬梳打
味道清新,解渴一流
2024-10-16
2024-10-17 332 瀏覽
第一次到訪餐廳的銅鑼灣分店,這裡的環境比旺角分店更大更舒適✨✨ 店員細心有禮,也會主動幫食客烤肉,服務相當不錯😉✂︎❥$𝟯𝟬𝟴 最上等牛肋骨:店員熟手地將上等牛肋骨放入烤盤,兩面輕微烤熟,再擺放在碟中方便客人進食,動作純熟👍🏻 牛肋骨肉味濃郁、肉汁飽滿,讓人垂涎三尺🥩😻✂︎❥$𝟮𝟲𝟴 壽喜燒和牛西冷:❥$𝟯𝟬 升級棉花糖:棉花糖淋上壽喜燒汁慢慢融化,吸引著食客的眼球👀 和牛西冷油花細緻均勻,在壽喜燒汁中烹煮後甜甜的味道滲出豐腴的油脂香👅 沾上一層蛋黃一併吃下,口感軟嫩滑溜,美味得令人欲罷不能🫦👍🏻✂︎❥$𝟭𝟱𝟲 大蝦:兩隻大蝦呎寸都頗大,也是由店員幫忙烤熟🦐✂︎❥$𝟭𝟮𝟴 韓式炸雞半隻(原味、醬油):炸雞的外皮炸得酥脆不膩,雪白的雞肉幼嫩一點都不柴🐥🫶🏻 無論是原味或是醬油味,都肉汁滿滿,讓人吃得津津有味😚✂︎❥$𝟭𝟰𝟱 泡菜五花肉煲:熱氣騰騰的五花肉煲加了泡菜和年糕,酸酸辣辣很惹味🍲🔥 五花肉大得誇張,需在店員幫助下剪成塊狀才能進食🙊 滿咀油脂好不邪惡🐽✂︎❥$𝟰𝟮 荔枝梳打:❥$𝟰𝟮 柚子檸檬梳打:清新解膩,飽足後喝上一口身心舒暢🍊🍹
❥$𝟯𝟬𝟴 最上等牛肋骨:

❥$𝟮𝟲𝟴 壽喜燒和牛西冷:
❥$𝟯𝟬 升級棉花糖:

❥$𝟭𝟱𝟲 大蝦:
兩隻大蝦呎寸都頗大,也是由店員幫忙烤熟🦐

❥$𝟭𝟮𝟴 韓式炸雞半隻(原味、醬油):

❥$𝟭𝟰𝟱 泡菜五花肉煲:

❥$𝟰𝟮 荔枝梳打:
❥$𝟰𝟮 柚子檸檬梳打:
清新解膩,飽足後喝上一口身心舒暢🍊🍹
2024-10-17 273 瀏覽
銅鑼灣金百利廣場超多食肆,想食燒肉又懶得落手,呢間係唔錯嘅選擇,全程有店員幫手燒,坐定定就有得食,仲可以加多幾味韓式料理,全部都好啱胃口🤤!一坐低會先上五小碟韓式自家製小菜,最鍾意佢哋嘅泡菜🥬,甜口微辣,每人加$40仲可以無限追加!——————————🐂◖最上等牛肋骨◗ $308牛肋肉醃漬過,肉質軟腍但有甜味,食落仲要好juicy,超推薦🌟!店員會先將牛肋肉切塊,燒到七成熟再切成一口大小,一啖咬落去,肉味同埋肉汁喺口腔爆發,超幸福🥰!🥘◖棉花糖壽喜燒和牛西冷◗ $268+$30有兩片和牛西冷,油脂同肉味均衡,另外可以加$30轉棉花糖壽喜燒煲,令和牛片更黏口甘甜,配上一口白飯同蛋黃飯,夠晒漿口又香!🦐◖大蝦2隻◗ 78兩隻蝦都手掌咁大隻,呢個價錢真係超抵!燒完出嚟帶少少焦香,鮮甜彈牙🐓◖炸雞(半份)◗ $128估唔到仲有炸雞,有幾款口味,炸雞外皮唔油膩夠香脆,肉質唔會乾柴但唔會話好入味~🍝◖炸醬麵◗ $98炸醬有粒粒肉碎好香,撈麵一齊食,爽口又有彈性,麵質彈牙但相對上軟身,略嫌未夠煙靭~🍋◖青瓜青檸梳打水◗ $42🍊◖柚子檸檬梳打水◗ $42呢兩杯梳打水味道清新,甜味都啱啱好,青瓜青檸整

——————————
🐂◖最上等牛肋骨◗ $308

🥘◖棉花糖壽喜燒和牛西冷◗ $268+$30

🦐◖大蝦2隻◗ 78

🐓◖炸雞(半份)◗ $128

🍝◖炸醬麵◗ $98

🍋◖青瓜青檸梳打水◗ $42
🍊◖柚子檸檬梳打水◗ $42
呢兩杯梳打水味道清新,甜味都啱啱好,青瓜青檸整體更清新;柚子檸檬飲落更香甜🤤

🌟Encore指數:9/10
2024-10-11 299 瀏覽
韓燒平時食得多,呢間係香港首間柞木炭作韓式燒烤嘅高級餐廳!必食壽喜燒和牛西冷升級綿花糖,打卡一流!店員先將牛油壽喜燒加綿花糖煮好放入和牛西冷之後就可以包住飯團配蛋液就食得!口感豐富,帶少少壽喜燒甜味,蛋液令和牛更滑!之後就到韓燒,最上等牛肋骨同大蝦,牛肋骨有豐富嘅油脂,但又不失濃郁嘅牛鮮味,大蝦成隻手掌咁大,口感彈牙鮮味!另外仲泡菜五花肉煲同甜酸炸雞做,泡菜五花肉煲必食,五花肉脂肪同肉質比例剛好,泡菜湯微辣好開胃!炸雞半份都幾大件,夠香脆又juicy,酸酸甜飲品柚子檸檬梳打水同荔枝梳打,2款都好岩韓燒飲,甜甜地 !
韓燒平時食得多,呢間係香港首間柞木炭作韓式燒烤嘅高級餐廳!

必食壽喜燒和牛西冷升級綿花糖,打卡一流!
店員先將牛油壽喜燒加綿花糖煮好放入和牛西冷

炸雞半份都幾大件,夠香脆又juicy,酸酸甜

飲品柚子檸檬梳打水同荔枝梳打,2款都好岩韓燒飲,甜甜地 !